Universitatea Dunarea de Jos,Galati Facultatea de Medicina si Farmacie Specializarea: Farmacie Anul I ,grupa I

REFERAT FIZIOLOGIE
-HORMONII-

Student: Butnaru Andreea Angela

www.referat.ro

2011

şi care sunt obiectul de studiu al unei noi ştiinţe. Glandele endocrine tradiţionale sunt hipofiza şi epifiza. corticosuprarenala şi medulo-suprarenala. În afară de aceste glande cu funcţie endocrină predominantă. cu scopul adaptării la variatele schimbări ale mediului exterior. funcţionează la gravide placenta. adică să menţină homeostazia. organismul caută să menţină constantă compoziţia mediului intern. ovarul (la femei) şi testiculul (la bărbat) ca glande sexuale. glande endocraniene. la concentraţii sangvine de miimi de miligram (microgram) sau milionimi de miligram (picogram). neuroendocrinologia. a căror sinteză chimică este dificilă. Acestea sunt produse biologice cu acţiune extrem de puternică în doze extrem de mici. de exemplu ficatul produce somatomedina. Pentru unii din ei. Majoritatea au fost sintetizaţi şi pot fi folosiţi ca medicamente. există numeroase organe ale căror celule pot produce şi hormoni. care asigură controlul direct al sistemului endocrin de către sistemul nervos. a mediului în care trăiesc celulele. Tranzitor. Esenţa fiziologiei şi patologiei glandelor endocrine este dependentă de hormonii produşi de glande . tiroida şi 4 paratiroide. care au drept rezultat funcţionarea celulelor.HORMONII Glandele endocrine sintetizează şi eliberează direct în circulaţia sangvină substanţele chimice numite hormoni. iar creierul are neuroni care produc cei mai activi hormoni cunoscuţi până în prezent. ultimul cu rol esenţial în dezvoltarea sistemului de protecţie imunologică a organismului. pancreasul. În acest proces de adaptare coordonarea nervoasă şi endocrină sunt esenţiale. care au o structură complexă. care le permite să fie activaţi de cantităţi atât de mici de hormon şi care la rândul lor declanşeaza în celule un lanţ de reacţii chimice metabolice. a ţesuturilor şi organelor. Aceste substanţe chimice au o structură chimică în general cunoscută. iar la copil timusul. care asigură creşterea. În organe şi ţesuturi există receptori specifici pentru hormoni. cum este hormonul de . ca mecanism de protecţie. tractul gastrointestinal produce numeroşi hormoni gastrointestinali cu rol în digestie. numiţi neurohormoni. Ca produşi ai sistemului endocrin hormonii sunt un sistem de coordonare a funcţiilor întregului organism. situate deasupra rinichiului. situate la gât.

glandele endocrine corespunzătoare sunt blocate şi se vor atrofia. adică cu fragmente din acizii nucleici ai omului. este cel mai bine cunoscut .S-a arătat mai . care influenţează puternic echilibrul organismului şi sunt supuşi unei autoreglări extrem de precise prin mecanisme cibernetice rapide de "feedback". s-au pus la punct tehnici de inginerie genetică. şi care sunt folosite curent în terapeutică. deoarece sunt substanţe foarte active. ca medicamente. Administrarea hormonilor sau a analogilor lor sintetici ca medicamente trebuie făcută cu mare prudenţă.Structura chimică a acestui compus prezintă însă următoarele particularităţi: acidul glutamic este sub forma ciclică. histidină şi prolină. fapt foarte răspândit mai ales când este vorba de hormonii cortizonici. Astfel. este un triepid format din acid glutamic .Din punct de vedere chimic.creştere (GH) al hipofizei sau insulina pancreasului. care conţin programul genetic de sinteză a acestor hormoni. numite analogi sintetici hormonali. În cazul suprarenalei. iar gruparea carboxilică a parolinei se găseşte sub formă de amidă . buseralinul ca analog al neurohormonului gonadoliberina. sînt produşi de bacterii în care s-au introdus acizi dezoxiribonucleici recombinaţi. Dacă administrăm hormoni din afară. După locul de producere cunoaştem: a) hormoni hipotalamici:-fac parte din sistemul endocrin difuz. atrofia acesteia prin corticoterapia prelungită pune în pericol viaţa.hormoni eliberatori ai corticotropinei (CRH) se mai numeşte şi corticoliberină a fost pus în evidenţă prin cercetările lui Saffran şi Schally(1955). parolina este încatenată prin hidrogenul iminic . ca analogi ai cortizonului suprarenal. desmopresina ca analog al hormonului antidiuretic. Progresele chimiei moderne au permis să se sintetizeze substanţe înrudite cu hormonii naturali. dar mult mai puternici decît ei. dexametazonul si prednisonul. Factorii stimultori hipotalamici: -hormoni eliberatori ai somatotropinei (SRH sau GH-RH) -hormoni eliberatori ai tireotropinei (TRH) numit şi tireoliberină . orice glandă endocrină produce hormonii ei specifici numai dacă concentraţia lor sangvină are tendinţa să scadă şi nu mai funcţionează dacă apare o creştere a nivelului sangvin a acestor hormoni. dietilstilbestrolul ca analog al hormonilor estrogeni. Spre exemplu.

Organul ţintă pentru prolactină este glanda mamară unde îşi exercită funcţia lactogenică şi galactopoietică. iar în proporţie de 0. Predomină forma monomerică (80 %) care este activă din punct de vedere biologic şi imunologic. iar secreţia sa din granulele de depozit intracelulare este reglată de hormonii hipotalamici GHRH (growth hormonereleasing hormone) şi SRIF (somatotropin release-inhibiting factor).5-5 % forma tetramerică (big-big prolactina) cu activitate biologică scǎzutǎ. norepinefrina şi peptidele de eliberare a hormonului de creştere. sinteza lor depinde de neurotransmiţători.CRH-ul stimulează şi eliberarea de către adenohipofiză a unui alt compus biologic activ numit b-endorfină.Concomitent corticotropină(ACTH). -corticotropina (ACTH. -tireotropina (TSH) stimuleaza cresterea.hormoni eliberatori ai somatostatinei(GH-RH) b)hormoni hipofizari: -somatotropina (GH. growth hormone) este esenţial în procesul de creştere. dezvoltarea şi activitatea secretorie a glandelor corticosuprarenale. . Prolactina apare în ser sub trei forme diferite. . este deci un inhibator al ACTH ului. -prolactina (PRL) este secretată de hipofiza anterioară şi eliberată episodic. dopamina. -gonadotropina (Gn – LH Şi FSH) Hormonii gonadotropi controlează funcţiile gonadelor feminine şi masculine.hormoni eliberatori ai aigonadotropinelor(Gn-RH) . controlează secreţia glandelor mamare la femeie. ca serotonina. De asemenea. iar la adult are un rol important în activităţile metabolice. Hipersecreţia de ACTH determina hipertrofierea corticosuprarenalei şi hipersecreţie de hormoni ai acesteia. urmează în procent de 5-20 % forma dimerică (big prolactina) care este biologic inactivă. Este sintetizat în celulele acidofile ale hipofizei anterioare. având ca urmare tulburări metabolice. adenocorticotripina hormone) hormonul adenocorcotrop sau corticotropina (ACTH) stimulează creşterea.tîrziu că acest polipeptid aste alcătuit ce stimularea eliberarii din de 41 resturi de aminoacizi .Aceasta are de asemenea structură polipeptidică şi are acţiunea opusă CHR ului . dezvoltarea si secretia de hormoni ai glandei tiroide.

macrofage şi alte ţesuturi din ţesutul arahidonic. d)hormoni pancreatici: -insulina: este singurul hormon al organismului cu acţiune hipoglicemiantă. factor intrinsec şi insulină. -norepinefrina: -cortisol: este un hormon corticosteroid produs de către cortexul glandei suprarenale şi care este implicat în răspunsul la stress. -glucagonul: este un hormon secretat de către pancreas şi care creşte concentraţia sangvină a glucozei. ca răspuns la prezenţa de alimente parţial digerate în duoden. e)hormoni trombocitari: -tromboxani: f)hormoni linfocitari: -leucotrienele: substanţe chimice sintetizate de celulele mastoide. ingestia de alimente/alcool/calciu sau prezenţa de secreţie gastrică alcalină. pepsină.Glucagonul este indicat pacienţilor diabetici în caz de hipoglicemie cauzată de o supradozare în insulină care a antrenat o stare de rău sau o comă.c) hormoni gastrointestinali: -gastrina: gastrina reprezintă un hormon secretat de celulele G (localizate în porţiunea distală a stomacului şi în duoden) ca răspuns la stimularea vagală. şi poate cauza infertilitate la femei . -secretina: hormon polipetidic secretat de mucoasa duodenală sub influenţa conţinutului gastric acid. -colecistokinina: hormon secretat de celulele duodenale. glicemia. bazofile. ele cresc permeabilitatea vaselor sangvine mici. produc contracţia muşchilor netezi şi atrag neutrofilele la locul infecţiei. Leucotrienele sunt implicate în reacţiile inflamatorii şi în răspunsul imun. Are rol stimulator asupra secreţiei pancreatice. el face ca glucoza din sânge să intre în celule. După eliberarea în circulaţie ajunge la nivelul stomacului unde stimulează secreţia de acizi. care o folosesc pentru producerea de energie. El creşte tensiunea arterială. g)hormoni suprarenali -epinefrina: adrenalina este un hormon produs de glanda suprarenală ce are un rol primordial în funcţionarea sistemului nervos sinaptic.

nivelul său scade în cursul unor dereglări hormonale de origine suprarenaliană (hipercorticism. Nivelul reninei în sânge creşte în cursul anumitor hipertensiuni. sindromul lui Conn).-aldosteronă: h)hormoni renali: -renina: enzimă secretată de o zonă a rinichiului situată în apropierea glomerulilor şi denumită aparat juxtaglomerular. i)hormoni din ţesutul miocardic atrial: -polipeptidul natrinuretic . în cursul insuficienţelor renale sau cardiace. Din contră.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful