RIMSKA VJEROVANJA

proricanje 2. Etruščani – hramovi.UTJECAJI 1. Grci – većina bogova. proricanje .

Rimljani su bili mnogobošci štovali su bogove: podizanjem hramova prinošenjem žrtava u plodovima i životinjama 3.BOGOVI • • 1. 2. priređivanjem svečanosti .

GROMOVNIK .JUPITER (ZEUS) VRHOVNI BOG.

JUNONA (Hera) Božica braka i poroda .

MINERVA (ATENA) MARS (ARES) .

VENERA (AFRODITA) DIJANA (ARTEMIDA) .

VULKAN (HEFEST) MERKUR (HERMES) .

NEPTUN (POSEJDON) PLUTON (HAD) .

BAKHO (DIONIZ) .

VESTA BOŽICA KUĆE I OGNJIŠTA OSTACI VESTINOG HRAMA NA FORUMU U KOME JE GORJELA “VJEČNA VATRA” .

Vestalka koja prekrši zakon djevičanstva. . živa se pokapa. oslobođen je. u kojima se zavjetuju na djevičanstvo. iz otmjenih obitelji. služe 30 g. nose bijelu odjeću i vrpce na čelu Ako ih zločinac sretne na putu za izvršenje kazne. održavaju njen hram i vječnu vatru. Biraju se u dobi od 6 do 10 g. savršeno zdrave. a nakon toga se mogu udati Oslobođene su očinske vlasti.VESTALKE Svećenice božice kuće i ognjišta Veste. imaju počasna mjesta na igrama.

najbliža mu rodbina sklapa oči i zaziva ime triput. glasnici oglašavaju sprovod • U početku uvijek noću (baklje). žalobna odjeća je crna (tamna) bez nakita i znakova položaja . Oblači ga se u togu i izlaže u atriju nogama prema van i novčićem u ustima. Kuća se kiti jelom i čempresom.Kućni bogovi I pokopi • Rimljani štuju duhove predaka kao božanstva – LARI i PENATI • Rimljani se pokapaju u zemlju ili spaljuju • Kad čovjek umre.

VODOVOD .Rimske građevine .

ceste “SVI PUTEVI VODE U RIM” .Rimske građevine .

RIMSKE GRAĐEVINE .TERME .

RIMSKE GRAĐEVINE AMFITEATAR .

FORUM .

4. Koji su narodi utjecali na rimsku vjeru? Koko su Rimljani štovali svoje bogove? Koji bogovi čine kapitolijsko trojstvo? Nabroji još četiri rimska boga. 7. Kako nazivamo rimske kućne bogove? Kako su se Rimljani pokapali? Čemu su služili amfiteatri. 10. Kako se zove božica kuće i obitelji? Opiši život vestalki. 5. 6. 3. 9. a čemu terme? Zašto je nastala izreka da “svi putevi vode u Rim? . 8.PONOVIMO 1. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful