Pengertian kawad kaki ialah perbarisan oleh anggota pasukan seragam, terutamanya tentera dan polis yg melibatkan pergerakan kaki, tangan dan badan serentak; ~ cam proses mengecam orang yg disyaki dlm sesuatu jenayah dgn membariskan mereka di hadapan pihak berkuasa atau orang yg dianiayai; ~ kaki kawad oleh anggota pasukan pakaian seragam, terutamanya tentera dan polis yg mengutamakan pergerakan kaki serentak; ~ perpisahan kawad yg diadakan bagi meraikan perpisahan seseorang pegawai tinggi (spt polis dan tentera) yg akan bersara; ~ senjata kawad (polis, tentera dsb) dgn membawa senjata api spt M16; berkawad berbaris atau berjalan dgn rentak yg sama (bkn tentera, polis, dll), mengadakan perbarisan: satu pasukan Askar Melayu Diraja akan ~ di Stadium Merdeka.

berkawat bermaksud berjalan dengan rentak kaki yang sama; berbaris; mengadakan perbarisan.
Kawad kaki ialah kawad oleh anggota pasukan pakaian seragam, terutamanya tentera dan polis yang mengutamakan pergerakan kaki serentak.

sekiranya berkelakuan tidak senonoh dan buruk semasa rekrut atau selepasnya maka kejatuhan atau kekalahan akan dialamai oleh pasukan itu. b. .PENGENALAN KAWAD KAKI TUJUAN KAWAD 1. c. Kawad yang baik dan tinggi mutunya bukanlah dipelajari diatas padang kawad semata-mata dan kemudian dilupakan atau sebagai keramaian sahaja. Berkawad adalah asas untuk membentuk tatatertib didalam organisasi Jabatan Bomba dan Penyelamat. Apabila mengajar kawad kaki hendaklah menerangkan tujuan berkawad bukanlah sebagai satu hukuman mendera. Adalah menjadi tugas utama bagi tiap-tiap anggota supaya mempercayai diri sendiri dan bertatatertib pada setiap masa. tetapi untuk membina tatatertib satu-satu kumpulan. kebiasaannya apabila kejayaan tercapai tidak kira dimana tempatnya maka upacara perbarisan akan dilaksanakan demi kepentingan untuk menyatukan semua anggota sebagai satu keluarga. d. 3. Huraian adalah seperti berikut: a. Malaysia dan panduan tatatertib adalah berdasarkan kawad-kawad yang diperbaiki berkali-kali. Membentuk anggota supaya berkerjasama dalam satu kumpulan. Untuk membentuk seorang anggota supaya bermegah dengan tatatertib cergas dan taat setia. 2.

Sediakan diri anda dan Skuad dalam keadaan tahap yang tinggi. tetapi jangan lah terlalu bergaul Sebagai seorang Jurulatih. Akhlak squad dengan baik Kepercayaan diri Selalu fikirkan. Itu adalah barisan hadapan. selalu cergas dan kemas serta mengawal 6. betul dan terang 6. Barisan belakang. Penanda di sebelah kiri siapa dia. saya mesti boleh buat dan saya akan memberi 7. saya akan mengawadkan skuad. kesungguhan kemahuan belajar. Disiplin Mempunyai tahap disiplin yang tinggi Tidak hilang sabar dan naik darah yang bukan-bukan sehingga 2. Barisan tengah. . puji 5. Kemahuan berpuas hati melainkan yang baik Hendaklah memahami segala kesukaran dan masalah Skuad. Boleh mengajar dengan betul 3. Boleh membuat semua pergerakan dan pertunjukkan dengan betul 4. tengah juga.JURULATIH YANG BAIK 1. Boleh membetulkan kesalahan dengan cepat 5. Penanda di sebelah kanan siapa dia. Perikemanusiaan apabila mereka membuat kebaikan. Boleh memberi perintah kawad dengan jelas. UCAPAN JURULATIH SEBELUM MENJALANKAN KAWAD Pada pagi / petang ini. Tepat dan cepat Boleh memberi perintah dengan tepat dan betul. jangan 4. belakang juga. Kesabaran melupakan perikemanusiaan Ketabahan & Tegur selalu pergerakan-pergerakan yang salah kerana iakan membina 3. Cergas 2. Apa yang saya mahu. sendiri pertunjukan yang baik sekali bukan sebaliknya 8. Jangan berpuas hati melainkan yang baik SIFAT-SIFAT SEORANG JURULATIH 1.

mesti dibuat dengan betul. Perintah yang salah jangan dibuat. Rancangkan pelajaran yang hendak diajar dan persiapan yang rapi hendakalah disediakan sebelum mengajar 4. tentukan anda tunjukkan yang betul dan tentukan Skuad itu buat seperti mana kemahuan anda. Setelah selesai pelajaran. Pergerakan keluar dan masuk baris yang dilakukan oleh anggota semasa dalam perbarisan hendaklah mendapat kebenaran jurulatih 3. jika pergerakan itu dengan menggunakan tongkat. 3. Apabila anda mengawadkan Skuad atau mengajar kawad. Peringatan! Apabila berjalan skuad hendaklah pacakkan tumit. capa yang tidak berkaitan dll) 2. berjalan dan membuat pergerakan yang lain. Apabila memberi pertunjukkan. anda hendaklah sentiasa berdiri dalam keadaan sedia 2. . Apabila bergerak atau berpusing. gunakan tongkat sahaja jangan dicapur adukkan dengan yang lain 4. Jangan gunakan perkataan "Maki" 5. porce. Lenggangkan tangan kehadapan sama paras dengan bahu. Jangan gopoh dan menggelabah BERBARIS Perkara-perkara berikut hendaklah ditentukan:1.Perintah saya yang betul hendaklah skuad buat dengan betul dan cergas. Pakaian anda mestilah kemas dan segak. Dan juga kebelakang seberapa yang boleh Faham itu skuad! • • • • Apabila mendapat perintah Penanda Kanan / Kiri siapa dia. anggota-anggota hendakalah bersuarai dan memberi hormat kepada jurulatih dan pegawai yang terlibat. Jurulatih hendaklah menentukan memeriksa pakaian Skuadnya dan menegur yang salah serta diperbetulkan sebelum berkawad (tidak memakai pakaian/peralatan selain daripada yang di bekalkan sepeti waist. 6. Jawab : Saya / Pangkat / Nombor anggota / Nama Cikgu / Encik / Tuan Jika faham jawab : Faham Cikgu/Encik/Tuan Jika tidak faham : Semua anggota dalam barisan hendaklah diam CONTOH DAN TAULADAN Apabila mengawadkan Skuad perlu menunjukkan contoh dan tauladan yang baik oleh yang dimikian pastikan :1. kacamata hitam.

6.120 langkah seminit 140 langkah seminit 65 langkah seminit 180 langkah seminit Masa cepat jalan biasa Masa cepat jalan rekrut Masa perlahan jalan Masa berlari • JARAK LANGKAH Masa cepat dan perlahan jalan Langkah panjang Langkah pendek 30 inci 33 inci 21 inci . Tujukan bahasa hukuman kawad semasa statik/berhenti.. 7. serta latihan berjalan/dinamik. Tiap orang didalam skuad itu akan faham masa itu apabila mereka berteriak beramai-ramai 2. CARA-CARA MENGAWADKAN SKUAD BARU/KAWAD PERHUBUNGAN Bagi anggota yang baru atau pelatih hendaklah mereka diajar cara-cara membina bahasa hukuman kawad menggunakan suara yang kuat seperti harkat. Tiap-tiap seorang akan kawadkan kawannya yang dihadapan. hendaklah diterangkan kepada skuad yang mana penanda kanan dan kiri bagi barisan masing-masing PANGGILAN MASA Anggota yang baru (pelatih) dan untuk permulaan berkawad hendaklah berteriak panggilan masa pada semua pergerakan 1. Tukarkan barisan itu tiap-tiap 10 minit dengan kedua-dua bahagian skuad itu dapat peluang untuk mengawadkan kawannya. Cuba seorang demi seorang dengan berteriak bahasa hukuman kawad. 3. bahasa hukuman kawad dan panggilan masa 1-2-3-1 untuk memudahkan mereka di latih adalah seperti berikut:1. Apabila berbaris pastikan perbarisan itu tidak mengadap matahari Apabila anggota kurang daripada 12 orang hendaklah membuat satu barisan sahaja. PERINGATAN Dalam keadaan skuad berbaris 3 barisan. Jumlah anggota untuk membuat 2 barisan ialah 12 hingga 17 orang Jumlah anggota yang melebihi daripada 18 orang bolehlah di buat dalam 3 barisan. 8. Mereka akan membuat pergerakan itu dan belajar bersama-sama MASA DAN LANGKAH Masa dan jarak langkah didalam berkawad adalah seperti berikut:• MASA BERJALAN 116 . 2.5. 4.

Langkah berlari Langkah sebelah Senang diri nota tambahan Kembali 40 inci 12 inci 12 inci .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful