TOAMNA 2007

Moto GP VITEZĂ PE CIRCUIT

Ski alpin Premier League Liga Campionilor WRC Superbike Golf Tenis Handbal Baschet Sumo Interviu Elisabeta Lipă Biatlon Volei Înot

detalii

SPECTACOL
O operă de artă crează mereu emoţie vis a -vis de cel care a creat-o şi de cel care o priveşte. Sportul este exact în acest spaţiu, în măsura în care performanţa autentică ne introduce într-o atmosferă specială. Când mergem la teatru putem cunoaşte dinainte scenariul şi avem o misiune de onoare verificând dacă prestaţia oferită de actori corespunde aşteptărilor noastre şi dacă piesa este pusă în valoare. Cu sportul avem o problemă, pentru că este imposibil să scrii apriori un scenariu, stabilind derularea exactă a competiţiei. Putem intui, ca meteorologia, o tendinţă, dar nu previziuni durabile. Scenariul sportiv este mereu scris pentru a “ vinde” emoţii, drame, bucurii. Pentru un campion depăşirea de sine apare ca un mod de a fi. În această cursă spre excelenţă, în această dimensiune artistică gesturile sportive merg până la capăt, acolo unde este perfecţiunea. Fiecare are posibilitatea de a-şi crea propriul rol în piesa în care vrea să joace şi îşi doreşte să nu fie figurantul unui scenariu slab. Câteodată nu mai vorbim de sport ca şi competiţie ci ca de o realizare personală. Orice disciplină sportivă poate deveni un mijloc de expresie permiţând celor care l-au ales să se manifeste. Mulţi îl aleg pentru a intra în comunicare cu alţii. Şi totul într-o iluzie a autenticului. Liantul între sportivii actori si spectatori este extrem de puternic comparativ cu teatrul. Sportul are o dimensiune inexplicabilă, este CEVA ce nu se poate explica în cuvinte. Toate acestea fac parte din punerea în scenă a unui SPECTACOL la mari dimensiuni.

6

Gheţarul de la Soelden va fi gazda debutului în noul sezon al Cupei Mondiale la schi alpin.

Date în alb

26

CEA MAI SPECTACULOASĂ LIGĂ DE FOTBAL
9 LUNI PE AN 6 MECIURI PE WEEKEND LIVE ŞI ÎN EXCLUSIVITATE

Beijing a fost ales gazdă a celei de-a XXIX-a Olimpiade de Vară pe 13 august 2001, în cadrul Sesiunii CIO de la Moscova. Capitala Republicii Populare Chineze a fost votată încă din turul al doilea de scrutin, devansând Toronto, Paris, Istanbul şi Osaka. Metropola din Orientul Îndepărtat mai candidase la organizarea Jocurilor din 2000, atribuite în turul de balotaj oraşului australian Sydney.

Drumul spre Beijing

36 15
Top Liga

În 2007 Justine Henin îşi va apăra titlul câştigat în 2006 în faţa lui Amelie Mauresmo, belgianca reuşind să termine sezonul trecut ca numărul 1 chiar dacă franţuzoaica cucerise Australian Open şi Wimbledon.

Tenis feminin

Consecvent politicii de a oferi cel mai interesant spectacol sportiv, Eurosport transmite cea mai puternică întrecere intercluburi din lume - Liga Campionilor

20

Aproape orice amator care urmăreşte sportul internaţional a auzit de Tiger Woods. Americanul doboară record după record. Este motivul pentru care am gândit că ar fi intersant să cunoaştem un jucător de golf aflat pe locul 2. După Tiger

Atacul lui Steve

38

Ca orice suverană, Elisabeta Lipă continuă să vegheze cu mare atenţie asupra regatului său atotcuprinzător. În timpul domniei sale, apariţiile în mass-media au adus monarhia canotajului mai aproape de sufletul nostru.

Regina apelor

Realizatori: Alexandru Gheorghiaş, Ivonne Ghiţă Art Director: Codruţ Bendovski Foto: GETTY IMAGES Prepress şi Tipar: Master Print Super Offset

TOAMNA 2007

5

DATE ÎN ALB
onform tradiţiei, ultimul weekend din octombrie coincide cu debutul sezonului de schi alpin. Şi tot tradiţia spune că startul este dat prin concursuri de slalom uriaş. Astfel, fetele se vor întrece sâmbătă, 27 octombrie. Băieţii, o zi mai târziu. Prima ediţie a Cupei Mondiale a avut loc în urmă cu 40 de ani, iar marile globuri de cristal au fost câştigate la acea dată de francezul Jean Claude Killy şi de Nancy Greene din Canada. Recordul de victorii în întrecerea la general este deţinut la masculin de luxemburghezul Marc Girardelli, cu cinci astfel de trofee, cucerite în perioada 198096 şi la feminin de austriaca Annemarie Moser-Pröll, cu şase mari globuri de cristal, primul câştigat în 1969, ultimul 11 ani mai târziu.

Gheţarul de la Soelden va fi gazda debutului în noul sezon al Cupei Mondiale la schi alpin. Organizatorii austrieci sunt optimişti, după ce în urmă cu un an ploaia şi vremea neobişnuit de caldă i-au obligat să anuleze concursurile de slalom uriaş

C

LEVI (FIN) 10 şi 11 noiembrie (M, F) LAKE LOUISE (CAN) 24 şi 25 noiembrie (M) PANORAMA (CAN) 24 şi 25 noiembrie (F) BEAVER CREEK (SUA) 29 noiembrie - 2 decembrie (M) LAKE LOUISE (CAN) 1 şi 2 decembrie (F) ASPEN (SUA) 7-9 decembrie (F) VAL GARDENA (ITA) 14 şi 15 decembrie (M) VAL d’ISERE (FRA) 15 şi 16 decembrie (F) ALTA BADIA (ITA) 16 şi 17 decembrie (M) BORMIO (ITA) 29 decembrie (M)

În ceea ce priveşte numărul de victorii în etapele de Cupă Mondială, recordul absolut este deţinut de Ingemar Stenmark, suedezul învingător în nu mai puţin de 86 de concursuri. Pe locul doi în această ierarhie şi aflat încă în activitate este Hermann Maier, austriacul câştigător a 53 de etape. Mai trebuie notat faptul că scandinavul a realizat victoriile doar în probele tehnice (46 la uriaş şi 40 la slalom), în timp ce în palmaresul lui Herminator se află succese în toate cele cinci probe, mai puţin la slalom. La feminin, Renate Goetschl ocupă locul trei într-o ierarhie a tuturor timpurilor, cu 46 de concursuri câştigate, la nouă victorii de locul secund (Vreni Schneider din Elveţia) şi la 16 succese de liderul acestui clasament, compatrioata Moser-Pröll. Dacă în palmaresul ultimei nu figurează nicio victorie în proba de Super-G, pur şi simplu deoarece nu era programată în perioada cât aceasta a activat în Cupa Mondială, Goetschl nu

are niciun succes în concursurile de slalom uriaş. Într-o ierarhie a celor mai versatili schiori (sportivi având cel puţin o victorie în toate probele), luxemburghezul Girardelli ocupă locul întâi la masculin, urmat de elveţianul Pirmin Zurbriggen şi de Bode Miller, americanul aflat încă în activitate, câştigător a 25 de etape în Cupa Mondială. La feminin, lider este aceeaşi Moser-Pröll, urmată de Janica Kostelic, croata care s-a retras din Circul Alb din cauza unor probleme de sănătate. Mare specialistă a slalomului (20 de victorii), Kostelic deţine în palmares şase succese în întrecerea combinată, două la uriaş şi câte unul în probele de viteză - coborâre şi super uriaş. Iată tot atâtea recorduri într-o întrecere care intră în cel de-al cincilea deceniu de existenţă, o competiţie transmisă în direct la Eurosport., începând de sâmbătă, 10 noiembrie, ora 10:45!

ÎN PRIMĂVARĂ marele glob de cristal a fost câştigat de Nicole Hosp, austriaca învingătoare şi în întrecerea slalomului uriaş. Ea a câştigat concursuri în patru din cele cinci probe (mai puţin la coborâre) şi este actuala campioană mondială la uriaş, după victoria de la Are. La masculin, titlul la general a fost câştigat de asemenea de un schior complet. Aksel Lund Svindal a realizat cel mai bun sezon din carieră, norvegianul adăugând celor cinci victorii din Cupa Mondială alte două succese la Campionatele Lumii din Suedia, la coborâre şi uriaş.

6

TOAMNA 2007

TOAMNA 2007 7

SATUL CAMPIONILOR

L

a prima vedere, o localitate ca oricare alta. O aşezare cu 550 de suflete, amplasată undeva în inima Laponiei. Pentru localnici, anul are opt anotimpuri, iar perioada dintre iarnă şi primăvară este marcată de întoarcerea turmelor de reni din pădurile în care au iernat. Verdele rezistă doar câteva săptămâni pe an, răstimp în care noaptea durează doar câteva ore pe zi. Însă nu neapărat prin turism este recunoscută aşezarea suedeză Tarnaby, ci prin campionii la schi pe care i-a dat lumii. fară sunt peste 35 de grade Celsius. De jur împrejur, liniştea deşertului este tulburată doar de rafalele de vânt, care poartă nisipul pretutindeni. Înăuntru se schiază! Suntem în Dubai, perla Emiratelor Arabe Unite, oraşul care oferă vizitatorilor săi nu doar senzaţiile tari ale călătoriilor pe munte sau în decorul halucinant al dunelor, ci şi plajele însorite şi parcurile extraordinare. Satele rămase în voia furtunilor de nisip rezistă deopotrivă cu districtele de reşedinţe de lux şi cu uriaşele mall-uri, visul oricărui amator de cumpărături. Turistul care soseşte în Dubai rămâne înmărmurit când află că poate practica schiul pe cele cinci pârtii amenajate în uriaşul dom de la Golf. Acestea diferă prin gradul de dificultate, lungime şi pantă, cea mai lungă măsurând 400 de metri, cu o diferenţă de nivel de peste 60 de metri. Există şi pârtii pentru începători, există şi o zonă rezervată amatorilor de sporturi extreme, unde sunt acceptaţi şi snowboarderii. Pentru a nu mai vorbi despre parcul de zăpadă interactiv, care se întinde pe suprafaţa de 3.000 de metri pătraţi. Te poţi relaxa într-unul din restaurantele tematice. St Moritz Café este amplasată chiar la intrarea în Ski Dubai, iar Avalanche Café la jumătatea acestuia. Pentru cei care nu şi-au adus echipamentul de schi (opţiune absolut logică), magazinul Snow Pro le oferă tot ce trebuie pentru a porni pe pârtie. Monitorii de schi şi snowboard sunt prezenţi pentru a face viaţa mai uşoară începătorilor. Inaugurarea ineditului complex a avut loc în decembrie 2005, iar pentru realizarea pârtiei a fost nevoie de şase tone de zăpadă. Cum niciunui comerciant nu-i face cinste să aibă cozi la intrare, gazdele s-au gândit să vină cu o construcţie şi mai şi. Cea de-a doua pârtie de sală din Dubai va fi construită în Sunny Mountain Ski Dome din Dubailand şi va fi deschisă publicului în 2008. Printre atracţiile locului se vor număra o pârtie de schi uriaşă, un lanţ muntos artificial, un pod din gheaţă, o telecabină, un labirint construit din zăpadă, un tobogan din gheaţă, acvarii uriaşe, cu apă îngheţată, în care vor înota urşi polari, precum şi sunete şi efecte de lumini speciale. Dată fiind încălzirea globală, poate că acesta este viitorul.

Rând pe rând, pantele domoale din apropiere au fost locul unde s-au produs un Ingemar Stenmark, o Anja Pärson, un Bengt Fjällberg, Stig Strand sau Jens Byggmark. Cu toţii specialişti ai probelor tehnice - slalom şi uriaş. Cu toţii au fost şi sunt componenţi ai celui mai de succes club de schi din lume - Fjällvinden. Trei titluri de campioni olimpici, o medalie de argint şi alte patru la Jocurile de Iarnă, zece titluri de campioni mondiali şi peste o sută de titluri de campioni ai Suediei, aceasta este recolta de până în prezent a schiorilor din mica localitate suedeză.

INGEMAR STENMARK este dublu campion olimpic. Performanţele celui mai de succes schior din Cupa Mondială au fost realizate la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Lake Placid 1980, în probele tehnice. În palmaresul său mai figurează şi trei titluri de campion al lumii. ANJA PÄRSON şi-a trecut în palmares prima medalie olimpică de aur la Torino 2006, în concursul de slalom. A fost eroina gazdelor la ediţia din 2007 a Campionatelor Mondiale, când a câştigat nu mai puţin de trei titluri, ce au venit în completarea celor patru anterioare

MOTOARE ÎN ARENĂ
Înfiinţată în 1988, Cursa Campionilor rămâne singura competiţie în care piloţii se întrec la volanul aceloraşi maşini şi pe piste amenajate în paralel. În atari condiţii, talentul este cel care face diferenţa. În 2007, întrecerea va fi găzduită ÎN PREMIERĂ de arena londoneză Wembley

P

rima ediţie a Cursei Campionilor a avut loc la Paris, în 1988, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Campionatului Mondial de raliuri. La start au fost prezenţi toţi piloţii care triumfaseră în întrecerea supremă, de această dată la volanul unor maşini identice. Evenimentul a fost organizat în memoria regretatului Henri Toivonen, mort în Raliul Corsicii 1986, în momentul în care se afla pe primul loc în clasamentul piloţilor. De atunci, trofeul care este acordat învingătorului Cursei Campionilor la individual poartă numele finlandezului dispărut în condiţii misterioase, după ce maşina sa Lancia Delta S4 a explodat în urma unei ieşiri în decor şi a ars în totalitate. Iniţial, Cursa Campionilor a fost gândită ca o întrecere a celor mai valoroşi piloţi de raliuri. De-a lungul timpului, printre vedetele care au concurat de la egal la egal cu aceştia s-au numărat Valentino Rossi, din Motomondialul de viteză, de şapte ori câştigătorul Cursei de 24 de ore de la Le Mans, danezul Tom Kristensen, cvadruplul campion din NASCAR Jeff Gordon, de şapte ori campionul mondial al Formulei 1 Michael Schumacher, finlandezul Heikki Kovalainen, pilotul echipei de Formula 1 Renault, sau cam-

pionul lui Audi din Campionatul de turisme german, suedezul Mattias Ekstrom. Acesta din urmă a creat senzaţie la ediţia de anul trecut, desfăşurată pe Stade de France din St. Denis, când l-a învins pe favoritul spectatorilor locali, Sébastien Loeb, francezul triplu câştigător al titlului suprem în WRC. Dintre ceilalţi câştigători se remarcă foştii campioni mondiali de raliuri Juha Kankkunen, Stig Blomqvist, Didier Auriol, Tommi Mäkinen, Carlos Sainz, regretatul Colin McRae şi Marcus Gronholm. Tot în 2006 a avut loc prima ediţie a Cupei Naţiunilor. Concursul a fost câştigat de Finlanda, reprezentată de Heikki Kovalainen. Acesta l-a învins în finală pe americanul Travis Pastrana. Coechipierul lui Kovalainen a fost Grönholm, în timp ce Pastrana a fost nevoit să piloteze singur în toate manşele, după ce atât Jimmie Johnson cât şi înlocuitorul acestuia, Scott Speed, au fost nevoiţi să se retragă, din cauza unor accidentări. Anul acesta şi-au confirmat participarea pe Wembley germanul Michael Schumacher, vedeta Formulei 1 englezul Jenson Button, actualul campion mondial al întrecerii de turisme, englezul Andy Priaulx, scoţianul David Coulthard, triplul campion al Seriei Champ Car, francezul Sébastien Bourdais, Tom Kristensen, Mattias Ekström, actualul campion din NASCAR, Jimmie Johnson, de opt ori campionul de la Jocurile Extreme, americanul Travis Pastrana sau dublul campion mondial de raliuri, finlandezul Marcus Grönholm. Organizatorii s-au pregătit aşa cum se cuvine pentru a primi această pleiadă de vedete ale motorsportului. Construcţia pistelor paralele în lungime de aproximativ un kilometru solicită circa 1.800 de tone de asfalt, 2.200 de tone de strat protector şi ridicarea unui pod în greutate de 100 de tone. 50 de oameni vor munci timp de cinci zile la construcţia noilor structuri şi alte trei zile la demontarea acestora. Urmând exemplul de peste Canalul Mânecii, dat mai întâi de arena polivalentă de la Paris Bercy, apoi de Stade de France, englezii au proiectat noul stadion Wembley pentru a găzdui evenimente de anvergură, nu neapărat din fotbal. Meciurile naţionalei Angliei, inclusiv ultimele două de acasă, din preliminariile lui Euro 2008, cu Estonia şi Croaţia, sunt completate de evenimente în premieră, aşa cum sunt Cursa Campionilor din decembrie sau primul meci din Campionatul NFL desfăşurat în afara continentului nord-american, disputa dintre Miami Dolphins şi New York Giants, din ultima duminică a lui octombrie. Cursa Campionilor este programată duminică, 16 decembrie 2007.

CONCERT PE GHEAŢĂ
Saturn Arena Ingolstadt , Germania 3 noiembrie, ora 21:00

Consecvent politicii de a oferi cel mai interesant spectacol sportiv, Eurosport transmite cea mai puternică întrecere intercluburi din lume - Liga Campionilor

REGATUL FOTBALULUI

L

C

el mai puternic campionat naţional de fotbal din lume este transmis în direct şi în exclusivitate la Eurosport 2. Nu mai puţin de şase meciuri din cele zece ale unei etape pot fi urmărite în fiecare weekend de programare. Avancronici şi rezumate, interviuri şi reportaje vin în completarea transmisiunilor LIVE din Premier League. Este campionatul în care evoluează Arsenal, una din adversarele Stelei în Liga Campionilor. Deşi rămasă fără vedeta Thierry Henry, francezul plecat în vară la Barcelona, gruparea londoneză rămâne una din forţele întrecerii din Arhipelag. Echipa manageriată de francezul Arsene Wenger a luat un start lansat în actuala ediţie de campionat, “tunarii” ocupând locul întâi în clasament, după primele opt etape. Arsenal este de altfel unul din puţinele cluburi mari din Anglia care nu au cedat în faţa infuziei

de capital străin, aşa cum a fost cazul unor Chelsea (Rusia), Manchester United (Statele Unite) sau Manchester City (Thailanda). Sosirea fostului selecţioner al naţionalei Albionului, suedezul Sven Goran Eriksson pe banca tehnică a lui Manchester City a adus cu sine cel mai bun start de sezon pentru alb-albaştri din ultimele trei decenii. La polul opus se află Chelsea, campioana din 2005 şi 2006 trecând printr-o evidentă eclipsă de formă. Despărţirea de Jose Mourinho şi titularizarea ca manager a israelianului Avram Grant, un apropiat al patronului Roman Abramovici, nu a avut, cel puţin pentru moment, efectele dorite. Liverpool este şi ea prezentă printre echipele care luptă pentru titlu, într-unul din cele mai echilibrate sezoane din ultimul timp. Manchester United doreşte să facă uitată cât mai repede eliminarea timpurie din Cupa Ligii, suferită în faţa lui Coventry City, şi echipa lui Sir Alex Ferguson continuă lupta pe trei fronturi - Premier League, Champions League şi FA Cup.

Fiecare episod al bătăliei din Regatul Divizat poate fi urmărit cu lux de amănunte, pe Eurosport 2, weekend de weekend! Spectacolul trupelor care se înfruntă pentru titlul de campioană rămâne unul de gală.

iga Campionilor continuă să domine peisajul fotbalistic european, la nivelul echipelor de club. Sezonul acesta, România a consemnat o premieră: două echipe înscrise la startul competiţiei. Campioana Dinamo a fost eliminată în ultimul tur preliminar de Lazio, după o evoluţie curajoasă pe Stadio Olimpico din Roma (1-1) şi un meci mai puţin reuşit pe teren propriu, 1-3. Ocupanta locului secund la finele ediţiei trecute de campionat, Steaua a acces pentru al doilea an la rând în grupele C1, după ce a parcurs cu brio două tururi preliminare. A eliminat pe campioana Poloniei, Zagłębie Lubin, după două victorii la limită, apoi a trecut de campioana din Belarus, BATE Borisov (22 pe terenul adversarei şi 2-0 în Ghencea). Şi fosta campioană a Europei a fost repartizată în Grupa G, alături de Arsenal Londra, FC Sevilla şi Slavia Praga. Neînţelegerile dintre conducere şi banca

tehnică au dus la demiterea lui Gheorghe Hagi din funcţia de antrenor şi preluarea funcţiei de secundul acestuia, italianul Massimo Pedrazzini, antrenorul ajuns în fotbalul românesc odată cu sosirea lui Walter Zenga în Ghencea, din urmă cu trei ani. O altă premieră pe care fotbalul românesc o va înregistra o constituie prezenţa în sezonul viitor a campioanei direct în grupele Ligii Campionilor. Steaua a debutat cu o înfrângere în noua campanie, un 1-2 pe terenul Slaviei Praga, echipă aflată în premieră în elita fotbalului continental. A fost meciul care a dus la demiterea lui Hagi. Roş-albaştrii vor juca în continuare acasă cu Arsenal (2 octombrie), în deplasare la Sevilla (23 octombrie), pe

DORIN GOIAN este unul dintre titularii Stelei şi ai naţionalei României. Înaltul fundaş central s-a aflat nu în puţine rânduri la finalizare, aşa cum a fost cazul în meciul pe care roş-albaştrii l-au pierdut la Praga, împotriva Slaviei. În sezonul 2005-06, Goian a marcat cinci goluri în campania din Cupa UEFA. La Naţională, este autor a două goluri în şase meciuri jucate
teren propriu cu andaluzii (7 noiembrie), în Ghencea cu cehii (27 noiembrie) şi pe Emirates Stadium (12 decembrie). Eurosport va transmite cel mai interesant meci al etapei, înregistrat integral, în noaptea de joi pe vineri, urmat a doua zi de două-trei rezumate, de câte o oră, ale altor confruntări.

EVERTON - LIVERPOOL 20 octombrie CHELSEA - MANCHESTER CITY 27 octombrie LIVERPOOL - ARSENAL 28 octombrie ARSENAL - MANCHESTER UNITED 3 noiembrie BIRMINGHAM CITY - ASTON VILLA 11 noiembrie NEWCASTLE UNITED - MANCHESTER UTD 24 noiembrie WEST HAM UNITED - TOTTENHAM HOTSPUR 25 noiembrie

FOTBAL

Pentru Campionatul European de fotbal în sală din noiembrie echipa României s-a calificat graţie unui incredibil joc de rezultate.

B

ăieţii plecaseră spre ţară de la turneul de calificare ştiind că rataseră. Mai rămăsese de disputat un joc şi un singur scor ne califica. Ei bine, gazdele au pierdut acel meci cu oaspeţii exact la scorul la care nu se calificau nici unii, nici alţii. Un rezultat care ne-a calificat pe noi. A fost o loterie a şanselor !

Există multe nume celebre în lumea fotbalului de sală, care pentru suporterul de fotbal obişnuit sunt nume necunoscute. Din păcate nu prea aude nimeni de ei pentru că presa nu-i bagă în seamă, şi totuşi sunt nişte vedete. Sport telegenic, fotbalul de sală se joacă în aceeaşi formulă ca şi fotbalul pe plajă ( 4 plus 1), dar este mult mai spectaculos. Combinaţii minunate, o densitate de faze pe unitate de timp întâlnită numai la bas-

reperele sunt altele. La fotbalul pe plajă poţi să tragi de oriunde şi ai şanse să dai gol pentru că porţile sunt mari, în schimb la fotbalul în sală unde porţile sunt de 2 metri e alt joc. Ştii la ce să te aştepţi de la minge. Alt principiu de joc cu automatisme clare, combinaţii spectaculoase; se pasează mai mult, şi se dă gol de aproape, de regulă. Fotbalul în sală, un plus (+) de fotbal odată cu venirea iernii... se va transmite între 16-25 noiembrie pe Eurosport Emil Grădinescu

TREI ANI DE CONTRACT ÎNTRE EUROSPORT ŞI UEFA
Toate meciurile din cupa UEFA de la sferturi de finală până la finală - pe Eurosport în 2007, 2008 şi 2009. Contractul completează oferta Eurosport pentru UEFA Liga Campionilor

Nu ştiu dacă avem şanse să spargem monopolul. Sunt echipe care joacă în aceeaşi formulă de mulţi ani şi au tradiţie. Noi probabil o să câştigăm experienţă. E foarte importantă şi asta! Vom vedea graţie Eurosport cele mai tari echipe naţionale din Europa - portughezii, spaniolii, ucrainienii, ruşii, italienii - cam aceleaşi naţiuni care se remarcă şi la fotbalul în 11; mai puţin englezii şi nemţii care nu prea s-au arătat interesaţi de această formă de fotbal. 16 TOAMNA 2007

chet, şuturi la poartă, la fiecare 10 secunde se intamplă ceva notabil. De regulă se dau multe goluri. Un fotbalist mare la fotbal in 11 rareori poate fi un jucător bun la fotbal în sală. Aici se cer alte calităţi, jocul este altfel, spaţiile sunt altele,

E

urosport şi UEFA au semnat un contract pe trei ani care dă posibilitatea Eurosport de a transmite înregistrat toate sferturile de finală, semifinalele şi finalele din Cupa UEFA pentru sezoanele 2007, 2008 şi 2009. Un total de 13 meciuri pe an, respectiv 39 de meciuri în toate cele 3 sezoane. În plus, la noua ofertă a Cupei UEFA faţă de oferta UEFA Champions League deja vizibilă pe canal încă din septembrie 2003, se asigură telespectatorilor cea mai completă acoperire din Europa a celor două grandioase competiţii europene rezervate cluburilor.

Cupa UEFA

Ca în fiecare an Eurosport transmite de la etapele de calificare din august până la cele din martie. În fiecare joi seara, 60 de minute de program pentru meciurile zilei. În acest sezon vor fi transmise în direct şi câteva meciuri. De la sferturile de finală din aprilie până la finala din mai, vineri seara Eurosport propune cel mai bun meci sau 90 de minute de rezumate. Sâmbătă dimineaţa, toate celelalte meciuri sunt retransmise.

UEFA Champions League

Eurosport transmite în general 2 meciuri LIVE. De la meciurile din grupe din septembrie până la finala din mai. Joi noaptea, este prezentat cel mai bun meci. Vineri, alte 4 meciuri în rezumate de 60 de minute fiecare.

Oferta Tv completa : 230 ore per sezon

Meciuri clasice de Crăciun

Din perioada 1992 – 2006: 10 ore meciuri din Cupa UEFA şi 24 de ore din UEFA Champions League.

- peste 15 meciuri din Cupa UEFA per sezon - 45 meciuri din UEFA Champions League per sezon - Super Cupa UEFA - toate tragerile la sorţi LIVE

Î

n fiecare an, cei mai valoroşi înotători europeni participă la Campionatele Continentale în bazin scurt. Prima ediţie a întrecerii a avut loc în 1996, la Rostock, în fosta Germanie Democrată. Competiţia venea după ce în primii patru ani ai deceniului trecut Europenele fuseseră creditate ca o întrecere de înot sprint. În decembrie 2006, la Helsinki, au fost stabilite trei recorduri mondiale (două dintre ele în probele de ştafetă, Suedia la 4x50 m liber şi Germania la 4x50 m mixt, ambele la masculin, şi de Laure Manaudou, la 400 m liber) şi alte opt continentale. În Capitala Finlandei, delegaţia ţării noastre a câştigat o medalie de bronz, prin Răzvan Florea, la 200 m spate. Înotătorii din Germania au dominat întrecerea de la Helsinki, ei au câştigat nu mai puţin de şase titluri europene, cu unul mai mult decât rivalii din Franţa. Italia s-a clasat pe locul

LUNGIMI
ÎN BAZIN SCURT
Eurosport va transmite în direct, în perioada 13-16 decembrie, întrecerile celei de-a 11-a ediţii a Campionatelor Europene de înot în bazin scurt de la Debreţin, Ungaria

Noua arenă a găzduit deja Campionatele Naţionale în bazin scurt ale Ungariei şi un turneu internaţional de polo, câştigat de sportivii din ţara gazdă, deţinători ai titlului olimpic. Printre cele mai spectaculoase probe se numără cele de sprint pur, 50 m liber. La feminin, precedentele patru ediţii au fost câştigate de Marleen Veldhuis, olandeza câştigătoare la Helsinki în faţa Theresei Alshammer din Suedia, învingătoarea din 1999 şi 2000. La masculin, Eduard Lorente din Spania a devenit al treilea câştigător din istoria probei, după cele şase titluri ale britanicului Mark Foster şi cele trei victorii ale suedezului Stefan Nystrand. La Helsinki, Nystrand a făcut parte din ştafeta câştigătoare la 4x50 m liber, acela fiind al treilea succes al înotătorilor din Suedia în atât de spectaculoasa întrecere pe schimburi, după victoriile de la Lisabona 1999 şi Valencia, în anul următor. Victoria de la masculin a fost completată de succe-

trei în clasamentul pe medalii, cu patru victorii. Localitatea maghiară Debreţin, al doilea oraş ca mărime al Ungariei, a găzduit în 2005 Campionatele Europene de înot pentru juniori, în bazinul de 50 m Hajos Alfred, pentru ca anul trecut să fie gazda concursurilor de sărituri în apă şi de înot sincron, la Europenele de nataţie organizate de Capitala Budapesta. Bazinul recent inaugurat la Debreţin, în prezenţa fostei campioane Egerszegi Kristina, deţinătoare a cinci titluri olimpice, este unul din cele mai moderne din Europa. Complexul şi-a deschis porţile anul trecut şi posedă un bazin de dimensiuni olimpice, unul de 25 m, destinat antrenamentelor, jacuzzi şi saună, plus un bazin în aer liber, cu apă termală. Una din caracteristicile bazei sportive constă în capacitatea bazinului de a-şi reduce dimensiunile, de la 50 la 25 sau 33 de metri, prin utilizarea unor pereţi retractabili.

sul ştafetei feminine a Suediei, în aceeaşi probă de sprint pe echipe. Therese Alshammer s-a aflat în componenţa ştafetei care punea punct supremaţiei de trei ani a olandezelor şi reînnoda şirul succeselor scandinave, după victoriile din perioada 1999-2002. Specialiştii aşteaptă o nouă reeditare a duelului dintre înotătoarele din Suedia şi Olanda, în bazinul scurt din Debreţin. Eurosport va începe transmisiunile LIVE de la cea de-a 11-a ediţie a Europenelor în bazin scurt joi 13 decembrie, de la ora 18:30, şi va continua să prezinte întrecerea pe larg, în fiecare din următoarele trei zile. Viteza şi dinamismul cu care se desfăşoară probele constituie o garanţie a spectacolului extraordinar oferit de sportivii aflaţi în lupta cu secundele.

ATACUL LUI STEVE

Aproape orice amator care urmăreşte sportul internaţional a auzit de Tiger Woods. Americanul doboară record după record. Este motivul pentru care am gândit că ar fi intersant să cunoaştem un jucător de golf aflat pe locul 2. După Tiger
Stricker a continuat să arate aceeaşi formă excelentă şi în 2007. A debutat în actualul sezon cu un loc patru, la egalitate, în Openul Sony din Hawaii. A fost al cincilea, la egalitate, la doar o lovitură de barajul în patru pentru victoria în Clasicul Honda, fiind singurul jucător cu toate cele patru runde încheiate la par sau sub par. S-a clasat pentru a doua oară la rând între primii zece la Openul Shell Houston, după ce a realizat 68 şi 69 în weekend. La final, locul nouă, la egalitate, şapte lovituri în urma câştigătorului Adam Scott. A fost învins de Tiger Woods în Campionatul Wachovia, acel loc doi fiind cel mai bun rezultat din Circuit de la victoria în Campionatul Mondial sistem meci, ediţia 2001. A suferit un trei peste par la ultimele trei cupe, iar Woods a profitat de pe urma acestui fapt şi l-a devansat la final cu două lovituri. Al doilea loc doi al sezonului a venit după un 70 în ultima zi, la ediţia inaugurală a Turneului AT&T National, competiţia găzduită de Tiger Woods. Era pentru a treia oară în ker s-a aflat pe primul loc, la egalitate cu Aaron Baddeley, înaintea ultimei zile, când, deşi a realizat un excelent 68, a fost devansat de performanţa ieşită din comun a lui Tiger Woods. Liderul clasamentul mondial a încheiat cu un 63 şi a câştigat la două lovituri în faţa lui Baddeley şi la patru faţă de Stricker. A venit la Campionatul Circuitului din Atlanta în calitate de principal contracandidat al lui Tiger Woods la victoria în ediţia inaugurală a Cupei FedEx. A încheiat pe locul 17, la egalitate, turneul desfăşurat pe traseul clubului East Lake şi sa clasat în cele din urmă pe locul doi la general, intrând în posesia unui bonus de trei milioane de dolari. Tiger a luat potul cel mare - zece milioane de dolari ! Mult timp, soţia Nicki i-a purtat sacul cu crose la turnee. A renunţat pentru o perioadă, în 1998, când a adus pe lume primul copil, pe Bobbi Maria. Socrul Dennis Tiziani este profesor de golf la Universitatea din Wisconsin, acolo unde l-a avut ca student

S

TEVE STRICKER a ieşit prima datã în luminile rampei acum 11 ani, când s-a clasat de şapte ori la turnee între primii zece, niciodatã mai jos de locul trei. În acel sezon 1996, a câştigat 1.383.739 de dolari şi a încheiat anul pe locul patru în clasamentul câştigurilor. Primul titlu din Circuit a fost cel din Openul Kemper, când s-a aflat la o loviturã de liderul de dinaintea ultimei zile Jay Williamson, încheind ultima rundã la 68 şi turneul la trei lovituri în faţa urmãtorului clasat. În acelaşi an 1996 a câştigat şi Openul Western Motorola, la diferenţã de opt lovituri faţã de principalii adversari. A participat atunci la Cupa Preşedinţilor, unde a câştigat douã meciuri şi a pierdut în alte trei. Al treilea titlu din cariera lui Stricker, totodatã şi cel mai impresionant, a fost câştigat în 2001, la Campionatul Mondial în sistem meci WGC-Accenture, în a cãrui finalã jucãtorul originar din Wisconsin l-a învins pe Pierre Fulke cu 2 şi 1, intrând în posesia unui cec în valoare de un milion de dolari. Cel mai valoros rezultat într-un turneu de Mare Şlem îl constituie clasarea pe locul doi, la ediţia din 1998 a Campionatului PGA, când a fost învins de Vijay Singh. Anul trecut, evoluţia sa a fost votatã drept cea mai impresionantã revenire a unui jucãtor în Circuitul PGA, graţie celor şapte clasãri în Top 10.

“Aştept ziua asta de mult timp. Mi-am zis că lovesc suficient de bine pentru a realiza câteva birdies, însă în niciun caz nu m-am aşteptat să vină patru la ultimele cinci cupe. A fost dificil, dar şi amuzant, în acelaşi timp”, a sunat declaraţia lui Steve după victoria din turneul Barclays
decurs de 13 luni când Stricker încheia un turneu pe locul doi, după performanţa din Clasicul Booz Allen, desfăşurat în 2006 pe TPC Avenel, traseul aflat la o lovitură de minge de Clubul Congresului din Maryland. S-a aflat la doar trei lovituri de liderul Sergio Garcia înaintea ultimei zile a Openului Britanic. A încheiat însă cu 74 şi s-a clasat în final al optulea, la egalitate, pentru prima dată între primii zece jucători, în cele opt prezenţe la startul turneului de Mare Şlem. După care a venit victoria în Clasicul Barclays, a patra din carieră, în Circuitul US PGA. Era primul turneu pe care Stricker îl juca în New York din 1995, iar succesul a venit în urma unui joc constant bun. Americanul a încheiat toate cele patru zile de pe traseul clubului Westchester cu scoruri sub 70. A realizat patru birdies la ultimele cinci cupe, din care trei birdies consecutiv, la ultimele trei cupe, şi l-a depăşit pe K.J. Choi. Victoria i-a adus 9.000 de puncte în clasamentul Cupei FedEx şi locul întâi, pe moment, în ierarhia Playoffului Circuitului. Era primul titlu din carieră, după 148 de turnee. A fost al nouălea, la egalitate, în etapa a doua a Playoffului - Campionatul Deutsche Bank din Boston - fiind devansat în clasament de învingătorul Phil Mickelson. S-a clasat al treilea în Campionatul BMW şi a rămas pe locul secund la general, înaintea ultimului turneu din Playoff. La Cog Hill, Illinois, Stricpe Steve. Cumnatul Mario Tiziani a jucat în câteva turnee din Circuitul Profesionist american.

CAMPIONATUL DUNHILL LINKS 10 octombrie OPENUL frys.com 17 octombrie CAMPIONATUL MONDIAL SISTEM MECI HSBC 17 octombrie CAMPIONATUL RUNNING HORSE 31 octombrie MASTERSUL PORTUGALIEI 31 octombrie CLASICUL MALLORCĂI 31 octombrie TROFEUL HASSAN II 31 octombrie MASTERSUL VOLVO 14 noiembrie

YOKOZUNA ASASHORYU trece printr-o perioadă dificilă, după ce a intrat în conflict cu conducerea Asociaţiei din Japonia. Luptătorului mongol i-a fost interzisă prezenţa la două turnee şi a obţinut cu greu favorul de a părăsi Japonia şi de a se întoarce acasă, la Ulan Bator

Î
Totul a început în momentul în care marele campion a refuzat să participe la un turneu regional, pretextând că este accidentat. Jurnaliştii au fost suficient de vigilenţi pentru a-l surprinde pe Dolgorsuren Dagvadorj jucând fotbal, într-un meci organizat de Hidetoshi Nakata, în Mongolia natală. Furioşi, conducătorii Asociaţiei au luat o măsură fără precedent: suspendarea unui yokozuna!

N IANUARIE 2007, Asashoryu câştiga Turneul de Anul Nou, cu 14 victorii şi o înfrângere, trecându-şi în palmares cea de-a 20-a Cupă a Împăratului, a patra la rând după ce revenise în dohyo, în urma unei accidentări. În martie, la Osaka, a pierdut primele două lupte, pentru a le câştiga pe următoarele 13 la rând. N-a fost suficient

turneului, apoi a câştigat următoarele lupte şi, odată cu ele, al 21-lea titlu din carieră. Asashoryu se află la doar un titlu de recordul lui Takanohana. După această ultimă victorie, Asashoryu a hotărât să nu participe la turneul regional de vară din Tohoku şi Hokkaidō, care începea pe 3 august, din cauza unei accidentări. Certificatul medical transmis Asociaţiei Japoneze de Sumo arăta că mongolul este

şi-a exprimat consternarea şi pe 30 iulie mongolului i s-a ordonat să se întoarcă, pentru a da socoteală pentru acţiunile sale. Asashoryu şi-a cerut scuze şi a promis că va face tot posibilul pentru a câştiga turneul din luna septembrie. Cu toate acestea, pe 1 august, Asociaţia l-a suspendat pentru următoarele două turnee. Niciodată unui yokozuna nu-i fusese interzisă prezenţa la un turneu. Marii cam-

“Comportamentul lui Asashoryu este unul ruşinos. Dat fiind faptul că un yokozuna trebuie să fie un exemplu pozitiv pentru ceilalţi luptători, sancţiunea mi se pare una corectă.” Isenoumi, director al Asociaţiei de Sumo
pentru a triumfa în Turneul de Primăvară. A pierdut în baraj, pentru prima oară în carieră, în faţa compatriotului Hakuho. În mai, a pierdut cinci lupte, în faţa tuturor celor patru ozeki şi a unui luptător de rang inferior, maegashira Aminishiki. Hakuho a câştigat şi acest turneu şi a fost promovat la rangul de yokozuna, onoare pe care Asashoryu o deţinuse singur, vreme de 21 de turnee, după retragerea uriaşului Musashimaru din noiembrie 2003. În iulie, a pierdut la Aminishiki din nou, în prima zi a accidentat la cotul stâng şi că suferă de o fractură de stres la spate, medicii estimând la şase săptămâni perioada de recuperare. Imaginile surprinse de televiziunea mongolă l-au arătat însă pe Asashoryu jucând fotbal, la solicitarea Ministerului de Externe japonez şi a Guvernului de la Ulan Bator. Ideea că exagerase gravitatea accidentării pentru a se sustrage de la îndatoririle de yokozuna, în turneul demonstrativ, a provocat o adevărată furtună în Japonia. Preşedintele Asociaţiei, Kitanoumi, pioni absentează din cauza accidentărilor sau se retrag din activitate. Mai mult lui Asashoryu şi patronului şcolii de sumo la care activează, Takasago, le-au fost reduse salariile cu 30% pe următoarele patru luni. Luptătorului i s-a interzis să părăsească Japonia, pentru ca ulterior, la solicitarea medicilor psihiatri, conducerea Asociaţiei să revină asupra acestei decizii, în momentul în care s-a aflat că mongolul suferă de pe urma unei grave depresii. A plecat la Ulan Bator pe 29 august. Povestea continuă...

14 septembrie. Marcus Gronholm, pilotul finlandez de la Ford, îşi anunţă retragerea din activitate la finele acestui sezon. După câştigarea celui de-al treilea titlu mondial din palmares?

ANDY ÎN POLE

A

NUL 2007 a început excelent pentru Grönholm. S-a clasat al treilea la cea de-a 75-a ediţie a Raliului Monte-Carlo, în urma maşinilor de uzină Citroens, pentru ca apoi să câştige Raliul Suediei, pentru al doilea an la rând. În timp ce principalul adversar în lupta pentru titlul mondial, deţinătorul acestuia francezul

realizată în faţa campionului de la Citroen în Raliul Acropole, încheia prima parte a sezonului în fruntea ierarhiei piloţilor, nouă puncte în faţa lui Loeb, învingător la rândul său în Mexic, Portugalia şi Argentina. Raliul Finlandei a aparţinut celor doi piloţi finlandezi de la Ford. A câştigat Grönholm, urmat de Mikko Hirvonen. În următorul raliu, cel al Germaniei, Grönholm a fost surprins de apariţia pe drum a unei vaci

mulţumească doar cu poziţia a patra. A urmat etapa din Noua Zeelandă, una la al cărei final Grönholm l-a învins pe Loeb pentru doar trei zecimi de secundă, aceasta fiind cea mai mică diferenţă dintre primii doi clasaţi din istoria de aproape trei decenii a Campionatului Mondial. La jumătatea lunii septembrie, finlandezul şi-a anunţat intenţia de a se retrage din activitate, la finalul acestui sezon. “Mi-am dorit să mă opresc cât timp mai am viteza necesară câştigării de raliuri. Nu vreau să las această decizie pentru mai târziu, atunci când nu voi mai fi capabil de victorii,” a sunat declaraţia celui care doreşte să iasă cu fruntea sus. A se citi ‘cu al treilea titlu mondial în palmares’. Ca de obicei, Eurosport va continua să transmită rezumatele fiecăreia dintre cele trei zile ale etapelor rămase până la finalul sezonului, precedate joia de o amplă avancronică şi urmate în săptămâna următoare de un rezumat cu durata de o oră al celor întâmplate în weekend. Aceasta în timp ce Eurosport 2 va transmite ÎN DIRECT câteva din super specialele programate în Japonia şi Irlanda.

D

MONDIALUL DE TURISME
Întrecerea se anunţă însă mai palpitantă ca oricând. Farfus a pierdut poziţia de lider la general în urma dezastrului de pe circuitul de casă al lui Priaulx. La Brands Hatch, pe 23 septembrie, brazilianul a încheiat al 11-lea prima cursă, şi a fost nevoit să abandoneze în cea de-a doua, câştigată de adversarul aflat la volanul unei maşini similare, un BMW model 320si. Astfel, Farfus încheia etapa britanică fără niciun punct, în timp ce Priaulx acumula 13 puncte. Fapt interesant, posibil relevant la final de campionat, britanicul a câştigat doar două curse, faţă de cele trei succese ale sud-americanului. Aceasta în situaţia când ambii piloţi vor încheia la egalitate de puncte, iar pentru departajare se va apela la criteriul victoriilor în curse. Ne amintim dramatis-

RALIUL CATALONIEI 4-7 octombrie TURUL CORSICII 11-14 octombrie RALIUL JAPONIEI 25-28 octombrie RALIUL IRLANDEI 15-18 noiembrie RALIUL MARII BRITANII 29 noiembrie - 2 decembrie

UPĂ CE în urmă cu un an îl învingea la diferenţă de un punct pe germanul Jorg Mueller şi-şi trecea în palmares cel de-al doilea titlu de campion mondial în întrecerea turismelor, englezul Andy Priaulx este creditat cu prima şansă la păstrarea onorurilor. Înaintea ultimelor două etape rămase din actualul sezon, pilotul din Guernsey îl devansează cu 12 puncte pe principalul rival în lupta pentru titlu, brazilian Augusto Farfus Jr. În disputa pentru titlul suprem mai sunt implicaţi francezul Yvan Muller şi germanul Jorg Mueller, aflaţi la 14 şi, respectiv, 15 puncte de lider.

mul finalului de sezon 2004. Atunci, la ultima ediţie a Campionatului European de turisme, Priaulx a încheiat la egalitate de puncte cu germanul Dirk Mueller şi a fost declarat câştigător al titlului continental, deoarece câştigase cinci curse, faţă de cele trei victorii ale adversarului. Ultimele două etape ale sezonului sunt programate în primul weekend din octombrie, în Italia, pe circuitul de la Monza, şi la jumătatea lui noiembrie, conform tradiţiei, în decorul exotic al circuitului stradal din Macau. Eurosport va transmite în direct ultimele curse ale sezonului, pe 7 octombrie, de la Monza, şi în noaptea de 17 pe 18 noiembrie, din fosta colonie portugheză. Spectacolul Mondialului de turisme este la Eurosport.

Sebastien Loeb nu încheia în puncte nici în Norvegia şi nici în Sardinia, Grönholm păstra aceeaşi constanţă de metronom şi, după cea de-a 28-a victorie din carieră,

şi a comis o eroare de pilotaj, în momentul în care lupta pentru poziţia secundă în clasament, cu François Duval. Belgianul a încheiat pe locul doi, în urma coechipierului Loeb, iar Marcus a fost nevoit să se

DRUMUL E SPRE BEIJING
Beijing a fost ales gazdă a celei de-a XXIX-a Olimpiade de Vară pe 13 august 2001, în cadrul Sesiunii CIO de la Moscova. Capitala Republicii Populare Chineze a fost votată încă din turul al doilea de scrutin, devansând Toronto, Paris, Istanbul şi Osaka. Metropola din Orientul Îndepărtat mai candidase la organizarea Jocurilor din 2000, atribuite în turul de balotaj oraşului australian Sydney

DIŢIA VIITOARE a Jocurilor Olimpice de vară va fi organizată în perioada 8-24 august 2008 de oraşul Beijing. Unele întreceri, cum ar fi anumite meciuri de fotbal, regatele de iahting şi noile probe de înot maraton 10 km vor avea loc în alte localităţi din China. Cum concursurile de călărie se vor desfăşura în Hong Kong, Jocurile din Orientul Îndepărtat vor consemna pentru a doua oară în istoria olimpismului o ediţie găzduită de două Comitete Olimpice Naţionale. Aceeaşi situaţie avusese loc în 1956, cu ocazia Jocurilor de vară de la Melbourne, când, din cauza carantinei, caii nu au putut fi aduşi în Australia, iar concursul hipic a avut loc la Stockholm, cu cinci luni mai devreme. Anunţul organizării întrecerilor ecvestre la Hong Kong a fost făcut în iulie 2005, motivul fiind acela al imposibilităţii amenajării unei zone perfect izolate, pentru patrupede. Cele cinci oraşe, în afara Capitalei, care vor găzdui întreceri olimpice, vor fi Qingdao, Hong Kong, Tianjin, Shanghai şi Qinhuangdao. Emblema oficială a Jocurilor (vezi imaginea din dreapta), intitulată “Beijingul dansând”, reprezintă un caracter specific caligrafiei locale, având semnificaţia jīng (în traducere «Capitală»), cu referire directă la oraşul gazdă. Mascotele din 2008 sunt cele cinci Fuwa, fiecare reprezentând câte una din culorile olimpice. Fuwa simbolizează cele

cinci elemente ale filosofiei chineze: Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini. Cele cinci mascote întrupează peştele, panda uriaş, focul, antilopa tibetană şi rândunica, fiecare dintre ele reprezentând în acelaşi timp câte unul din cele cinci cercuri olimpice. Atunci când primele silabe ale celor cinci nume sunt rostite laolaltă, propoziţia astfel compusă este «Běijīng huānyíng ní», în traducere “Beijing vă spune bun venit”. Sloganul «O singură lume, un singur vis» face apel la întreaga Omenire, pentru a se uni prin intermediul spiritului olimpic.

Sportivii participanţi se vor întrece pentru cele 302 de seturi de medalii, în 28 de sporturi, cu o probă mai mult decât în programul Jocurilor de la Atena 2004. Organizatorii se află în stadiul finisajelor, la cele 31 de baze olimpice. Guvernul chinez a investit masiv în renovarea şi construcţia celor şase baze sportive din afara Capitalei, ca şi a celor 59 de centre de antrenament. Cele mai importante monumente arhitectonice vor fi Stadionul Naţional din Beijing, Stadionul Naţional acoperit, Centrul Naţional de nataţie, Centrul olimpic Verde şi Centrul Cultural şi Sportiv Wukesong. Circa 85% din bugetul de construcţie al acestor baze principale a fost finanţat cu 2,1 miliarde de dolari, atraşi de la diverse corporaţii, care vor intra în posesia acestora, după încheierea Olimpiadei. Restul bazelor sportive vor intra în patrimoniul statului şi vor fi conduse de Administraţia Generală a Statului pentru sport, care le va utiliza pentru organizarea de diverse stagii de pregătire a loturilor naţionale şi pentru desfăşurarea de competiţii oficiale. Punctul de atracţie al Jocurilor Olimpice de la Beijing va fi Stadionul Naţional, alintat de gazde cu apelativul “Cuibul de pasăre”, datorită structurii metalice asemănătoare. Construcţia a început în decembrie 2003, după ce iniţial se prevăzuse ca Stadionul Olimpic Guangdong să fie gazda principală a competiţiei. Acesta din urmă fusese deja inaugurat, în 2001, în momentul în care organizatorii au decis că trebuie să construiască o nouă arenă în Beijing. Înalţii oficiali chinezi au lansat un concurs în întreaga lume, pentru cel mai reuşit proiect arhitectonic. În cele din urmă, a fost preferată ideea unei firme elveţiene, care a colaborat cu un grup de cercetători din China. Noul Stadion Naţional va avea capacitatea de 80.000 de locuri. Iniţial, arena era prevăzută cu un acoperiş retractabil, însă în 2004 s-a renunţat la idee, din raţiuni economice şi de siguranţă. Aici se vor desfăşura ceremoniile de deschidere şi închidere, concursul olimpic de atletism şi finalele turneelor de fotbal.

Programul Olimpiadei de la Beijing 2008 este asemănător celui al Jocurilor de la Atena 2004. Vor fi prezente 28 de discipline sportive, iar cele 302 de probe vor consemna 165 de întreceri la masculin, 127 la feminin şi zece mixte. În total, vor fi organizate nouă probe noi, din care două la recent introdusa disciplină BMX, aparţinând de ciclism (foto alăturat). Va exista şi o premieră atletică, în cursa feminină de 3.000 m cu obstacole. Probele de nataţie vor primi încă două adăugiri, întrecerile de maraton, la masculin şi feminin, programate pe distanţa de 10 km. Concursurile pe echipe (la masculin şi feminin), din turneul de tenis de masă, vor înlocui vechile probe de dublu. În concursul de scrimă, probele feminină de floretă pe echipe şi feminină de sabie pe echipe le vor înlocui pe cele masculină de floretă pe echipe şi de spadă pe echipe feminin. Pe 26 aprilie 2007, organizatorii au anunţat traseul torţei olimpice. Având drept temă principală “Călătoria armoniei”, drumul flăcării va dura 130 de zile şi se va întinde pe distanţa de 137.000 km, cel mai lung parcurs din istoria Jocurilor (în mare parte pe 28 TOAMNA 2007

calea aerului). Flacăra va fi aprinsă, conform tradiţiei, de la razele soarelui, în sanctuarul de la Olympia, în Grecia, pe 25 martie 2008. De acolo, va traversa Grecia şi va ajunge pe stadionul din marmură Panathinaiko din Atena. Data prevăzută pentru sosirea la Beijing este 31 martie. Din Capitala Chinei,

torţa va urma un parcurs care include toate continentele, exceptând Antarctica. Vor fi vizitate oraşele aflate pe Drumul Mătăsii, un simbol al vechilor legături comerciale care au existat între China şi restul lumii. În total, vor fi 21.880 de purtători ai torţei care, au prevăzut chinezii, va ajunge pe cel mai înalt vârf muntos al Planetei, pe Everest. În iunie 2007 a început construcţia unei autostrăzi în lungime de 108 km care urcă dinspre partea tibetană a masivului, un proiect ale cărui costuri au fost estimate la aproape 20 de milioane de dolari. Nu au lipsit nici tensiunile legate de drumul torţei olimpice. Parcursul iniţial era programat să treacă prin Taipei, înainte de a se îndrepta către Hong Kong. Guvernul taiwanez a respins propunerea, considerând că o asemenea iniţiativă ar face din provincie parte integrantă a teritoriului chinez şi nu din traseul internaţional. Negocierile purtate recent nu au ajuns la niciun rezultat, astfel că Taipeiul a fost şters de pe traseul flăcării olimpice. Cele mai noi ştiri din lumea olimpismului sunt prezentate în ultima zi de miercuri din lună la Eurosport, în Magazinul Olimpic!

MEDALIILE OLIMPICE de la Beijing 2008 au 70 mm în diametru şi o grosime de 6 mm, fiind confecţionate din aur şi jad, simbolizând nobleţea şi onoarea. Mai multe amănunte legate de acestea, în numărul viitor al revistei Eurosport

În cadrul unui parteneriat iniţiat în decembrie 2006 alături de Fundaţia Olimpică Română, URSUS s-a implicat mai activ în viaţa sportivilor români medaliaţi la Campionatele Mondiale din 2007.
feminin de 8+1 canotaj, împreună cu antrenorul lor, Mircea Roman. Lotul de gimnastică al României s-a făcut remarcat la Stuttgart prin dubla vicecampioană la individual compus şi sărituri, Steliana Nistor, dar şi prin medalia de argint adjudecată de Daniel Popescu la sărituri. Pentru rezultatele lor deosebite, URSUS i-a răsplătit cu diplome de recunoaştere şi burse bine meritate. Proba feminină pe echipe a adus României o medalie de bronz şi burse Ursus tuturor componentelor echipei precum si antrenorilor. Cele mai recente medalii cucerite de sportivii români sunt cele de la judo şi lupte greco-romane, pentru care sportivii vor primi burse de 500 euro până la Jocurile Olimpice de la Beijing din august 2008. Alina Dumitru şi-a adjudecat medalia de bronz la Campionatul Mondial de Judo de la Rio de Janeiro, în timp ce Eusebiu Diaconu a obţinut medalia de bronz la Cam-

A

stfel, URSUS a fost şi continuă să fie alături de sportivi pe toată perioada pregătirii lor pentru Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, oferind burse lunare pentru cei care au urcat pe podium - 1000 de euro pentru medalia de aur, 750 de euro pentru medalia de argint şi 500 de euro pentru cea de bronz. Primul beneficiar al proiectului URSUS de sprijinire a sportivilor români a fost Marian Drăgulescu dublu campion mondial, declarat sportivul anului 2006. Anul acesta, Andrei Cuculici şi Iosif Chirila, vicecampioni mondiali la kaiac-canoe (proba de 500m dublu), împreună cu antrenorului lor, Ivan Patzaichin au deschis seria de premieri, fiind urmaţi la scurt timp de echipajul

pionatele Mondiale de Lupte de la Baku. Ursus se pregăteşte pentru Olimpiada de la Beijing din 2008 alături de marii campioni ai României. Proiectul de încurajare a sportivilor cu şanse la medalii mondiale este susţinut de personalităţi dintre cele mai importante ale sportului românesc, precum Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Gabi Szabo, Laura Badea, Ilie Năstase, Andreea Răducan. Aceste personalităţi au făcut istorie în sportul românesc şi internaţional şi au devenit un model de perfecţiune şi perseverenţă pentru generaţii întregi de sportivi români.

JAMES TOSELAND este creditat cu prima şansă la câştigarea pentru a doua oară în carieră a titlului mondial. Din 2008, pilotul britanic va concura la clasa Moto GP din Motomondialul de viteză, cel mai probabil la o Yamaha privată

Se cunoaşte deja numele noului campion mondial al clasei Moto GP. Acesta este Casey Stoner, australianul de la Ducati învingător în faţa favoriţilor de la Honda sau Yamaha. Sezonul se va încheia în primul weekend din noiembrie, la Valencia

A

USTRALIANUL STONER şi-a trecut în palmares primul titlu de campion mondial după o cursă senzaţională, încheiată înaintea lui Valentino Rossi, în Marele Premiu al Japoniei. Pilotul în vârstă de doar 21 de ani a fost al şaselea la finiş, rezultat care, coroborat cu locul 13 al italianului de la Yamaha, a fost sinonim cu acumularea unei diferenţe de puncte insurmontabilă în ultimele trei

PHILLIP ISLAND (AUSTRALIA) 14 octombrie, ora 4:45 SEPANG (MALAEZIA) 21 octombrie, ora 6:45 VALENCIA (SPANIA) 4 noiembrie, ora 10:45 În fiecare dintre cazuri, vor fi transmise în direct cele două zile de calificări ce preced cursele, cu două ore mai târziu decât reperele înscrise mai sus

etape ale sezonului. Stoner a devenit cu această ocazie primul campion mondial pe care Australia îl dă clasei regină de la marele Mick Doohan, încununat a cincea oară cu titlul suprem în 1998. Mai mult, Casey este al doilea pilot într-un clasament al tinereţii care intră în posesia trofeului suprem la clasa superioară, din istoria Motomondialului de viteză. Succesul său a adus primul titlu constructorului italian, la clasa MotoGP. Ducati devine astfel prima echipă non-japoneză care câştigă cel mai râvnit trofeu, de la victoria lui MV Agusta la clasa 500 cmc din 1974. Să mai notăm că întrecerea desfăşurată pe pista udă a lui Twin Ring de la Motegi a fost câştigată pentru al treilea an la rând de coechipierul lui Stoner, italianul Loris Capirossi. În acest moment, cu trei etape rămase până la final, diferenţa la vârful ierarhiei piloţilor, dintre Stoner şi Rossi, este de 83 de puncte. Venit în Japonia după victoria din etapa anterioară, de la Estoril, italianul a încercat imposibilul, însă a suferit de pe urma problemelor mecanice (frâne), după un start excelent. Spectacolul celor trei clase va continua la Eurosport, până la finişul de la Valencia!

ANUL TRECUT, Valentino Rossi pornea în ultima cursă a sezonului din postura de lider la general. Şi era învins de americanul Hayden. Acum, Il Dottore a pierdut titlul cu trei etape înainte de final

J

Cu două curse rămase până la final, Mondialul de superbike păstrează suspansul în privinţa noului câştigător al titlului suprem. Desfăşurarea ostilităţilor poate fi urmărită la Eurosport 2
tabilul s-a produs şi, pe 5 august, englezul îşi trecea în cont prima dublă din carieră, pe circuitul de casă de la Brands Hatch. Un succes care mărea şi mai mult diferenţa faţă de urmăritorii din clasament. Campionul din 2004, atunci în şaua unei motociclete Ducati, posedă în prezent, înaintea ultimelor două curse ale sezonului 29 de puncte faţă de italianul Max Biaggi şi 33 de puncte în faţa japonezului Noriuki Haga. Sunt tot atâtea premise pentru ca britanicul să-şi ia rămas bun de la Mondialul de superbike cu un nou titlu în palmares. Finalul se anunţă însă pasionant, în condiţiile în care britanicul a pierdut teren în faţa rivalilor săi, în penultima etapă, alergată pe circuitul italian de la Vallelunga. A fost o etapă dominată de favoritul gazdelor, «Mad» Max Biaggi, câştigător al primei curse şi clasat pe trei în cea de-a doua. Toseland a fost al treilea şi, respectiv, al 11-lea. Titlul se va decide aşadar în Franţa. Eurosport 2 va transmite înregistrarea sesiunii de SuperPole a etapei de la Magny Cours, sâmbătă 6 octombrie ,de la ora 18:30, şi în direct cele două curse de duminică, 7 octombrie, începând cu ora 13.

AMES TOSELAND a rămas în sezonul 2007 la echipa Ten Kate Honda, în ciuda unei oferte ferme primite din partea lui d’Antin Ducati, de a concura la clasa regină din Motomondialul de viteză. Şi pilotul englez, originar din Rotherham, South Yorkshire, a debutat în forţă, câştigând cel puţin una din cele două curse programate de primele cinci etape ale sezonului. La Assen, a fost pe punctul de a realiza dubla, însă a fost învins de Troy Bayliss, pierzând pentru doar nouă miimi de secundă. Inevi-

MII DE spectatori sunt aliniaţi de-a lungul drumului, în aşteptarea caravanei Turului Franţei. Toţi vor încerca să suprindă, fie şi pentru o secundă, fluturarea tricoului galben

TIGER WOODS nu mai are nevoie de nicio recomandare. Cel mai valoros sportiv al lumii (la propriu) este urmărit de mii de spectatori care încearcă să afle secretul swingului care i-a adus sute de milioane de dolari în conturi

EVERESTUL CAMPIOANELOR
MADRID 6 - 11 NOIEMBRIE
În 2007 Justine Henin îşi va apăra titlul câştigat în 2006 în faţa lui Amelie Mauresmo, belgianca reuşind să termine sezonul trecut ca numărul 1 chiar dacă franţuzoaica cucerise Australian Open şi Wimbledon.

M

adridul a organizat cel mai tare Masters feminin din istorie” spunea, în noiembrie trecut, boss-ul WTA, Larry Scott după “o sãptãmânã fantastică” în timpul căreia 53.000 de spectatori au savurat promenada celor mai bune 8 jucătoare ale planetei într-o regie a lui Ion Ţiriac. ”Nu am nici o problemă în a concura cu oricine din Europa, din lume sau de pe lună. Cu toată umilinţa. Sunt destul de nebun pentru a oferi premii egale unui Grand Slam”, pretindea Ţiriac al cărui portofel îi permite să liciteze şi in acest sezon 3 milioane de dolari la Turneul Campioanelor. Şi asta atâta timp cât, ajuns să afirme că “numai Sfântul Petru nu-i răspunde la telefon”, domnia sa construieşte la Madrid, cu 250 de milioane de euro, aşa-numita Casa Magica: “Este Taj Mahal-ul meu” afirma românul despre complexul sportiv multifuncţional proiectat de arhitectul Dominique Perrault, cel care a ridicat şi Centrul Pompidou din Paris. Ediţia inaugurală de la Madrid a fost istorică deoarece pentru prima dată, trei jucătoare s-au bătut pentru locul 1 mondial: Henin, Mauresmo şi Sharapova. Pentru prima dată câştigatoare a Masters-ului, Henin s-a ales cu un cec de un milion de dolari devenind întâia jucătoare, după Steffi Graf în 1993, care izbuteşte să se califice în toate cele cinci finale majore ale unui sezon: Australian Open, Roland Garros, Wmbledon, US Open şi WTA Championships. În paralel cu duelul de simplu al celor mai tari 8 jucătoare ale lumii purtat în “Madrid Arena” , cele mai bune patru dubluri ale planetei vor lupta pentru titlul deţinut de perechea Lisa Raymond-Samantha Stosur. Henin nu va mai avea probleme în a-i admira pe top-modelele transformate de Ţiriac în copii de mingi cu ajutorul Mariei Sharapova, cea care i-a selecţionat pe băieţi înainte de a urmări pe “Bernabeu” meciul Stelei cu Real Madrid în Liga Campionilor. “Pe cât de încântată am fost de ceea ce am văzut, pe atât de măritată eram” spune acum Henin, despărţită de Pierre-Yves Hardenne pentru a sta la braţul unui politician belgian. Chiar şi pe vremea Masters-ului, când încă mai era logodită cu cehul Radek Stepanek, pe Hingis o incitau top-modelele masculine, în vreme ce Dementieva observa că “aceştia erau prea ocupaţi să se uite la jucătoare”. Sharapova ajunsese să discute despre băieţii care îi ofereau mingi chiar şi în taxi: “Am vorbit cu Maria şi mi-a zis că tipii sunt chiar simpatici”, a dezvăluit belgianca Kim Clijsters acum însărcinată, retrasă din tenis şi căsătorită cu un baschetbalist american. Henin este deja calificată pentru Madrid, viza pentru “Everestul campioanelor” obţinând-o şi Jelena Jankovic, sârboaica izbutind un an de senzaţie după ce a vrut să se lase de tenis pentru a turna un film cu Emil Kusturica. Încântată că este prima sârboaică din istorie ajunsă la Turneul Campioanelor, Jankovic a pozat într-un echipament de golf cu un tricou pe spatele căruia îi era imprimat, nu numai numele, dar şi numărul 2 care simbolizează ordinea calificării la Masters. “Este senzaţional că o jucătoare ca Jankovic va evolua la Madrid” spune directorul turneului celebrul Manolo Santana, ultimul spaniol care a câştigat Wimbledon-ul. Până la momentul publicări acestui articol au fost anunţate primele 4 jucătoare calificate la Sony Ericsson Championship: Justine Henin, Jelena Jankovic, Svetlana Kuznetsova şi Ana Ivanovic. Daniel Chican

Sony Ericsson Championships este cel mai bine recompensat eveniment sportiv din lume rezervat sportivelor. Competiţia pune punct celor 11 luni de turneu mondial care în final le reuneşte pe cele mai bune 8 jucătoare de simplu si 4 perechi de jucătoare de dublu ale sezonului. Ele se vor lupta pentru a împărţi premiul de 3 milioane de dolari puse in joc. Încă din 1972, de la înfiinţare, Sony Ericsson Championships s-a desfăşurat în arene celebre precum Madison Square Garden din New York, Olympiahalle din München sau The Forum and Staples Centre din Los Angeles.

Arena Madrid , construită în 2003, găzduieşte turneul de elită al jucătoarelor de tenis.Este situată în Casa de Campo, cel mai mare parc al capitalei spaniole, în zona expoziţională Recinto Ferial.

Füssen este un oraş în Bavaria, situat la doar cinci kilometri de graniţa cu Austria, pe malurile râului Lech, în apropierea celebrelor castele ridicate de regele Ludwig al II-lea. Acesta este locul care va găzdui ediţia 2007 a Campionatelor Europene de curling, în prima decadă a lunii decembrie. Totul, în direct la Eurosport!

Î

N URMĂ cu un an, echipa feminină a Rusiei realiza marea surpriză şi întrerupea seria de şase victorii consecutive a Suediei, la Europenele găzduite de oraşul elveţian Basel. A fost atunci 9-4 în finala disputată împotriva Italiei, suedezele fiind învinse în tie-break de scoţience. Sistemul de desfăşurare a competiţiei este unul original. Cele zece echipe participante în Divizia A joacă fiecare cu fiecare, în faza Round Robin, la finalul căreia primele patru intră în baraj. Echipa clasată pe locul întâi joacă împotriva celei de pe doi. Învingătoarea se califică în finală, iar învinsa merge în semifinală. Echipele de pe locurile 3 şi 4 îşi dispută celălalt loc rămas în semifinală. Învinsa din semifinală intră în posesia medaliilor de bronz. Aşa se explică de ce Rusia, ocupanta locului întâi în grupă, cu nouă victorii din tot atâtea posibile, a fost învinsă în baraj de Italia, fiind nevoită să joace semifinala împotriva Elveţiei. A ieşit cu această ocazie în prim plan tânărul căpitan al rusoaicelor, Liudmila Privivkova (foto stânga), 20 de ani, campioana mondială în exerciţiu la junioare. Alături de coechipierele sale, ea a adus Rusiei primul titlu într-o competiţie majoră. La masculin, reprezentanţii gazdelor au învins în finală Scoţia cu 7-6 şi au adus Elveţiei al şaptelea titlu continental, primul însă după 20 de ani. O perioadă în care consemnăm însă aurul olimpic de la Nagano 1998, în palmaresul curlerilor din Ţara Cantoanelor. A fost în fapt o reeditare a victoriei pe care elveţienii o realizaseră în faţa scoţienilor şi în meciul de baraj, după ce cele două echipe încheiaseră grupa pe 40 VARA 2007

primele locuri, cu câte şapte succese şi două înfrângeri. Anul acesta, la turneul din Bavaria s-au înscris un număr record de ţări. În total, vor participa 56 de echipe (33 la masculin şi 23 la feminin), din 35 de ţări. Va fi consemnat debutul în arena continentală al echipelor masculine din Islanda şi Ucraina. Mai trebuie adăugat faptul că ocupantele ultimelor două locuri (9 şi 10) retrogradează în Divizia B. Primele şapte echipe din întrecerea continentală se califică automat la Campionatele Mondiale, în timp ce ocupanta locului opt va juca un triplu meci de baraj împotriva câştigătoarei din Divizia B, pentru a obţine dreptul de a evolua la Mondiale.

JUCĂTORII ELVEŢIENI se felicită după câştigarea titlului de campioni continentali, pe gheaţa de acasă, în finala disputată împotriva Scoţiei. Cele două echipe au dominat turneul din Basel

VOLEI ÎN CULORI

că da, Olanda cu un antrenor tânăr şi curajos Zelinger, cu 2 centri formidabili Visser şi Wensink, cu 2 extreme teribile Staelens şi Stam cu un fals de senzaţie Manon Flier şi cu o ridicătoare Kim Staelens ce aici şi-a câştigat locul de titulară. Da! Olanda cu un spirit de echipă formidabil ce a adus titlul în sfârşit în Europa după mulţi ani de pauză. Ei bine da, Olanda şi evident portocaliul. Cum de am putut fi aşa orb. Am crezut că acesta este cel mai bun volei din lume, dar în luna noiembrie începe în forţă Cupa Mondială din Japonia. Va străluci din nou portocaliul feminin al Olandei sau în sfârşit verde -galbenul brazilian se va impune în paleta de culori mondială ? Narcis Şelaru care începuse turneul în stil de echipă de umplutură a revenit formidabil şi după o serie de paşi greşiţi a început să-mi scoată toate culorile din album. Mai întâi mi-a şters repede orice urmă de negru demolând Cuba, apoi prima nuanţă de roşu, învingând dramatic China cu 3-2, a trecut repede prin albastrul Italiei şi auriul Poloniei de la europene, zburând apoi spre titlu prin ultima porţiune de roşu reprezentată de Rusia. Cât despre galben- verdele la care ţineam atât de mult, ei bine tot portocaliul a fost mai tare, 3-2 în meciul direct. Sigur

Indiscutabil în luna august mulţi iubitori ai voleiului au venit pe Eurosport pentru cel mai atractiv turneu al anului World Grand Prix 2007. O competiţie incitantă, cu locaţii exotice, turneu început în Europa, continuat şi sfarsit in Asia. S-a plecat din Verona, oraşul îndrăgostiţilor şi s-a ajuns lângă zidul chinezesc la Nigmbo, via Osaka şi Hong Kong.

A

u fost prezente fără îndoialală cele mai puternice echipe din lume, în fapt un campionat mondial cu o desfăşurare poate mai obiectivă, pentru că victoria finală nu a stat într-un singur meci ci într-o serie de succese în faţa cărora nimeni nu a avut nimic de comentat. A fost cu siguranţă una dintre cele mai spectaculoase ediţii cu întorsături neaşteptate de situaţii şi cu o învingătoare de nimeni bănuită. Nici un Sherlock Holmes al voleiului nu ar fi putut adulmeca victoria finală a Olandei care începuse dezastruos turneul cu înfrângeri la 0 în faţa Braziliei şi a Italiei. De ce vorbim de un volei în culori? Pentru că mă aşteptam mai întâi să văd un volei în galben-verde ţinând cont că Brazilia câştigase ultimele 3 ediţii, aşteptândumă la dorinţa lor de revanşă după ce pierduseră mondialele anul trecut, respectând totodată forţa lor de exprimare în teren ca o echipă completă, cu atacante spectaculoase şi o apărare agresivă. Dar nu am ales bine culorile. Am crezut apoi că voi vedea un volei în roşu, bazându-mă aici un pic şmechereşte pe două echipe. Mai întâi Rusia deţinătoarea titlului mondial, formaţia cu cel mai puternic atac din lume, cu un blocaj de speriat pentru adversare, singura formaţie care are pe linie două jucătoare de peste 2 metri înălţime sau dacă nu, pariam în continuare pe roşu mer-

gând pe mâna Chinei. Era echipa gazdă, avea în bagaje ultimul titlu olimpic, avea o apărare fantastică bazată pe 5 ore de lucru zilnic numai în preluare. Din nou însă am realizat că nu am ales bine culorile. Atunci am sărit repede de la roşu la albastru susţinând sus şi tare: învingătoare va fi Italia! Pentru că are cel mai calculat volei din lume, pentru că are cele mai eficiente şi mai ordonate jucătoare, pentru

că a bătut la turneul final Rusia şi Brazilia, adică roşul şi galben-verdele cu care ţinusem până atunci. Dar iar s-a dovedit că nu mă pricep la culori. Cu cine să mai ţin, negrul nu îmi place şi oricum renunţasem la el după grupele de calificare, când Cuba, cea mai atletică şi spectaculoasă echipă, nu prinsese primele 6 echipe. Şi deodată am înţeles. 2007 este anul portocaliului. Olanda, sigur că da Olanda, cea

HEIKKI SORSA este unul dintre “finlandezii zburători”. Boarderul în vârstă de 24 de ani uimeşte prin amplitudinea tricurilor sale. Specialist al halfpipe-ului, nu ezită să se dea şi în concursurile de Big Air

Maratonul de la New York este probabil una din cele mai cunoscute curse de acest gen prezentă în calendarul internaţional. Întrecerea la care participă un număr record de alergători este programată, conform tradiţiei, în prima duminică a lunii noiembrie.

A

Telespectatorii Eurosport vor avea ocazia de a urmări o nouă ediţie a concursului de sărituri de la München. Întrecerea celor mai buni snowboarderi din lume va avea loc pe 1 decembrie, pe Stadionul Olimpic din München
dezul Risto Mattila, francezul Mathieu Crepel, finlandezii Antti Autti şi Heikki Sorsa sau David Benedek. Acesta din urmă, în calitate de münchenez get-beget, a colaborat îndeaproape cu organizatorii pentru amenajarea unor rampe cât mai interesante. Care este formatul ediţiei din acest an? Cei 12 concurează în sistem direct eliminatoriu până în Super Finala de 4. În fiecare rundă, riderii au la dispoziţie câte trei manşe. În calculul final este luată cea mai bună notare dintre cele trei. Competitorul mai slab cotat va fi primul la startul manşei întâi, după care riderul cel mai bine clasat va deschide manşele următoare. Juriul este compus din arbitri care acordă note de la 0 la 100, ceea ce face ca totalul maxim disponibil într-o manşă să fie 300. Un rider are voie să execute acelaşi tric de cel mult două ori per rundă. În cazul unei a doua repetări în aceeaşi rundă, manşa respectivă nu va fi punctată. Şi tot la Eurosport vor putea fi urmărite concursurile de Cupă Mondială la snowboard de la Rotterdam, programat sâmbătă 7 octombrie, şi un amplu rezumat al întrecerii cu invitaţii organizate de Jon Olsson, în Suedia natală, la Are, pe 29 noiembrie, de la ora 20, pe Eurosport 2.

D

NUL ACESTA, organizatorii bavarezi au admis printre cei 12 participanţi un număr mai mare de debutanţi, aşa cum este cazul americanului Chas Guldemond, a lui Mikkel Bang, norvegianul care în 2006 câştiga întrecerea debutanţilor şi se califica printre cei mai valoroşi boarderi, sau a americanului din Vermont, în vârstă de doar 19 ani, Kevin Pearce, învingător deja în Challenge-ul Arctic al lui Terje. În rest, se reîntâlnesc aceleaşi nume deja consacrate, ale unor Travis Rice (americanul câştigător al ediţiei de anul trecut), finlan-

A T O R I T Ă P O P U L A R I TĂŢ I I de care se bucură, organizatorii sunt obligaţi în fiecare an să efectueze o loterie pentru a-i selecţiona pe participanţi, deoarece numărul acestora este limitat la 37.000 (sic!). Au prioritate cei care au alergat integral maratonul la ediţiile anterioare. Anul acesta, cursa de la New York se va desfăşura pe 4 noiembrie şi va fi ultima din Seria maratoanelor importante, o serie întinsă pe durata a două sezoane şi care mai include cursele de la Boston, Chicago, Londra şi Berlin. Puţini vor fi însă reprezentanţii elitei americane a maratoniştilor care vor concura la New York, deoarece cu o zi mai devreme este programat trialul olimpic al Statelor Unite, cursă ce va avea loc tot în marea metropolă americană, însă nu pe traseul care străbate cele cinci cartiere, ci pe o buclă de 7,5 km în jurul lui Central Park, traseul asemănător celui pe care s-a alergat prima ediţie a Maratonului new-yorkez, cea din 1970. În 2006, cursa a fost câştigată de brazilianul Marílson Gomes dos

Santos în 2:09:58, în timp ce Jeļena Prokopčuka din Letonia a devenit prima alergătoare care triumfa pentru al doilea an la rând, de această dată în 2:25:05. Eurosport va transmite Maratonul de la New York ÎN DIRECT, pe 4 noiembrie, de la ora 16:15.

T

ÂNĂRA JUCĂTOARE maghiară Szávay Ágnes a ieşit în luminile rampei sezonul acesta, când a câştigat primele două titluri din Circuitul profesionist. A debutat în arena internaţională în 2004, sezon la al cărui final se clasa pe locul 378. A urcat în 2005 până pe locul 181, pentru ca sfârşitul anului trecut s-o găsească pe locul 207. Saltul din 2007 a fost unul extraordinar, ea ocupând la începutul lunii octombrie locul 20. La 18 ani, tânăra înaltă de 1,71 m şi cântărind 63 kg a jucat trei finale, câştigând în două rânduri, la Palermo şi Beijing, şi a ajuns până în sferturile de finală ale Openului american de la Flushing Meadows. Cealaltă finală, jucată la New Haven, a pierdut-o în faţa Svetlanei Kuzneţova, după ce a fost nevoită să abandoneze, din cauza unei accidentări la spate, la scorul de 6-3, 0-3. Este recunoscută pentru viteza mingii la serviciu şi pentru lovitura de rever puternică, executată cu două mâini. Mai are o soră, mai tânără cu cinci ani, şi ea tot jucătoare de tenis profesionistă. Victoria din turneul de la Beijing a fost una excepţională. Adversara din finală a fost Jelena Jankovic, jucătoarea din Serbia clasată pe locul trei în lume. Aceasta a câştigat primul set la tie-break (9-7), după ce Agnes a condus cu 5-0 în jocul decisiv. Tânăra jucătoare maghiară a fost nevoită să salveze o minge de meci în setul secund, când a servit un as pe serviciul al doilea şi s-a impus în decisiv, set încheiat la 2 în favoarea sa. Eurosport şi Eurosport 2 vor continua să transmită turneele din Circuitul WTA până la finalul programat în Capitala Spaniei - Campionatul Sony Ericsson. Astfel, în prima săptămână din octombrie este programat turneul de la Stuttgart, pentru ca în săptămâna următoare să se joace la Moscova, Zurich, Linz se vor desfăşura în ultimele două săptămâni ale lunii octombrie, fiind ultimele ocazii de calificare pentru Madrid.

Cei ce urmăresc întrecerile celor mai puternici oameni au remarcat că de câţiva ani competiţiile sunt dominate de un sportiv din Polonia. Mariusz Pudzianowki îşi domină adversarii cu autoritate şi este preferatul telespectatorilor din serile de vineri, la Eurosport.

P

U D Z I A NOWSKI. Mariusz Pudzianowski. Polonezul este unul dintre cei mai puternici oameni din lume. A început să se antreneze în acest sport de forţă extremă de la vârsta de 13 ani şi jumătate, din decembrie 1990. Mariusz a lăudat în permanenţă virtuţile laptelui praf, datorită căruia a ajuns atât de puternic. Pe 1 mai 1999, Mariusz a participat la primul său concurs de Strongman, desfăşurat la Płock, în Polonia natală. Primul succes major în plan internaţional a fost consemnat în 2000, când s-a clasat al patrulea, la prima sa participare la Cel mai Puternic Om din Lume. A câştigat primul său titlu de campion mondial în 2002, pentru a-şi apăra titlul cu succes, anul următor, când a înregistrat cea mai mare diferenţă faţă de următorul clasat. În martie 2004 şi-a trecut în palmares şi titlul de campion mondial al Super Seriei Strongman. Clasat iniţial al treilea la Campionatul Mondial din 2004, polonezul a fost descalificat ulterior, din cauza unui test antidoping pozitiv. A fost obligat să returneze premiile în bani, a rămas fără punctele acordate de Federaţia Internaţională şi a fost suspendat pentru un an. Pudzianowski nu a contestat testul şi nu a solicitat contraexper-

tiza. S-a întors în arenă şi a câştigat un al treilea titlu mondial în 2005. Anul trecut, la Campionatul Mondial, s-a clasat al doilea, în urma lui Phil Pfister, primul american câştigător al titlului suprem, din 1982. Pudzianowski a condus în clasament până la ultima probă. Pudzianowski a câştigat titlul mondial în 2007, intrând în clubul select al celor cu patru victorii, club din care mai fac parte Jón Páll Sigmarsson şi Magnús Ver Magnússon. Mariusz pune un accent deosebit pe agilitate. Este un practicant asiduu al Kyokushin karate, o artă marţială pe care a început-o încă de la 11 ani. A boxat timp de şapte ani, din care trei petrecuţi într-o ligă poloneză. Din 2002, Mariusz n-a pierdut decât două concursuri desfăşurate în Polonia. A declarat că intenţionează să urmeze o carieră de actor, în filme de acţiune, după ce se va retrage din activitatea sportivă, urmând exemplul fostului culturist Arnold Schwartzenegger. Este antrenat de tatăl său, fost campion naţional al Poloniei la haltere, categoria grea.

LIGA CAMPIONILOR

lor de la Veszprém în 2002, şi Kiel, învinsă de Barcelona în 2000. Anul 2007 a consemnat calificarea în sferturi a trei echipe, fază în care Gummersbach a fost eliminată de Valladolid. Kiel a câştigat apoi semifinala cu Portland, în timp ce Flensburg a scos din C1 pe Valladolid. Sezonul 2007-08 a debutat cu o “încleştare a titanilor”, confruntarea dintre dubla finalistă Flensburg şi fosta campioană a Europei, Ciudad Real. Meciul s-a jucat în Germania şi a fost câştigat, da, aţi ghicit, de oaspeţi. Scorul a fost clar, 34-26 pentru iberici. Campioana Românieim HCM Constanţa, a debutat

cu o înfrângere, 33-25, în meciul din Danemarca, împotriva lui Hammarby, într-o grupă B din care mai fac parte francezii de la Montpellier şi germanii de la Kiel, campionii Europei. La feminin, Oltchim a fost repartizată în grupa D, acolo unde va trebui să înfrunte pe danezele de la Viborg, campioanele Europei, pe Budapest Bank şi pe Buducnost Podgorica din Muntenegru. În afara meciurilor transmise în direct din Liga Campionilor, Eurosport 2 va difuza şi rezumate din prima ligă spaniolă, în serile de marţi.

Eurosport 2 continuă să transmită meciurile din cele mai importante competiţii intercluburi de pe Bătrânul Continent. Liga Campionilor la handbal masculin şi feminin adună la start pe cele mai valoroase grupări din Europa. Campioanele României, HCM Constanţa şi Oltchim Rm. Vâlcea, sunt prezente în grupe.

L

IGA CAMPIONILOR a fost înfiinţată în 1993. Dea lungul celor 14 ani de existenţă ai competiţiei masculine, câştigătoarea a fost din Spania în zece rânduri, incluzând aici seria celor opt victorii consecutive, din perioada 1994-2001. Sezonul trecut, dominaţia germanilor a fost întreruptă de adversarii din Germania. Pentru prima dată în istoria competiţiei, două echipe din Germania şi-au disputat finala. THW Kiel a învins în ultimul act pe SG Flensburg-Handewitt, aceasta fiind doar cea de-a doua victorie a unei echipe germane, după succesul lui SC Magdeburg din 2002. Sezonul acesta, la start s-au înscris patru echipe din Germania şi alte patru din Spania. Specialiştii afirmă la unison că există o probabilitate foarte mare ca una din aceste opt echipe să ridice deasupra capului trofeul, în aprilie 2008. Disputa dintre cele două campionate naţionale - Liga spaniolă Asobal şi Toyota-Bundesliga - există de mai mult timp. Conform aceloraşi specialişti care urmăresc fenomenul, întrecerea din Germania este mai puternică per ansamblu şi mai echilibrată, dacă este să comparăm toate participantele, decât Liga Asobal, acolo unde legea este făcută de doar patru echipe. “Este dificil de comparat. Însă atunci când primele patru echipe din Germania se înfruntă cu restul adversarelor, diferenţele nu sunt atât de mari. Cu toate sunt echipe de clasă mondială,” afirmă internaţionalul islandez Olafur

Stefansson, handbalistul care a evoluat atât în Germania, cât şi în Spania. Sezonul trecut a făcut excepţie de la regulă. Niciodată echipele din Germania n-au administrat atâtea înfrângeri adversarelor din Spania: Flensburg a învins pe Barcelona şi Valladolid, în timp ce Kiel a eliminat pe Portland San Antonio. O scurtă privire înapoi reliefează un fapt interesant: de la începutul meciurilor direct eliminatorii, din sezonul 1996-97, echipele germane au avut mai mereu ghinion. Au fost opt astfel de dispute între echipe din Bundesliga şi Asobal, şi toate s-au încheiat în favoarea iberi-

cilor. Asta până sezonul trecut. Barcelona deţine cele mai multe victorii în faţa echipelor germane: din cinci confruntări, trei succese în faţa lui Kiel, una cu Lemgo şi o alta cu Magdeburg. Cel mai bun sezon pentru germani, anterior celui de anul trecut, fusese 2004. Pentru prima dată, două echipe din Germania s-au calificat în semifinale. Flensburg a eliminat pe Magdeburg, însă a pierdut finala disputată cu slovenii de la Celje. Anterior acelui sezon, în finală fuseseră prezente alte două echipe germane: Magdeburg, învingătoare în faţa maghiari-

Masculin FLENSBURG-HANDEWITT (GER) - LUBIN (POL) 11 octombrie, ora 20:15 ZAPOROZHYE (UKR) - HSV HAMBURG (GER) 14 octombrie, ora 18 VIBORG HK (DAN) - HSV HAMBURG (GER) 17 noiembrie, ora 17:15 În fiecare seară de marţi, de la ora 18:30, este programat rezumatul din prima ligă spaniolă

REGINA APELOR

Ca orice suverană, Elisabeta Lipă continuă să vegheze cu mare atenţie asupra regatului său atotcuprinzător. În timpul domniei sale, apariţiile în mass-media au adus monarhia canotajului mai aproape de sufletul nostru.

D

eşi respectă în public toate formalităţile în conformitate cu statutul său de regină şi este aparent lipsită de emoţii, Elisabeta continuă să fie extrem de admirată şi de respectată.

Eurosport: Ai fost declarată în anul 2000 cea mai bună canotoare din lume a tuturor timpurilor. Ai primit vestea cu mare bucurie, sunt convinsă. Dar ce a fost în sufletul tău, gândindu-te că au fost atâtea generaţii de sportive şi doar tu ai fost aleasa. Elisabeta Lipă: Da, au fost multe generaţii

un sportiv adevărat, trebuie să ştie să şi piardă şi să şi câştige. Nici n-am terminat bine cursa de la Atena şi am fost intrebată: “Ce faci ? Revii pentru Beijing? “ Şi am zis: “De fiecare dată, de câte ori am revenit – şi am revenit de trei ori - am avut câte o motivaţie”. Pentru Beijing chiar nu mai am nici o

“M-am obişnuit şi i-am obişnuit pe oameni să vin acasă numai cu medalia de aur de la Jocurile Olimpice, dar un mare sportiv trebuie să ştie să şi piardă”
de sportive, dar nici una nu a avut atâtea participări cu rezultate bune la Jocurile Olimpice câte am avut eu. Acesta a fost şi criterul de selecţie, nu m-au ales pe mine pentru că le-a plăcut lor cum a sunat numele de Elisabeta Lipă. Oricare sportiv care ajunge la o asemenea performanţă îşi doreşte ca şi meritele să îi fie răsplătite, iar eu pot să spun că m-am bucurat şi mă bucur din plin. Eurosport: Vorbim de recorduri întotdeauna. Tu ai fost deja participantă la 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice, ai medalii de la toate ediţiile... E.L : La o ediţie, şi mai exact Seul 1988 m-am întors în ţară cu un argint şi un bronz, pe care toată lumea le uită, dar îţi spun sincer, eu mi-am dorit să câştig, să vin cu aurul de gât, dar nu s-a putut! M-am obişnuit şi i-am obişnuit pe oameni să vin acasă numai cu medalia de aur de la Jocurile Olimpice, dar un mare sportiv, am înteles asta după mulţi ani, moţivatie. Cred că ce ar putea să mă scoată înapoi în barcă ar fi construirea singurei piste olimpice de care avem mare nevoie. Noi in România, canotajul românesc cu atâtea performanţe, nu avem o pista olimpică unde să ne putem antrena sau să putem organiza o competiţie la cel mai mic nivel. Nu mă gândesc la Campionatul Mondial de seniori, ci la un Campionat Mondial de juniori. Eu sper de 3 ani, dar cum se spune speranţa moare ultima. Sper ca într-o bună zi şi visul meu să devină realitate. Eurosport: Dupa Atena te-ai adaptat unui alt stil de viaţă. Ce a însemnat pentru tine să revii cu picioarele pe pământ şi să abandonezi barca şi apa? E.L.: Am devenit un om normal, în sensul că mi-am dorit să mă duc la servici, aşa cum se duce un om de rând ( cu trezitul de dimineaţă eram obişnuită deoarece în cantonament mă trezeam foarte devreme şi am rămas cu acelaşi tic şi acum). În prezent sunt chestor (general) şi deţin funcţia de director general adjunct în cadrul direcţiei generale de informare şi relaţii publice, din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Aşadar, mă duc la servici, vin acasă, fac mâncare, mă plimb cu copilul, îl iau de la şcoală, ieşim seara undeva cu familia, la prieteni. Iată ce fac cu mare drag de aproape 3 ani de zile de când m-am retras din activitatea competiţională. Şi...nimeni nu-mi mai spune “la ora 10 stingerea că mâine ai antrenament greu şi trebuie să te trezeşti, trebuie să fii odihnită”. Eurosport: La Eurosport ai fost cooptată in familia românească pentru a comenta. Şi au venit şi primele emoţii pe care le-ai avut în momentul în care îţi comentai... E.L. : ...nu propriiile curse, ci pe cele ale fostelor mele colege... A fost o provocare pentru mine, şi după cum ştii, mie mi-a plăcut întotdeauna să răspund provocărilor. M-am simtit ca acasă - aş putea spune - pentru că Eurosport ţine tot de sport, vă cunoşteam pe voi din auzite, comentându-mi cursele, şi nu mi s-a părut ceva ieşit din comun să comentez o cursă, chiar dacă eram începătoare. Eurosport: Ce mesaj ai pentru fostele tale adversare referitor la Jocurile Olimpice Beijing 2008? E.L.: Să se pregatească de pe acum şi să citească presa pentru că, în momentul în care se va începe construirea pistei olimpice, aşa cum am promis, şi eu mă ţin de cuvânt, voi reveni pentru Beijing! VARA 2007 51

UN NOU SEZON

PATRU TRAMBULINE
Sezonul 2007-08 al Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile va debuta în direct la Eurosport, pe 30 noiembrie, cu primul din cele două concursuri , cel pe echipe, programat pe trambulina mare din localitatea finlandeză Kuusamo.
GEORG SPAETH se numără printre specialiştii zborului cu schiurile. Germanul a făcut parte din cvartetul medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 2006. În palmaresul său figurează argintul pe trambulina normală, la Mondialele de la Oberstdorf 2005 şi două victorii în Cupa Mondială, 2005 şi anul trecut

Weissflog şi Bjørn Wirkola au câştigat fiecare câte zece concursuri din Turneu. Finlandezii Matti Nykänen şi Janne Ahonen se află pe poziţiile imediat următoare, cu câte şapte succese. La ediţia cu numărul 50 (2001/2002), germanul Sven Hannawald a fost primul săritor care a câştigat toate cele patru concursuri în acelaşi sezon. Germania posedă cel mai mare număr de victorii 16 (din care 11 înainte de 1989). Urmează în această ierarhie Finlanda (15) şi Norvegia (10). O altă caracteristică interesantă a competiţiei o constituie modul de stabilire a clasamentului final. Dacă în Cupa Mondială punctele sunt acordate în funcţie de poziţia ocupată de fiecare săritor, la finalul concursului, în Turneul celor patru trambuline aceştia sunt clasaţi după totalul punctelor acumulate în cele patru etape. În

acelaşi timp, cele patru întreceri fac parte integrantă din Cupa Mondială, iar săritorii punctează şi în ierarhia globului de cristal. Anul trecut, Turneul a fost câştigat de norvegianul Anders Jacobsen, clasat pe podium în ambele concursuri din Austria (victorie la Innsbruck şi locul doi la Bischofshofen) şi aflat între primii cinci la etapele din Germania. Scandinavul devenea cu această ocazie primul debutant de la Toni Nieminen în 1991–92 care câştigă întrecerea, la prima participare. La doar 21 de ani, Jacobsen era cel mai tânăr săritor cu schiurile din Norvegia care reuşea performanţa câştigării întrecerii de la trecerea dintre ani. Înainte de a se îndrepta către cariera sportivă, Jacobsen a lucrat ca instalator. Lider în clasamentul general al Cupei Mondiale, anterior Mondialelor de schi nordic, scandinavul a avut o parte a doua a sezonului mai puţin

reuşită, fiind întrecut în cele din urmă de Adam Malysz. Gregor Schlierenzauer, austriacul care a împlinit 17 ani în ziua ultimului concurs, cel de la Bischofshofen, a câştigat prima şi ultima etapă, însă a încheiat la peste 15 puncte de învingătorul de la general, din cauza locului 11 ocupat la Innsbruck. Schlierenzauer este al cincilea săritor care câştigă un concurs de Cupă Mondială la vârsta de cel mult 16 ani, după Steve Collins (15), Toni Nieminen (16), Primož Peterka (16) şi Thomas Morgenstern (16). Eurosport va continua să transmită în direct cea mai mare parte a concursurilor din Cupa Mondială, începând din calificări şi până la manşa secundă. Etapele din Turneul celor patru trambuline vor putea fi urmărite în înregistrare integrală, inclusiv calificările din ajunul fiecărui concurs.

T

URNEUL CELOR patru trambuline se desfăşoară la cumpăna dintre ani, în Germania şi Austria. Datele din acest sezon sunt 30 decembrie (Oberstdorf), 1 ianuarie (Garmisch Partenkirchen), 4 ianuarie (Inns-

bruck) şi 6 ianuarie (Bischofshofen). Una din particularităţile competiţiei o reprezintă sistemul de desfăşurare. Spre deosebire de restul concursurilor de sărituri cu schiurile, unde cei mai valoroşi 30 concurenţi din prima serie merg în manşa secundă, Turneul celor patru trambuline a adoptat sistemul knock-out, din sezonul 1996-97 season.

Primii 50 de competitori sunt împărţiţi în 25 de perechi. Învingătorii acestor dueluri, plus cei mai buni cinci “perdanţi norocoşi” se califică în manşa a doua. Acum doi ani, finlandezul Janne Ahonen a câştigat Turneul pentru a patra oară, egalând recordul din anii ‘80-‘90 al est-germanului Jens Weissflog.

KUUSAMO (FIN) 29 noiembrie - 1 decembrie TRONDHEIM (NOR) 8 şi 9 decembrie VILLACH (AUT) 14 decembrie KRANJ (SLO) 16 decembrie ENGELBERG (ELV) 22 şi 23 decembrie OBERSTDORF (GER) 29 şi 30 decembrie GARMISCH (GER) 31 decembrie şi 1 ianuarie

STELE DE CRISTAL

nioare. Oare va reuşi să cucerească ceea ce a cucerit o altă Magdalena cu ani în urmă? Vom vedea! Să ne amintim că Magdalena Forsberg din Suedia este singurul nume în rândul biatlonului care a cucerit 6 globuri mari de cristal. La masculin, după ce a reuşit să triumfe la a XX- a ediţie a Olimpiadei albe de la Torino, Michael Greis din Germania demonstrează că numai prin muncă şi perseverenţă se obţin marile succese. Germanul intra în lupta pentru cucerirea globului cel mare de cristal, alături de Ole Einar Bjoerndalen, Raphael Poiree, alţi compatrioţi de ai săi plus o pleiadă de competitori din Rusia. Nu a avut foarte multe victorii, dar printr-o constanţă în prezenţa pe podium a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul. A ştiut să profite şi de faptul că norvegianul Bjoerndalen a lipsit câteva etape, acesta preferând să participe la cursele de schi fond, iar francezul Poiree se gândea la retragerea din activitatea competiţională, care a avut loc înainte de finalul sezonului. Aşadar, în anul în care cucereşte prima medalie de aur la start în bloc la Campionatele Mondiale din Italia, Greis obţinea la final de sezon primul mare glob de cristal al carierei şi intra şi în posesia globului la proba de sprint. Optimizarea modelului de pregătire şi concurs în biatlon reprezintă o problemă complexă datorită caracterului contradictoriu al celor două genuri de efort întâlnite - alergarea în stilul liber pe schiurile de fond şi tragerea rapidă şi precisă cu arma la trecerile prin poligon. Rezultatul final este reflectat de trei parametri: viteza de alergare pe schiuri cu arma în spate, timpul de staţionare în poligon, rezultatul tragerii. Sezonul 2007-2008 se anunţă mai interesant ca oricând. Cupa Mondială programează etape la Kontiolahti (Finlanda), Hochfilzen (Austria), Pokljuka (Slovenia), Oberhof (Germania), Ruhpolding (Germania), Antholz (Italia), Holmenkollen (Norvegia), Pyeongchang (Koreea) şi Khanty Mansiysk (Rusia). Ediţia a 42-a a Campionatelor Mondiale este programată la Ostersund, acasă la campioana mondială la ştafetă mixtă din sezonul trecut – Suedia. Vom vedea cum încetul cu încetul are loc schimbul de generaţii, dar şi ceea ce înseamnă experienţa şi perseverenţa în această disciplină spectaculoasă. Să sperăm că încălzirea globală nu va afecta următoarea ediţie de Cupă Mondială şi nu vom mai asista la schimbări de locaţii, ca sezonul trecut, din lipsă de zăpadă. Florin Pelin

B

Biatlonul, care derivă din cuvintele greceşti “bi” însemnând dublu şi “athlon” - luptă, a dovedit că este pe lângă cea mai spectaculoasă, poate şi cea mai complexă şi completă disciplină din rândul sporturilor de iarnă.
iatlo n ul programează probele individuală, de sprint, de pursuit, cu start în bloc şi de ştafetă. Diferă, printre altele, distanţele parcurse, numărul şedinţelor de tragere la trecerile prin poligon şi modalitatea de penalizare, în cazul ţintelor ratate. Sezonul 2006-2007 a fost extrem de palpitant. La feminin, am putut urmări o luptă strânsă pentru adjudecarea globului cel mare de cristal, chiar până la ultima etapă programată în Rusia. Trei nume mari ale biatlonului feminin au fost prezente mai mereu pe podium în etapele de cupă mondială: Andrea Henkel, Kati Wilhelm, ambele din Germania şi Anna Carin Olofsson din Suedia. Dealtfel aceasta a fost ordinea în clasament la general şi tot ele sunt cele care au câştigat şi globurile mici de cristal. Wilhelm a mai fost prima atât la pursuit cât şi la start în bloc. Odată cu finalul sezonului trecut noua stea a biatlonului feminin a început să strălucească din ce în ce mai mult. Aceasta este Magdalena Neuner născută pe 9 februarie 1987, într-o staţiune germană, gazdă a Olimpiadei albe cu multe ediţii în urmă. A avut un sezon de excepţie, terminând pe locul 4 la general în Cupa Mondială şi a doua la pursuit. Dar cel mai mare succes al sezonului îl reprezintă pentru ea cele trei medalii de aur cucerite la campionatele lumii de senioare din Italia. Ea mai are în palmares alte nouă medalii, dintre care 5 de aur la Campionatele Mondiale de ju56 TOAMNA 2007

TOAMNA 2007 57

L

a Sydney, în 2000, am urmărit amuzat o cursă de înot, în calificări, la 100 metri, în care un senegalez a terminat cu întârziere de mai bine de un minut faţă de învingător, şi mi-am amintit de Philip. Philip Boit este un kenyan care la Jocurile Olimpice de la Nagano a încheiat 15 km clasic la schi fond cam în acelaşi moment în care legendarul Bjorn Daehlie ieşea de la duş sau oferea interviuri şi autografe. Evident, Boit nu va avea vreodată vreo şansă în faţa celui mai slab dintre norvegieni, dar speranţă va fi întotdeauna. Boit, sau oricare altul ca el, va continua însă pregătirea, aşa cum ştie sau aşa cum poate pentru a termina cursa mai sus de locul 92 din 92 de concurenţi. Este unul dintre motivele pentru care schiul fond atrage, nefiind neapărat cel mai spectaculos dintre sporturile iernii. Lupta cu tine, în primul rând, cea cu adversarul, cu vremea uneori potrivnică şi bineînţeles cu nemilosul cronometru, fac în aşa fel încât această latură a schiului nordic să rămână un reper esenţial al oricărei întreceri hibernale. Asemănarea cu ciclismul este izbitoare, muncă, răbdare, multă voinţă, sute şi chiar mii de kilometri parcurşi practic 365 de zile pe an, totul pentru glorie efemeră. Este drept, asocierea nu este întâmplătoare în condiţiile în care de-a lungul vremii şi-au făcut loc printre marii campioni de schi fond şi destule cazuri de dopaj, însă în ultima vreme parcă nu mai sunt atâtea probleme de acest gen. Aştept aşadar cu încredere noul sezon, odată cu apropierea iernii, atunci când îşi vor face apariţia truditorii zăpezii, oamenii pentru care o alergare de 15 sau 30 de kilometri în pădurea îngheţată este o simplă plimbare. Încetul cu încetul, fondul devine mai spectaculos, materialele sunt mai bune, metodele de antrenament mai eficiente, ştiinţa îşi face loc din ce în ce mai mult printre sportivi, aşa că performanţa este mai accesibilă şi celor care nu au o tradiţie deosebită în acest sport. Mai mult decât atât, Federaţia Internaţională de Schi a diversificat mult probele, a inclus multe curse de sprint şi chiar dublu-sprint în programul Cupei Mondiale şi chiar al Jocurilor Olimpice şi sunt sigur că vom avea parte de dispute din ce în ce mai interesante. Radu Antofi

Un tăvălug care te prinde din urmă, care nu ţine cont de scurta vacanţă abia încheiată, de forma sportivă sau de fusul orar al nu ştiu cărui continent, aşa arată sezonul competiţional de toamnă în tenisul de masă mondial.

D

upă ce în prima parte a anului am ovaţionat noii campioni europeni şi mondiali, e rândul Cupei Mondiale – competiţia vedetă a acestei toamne, să atragă atenţia iubitorilor sportului cu mingea de celuloid. Ce surprize ne va aduce cea de-a 28-a ediţie a Cupei Mondiale? Să ne amintim pe scurt ce s-a întamplat anul trecut la Paris, gazda turneului masculin şi la Urumqi – China în turneul feminin. O premieră: 2006 a adus înainte de toate ,,egalitatea” premiilor financiare acordate în competiţia masculină şi cea feminină, câte 135.000 dolari fiind sumele disputate de cei 16 jucători din fiecare turneu. În China, jucătoarele asiatice şi-au împarţit trofeele şi banii, câştigătoare a fost chinezoaica Guo Yan care a învins-o în finală pe co-naţionala sa Zhang Yining, numărul 1 mondial. Viktoria Pavlovich din Belarus a fost singura sportivă care a fluturat steagul pentru Europa, clasându-se în primele 8. La Paris, competiţia de anul trecut a fost sugestiv intitulată de către organizatori “meciul dintre China şi Europa”, de altfel o lege nescrisă conform căreia se desfăşoară toate competiţiile la nivel mondial în tenis de masă. Niciodată Cupa Mondială nu a fost câştigată de un jucător din Coreea de Sud, Japonia ori Taiwan, în schimb ce China a câştigat nici mai mult nici mai puţin de 13 titluri, iar prin evoluţia spectaculoasă a jucătorului de origine germană Timo Boll la ediţia din 2005 de la Liege, Europa şi-a adjudecat de asemenea a 13-a victorie. În 2006 victoria a revenit chinezului MA LIN

care l-a învins în finală pe compatriotul său WANG HAO şi care, prin această victorie, şi-a înscris numele definitiv în cartea de istorie a tenisului de masă mondial. Este pentru a patra oară când MA LIN câştigă acest titlu, niciun alt jucător nu a cucerit laurii Cupei Mondiale mai mult de două ori. Dintre jucătorii europeni, doar Vladimir Samsonov (Belarus) a reuşit să ajungă în semifinală. Ce va fi în 2007? Fetele îşi vor disputa titlul la Chengdu – China şi avem o surpriză de proporţii: două jucătoare din Europa beneficiază de ,,wild card” din partea Federaţiei Internaţionale, una este croata Tamara Boros, iar cea de-a doua este românca Daniela Dodean, pentru prima oară la o competiţie de o asemenea anvergură, într-o companie atât de selectă. La Barcelona, în competiţia masculină, 8 jucători europeni între cei 16 invitaţi: Timo Boll, Vladimir Samsonov, Kalinikos Kreanga, Patrick Chila, Werner Sclager, J. M. Saive, Damien Eloi şi austriacul Chen Weixing, alături de chinezii Ma Lin, Wang Hao, Wang Liqin, plus reprezentanţii celorlalte continente îşi vor disputa laurii turneului din acest an. Se anunţă o luptă acerbă pentru titlu, doar 3 sportivi din China de data aceasta, ceea ce va creşte gradul de spectaculozitate şi interes faţă de această ediţie a Cupei Mondiale. Pe curând, cu EUROSPORT la Barcelona! Beatrice Romanescu

58 TOAMNA 2007

greu de digerat pentru un puşti de câţiva anişori. Mă interesau mai mult detaliile puerile. Mi-a plăcut că Jordan avea 23 (vam spus că e ziua mea de naştere) şi chiar eram mândru că el alesese acest număr. Apoi m-am gândit eu că Magic a ales 32 ca să fie invers decât Jordan şi era tot inversarea numărului meu favorit. I-am cerut tatălui meu să mă ducă şi în România la un meci de baschet. Nu a fost la fel de spectaculos ca la All Star Game-ul din NBA, dar mi-a plăcut că era sala arhiplină. Steaua-Dinamo. Era tot ce se putea mai bun atunci. În Polivalentă, cu aproximativ 5-6 mii de spectatori. Dar am fost dezamăgit că nu era nici un nr.23. Dar mi-au plăcut „nouarii” Cernat şi Niculescu. Mai târziu am aflat că în Europa nu se juca decât cu numere de la 4 la 15 şi atunci 9 a devenit (pentru mine) corespondentul mioritic al lui 23. Şi cu 9 am jucat pe tricou şi eu... De fiecare dată când văd 23 ceva se bucură în mine. Nu sunt puţini aceia din sport care şi-au ales acest număr, dar nu am să dau decât două exemple (23 de exemple miar fi fost foarte greu) : Lebron James (NBA, Cleveland Cavaliers), David Beckham (Manchester UTD, Real, LA Galaxy).

23! Într-adevăr acesta este numărul meu norocos. Motivul este unul banal, la prima vedere – este ziua mea de naştere! Dar„sentimentele”faţă de acest număr s-au cristalizat în timp şi datorită altor evenimente care mi-au marcat viaţa.

D

Anul trecut, în ULEB Cup, au fost doar 2 jucători care au încercat să se apropie de Jordan, măcar prin prisma numărului de pe tricou. Taliek Brown (american, Lukoil Academic Sofia) şi Roman Khamitov (rus, Unics Kazan). Cine să aibă acest „curaj” decât un rus şi un american, un „război sportiv” care nu o să se incheie niciodată... Dar nici unul nu a ieşit învingător... Sunt prea mici... Anul acesta o sa avem 54 de echipe în ULEB Cup, faţă de 24 (una mai mult decât 23!) din sezonul precedent. Sunt nerăbdător să reînceapă competiţia, 6 noiembrie 2007, în direct şi înregistrat pe EUROSPORT 2 şi să văd câţi „curajoşi” vom avea în noua stagiune. Mai ales că joacă şi Asesoft Ploieşti. Aştept provincia... Vlad Enăchescu

upă ziua fericită, cel puţin pentru părinţii mei şi pentru p r i e te n i i apropiaţi, în care m-am născut, apare şi motivul baschetbalistic. Michael Jordan a purtat în perioada de glorie de la Chicago Bulls acest număr. Cine este Jordan? Cred că glumiţi... Atunci când nici nu ajungeam la înălţimea mesei (nu că acum aş fi mai breaz) tata mi-a adus acasă un VHS cu un meci de baschet. Era un All Star Game, de la începutul anilor 80, în care i-am văzut pentru prima dată pe magicienii acestui sport. Miau plăcut toţi, dar mi-au atras atenţia doi : Michael Jordan (Bulls, 23) şi Magic Johnson (Lakers, 32). Şi de aici s-a născut în mine pasiunea pentru acest sport. Totul părea ireal, simplu, spectaculos, dar destul de