Semnificatii ale deviantei scolare

Reprezinta un mijloc de explorare a limitelor si a libertatii; Reprezinta un mijloc de exprimare a dificultatilor emotionale determinate de relatiile interpersonale din scoala sau din afara scolii Indica, intre anumite limite, atitudinea fata de scoala a parintilor; exista si cazuri in care parintii incurajeaza elevii sa incalce
normele/valorile scolare

Semnaleaza o serie de disfunctii sau deficiente in activitatea scolii: calitatea slaba a predarii, climatul excesiv de
autoritar sau de permisiv, lipsa de implicare si indiferanta profesorilor fata de evolutia comportamentala a elevilor,normele scolare anacronice,lipsa de pertinenta a continuturilor in raport cu trebuintele de invatare ale elevilor

Semnificatii ale deviantei scolare

Ofera elevilor care au experimentat esecul scolar posibilitatea de a accede la un status si la prestigiu scolar Poate indica apartenenta elevilor la o “ subcultura delincventa”, din scoala sau din afara ei

Conflicte de valori

S-a sugerat că dificultăţile comportamentale ale copilului la şcoală indică lipsa de convergenţă între valorile, normele specifice şcolii şi cele promovate de familie.

disciplină Excelenţă academică . cooperare. solidaritate Toleranţă Respect faţă de şcoală.Valorile culturii şcolare       Respectul faţă de adevăr. dreptate Onestitate Altruism.

mai târziu . comisii de examinare.J. profesionale şi sociale . acest gen de exerciţiu îl va ajuta să se integreze în sistemul social: să-şi îndeplinească obligaţiile familiale . ca viitor adult. tânărul se va putea conforma legilor şi diverselor reglementări sociale. să se dedice rezolvării tuturor problemelor de care depinde succesul carierei sale. . inspectori. datorită acestui exerciţiu . Obişnuieşte elevul cu simţul responsabilităţii.Piaget: înainte de a fi un mijloc de comunicare a cunoştinţelor necesare viitorului adult. şcoala este instituţia care:   Îl obişnuieşte pe elev cu spiritul de subordonare faţă de autoritate. de a prezenta rezultatele muncii sale la termene prestabilite. reprezentată în şcoli de profesori. exersat şi dezvoltat prin obligaţia de a-şi face temele într-un anumit interval de timp.

să fie punctual. participarea la concursurile şcolare îi creează viitorului adult obişnuinţa de a persevera pentru promovarea profesională . faptul că trebuie să fie prezent la şcoală în fiecare zi. notele. calificativele. premiile.J Piaget   Obişnuieşte elevul cu necesitatea de a respecta un program strict. alte genuri de recompense. să respecte durata lecţiilor şi a pauzelor îl ajută pe fiecare elev să accepte şi să respecte mai uşor programul profesional de mai târziu Promovează spiritul de competiţie.

reactiile disproportionate si violente fata de colegi. !!!NU TOTI DEVIANTII SCOLARI AJUNG DELINCVENTI< DAR TOTI DELINCVENTII AU FOST SI DEVIANTI SCOLARI . O analiza a carierelor infractionale scoate in evidenta cateva constante comportamentale: absentele frecvente de la scoala. preocupari sexuale precoce. atitudinea indiferenta fata de invatatura.utilizarea precoce si frecventa a unui limbaj obscen.Semnificatii ale deviantei scolare Cel mai puternic indicator predictiv al orientarii catre o cariera delincventa este devianta scolara. atitudinea rebela fata de reprezentantii autoritatii scolare.

dintre aceştia 497 de elevi fiind din mediul urban şi 369 din mediul rural. a X-a. . a IX-a. în lunile februarie-martie 2006. de la fiecare liceu investigat au participat aproximativ 50 de elevi din clasele a VIII-a. Au fost chestionaţi 872 de elevi.Rezultatele unui studiu privind violenta in liceele din judeţul Suceava    GRUP ŢINTĂ Studiul a fost realizat în 14 licee din judeţul Suceava. Am realizat o eşantionare aleatorie. a XI-a şi a XII-a. 398 băieţi şi 474 fete.

fig. Cine au fost persoanele care v-au adresat injurii? nu colegi 52% 37% 63% 6% 4% 1% profesori personal adm inistrativ personal din afara scolii . iar 37% au dat un răspuns negativ la această întrebare.1. 63% dintre elevi afirmă că li s-au adresat injurii în incinta şcolii.REZULTATE    Vom prezenta în continuare statistici ale rezultatelor obţinute în urma sondajului.

Din cei 15% dintre elevi agresaţi fizic în incinta şcolii 13% au fost victime ale violenţei din partea colegilor. Cine au fost persoanele care v-au agresat fizic? nu colegi 85% 15% 13% 1% 1% 0% profesori personal administrativ persoane din afara scolii . fig 2.rezultate   Ca şi în cazul violenţei verbale violenţa fizică se manifestă mai mult din partea colegilor.

Dintre motivele discriminării cel mai întâlnit. În categoria alte motive elevii plasează mediul de provenienţă (elevii din mediul rural care fac liceul in mediul urban). .rezultate   În privinţa discriminării 40% dintre elevi au răspuns pozitiv. atât in mediul urban cât şi în mediul rural este cel economic. alte păreri decât majoritatea elevilor. etichetarea ca elev bun sau slab.

Motivele discriminarii  Motivele discriminarii 8% 4% 8% motive sexuale motive etnice motive religioase motive economice alte motive 45% 35% .

 Cine au fost discriminat? persoanele care v-au nu 17% 60% 40% 21% 2% 0% colegi profesori personal administrativ persoane din afara scolii .Discriminarea se manifestă atât din partea colegilor în 21% dintre cazuri cât şi din partea profesorilor în 17% dintre cazuri.

63% dintre elevi afirmă că li s-au adresat injurii în incinta şcolii. de a accepta diferenţele şi de a respecta opiniile colegilor. Din aceste rezultate reiese inabilitatea elevilor de a comunica asertiv. În proporţie mai mică se manifestă violenţa fizică ( 15 % din elevi au fost agresaţi fizic în incinta şcolii). jumătate dintre participanţii la studiu spun că au fost ţinta ironiilor datorită ideilor sau emoţiilor pe care le-au avut.Interpretarea rezultatelor   În urma studiului efectuat s-a constatat că violenţa verbală este forma de violenţă cel mai des întâlnită în şcoli. marea majoritate din partea acestora se consideră jigniţi de către proprii colegi . .

într-un studiu experimental . în ordine descrescătoare: folosirea tonului ridicat. evaluarea neobiectivă. realizat pe elevi de liceu. efectuat de C. lovirea. absenţa răspunsului la solicitări. în timp ce elevii percep lipsa de comunicare ca fiind principala formă de violenţă din partea profesorilor faţă de ei ( alături de nedreptate si lipsa de înţelegere ). intimidarea elevilor. aşa cum sunt percepute de aceştia din urmă sunt. În România . produs prin comunicarea neautorizată între elevi. s-a descoperit că cele mai frecvente forme de agresivitate a profesorilor faţă de elevi . ironia. ameninţarea.Hăvârneanu.Interpretarea rezultatelor    Forma de violenţă cel mai frecvent evocată de profesori este zgomotul . adresarea de injurii/ jigniri. . nervozitate permanentă.

luarea unor decizii în grup pot duce la scăderea gradului de discriminare dintre elevi. . lucrul în echipă . Învăţarea prin colaborare. religia sau etnia acestora. De asemenea este foarte important ca şi profesorii să evite etichetarea elevilor în funcţie de nota obţinută. 21% dintre elevi spun că au fost discriminaţi de către colegi şi 17% de către profesori.Interpretarea rezultatelor   Am constatat de asemenea în studiul efectuat în liceele din judeţul Suceava că 40 % dintre elevi se consideră discriminaţi. Elevii trebuie învăţaţi să asculte opiniile colegilor lor şi să le respecte indiferent care este nivelul economic. să recunoască şi să accepte apartenenţa la o anumită etnie sau religie a elevilor. cei mai mulţi din motive economice dar şi din motive religioase şi etnice.

. 2% deseori). Adolescenţii nu au suficiente informaţii privind consecinţele acestor comportamente de risc. 16% deseori) şi chiar droguri ( 1% uneori. să consume alcool ( 4% uneori. 32% uneori). Analizând rezultatele mai constatăm că şcoala este un mediu în care unii elevi sunt tentaţi să fumeze (10% deseori.Interpretarea rezultatelor   Dintre persoanele discriminate 60% sunt fete şi 40% băieţi. să dezvolte o imagine pozitivă atât a fetelor cât şi a băieţilor în materialele utilizate şi activităţile propuse. Este important ca profesorii să acorde în aceeaşi măsură atenţie băieţilor ca şi fetelor .

Evaluarea profesiei de profesor  Tipul de studiu:exploratoriu Subiecţi : Eşantion format din 30 de profesori. empatie) • Stil propriu (creativitate.responsabilitate) • Abilitati sociale(comunicativitate.Niculita) cu 4 dimensiuni • Abilitati de lider (autoritate.constinciozitate.flexibilitate) • Abilitati de organizare (managementul timpului perseverenta. întrajutorare.orientare către ceilalţi. 36 de parinti si 32 de elevi Obiectiv principal: Surprinderea abilitaţilor necesare profesiei şi modul cum acestea sunt ierarhizate Descrierea instrumentelor: Chestionar Evaluarea Profesiei(EPI)-adaptat după Inventar Stil de Muncă (Z.luarea deciziilor) Chestionar Evaluarea Profesorului(EPII) •Calitatea conţinutului •Calitatea prezentării •“Personalitate”-relaţionarea •Modul de evaluare               . negogiere. relaţionare. rezolvarea conflictelor.

părinti şi profesori:    Se constata că pentru elevi .ca beneficiari direcţi. Pentru parinti. fiind cei care oferă .urmează la diferenţa mare cele ce ţin de stil personal (28%) . considera că toate abilitaţile sunt necesare diferentele fiind foarte mici in evaluarea importantei diferitelor abilitati: abilitaţile de organizare(46%). .apoi abilitaţile de organizare(23%) şi cele de lider (20%). cele de lider (45%).Importanţa diferitelor abilitati apreciate de elevi. abilităţile sociale sunt cele mai importante (88%) . ca beneficiari indirecti şi neimplicati intr-o relatie directa se observa ca abilitatile de organizare(34%) si cele de lider (32%) sunt cele mai valorizate urmand cele de stil (30%) si pe ultimul loc claseaza abilitatile sociale (28%) Profesorii. cele de stil (42%) şi abilităţile sociale (44%).

Ierarhizarea abilitatilor profesorului 70 60 50 40 30 20 10 0 continut prezentare evaluare relatii parinti profesori elevi .

însă .Stilurile educationale-ce doresc elevii. ce au constatat pedagogii  Cele două stiluri ( directivism – permisivitate) nu trebuie privite reducţionist. ci analizate nuanţat : nondirectivismul trebuie dozat într-o anumită măsură. după care excesul de permisivitate va fi redundant. valabil până la un punct. performanţa scăzând . S-a demonstrat că o creştere a comportamentului nondirectiv va duce la sporirea performanţelor în sensul solicitării unor capacităţi cognitive mai complexe. Acest lucru este .

pentru elevii cu realizări şcolare mai modeste sau mai puţin încrezători în propriile forţe . climatul socio-afectiv pare a avea o anumită valoare. preocupat de crearea unei atmosfere generale de securitate şi încredere în clasă.  Astăzi educatorul este şi un asistent al copilului . pentru ei atmosfera emoţională contând în mai mică măsură. prin încurajarea succeselor fiecărui elev. În schimb. .Stilurile educationale-ce doresc elevii. ce au constatat pedagogii  Elevii buni sunt motivaţi de performanţele superioare.

spre deosebire de cazul celuilalt grup. care nu dispunea decât de o sală dotată mai modest unde copiii erau supravegheaţi strict . O altă diferenţă : la grupul educat în stil modern existau o mulţime de jocuri creative. de spaliere . un teren de joacă. În grupul de “modă veche” . pornindu-se de la ipoteza că jocul cu armele predispune la manifestări antisociale şi de violenţă. copiilor li s-a permis să aducă orice jucării doresc şi majoritatea a ales jucării care reproduceau puşti.Experiment realizat de Mary Gribbin la nivelul preşcolarilor. copiilor li s-a interzis să aducă jucării de tipul armelor. aici nu se practica supravegherea directă a jocurilor. având drept obiectiv punerea în evidenţă a efectelor educaţiei “permisive” şi a celei de “modă veche”     Toţi copiii aveau aceeaşi provenienţă socială În grupul de “moda nouă”. tancuri şi altele asemenea.

având drept obiectiv punerea în evidenţă a efectelor educaţiei “permisive” şi a celei de “modă veche”  Supravegherea cuprindea şi aplicarea unor reguli de comportament stricte. ceea ce i se arăta imediat. de fapt. cum ar fi muşcarea unui alt copil. nevoie să i se arate dragoste şi înţelegere.Experiment realizat de Mary Gribbin la nivelul preşcolarilor. erau”consemnaţi” într-o mică debara botezată “cutia păcătoşilor” Purtarea antisocială manifestată în grupul de “modă nouă” era interpretată de către educatori în sensul că respectivul copil obraznic avea.  . iar cei care se abăteau de la ele în mod grav.

faţă de grupul educat în stil tradiţional-sever Fetiţele din primul grup (tradiţional) nu au manifestat nici o agresivitate. dar cel din al doilea grup au comis 42 de acte de acest tip.Ce s-a constatat…   Băieţii din grupul educat modern au manifestat 89 de comportamente agresive. deşi grupul crescut pe principii permisive i se interzisese introducerea jucăriilor care reprezentau arme . diferenţa este enormă .

Ce s-a constatat… Unul dintre cele mai interesante aspecte ale experimentului era acela că în grupul “fără arme” copiii se îndeletniceau tocmai cu fabricarea “ armelor. săbii şi pistoale din piesele paşnice de lego.  .tancuri. în celălalt grup. care preferau să se joace câte doi. jucăriile de tip violent nu s-au bucurat de atenţie specială decât în măsura în care ele le aduceau aminte copiilor de jocurile de acasă şi rareori au fost folosite  Cei cu educaţia “de modă veche” se jucau în grupuri mai mari (câte trei sau patru) decât copiii crescuţi într-o atmosferă permisivă.  Cea mai importantă deosebire se referă la impresia cercetătorilor: Copiii din grupul educat pe principii vechi erau. încercând să închipuie puşti.  În schimb. pur şi simplu. mai fericiţi decât cei din grupul progresist.

MITURILE PEDEPSEI   ”Pedeapsa ne ajută să controlăm copilul” Este doar o percepție a noastră că imediat ce aplicăm această metodă se schimbă comportamentul copilului. De multe ori prin pedeapsă generăm alte comportamente prin care copilul încearcă să-șI ascundă greșeala șI să evite pedeapsa. Este astfel mult mai greu să avem control asupra comportamentelor pe care copilul încearcă să le ascundă. șI prin urmare avem control asupra acestuia .   ..

asta pentru că oamenii în general au mai degrabă tendința să evite persoanele care îi pedepsesc decît să se apropie de ele cu încredere.Avem nevoie de aceste lucruri pentru a ne asigura că elevul îșI recunoaște greșelile șI ne solicită ajutorul când are nevoie.MITURILE PEDEPSEI  „Pedeapsa ne asigură o autoritate mai mare în fața elevilor”  Este o convingere greșită pentru că autoritatea se construiește pe încredere șI respect.Când pedepsim. .se deteriorează relația pe care o avem cu elevul.

comparativ cu copiii  .performanța lui se oprește la nivelul cerut .Când elevul face/nu face anumite lucruri pentru a evita pedeapsa . Performanța oricărei persoane crește atunci cînd ne focalizăm spre a menține șI dezvolta ceea ce face bine.performanța lui se poate îmbunătățI. Mai mult decât atât .acceptabil.”Profesorii severi obtin cele mai bune rezultate”   Potențialul unui elev poate fi valorificat cel mai bine atunci când înlocuim amenințarea (dacă nu faci x .studiile arată că folosirea repetată a pedepsei la copii este asociată cu un ritm mai redus al dezvoltării intelectuale a acestor copii. o să pățești y) cu încurajarea șI sprijinul oferite copilului atunci când face un lucru bun.Atunci când face anumite comportamente pentru că stie că este apreciat .

metodele de disciplinare bazate pe pedeapsă sunt un factor de risc pentru violența școlară. creste incidenta violentei în scoală.Mai mult decât atât.”  Studiile arată că din contra. din care să învețe că există metode pozitive de a rezolva probleme(iar acesta este o abilitate care previne violențe școlară) .elevii au nevoie de exemple în care adulții rezolvă probleme fără a apela la pedeapsă .Dacă nu folosim metode severe de disciplinare.

E important să ne amintim că scopul disciplinării este acela că elevul să învețe un comportament potrivit pentru o anumită situație.indisciplină”  Lipsa unui răspuns din partea profesorului duce la permisivitate șI indisciplină .elevul nu are șansa să învețe ce ar fi trebuit să facă.”Neutilizarea pedepsei duce la permisivitate.Dacă un comportament problematic al elevului este trecut cu vederea . ce se așteaptă de fapt de la el. Putem face acest lucru însă folosind metode de disciplinare care să nu aibă ”efecte secundare” șI să ofere rezultate pe termen lung ( în termeni de achiziții ale elevului) .

2 :Descurcă-te cum poţi în viaţă Profil nr3 : Fie ce-o fi! Profil nr 4: Viaţa este o junglă.Profilul elevului violent     Profil nr.În viaţă îţi ajută tare mult dacă ştii să te baţi .1.Eşti al nimănui Profil nr.

vreau să fiu respectat pentru ceea ce sunt. lipsa unui proiect educaţional în familie . fraţi mai mari.Eşti al nimănui   Neglijat de părinţi care nu-şi asumă rolul.1. Influenţat mult de anturaj. este preluat de bunici.Profil nr. care-i transmit valori pe care el le preia: “Mă simt bine cu prietenii din cartier. prieteni .”   Experienţa violenţei în familie ca mod de relaţionare(violenţa învăţată) Indisciplinat.

Trebuie să ceri să ţi se facă dreptate şi Trebuie să încerci să-l lămureşti pe celălalt.Eşti al nimănui  Sistemul de valori : violenţa fizică declarată ca mod de relaţionare unic (doar o strategie: bătaia):Trebuie să-ţi faci dreptate singur. mulţumit.Profil nr.la toate aceste afirmaţii se răspunde pozitiv: Am sânge rece şi sunt stăpân pe mine chiar în situaţii neprevăzute şi periculoase Ne-empatic: lipsa de înţelegere a celuilalt centrat doar pe sine Fericit.1. lipsa controlului de sine Auto-etichete pentru reparaţie narcisistă : mândria de a fi rău. dar relativ nesigur Impulsiv.“Eu sunt un pic mai dement…adică mai zvăpăiat. plăcerea de a şoca – ”Sunt rapper şi ţin să arăt corespunzător. nu să-l loveşti.. să ies în evidenţă” Răzbunător: “ Mă răzbun ! Tot cade el (alt elev) în plasă      .

Profil nr. nici elevul nu o valorizează Părinţi violenţi (tată alcoolic. uneori alcoolică) Frica de autorităţi determină stereotipii de dezirabilitate socială: afirmaţii corecte. care nu au nici o relaţie cu şcoala. dar comportament necorelat acestor afirmaţii Victimizat de profesori . cu cadrele didactice. mamă-casnică. de obicei şomer sau pensionat pe caz de boală. 2 :Descurcă-te cum poţi în viaţă!     Părinţi care nu valorizează şcoala .

nu au interes pentru elevi) Violenţă cotidiană manifestată în orice interacţiune socială :înjură . vinde vechi . face bani :din vânzări de obiecte furate. loveşte copiii sau chiar agresează fetele în mod indecent   Plăcerea de a fi diferit .Profil nr. 2 :Descurcă-te cum poţi în viaţă!   Critic faţă de profesori(iau bani. să spună ce băiat bun sunt Se descurcă. să impresionez pe alţii. strică mobilierul. ilegal. de a impresiona pe ceilalţi: Să fiu admirat de ceilalţi. pe Internet.

foarte sărac. foarte atent . îşi schimbă tonalitatea vocii.În ce priveşte viitorul este resemnat Violent pentru autoapărare :Nu pot să stau să mă bată. Sentiment de victimă.Îşi arogă rolul de victimă.Profil nr3 : Fie ce-o fi! - - - - Neglijat de părinţi Resemnat . reacţia interlocutorului Carenţă afectivă parentală . ritmul devine mai lent. urmărind în acelaşi timp. solitar.

