OLEH PN INTAN MAIMUNAH BINTI RADZALI

Jangan bawa buku teks pada hari peperiksaan untuk mengelakkan kegelisahan seolah-olah masih ada yang perlu dibaca Fokus kepada menjawab soalan-soalan percubaan sebanyak yang mungkin sebulan sebelum peperiksaan. Jawab soalan-soalan peperiksaan sebenar tahun-tahun yang lepas untuk mengesan pola soalan dan perubahan-perubahan yang berlaku dalam susun atur serta format soalan Nota-nota kecil berkaitan gambar rajah penting perlu disediakan untuk dibaca setiap hari atau bila-bila masa kerana label-label dan fungsi bahagian yang dilabel perlu dihafal Jaga kesihatan dengan makan makanan yang seimbang. minum air secukupnya dan dapatkan tidur yang cukup. Rutin terbaik ialah tidur awal dan bangun awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran . lebih tinggi kebarangkalian dapat menjawab soalan peperiksaan sebenar. Buat nota kecil untuk contoh jawapan bagi soalan PMR yang     berkemungkinan keluar untuk dijadikan rujukan sebelum masuk ke ruang peperiksaan. Lebih banyak soalan yang dijawab.

 Objektif : 40 soalan ( 40 markah )  Struktur : 8 soalan  Bahagian A Soalan 1-6 ( 40 markah )  Bahagian B Soalan 7-8 ( 20 markah ) .

 Jawapan diberi  Sangat mudah mendapat markah penuh  Pastikan ejaan jawapan betul kerana jawapan telah      diberikan Memadankan pasangan menggunakan satu garis lurus sahaja Memerhati Menciri Membuat urutan Menyusun mengikut keutamaan .

 Pastikan tulisan sentiasa kemas dan mudah dibaca  Potong perkataan yang tersalah SEKALI SAHAJA (     sekiranya anda menggunakan pen ) Ayat jangan meleret-leret dan menyalin sebahagian besar daripada soalan Jangan gunakan simbol kecuali apabila diminta Elak gunakan simbol bagi atom atau molekul kimia Boleh gunakan istilah Bahasa Inggeris walaupun menjawab dalam Bahasa Melayu – elak bahasa ROJAK .

terangkan bagaimana. jelaskan. Soalan berdasarkan eksperimen yang pernah dijalankan di         makmal Ada yang melibatkan eksperiment sebenar dan ada juga yang diubahsuai Lebih menekankan aspek kemahiran proses Sains Kemahiran mengira menggunakan formula Kemahiran mengukur menggunakan nombor Kemahiran mentafsir data Kemahiran menghubungkait Soalan peringkat tinggi Huraikan. nyatakan hubungan antara .

 Percubaan PMR SBP 2011 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful