1.

Ce sunt finantele –fenomenul financiar si evolutia finantelor
Finantele reprezinta o categorie economica, si anume, acele relatii sociale de tip economic, de repartitie a unei parti din produsul intern brut, derulate dub forma baneasca ins copul acoperirii nevoilor generale si colective ale societatii si proprii ale agentilor economici. Fenomenul financiar este un fenomen social care a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, si anume odata cu aparitia si dezvoltarea economiei de schimb. Finantele publice, ca raporturi sociale, au urmat de-a lungul timpului, evolutia societatii si a economiei. Finantele clasice sunt marcate de doua mari categorii de atributii indeplinite in perioada asa numita liberalista si anume gospodarirea financiara a statului si economie financiara Mai tarziu in perioada postbelica, perioada marcata de teoriile keynesiene, finantele publice moderne preiau ideile deficitului planificat, ca mijloc de relansare economica. Acesta este perioada cand statul devine un veritabil agent economic.

2. Structura finantelor fluxul si fonduri financiare
      In structura sistemului financiar gasim urmatoarele fonduri: Bugetul statului Asigurarile sociale Asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila Creditul Finantele agentilor economici Putem delimita, in raport cu fondurile implicate, 3 grupe mari de fluxuri financiare: Fluxurile din interiorul sistemului, fluxuri interne sau proprii unor subsisteme, care intr-un anumit sens, se integreaza in prima categorie si legaturile interiorului cu exteriorul.

3. Mecanismul financiar
Mecanismul financiar este parte a celui economic, el reuneste un ansamblu de structuri, forme organizatorice, metode, principii, instrumente si regulatoare specifice domeniul financiar. Regulatoarele mecanismului financiar sunt bugetul de stat, piata creditului si bursa de valori. Organul specializat care poarta raspunderea pentru realizarea programelor guvernamentale, in domeniul financiar este Ministerul Finantelor. In tara noastra trezoreria publica isi defineste activitatea pe trei module: casier al statului, banca a institutiilor publice, modul de activitate si control al utilizarii banului public.

4. Functiile finantelor
Functiile finantelor reprezinta modalitati de dezvaluire a esentei lor, iar esenta raporturilor financiare tine de menirea lor sociala. De regula, specialistii recunosc doua functii ale finantelor: functia de repartitie si functia de control. Functia de repartitie  Presupune atragerea resurselor si repartizarea acestora pe destinatii  Cunoaste doua laturi distincte insa legate organic intre ele:  latura de mobilizare a resurselor sau constituire a fondurilor (guvernate de 2 principii: despersonalizarii si specializarii sau afectarii speciale)  latura de repartizare sau distribuire a acestora

reprezinta rezultatul. Venituri si cheltuieli publice Veniturile statului sunt:  Ordinare  Extraordinare Veniturile ordinare sunt reprezentate de: impozite. Bugetul si procesul bugetar ce este . redeventele din concesionarea bunurilor apartinând domeniului public. emisiunea de obligatiuni de stat. de asemenea prin acordarea de subventii. parteneriatul public-privat. deoarece vizeaza pe langa constituirea si repartizarea fondurilor din economie si modul de utilizare a acestora. vânzarea actiunilor sau activelor din patrimoniul privat al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale. ca organism de drept public pentru indeplinirea sarcinilor si functiilor sale. Rolul finantelor Rolul finantelor reprezinta menirea sociala indeplinita.  Functia de control Controlul vizeaza modul de constituire a fondurilor in economie. dobânzi. contributii la fondurile speciale extrabugetare. unul social si unul politic. un rol economic. Intocmirea si executarea bugetului de stat trebuie sa raspunda anumitor principii bugetare:  Anulitatea bugetului  Echilibrarea bugetului  Universalitatea bugetului  Unicitatea bugetului  Realitatea bugetului  Neafectarea veniturilor  Publicitatea bugetului 6. In plan social prin intermediul finantelor publice se repartizeaza si redistribuie o parte a produslui intern brut de la o patura sociala la alta. dar are o sfera de manifestare mai larga decat aceasta. 5. prin regimul comenzilor de stat. facilitati fiscale. asocierea în participatie. si anume. . a serviciilor publice generale si locale si a economiei publice. cum se intocmeste si pricipiile bugetare Bugetul de stat reprezinta relatiile social-economice exprimate in forma baneasca ce se nasc cu prilejul repartizarii unei parti din venitul national prin intermediul statului ca persoana juridica. contributii sociale.venituri provenite din diferite contracte cu parteneri privati. 7. Rolul finantelor se manifesta pe trei nivele. În cadrul veniturilor ordinare includem si veniturile statului din: dividende. Este strans legata de functia de repartitie. finantele publice sunt instrumente de realizare a unor obiective sau interese de grup sau la nivelul intregii societati. Veniturile extraordinare sunt reprezentate de:împrumuturi interne sau externe. la repartizarea acestora cat si eficienta si oportunitatea utilizarii acestora. bonurile de tezaur. efectul eforturilor financiare depuse. In plan economic. taxe. acesta vizeaza un anumit sector al economiei private. demersuri cu finalitati definite de politicile sociale ale executivului In plan politic. cum ar fi închirierea. cautate prin politicile generale sau in general cele financiare. derularea raporturilor financiare are ca efect intretinerea sectorului public. de la o persoana la alta.

împrumutate de la diversi detinatori publici sau privati. Emisiunea bonurilor de tezaur. Tehnica impunerii . se emit bonuri de tezaur. Exista doua clasificari a cheltuielilor publice: cea bugetar – administrativa si cea economica. in corelatie cu cresterea PIB – cu aprecierea ca in tarile dezvoltate cresterea cheltuielilor publice este mai mare decat cresterea PIB. Sistemul cheltuielilor publice cuprinde deci totalitatea cheltuielilor ce se efectueaza din fondurile financiare ale statului pentru actiuni social-culturale si economice. resursele împrumutate de la banca centrala constituie o emisiune de bani fara acoperire materiala. statul se împrumuta pe piata interna sau în strainatate. populatie si agenti economici. Pentru împrumuturile contractate pe piata interna. Pentru finantarea deficitului bugetar. 10. Cheltuielile publice reprezinta. Se observa tendinta de crestere a cheltuielilor in preturi comparabile. în tarile dezvoltate. 8. Pricipiile impunerii Stabilirea si asezarea impozitelor ca si perceperea lor trebuie sa raspunda anumitor cerinte. în unele tari.Veniturile ordinare si extraordinare apartin bugetului de stat (bugetul ministerelor si celorlalte autoritati ale administratiei centrale de stat). pe termen scurt. în timp ce în altele este nelimitata. bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor locale. Resursele banesti. ci numai o redistribuie. relatii de repartizare a fondurilor financiare catre institutii publice. inclusiv la banca centrala. practic. Elementele impozitului        Subiectul impozitului Suportatorul impozitului Obiectul impozitului Cota impozitului Unitatea de impunere Termenul impozitului Facilitatile si constrangerile fiscale 11. defineste impozitul ca fiind o “obligatie pecuniara definitiva si silita nerambursabila si fara contraprestatie datorata statului”. În schimb. pentru intretinerea organelor statului si pentru aparare nationala etc. Imprumuturile publice La împrumuturi statul apeleaza fie din necesitati de trezorerie. De asemenea. Definitia impozitului Profesorul Constantin Tulai. apelul la împrumuturi din necesitati de trezorerie poate avea consecinte negative asupra circulatiei monetare daca sumele obtinute nu se ramburseaza la termenele stabilite. fie din necesitati de echilibru bugetar. precum si în tarile europene aflate în tranzitie s-a apelat preponderent la împrumuturi interne si într-o masura mai mica la cele externe. în tarile în curs de dezvoltare din Asia si Orientul Mijlociu. nu maresc masa monetara. in prezent aceste cerinte sunt conturate de 3 grupe de principii:  Randamentul impunerii  Echitatea impunerii  Principii de politica economica si sociala 12. Potrivit datelor Fondului Monetar International. este limitata prin lege. 9.

aeroporturi. adica trecerea acestuia de la contribuabili la stat. . Cuprinde trei etape: emisiunea. Impozitele indirecte generale afecteaza consumul de marfuri si sevicii. Taxele vamale sunt impozite indirecte asezate asupra circulatiei bunurilor dintr-o tara in alta. rata impozitului . Accize 18. Accizele sunt impozitele indirecte ce afecteaza consumul. cine plateste fiecare impozit . plasarea si rambursarea imprumuturilor publice. automobile sau asupra produselor nocive sanatatii: alcool si tigari 3. Taxele de consumatie: accizele 3. ele fiind asezate asupra produselor de larg consum (benzina. unde se varsa banii din impozitul respective. Impozitul pe microintreprinderi Conform codului fiscal 15. Impozite indirecte generale 2. Clasificarea impozitului direct si indirect Impozitele directe Impozitele directe. Tva taxe vamale 17. Impozite locale cum se calculeaza. Monopoluri fiscale 1. cristale. Acestea se percep la trecerea frontierei in porturi. se impart astfel:  Impozite reale  Impozitul financiar  Impozitul pe cladiri  Impozitul pe activitati economice  Impozitul pe capitalul mobiliar  Impozite personale  Impozitul pe venituri  Persoane fizice  Persoane juridice  Impozitul pe avere  Impozit imobiliar  Impozit pe capital  Impozitul pe transferul averii Impozitele indirecte In functie de modul de asezare distingem mai multe forme: 1. blanuri. 14. Impozitul pe profit 16% 16.Tehnica impunerii reprezinta ansamblul de operatii prin care are loc constatarea.baza impozabila. 13. Pot imbraca trei forme: de import. in functie de modul lor de asezare si de obiectul lor. 4. lucrari indiferent de modul lor de achizitie si de plata. evaluarea materiei impozabile. Monopolul fiscal reprezinta dreptul statului in exclusivitate sau a altei persoane juridice de a desfasura anumite activitati. de export si de tranzit. produse de lux. 2. determinarea cuantumului impozitului datorat si perceperea impozitului. Taxele vamale 4. motorina.