You are on page 1of 86

S LL A V K O K.

K A LL F A

TUBERKULOZI

n zonn e D E V O LL I T (Vshtrim Statistikor) Pjesa e dyt


T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt ) Page 1

S LL A V K O K. K A LL F A

T DHNA MBI TUBERKULOZIN N ZONN E DEVOLLIT PR PERIUDHN 1961-1985

Po paraqesim n kt session pjes nga studimi pr epidemiologjin e Tuberkulozit n zonn e Devollit. Studimi sht bazuar n skedimin e t smurve me Tbc t mar n evidenc pr her t par t grupit Ir, IIt, Vasipas skedave t Institutit t Ftizio-Pneumologjis Tiran me 46 rubrika. Jan mar n studim 733 kartela t t smurve me Tbc t mar n evidenc pr her t par.Studim I tyre sht br n periudha 3-vjeare, 5-vjeare,10vjeare, 15 vjeare, 20-vjeare dhe 25-vjeare. Pjes nga ky studim jan paraqitur 2 n sesionet shkencore t Spitalit Civil Kor dhe 1 n sesionin ton t kaluar.Qllimi I studimit ka qn pr t njohur m mir me situatn epidemiologjike t tuberkulozit n zonn ton pr t mar masa m efikase sipas situats. Pjes nga Literatura.. N zonn ton pr periudhn 1961-1985 jan mar n evidenc 733 raste me Tbc t grupit I,II,Va. Kto t ndara sipas qndrave shndetsore dhe 5-vjear rezulton si vijon :

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 2

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS VND-BANIMIT(Q.SH.) 1961-1965

Q.SH.MIRAS, 21

Q.SH.MENKULAS, 36

BILISHT, 66

Q.SH.PROGER, 54 Q.SH.BILISHT, 72

Q.SH.HOCISHT, 69

Sipas fshatrave pr vitet 1961-1965 raste kemi patur n 39 fshatra bashk me qytetin. Rastet m t shumta qyteti 66, pastaj Baban32, Bitinck 21, Tren 18, Hoisht 16, Maurisht 15, Miras14, Progr 12, Stropan 11, Vishocic 10 e kshtu me radh (shif diagramn)
S.P.R., 6 T.B.P.B.V.F.C.E.K.P., GJ.Q.V.G.V., K.D.Sh.G.K.B.,F.C.E.K.P., 1 3 P.Z., 5 4 2 CANGONJ, 7 MENKULAS, 8 KAPSHTICE, 9 VISHOCICE, 10 STROPAN, 11 PROGER, 12 BABAN, 32 MIRAS, 14 MACURISHT, 15 HOCISHT, 16 TREN, 18 BILISHT, 66

BITINCKE, 21

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 3

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.) 1966-1970

Q.SH.MENKULAS, 29 Q.SH.MIRAS, 19 Q.SH.PROGER, 25

BILISHT, 54

Q.SH.BILISHT, 55

Q.SH.HOCISHT, 38

Pr periudhn 1966-1970 raste n 38 fshatra bashk me qytetin. Raste m tepr qyteti 54, Bitinck 14, Tren 13, Baban 11, Miras 9, e kshtu me radh (shif diagramn)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 4

S LL A V K O K. K A LL F A
S.V.K.Z.V., 5 M.R.B.F.P.C., 3 K.A.Sh.G.K.Kc., 1 D.G.B., 2 T.P.V.P.C.S.C.P.E., 4 PILUR, 6 VERNIK, 7 MENKULAS, 7 HOCISHT, 8 MIRAS, 9 BABAN, 11 TREN, 13 BITINCKE, 14 BILISHT, 54

5
TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.) 1971-1975

Q.SH.MENKULAS, 19

BILISHT, 15

Q.SH.MIRAS, 18

Q.SH.BILISHT, 25

Q.SH.PROGER, 7

Q.SH.HOCISHT, 8

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 5

S LL A V K O K. K A LL F A
Pr periudhn 1971-1975 kemi patur raste n n 29 fshatra bashk me qytetin. Rste m tepr qyteti 15, Miras 11, Tren 7, Bitinck , Ziisht nga 6, Vidohov 5 e kshtu me radh (shif diagramn)
Vi.B.Vr.G.P.K.Ve., 2 H.K.M.B.S.P., 3 A.C.F.P.K.P.C.D.S.B., 1

VIDOHOVE, 5 ZICISHT, 6

BILISHT, 15

BITINCKE, 6

MIRAS, 11

TREN, 7

6
TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.) 1976-1980

Q.SH.MENKULAS, 10 Q.SH.MIRAS, 10

BILISHT, 14

Q.SH.BILISHT, 17 Q.SH.PROGER, 15

Q.SH.HOCISHT, 10

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 6

S LL A V K O K. K A LL F A
Pr periudhn 1976-1980 kemi patur raste n 27 fshatra bashk me qytetin. Raste m tepr qyteti 14, Miras dhe Cangonj nga 7, Hocish 5, Bitinck,Vishocic dhe Kapshtic nga nga 4, Pilur, Tren, Baban, Maurisht nga 3 ekshtu me radh (shif diagramn)
T.M.F., 2 A.V.Ce.D.B.Ko.Z.R.P .S.Ci.Ku.P., 1

MACURISHT, 3 BABAN, 3 TREN, 3

BILISHT, 14

PILUR, 3 KAPSHTICE, 4 MIRAS, 7

VISHOCICE, 4

CANGONJ, 7

BITINCKE, 4 HOCISHT, 5

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 7

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS VND-BANIMIT (Q.SH.)


Q.SH.MENKULAS, 1

1981-1985

BILISHT, 4 Q.SH.MIRAS, 5 Q.SH.PROGER, 2 Q.SH.BILISHT, 9 Q.SH.HOCISHT, 6

Pr periudhn 1981-1985 raste kemi patur n n 16 fshatra bashk me qytetin. Raste m tepr qyteti 4, Miras dhe Bitinck nga 3, Vidohova, Prparimaj, Trestenik, Grac nga 2 dhe Cangonj, Pilur Koshnic, Ecmenik, Cipan, Vishocic, Polosk, Kapshtic, Vrnik me nga 1 rast.( Shif Diagramn)
KAPSHTICE, 1 VERNIK, 1 POLOSKE, 1 VISHOCICE, 1 CIPAN, 1 ECMENIK, 1 MIRAS, 3 KOSHNICE, 1 PILUR, 1 CANGONJ, 1 GRACE, 2 BITINCKE, 3 BILISHT, 4

VIDOHOVE, 2 TRESTENIK, 2 PERPARIMAJ, 2

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 8

S LL A V K O K. K A LL F A
Si shihet sasin m t madhe t rasteve e ka patur qndra shndetsore Bilisht bashk me qytetin, pastaj zona e Hoishtit dhe me radh Progri, Menkulasi dhe Mirasi ( respektivisht 180,153,131,103,93,73 raste). Gjat periudhave 5vjeare rastet kan ardhur duke u ulur. Ulje m t ngadalshme ka patur zona e Mirasit(megjithse ka raste m t pakta) gj q ka br q ksaj zone ti japim prparsi n masat antituberkulare.

TUBERKULOZI SIPAS GRUP-MOSHAVE Grup-moshat I kemi ndar n 0-2 vje; 3-6 vje; 7-14 vje; 15-19 vje; 20-24 vje; 25-29 vje; 30-34 vje; 35-39 vje; 40-44 vje; 45-49 vje; 50-54 vje; 55-59 vje;60-64 vje; 65-69 vje; dhe 70 vje e lart.

1961-1965
1961-1965 70 e lart 65-69 vjec 60-64 vjec 55-59 vjec 50-54 vjec 0-2 vjec 80 60 40 41 0 3-6 vjec 627-14 vjec 15-19 vjec 20-24 vjec 25-29 vjec

17 203 0 26 2 00 00 90 0 0 0 60 39 0 0 13 0 0 0 0 26 12 19 14 29

45-49 vjec 40-44 vjec

30-34 vjec 35-39 vjec

Pr periudhn 1961-1965 grup-mosha m eprekshme7-14 vje (62 raste), pastaj 3-6 vje ( 41 raste), 20-24 (29 raste), 15-19 dhe 25-29 vje me nga 26 raste,, 40-44 vje (19 raste), 0-2 vje (17 raste), 35-39 vje (14 raste), 50-54 vje

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 9

S LL A V K O K. K A LL F A
(13 raste), 45-49 vje (12 raste), 60-64 vje (9 raste), 55-59 vje (6 raste), 70 e lart (3 raste) dhe 65-69 vje (2 raste)

1966-1970
0 70 elart 65-69 vjec 60-64 vjec 55-59 vjec 50-54 vjec 45-49 vjec 40-44 vjec 1966-1970 0-2 vjec 50 40 30 20 23 24 19 25-29 vjec 15-19 vje[ 20-24 vjec 20 5 3 10 300 0 00 50 0 0 0 9 0 0 0 6 00 00 6 15 16 21 3-6 vjec 45 7-14 vje[

30-34 vjec 35-39 vjec

10

Pr periudhn 1966-1970 grup-mosha m e prekshme 7-14 vje , pastaj 2024 dhe 15-19 vje respektivisht 24 dhe 23 raste, 30-34 vje (21 raste), 3-6 vje (20 raste), 35-39 dhe 40-44 vje ( 16 dhe 15 raste), 50-59 vje ( 9 raste), 45-49 dhe 50-54 vje ( me nga 6 raste), 60-64 dhe 70 e lart ( me nga 5 raste), dhe 65-69 dhe 0-2 vje ( me nga 3 raste.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 10

S LL A V K O K. K A LL F A

1971-1975
1971-1975 70 elart 65-69 vjec 60-64 vjec 4 55-59 vjec 50-54 vjec 7 7 6 8 0-2 vjec 15 10 4 5 2 100 0 00 0 0 0 0 0 00 00 00 4 9 30-34 vjec 35-39 vjec 8 8 15-19 vjec 20-24 14 vjec 10 25-29 vjec 0 3-6 vjec 7-14 vjec

45-49 vjec 40-44 vjec

11

Pr periudhn 1971-1975 grup-mosha m eprekshme 20-24 vje me 14 raste, pastaj 25-29 vje me 10 raste, 30-34 vje me 9 raste , 7-14 , 15-19,40-44 vje me me nga 8 raste, 50-54 dhe 55-59 vje me 7 raste, 45-49 vje me 6 raste, 36,35-39,60-64 vje ( me nga 4 raste), 2 raste or grup-moshn 70 e lart dhe 1 rast n grup-moshn 65-69 vje.

1976-1980
0 70 e lart 65-69 vjec 60-64 vjec 7 55-59 vjec 50-54 vjec 6 5 45-49 vjec 9 40-44 vjec 30-34 vjec 9 35-39 vjec 10 4 1976-1980 0-2 vjec 10 8 6 4 2 1 2 2000 0 0 0 0 0 0 0 00 00 00 5 15-19 vjec 3 6 20-24 vjec 3-6 vjec 7-14 vjec

7 25-29 vjec

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 11

S LL A V K O K. K A LL F A
Pr periudhn 1976-1980 grup-mosha m e prekshme 35-39 vje me 10 raste, pastaj 30-34 dhe 45-49 vje me nga 9 raste, 60-64 dhe 25- 29 vje me nga 7 raste, 20-24 dhe 50-54 vje me nga 6 raste, 7-14 dhe 40-44 vje me nga 5 raste, 55-59 me 4 raste, 15-19 vje me 3 raste dhe 65-69 dhe 70 e lart me nga 2 raste.

1981-1985
1981-1985 70 e lart 65-69 vjec 3 60-64 vjec 55-59 vjec 50-54 vjec 3 2 3 0-2 vjec 5 4 3 1 1 1000 0 0 0 0 0 0 0 00 00 1 00 2 3 3 45-49 vjec 40-44 vjec 30-34 vjec 35-39 vjec 5 2 0 3-6 vjec 7-14 vjec 15-19 vjec 20-24 vjec 25-29 vjec

12

Pr periudhn 1981-1985 grup-mosha m e prekshme 35-39 vje me 5 rste, pastaj me radh 40-44,45-49,55-59,65-69,70 vjee lart me nga 3 raste, 50-54 vje me 2 raste dhe 3-6, 7-14 dhe 20-24 vje me nga 1 rast.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 12

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS FORMAVE DHE SEKSIT


83% (609 raste) jan me Tbc t organeve t frymmarjes dhe 17%(124 raste) me Tbc extra-pulmonar

1961-1965
QYTETARE 74 FSHATARE 73 Tbc. Pulm. M Tbc.Pulm. F Tbc.Extr.Pulm. M Tbc. Extr.Pulm.F

13
23

50 39 29 21 11 14 7 1413 7 34 17

48 36 18 12 3 1963 9 2 1964 3 6 7 23 1113 3 3 1965

1961

1962

TBC PULMONAR 246 (78%)

TBC EXTRA-PULMONAR 72 (22%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 13

S LL A V K O K. K A LL F A

1966-1970
QYTETARE FSHATARE 44 37 32 32 23 15 17 14 11 3 3 10 5 8 5 1 1 1967 1968 1969 2 2 3 13 12 33 35 26 22 19 10 2 1970 0 Tbc.Pulm. M Tbc.Pulm. F Tbc.Extr.Pulm. M Tbc.Extr.Pulm. F

1966

TBC PULMONAR 193(88%)

TBC EXTRA-PULMONAR 27(12%)

14
QYTETARE 29 24 FSHATARE

1971-1975
Tbc.Pulm. M Tbc.Pulm. F Tbc.Extr.Pulm. M Tbc.Extr.Pulm. F

15 13 8 6 4 0 1971 1972 3 5 2 3 1 1 1973 0 1974 9 6 2 3 8 6 6 3 3 0 1 1 1975 0 12 10

TBC PULMONAR 78(85%)

TBC EXTRA-PULMONAR 14(15%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 14

S LL A V K O K. K A LL F A

1976-1980
QYTETARE FSHATARE 16 13 11 8 5 3 1 1977 1 1978 8 5 3 0 1 3 1 1 1979 0 1980 9 10 Tbc.Pulm. M Tbc.Pulm. F Tbc.Extr.Pulm. M Tbc.Extr.Pulm. F 16 15

4 2 0 0 1976

4 1

TBC PULMONAR 69(90%)

TBC EXTRA-PULMONAR 7(10%)

15
QYTETARE 6 5 FSHATARE 6

1981-1985
Tbc.Pulm. M 6 5 5 4 Tbc.Pulm. F Tbc.Extr.Pulm. M Tbc.Extr.Pulm. F

2 2 1 0 1981 0 0 0 1982 1 1 1 0 0 1983

2 1

2 2

0 0 1984

0 0 0 0 1985

TBC PULMONAR

23(85%)

TBC EXTRA-PULMONAR

4(15%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 15

S LL A V K O K. K A LL F A
Pr t gjitha format seksi mashkullsht prekur m tepr se seksi femr (462 meshkuj dhe 271 femra). Raporti iTbc Pulmonar meshkuj- femra sht 2:1 ( 407 meshkuj me 202 femra). Ndrsa pr Tbc Extra-Pulmonar nj predominim t leht n femra( 69 femra dhe 55 meshkuj). Raporti I Tbc Pulmonar me Tbc ExtraPulmonar n meshkuj mbi 7:1 (407 me 55) ndrsa n femra 3:1 (209 me 69).

16

FORMAT KLINIKE TE TBC PULMONAR DHE EXTRA-PULMONAR TBC PULMONAR


Complex primar Tbc Disseminata Tbc Infiltrativa Pleuritis tbc 104 66 52 33 14 15 1216 0 1961-1965 13 8 44 27 25 8 0 0 28 24 0 4 5 15 3 0 16 23 13 12 2 1 2 8 9 3 0 3 0 0 0 1981-1985 Bronchoadenitis Tbc Focale Tbc Cavernosa/Fibrocavernosa Forma te Tjera

1966-1970

1971-1975

1976-1980

N vitet 1961-1965 rastet m t shumta jan Bronchoadenitet (104), pastaj Tbc Focale (52), Tbc Infiltrativa (33), Pleuritet,Tbc Disseminata, Complexi primar ( respektivisht 16,15,14), dhe n fund Tbc Fibrocavernosa me 12 raste.
T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt ) Page 16

S LL A V K O K. K A LL F A
N vitet 1966-1970 sht enjjta renditje sipas numurit t rastevepr format e ndryshme t Tbc Pulmonar me numur m t pakt rastesh me prjashtim t Pleuriteve q psojn nj ritje nga 15 n 25. Tbc Fibrocavernosa raste m t shumta n vitin 1970(3 raste). N vitet 1971-1975 rastet m t shumta jan Bronchoadenitet dhe Tbc Tbc Focale (respektivisht 28 dhe 24 raste), pastaj Pleuritet (15) dhe n fund Tbc Fibrocavernosa dhe Tbc Infiltrativa ( 5 dhe 4 raste). N vitet 1976-1980 predominojn rastet me Tbc Focale (23) t pasuara nga Bronchoadenitet q psojn rnie nga viti n vit me 16 raste. M tej Tbc Infiltrativa q pson nj ritje nga periudha e kaluar-1971-1975 me 13 raste, Pleuritet 12 raste dhe n fund Tbc Disseminata dhe Tbc Fibrocavernosa ( respektivisht me 2 dhe 1 rast). Tbc Fibrocavernosa n vitin 1978. N vitet 1981-1985 predominojn rastet me Tbc Infiltrativa dhe Tbc Focale ( respektivisht 9 dhe 8 raste), t pasuara nga Bronchoadenitet dhe Pleuritet me nga 3 raste. Tbc Cirrhotica ngaa 1 rast n vitet 1967,1969,1973,1975. Tuberculoma 1 rast n vitin 1973. Forma t vjetra t Tbc Pulmonar nga 1 rast n vitet 1977 dhe 1980. Tbc Cavernosa 1 rast n vitin 1969.

17

TBC PULMONAR
120 100 80 60 40 20 0 Axis Title

19611965 104 52 33 16 15 14 12

19661970 66 44 27 25 8 13 7

19711975 28 24 4 15 0 0 5

19761980 16 23 13 12 2 0 1

19811985 3 8 9 3 0 0 0

BRONCHOADENITIS TBC FOCALE TBC INFILTRATIVA PLEURITIS TBC DISSEMINATA COMPLEX PRIMAR TBC FIBROCAVEROSA/CAVERNOS A

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 17

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC EXTRA-PULMONAR
Meningitis specifica Peritonitis specifica Tbc Osteo- articular Tbc Uro-genital Lymphoacenitis specifica Tbc Cutis/Subcutis

48

14 5 2 2 1 1961-1965 0

12 11 1 0 2 1966-1970 0 4

8 1 1 0 0 3 2 0 1 0 1976-1980 0 2 2 0 0 0 1981-1985

1971-1975

18

N vitet 1961-1965 rastet m t shumta jan Lymphoadenitet (48), pastaj Tbc Osteo-articular (14), Meningitet (5), Peritonite dhe Tbc Uro-genital nga 2 dhe Tbc Cutis 1 rast. N vitet 1966-1970 Lymphoadenitet dhe Tbc Osteo-articular gati njlloj (respektivisht 11 dhe 12 raste), pastaj Tbc Cutis 2 dhe Peritonit 1 rast. N vitet 1971-1975 Lymphoadenitet(8), Tbc Osteo-articular (4) dhe Peritonit e Tbc Uro-genital nga 1 rast. N vitet 1976-1980 Lymphoadenite (3) , Tbc Osteo-articular(2) dhe Tbc Urogenital 1 rast N vtet 1981-1985 Lymphoadenitet dhe Tbc Osteo-articular nga 2 raste. Si e shohim rastet kan ardhur duke u paksuar edhe si numur edhe si nozologji. Meningitet nuk jan takuar q n vitin1969, Peritonitet q n vitin1972.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 18

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC EXTRA-PULMONAR
60 50 1961-1985 40 30 20 10 0 LYMPHOADENITIS SPECIFICA TBC OSTEO-ARTICULAR MENINGITIS SPECIFICA PERITONITIS SPECIFICA TBC CUTIS TBC UROGENITAL 1961-1965 1966-1970 1971-1975 1976-1980 1981-1985 48 14 5 2 1 2 11 12 1 1 2 0 3 4 1 1 0 1 3 3 0 1 0 1 2 2 0 0 0 0

19

T gjitha format e TBC ( si ato pulmonar dhe extra-pulmonar) nga viti 19611965 n vitin 1981-1985 zbresin 91.5 % , ndrsa nga fundi I vitit 1961 n fund t vitit 1985 zbresin 98%. Tuberkulozi pulmonar zbret 90.7% Tuberkulozi extra-pulmonar zbret 94.5% Pr meshkujt gjith format zbresin 91% Pr femrat gjith format zbresin 92.4%

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 19

S LL A V K O K. K A LL F A

1961-1985
GJITHSEJ P+Ex 318 246 187 131 72 27 220 193 148 72 92 78 14 76 69 32 7 Pulmonar Gj. Extr.P. Gj. Meshkuj Gj. Femra Gj.

60

50 26

27 23

17 10

1961-1965

1966-1970

1971-1975

1976-1980

1981-1985

20

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 20

S LL A V K O K. K A LL F A

VITI

Meshkuj Pulm.

Femra Extr.P. Pulm. 11 14 3 3 3 3 5 1 2 2 1 3 1 1 29 21 12 18 13 14 10 5 19 10 6 2 8 6 1 8 5 Extr.P. 7 13 9 6 3 3 8 1 2 3 1 2 3 3

PULMONAR Extr.PULM. GJITHSEJ

1961 1962 1963 1964 1965 1966

50 39 17 36 11 32 32 23 22 26 24 9 6 6 10 7 11

79 60 29 54 24 46 42 28 41 36 30 11 14 12 11 15 16

97 87 41 63 30 52 55 30 45 38 33 13 16 18 12 15 20
Page 21

21

1967 1968 1969 1970 1971 1972 1973 1974 1975 1976 1977

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

S LL A V K O K. K A LL F A
1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 5 10 15 5 2 5 4 1 1 3 1 4 1 2 2 1 1 1 2 8 11 19 6 4 5 6 2 9 12 20 6 6 7 6 2

22

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 22

S LL A V K O K. K A LL F A

LITERATURA
I.Papakozma, Z.Kaulini Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr.1-1970 f.8791. Sh.Ndroqi -Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 1-1969 f.15-33 S.Leka Shndetsia Popullore Nr. 4-1964 f.32-36. EjnisV.-Tuberkuloz M. 1965 f.24,27,45,46,49,52 Shebanov F.V. Tuberkuloz M. 1969 f.65-73,74-79.

23

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 23

S LL A V K O K. K A LL F A

ENDEMIA TBC N ZONN E DEVOLLIT PR VITET 1984-1988 E KRAHASUAR ME PES VJET M PAR
Pr t prmirsuar dhe prforcuar akoma m shum luftn kundr tuberkulozit n zonn e Devollit ndrmorm kt studim duke krahasuar Endemin Tbc pr vitet 1984-1988 me pes vite m par(1979-1983).

TBC 1979-1983

24

Qytetare

Fshatare 16 15

Pulmonar M

Pulmonar F

Extr.Pulm. M

Extr.Pulm. F

10

6 3 1 1 1979 0 1980 4 4 1

5 2 0 0 1983

1 1981

2 2 0 0 0 1982

1 1

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 24

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC 1984-1988
Qytetare 5 4 3 2 1 0 0 1984 0 0 1985 0 0 1986 2 2 1 1 1 1 0 0 1987 2 2 1 1 1 0 0 0 0 0 0 1988 Fshatare Pulmonar M Pulmonar F Extr.Pulm. M Extr.Pulm. F

Pr periudhn 1979-1983 :

25

Tbc Pulmonar ze 88.2% t rasteve ndrsa Tbc Extra-Pulmonar 11.8% t rasteve. Tbc Pulmonar n meshkuj 82.2% ndrsa n femra 17.8%. Tbc Extra-Pulmonar n meshkuj 33.3% ndrsa n femra 66.7% T gjitha rastet : Qytetar 15.5% (8 raste)- Fshatar 84.5% (43 raste); Meshkuj 76.5% (39 raste) Femra 23.5% (12 raste). Pr periudhn 1984-1988 : Tbc Pulmonar ze 80% t rasteve ndrsa Tbc Extra-Pulmonar 20% t rasteve. Tbc Pulmonar n meshkuj 58.3% ndrsa n femra 41.7% Tbc Extra-Pulmonar n meshkuj 33.3% ndrsa n femra 66.7% T gjitha rastet : Qytetar 47% (7 raste) Fshatar 53% (8 raste); Meshkuj 53% (8 raste) Femra 47% (7 raste)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 25

S LL A V K O K. K A LL F A

Struktura e Tbc Pulmonar dhe Extra-Pulmonar

TBC PULMONAR
12 1979-1983 me 1984-1988 10 8 6 4 2 0 Infiltrati Tbc Tbc Bronchoa pulmonar pulmonar pulmonar denitis tbc nodular cavitar 11 0 0 10 3 0 9 2 0 7 2 0 Pleuriti tbc 5 5 0 Tbc ulceronodular 2 0 0 Tbc miliar subacut 1 0 0

26

1979-1983 1984-1988 0

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 26

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC EXTRA-PULMONAR
3.5 1979-1983 me 1984-1988 3 2.5 2 1.5 1 0.5 0 Tbc Osteoarticular 3 1 0 Lymphoadenitis tbc 2 1 0 Tbc Uro-genital 1 0 0 Peritonitis specifica 0 1 0

1979-1983 1984-1988 0

27

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 27

S LL A V K O K. K A LL F A
Sipas profesionit

TBC sipas Profesionit


1979-1983 25 1984-1988 0

9 3 4 1 0 0 4 0 3 0 0 3 3 0

7 2 0

1 1 0

28

Pr t dy periudhat parashkollort nga 1 rast, shtpiak nga 3 raste npuns 3 raste n periudhn 1979-1983, ndrsa profesionet e tjera nxns, puntor, kooperativist, pensionist rastet m t shumta n periudhn 1979-1983. Sipas Vnd-Banimit Pr periudhn 1979-1983 rastet I kemi patur n qytet dhe n 22 fshatra, ndrsa n periudhn 1984-1988 n qytet dhe n 6 fshatra. N t dy periudhat raste n qytet dhe n 4 fshatra.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 28

S LL A V K O K. K A LL F A
Sipas Grup-Moshave

1979-1983
0-2 vjec 25 60 e lart 20 15 10 5 50=59 vjec 0 7-14 vjec 0 1979-1983 3-6 vjec

30-49 vjec 20-29 vjec

15-19 vjec

29

N periudhn 1979-1983 grup-mosha m e prekshme 30-49 vje 23 raste, pastaj 60 e lart 10 raste, 20-29 dhe 50-59 vje nga 6 raste, 7-14 ve3 raste,15-19 vje 2 raste dhe 3-6 vje 1 rast

1984-1988
0-2 vjec 8 60 e lart 6 4 2 50-59 vjec 0 7-14 vjec 0 1984-1988 3-6 vjec

30-49 vjec 20-29 vjec

15-19 vjec

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 29

S LL A V K O K. K A LL F A
N periudhn 1984-1988 grup-mosha m e prekshme 30-49 vje 8 raste, pastaj 60 vje e lart 4 raste, 3-6 , 7-14, 50-59 vje me nga 1 rast. Deri n moshn 19 vje periudha( 1979-1983) 6 raste periudha (1984-1988) 2 raste. Grup-mosha 20-59 vje periudha (1979-1983) 35 raste periudha (1984-1988) 9 raste. Grup-mosha mbi 60 vje periudha (1979-1983) 10 raste periudha (1984-1988) 4 raste.

Sipas Grup-Moshave dhe Seksit 1979-1983

30

60 e lart

50-59 vjec

0-2 vjec 14 12 10 8 6 4 2 0

3-6 vjec

7-14 vjec

Meshkuj Femra

30-49 vjec 20-29 vjec

15-19 vjec

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 30

S LL A V K O K. K A LL F A

Sipas Grup-Moshave dhe Seksit 1984-1988


Meshkuj 0-2 vjec 5 4 3 2 2 1 1 0 0 1 0 0 1 0 0 3 30-49 vjec 5 20-29 vjec 15-19 vjec Femra

60 e lart

3-6 vjec

50-59 vjec

7-14 vjec

31

Prsa I prket seksit vetm seksi mashkull n grup-moshn 15-19 vje pr periudhn 1979-1983. Vetm seksi femr pr periudhn 1979-1983 grup-mosha 3-6 vje, ndrsa pr periudhn 1984-1988 grup-mosha 3-6, 7-14, 50-59 vje. Grup-moshat e tjera n t dy periudhat prekur t dy sekset m tepr seksi mashkull.

Mnyra e diagnostikimit pr t dy periudhat predominon diagnostikimi klinik dhe t transferuar nga spitali. Pr periudhn 1979-1983 ka patur raste dhe me depistim r/skopik dhe depistim familjar. N t dy periudhat kontakt me t smurt tuberkular ka patur afrsisht n 20% t rasteve. Rastet jan vrejtur n persona t pavaksinuar me BCG. N ato raste q jan vrejtur n persona t vaksinuar me BCG kan qn raste kur popullata e mikrobeve ka qn e madhe ose ka mbaruar efekti I vaksins.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 31

S LL A V K O K. K A LL F A
R. Mantoux pr periudhn 1979-1983 n 23 raste nuk sht br. Pr t dy periudhat pozitiviteti I R. Mantoux ka luajtur rol n diagnostikimin e Tbc. Baciloskopia pr periudhn 1984-1988 sht br n t gjith rastet ndrsa pr periudhn 1979-1983 n 5 raste nuk sht dokumentuar. Kultura pr BK n periudhn 1979-1983 n 23 raste nuk sht br ndrsa n periudhn 1984-1988 vetm n 2 raste.

32

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 32

S LL A V K O K. K A LL F A

1979-1983 DIAGNOSTIKIMI Klinik Tuberkulinik Depistim R/scopik 4 7.8% Nr.Rasteve 40 % 78.6%

1984-1988 Nr. Rasteve 9 % 60%

33

Depistim Fluorografik Depistim Familjar Transferuar nga Spitali 4 7.%

5.8%

40%

KONTAKT me te Smur TBC PO JO 9 42 19.6% 80% VAKSINUAR me B C G PO JO 4 47 2 13 3 12 20% 80%

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 33

S LL A V K O K. K A LL F A
Sputum BK- DIREKT JO POZITIV NEGATIV 5 5 41 KULTURE BK JO POZITIV NEGATIV 23 5 23 R. M A N T O U X JO 20 1 3 8 12 4 3 58.8% 39.2% 2% 2 2 7 2 86.7% 2 13.3% 2 3 10 2 13

34

Negativ 5-10 m/m 10-15 m/m 15-20 m/m 20-25 m/m 25-30 m/m

Fillimi smundjes pr periudhn 1979-1983 ka qn I ngadalshm n 35 raste, I heshtur n 8 raste, akut n 7 raste dhe me hemoptizi n 1 rast. Ndrsa pr periudhn 1984-1988 fillim I ngadalshm n 10 raste dhe akut n 5 raste. Prhapja e procesit pr Tbc Pulmonar pr periudhn 1979-1983 mesatar n 37 raste, pak n 6 raste dhe shum n 2 raste, ndsa pr periudhn 1984-1988 mesatar n 13 raste, shum n 1 rast dhe pak n 1 rast.
T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt ) Page 34

S LL A V K O K. K A LL F A
Kaverna 7 n t smurt e periudhs 1979-1983 dhe 2 n t smurt e periudhs 1984-1988

1979-1983 Nr. rasteve % Fillimi I smundjes I Heshtur I Ngadalshm Akut Me Hemoptizi 8 35 7 1 15.7% 68.6% 13.7% 2% Prhapja e procesit Pak Mesatarisht Shum 6 37 2 Kaverna PO JO 7 44 MJEKUAR Sanatorium Ambulatorisht 49 2 Smundje shoqruese 15 2 13 1 13 1 10 5

1984-1988 Nr. rasteve %

66.6% 33.3%

35

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 35

S LL A V K O K. K A LL F A
Kardiopathi Diabet Sm. T tjera 6 RECIDIVA 3 VDEKUR Nga T B C Smund. tjera 2 8 1 1 4 2 2

36

49 raste jan mjekuar n sanatorium pr periudhn 1979-1983 dhe 2 ambulatorisht, ndrsa pr periudhn 1964-1988 t 15 rastet jan mjekuar n sanatorium. Smundje shoqruese kan patur rastet n t dy periudhat si kardiopathi , diabet e smundje t tjera. Recidiva 3 raste n periudhn 1979-1983 dhe 1 n periudhn 1984-1988. T vdekur pr periudhn 1979-1983 nga Tbc Pulmonar 2, dhe nga smundje t tjera 3. Afati I shtrimit n sanatorium n periudhn 1984-1988 t 15 rastet jan shtruar menjher ndrsa n periudhn 1979-1983 menjher jan shtruar 47 raste ndrsa deri 3 muaj nga zbulimi 2 raste. Jan mjekuar n sanatorium me 2 preparate 1 rast n periudhn 1979-1983. Me 3-4 preparate shif tabeln. Kortizonikt jan prdorur n 18 raste pr periudhn 1979-1983 dhe n 8 raste pr periudhn 1984-1988. Koha e qndrimit n sanatorium deri n 3 muaj pr periudhn 1979-1983 raste , 3 raste pr periudhn 1984-1988. 3-6 muaj 19 raste me 8 raste.
T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt ) Page 36

S LL A V K O K. K A LL F A
6-9 muaj 20 raste me 1 rast. 9-12 muaj 2 raste me 3 raste. 1-2 vjet 2 raste pr periudhn 1979-1983. 1979-1983 Nr. rasteve % Shtruar Sanatorium Menjher Deri 3 muaj 47 2 Mjekuar n Sanatorium me 2 Preparate 1 16 32 18 7 8 4 15 1984-1988 Nr. rasteve %

37

3 4

Kortizonik

KOHA e Qndrimit n SANATORIUM Deri 3 Muaj 3-6 Muaj 6-9 Muaj 9-12 Muaj 1-2 Vjet 6 19 20 2 2 MJEKIMI AMBULATOR post-sanatorial 0-3 Muaj 25 5
Page 37

3 8 1 3

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

S LL A V K O K. K A LL F A
3-6 Muaj 6-9 Muaj Mbi 9 Muaj 9 3 2 MJEKIMI AMBULATOR I rregullt Jo I rregullt Pa Mjekim 12 26 11 24.6% 53% 22.4% 9 5 1 60% 33.3% 6.7% 4 3 1

Mjekimi ambulator post sanatorial deri n 3 muaj 25 raste pr periudhn 1979-1983 dhe 5 raste pr periudhn 1984-1988.

38

3-6 muaj 9 raste me 4 raste. 6-9 muaj nga 3 raste. Mbi 9 muaj 2 raste me 1 rast. Mjekimi ambulator I rregullt pr periudhn 1979-1983 n 12 raste ose 24.6% , ndrsa pr periudhn 1984-1988 n 9 raste ose 60%. Miekim ambulator post-sanatorial jo I rregullt pr periudhn 1979-1983 n 26 raste ose 53%, ndrsa pr periudhn 1984-1988 n 5 raste ose 33.3%. Pa mjekim ambulator post-sanatorial 11 raste(22.4%) n periudhn 1979-1983 dhe 1 rast(6.7%) n periudhn 1984-1988.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 38

S LL A V K O K. K A LL F A

1979-1983
INCIDENCA 47 43 43 PREVALENCA Recidiva MORTALITETI

44

20 12 6 0 0 1979 2 1 1980 0 1 1981 6 1 0 1982 7

23

0 0 1983

39
9168

Nr. Ekzaminimeve Radiologjike


Series 1 0 02

10535 9328 8102

10122

0 1979 1980

0 1981

0 1982

0 1983

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 39

S LL A V K O K. K A LL F A

1984-1988
INCIDENCA 23 PREVALENCA Recidiva MORTALITETI

15 11 6 2 0 0 1984 0 0 1985 2 0 0 1986

14

14

5 1 1987 0 0 0 0 1988

40
11431

Nr. Ekzaminimeve Radiologjike


Series 1 0 02

12490 11501 9975 8865

0 1984 1985

0 1986

0 1987

0 1988

Si prfundim mund t themi se Tuberkulozi ndone shum I paksuar ende nuk sht zhdukur dhe do nnvleftsim I hap shteg t papriturave.Pra nuk duhet t harohet dhe as t zbutet lufta kundr Tuberkulozit por t jet e vazhdushme deri n zhdukjen prfundimtare t tij.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 40

S LL A V K O K. K A LL F A

LITERATURA Sh.Karaulli Shndetsia Popullore Nr. 4 1972. F.8-14 K.Jakupi, Dh.Lito- Shndetsia Popullore Nr. 2 1979. F.17 Sh.Ndroqi Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 2 1978. F3-5 Sh.Ndroqi Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 1 1970. F.70-81 Sh.Ndroqi Buletini I UT Seria Shkencat Mjeksore Nr. 1 1969. F. 15 Sh.Ndroqi T mos harojm Tuberkulozin Tiran 1989. F.3,4,9,56 Punime mbi Smundjet e Brndshme Nr. 8 Tiran 1986 F.219

41

Punime mbi Smundjet e Brndshme Nr.6 Tiran 1984 F.40

Mbajtur n sesionin e 3-t shkencor Problemet profilaktiko-kurative t zons s Devollit BILISHT, Nntor 1990

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 41

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC 1992-2001 krahasuar me TBC 1982-1991 1982-1991 DIAGNOSTIKIMI Klinik Tuberkulinik Depistim r/scopik Depist. fluorografik Ardhur nga spitali 7 2 1 2 32 18 1992-2001

42

KONTAKT me t smur TBC PO JO VAKSINUAR me BCG PO JO SPUTUM BK Direkt Pozitiv Negativ Jo 4 35 1 7 10 5


Page 42

4 36

3 19

2 38 22

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

S LL A V K O K. K A LL F A

KULTUR BK Pozitiv Negativ Jo Reaksion Mantoux Negativ 5-10 m/m 10-15 m/m 2 5 3 13 2 1 4 1 2 5 30 5 7 10 5

43

15-20 m/m 20-25 m/m 25-30 m/m Jo Fillimi I Smundjes I Heshtur I Ngadalshm Akut Me Hemoptizi Prhapja e Procesit

15

14

2 31 7 19 3

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 43

S LL A V K O K. K A LL F A

Pak Mesatarisht Shum KAVERNA PO JO

5 33 2

3 18 1

5 35

1 21

Smundje Shoqruese

44
MJEKUAR Sanatorium Ambulatorisht 39 1 17 5

Mjekuar n Sanatorium me 2 preparate 3 preparate 4 preparate kortizonik 9 23 4

Koha e qndrimit n Sanatorium


T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt ) Page 44

S LL A V K O K. K A LL F A

0-3 muaj 3-6 muaj 6-9 muaj 9-12 muaj

7 20 8 4

6 7 4

MJEKIMI Ambulator post-sanatorial 0-3 muaj 3-6 muaj 6-9 muaj 19 9 5 3 4 8 2 2

45

Mbi 9 muaj Mjekimi Ambulator I rregullt Jo I rregullt Pa mjekuar

24 12 3

15 1 1

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 45

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC (1982-1991) sipas Profesionit


0 02 14 10 7 6 1 1982-1991

0 0

0 0

0 0

0 0

0 0 0

0 0

0 0

0 0

46

TBC (1992-2001) sipas Profesionit


0 02 1992-2001 8 6 5

2 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 46

S LL A V K O K. K A LL F A

1982-1986
CANGONJ, 1 MACURISHT, 1 ECMENIK, 1 CIPAN, 1 BILISHT, 6 GRACE, 2 ZICISHT, 1 KOSHNICE, 1 VIDOHOVE, 1

BITINCKE, 3

MIRAS, 3 VERNIK, 1 TRESTENIK, 1 KOSHNICE, 1

47
1987-1991
BABAN, 1 STROPAN, 1 HOCISHT, 1

ZICISHT, 1

BILISHT, 6

PONCARE, 2

MENKULAS, 1

MIRAS, 2

BITINCKE, 2

TREN, 1

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 47

S LL A V K O K. K A LL F A

1992-1996

VRANISHT, 1

PILUR, 1

BILSHT, 2

TREN, 1 MANCURISHT, 2 MIRAS, 2

GRACE, 1

48
1997-2001

FITORE, 1

PONCARE, 1

ZICISHT, 1

PONCARE, 1 BILISHT, 4 TREN, 1

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 48

S LL A V K O K. K A LL F A

Nr. Rasteve sipas Nomenklatures 1982-1991


02 6 3 0 0 0 0 4 1 1982-1991 7 4 2 0 0 0 0 0 0 1 0 0 4 4 0

0 0

0 0

0 0

0 0

000

49

Nr. Rasteve sipas Nomenklatures 1992-2001


0 4 3 2 1 0 0 0 0 0 0 000 0 0 1 0 0 000 0 0 000 2 1 0 0 1 0 0 0 0 2 Series 2 02

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 49

S LL A V K O K. K A LL F A

BK-POZITIVE 1982-2001
0 BK-POZITIVE 3 02

000 0 0 0 0 0 0 0 0 000 000 000 000 000 0 0 0 0 000 0 0 000 000 000 000 0 0 000 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001

50

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 50

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS FORMAVE DHE SEKSIT 1982-1991


Tbc Pulmonar M 5 4 Tbc Pulmonar F Tbc Extra-Pulmonar M Tbc Extra-Pulmonar F

22 11 00 1982

2 1 111

2 1 000 1987 1988

2 1 00 00

2 1 00 1991

00 1984

0 00 1985

00 1986

1983

1989

1990

TBC PULMONAR Meshkuj= 20 (74%) TBC PULMONAR Femra= 7 ( 26%)

51

TBC EXTRA-PULM. Meshkuj=2 ( 15.4%) TBC EXTRA-PULM. Femra= 11 ( 84.6%) MESHKUJ= 22 ( 55%) FEMRA= 18 ( 45%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 51

S LL A V K O K. K A LL F A

1982-1991
TBC PULMONAR 0 TBC EXTRA-PULMONAR

6 5 4 3 2 2 2 2 1 0 1982 0 1983 0 1984 0 1985 0 1986 0 1987 2 1 0 1988 0 1989 2 2 1 0 1990 2 1 0 1991

TBC PULMONAR= 27 (67.5%)

TBC EXTRA-PULMONAR= 13 (32.5%)

52

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 52

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC (1982-1991)
0 1982-1991 02

7 6 6 5 4 3 2 1 0 1982 0 1983 0 1984 0 1985 0 1986 0 1987 0 1988 0 1989 0 1990 0 1991 3 3

53

N periudhn 1982-1991 Kulmet : N tre vitet e para (1982-83-84) me kulmin e vitit 1983 me tendenc zbritje, Kulm n vitin 1987 dhe n vitin 1989. Uljet: M e thella n vitin 1988 dhe n vitin 1985. Kulmet e ksaj periudhe: I pari nga shtimi irasteve me tbc. pulmonar, I dyti nga shtimi I rasteve me tbc. extra-pulmonar dhe I treti me shtim si t tbc. pulmonar dhe tbc. extra-pulmonar.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 53

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS FORMAVE DHE SEKSIT 1992-2001


Tbc Pulmonar M 4 3 22 1 0 00 1992 00 1993 1 00 1994 1 000 1995 1 00 1996 000 1997 000 1998 2 2 1 0 00 1999 11 00 2000 0000 2001 Tbc Pulmonar F Tbc Extra-Pulmonar M Tbc Extra-Pulmonar F

TBC PULMONAR Meshkuj= 10 (66.7%) TBC PULMONAR Femra= 5 (33.3%)

54

TBC EXTRA-PULM. Meshkuj= 0 MESHKUJ = 10 (45.5%)

TBC EXTRA-PULM. Femra= 7 (100%) FEMRA = 12 (54.5%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 54

S LL A V K O K. K A LL F A

1992=2001
TBC PULMONAR Series 2 TBC EXTRA-PULMONAR

0 1992

0 1993

0 1994

0 1995

0 1996

0 1997

0 1998

0 1999

0 2000

0 2001

TBC PULMONAR= 15 (68%)

TBC EXTRA-PULMONAR= 7 (32%)

55

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 55

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC (1992-2001)
0 1992-2001 Series 3

2 1 0 1992 0 1993 0 1994 1 0 1995 0 1996

2 1

0 1997

0 1998

0 1999

0 2000

0 2001

56

N periudhn 1992-2001 : Fillon me ulje n vitin 1992 . Kulmi I madh n vitin 1993 dhe kulmi tjetr me tendenc zbritje n vitin 1996. Uljet : Fillimi viti 1992, n vitin 1995, n vitin 1999 dhe 2001. Kulmet : I pari me shtim t rasteve si t tbc. pulmonary ashtu dhe tbc. extrapulmonar, ndrsa I dyti nga rastet me tbc. pulmonar.

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 56

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC (1982-1991) SIPAS ORIGJINES


QYTETARE 6 6 5 0 FSHATARE

3 2 1 0 0 1982 0 1983 1 0 1984 0 0 1985 1 0 1986 0 1987 2 2 1 0 0 1988 0 1989 0 0 2 2

0 0 1991

1990

QYTETARE= 11 ( 27.5%)

FSHATARE= 29 ( 72.5%)

57
7

TBC (1992-2001) SIPAS ORIGJINES


QYTETARE 0 FSHATARE

2 1 0 0 1992 0 0 1993 0 0 1994 0 0 1995 1

2 1 0 0 1997 1

2 1 0 0 1998 0 0 1999 1 0 2000 1 0 0 0 2001

1996

QYTETARE= 6 (27.5%)

FSHATARE= 16 (72.5%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 57

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC (1982-1991) sipas FORMAVE dhe ORIGJINES


Pulmonare Q 5 4 4 Pulmonare F Extra-Pulmonare Q Extra-PulmonareF

2 1 0 0 1982 0

2 1 00 1984

2 11 1 000 1985 0 1986

2 1 0

2 1 000 1988

2 1 00 0 0

2 1 0 0 1991

1983

1987

1989

1990

QYTETARE= 11( 27.5%) FSHATARE= 29 (72.5%)

58

TBC PULMONAR Qytetare= 10 (37%) TBC PULMONAR Fshatare= 17 ( 63%) TBC EXTRA-PULM. Qytetare= 1 (7.7%) TBC EXTRA-PULM. Fshatare=12 (92.3%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 58

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC (1992-2001) sipas FORMAVE dhe ORIGJINES


Pulmonar Q 4 3 22 1 0 00 1992 0 0 1993 1 1 0 0 1994 000 1995 1 00 1996 00 1997 11 000 1998 2 1 0 00 1999 11 00 2000 0000 2001 Pulmonar F Extra-Pulmonar Q Extra -Pulmonar F

QYTETARE= 6 ( 27.5% )

FSHATARE= 16 ( 72.5% )

59

TBC PULMONAR Qytetare= 5 (33.3%) TBC PULMONAR Fshatare= 10 (66.7%) TBC EXTRA-PULM. Qytetare= 1 (14.3%) TBC EXTRA-PULM. Fshatare= 6 (85.7%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 59

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS FORMAVE DHE SEKSIT


Tbc Pulmonar M Tbc Extra-Pulm. F 22 20 18 12 10 7 5 2 0 0 0 0 0 0 1982-1991 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1992-2001 10 TBC Pulmonar F MESHKUJ Tbc Extra-Pulm. M FEMRA

11 7

60

1982-1991 MESHKUJ= 22 (55%) FEMRA= 18 (45%)

MESHKUJ-Tbc Pulmonar= 20 (74%) FEMRA-Tbc Pulmonar= 7 (26%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 2 (15.4%) FEMRA-Tbc Extra-Pulm.= 11 (84.6%) 1992-2001 MESHKUJ= 10 (45.5%) FEMRA= 12 (54.5%)

MESHKUJ-Tbc Pulmonar= 10 (66.7%) FEMRA-Tbc Pulmonar= 5 (33.3%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 0 (0%) FEMRA-Tbc Extra-Pulm.= 7 (100%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 60

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC SIPAS SEKSIT DHE FORMAVE


Tbc Pulmonar M Tbc Extra-Pulm. F 22 20 18 12 10 7 5 2 0 0 0 0 0 0 1982-1991 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1992-2001 10 Tbc Extra-Pulm.M MESHKUJ Tbc Pulmonar F FEMRA

11 7

61

1982-1991 MESHKUJ Tbc Pulmonar= 20 (90.1%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 2 (9.9%) FEMRA Tbc Pulmonar= 7 ( 39%) 1992-2001 MESHKUJ Tbc Pulmonar= 10 (100%) MESHKUJ-Tbc Extra-Pulm.= 0 (0%) FEMRA Tbc Pulmonar= 5 (41.6%) FEMRA Tbc Extra-Pulm.= 7 (58.4%) FEMRA Tbc Extra-Pulm.= 11 (61%)

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 61

S LL A V K O K. K A LL F A

Sllavko K. Kallfa Pika kundr Tbc Bilisht

TUBERKULOZI
62

n zonn e DEVOLLIT
*1961-2000*
(PARAQITJE GRAFIKE)
T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt ) Page 62

S LL A V K O K. K A LL F A

1961-1965
Tbc Pulmonar M 50 39 29 21 11 14 13 7 3 1961 1962 1963 17 12 9 3 1964 18 11 6 13 3 3 1965 Tbc Pulmonar F Tbc Extrapulmonar M Tbc Extrapulmonar F

36

63

1966-1970
Series 1 32 32 26 23 22 19 14 10 3 3 5 8 5 1 1 1967 1968 2 2 1969 2 1970 0 10 Series 2 Series 3 Series 4

1966

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 63

S LL A V K O K. K A LL F A

1971-1975
Tbc Pulmonar M 24 Tbc Pulmonar F Tbc Extrapulmonar M Tbc Extrapulmonar F

9 6 3 0 1971 2 1 1 6

10 8 6 6 2 0 1973 1974 3 3 1 1 1975 0

1972

64
11 8

1976-1980
Series 1 Series 2 Series 3 Series 4 15

10

5 3 0 0 1976 1

5 3 0 1978 1 1 1 0

4 1

0 1980

1977

1979

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 64

S LL A V K O K. K A LL F A

1981-1985
Tbc Pulmonar M 5 Tbc Pulmonar F 5 4 Tbc Extrapulmonar M Tbc Extrapulmonar F

2 2 1 0 0 1981 1982 1 1 0 0 1983

0 0 1984

0 0 1985

65
2

1986-1990
Series 1 2 Series 2 Series 3 2 Series 4 2 2

1 1 1

0 0 1986 1987

0 0 0 1988

0 0 1989

0 0 1990

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 65

S LL A V K O K. K A LL F A

1991-1995
Tbc Pulmonar M Tbc Pulmonar F 4 Tbc Extrapulmonar M Tbc Extrapulmonar F

0 0 1991

0 0 1992

0 1993

0 0 1994

0 0 0 1995

66
2 2

1996-2000
Series 1 2 Series 2 2 Series 3 Series 4

1 1

0 0 1996

0 0 0 1997

0 0 0 1998

0 0 1999

0 0 2000

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 66

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC gjate viteve 1996-2000


22 2 1.8 1.6 1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 0.2 0 Tbc Pulm.M Tbc.Pulm.F Tbc Extr,Pulm.M Tbc Extr.Pulm.F 2 2

11 Tbc Pulm.M Tbc.Pulm.F

00 1996 2 2 0 0

000 1997 0 0 0 2

000 1998 2 0 0 0

00

00 2000 1 1 0 0

Tbc Extr,Pulm.M Tbc Extr.Pulm.F

1999 0 1 0 0

TBC gjate viteve 1991-1995

67

4 4 3.5 3 2.5 2 1.5 1 0.5 0 Tbc Pulm.M Tbc Pulm.F Tbc.Extr.Pulm.M Tbc Extr.Pulm.F Tbc Pulm.M 3 2 1 0 1991 2 0 1 0 0 0 1 0 0 1992 0 1 0 0 Tbc Pulm.F 0 1993 4 0 3 0 Tbc.Extr.Pulm.M 0 1 0 0 1994 1 0 0 1 Tbc Extr.Pulm.F 1 0 0 0 1995 0 0 0 1 1

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 67

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC gjate Viteve 1996-2000


2.5 2 2 2 1.5 1 1 0.5 0 0 0 Pulm. M Pulm. F Extr.p. M Extr.p. F 1996 2 2 0 0 Pulm. M 0 0 0 1997 0 0 0 2 Pulm. F 0 0 0 1998 2 0 0 0 Extr.p. M 0 0 1 0 0 Extr.p. F 0 0 1999 1 1 0 0 0 0 2000 1 1 2 2

68

1996-2000
2 2 2 1.8 1.6 1.4 1.2 1 0.8 0.6 0.4 0.2 0 Pulm. M Pulm. F Extr.P. M Extr.P. F 2 2

1 1

0 0 1996 2 2 0 0

0 0 0 1997 0 0 0 2

0 0 0 1998 2 0 0 0

0 0 1999 0 1 0 0

0 0 2000 1 1 0 0

Pulm. M

Pulm. F

Extr.P. M

Extr.P. F

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 68

S LL A V K O K. K A LL F A

TBC sipas VEND-BANIMIT(Q.SHENDETESORE)


Q.SH.MIRAS, 21 Q.SH.MENKULAS, 36

BILISHT, 66

Q.SH.PROGER, 54

69
Q.SH.HOCISHT, 69

Q.SH.BILISHT, 72

1961 1965

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 69

S LL A V K O K. K A LL F A

Q.SH.MENKULAS, 29 Q.SH.MIRAS, 19 Q.SH.PROGER, 25

BILISHT, 54

Q.SH.BILISHT, 55 Q.SH.HOCISHT, 38

70

1966-1970

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 70

S LL A V K O K. K A LL F A

Q.SH.MENKULAS, 19

BILISHT, 15

Q.SH.MIRAS, 18

Q.SH.BILISHT, 25

Q.SH.PROGER, 7

Q.SH.HOCISHT, 8

71

1971-1975

Q.SH.MENKULAS, 10 Q.SH.MIRAS, 10

BILISHT, 14

Q.SH.BILISHT, 17 Q.SH.PROGER, 15

Q.SH.HOCISHT, 10

1976-1980

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 71

S LL A V K O K. K A LL F A
Q.SH.MENKULAS, 1 BILISHT, 4 Q.SH.MIRAS, 5 Q.SH.PROGER, 2 Q.SH.BILISHT, 9 Q.SH.HOCISHT, 6

72

1981-1985

Q.SH.MENKULAS, 3 BILISHT, 7 Q.SH.MIRAS, 3

Q.SH.HOCISHT, 2 Q.SH.BILISHT, 3 Q.SH.PROGER, 0

1986-1990

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 72

S LL A V K O K. K A LL F A
BILISHT, 0

Q.SH.MENKULAS, 3

Q.SH.BILSSHT, 3

Q.SH.MIRAS, 2

Q.SH.HOCISHT, 2

Q.SH.PROGER, 4

73

1991-1995

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 73

S LL A V K O K. K A LL F A

Q.SH.MENKULAS, 3

Q.SH.PROGER, 1 Q.SH.MIRAS, 0

BILISHT, 6

Q.SH.BILISHT, 1

Q.SH.HOCISHT, 0

1996-2000

74
1961-1965
Q.SH.MENKULAS 11% Q.SH.MIRAS 6% Q.SH.PROGER 17% BILISHT 21%

Q.SH.BILISHT 23% Q.SH.HOCISHT 22%

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 74

S LL A V K O K. K A LL F A

1966-1970
Q.SH.MENKULAS 13% Q.SH.MIRAS 9% BILISHT 25%

Q.SH.PROGER 11%

Q.SH.HOCISHT 17%

Q.SH.BILISHT 25%

75

1971-1975
Q.SH.MENKULAS 21% BILISHT 16%

Q.SH.MIRAS 19%

Q.SH.BILISHT 27%

Q.SH.PROGER 8%

Q.SH.HOCISHT 9%

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 75

S LL A V K O K. K A LL F A

1976-1980
Q.SH.MENKULAS 13% Q.SH.MIRAS 13% BILISHT 19%

Q.SH.PROGER 20% Q.SH.HOCISHT 13%

Q.SH.BILISHT 22%

1981-1985

76
Q.SH.PROGER 7%

Q.SH.MENKULAS 4% Q.SH.MIRAS 19% BILISHT 15%

Q.SH.BILISHT 33% Q.SH.HOCISHT 22%

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 76

S LL A V K O K. K A LL F A

1986-1990
Q.SH.MENKULAS 19% Q.SH.MIRAS 19% Q.SH.HOCISHT 12% Q.SH.PROGER 0% Q.SH.BILISHT 6%

BILISHT 44%

77

BILISHT 0%

1991-1995
Q.SH.BILISHT 22% Q.SH.HOCISHT 14%

Q,SH.MENKULAS 21% Q.SH.MIRAS 14%

Q.SH.PROGER 29%

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 77

S LL A V K O K. K A LL F A

1996-2000

Q.SH.MENKULAS 27% BILISHT 55%

Q.SH.MIRAS 0% Q.SH.PROGER 9% Q.SH.HOCISHT 0% Q.SH.BILISHT 9%

78

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 78

S LL A V K O K. K A LL F A

79

TBC SIPAS GRUP-MOSHAVE


1961-1965
70-74 VJEC 65-69 VJEC 60-64 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC 45-49 VJEC5 40-44 VJEC 0-3 VJEC 70 60 50 40 30 20 10 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 79

S LL A V K O K. K A LL F A

1966-1970
MBI 70 VJEC 65-69 VJEC 60-64 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC 45-49 VJEC 40-44 VJEC 0-3 VJEC 50 40 30 20 10 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

80
MBI 70 VJEC 65-69 VJEC 60-64 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC

1971-1975
0-3 VJEC 14 12 10 8 6 4 2 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

45-49 VJEC 40-44 VJEC

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 80

S LL A V K O K. K A LL F A

1976-1980
MBI 70 VJEC 65-69 VJEC 60-64 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC 45-49 VJEC 40-44 VJEC 0-3 VJEC 10 8 6 4 2 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

81
MBI 70 VJEC 65-69 VJEC 60-64 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEV

1981-1985
0-2 VJEC 5 4 3 2 1 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 1

45-49 VJEC 40-44 VJEC

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 81

S LL A V K O K. K A LL F A

1981-1985
MBI 70 VJEC 65-69 VJEC 60-64 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC 45-49 VJEC 40-44 VJEC 0-2 VJEC 5 4 3 2 1 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEV Series 2

82
80 E LART 70-79 VJEC 60-69 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC

1986-1990
0-2 VJEC 5 4 3 2 1 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

45-49 VJEC 40-44 VJEC

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 82

S LL A V K O K. K A LL F A

1991-1995
80 E LART 70-79 VJEC 60-69 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC 45-49 VJEC 40-44 VJEC 0-2 VJEC 3 2.5 2 1.5 1 0.5 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

83
80 E LART 70-79 VJEC 60-69 VJEC 55-59 VJEC 50-54 VJEC

1996-2000
0-2 VJEC 3 2.5 2 1.5 1 0.5 0 3-6 VJEC 7-14 VJEC 15-19 VJEC Series 1 20-24 VJEC 25-29 VJEC 30-34 VJEC 35-39 VJEC Series 2

45-49 VJEC 40-44 VJEC

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 83

S LL A V K O K. K A LL F A

84

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 84

S LL A V K O K. K A LL F A

85

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 85

S LL A V K O K. K A LL F A

86

T U B E R K U L O Z I N ZONN E D E V O LL I T ( Pjesa e dyt )

Page 86