P. 1
54614295 Istiadat Dalam Persatuan Bulan Sabit Merah

54614295 Istiadat Dalam Persatuan Bulan Sabit Merah

|Views: 29|Likes:
54614295 Istiadat Dalam Persatuan Bulan Sabit Merah
54614295 Istiadat Dalam Persatuan Bulan Sabit Merah

More info:

Published by: Joseph Ting Siong Yeu on Apr 26, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2013

pdf

text

original

ISTIADAT

OLEH : MOHAMAD SYAFIE B. SAMSIR MOHD NOOR ASYRAF B. CHE BASIR NASRUL MUHAIMIN B. JURDI AHAMAD FAIZ B. SHAHIDIN ASRUL HAFIZ B.ALI @YUSOF

BULAN SABIT MERAH MALAYSIA

ISTIADAT PERHIMPUNAN
• Masuk dalam barisan • Melapor kekuatan pasukan • Mengibarkan bendera Malaysia, Bulan Sabit Merah dan Negeri • Nyanyian lagu Negaraku dan Lagu BSMM • Bacaan doa • Ucapan pemimpin • Bacaan ikrar • Keluar baris

Istiadat Penyampaian Lencana

1. Pemeriksa memanggil penerima lencana berbaris di hadapannya (di tengah bulatan) . Pemeriksa bergerak ke bulatan di hadapan bendera 3.• Lencana disediakan di dalam dulang dan di bawa oleh Penolong Pemimpin. Laung Agung dijalankan terlebih dahulu 2.

Taklimat Pemeriksa tentang pentingnya lencana yang diterima oleh penerima 5.• 4. Pemeriksa maju ke arah Ahli PBSM dan Ahli PBSM tabik hormat 6.1 Lencana Kecekapan di kiri lengan baju . Pemeriksa menyematkan lencana 6.

Pek beri sorakan “ Tahniah” dan dijawab oleh penerima lencana 10. Ahli PBSM balik ke sekawan masing-masing . Selesai semua .• 7. Ahli PBSM tabik hormat 9. 8. Pemeriksa bersalam dan ucapan “Syabas”.

• Lencana mesti disampaikan oleh pihak PBSM .• Pemimpin berdiri di sebelah kanan sekali dan diikuti oleh penolong-penolong pemimpin.

Tidak lebih daripada empat (4) anugerah dalam setiap tahun. .Senarai Penyampaian Lencana KATEGORI 1 AHLI KEHORMAT SEUMUR HIDUP (Honorary Life Membership) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM kepada orangorang yang terhormat yang telah mencurahkan khidmat-khidmat yang bernilai sejajar dengan Prinsip-prinsip Bulan Sabit Merah.

.KATEGORI II PINGAT PERKHIDMATAN CEMERLANG (Distinguished Service Medal) Dianugerah oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM kepada ahli-ahli yang telah memberikan perkhidmatan yang bernilai kepada Persatuan dalam tempoh tidak kurang daripada sepuluh (10) tahun.

KATEGORI III PINGAT KEBAKTIAN TERPILIH (Excellent Service Medal) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM kepada ahli-ahli yang telah melengkapi perkhidmatan terpilih sekurang-kurangnya selama sepuluh (10) tahun perkhidmatan selepas melepasihad umur 18 tahun. .

.KATEGORI IV PINGAT JASA TERPUJI (Meritorious Service Medal) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM kepada ahli-ahli yang telah melengkapi perkhidmatan yang terpuji sekurangkurangnya selama (5) tahun selepas melepasihad umur 18 tahun.

KATEGORI V SIJIL KEPUJIAN (Certificate of Merit) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM kepada ahli-ahli yang telah melengkapi perkhidmatan khusus kepada Persatuan sekurang-kurangnya selama tiga (3) tahun selepas melepasihad umur 18 tahun. .

(diluluskan pada 4.71). .KATEGORI KHAS PINGAT KEBERANIAN (Gallantry Award) PINGAT PERKHIDMATAN LAMA (Long Service Medal) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan kepada mana-mana ahli diatas keberaniannya.4. Melengkapi perkhidmatan yang berterusan selama sepuluh (10) tahun – setelah melepasi had umur LAPAN BELAS (18) tahun dan satu ‘BAR’ dianugerah bagi setiap (5) tahun selepasnya.

Firma persendirian atau orang perseorangan yang bermurah hati memberikan sokongan mereka kepada Persatuan yang mana Jawatankuasa Pengurusan Kebangsaan berpendapat bahawa mereka berhak menerima anugerah.ANUGERAH KHAS DERMAWAN (Special Award for Benefactors) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan kepada Syarikat Perdagangan. ANUGERAH KHAS KHIDMAT ISTIMEWA Ianya dianugerahkan kepada ahliahli yang telah memberi khidmat istimewa khusus untuk sesuatu tugas yang menaikkan imej Persatuan dan juga menepati sepenuhnya keperluan tujuh prinsip-prinsip PBSMM. Industri. .

BELIA KATEGOR II PINGAT JASA TERPUJI (BELIA) (Meritorious Service Medal – Youth) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM / Jawatankuasa Anugerah Cawangan kepada ahli-ahli Belia yang telah melengkapi perkhidmatan yang terpuji sekurang-kurangnya selama tiga (3) tahun. .

.KATEGOR I II SIJIL KEPUJIAN BELIA (Certificate of Merit – Youth) Dianugerahkan oleh Pengerusi Kebangsaan atas sokongan Jawatankuasa Anugerah PBSMM/Jawatankuasa Anugerah Cawangan kepada ahli-ahli Belia yang telah memberikan perkhidmatan khusus kepada Persatuan.

SENARAI LENCANA KEGUNAAN AHLI-AHLI PBSM LENCANA AHLI SEUMUR HIDUP (Diluluskan pada 19.00 atau lebih SIJIL KEAHLIAN SEUMUR HIDUP akan dikeluarkan. .11.94) Atas pembayaran RM1.000. Bayaran bagi kos lencana akan ditanggung oleh Cawangan.

.1.1967) Lencana keahlian akan diberikan kepada semua kategori keahlian PBSMM atas pembayaran yuran keahlian.LENCANA KEAHLIAN (Diluluskan pada 22.

LENCANA TOPI (CAP) Lencana topi akan diberikan kepada semua ahli PBSMM yang berpakaian seragam atas pembayaran yuran keahlian. .

 Ia adalah untuk menunjukkan rasa berharganya ahli yang berjaya melepasi ujian untuk meningkat naik. • .  Malah ia adalah untuk memberi semangat kepada ahli lain untuk berusaha lebih gigih lagi.  Ia juga dilakukan bagi memberikan sijil penghargaan kepada ahli yang berjaya menduduki peperiksaan atau amali. menjadi kenangan. satu peristiwa yang gembira bagi ahli atau para Pegawai Kanak-kanak yang meningkat naik.ISTIADAT MENINGKAT NAIK  Satu istiadat yang sangat mustahak. Antaranya ialah.

Pertolongan Pertama di Masyarakat Dasar Sijil 1.Sijil Kursus & Ujian untuk ahli Sijil untuk Sekolah 1. Penjagaan rumah atau Pendidikan Kesihatan (pilih salah satu) . Pendidikan di Bulan Sabit Merah Palang Merah & undang-undang kemanusiaan antarabangsa 3. Penanggulangan Bencana dan Operasi Menyelamat 4. Pendidikan di Palang Merah dan Bulan Sabit Merah 2. Dasar Pertolongan Pertama 2.

12 ch • MRC bersijil Instruktur Senior 1. Telah melakukan tugas latihan untuk melayani masyarakat dan disyorkan oleh Ketua Cawangan. Telah dilakukan sekurang-kurangnya 30 jam pengalaman mengajar dalam kursus Dasar dan membantu Instruktur Senior dalam melakukan kursus Advanced.8ch 4. Minimum 3 tahun pengalaman sebagai MRC Instruktur bersertifikat. . Undang-undang kemanusiaan antarabangsa (IHL) . Lulus semua Pemeriksaan Sijil Basic dan Advanced 2.14 ch 5. Metodologi Pengajaran (Guru dikecualikan) .• Advanced Sijil 1. Pentadbiran dan Pengurusan .24 ch 2.8 ch • MRC bersersijil Instruktur 1. Advance First Aid . 2. 3. Basic Life Support (BLS) .

.

.

.

Pemimpin Kumpulan memberi arahan “Kumpulan Sedia” dan terangkan tujuan istiadat 3. Penerima meningkat naik. Ketua Komanden mara ke garisan pemisah 2.bersalam dengan Pek terus maju ke Ketua Komanden di garisan pemisah(tali) . Sebaik sahaja Laung Agung selesai dijalankan. bergerak satu langkah ke hadapan -kanan pusing .Kedudukan : Pek dan Troop berdiri dalam bentuk satu barisan berhadapan antara satu dengan lain Prosedur:1.

Ketua Komanden . Ketua Patrol membawa Penerima Pangkat ke patrolnya dan diperkenalkan kepada ahli kumpulan 9.• 4. Pemimpin menyerah Penerima Pangkat kepada Ketua Patrol 8. Laung Agung bagi PEK yang tinggal . Penerima Pangkat memberi hormat kepada pemimpin Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia dan bersalam 7. Penerima Pangkat memberi hormat. salam dengan Ketua Komanden dengan menggunakan tangan kiri memimpin Penerima Pangkat melangkah tali pemisah 6.Pesanan terakhir kepada Penerima Pangkat 5. Selesai semua sekali -Troop memberi sorakan “SELAMAT DATANG” 10.

Istiadat Bendera BSMM .

Malaysian Red Cross Society (change of name) Act 1975 .Bendera BSMM Persatuan kebangsaan di Malaysia menggunakan lambang Bulan Sabit Merah sebagaimana mengikut Act # 162.

Ukuran Piawai Bagi Bulan Sabit Merah Malaysia .

Istiadat Bendera BSMM .

Adat Sebelum Menaikkan Bendera • Sebelum menaikkan bendera BSMM ujilah tali temali bendera terlebih dahulu bagi memastikan ianya teguh dan tidak mudah putus hingga menyebabkan bendera jatuh atau melampai tidak tentu kibarannya. pastikan ianya dalam keadaan yang baik. • Mereka yang akan menaik dan menurunkan bendera hendaklah berpakaian kemas lengkap dengan Uniform BSMM. . • Sebelum bendera dinaikkan.

• Bendera janganlah diletakkan di tanah semasa hendak menaikkannya. • Bendera janganlah dibiarkan meleret ke tanah sewaktu menurunkannya tetapi hendaklah ditatang atau diselimpangkan ke bahu apabila ia sampai ke bawah. .

. • Apabila mengibarkan bendera separuh tiang. bendera hendaklah dinaikkan sepenuhnya dahulu dan kemudian menurunkannya semula keseparuh tiang.Adat Selepas Menaikkan Bendera • Menaik dan menurunkan bendera hendaklah dengan tertib iaitu perlahan-lahan. langkah pertama ialah menaikkan semula bendera tersebut sepenuhnya dan kemudian menurunkannya terus. • Apabila menurunkan bendera separuh tiang.

Bendera yang uzur hendaklah dikibarkan kerana pengibarannya menunjukkan tanda tidak hormat. .• Selepas digunakan bendera hendaklah dilipat dan disimpan dengan baik di tempat tertentu supaya tidak dilangkahi dan sebagainya. • Bendera yang koyak dan telah bertukar warna adalah dianggap sebagai bendera yang uzur. Caranya ialah dengan membakar bendera tersebut secara tertutup tanpa menunjukkan rasa tidak hormat kepada bendera tersebut. • Bendera BSMM tidak seharusnya digunakan untuk mengalas meja atau menutup sesuatu. Ianya hendaklah dimusnahkan dengan cara yang sopan.

.

BULAN SABIT MERAH MALAYSIA Sekian .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->