P. 1
Tunsori Barbatesti X

Tunsori Barbatesti X

|Views: 762|Likes:
Published by tutulica_8

More info:

Published by: tutulica_8 on Apr 29, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/29/2015

pdf

text

original

COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII,, NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU

Domeniul pregătirii de bază: Estetica şi igiena corpului omenesc Calificarea: COAFOR STILIST

MODULUL I : TUNSORI BĂRBĂTEȘTI clasa a X-a SUPORT CURS

Elev Anul școlar 2012-2013

Profesor Alina Paraschiv

Modul I - Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist

1

COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII,, NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU

NOTĂ INTRODUCTIVĂ Modulul 1 TUNSORI BĂRBĂTEȘTI face parte din pregătirea generală pentru calificările profesionale din domeniul Estetica şi îngrijirea corpului omenesc. Acest modul, care se studiază în clasa a X a, agregă unităţi de competenţă tehnică generală şi unităţi de competenţă tehnică specializată astfel: • Unităţi de competenţă tehnică generală Examinarea clientului Sănătate şi siguranţă la locul de muncă • Unităţi de competenţă tehnică specializată Tunsori bărbăteşti Corelarea rezultatelor învăţării şi criteriilor de evaluare Rezultatul învăţării 1: Tunsori bărbăteşti Rezultatul învăţării 2: Pregăteşte clientul și ustensilele pentru realizarea tunsorii Rezultatul învăţării 3: Execută tunsorile bărbăteşti clasice Rezultatul învăţării 4: Adaptează tehnicile de lucru pentru realizarea diferitelor tipuri de tunsori bărbăteşti

După parcurgerea acestor unităţi elevul...
A ha !

… va şti ...  să definească operaţia de tundere a părului.  să indentifice imperfecţiunile cutiei craniene, tipurile de figuri  să clasifice tunsorile în funcţie de aparatele şi ustensilele folosite .  să descrie operaţiile pregătitoare ale executării unei tunsori  să utilizeze limbajul de specialitate  să aleagă instrumentele, materialele necesare executării unei tunsori … va înţelege ...  criteriile pe baza cărora se alege tunsoarea potrivită  tehnica executării tunsorilor clasice bărbăteşti  tehnica executării tunsorilor moderne  să adapteze tehnicile de lucru pentru realizarea diferitelor tipuri de tunsori  să controleze calitatea tunsorii  să explice efectele aplicării noilor tehnici. … va putea …  să consilieze clienţii pentru alegerea tunsorii potrivite.  să protejeze îmbrăcămintea clienţiilor.  să aşeze clienţii într-o poziţie comodă şi să fixeze scaunul la înălţimea care să permită poziţia corectă a lucrătorului.  să realizeze tunsori clasice folosind diferite tehnici de lucru.  să adapteze tunsorile clasice la caracteristicile clientului.  să realizeze pieptănătura în funcţie de tipul tunsorii.
Modul I - Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 2

Veti evita astfel. Raspunsurile voastre vor fi apreciate cu nota sau calificativ. Documentare • Sunteti solicitati sa parcurgeti textul sau fisa indicate de profesor. stabiliti sarcini de lucru egale pentru fiecare membru.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU  să execute tehnici moderne de lucru  să realizeze tunsori după modelele cerute de clienţi şi să modifice aspectul standard al unei tunsori clasice. Rețineți ! • Paragraful insotit de acest semn reprezinta rezumatul notiunilor prezentate anterior si necesita memorare din partea voastra. veti avea de realizat individual. Participati activ. aparatelor produselor. Lucrul pe echipe • Acest tip de activitate este destinat sa va dezvolte abilitatile de lucru in cadrul unei echipe. utilizati toate abilitatile si cunostintele de care dispuneti si respectati timpul de lucru alocat sarcinii. utile in activitatile ulterioare. de realizare a lucrarilor de infrumusetare specifice • Respectati indicatiile profesorului sau pe cele din fisa de lucru. Incercati sa retineti cat mai multe notiuni. accidentele nedorite.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 3 . Atentie! Tema campionilor Modul I . o activitate teoretica sau practica..  să realizeze tunsori moderne  să adapteze tunsorile bărbăteşti pentru băieţi  să retuşeze impefecţiunilor tunsorii GLOSAR DE SIMBOLURI Activitate individuala • Intr-un timp dat. Evaluare • Rezolvati cu maxima responsabilitate cerintele din fisa de lucru sau de evaluare distribuita de profesor. Activitate practica • Activitatile astefel marcate au scopul de a va forma deprinderi practice de utilizare a instrumentelor. materialelor.

16. Filat = a tăia într-un anumit fel şuviţe dintr-un păr prea des cu foarfeca de filat. permanentă şi sistematică în cadrul oricărei activităţi sau proceduri de îndepărtare a murdăriei (materie organică şi anorganică) de pe suprafeţe (inclusiv tegumente) sau obiecte.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 4 . constituţie. 11. 13. 15. Contur = linie închisă care mărgineşte o parte din suprafaţă. păr crescut in răspăr. 9. Inestetic =care nu este estetic (urât). 5. utilizându-se agenţi fizici şi/ sau chimici. de pe obiectele inerte contaminate. 14. Vârtej = loc în creştetul capului de unde părul porneşte în toate direcţiile. 6. Cutie craniană = ţeasta capului. 8. Armonioasă=efect stilistic plăcut obţinut în urma operaţiei de tuns 2. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU • Cerinta marcata cu acest simbol reprezinta tema de lucru suplimentara. Imperfecţiuni = defecte. Antiseptic = produsul care previne sau împiedica multiplicarea ori inhibă activitatea microorganismelor patogene. Produsul are acţiune dublă: curăţă şi dezinfectează. care se efectuează în saloanele de înfrumuseţare corporală de orice tip. 17. 18. Completaţi glosarul si cu alţi termeni pe care nu ii cunoaşteţi! Aspect inestetic Insuficient hrănit Mascarea imperfecţiunilor Porţiuni teşite Porţiuni proeminente Traiectorie ascendentă Caracter individualizat Modul I . 1. Mediană = care se află la mijloc. Sterilizare = operaţiunea prin care sunt eliminate sau omorâte microorganismele. chip. Densitate = faptul de a fi dens. Curăţare = etapa preliminară obligatorie. Produs detergent. astfel încât activitatea să se desfăşoare în condiţii optime de securitate. Conformaţie = structura fizică a corpului. prin operaţiuni mecanice sau manuale. 4. 12. Fizionomie = totalitatea trăsăturilor feţei cuiva care determină expresia ei particulară. 10. inclusiv cele aflate în stare vegetativă.. Ascendentă = mişcare de jos în sus a maşinii de tuns.dezinfectant = produsul ce include în compoziţia sa substanţe care curăţă şi substanţe care dezinfectează. cusururi. Rezolvarea ei marcheaza succesul cu care ai parcurs o tema sau o secventa de curs. desime. Frizură = operaţie constând în tunsul şi pieptănatul părului. rezultatul acestei operaţiuni fiind starea de sterilitate. 3. craniu. in clasa sau acasa.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. 7. Alcătuiţi propriul vostru dicţionar. Efilaj = subţierea părului cu ajutorul foarfecei de tuns.

scaunul se fixează la o înălţime care să permită poziţia corectă a lucrătorului. PROTEJAREA ÎMBRĂCĂMINTEI .se face prin discuţii cu clientul pe parcursul cărora acesta este sfătuit în alegerea unei tunsori potrivite folosind reviste.  Rezolvaţi exerciţiul individual.  clientul se va aşeza într-o poziţie comodă. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU FIŞĂ DE DOCUMENTARE NR.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.  consilierea se face prin discuţii cu clientul. programe pe calculator.  dacă tunsoarea necesită udarea părului.1 PREGĂTEŞTE CLIENTUL PENTRU REALIZAREA TUNSORII CONSILIEREA . mantila este suficientă pentru protejarea clientului. Activitate de învăţare Citeşte cu atenţie afirmaţiile de mai jos şi pune în dreptul celor adevărate “A” şi în dreptul celor false “F”. având la dispoziţie 10 minute şi apoi comparaţi rezolvarea voastră cu folia prezentată de profesor unde veţi găsi rezolvarea corectă. cataloage.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 5 .se foloseşte lenjeria de protecţie pentru acoperirea îmbrăcămintei clientului: • Mantila pentru tuns • Prosop pluşat dacă se udă părul DE REŢINUT: Fixarea mantilei trebuie să asigure protecţia eficientă a hainelor. Modul I .  fixarea inălţimii scaunului permite poziţia corectă a lucrătorului.. AŞEZAREA CLIENTULUI – clientul este aşezat pe scaun astfel încât pe parcursul lucrării să stea într-o poziţie comodă.

iar din când în când.Avantajul folosirii foarfecei de filat este obţinerea de lungimi diferite ale firelor de păr. la executarea anumitor faze de operaţii la tunsori şi la lucrările de mustăţi sau bărbi. PĂMĂTUFUL este utilizat pentru scuturarea părului căzut la tuns. 2. aproximativ o treime din numărul firelor de păr . BRICIUL (suport de lama) se întrebuinţează la executarea bărbieritului feţei şi capului. După fiecare utilizare briciul se dezinfectează şi sterilizează la ultraviolete sau se dezinfectează şi se schimbă lama cu una nouă. • Să nu se înmoaie la căldură. aproximativ jumătate din numărul firelor de păr. uscate pentru a nu rugini. d. metal Modul I . -taie aproximativ 90% din volumul şuviţei. foarfeca dinţată fin pe două părţi -taie. c. Este confecţionat din păr lung şi moale. e. pieptănarea frizurii sau a coafurii.. Briciul este folosit şi de unii coafori care execută cu ajutorul său anumite tunsori moderne.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 6 . Un pieptene bun trebuie să îndeplinească anumite condiţii: • Să aibă suprafaţa netedă. FILATORUL este folosit pentru subţierea volumului şi rărirea uniformă(filarea)a părului.Foarfecele de filat sunt de trei tipuri: 1. la tunsorile plastice.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. • Să nu electrizeze părul. foarfecele vor fi curăţate de păr. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU FIŞĂ DE DOCUMENTARE NR. fără a se forma trepte vizibile. a cărei dinţi sunt lăţiţi. Odată cu extinderea tunsorilor pe păr scurt au apărut modele diferite de foarfece : mai lungi. înainte de a executa o tunsoare pentru a descurca şuviţele şi firele de păr. cu o lamă cu tăişul drept şi altă lamă cu tăişul crestat ca un fierăstrău (filatorul) După întrebuinţare. 3. la o închidere. b. Înainte de utilizarea unui pieptene cu dinţi mai ascuţiţi este bine ca acesta să fie frecat pe o bucată de lemn de esnţă moale sau glaspapir. foarfeca de modelat. trasarea cărărilor despărţitoare în timpul executării tunsorii şi la finisarea. INSTRUMENTE UTILIZATE ÎN LUCRĂRILE DE FRIZERIE a. mai subţiri. natural sau artificial. se vor unge la articulaţii cu câteva picături de ulei. la o închidere. Briciul este unul din instrumentele care cer o deosebită la mânuire şi igienizare. FOARFECELE DE TUNS este folosit pentru tăierea părului în cadrul realizării tunsorilor bărbăteşti sau de damă. este recomandată pentru filarea părului uscat. dinţată doar pe o parte .2 RESURSE UTILIZATE IN LUCRARILE DE FRIZERIE 1. asemănător unor dăltiţe. montat pe o bucată subţire şi lungă de lemn. De asemenea este obligatorie dezinfectarea şi sterilizarea lor după fiecare utilizare. foarfeca de texturat.taie. PIEPTENELE se utilizează înainte de spălatul părului. • Dinţii să nu fie ascuţiţi sau tăioşi.

dreaptă foarfeca ✄ Exerciţiu 2 Prin acest exerciţiu. Răsuceşte mâna în jos şi ţine foarfeca cu mâna uşor flexată.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. ✄ Exerciţiu 1  Analizează imaginile.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 7 . Trece pieptenul în mâna stângă şi fixează-l între degetul mare şi mijlocul mâinii. Prinde şuviţa între degetul arătător şi cel mijlociu şi ridic-o perpendicular pe cap. astfel încât să folosească la fiecare client altă pensulă bine dezinfectată. PULVERIZATORUL sau stropitorul de păr se confecţionează din metal .  Exersaţi până deveniţi siguri pe mânuirea foarfecei împreună cu pieptenul. f. fără efort. este foarte importantă deprinderea mânuirii foarfecei de tuns împreună cu pieptenul. foarfeca şi pieptenul se folosesc concomitent. formează o echipă de lucru. Se recomandă ca frizerul să deţină mai multe pensule. Ţine foarfeca în poziţia optimă pentru tuns şi taie vârfurile şuviţei. Este prevăzut cu un mâner pentru a fi mai uşor manevrat.  Repetă exerciţiul până când vei reuşi. vei realiza o primă aplicare practică a deprinderii de a mânui foarfeca de tuns împreună cu pieptenul. Având în mâna dreaptă pieptenul şi foarfeca. sticlă sau material plastic şi se utilizează la udatul părului.  Realizează pas cu pas acţiunile indicate. Împinge foarfeca spre interiorul palmei. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU sau material plastic. citeşte instrucţiunile şi pune-le în practică! Introdu inelarul mâinii drepte în orificiul superior al foarfecei. separă cu ajutorul pieptenelui o şuviţă de păr de 5cm lăţime şi 2cm grosime. Veţi juca pe rând rolul observatorului. Ia piptenul tot cu mâna şi ţine-l cu degetul mare şi cu arătătorul. să ţii într-o mână şi pieptenul împreună. Simulează tăierea părului. lucrătorului şi pe cel al clientului. Retineti! Modul I . Observatorul va fi foarte atent la miscarile tale si va nota totul intr-o fișă de observatie Citeşte atent instrucţiunile şi observă imaginea. MÂNUIREA FOARFECEI DE TUNS ÎMPREUNĂ CU PIEPTENUL Fișa de lucru Pe parcursul realizării tunsorilor. De aceea. Împreună cu doi colegi..

.. in timpul mânuirii foarfecelui de frizerie împreuna cu pieptenul. special destinată acestui scop..... Profesor………………….... Modul I ..etc.... NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU În timpul mânuirii. Numele şi prenumele lucrătorului……………………………………….. Fii corect si obiectiv! La final. Data…………… Aspecte urmărite Realizat Pregătirea lucrătorului Aranjarea ergonomică a locului de muncă Consilierea clientului Alegerea instrumentelor şi produselor Executarea lucrării Respectarea normelor de igiena si protecţia muncii Mânuirea corecta a instrumentelor Igienizarea instrumentelor după utilizare Reorganizarea locului de munca Observaţii şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii Nerealizat Observaţii Nota acordata de observator....COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. acorda-i o nota! Numele şi prenumele observatorului……………………………………. Numele şi prenumele clientului…………………………………………. pieptenele se ţine strâns în mână. Notează toate aspectele in fisa de observaţie... de mătreaţă..... Verificat.. Fişă de observaţie Observa atent comportamentul si modul de lucru al colegului tău lucrător. După întrebuinţare. periindu-se dinţii cu o perie aspră.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 8 .. pieptenele se dezinfectează şi se perie de părul mărunţit. De asemenea se spală cu apă şi detergent.. fără însă a se apăsa pe pielea capului..

ser luciu pentru par ♦ Produse pentru finisarea şi fixarea frizurilor – spumă. fixativ. urmărindu-se scopuri diferite. Acestea sunt mai uşor de manevrat. arsurii. Atentie! Pentru a reduce riscul curentarii. permit executarea unor lucrări deosebit de moderne. pe lângă faptul că uşurează munca. focului sau ranirii persoanelor. 3. USCĂTORUL DE PĂR (FEONUL) este un aparat electric modern. luciu. şampon ♦ Produse utilizate în scop curativ – şampoane de îngrijire. 2) Aparatul se foloseste numai in salon si nu va fi lasat nesupravegheat dupa conectarea la priza. MAŞINA DE TUNS se foloseşte la executarea tunsorilor. Din aceasta cauza la pornirea acestor aparate verificati daca temperatura de lucru este in parametrii normali.) • Cilindrice construite din material plastic. Concomitent permite şi tăierea părului la lungimi diferite şi în mod egal. cititi cu atentie informatiile din paragraful urmator. 4) Nu trebuie asezat pe o suprafata moale care ar putea bloca orificiile de aerisire iar cordonul de alimentare nu trebuie sa vina in contact cu suprafete fierbinti. In caz contrar sistemul termostatic trebuie recalibrat la atelierul de service. 2. Feonurile pot fi de două tipuri : • Rotunde în formă de melc (fig. perie) care. Pentru ca maşina să funcţioneze cum trebuie şi să asigure tăierea părului în bune condiţii. ceară.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 9 . ser. creme tratament ♦ Produse utilizate în scop estetic – briantine. astfel : ♦ Produse utilizate în scop igienic – săpun.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU 2. 6) Nu folositi aparatele defecte sau cu sparte deoarece pot produce accidente si rani. Maşina de tuns este prevăzută cu capete de tăiere de diferite dimensiuni. pieptene. loţiuni de păr. căreia i se ataşează un grătar de tuns conform lungimii dorite. respectati urmatoarele reguli de folosire al aparatelor: 1) Scoateti aparatul din priza imediat dupa folosire. gel. 5) Aparatele termice folosesc un termostat de precizie care poate fi sensibil la socuri. Aceste lungimi se pot obţine folosind aceeaşi maşină. daca firul de alimentare sau stecherul prezinta defectiuni daca a tost trantit sau a cazut in apa si nu se foloseste cu cordon prelungitor. APARATE UTILIZATE ÎN LUCRĂRILE DE FRIZERIE 1.. este necesar ca după folosire să se cureţe şi să fie unsă periodic cu ulei special. folosit la uscarea părului după spălare sau fricţionarea sa cu loţiuni precum şi la obţinerea unor modele de frizuri sau coafuri moderne bazate mai ales pe onduleuri. ♦ Produse utilizate pentru curăţarea şi dezinfecţia instrumentelor şi suprafeţelor Modul I . Inainte de inceperea lucrului. fiind dotate cu mai multe piese(mufă. MATERIALE ŞI PRODUSE SI MATERIALE UTILIZATE ÎN LUCRĂRILE DE FRIZERIE Pentru executarea lucrărilor de frizerie se utilizează numeroase produse şi materiale. loţiuni tonice. 3) Nu se foloseste fara o verificare tehnica.

se distribuie sub formă de picături care alunecă până când întâlnesc două fire unite. înainte de coafare. apoi se aplică pe păr.  Principiu: pulverizat pe păr. un fel de . în funcţie de tipul de fixativ: flexibil. mantile. guler de protecţie. ele leagă firele de păr şi fixează în acest fel coafura. mousse-ul trebuie distribuit uniform pe păr umed iar cantitatea trebuie să fie corespunzătoare lungimii părului. şerveţele. acţionând în general pe părul uscat Poate conferi volum acestuia dacă este aplicat înainte de pieptănare.  Aplicare: prin pulverizare de la o distanţă de 15-30 cm. etc. dă volum şi menţine într-o oarecare măsură coafura. Conferă părului un aspect umed. extrastrong.. Dacă se montează bigudiuri pe un păr umezit în prealabil cu gel. Serul pentru Modul I .  Principiu: acţionează similar cu spuma. Gelul  Acţiune: se poate folosi pe păr ud. dar realizează legături mai puternice decât aceasta şi face ca firele să fie mai aliniate.  Aplicare: se amestecă în palmă puţin gel. cască. Ea modelează. Pe măsură ce picăturile se usucă.  Aplicare: Pentru un efect optim. Principalele produse de styling sunt : Spuma de  Acţiune: se foloseşte pe păr ud sau umed. umed sau uscat şi are rolul de a crea şi modela coafura. iar polimerul formează pe măsură ce se usucă. PRODUSE PENTRU ÎNGRIJIREA PĂRULUI      Şamponul de păr Balsamul Măştile capilare Uleiurile capilare Loţiunile tonice PRODUSELE DE STYLING Sunt utilizate în scopul realizării. mănuşi.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. Fixativul  Acţiune: menţine şi fixează coafura. coafura . finisării şi fixării coafurilor. dându-i volum sau de a textura şi personaliza vârfurile.agrafă chimică” care menţine părul. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU ♦ Materiale destinate protecţiei lucrătorului şi clientului – prosoape. rezistă timp îndelungat.. strong.  Principiu: particulele de spumă îmbracă firul de păr.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 10 .

 Aplicare: Se aplică o cantitate mică în palme. exact în scopul pentru care au fost concepute.conferă părului luciu.  Aplicare: se aplică pe păr în cantităţi foarte mici. deoarece excesul poate da un aspect de păr gras. finisării. greu de aranjat. Alte produse de styling        Spumă pentru definirea buclelor Gelul spray – luciu pentru păr Sprayul pentru volum la rădăcini Crema pentru netezire şi protecţie calorică Sprayul pentru protecţie solară Crema uşoară pentru modelare Masca pentru protecţie solară Reţineţi! Produsele de styling sunt destinate realizării. oferind părului luciu şi supleţe. Nu se aplică ceara pe rădăcini sau pe părul fin. Utilizaţi-le cu moderaţie. când părul are forma şi volumul necesare. astfel devenind mai maleabil. Ceara de păr  Acţiune: este destinată fixării finale a coafurii.  Principiu: fiind pe bază de silicon.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. formează o peliculă pe firul de păr şi îi dă un aspect sănătos.  Principiu:asemănător gelului. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU  Acţiune:serul se foloseşte la finalul coafurii. oferindu-i mai multă textură şi supleţe. însă nu se usucă precum acesta. personalizării şi fixării coafurilor.. Se foloseşte şi pe un păr gros şi ţepos sau ondulat. Modul I .Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 11 . după care se trece prin păr sau se pot defini vârfurile şuviţelor. ca efect al sigilării cuticulelor. în special pe vârfuri. Are proprietăţi antistatice (părul nu se electrizează) şi aplicat pe părul ud. ajută la descurcarea lui. iar coafura poate fi modificată în decursul zilei.

. • Se maschează unele imperfecţiuni ale cutiei craniene. creştet ascuţit c. părul se va scurta mai mult Tipuri de faţă Ovală Rotundă Hexagonală Pătrată Triunghiulară Executarea frizurii în funcţie de conformaţiile cutiei craniene: a-la conformaţie craniană cu frunte înaltă. • Se maschează unele imperfecţiuni ale figurii. părul se va lăsa mai lung • În porţiunile proeminente.la conformaţie craniană ascuţită d. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU FIŞĂ DE DOCUMENTARE NR.la conformaţie craniană cu calotă teşită şi spatele capului bombat a b c d Modul I . • Se pun în valoare trăsăturile frumoase Forma ideală de frumuseţe a capului este asemănătoare cu a unui ou cu vârful ascuţit în jos.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 12 . Prin tunsoare putem masca imperfecţiunile cutiei craniene astfel • în porţiunile teşite. iar a unei figuri este asemănătoare cu un oval. 3 LASAT ÎN VOIE FIRUL DE PĂR • Se toacă la vărf • Este insuficient hrănit • Îşi pierde vigoarea • Are aspect inestetic • Adeseori cade SCOPUL TUNSORII Prin realizarea unei tunsori: • Se conferă un aspect îngrijit.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. creştet teşit b-la conformaţie craniană cu frunte mică.

Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 13 . aveţi de indeplinit următoarele cerinţe:  studiază clientul.  frunte bombată. Sarcini:1. ……………………………………. Schimbaţi rolurile intre membrii echipei.  nas mare.  vârful capului teşit.  completează fişa de lucru cu caracteristicile clientului..să-i argumenteze alegerea făcută Veţi juca pe rând rolurile client/lucrător ✄ Exerciţiu 2 Formaţi o echipă de 2-3 elevi.calculatorul 3.. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU Fișă de lucru ✄ Exerciţiu 1 Formaţi echipe de 2 elevi Client-Numele şi prenumele……………….…… Folosiţi informaţiile utile de la exerciţiul anterior şi completaţi un tabel care să cuprindă rubricile: Imperfecţiuni ale cutiei craniene Modalităţi de mascare Modul I .  discută cu clientul propunerea făcută.  prezintă schiţe pentru susţinerea propunerii.să discute cu clientul 2.profesorului: ………………………………. Observaţiile lucrătorului: Data:……………………………………………… …………………………………. Recomandarea ..COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.să-i propună o tunsoare potrivită 4. Propuneţi o tunsoare care să mascheze următoarele imperfecţiuni:  faţă rotundă..să folosească reviste.….cere explicaţii Lucrător-Numele şi prenumele……………. Tunsoarea potrivită:……………………………. cere o tunsoare potrivită 2. Sarcini:1.  propune tunsoarea potrivită.… Lucrarea:………………………………………… Observaţiile colegului: Caracteristicile clientului:……………………….cataloage. Pentru acest exerciţiu.

1.. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU Sarcini de lucru:  se lucrează individual  timpul de lucru pentru exerciţiu este de 15 minute  corectarea se face prin confruntarea cu răspunsurile de pe folia de retroproiector.1.oooo.4 în funcţie de lungimea părului dorită de client. Găsiţi în reviste diferite tipuri de feţe şi imperfecţiuni ale cutiei craniene şi specificaţi ce corecţii aţi face voi (puteţi folosi fotografii ale vedetelor).oooo se curăţă puful de la ceafă Se controlează şi se aranjează eventualele diferenţe de lungime.2.OOOO . FIŞĂ DE DOCUMENTARE NR. se încheie cu porţiunea de la spate. tunsorile se clasifică astfel: • TUNSORI EXECUTATE CU MAŞINA DE TUNS NR.3. 4 În funcţie de procedeele şi ustensilele folosite. Tehnica de lucru • Tunsoarea se începe din partea frontală spre creştet. • • Cu placa nr. DE REŢINUT! Modul I .2. se continuă în părţile laterale.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.3 Tunsoarea completă TUNSORI EXECUTATECU MAŞINA ŞI FOARFECA • Tunsoarea cu breton pentru băieţi • Tunsoarea cu cărare pentru băieţi • Tunsoarea pe păr foarte scurt nemţească • Tunsoarea Carre TUNSORI EXECUTATE CU FOARFECA • Tunsoarea clasică fără cărare • Tunsoarea clasică cu cărare • Tunsoarea pe păr scurt Englezească • Tunsoarea modernă Italiană • Tunsoarea Sport TUNSORI EXECUTATE CU BRICIUL • Tunsoarea plastică cu cărare • Tunsoarea plastică fără cărare Din fiecare grupă de tunsori vom descrie tehnica de execuţie a unei tunsori TUNSORI EXECUTATE CU MAŞINA DE TUNS Tunsoarea completă se execută cu maşina de tuns la care alegem oricare din treptele de lungime nr.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 14 .

Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 15 . NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU     maşina are o traiectorie ascendentă de la contur spre creştet cu o mişcare lentă de alunecare. tunsoarea se execută în sens contrar sensului de creştere a părului. tăişul maşinii trebuie să fie cât mai aplatizat.. Modul I . se tund fâşii paralele.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.

2 se tunde părul de jur împrejur şi în porţiunea superioară a capului. 5. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU TUNSORILE EXECUTATE CU FOARFECA Sunt foarte larg răspăndite în rândul clientelei pentru că pot fi adaptate cu uşurinţă la fizionomie şi la cerinţele modei.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 16 .desfiinţându-se cărarea.aspru.des) Putem folosi şi foarfeca de filat dacă părul este gros. 6. • Cu ajutorul foarfecelui se face conturul de după ureche.. TUNSORI EXECUTATE CU FOARFECA ŞI MAŞINA Sunt tunsori combinate la executarea cărora se folosesc mai multe ustensile de tuns: maşina de tuns şi foarfeca. 2. Tunsoarea clasică fără cărare. şuviţele frontale se tund cu foarfeca în linie dreaptă formănd bretonul DE REŢINUT! Această tunsoare se poate transforma într-o tunsoare modernă. • Se controlează lungimile şi se egalează dacă este nevoie.1. 4.0000.după ce sau despărţit şuviţele necesare bretonului. se subţiază uşor părul de la conturul cefei. Modul I . 0 atăt cât permite implantaţia părului. se înlocuieşte placa nr. cu maşina nr. 2 a maşinii cu placa nr. se tund peciunii şi părul de la conturul urechilor cu foarfeca şi se retuşează ceafa. decât părul din spate. • Părul se piaptănă în jos pentru a vedea lungimea iniţială şi pentru a se stabili lungimea care i se va da prin tunsoare. • Se piaptănă tot părul peste cap. se subţiază părul din părţile laterale şi ceafă. se curăţă părul de la ceafă cu maşina nr. 3. dându-i forma dorită. Tunsoarea cu breton pentru băieţi Tehnica de lucru 1. prin filarea bretonului cu ajutorul foarfecei şi pieptenului. • Se curăţă ceafa cu maşina nr. Tehnica de lucru • Părul pieptănat peste cap se desparte printr-o cărare mediană ce porneşte de la frunte spre creştet. • Se piaptănă părul peste cap.subţire. • Se subţiază şi se taie perciunii în linie dreaptă sau oblic.Se pot executa pe orice fel de păr (gros. 7.aspru. • Se tunde părul din părţile laterale în linie oblică astfel ca părul din faţă să fie mai lung cu câţiva cm. cu pieptănătura peste cap se execută pe un păr lung de 10-15cm.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. cu foarfeca se scurtează şi se armonizează lungimile încăt să nu se observe nici o diferenţă de lungime.des. după preferinţa clientului.

5. 4.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 17 . DE REŢINUT ! Prin frizură se înţelege atât tunsul cât şi pieptănatul părului. scurtarea părului se începe din spatele capului către faţă. PIEPTĂNAREA Se piaptănă părul şi se usucă cu ajutorul periei şi foenului imprimându-i frizurii forma şi linia dorită de client. 3. se piaptănă părul spre spate şi se desparte în şuviţe pentru a fi filat pe toată suprafaţa capului. Briciul este aşezat înaintea pieptenului Tunsoarea plastică Tehnica de lucru FILAREA 1. 3. se subţiază şi se scurtează părul de pe frunte.. se piaptănă părul din părţile laterale şi se filează. 6. se scurtează părul de la perciuni şi conturul urechii. 2.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. părul ud se desparte printr-o cărare mediană ce porneşte de la frunte spre spatele capului. curăţind ceafa de părul crescut. DE REŢINUT ! Se execută numai pe părul ud. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU TUNSORILE EXECUTATE CU BRICIUL Sunt solicitate de către clienţi întrucât permit modelarea părului în funcitie de conformaţia capului şi trăsăturile figurii. 2. se subţiază părul de la spate mergând până jos. Temă pentru portofoliu: Documentaţi-vă şi întocmiţi un referat cu tema “Cum alegem o frizură potrivită ?” care va cuprinde următoarele:  Importanţa unei tunsori  Scopul tunsorii  Tipuri de faţă  Imperfecţiuni ale feţei şi cutiei craniene  Mascarea unor imperfecţiuni ale feţei şi cutiei craniene Precizati sursele de informaţie. Aveţi grijă ca referatul să fie estetic. mascarea eventualelor imperfecţiuni ale cutiei craniene. EGALAREA 1. se finisează ceafa. Odată ce referatul va fi terminat.se controlează lungimile şi se egalează firele de păr cu foarfeca. se piaptănă părul. îl puteţi prezenta colegilor în clasă (termen 1 săptămână) Modul I .

2.  Dacă elevii au colaborat la realizarea sarcinilor de lucru.  Dacă au realizat sarcina de lucru în mod corespunzător. Se va completa o fişa de observare a activitaţii de către profesor în care să se specifice:  Dacă au fost înţelese obiectivele activităţii efectuate. 3. Cerinţe: 1.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 18 .  Aranjarea ergonomică a locului de muncă. • Pregătirea lucrătorului. ajutându-se reciproc.  Executarea tunsorii. Elevii vor face schimb de roluri.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. Citeşte cu atenţie paşii de execuţie a unei tunsori. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU Fișă de lucru ✄ Exerciţiu 1 Completaţi un tabel cu ustensilele folosite la executarea tunsorilor respective: Tunsori Tunsori cu breton pentru băieţi Tunsoare clasică fără cărare Tunsoare plastică cu cărare Tunsoare completă ✄ Exerciţiu 2 Enumeraţi în spaţiul delimitat normele de protecţie a muncii pe care trebuie să le respectaţi pe parcusul realizării tunsorii: 1…………………………………………………… 2…………………………………………………… 3…………………………………………………… 4…………………………………………………… 5…………………………………………………… 6…………………………………………………… ✄ Exerciţiu 3 Activitate practică în laboratorul de frizerie. Ustensile Modul I .  Pregătirea clientului.  Alegerea instrumentelor şi a produselor. Formaţi echipe de 2 elevi: un lucrător si un client..  Consilierea clientului.  Aspectul tunsorii. Observă demonstraţia realizată de profesor sau din filmul video. Efectuează lucrarea practică “Realizarea unei tunsori” respectând etapele de lucru.

4. In timpul lucrului. 2. Timp de lucru 90 minute Modul I . Aparatele electrice nu se vor mânui cu mâna umedă. Aparatele electrice vor fi folosite chiar dacă prezintă improvizaţii. Curăţirea pardoselii se face cu cârpe uscate. pe cele pe care le-ai respectat în exerciţiul efectuat anterior. 6. Încercuieşte numărul corespunzător..COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 19 . 3. 7. halatele trebuie să fie curate. brici) lucrătorul trebuie să aibă mâinile uscate. Ustensilele se vor desinfecta la sfârsitul zilei de lucru. 1. 5. In timpul utilizării instrumentelor tăioase (foarfecă. Ustensilele nu se poartă în buzunarul halatului. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU FIŞA DE OBSERVARE Numele şi prenumele……………………………………………………………… Lucrarea realizată: Tunsoarea……………………………… Data…………………………………………………………………………………………… Aspecte urmărite Realizat Nerealizat Pregătirea lucrătorului Aranjarea ergonomică a locului de muncă Consilierea clintului Alegerea instrumentelor şi produselor Pregătirea clientului Executarea tunsorii Aspectul tunsorii Observaţii şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii ✄ Exerciţiu 4 Alege din regulile de protecţie a muncii enumerate mai jos.

Modul I . 3. b) 10 – 15 cm. 5. b) Se scutură părul tăiat. b) Tunsoarea completă. 4. b) Subţierea părului gros şi aspru. Foarfeca de filat se foloseşte la: a) Tunderea părului de la spate. b) Descendentă. intrebare 1. c) Tunderea calotei. c) Creştet. c) Tunsul şi pieptănatul părului. Tunsoarea care se execută cu briciul se numeşte: a) Tunsoarea plastică. AUTOEVALUAREA TESTULUI Nr. 2. c) Se ascute foarfeca de tuns. 2. 9. 7. Prin frizură inţelegem: a) Tunsul părului. b) Porţiunea frontală. Părul ud se desparte printr-o cărare mediană ce porneşte de la frunte la creştet în cazul tunsorii: a) Tunsoarea sport. Traiectoria maşinii de tuns în timpul executării tunderii este: a) Ascendentă.. Tunsoarea clasică fără cărare se execută pe un păr lung de cel puţin: a) 6 – 8 cm. tunderea părului începe din: a) Părţile laterale. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU TEST DE EVALUARE Alege varianta de răspuns considerată corectă şi scrie litera corespunzătoare răspunsului corect în formularul de autoevaluare. c) Tunsoarea cu breton pentru băieţi. b) Fizionomia clientului c) Procedeul şi instrumentele folosite 6. 5.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 20 Răspuns Realizat Nerealizat Puncte . 1. c) Tunsoarea plastică. Clasificarea tunsorilor se face în funcţie de: a) Materialele folosite. Pentru realizarea tunsorii complete. 3. c) Verticală. b) Tunsoarea clasică fără cărare. 8. Inainte de executarea tunsului: a) Se desinfectează şi se curătă instrumentele. c) 8 – 10 cm. 4.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. b) Pieptănatul părului.

• Se continuă cu părţile laterale. putând totaliza la acest exerciţiu 10 puncte. DE REŢINUT O pieptănătură se face după spălatul părului sau după o fricţionare cu loţiune. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU 6. Pentru reuşita acestei tunsori trebuie să ţinem seama de: • combinarea tehnicilor de lucru • noţiunile de armonizare • adaptarea pieptănăturilor cunoscute pentru a realiza aranjarea părului potrivită tunsorii realizate.. • La sfârşit se usucă părul din porţiunea frontală.din dreptul frunţii spre creştet. Modificările aspectului standard al unei tunsori clasice trebuie făcute ţinând cont de faptul că tunsoarea nou creată trebuie să pună în valoare trăsăturile frumoase şi totodată să mascheze imperfecţiunile cutiei craniene şi ale figurii. părţile laterale şi spatele capului.  Fiecare răspuns corect va fi notat cu 1 punct şi veţi primi din oficiu 1 punct. 9. de puncte 1 punct Cerinţe:  Treceţi în rubricile tabelului răspunsurile pe care le consideraţi corecte. Modul I . Se acordă din oficiu Nr. Astfel s-a ajuns în prezent la numeroase tehnici de lucru pornind de la adaptarea tehnicilor de lucru clasice pentru a executa tunsori la cerinţele clienţilor după fotografii. de curentele de modă beneficiind de toate progresele tehnice. • Se usucă părul din porţiunea superioară a capului. • Se încheie cu pieptănarea şi fixarea vârtejului şi a porţiunii din spatele capului. 8. reviste.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.  Consultaţi-vă notiţele şi bifaţi în rubrica “ Realizat” dacă răspunsul vostru a fost corect sau în rubrica “Nerealizat” dacă ai dat un răspuns greşit.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 21 . Peste cap • Se începe cu porţiunea superioară a capului. • Se usucă de-a lungul cărării de la creştet spre frunte. Cu cărare • Se începe din creştetul capului de la vârtej. 7. FIŞĂ DE DOCUMENTARE NR. cataloage. sau tunsori de vedete. 5 Având un rol estetic deosebit de important tunsoarea este influienţată direct de evoluţia şi preferinţa societăţii. în funcţie de forma cerută de tunsoare şi de fizionomia clientului. Pieptănarea şi uscarea părului se face diferit.

Pentru această activitate. Alegeţi un lider. c) Controlarea limbajului trupului. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU Fișă de lucru Activitate practică. Sarcinile vor fi împărţite după cum urmează: Elevul nr. Se va completa o fişă de evaluare de către profesor. Nume elev Sarcină lucru Corect Incorect Observaţii şi propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii In cadrul acestei activităţi. f) Dupa execuţia tunsorii şi a pieptănăturii.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 22 . va nota observaţiile pozitive şi negative pe bilete şi le va prezenta colegilor. veţi avea în vedere următoarele: a) Prezentarea tunsorii potrivite în funcţie de caracteristicile clientului. 2  alege o tunsoare clasică pe care trebuie să o modifice după o fotografie adusă de client  execută tunsoarea  execută pieptănătura potrivită tunsorii Elevul nr. b) Exprimarea clară a ideilor. coordonează şi supraveghează activitatea Elevul nr. 1  lider. Un elev va fi client iar ceilalţi vor examina clientul şi vor alege tunsoarea şi pieptănătura potrivite. e) Oferirea de alternative clientului în cazul în care acesta este nehotărât. Liderul va prezenta concluziile. veţi avea de purtat o discuţie pe tema “Adaptarea tunsorilor clasice la caracteristicile clientului”.. întrebaţi clientul dacă este mulţumit de rezultat. Formaţi grupuri de 3 elevi. 3  client care cere executarea unei tunsori şi a unei pieptănături după o fotografie  doreşte adaptarea frizurii la caracteristicile lui Schimbaţi rolurile între membrii grupului şi repetaţi exerciţiul. Modul I . d) Urmărirea reacţiei clientului la prezentarea tunsorii şi a pieptănăturii. Pentru acest exerciţiu vă veti grupa în echipe de 3 elevi. Se vor purta discuţii pe marginea observaţiilor din bileţele.COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII.

Bucureşti 1971 3. Nemeşu : ″Stil şi inspiraţie în coafura″ Ed. Instrument folosit pentru tăierea părului.. M. Dimitriev : ″Manualul frizerului şi coaforului″ Ed. Venus. C. Elke Bolz : ″Cum să ne coafăm singure″ Ed. A. Operaţie executată cu foarfeca de filat. 5. Birleanu : ″Coafură şi stil″ Ed. 2. Instrument necesar frizerului pentru execuţia tunsorilor. Molecea. 6. B. BIBLIOGRAFIE 1. A Pop. Bucureşti 2000 6. 2008 Modul I . Coreus Publishing. Elena Oseacă-Pădeanu : ″ Tainele coafurii ″ Ed. 8. Persoana care apelează la serviciul unui frizer. Orizontal: 1.Grafic-art. Iaşi – Romania 2. 4. Ing. încercaţi să rezolvaţi următorul: ARITMOGRIF A 1 2 3 4 5 6 7 8 B Pe coloana A-B – tunsoare care se execută cu briciul pe părul ud. Dr. Instrument necesar la tunderea completă. P. Bucureşti 2006 4. H. Tunsoare care se execută pe un păr de 10-15 cm. Bucureşti.Tunsori bărbăteşti – Clasa a X-a – Coafor stilist 23 .COLEGIUL TEHNIC DE COMUNICATII. Porţiune de unde se începe tunsoarea completă. Didactica si Pedagogică. Operaţie care constă în scurtarea părului. 7. 3. Botoşani 2006 5. NICOLAE VASILESCU KARPEN” BACAU Folosindu-vă de cunoştinţele dobândite. Schauenburg : ″A şti cum″ Ed. Comercial.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->