Grupele sanguine Transfuzia de sânge

Dr. Negoiță Silvius

Iansky descrie cele patru grupe sanguine pe care le notează I. punând în contact diverse eșantioane de seruri umane cu diverse eșantioane de eritrocite. IV. B.Decastello și Sturli descriu al patrulea grup. A. III. observă că unele erau aglutinate. Se descoperă astfel subgrupele A1 și A2. pe care îl denumesc AB. 1907 . 1911 .von Dungern și Hirtyfeld observă că nu toate eritrocitele A dau reacții de aglutinare de aceeași intensitate cu serul anti A. . II. Pe această bază descrie trei grupe sanguine pe care le denumește cu litere mari O. iar altele nu. 1902 .Scurt istoric     1900-1901 Karl Landsteiner descoperă grupele sanguie.

e. Lex. Kell.  Anticorpi naturali regulari în sistem AB0  Anticorpi naturali iregulari. pentru antigenele P1. E. S.Antigene eritrocitare Se recunosc oficial de sisteme 30 de grupe sanguine. Antigele eritrocitare sunt determinate genetic și au coresponednți anticorpi specifici. M. A1. c. H. Leb. Kpa. Multe sunt specifice unor grupuri etnice. Lea. Tya  Anticorpi de alloimunizare (sarcina și/sau transfuzii preexistente) care apar pentru antigenele D. Jka . N. S. Ma.

2. de obicei. neoplasme. acesta se poate converti la grupul donatorului) . Un individ. boli autoimune Transplant de maduva osoasa (ex: daca un pacient grup A primeste maduva grup O. pastreaza aceasi grupa sanguina toata viata Aceasta se poate modifica daca apare: Supresia antigenica din sepsis.Antigene eritrocitare   1.

Sistemul ABO     Cel mai important sistem in transfuzii Mediat de IgM Sunt caractere permanente. Apar în primele săptămâni de viață embrionară cu apogeu în dezvoltare în săptămânile 5-14. iar în săptămâna a 20-a se ajunge la distribuția definitivă a antigenelor ABO în organism. Fenotip A B AB O Genotip AA sau AO BB sau BO AB OO . transmise conform legilor mendeliene.

Sistemul ABO .

41% Grup A. plasma umana posedă anticorpi (aglutinine) antieritrocitari antiA ( α) și antiB (β).Sitemul ABO    In Romania 34% din populatie au Grup O. În mod natural niciodată nu se găsesc la aceleși individ antigenul (aglutinogenul) și anticorpul (aglutinina) omolog . 19% Grup B si 6% Grup AB În sistemul OAB.

Graficul compatibilitatii in sitemul ABO .

Sistemul Rh      Al doilea cel mai important sistem de grupe sanguine transfuzii 85% din populatie poseda Rh pozitiv Se transmite pe cale paterna Fenotipul sistemului Rh se diagnostichează prin cele cinci antiseruri: anti C. anti D. din punct de vedere practic are importanță Du care este o alelă a lui D. anti E. sunt IgG și apar în urma transfuziilor de sânge și/sau sarcină (se folesc Rh imunoglobuline). anti c. anti e. Anticorpii sistemului Rh sunt anticorpi de alloimunizare. .

2. A. B. a doua de ser antiB și a treia de ser anti A. la temperatura camerei și se determină grupa sanguină.Tehnici serologice transfuzionale 1. trei picături de ser test: prima picătură este un ser antiA+anti B. câte o picătură din cele trei suspensii de eritrocite test. se pun de la stânga la dreapta. Se citește aglutinarea după trei minute. Simonin de determinare a grupei sanguine OAB prin identificarea aglutininelor din serul de cercetat. se adaugă cu pipete diferite. se adaugă o picătură mică din suspensia de eritrocite de cercetat. Se folosesc ca reactiv eritrocite test de grup 0. . Beth – Vincent de determinare a antigenelor OAB eritrocitare pe lamă. Pe o lamă de sticlă. Cu o pipetă. După ce se pun pe o lamă de sticlă trei picături din serul de cercetat. După trei minute de așteptare la temperatura camerei se face citirea macroscopică.