. mai ales că majoritatea sunt tineri. mă ştie lumea .În viaţă îţi ajută tare mult dacă ştii să te baţi    Părinţii.Îmi plac jocurile de noroc. Îmi place să fiu şef şi să am mulţi bani.model de violenţă-violenţa necesară reuşitei în viaţă Critic la adresa profesorilor:Nu prea au autoritate. să şochez pe alţii. Auto-etichetă –excentric: Am prieteni peste tot în Bucureşti.Nu ştiu dacă au experienţă. să încerc mereu lucruri noi .Profil nr 4: Viaţa este o junglă.

Îmi sare ţandăra repede.Mai arunc câteodată şi cu obiectele când mă enervez. Gustul riscului.Profil nr 4: Viaţa este o junglă. cred că e o trăsătură de familie.În viaţă îţi ajută tare mult dacă ştii să te baţi   Impulsiv. lipsă de control de sine. consumul de alcool . am spart televizorul odată. sare la bătaie: Consider că sunt o persoană care se aprinde foarte uşor.

Potrivit lui Rothbart şi Bates (1989) diferenţele de temperament influenţează: abilitatea de autoreglare distragerea atenţiei reactivitatea emoţională   activitatea motorie a copilului .Factori psihologici      Temperament dificil: În copilăria timpurie temperamentul dificil se defineşte ca iritabilitate şi agitaţie.

dar acestea înseamnă solicitări specifice pentru părinţi. de căutare de senzaţii.Aceste solicitări sunt cu atât mai mari cu cât temperamentul copiilor deviază mai mult de la expectanţele părinţilor vizavi de copii. .Trebuie menţionat că un temperament dificil în sine nu înseamnă în mod obligatoriu un risc pentru dezvoltarea unei tulburări psihice.iar aceste caracteristici devin în timp stabile.Temperament dificil:  În adolescenţă temperamentul dificil se caracterizează prin comportamente dezinhibate.

scandalagii. se definesc conform standardelor personale . Elevii violenţi preferă grupul mic. distanţa între furie şi comportament violent este foarte scurtă şi rapidă. în care ei se simt solidari prin împărtăşirea aceloraşi valori .Factori psihologici   Control insuficient al impulsului şi reglare emoţională deficitară Pentru elevii violenţi.Capacitatea lor de a considera medierea ca alternativă în gestionarea conflictelor este mult mai redusă sau chiar respinsă. aşteptarea sau amânarea este frustrantă. conflictuali. inadaptaţi la şcoală şi la regulile ei. ei căutând să creeze situaţii conflictuale pentru a putea reacţiona violent. ei sunt percepuţi ca indisciplinaţi.în grup ei se simt liberi. cu nevoie acută de singularizare. fără a fi respinşi sau criticaţi .

De asemenea. .pedepsirea sau respingerea socială. comportamentul agresiv relaţionat cu această percepţie determină în mediul social sancţiunea.această percepţie distorsionată se manifestă prin perceperea situaţiei ca fiind ameninţătoare.Copilul nu-şi dă seama că manifestările ameninţătoare din mediu reprezintă sancţiuni pentru faptele sale anterioare. nu evaluează nici o alternativă sau doar foarte puţin şi nu prevăd consecinţele comportamentelor agresive.ceea ce determină comportamente agresive din partea copilului. Acest lucru este legat de faptul că în situaţii conflictuale ei nu mai percep şi nu mai prelucrează informaţiile suplimentare.El consideră că mediul în care trăiesc este plin de intenţii duşmănoase. copiii agresivi reacţionează foarte rapid din cauza impulsivităţii lor. Prelucrare deficitară a informaţiilor social-cognitive   Ei reacţionează printr-un comportament defensiv deoarece au sentimentul că sunt ameninţaţi.

Ei îşi evaluează în continuare comportamentul agresiv ca fiind eficient şi pornesc de la ideea că nu vor putea implementa cu succes strategii de soluţionare pozitivă a conflictelor.Sursa acestor evaluări distorsionate se regăseşte în experienţele negative timpurii.Ei nu se gândesc că aceasta suferă din cauza comportamentelor lor duşmănoase. ca de exemplu în abuzul fizic sau disciplinarea severă. .Empatie deficitară   Copiii agresivi nu ţin cont de perspectiva victimei.

de natură informaţională( înţelegând prin acest lucru „cunoştinte şcolare”). în principal.Atitudinea de sine şi atitudinea faţă de viaţă Nevoile inadaptatului nu sunt. . Acest mesaj nu se poate valoriza prin moralizare sau pedepsire.cum să se regăsească pe sine în contextul relaţiilor şi în sensul atât de încâlcit al existenţei sale. ci printr-o fuziune şi comunicare de mare profunzime. ci nevoia fundamentală a acestuia este să fie ajutatînvăţat.

foarte iraţionale şi conducând la “nevroza universală”. dintre acestea 6 au aplicabilitate la devianţi       1.Este esenţial ca cineva să fie iubit sau aprobat virtual de oricine 2.Trebuie să fii competent şi astfel vei ajunge să fii considerat valoros.Ellis a identificat 11 idei pe care le-a considerat universale în societatea noastră. E mai uşor să eviţi responsabilităţile decât să le înfrunţi. 5.Nefericirea este cauzată de circumstanţe exterioare 4. 3. Experienţa trecută determină comportamentul prezent . Oricine depinde de cineva mai puternic decât el 6.

Este esenţial ca cineva să fie iubit sau aprobat virtual de oricine - - Toţi vrem ca dorinţele noastre să fie satisfăcute şi universal aprobate. dar în realitate lucrurile nu stai aşa Cererea proprie de iubire şi acceptare de împiedică să vezi trăsăturile demne de iubit la alţii .1.

2. Trebuie să ne dezvoltăm curajul de a accepta ideea că suntem imperfecţi şi să nu experimentăm slăbiciunea ca pe ceva catastrofal .   Atâta timp cât dai tot ce-i mai mai bun din tine. eşti o persoană valoroasă.Trebuie să fii competent şi astfel vei ajunge să fii considerat valoros.

droguri) .3.Nefericirea este cauzată de circumstanţe exterioare aspra cărora nu avem nici un control    Unele circumstanţe externe reprezintă un asalt atât de puternic asupra vieţii noastre. încât ar fi catastrofal să nu ne aşteptăm la consecinţe emoţionale negative Persoana raţională evită neplăcerile exagerate ale circumstanţelor exterioare şi caută în ele un potenţial de dezvoltare Mulţi elevi cred că sunt copleşiţi de experienţele neplăcute şi se orientează spre confortul obţinut facil( alcool.

4. E mai uşor să eviţi responsabilităţile decât să le înfrunţi.   O persoană raţională ştie că este mai puţin stresant să încerci să-ţi asumi responsabilitatea decât s-o negi sau s-o eviţi. elevii violenţi sunt maeştri ai evitării responsabilităţilor din cauză că le lipseşte încrederea în sine şi refuză să şi le asume Sarcina profesorilor constă în faptul că trebuie să determine perceperea logicii efectului de avalansă al neîndeplinirii responsabilităţilor .

deşi ocazional depinde de alţii. lor le lipseste încrederea de a trăi o viaţă responsabilă. minimalizează această dependenţă şi-şi asumă sarcina propriei vieţi . Oricine depinde de cineva mai puternic decât el    Mulţi devianţi de află în diverse forme şi stadii de dependenţă. Persoana raţională şi realistă.5. auto-motivată O supradependenţă de alţii (inclusiv dependenţa de substanţe chimice) plasează individul într-o zonă periculoasă.

Experienţa trecută determină comportamentul prezent    Deşi e adevărat că valorile noastre sunt în mod larg programate de experienţele din trecut .6. să ştie că aceste experienţe nu pot fi acceptate ca scuze pentru conduita prezentă. că are capacitatea umană de a se rupe de influenţa acestor experienţe . Elevii trebuie încurajaţi să-şi examineze experienţele trecute. acceptând şi analizând efectul lor asupra noastră şi refuzând să fim determinaţi de ele. să realizeze cum a fost influenţat în comportament de experienţele şi atitudinile lui negative. comportamentul nostru nu este limitat de acestea. Avem capacitatea de a transcende experienţele trecute.

.

care afectează funcţionarea psihică normală a individului. determinate preponderent de cauze endogene.Tulburare de comportament  Tulburare de comportament este un concept psihopatologic desemnând devierile de la normele psihomorale . .

Comportamentul încalcă normele sociale. ceea ce conduce la scăderea calităţii vieţii acestora la un nivel inacceptabil. cât şi pentru cei din jur. Comportamentul este periculos atât pentru persoana respectivă. fie prin excluderea persoanei de la importante oportunităţi de învăţare. Clements propun câteva repere funcţionale de diagnoză:      Comportamentul însuşi sau severitatea sa sunt inadecvate în raport cu vârsta şi cu nivelul de dezvoltare al persoanei. Comportamentul determină un stres semnificativ în viaţa celor care trăiesc şi muncesc cu persoana respectivă.Pentru facilitarea aprecierii unui comportament ca fiind „tulburare”. . fie prin interferarea şi afectarea gravă a învăţării de noi deprinderi. Zarkowska şi J. Comportamentul reprezintă un handicap suplimentar semnificativ pentru persoană. E.

Tulburarea de conduită-conform DSM IV   Principala caracteristică clinică este “patternul comportamental repetitiv şi persistent de încălcare a normelor sociale sau a drepturilor celorlalţi” Criteriile de diagnostic reprezintă o serie de simptome împărţite în patru categorii de comportamente agresive şi încălcări ale regulilor şi normelor specifice: .

Tulburarea de conduită-conform DSM IV  • • • • • • Agresiune faţă de oameni şi animale: bruscări. uz de arme pentru a face rău. furt cu confruntare cu victima . cruzime faţă de animale. cruzime faţă de oameni. ameninţări. iniţierea unor bătăi.

• distrugerea proprietăţii Fraudă sau furt • Intrarea prin efracţie • Escrocherii • furt  .Tulburarea de conduită-conform DSM IV Distrugerea proprietăţii * incendierea cu intenţia de a cauza un prejudiciu.

Tulburarea de conduită-conform DSM IV  - Încălcarea regulilor: Lipsa de acasa noaptea* Fuga de acasa Absenţe nemotivate frecvente* .

trebuie să existe dovezi că respectivele comportamente s-au manifestat înainte de 13 ani .Tulburarea de conduită-conform DSM IV    Un diagnostic de tulburare de conduită necesită prezenţa a cel puţin trei din cele 15 simptome de mai sus. Acestea trebuie să se fi manifestat în ultimele 12 luni şi să existe dovezi că măcar un simptom a fost prezent în ultimele 6 luni În ceea ce priveşte criteriile cu asterisc.

Tulburarea de conduită-conform DSM IV    Copiii cu CD iniţiază frecvent acte agresive. aceşti tineri îi manipulează pe alţii pentru că ştiu foarte bine să mintă şi să se prefacă şi pentru că nu reuşesc să îşi ţină promisiunile şi să îşi îndeplinească obligaţiile Ei încep să încalce regulile de la o vârstă fragedă(inainte de 13 ani) şi. în unele cazuri. îi terorizează şi intimidează pe ceilalţi. se implică în altercaţii fizice sau îi ameninţă. fug de acasă pentru un timp îndelungat . În multe cazuri.

Tulburarea de conduită-conform DSM IV   Rareori cuprinşi de remuşcări sau empatici. copiii cu CD sunt şi foarte puţin sensibili la sentimentele şi gândurile celorlalţi Mimează de multe ori sentimentul de vină sau remuşcare pentru a preveni o pedeapsă mai mare .

Factori de natură familială      Climatul socio-afectiv din familie Tipul familiei Condiţiile economice ale familiei Dimensiunea (talia familiei) Nivelul de educaţie al părinţilor .

pentru care au făcut sacrificii şi care a fost „educat exemplar”. Din copiii abrutizaţi şi lipsiţi de voinţă ies mai târziu oameni care mai târziu vor căuta să se răzbune pentru copilăria asuprită. Prima ocazie de comportament antisocial va fi folosită în sensul unei demonstraţii de autonomie. şi în acelaşi timp. Este cazul părinţilor contrariaţi de faptele. uneori foarte grave. Acest gen de autoritate trezeşte în copii înclinarea spre minciună. . Severitatea excesivă prin care sunt întărite comportamentele conformiste este de natură să realizeze un conformism ambivalent şi conjunctural. cruzimea.Problematica disciplinei şi a autorităţii    În multe familii educaţia se bazează pe „autoritatea asupririi” sau a fricii de bătaie. ale unui copil aparent docil.

astfel încât. capricioşi. agresivi. copilul va avea o reacţie agresivă . intoleranţi. În plus. în faţa obstacolelor. această educaţie bazată pe principiul „frustrării de frustrări” va menţine iluzia omnipotenţei infantile dincolo de stadiul de vârstă normal.Problematica disciplinei şi a autorităţii  Tot atât de nociv este şi stilul „laissez-faire” accentuat o dată cu difuzarea şi vulgarizarea psihanalizei. imputând întotdeauna celorlalţi sau împrejurărilor eşecurile sale repetate. mai ales în lumea occidentală. . sociopată . Teama de a nu crea complexe a antrenat o practică educativă care a renunţat la orice fel de constrângeri şi ale cărei efecte nu au întârziat să se arate: copii egoişti.

Scoala şi conduitele deviante    Primele cercetări care au abordat rolul şcolii în incidenţa devianţei au avut loc la sfârşitul anilor 60 în Marea Britanie : particularităţi ale organizării şcolare asociate cu comportamentul deviant : politică şcoalară incoerentă. dependenţa de finanţarea publică.lipsită de fermitate şi discriminatoare. implicarea elevilor în activităţile extraşcolare era slabă. între şcoală şi familie. . nu exista o preocupare pentru dezvoltarea unor relaţii de cooperare între elevi . lipsa de prestigiu/capital social a şcolii. De asemenea. sistemul de recompense subdimensionat. variabile foarte importante care pot fi considerate şi obiective strategice pentru şcolile fără violenţă.

disciplina şcolară nu este adecvată .Scoala şi conduitele deviante     lipsa de concordanţă şi coerenţă între cadre didactice vizând expectanţele comportamentele la elevi. provocată de fluctuaţia cadrelor didactice . determinată de climatul de schimbare perpetuă din domeniul învăţământului. iar lipsa de informaţii în privinţa măsurilor eficiente de disciplinare . întreţine dificultăţile emoţionale ale elevilor. personalul didactic resimte o presiune permanentă . de schimbările interne şi externe frecvente . instabilitatea accentuată a elevilor . transpusă în practici educaţionale adecvate.

Utilizarea notei –ca sancţiune a comportamentelor neadecvate  Cum ar putea fi utilizată evaluarea pentru a regla comportamentul neadecvat sau violent al elevilor şi nu doar pentru a sancţiona sau blama astfel de comportamente? .

Atitudini discriminative şi marginalizarea unora dintre elevi în activitatea la clasă    Ce şanse de reuşită şcolară cred că au elevii provenind din medii socio-culturale defavorizate? Există diferenţe în performanţele şcolare ale fetelor în raport cu cele ale băieţilor ?În ce mod obţin fetele performanţe deosebite?Dar băieţii? Cum îmi explic aceste diferenţe? Ce şanse de reuşită şcolară cred că au elevii rromi? .

prin supraaglomerarea sarcinilor de învăţare şi neacordare de sprijin individualizat din partea profesorilor  fiecare * fiecare elev învaţă în mod diferit * fiecare elev are nevoie de un anumit tip de sprijin educaţional * de la sentimentul eşecului la comportamentul violent nu e decât un pas .Inducerea sentimentului de eşec.

familia. şcoală).Influenţa grupului formal şi informal   ► Paradoxal. un ultim refugiu la care copilul recurge numai după ce a eşuat în alte instanţe de socializare(familie. copilul se refugiază în grup din dorinţa de a scăpa de constrângerile obedienţei pe care le prescriu şcoala. grupul stradal este o alternativă. alte forme de conformism. în ierarhia organizatorică riguroasă a grupului el este obligat să-şi asume un statut la fel de aservit. Cu toate acestea. cu deosebirea că pe acestea din urmă le acceptă în condiţii de liberă consimţire. ► De cele mai multe ori. .

nimeni nu va avea( sentimentul de a fi abandonat). recunoştere socială.putere. trebuie să câştigi respectul celorlalţi prin forţă şi agresiune(dacă doresc status. ce se va întâmpla mâine nu are nici o importanţă. . doar ce se întâmplă acum este important( o asemenea convingere încurajează tinerii să nu se gândească la consecinţe şi să nu-şi propună obiective pe termen lung). singura cale de ale obţine este violenţa).Principalele atitudini împărtăşite de membrii subculturii delincvente    dacă nu ai singur grijă de tine.

Principalele atitudini împărtăşite de membrii subculturii delincvente

ai nevoie de grup pentru protecţie, nimeni nu poate supravieţui singur( cu alte cuvinte nu contează ce se întâmplă în şcoală, familie atâta timp cât ai un grup, care te protejează de loviturile din afară); sistemul a fost nedrept cu mine; în viaţă bunurile materiale contează( ca simbol al puterii, cantitatea de bunuri materiale semnalează ideea că cel mai important este ceea ce ai, nu ceea ce eşti; această atitudine va orienta conduita tinerilor către comportament de consum, şi nu către efortul de desăvârşire a propriei personalităţi).(

Rolul mass-mediei

Experimentele care au încercat să demonstreze rolul massmedia, în special a producţiilor care promovează violenţa şi ale conduite delincvente în creşterea ratei infracţionalităţii au condus la concluzii diferite; dacă iniţial s-a susţinut ideea că promovarea conduitelor nonoconformiste prin mass-media ar afecta numai pe indivizii cu imaturitate psihosocială, alte experimente, arată că şi tinerii fără tulburări caracteriale pot fi afectaţi de violenţa din filme; mai mult decât atât, minorii şi tinerii nu mai fac distincţia necesară între agresivitatea prosocială( care urmăreşte apărarea unor valori promovate de societate) şi cea antisocială, fiind interesaţi de tehnicile agresiunii pe care le deprind şi tind să le aplice la rândul lor.

O analiză a fenomenului de “antieducaţie” prin mass-media relevă:

În primul rând , determină o dezinhibiţie, o slăbire a constrângerilor şi a reţinerilor faţă de agresiune( legitimând astfel în conştiinţa copilului agresiunea). Modelele de comportament agresiv sunt cu atât mai puternic interiorizate de către copil cu cât acestea se asociază cu „eroul pozitiv”. În al doilea rând, contactul vizual cu tehnicile de luptă şi cu mijloacele de agresiune permite, ca acestea să fie „însuşite pe nesimţite” de către copil, care ajunge să simtă nevoia să le încerce şi să le aplice în rezolvarea conflictelor sale cu alţi copii; În al treilea rând, aceste producţii produc o desensibilizare emoţională faţă de victimele agresiunii, faţă de suferinţa fizică, o diminuare a atitudinii de empatie, de milă faţă de victime.

suferinţa victimelor. iar în 58% dintre cazuri nu se arată chinul. în programele TV care conţin scene de violenţă.Din ce cauze sunt copiii influenţaţi negativ?  Ignorarea consecinţelor Cercetătorii arată că. 73% dintre agresori rămân nepedepsiţi. violenţa este prezentată deci. ca o metodă de succes în rezolvarea conflictelor .

“Cum ar putea putea deveni “invincibili ca Arnold “ dacă nu ar distruge tot în jurul lor. trebuie să se comporte la fel de violent. promotorii violenţei sunt prezentaţi ca personaje pozitive. un rol esenţial îl joacă modelul pe care copilul îl imită. într-o lumină favorabilă.Din ce cauze sunt copiii influenţaţi negativ?  Identificarea cu agresorii Se ştie că. De multe ori.Copiii ajung astfel la concluzia că. în învăţarea oricărui comportament. dacă vor să devină ca şi personajul preferat. asa cum au văzut în “Terminatorii” .

Din ce cauze sunt copiii influenţaţi negativ?  Justificarea violenţei Atunci când agresorii se comportă violent. uneori sunt prezentaţi în defensivă. ca fiind “victime ale sistemului”. iar agresorii au o scuză întemeiată care stă la baza actelor care le-au comis. ultracunoscutul personaj Rambo îşi motiva acţiunile sale prin frustrările şi prin traumele avute în urma războiul ui din Vietnam. abia au aşteptat să aibă un motiv de frustrare pentru a se comporta asemănător . Copiii care au urmărit filmul.Violenţa devine astfel un mijloc legitim de atingere a unor scopuri. De exemplu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful