Viata ca afacere personala Cati dintre dumneavoastra isi privesc viata ca pe o afacere?

Cati dintre dumneavoastra ati facut vreodata o analiza de dezvoltare a propriei vieti? Analiza SWOT a unei idei de afaceri m-a condus cu gandul sa va propun o astfel de analiza. Imi imaginez ca nu ati incercat pana acum. Oricat ar parea de ciudat va indemn sa faceti aplicatia, sar putea sa aveti raspunsuri pe care nu le banuiati. In acest sens va rog sa va priviti viata ca fiind o afacere personala pe care vreti sa o imbunatatiti si sa o dezvoltati. Fie ca vreti sa va imbunatatiti viata de familie, relatia cu copii, sau alte aspecte ale vietii personale , o asemenea analiza va ajuta sa intelegeti unde gresiti, ce nu merge si de ce. Este bine de stiut ca nu exista om fara puncte slabe, dar exista oameni care nu folosesc oportunitatile pentru a-si transforma punctele slabe in puncte tari.

Punctele tari si punctele slabe sunt sub controlul dumneavoastra. Este recomandabil sa folositi punctele tari, iar pe cele slabe sa le eliminati folosind toate oportunitatile inclusiv oportunitatea de a apela la un psiholog/consilier care sa va sprijine Oportunitatile de cele mai multe ori nu sunt luate in considerare, ele fiind in fapt factori favorabili din mediu extern. Unele puncte slabe pot fi reprezentate de false credinte, obiceiuri, frici, fobii, gandire negativa , rezistenta la schimbare, etc. Experinta practica arata ca persoanele care au identificat prea multe puncte slabe se vor multumi sa afirme “ asa sunt eu si nu ma pot schimba”. Rezistenta la schimbare este lesne de sesizat intr-o asemenea afirmatie. Un prim pas in reducerea rezistentei la schimbare se poate realiza prin reducerea temerilor personale si a grupurilor ce pot fi afectate de schimbare (unii vor lua in calcul impactul schimbarii asupra membrilor familiei/ serviciului, etc). Din fericire sunt multi oameni care au inteles ca lucrurile nu sunt batute in cuie pe viata si nu mai vor sa plateasca tribut convingerilor limitative, autosabotante livrate odata cu principiile educative si morale de catre familie sau de mediu.

Pentru aceasta luati o coala de hartie si o impartiti in 4, ca in modelul de mai jos:

Puncte tari -

Folositi-le ! Va urez succes in propria analiza si in construirea unei vieti de succes. Amenintarile sunt factori negativi. care trebuiesc depasiti sau eliminati. Oportunitatile sunt factori externi pozitivi. Psiholog Victoria Ion Cabinet Individual de Psihologie Ion Victoria .Puncte slabe Oportunitati Amenintari/aspecte critice - Oportunitatile si amenintarile sunt factori externi.