Se folosec două metode.Tehnici serologice transfuzionale   Tehnica de compatibilitate directă Jeanbreau se execută pentru a detecta anticorpii incompatibili în serul bolnavului față de eritrocitele donatorului. . False reacții pozitive de aglutinare și false reacții negative. una pentru anticorpii de tip natural și una pentru anticorpii de tip imun. Prezența aglutinării pe lama 1 (anticorpi naturali) sau lama 2 (anticorpi de tip imun) înseamnă incompatibilitate. Cauze de eroare în determinarea grupui sanguin OAB: există două categorii de erori.

menținerea capacității de transport a oxigenului către țesuturi. iar Hct sânge transfuzat este de 70%.Transfuzia       Indicatia principala .hemoliză). pierderi – hemoragie. Estimarea volumului de transfuzat poate fi calculat cu formula următoare : volum de trasfuzat = (Hctdorit-Hctprezent)xVS/Hct sânge transfuzat VS (volum sanguin) de obicei se situează în jurul valorii de 70ml/kgc (65ml/kgc la femei. Indivizii sănătoși sau cei cu anemie cronică tolerează un hematocrit de 20 – 25% în condiții de normovolemie. Pacienții în vârstă. La pacientul anemic etiologia trebuie întotdeauna precizată (scăderea producției – supresie medulară. . cei cu anumite boli cronice sau acute (sindrom coronarian) tolerază mai greu anemia. distrucție .

Factorii V și VIII sunt cei mai labili.Derivati sanguini       O unitate de masă eritrocitară (hematocrit de 70% și volum de 250 ml) va crește hematocritul cu 2-3% la pacientul euvolemic. Trombocitele nu trebuie să fie compatibile AB0. Plasma proaspătă congelată (PPC) în doză de 10-15 ml/kg va crește factorii de coagulare cu 30%. Dacă trombocitopenia este datorată distrucției transfuzia va fi mai putin eficientă. În caz de urgență se poate administra sânge 0. Rh negativ care va fi înlociut cît mai curînd posibil cu sânge izo grup și Rh. Masa eritrocitară trebuie să fie compatibilă AB0 și Rh. O unitate de trombocite va crește numărul acestora cu 5 la 10 mii/mm cub. Nivelul fibrinogenului crește cu 1 mg/ml de PPC. .

Doza este de 1 UI la 7-10 kgc. . Factorii V și VIII sunt cei mai labili. dar este preferabil de efectuat din cauza prezenței urmelor de plasma în el.Derivati sanguini     Plasma proaspătă congelată (PPC) în doză de 10-15 ml/kg va crește factorii de coagulare cu 30%. XIII și fibrinogen. Nu se foloște pentru repleție volemică. Indicațiile includ hipofibrinogenemia. Nivelul fibrinogenului crește cu 1 mg/ml de PPC. Reversia acțiunii antinvitaminelor K. hemofilia. Crioprecipitatul (1 UI) conține factor VIII. necesită 5-8 ml/kg de plasmă. Plasma trebuie să corespundă AB0 dar pacienții Rh – pot primi plasmă Rh +. Nu necesită compatibilitate AB0. boala von Willebrand.

Reactii anafilactoide .apar la primitorii care n-au IgA (incidenta 1:900 in populatia generala) sau care au un titru IgA foarte scazut. Kidd). Testele de depistare fiabile in 96% din cazuri. Kell.cea mai frecventa complicatie posttransfuzionala.frison . Cresc accidentele hemolitice prin allo-anticorpi imuni castigati prin tmsfuzii anterioare sau prin sarcina (sistemul Rh. Tardive . Reactii febrile .caracterizata prin trombocitopenie severa. aparuta prin dezvoltarea anticorpilor antiplachetari. precum si perioada de pozitivare de 3 luni a testelor face ca riscul SIDA la transfuzii sa nu poata fi inlaturat complet.Infectia cu rus citomegalic (CMV). HIV/SIDA . fata de antigenele de suprafata ale limfo-citelor donatorului Incidente infectioase Hepatita . Testul Coombs direct pozitiv inseamna prezenta acestor anticorpi pe membrana hematiilor. sub forma de hepatita B sau C (dupa 1990 a scazut considerabil prin profilaxie cu imunoglobuline anti HBS.stocarea sangelui la 4°C omoara spirocheta. infectia cu rus Epstein-Barr. cresterea bilirubinei indirecte si testul Coombs direct pozitiv. Alte infectii virale . Clinic se manifesta prin anemie hemolitica autoimuna cu reticulocitoza. Purpura posttransfuzionala .sunt datorate prezentei de allo-anticorpi antileucocitari si mai rar anticorpi antiHLA. Acute se produc prin distrugerea eritrocitelor donatorului de catre anticorpii primitorului: naturali sau dobanditi. . Sifilisul .Incidente transfuzionale        Accidente hemolitice.apar la 3-21 zile dupa transfuzie printr-un raspuns secundar.are frecventa de 1/1 250 000-l 250 000.

2. 3. monitorizare. evaluare hemostaza (CID).Abordare terapeutica      Oprirea administrarii produsului la primele simptome Recoltarea de probe de sange de la pacient Abord venos. Foaia de observatie clinica asupra accidentului Proba de sange pretransfuzional si din momentul accidentului Unitatea de sange transfuzata . administrare de cristaloizi/coloizi. evaluare functie renala (IRA→Dializa) Se verifica identitatea pacientului Se trimite la lab de imunohematologie: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful