P. 1
Modul Plkn

Modul Plkn

|Views: 1|Likes:
Published by Khairiah Yusof

More info:

Published by: Khairiah Yusof on Apr 28, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Modul Fizikal Modul Fizikal adalah sebuah modul yang dilaksanakan untuk membina kemahiran dan ketahanan mental

, emosi, spiritual dan fizikal bagi menjadikan peserta Program Latihan Khidmat Negara sebagai warganegara yang berkesan. Secara khususnya, latihan-latihan yang dilalui dapat mengeratkan perpaduan di kalangan peserta, mempertingkatkan ketabahan mental bagi tujuan hidup (survival), daya kepimpinan, disiplin dalaman, keyakinan diri, kemahiran bekerja sebagai ahli satu pasukan, kemahiran menyelesai masalah, membuat keputusan secara individu dan dalam kumpulan. Di samping itu, peserta akan dilatih oleh para jurulatih untuk mempelajari melalui pengalaman dalam aktiviti-aktiviti seperti kawad, kraf hutan, pertolongan cemas, membaca peta, kompas, latihan pandu arah, menyeberangi sungai, merempuh halangan, aktiviti menggunakan tali (litar tali tinggi dan rendah), merentas desa, seni mempertahankan diri, aktiviti air, kembara hutan dan lainlain. Modul ini dilaksanakan selama empat minggu di dalam dan di persekitaran tapak perkhemahan.

Modul Kenegaraan

Modul Kenegaraan adalah sebuah modul yang diaplikasikan untuk memperluaskan pengetahuan tentang kenegaraan (nation-building) dan meningkatkan perasaan cinta serta pengorbanan para peserta program kepada negara. Melalui latihan dalam kumpulan, jurulatih memimpin kumpulan untuk mempelajari tentang kenegaraan yang merangkumi tanah air, rakyat, kerajaan, kedaulatan dan cabaran-cabaran dalam dan luar negara. Melalui elemen Tanah Air, peserta akan dibantu membina serta memupuk rasa sayang kepada tanah air dan sanggup mempertahankannya. Peserta membincangkan tentang negara dari segi aspek geografi, keindahan bumi ini, hasilnya, sempadan dan lain-lain. Peserta dapat mengetahui asal-usul pelbagai ras, etnik, membina rasa sayang sesama etnik dan antara etnik, memahami kepentingan bersatu-padu melalui aktiviti seperti menganalisis fakta tentang etnik,

Melalui aktiviti-aktiviti ceramah. Elemen Kerajaan pula membantu peserta memahami bagaimana negara (tanah air. cara bertindak sebagai pemimpin dalam kumpulan. memperkayakan kekuatan dan memulihkan kelemahan diri. melalui sistem pentadbiran. menunaikan janji (komitmen) dan membina keyakinan diri. bertanggungjawab. membuat pilihan. Peserta memahami kepentingan dan cara untuk mempertahankan kebebasan negara melalui elemen Kedaulatan. peserta melalui proses penerokaan diri sendiri. Terdapat dua komponen yang akan dilalui peserta di mana yang pertama berfokus kepada pembinaan diri dan kedua adalah tentang diri dengan orang lain. latihan dan lain-lain. menyedari dan mengenal pasti ciri-ciri diri (seperti aspek kepimpinan). melukis. peserta belajar tentang kejujuran. Modul ini dilaksanakan selama tiga minggu dan pelbagai kaedah digunakan seperti lawatan. memimpin. berdebat. mengetahui kemahiran untuk bekerja sebagai ahli satu pasukan. . menonton gambar. komuniti dan negara. Peserta menyedari tentang penglibatan orang lain dalam kehidupan mereka.mengharmonikan perbezaan. dinamik kumpulan. permainan. undang-undang. dan mengatasi masalah di dalam kumpulan semasa melalui komponen kedua modul ini. kedaulatan) ini ditadbir dan diurus. Modul Pembinaan Karakter Modul Pembinaan Karakter adalah sebuah modul yang dilaksanakan untuk membina karakter yang berkesan bagi para peserta yang merangkumi diri. Di dalam komponen pertama. Cabaran dari dalam dan luar negara juga diperbincangkan supaya peserta menyedari peluang dan ancaman yang datang secara berterusan. rakyat. simulasi. mentafsir peristiwa dan lain-lain. Modul ini dilaksanakan selama dua minggu dan peserta dipimpin oleh jurulatih. perlembagaan dan lain-lain. memahami persamaan dan sebagainya melalui elemen Rakyat. keluarga. lakonan.

klinik-klinik desa dan pelbagai lagi. memberi kesedaran kepada para pelatih dan masyarakat tempatan mengenai kepentingan kemudahan awam melalui ceramah ringkas. Ini bermakna. Antaranya ialah pembaikpulihan perhentian bas. hospital. mengindahkan dan menceriakan kawasan sekitar.Modul Khidmat Komuniti Kehidupan ini tidak akan memberikan sebarang makna sekiranya kita tidak mempunyai kekuatan untuk mencuba sesuatu. kawasan kubur dan sebagainya. menceriakan taman. Aktiviti yang paling banyak dilakukan ialah gotong-royong seperti membersihkan. aktiviti sepanjang siri dibahagikan kepada 5 pecahan komponen supaya wira dan wirawati mampu memahami aspirasi khidmat komuniti di antaranya ialah: 1. alam sekitar dan penempatan di Jabatan. pembahagi jalan. 2. kejiranan. Program Latihan Khidmat Negara telah dilaksanakan dengan memperkenalkan beberapa modul tertentu kepada para pelatih yang berumur 18 tahun. khidmat sosial. 3. Aktiviti Bagi melaksanakan aktiviti secara kolektif dan menyeluruh. gotong-royong di rumah-rumah ibadat seperti masjid. sebagai langkah merealisasikan aspirasi tersebut. sepanjang program berjalan. Dengan itu. Antara aktiviti yang dijalankan dalam komponen ini adalah mendengar taklimat daripada institusi-institusi yang dilawat seperti Bengkel Orang Kurang Upaya. Modul khidmat komuniti mempunyai lima komponen utama iaitu kemudahan awam. para pelatih akan melalui kelima-lima komponen tersebut dalam tempoh yang telah ditetapkan . . Kejiranan – Antara projek utama yang dijalankan ialah mengecat dewan orang ramai. lawatan ke rumah-rumah jiran di kawasan kampong.” Kesukarelaan dan jatidiri yang kukuh dan padu perlu dijanakan dalam diri setiap individu untuk menyuburkan kekuatan serta keyakinan diri. pembaikpulihan dewan masyarakat. PENGASIH. melakukan program anak angkat dan pelbagai lagi. Kemudahan awam – para pelatih turut didedahkan dengan pelbagai aktiviti di lokasi-lokasi terpilih. 4. Salah satu modul yang terdapat dalam pelaksanaan Program latihan Khidmat Negara ialah Modul Khidmat Komuniti .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->