Nota lengkap pertolongan cemas asas dlm msword

PERTOLONGAN CEMAS Pengertian Pertolongan Cemas Pertolongan atau bantuan segera yang bersifat sementara diberikan kepada mangsa yang mengalami kemalangan atau kecederaan dengan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian sebelum ketibaan bantuan perubatan atau sebelum mangsa mendapat rawatan perubatan yang sempurna.

Tujuan-tujuan Pertolongan Cemas a) Membantu menyelamatkan nyawa mangsa. b) Mengelakkan mangsa dari kecederaan yang lebih teruk. c) Membantu mengurangkan kesakitan atau kesengsaraan mangsa. Sifat-sifat Pemberi Pertolongan Cemas Yang Baik a) Mempunyai kepercayaan kepada diri sendiri di dalam mengendalikan kes-kes kecemasan. b) Pantas ikhtiar menggunakan segala kemudahan yang terdapat di tempat kejadian atau sekelilingnya. c) Tajam perhatian di dalam mengenali tanda-tanda dan gejala sesuatu kes. d) Mempunyai sifat bertimbang rasa kepada mangsa. e) Tidak mempunyai sikap memilih bangsa atau keturunan semasa memberi keutamaan rawatan mangsa. f) Bersifat lemah lembut semasa memberi bantuan agar dapat mengurangkan kesakitan si mangsa. Tugas-tugas Ahli Pertolongan Cemas a) Menyelamatkan mangsa secara permulihan pernafasan CPR jika pernafasan mangsa terhenti, menahan pendarahan dan mengelakkan mangsa dari terjadi renjatan. b) Membalut luka dengan kain yang bersih supaya dapat mengelakkan dari jangkitan kuman. c) Memberi sokongan di bahagian yang cedera terutamanya patah dengan tuap atau anduh supaya bahagian yang cedera berkeadaan tetap dan tidak bergerak. d) Elak mangsa dari mengalami renjatan. e) Beri semangat kepada mangsa agar sentiasa berada dalam keadaan tenang. f) Atur bantuan agar mangsa mendapat rawatan perubatan. Pengendalian Mangsa Kemalangan a) Memberi bantuan dengan tenang dan pantas. Jangan panik semasa menghadapi keadaan. b) Beri semangat kepada mangsa agar berada dalam keadaan tenang. c) Uruskan bantuan supaya mangsa mendapat bantuan perubatan dengan segera. d) Lapor kejadian kepada pihak polis jika perlu.

Peraturan-peraturan Semasa Memberi Bantuan a) Membuat penilaian keadaan, - Menentukan keselamatan diri dan mangsa dalam keadaan selamat. - Kemudahan-kemudahan yang terdapat seperti telefon bagi kemudahan mendapatkan

bantuan. - Dapat menilai keterukan/keparahan mangsa b) Membuat diagnosa – mendapatkan sejarah kejadian, tanda-tanda gejala, keadaan sekeliling yang boleh dijadikan bukti serta menjalankan pemeriksaan ke atas kecederaan mangsa. c) Memberi rawatan sementara – menjalankan rawatan mengikut prinsip dan memberi keutamaan kepada mangsa yang teruk. d) Membuat dan memberi laporan – mengikut sejarah, kecederaan, pernafasan, nadi, kesedaran dan rawatan yang telah dilakukan ke atas mangsa. Peringatan !!! a) Elakkan dari melakukan bantuan yang berlebihan dari yang sepatutnya supaya dapat mengelakkan mangsa menjadi lebih teruk. b) Jangan tanggalkan pakaian mangsa terutama mangsa yang tidak sedarkan diri. Lakukan dengan hanya melonggarkan sahaja mana-mana bahagian yang ketat. c) Cuba dapatkan bantuan perubatan seberapa segera. d) Lakukan bantuan berdasarkan landas-landas selamatkan nyawa, pendarahan dan kecederaan patah. e) Beri kerjasama kepada pihak polis atau perubatan jika bantuan diperlukan.

PEMBEBATAN Tujuan pembebatan a) Menahan pendarahan b) Membantu mengelakkan luka atau kecederaan dari terdedah kepada kekotoran yang boleh menyebabkan jangkitan. c) Mencegah jangkitan di tempat luka. Melakukan pembebatan perlu menggunakan kain pembebatan yang bersih suci hama. Kebiasaannya jenis kain yang digunakan untuk pembebatan adalah dari jenis kain kasa dan kain lint kerana kain ini lembut dan mudah menyerap. Pembebat Semasa Kecemasan a) Sapu tangan yang bersih. b) Kain biasa yang bersih dan mudah menyerap. Semasa melakukan pembebatan, seboleh-bolehnya elakkan dari memegang atau menempoh kain yang digunakan untuk melapik tempat luka. Ini bertujuan meminimakan jangkitan kuman di tempat cedera tersebut.

Pembalut (Bandages) Terdapat berbagai-bagai jenis kain pembalut digunakan semasa menjalankan rawatan mangsa kemalangan. Antara jenis-jenis pembalut yang digunakan ialah:a) Pembalut tiga segi (triangular bandage). b) Pembalut lebar (broad bandage). c) Pembalut panjang (narrow bandage). d) Pembalut gulung (rollar bandage). Kegunaan Kain Pembalut a) Penetapan tuap (sling) supaya tidak bergerak. b) Menetapkan pembebatan yang dilakukan.

c) Mengampu bahagian yang cedera. d) Membantu menghentikan pendarahan. e) Mengurangkan bengkak. Kain Anduh Tiga segi Kain anduh tiga segi merupakan kain yang sangat penting di dalam pertolongan cemas kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Kain anduh yang baik berukuran 1 meter x 1.4 meter. Antara kegunaan kain anduh ialah:a) Mengampu bahagian yang cedera atau patah. b) Menghenti atau menahan pendarahan. c) Menetapkan bahagian yang cedera. d) Dapat digunakan sebagai pengipas. e) Menutup tempat yang luka atau cedera. f) Sebagai pengelap atau karung tuaman sejuk.

Anduh (sling) Jenis-jenis Anduh a) Anduh besar (large arm sling) - mengampu bahagian anggota atas yang luka atau cedera. - mengurangkan pergerakan serta sakit anggota atas. b) Anduh tiga segi/Anduh St. John’s (triangular sling) - menahan pendarahan anggota atas. - Mengampu kecederaan bahagian bahu dan tulang skapula. - Mengampu anggota atas yang cedera. c) Anduh kecil (small arm sling) - mengampu kecederaan di bahagian bahu. - Mengampu tulang klavikal yang cedera. - Mengampu anggota atas yang cedera. d) Anduh leher dan lengan (collar and cuff sling) - mengampu pergerakan anggota atas yang mengalami patah tulang klavikal.

SISTEM PENGALIRAN DARAH Merupakan rangkaian sistem yang tertutup yang terdiri dari jantung, saluran-saluran darah dan limpa. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu saluran arteri, vena dan kapilari. Jantung Jantung terletak di ruang dada iaitu di belakang bawah dada. Letaknya 2/3 arah ke kiri ruangan dada iaitu di antara kanan dan kiri jantung. Saiznya adalah lebih kurang sebesar gengaman. Bentuknya adalah seperti buah pear iaitu tirus di hujungnya. Jantung dapat mengepam darah kira-kira 120-150 mls darah bagi setiap kali ia mengepam. Setiap minit ia dapat mengepam kira-kira 5 liter darah. Pengaliran dan pengepaman darah dari jantung akan menjadi lebih banyak apabila seseorang itu

Oleh itu secara keseluruhannya di dalam jantung terdapat 4 ruangan yang dikenali sebagai aurikal kiri. b) Injap Semi Luar (injap separuh bulat) terdapat di bahagian kanan ventrikal ke pulmonary artery dan kiri ventrikal ke aorta. Dinding arteri sebagai elastik dan kuat. Dari setiap bahagian ini ianya terbahagi kepada 2 ruangan iaitu atrium (aurikal) di bahagian atas dan ventrikal di bahagian bawah. arteri dan kapillari arteri untuk kegunaan sel badan. b) Saluran Vena – terdiri daripada 3 lapisan selaput tetapi tidak setebal dan selastik arteri. darah akan dialir ke saluran pulmonary vena ke ruangan antrium kiri jantung dan seterusnya dipam keluar untuk diedarkan ke seluruh badan melalui saluran aorta. Saluran darah terbahagi kepada 3 jenis iaitu:a) Saluran Arteri – terbina dari 3 lapisan selaput. c) Saluran Kapillari – saluran ini sangat kecil. Antaranya:a) Lapisan pericardium (bahagian luar jantung) – terbina dari otot-otot berfiber dan serosa. Kedua-dua bahagian ini dipisahkan oleh dinding yang dikenali sebagai septum. Saluran arteri mengalirkan darah beroksigen dari jantung ke seluruh badan kecuali saluran pulmonary arteri. b) Lapisan Myocardium (lapisan tengah) – terbina dari lapisan tisu otot bebas. Selaput luar terbina dari lapisan tisu berfiber yang bertindak sebagai pelindung kepada saluran arteri.melakukan pergerakan. Di dalam ruangan-ruangan jantung ini terdapat injap-injap iaitu:a) Injap Antrio Ventricular (injap serambi) yang terdiri dari Injap Tricuspid yang terletak di antrium kanan dan injap Bicuspid yang dikenali sebagai Injap Mitral di antrium kiri. ventrikal kiri dan ventrikal kanan. Darah yang telah digunakan oleh tisu akan di salur kembali ke saluran badan kecuali kapillari vena. Jantung terbina daripada otot-otot di luar kawalan. Jantung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. pergerakannya adalah tidak dikawal oleh mana-mana bahagian sistem badan. saluran vena dan seterusnya ke ruangan antrium kanan jantung. terbina dari satu lapisan selaput tisu epithelium leper biasa. Oleh yang demikian. c) Lapisan Endocardium (lapisan dalam) – terbina dari tisu-tisu epithelium leper. Pengaliran Darah Terbahagi kepada 2 peringkat:a) Peredaran darah paru-paru (pulmonary) yang bermula dari ventrikal kanan hingga ke antrium kiri.8 saat bagi setiap kali. Apabila telah pengoksigenan. b) Peredaran sistematik – peredaran darah mula dari ventrikal kiri hinggalah kembali ke antrium kanan jantung. Manakala saluran vena pula menyalurkan darah yang berkarbon dioksida dari tisu ke jantung untuk pembebasan gas karbon dioksida di paruparu. Jantung terbina dari 3 lapisan otot. . Manakala peredaran darah mengambil masa kira-kira 0. Jantung berdenyut antara 70 hingga 100 kali seminit bagi orang dewasa. Dari situ darah dipam ke ruangan ventrikal kanan jantung dan seterusnya dipam ke paru-paru melalui saluran pulmonary arteri untuk proses pengoksigenan. aurikal kanan.

. Manakala otak terbahagi kepada 3 bahagian iaitu:a) Serebrum yang terdiri dari 2 hemispere. Berat otak adalah kira-kira 31bs. maka satu utusan mengalir ke saluran aorta dan seterusnya keseluruh saluran arteri. b) Sistem saraf pinggir – yang berfungsi menghubung saraf pusat dengan organ dan otot. b) Berfungsi sebagai pusat intelektual dan ingatan. c) Kumpulan AB. d) Menguasai bahagian rendah otak dan mempengaruhi beberapa tugas tubuh. Sistem saraf berfungsi sebagai pengalir rangsangan bagi penyelarasan perhubungan di antara satu binaan dengan binaan yang lain. c) Sistem saraf otonomi (sistem di luar kawalan kemahuan). Nadi boleh dirasa pada tempat-tempat tertentu di saluran arteri sahaja. Pons varoliidan Mendulla Oblongata yang membentuk pangkal otak. saraf tunjang dan gentian-gentian saraf (aferen dan eferen) yang bertugas menghantar utusan ke otak dan membawa semua utusan rangsangan dari otak. c) Menguasai gerak geri otot jalur. Sistem saraf boleh dibahagikan kepada:a) Sistem saraf pusat. antaranya ialah:a) Kumpulan A. b) Serebrum yang terdiri dari 2 cuping (lobe) c) Otak tengah. Tugas Sereblum a) Menerima utusan rangsangan deria dan mentafsirkannya. SISTEM SARAF Sistem araf terdiri dari unit-unit neuron. b) Kumpulan B. Diastol – istilah peringkat jantung berehat. Pengucupan jantung yang dihasilkan itu akan menghasilkan nadi. Pusat pengawalan saraf berpusat di otak. Darah terdiri dari beberapa kumpulan tertentu. Untuk mengukur tekanan darah alat yang digunakan dikenali sebagai sphygmomanometer.Nadi Apabila ventrikal kiri jantung mengucup bagi mengepam darah keluar. Sistem saraf terdiri dari otak. Otak – dilindungi oleh satu lapisan selaput nipis yang dikenali sebagai meninges. d) Kumpulan O. Sistol – istilah yang menyatakan jantung mula mengepam (berdenyut).

Ia bermula dari hadapan hidung ke bahagian faring. Sistem pernafasan terdiri daripada :a. Pernafasan luar – oksigen yang disedut dari udara di bawa ke dalam sistem saluran darah dan kemudiannya pembebasan karbon dioksida. Laring (larynx) – peti suara d. Alveoli (air sac) g. Setelah oksigen digunakan. Rongga hidung terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian kiri dan kanan yang dipisahkan oleh nasal septum. Bronchi e. karbon diokida dan wap yang terhasil akan di hantar kembali ke paru-paru dan dibebaskan melalui hidung. SISTEM PERNAFASAN Sistem yang penting bagi hidupan. Pernafasan dalam – pertukaran oksigen di antara saluran kapillari dengan sel-sel.Tugas Sereblum a) Menyelenggara kesegaran otak. bulu hidung. . Pernafasan terbahagi kepada 2 kategori iaitu:1. Tugas hidung:– a) Saluran tempat mula-mula udara masuk ke paru-paru. Tisu yang membina lapisan ini adalah dari sel epithelium turus bersisik. Bronchiole f. di mana oksigen dari bahagian hidung hingga ke peparu diserapkan oleh saluran darah untuk diedar untuk kegunaan pernafasan semula sel-sel. 2. Hidung b. b) Sebagai organ bau c) Menentukan sifat bunyi suara. Dalam ruangan hidung terdapat turbinate. Paru-paru Hidung Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian hadapan dan belakang. tulang lembut dan tulang hidung. Faring c. c) Mengawal keseimbangan badan. b) Menyelaras segala gerak-geri otot.

Faring. Trakea terletak di bahagian depan saluran oesophagus. krikoid.5 dan 6 tulang cervical). Paru-paru Paru-paru merupakan organ yang elastik yang berbentuk kun yang terletak pada ruangan thorex. . anteoid dan epiglotis.menentukan sifat bunyi suara. c) Laryngopharynx –saluran penyaluran udara yang di sedut. Terbina dari rawan.membantu menentukan sifat bunyi suara.5 inci. otot-otot intercostal dan tulang rusuk. Laring Terletak di pertengahan leher iaitu di antara faring dengan trakea (ruas 4. Bronchi Terbina dari rawan berbentuk “C”. Pada bahagian laring terdapat juga rawan thyroid. Paru-paru terbahagi kepada 2 iaitu kiri dan kanan paru-paru. Alveoli Merupakan penghujung bronchioles. . Tugas Laring : . Bronchiles Merupakan cabang atau ranting bronchi yang lebih kecil bentuknya. Merupakan sebahagian dari saluran pernafasan . Paru-paru kanan mempunyai 3 cuping manakala kiri pula mempunyai 2 cuping. Terbina dari otot bebas (involuntary muscle). Ia diseliputi oleh lapisan nipis yang dikenali sebagai lapisan pleura. Panjang kira-kira 5 inci panjang yang bermula dari dasar tengkorak (base of skull) hingga ke oesophagus (ruas ke 6 tulang cervical). Mekanisma pernafasan Pernafasan manusia dikawal oleh pusat pernafasan di bahagian meduolla oblongata. Struktur binaan sama seperti struktur trakea. Panjangnya kira-kira 4. Faring terbahagi kepada 3 peringkat iaitu:a) Nasopharynx – belakang rongga hidung b) Oropharynx – belakang ruang mulut (tekak). Ia merupakan gelembung udara (air sac) yang diliputi oleh selaput squamous epithelium. Tugas Trakea: menjadi saluran pernafasan udara masuk dan keluar. peringkat hembusan keluar (expiration ) dan waktu rehat (pause). Terbina dari rawan hailin. Trakea Bermula dari bahagian bawah laring hingga ke cabang braonchi. Mekanisma pernafasan adalah merupakan pergerakan pernafasan yang berlaku akibat dari pergerakan selaput diagphram. Mekanisma pernafasan terbahagi kepada 3 peringkat iaitu peringkat penarikan nafas masuk (inspiration).penyaluran udara . Setiap bahagian terbahagi kepada cuping-cuping (lobe) yang tersendiri.

f) Tertimbus atau ditimpa benda berat di dada atau tertimbus bantal bagi bayi. gas beracun atau asap b) Terkena kejutan elektrik atau panahan petir. Kandungan oksigen yang digunakan adalah kira-kira 4 – 5% sahaja. d) Tersekat bendasing pada saluran pernafasan. Manakala kadar udara yang disedut adalah kira-kira 400 – 500 mls. Tanda-tanda dan gejala terhenti pernafasan a) Sukar bernafas. d) Mangsa berkeadaan gelisah. Ini menyebabkan berlaku tekanan rendah di dalam paru-paru. Manakala otot diaghparam menjadi luas. gangguan sistem saraf. Setiap minit pernafasan yang normal berlaku sebanyak 14 – 15% kali seminit. Ini menyebabkan udara yang terdapat di dalam paru-paru tertekan keluar.Merupakan pergerakan pasif di mana ruang thorex kembali kepada saiz biasa. g) Penyakit-penyakit pada saluran pernafasan atau jantung.Peringkat penarikan nafas – merupakan pergerakan aktif yang menyebabkan ruangan thorex menjadi luas. Kandungan oksigen di udara yang kebiasaan disedut oleh manusia adalah kira-kira 20 – 21%. c) Termakan atau terminum bahan-bahan beracun. Peringkat hembusan keluar . jantung dan paru-paru tidak berfungsi dengan sempurna dan sebagainya. Punca-punca terhenti pernafasan a) Lemas dalam asap. selebihnya antara 14 – 15% dihembus keluar bersama-sama karbon dioksida sebanyak 4% TERHENTI PERNAFASAN (ASPHYXIA) Suatu keadaan bila mana berlakunya kekurangan bekalan oksigen di dalam darah yang menyebabkan tisu dan sel-sel tidak mendapat bekalan oksigen untuk bernafas dan menjalankan tugas. sekatan saluran pernafasan. gangguan pada pusat pernafasan di medulla oblonggata. c) Muka menjadi pucat. Tulang rusuk bergerak keluar kearah luar dan ke atas (upward andoutward) menyebabkan otot intercostal mengucup. Kekurangan bekalan oksigen berpunca dari kekurangan bekalan oksigen di udara. lelah. Keadaan ini memberi ruang kepada udara masuk ke dalam paru-paru. Contohnya penyakit jantung. j) Kecederaan di bahagian dada seperti patah tulang dada atau tulang rusuk. . i) Berlakunya pertukaran tekanan secara mengejut dari tekanan rendah ke tekanan tinggi dan sebaliknya. Tekanan di ruangan thorex menjadi sempit dan tekanan di dalam paru-paru menjadi tinggi. pertumbuhan pada saluran pernafasan. h) Alahan atau allergi yang menyebabkan saluran pernafasan bengkak atau gangguan pada pusat pernafasan. e) Tercekik atau terjerut pada bahagian leher. b) Pernafasan cepat dan pendek-pendek. radang paru-paru. e) Bibir dan kuku menjadi pucat dan kebiruan f) Mangsa berkeadaan lemah dan tidak berkeupayaan. Manakala diagphram kembali ke bentuk asal iaitu melengkung ke atas. Otot intercostal berehat dan menyebabkan tulang rusuk tertarik ke bawah.

c) Keluarkan mangsa secara menarik perlahan-lahan.Beri bantuan pernafasan sekiranya pernafasan terhenti. Dongak kepala mangsa dan periksa pernafasan mangsa. d) Periksa pernafasan mangsa secara dengar. sekiranya tiada. Lemas Dalam Air (Drowning) a) Bantuan pernafasan mulut ke mulut atau mulut ke hidung. Bendasing Dalam Saluran Pernafasan.g) Saluran vena di bahagian leher mengembang. e) Rawat kecederaan sekiranya ada. e) Periksa pernafasan dan pergerakan nadi mangsa. j) Mangsa mengalami renjatan dan terhenti pernafasan. i) Dapatkan bantuan perubatan segera. c) Periksa pergerakan nadi mangsa. b) Dongakan kepala mangsa supaya saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. Lakukan kaedah ini berselang seli antara pernafasan dan tekanan jantung sehingga jantung dan pernafasan berfungsi kembali atau bantuan sampai. g) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. f) Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. Lakukan CPR. ia boleh dilakukan sekiranya mangsa terhenti pernafasan semasa lemas. lakukan permulihan tekanan jantung dari luar (chest compression). c) Baringkan mangsa dan dongakan kepala mangsa. lihat dan rasa. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Periksa pernafasan dan pergerakan nadi. Tergantung (hanging) a) Ampu anggota mangsa ke atas bagi mengurangkan jerutan tali. Holger Neilson atau Selvesters. e) Dapatkan rawatan perubatan segera. d) Lakukan tekanan jantung dan bantuan pernafasan berselang seli sehingga mangsa bernafas dan jantung berdenyut kembali. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman semasa mangsa dalam keadaan tidak sedar. e) Periksa pergerakan nadi mangsa. b) Potong tali dan tanggalkan jerutan. e) Longgarkan pakaian mangsa. b) Tutup mulut dan hidung dengan tuala basah/ lembab dan masuk secara merangkak. dan lakukan tekanan dada dari luar sekiranya nadi terhenti. Rawatan Am Terhenti Pernafasan a) Bawa mangsa ke tempat selamat dan baringkan mangsa dalam keadaan melentang. h) Berpeluh dan badan menjadi sejuk. mulut ke hidung. lakukan CPR. i) Pergerakan nadi menjadi cepat dan lemah pada permulaannya dan diikuti pergerakan yang perlahan sebelum terhenti. c) Cuba periksa punca penyebab terhentinya pernafasan supaya mudah memberi bantuan yang sebaik mungkin. Lemas dalam asap/gas beracun (suffocation by gas/smoke) a) Pastikan gas atau asap beracun keluar terlebih dahulu. Rawatan-rawatan Khas Terhenti Pernafasan. d) Longgarkan pakaian mangsa. h) Dapatkan bantuan perubatan segera. . Sekiranya pernafasan terhenti. beri bantuan pernafasan melalui kaedah mulut ke mulut. f) Selimutkan mangsa. b) Bawa ke daratan dan baringkan mangsa. Buka pintu atau tingkap. Sekiranya terhenti.

sama ada ianya retak.  Arah mangsa membongkok perutnya ke belakang kerusi atau melakukan sendiri Hiemlich Manuver jika perlu. Periksa pernafasan dan gerak nadi. Jika tiada lakukan CPR.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing jika terdapat. Lakukan CPR jika pernafasan dan nadi terhenti. PATAH Merupakan kecederaan yang melibatkan mana-mana bahagian tulang.  Dongak kepala mangsa dan periksa mulutnya. b) Pastikan ahli pertolongan cemas memakai kasut getah semasa menghadapi keadaan. Lakukannya sehingga bendasing keluar. d) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan.1. putus.  Periksa mulut mangsa bagi menentukan terdapat atau tidak bendasing. remok.  Tiarapkan si mangsa dan berikan 5 tepukan di bahagian belakang mangsa. serpihan atau sebagainya. Beri tepukan di bahagian kiri kanan tulang belikat mangsa sehingga bendasing keluar. 2) Bayi Sekiranya mangsa sedar  Angkat bayi dalam keadaan kaki ke atas dan kepala ke bawah.  Dapatkan bantuan perubatan jika perlu. Punca-punca patah Boleh terjadi secara langsung atau tidak langsung a) Secara Langsung .  Lakukan kaedah Heimlich Manuver atau chest compression berselang seli dengan memeriksa mulut mangsa bagi menentukan bendasing keluar atau tidak. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa secara melentang.  Lakukan CPR jika pernafasan dan pergerakan jantung terhenti. e) Dapatkan rawatan perubatan segera. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing keluar.  Perhatikan keadaan mangsa.  Dapatkan bantuan perubatan. Rawatan Terhenti Pernafasan Oleh Kejutan Elektrik a) Tutup dan cabut plug terlebih dahulu atau alih wayar berarus elektrik dengan menggunakan kayu yang kering atau benda yang tidak mengalirkan arus elektrik dengan baik.  Lakukan bantuan secara kaedah Heimlich Manuver atau chest thrust sekiranya mangsa tidak boleh bernafas. Lakukan kaedah ini sehingga bendasing dapat dikeluarkan. Orang dewasa (Sekiranya mangsa sedar)  Tanya mangsa sama ada boleh bernafas atau tidak. Kemudian telentangkan mangsa dan beri 5 tekanan jantung dari luar. Arah mangsa supaya batuk agar bendasing dapat keluar.  Dapatkan bantuan perubatan segera. periksa gerak nadi mangsa.  Setelah keluar. pecah. Sekiranya mangsa pengsan  Baringkan mangsa dalam keadaan melentang. c) Bawa mangsa ke tempat selamat dan betulkan saluran pernafasan mangsa.

c) Patah melarat (Complicated fracture) Patah yang menyebabkan organ lain turut mendapat kecederaan. Rawatan patah hendaklah dilakukan di tempat kejadian kecuali keadaan merbahaya di situ. tengkorak kepala yang terbenam menghimpit otak. b) Patah riok (Compound fracture) Terdapat luka di tempat patah di mana hujung tulang yang patah tertonjol keluar di bahagian luar kulit. g) Dapatkan bantuan perubatan segera. e) Ampu bahagian yang patah dengan menggunakan tuap atau anduh mengikut keadaan dan tempat yang patah. Contohnya. rawatan pendarahan hendaklah dilakukan. berlaku kecutan otot atau pergerakan otot yang secara tiba-tiba. Patah-patah Tertentu Pecah Tengkorak Kepala . Contohnya kena tembakan. d) Patah Remok (Comminuted fracture) Patah yang berkeping-keping atau beberapa bahagian. e) Patah Terenyok (Impacted fracture) Tulang patah kepada dua bahagian dan salah satunya terbenam ke dalam tulang yang patah itu. tendangan atau kemalangan. b) Secara Tidak Langsung Patah terletak jauh dari tempat yang mengalami kecederaan. f) Tanda-tanda dan gejala lain kecederaan. d) Terdapat kecatatan bahagian patah seperti bengkok ataupun anggota menjadi lebih pendek. periksa pernafasan dan nadinya.Apabila mangsa pulih. b) Tenangkan mangsa sekiranya mangsa dalam keadaan sedar. g) Pecah Remok (Depressed fracture) Tulang yang pecah terbenam ke bawah dan menghimpit organ lain. f) Patah Rebung (Green Stick fracture) Patah secara menyungkap dan tidak terus putus. pukulan. menyebabkan tulang patah. e) Dapat merasa geselan tulang bila dipegang bahagian patah. c) Sekiranya mangsa pengsan. Biasanya terjadi kepada tulang kanakkanak dan bayi. b) Bengkak dan lebam bahagian yang tercedera. Tanda-tanda dan gejala patah a) Sakit pada bahagian patah atau kawasan berhampiran. Hentikan pendarahan secara kaedah langsung atau tidak langsung mengikut kesesuaian. Lakukan CPR sekiranya nadi dan pernafasan terhenti. Rawatan Am Patah a) Letak pesakit dalam keadaan selesa. c) Sukar atau tidak dapat bergerak atau mengangkat bahagian tercedera. Contohnya. Jenis-jenis patah a) Patah tebu/tertutup (simple fracture) Patah yang tidak disertai dengan luka di bahagian patah.Patah tepat pada tempat atau puncanya.

Kemungkinan pecah tulang kranium atau tulang pangkal tengkorak. Tanda-tanda dan gejala a) Mengalami pengsan sebentar atau berterusan. b) Keluar darah dari hidung, tekak atau telinga. c) Muntah. d) Mangsa berkeadaan gelisah. e) Anak mata membesar dan tidak seimbang antara satu dengan lain. h) Nafas berbunyi kuat. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan mengiring. b) Betulkan saluran pernafasan dengan mendongakkan kepala mangsa. Keluarkan bendasing sekiranya terdapat di dalam mulut mangsa. c) Periksa pernafasan gerak nadi, lakukan CPR jika sekiranya pernafasan dan nadi tidak berfungsi. d) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. d) Dapatkan bantuan perubatan segera.

Patah Tulang Rahang Tanda-tanda dan gejala a) Sakit pada bahagian dagu atau rahang. b) Tidak boleh menggerakkan atau membuka mulut. c) Bengkak dan lebam di bahagian belakang. d) Air liur meleleh keluar dari mulut pesakit. e) Gigi mangsa berselisih. Rawatan a) Tenangkan mangsa dan tentukan saluran pernafasan berada di dalam keadaan baik. b) Ampu bahagian dagu dengan kain yang lembut dan ikat dengan balutan dagu. c) Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. d) Dapatkan bantuan perubatan. Patah Tulang Belakang Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di bahagian yang mengalami kecederaan. b) Tidak berupaya menggerakkan anggota badan. c) Merasa kebas atau hilang rasa anggota bawah. d) Terdapat kecacatan atau lebam pada bahagian tulang yang patah.

Rawatan a) Jangan mengangkat atau mengubah pesakit dari tempat kejadian. b) Tenangkan mangsa. c) Kenakan tuap pada bahagian badan pesakit bagi mengurangkan pergerakan pesakit. d) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. e) Angkat dengan menggunakan usungan yang rata dan tegang. f) Dapatkan rawatan perubatan.

Patah Tulang Rusuk Tanda-tanda dan gejala a) Sakit yang kuat semasa bergerak atau menarik nafas. b) Bengkak dan lebam di tempat cedera. c) Susah bernafas. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Tentukan mangsa daapat bernafas. Periksa pernafasan mangsa dan beri bantuan pernafasan jika perlu. c) Ampu anggota atas mangsa dengan menggunakan anduh. d) Jika terdapat kecederaan di bahagian dada, alas dengan kain yang lembut dan bersih. e) Dapatkan rawatan perubatan.

Patah Tulang Selangka (Klavikal) Tanda-tanda dan gejala. a) Sakit pada bahagian bahu. b) Hilang upaya mengangkat atau mengerakkan anggota atas. c) Bengkak, lebam dan terdapat kecacatan di bahagian bahu. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Ampu anggota atasa yang terlibat dengan menggunakan anduh. c) Rawat kecederaan yang terdapat. d) Dapatkan rawatan perubatan. Patah Anggota Atas Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Ampu anggota atas supaya tidak banyak bergerak dengan menggunakan anduh. c) Jika anggota atas tidak boleh dibengkok, gunakan tuap untuk mengampu bahagian yang tercedera. d) Hentikan pendarahan dan rawat kecederaan. e) Dapatkan rawatan perubatan.

Patah Tulang Punggung Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di bahagian punggung. b) Susah bergerak atau berdiri. c) Bengkak dan lebam di bahagian cedera. d) Kemungkinan kencing beserta dengan darah. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Tenangkan mangsa. c) Rawat kecederaan sekiranya terdapat kecederaan. d) Tuap bahagian anggota bawah hingga ke ketiak dengan menggunakan tuap.

e) Dapatkan rawatan perubatan. Patah Tulang Paha Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Tenagkan mangsa. c) Hentikan pendarahan dan rawat tempat tercedera. d) Tuapkan anggota bawah dengan menggunakan tuap panjang. e) Dapatkan rawatan perubatan.

Patah Tulang Tibia dan Fibula Rawatan a) Letak mangsa dalam keadaan selesa. b) Tenangkan mangsa. c) Rawat kecederaan. d) Tuapkan anggota yang cedera supaya tidak bergerak. Jangan cuba membetulkan tulang yang patah. e) Dapatkan rawatan perubatan. Pecah Tulang Patela Rawatan a) Baringkan dan luruskan kaki mangsa. b) Tinggikan bahagian kaki dan tuapkan bahagian yang patah. c) Dapatkan rawatan perubatan. Terkehel (Dislocation) Terkehel bermaksud berlaku perubahan kedudukan tulang dari acuan persendiannya. Terkehel terjadi pada persendian tulang tanpa melibatkan kecederaan tulang. Tanda-tanda dan gejala terkehel a) Sakit yang sangat kuat pada bahagian persendian. b) Bengkak dan lebam bahagian sendi. c) Tidak dapat mengerakkan anggota yang tercedera. d) Terdapat perubahan bentuk pada sendi yang tercedera. e) Terdapat tanda-tanda am renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letak mangsa dalam keadaan selesa. b) Ampu bahagian yang cedera dengan menggunakan tuap atau anduh bagi mengurangkan pergerakan. c) Jangan cuba memasuk kembali sendi yang cedera atau mengurut-urut bahagian tersebut. d) Beri demahan sejuk bagi mengurangkan sakit dan bengkak. e) Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Tergeliat (Sprain) Cedera, terkoyak atau terpusing otot-otot dan ligament pada bahagian persendian akibat dari pergerakan yang melampaui batas.

g) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. sama ada ianya mengeluarkan darah atau tidak yang boleh menyebabkan berlakunya jangkitan kuman. LUKA DAN PENDARAHAN Luka: Kecederaan yang berlaku pada tisu-tisu. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Beri demahan sejuk pada tempat cedera supaya dapat mengurangkan sakit atau bengkak. Rawatan a) Baringkan mangsa dan tenangkannya. Tanda dan gejala a) Sakit dan tegang otot-otot. b) Beri demahan sejuk atau sapu minyak panas untuk mengurangkan sakit.Tanda-tanda dan Gejala tergeliat a) Sakit bahagian yang tercedera. dan beri minum minuman dengan banyak. Kekejangan otot (Cramp) Kekejangan otot terjadi apabila otot-otot mengucup secara tiba-tiba akibat dari pergerakan yang berlebihan. b) Susah mengerakkan anggota tetapi tetap dapat bergerak. kehilangan garam dalam badan melampau. Otot menjadi keras dan tegang. c) Ampu dan rehatkan bahagian yang terlibat. c) Sakit apabila menggerakkan bahagian cedera tetapi masih dapat mengerakkan anggota tersebut. b) Luruskan kembali bahagian yang mengalami kekejangan. Salah Urat (Strain) Ketegangan urat yang terjadi akibat pergerakan yang berlebihan anggota yang terlibat. Rawatan a) Rehatkan bahagian yang terlibat. Kecutan otot yang berlaku ini menyebabkan otot menjadi pendek dan sakit yang kuat. c) Tidak dapat meluruskan anggota yang terlibat. Rawatan a) Tenangkan mangsa dan jangan mengerakkan anggota terlibat. d) Beri minum air yang banyak. Pendarahan: Kecederaan yang berlaku kepada saluran-saluran darah arteri. c) Jangan mengurut bahagian cedera. b) Ampu bahagian cedera dengan tuap atau anduh. Tanda-tanda dan gajala a) Sakit yang kuat terjadi secara tiba-tiba di tempat yang mengalami kekejangan. d) Rehatkan bahagian yang tercedera. b) Terjadi gumpalan otot pada bahagian yang terlibat.vena atau kapilari yang . suhu yang terlampau sejuk. b) Bengkak dan lebam pada bahagian persendian. c) Beri demahan.

Ini disebabkan ianya mengandungi oksigen yang tinggi. Contohnya kena ketukan penukul. semilu buluh. • Pening kepala. Luka jenis ini biasanya disebabkan oleh benda-benda berat yang tidak bermata tajam. pisau cukur dan sebagainya. • Meloya dan kemungkinan muntah. jarum. paku. c) Luka lebam (contusion) –luka yang mencederakan tisu-tisu dalam yang mana darah yang keluar berkumpul dalam tisu.Darah yang keluar adalah secara memancut kerana ianya mengikut rentak denyutan jantung. cakaran atau gigitan binatang atau sebagainya. Contohnya luka disebabkan oleh hirisan pisau. . Contohnya tusukan pisau. Darah yang keluar pula keadaannya merah cerah. d) Luka tembus (punctured wound) –luka atau kecederaan yang disebabkan oleh objek atau senjata yang hujungnya tajam. Keadaan lukanya adalah berkeadaan bersih atau satu garisan. Jenis-jenis luka. terhimpit kepada benda-benda yang berat. b) Pendarahan dari saluran vena .menyebabkan keluarnya darah. c) Pendarahan dari salur kapilari. b) Luka terkoyak (lacerated wound) –luka yang berkeadaan terkoyak yang kebiasaannya disebabkan oleh senjata atau alatalat yang tidak tajam. Warna darah adalah merah cerah kerana mengandungi kandungan oksigen.Contohnya kemalangan jalan raya. • Gerak nadi cepat dan tidak kuat isipadunya. e) Luka tembakan (gun shot wound) –luka yang disebabkan oleh senjata api. kena tumbukan. • Gelisah dan berpeluh dengan banyak. duri dan sebagainya. warna darahnya pula berwarna merah gelap. Contohnya kena tembakan senapang atau pistol JENIS-JENIS PENDARAHAN a) Pendarahan dari saluran arteri . TANDA DAN GEJALA LUKA DAN PENDARAHAN • Mangsa mengadu sakit pada tempat yang cedera. Di samping itu. • Pucat.darah keluar secara menitis dan darah cepat berhenti. a) Luka terhiris (incised wound) -luka yang disebabkan oleh benda-benda atau senjata bermata tajam. Ini disebabkan darah mengandungi kandungan gas karbon dioksida yang tinggi. pedang. Luka ini berkeadaan kecil sahaja lukanya tetapi biasanya dalam dan mengeluarkan darah yang banyak.Darah keluar secara meleleh dan berterusan. Luka di bahagian kena tembakan adalah lebih kecil berbanding luka di mana peluru itu keluar.

 Pastikan tahap kesedaran mangsa. Beri bantuan CPR jika diperlukan.  Cara menghentikan pendarahan boleh dilakukan dengan 2 cara iaitu: a) Hentikan pendarahan secara langsung • mengenakan tekanan pada tempat yang mengeluarkan darah selama 10 minit. -Jangan berkumur terlampau banyak -Jangan membuang darah beku pada tempat luka -Dapatkan rawatan perubatan segera. • Setelah darah berhenti. sama ada ia sedar atau sebaliknya. . -Beri demahan sejuk pada bahagian hidung dan dahi mangsa agar dapat mengurangkan sakit atau menghentikan pendarahan. -Tenangkan mangsa dan mengarahkan mangsa bernafas melalui mulut.  Hentikan pendarahan sekiranya terdapat luka yang mengeluarkan darah yang banyak. • -menggunakan penjerut – catitan masa direkodkan. • Berlaku renjatan dan pengsan. Longgarkan jerutan bagi setiap 20 minit selama seminit. -Beri demahan sejuk di bahagian pipi supaya saluran darah menjadi kecut dan mengurangkan kesakitan. -Jangan buang ketulan-ketulan darah beku kerana ini boleh menyebabkan berlaku pendarahan kembali.  Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. -Dapatkan rawatan perubatan segera. b) Secara tidak langsung • -menekan urat-urat darah. • Kulit badan berpeluh dan sejuk. • Dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. -Letakan kain kasa atau kapas pada tempat yang berdarah dan arah mangsa menggigit kain kapas selam 15 minit. Pastikan saluran pernafasan mangsa berada dalam keadaan yang baik. -Tundukan kepala si mangsa sedikit supaya darah tidak masuk ke dalam perut atau saluran pernafasan.  Longgarkan pakaian si mangsa terutama di bahagian leher dan pinggang. • Hilang kekuatan atau keupayaan. Pendarahan dari telinga.Baringkan mangsa dengan merendahkan telinga yang mengalami pendarahan bagi mangsa yang tidak sedarkan diri kerana kemungkinan berlaku pendarahan atau pecah . Pendarahan dari gusi -Tenangkan mangsa dan letakkan di dalam keadaan yang selesa.• Sesak nafas dan pernafasan cepat dan pendek-pendek. • Jangan beri sebarang makanan atau minuman sewaktu pesakit tidak sedarkan diri atau baru sedar dari renjatan. PENDARAHAN-PENDARAHAN / LUKA KHAS Pendarahan dari hidung -Picit pangkal tulang lembut dengan tulang mangsa 10 minit.cuci tempat luka dan buat balutan yang sesuai. RAWATAN AM LUKA DAN PENDARAHAN  Bawa mangsa atau pesakit ke tempat yang selamat dan edaran udara yang sempurna. -Jangan meludah-ludah tanpa berhenti-henti.

-Balut telinga yang berdarah dengan kain yang bersih. -Hentikan pendarahan secara tekanan langsung -Balut bahagian pendarahan dengan kemas dan tinggikan bahagian tersebut. -Semasa hembusan . sebaliknya tutup usus tersebut dengan kain yang dibasahkan. Berdarah Varicose Vein -Tenangkan mangsa agar tidak panik -Letakkan mangsa dalam keadaan selesa.darah keluar secara berbuih (blood stain buble) -batuk berserta darah. -Balut bahagian luka dengan kemas -Jangan cuba masukkan usus jika ianya keluar.kedengaran bunyi seperti sedutan (sucked sound). -Dapatkan rawatan perubatan segera Pendarahan lebam -Tenangkan mangsa -Berikan demahan sejuk pada tempat yang lebam bagi mengurangkan sakit dan bengkak -Jangan mengurut tempat lebam Luka bahagian perut -Tenangkan mangsa dan baringkan mangsa dalam keadaan selesa. Rawatan -Kenakan balutan yang kemas di tempat cedera. Rawatan -Longgarkan pakaian pesakit -Letak pesakit dalam keadaan bersandar -Bahagian yang cedera hendaklah di immobilize. . -Jangan menyumbat kapas ke dalam telinga yang berdarah. -Dapatkan bantuan perubatan segera. -Letak pesakit dengan bahagian dada menyandar. -Balut bahagian anggota atas ke bahagian dada (strapping the arm to the chest) Kecederaan Letupan (Blast Injury) Tanda dan simptom -Sakit pada bahagian dada. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera Kecederaan dada (chest injury) Tanda-tanda dan simpton -Semasa penarikan nafas .tengkorak. -Condongkan badan ke arah bahagian yang cedera. -Dapatkan rawatan perubatan segera. Kecederaan dada (stove in chest) Tanda dan gejala -Sukar bernafas -Bibir kebiruan -Sakit di bahagian dada.

-Bibir pucat dan kebiruan. -Baringkan mangsa dalam keadaan tinggikan kaki. cuba pulihkan mangsa. -Sukar bernafas. tinggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. Crush Injury Kebiasaannya disebabkan oleh jentera atau mesin yang mencederakan otot. -Gelisah -Badan sejuk -Pening kepala dan muntah -Pernafasan cepat dan lemah -Nadi berdenyut cepat tetapi berkeadaan lemah. e) Axillary arteri –arah atas menuju kepala tulang humeous. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Rawatan -Baringkan pesakit. Pendarahan Dalam Badan (Internal Bleeding) Tanda dan gejala -Muka mangsa pucat -Mangsa lemah dan tiada upaya. kulit atau tulang. g) Radial arteri –bahagian atas pergelangan tangan. c) Karotik arteri –1 inci ke kanan atau kiri biji halkum. -Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. -Jangan beri sebarang makanan dan minuman. TEMPAT-TEMPAT TEKANAN PENDARAHAN SEMASA PENDARAHAN / LUKA a) Temporal arteri –di hadapan telinga. i) Femoral –pertengahan lipatan paha. -Bengkak bahagian dada (tenderness). -Longgarkan pakaian yang ketat. Rawatan -Rehatkan mangsa -Longgarkan pakaian -Baringkan dan tinggikan bahagian kepala dan dada mangsa. b) Facial arteri –1 inci ke hadapan liku rahang bawah. -Sekiranya mangsa mengalami renjatan. -Balut dan tahan pendarahan bahagian yang cedera. d) Subclavian arteri –ke dalam ruang sebelah atas pertengahan.-Gelisah. -Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. . -Batuk beserta darah. f) Brachial arteri –pergelangan siku. Rawatan -Tenangkan mangsa. -Periksa pergerakan nadi dan pernafasan dari masa ke semasa. tulang rusuk pertama di belakang tulang selangka. h) Ulna arteri –bahagian bawah pergelangan tangan.

a) Sakit yang kuat. c) Tenangkan mangsa. Ini disebabkan tempat cedera akan bengkak dan sukar untuk menanggalkan peralatan tersebut.j) Popliteal arteri – di belakang lutut. Tanda-tanda dan gejala. dan panas. alkali dan sebagainya. tar panas dan lain-lain. Contohnya cincin. kilat. subang. e) Tisu yang terdedah berwarna merah dan berair. Terbakar dan melecur terbahagi kepada dua kategori iaitu kategori terbakar luaran dan terbakar dalaman. minyak panas.9% b) Sebelah anggota atas . Contohnya terkena asid dan alkali. cahaya matahari. b) Kulit menjadi bengkak. k) Anterior tibial –pergelangan kaki.1% Rawatan Am Terbakar dan Melecur a) Pindahkan mangsa ke tempat yang selamt dan berudara. c) Terjadi gelembung air pada kulit. Contohnya api. f) Terjadi tanda-tanda gejala am renjatan. Pengiraan PeratusanTerbakar dan Melecur Pengiraan peratusan terbakar dan melecur dinamakan kaedah sembilan (rule of nine). Melecur – Kecederaan yang disebabkan oleh benda panas yang yang lembab atau basah. besi panas. b) Alirkan air atau rendam anggota yang tercedera beberapa ketika bagi tujuan menyejuk atau mengurangkan kepekatan asid atau alkali yang terkena. d) Kulit mengelupas dan berwarna kehitaman terutama sekiranya terbakar oleh asid atau alkali. . Pengiraannya adalah seperti berkut:a) Bahagian kepala dan leher . asid . Terbakar dan melecur yang melibatkan 10% boleh menyebabkan terjadinya renjatan kepada mangsa. kemerahan. stim. Contohnya wap. d) Longgarkan pakaian dan tanggalkan benda yang dipakai oleh mangsa. TERBAKAR DAN MELECUR Terbakar – Kecederaan yang berpunca dari bahan-bahan panas kering. Terbakar atau melecur luaran menyebabkan kulit luar yang terlibat. air panas. gelang dan sebagainya.9% c) Bahagian depan badan -18% d) Bahagian belakang badan -18% e) Sebelah anggota bawah -18% f) Bahagian kemaluan . Manakala terbakar peringkat kedua (dalaman) melibatkan tisu-tisu dalam.

d) Elak dari berlaku renjatan. k) Dapatkan rawatan perubatan segera.e) Sekiranya pesakit dalam keadaan renjatan. e) Cuci tempat terbakar dengan cermat. g) Cuci tempat cedera dengan cermat. Rawatan Terbakar Pakaian a) Selimutkan mangsa dengan kain basah. Contohnya pakaian yang melekat. j) Jika pesakit dalam keadaan stabil –beri minum air yang banyak bagi menggantikan kehilangan cecair yang hilang. d) Sekiranya terkena bahan alkali. Rawatan Terbakar atau Melecur Tekak. Kecederaan mata boleh menggunakan air biasa yang mengalir sahaja. rawatan renjatan perlu dilakukan. c) Jika terkena asid. Jangan gunakan bahan asid atau alkali sekiranya terkena mata. a) Beri mangsa minuman sejuk atau ais sebanyak mungkin. RENJATAN Renjatan adalah suatu keadaan bila mana berlaku kekurangan bekalan darah . b) Alirkan atau rendam anggota yang cedera dengan air yang banyak. cadar basah atau guni basah supaya api dapat dipadamkan. c) Dapatkan rawatan perubatan. pulihkan renjatan mangsa terlebih dahulu. c) Curahkan air ke arah mangsa boleh memadamkan api. Terbakar oleh Asid atau Alkali a) Tanggalkan pakaian yang terkena bahan tersebut dengan segera. f) Tutup tempat cedera dan dapatkan rawatan perubatan. i) Jangan pecahkan gelembung kerana mudahkan jangkitan. h) Jangan sapu krim atau minyak di tempat cedera. f) Dapatkan rawatan perubatan.Balut atau tutup bagi mengelakkan jangkitan. b) Arah mangsa berguling di atas rumput untuk memadamkan api di pakaian. boleh gunakan larutan sodium bikarbonat untuk meneutralkan asid. f) Jangan tanggal benda asing yang melekat pada tempat cedera. e) Setelah dicuci. balut atau tutup tempat yangt cedera dengan kain yang bersih. Sekiranya renjatan berlaku. gunakan bahan asid untuk meneutralkan asid. b) Beri demahan sejuk pada bahagian leher.

gangguan sistem saraf dan lain-lain Sebab-sebab renjatan a) Pendarahan yang banyak dan berterusan. Periksa pernafasan dan gerak nadi. e) Longgarkan pakaian mangsa. alahan kepada ubatan atau bahan kimia. a) Mangsa berada di dalam gelisah. f) Gangguan saraf. Jenis-jenis renjatan. Terbahagi kepada tiga jenis iaitu: a) Renjatan terbina. alahan kepada ubatan dan lain-lain. b) Kulit badan menjadi pucat. b) Baringkan mangsa dengan meninggikan bahagian kaki dan merendahkan bahagian kepala. Renjatan ini tidak melibatkan kehilangan cecair dalam badan. kesakitan. muntah-muntah berterusan atau cirit-birit yang kuat seperti kes taun dan cirit-birit. b) Kehilangan plasma. angin ahmar dan sebagainya.akibat dari kecederaaan atau kehilangan cecair dan darah dalam badan. Tanda-tanda dan gejala renjatan.berpunca dari gangguan pada sistem saraf yang menyebabkan aktiviti dalam badan terganggu. c) Kehilangan air dalam badan yang teruk. f) Mangsa lemah dan tidak bertenaga. kehilangan darah. d) Kecederaan yang teruk seperti patah tulang. c) Merasa pening. Pendarahan ini adalah pendarahan luaran dan dalaman. b) Renjatan saraf. g) Badan menjadi sejuk dan basah. . luka besar yang menyebabkan darah keluar dengan banyak. h) Pandangan menjadi kabur. d) Perpeluhan dengan banyak. Keadaan ini berpunca dari kecederaaan. i) Mengadu dahaga j) Mangsa tidak sedar diri.beroksigen ke bahagian otak dan seluruh badan yang menyebabkan fungsi-fungsi badan menjadi lemah dan aktiviti-aktivitinya tidak dapat berjalan dengan sempurna.melibatkan gangguan pada sistem saraf dan kehilangan cecair dalam badan. terminum atau tersedut bahan beracun.Beri bantuan CPR jika perlu. gangguan perasaan. kehilangan cecair. c) Tenangkan mangsa. kencing manis. Contohnya kecederaan terbakar atau melecur. Contohnya perpeluhan yang melampau. c) Renjatan gabungan. Contohnya terkena kejutan elektrik. e) Pergerakan nadi berdenyut dengan pantas tetapi dalam keadaan lemah. Rawatan am renjatan a) Bawa maangsa ke tempat yang selamat dan berudara. mual dan muntah-muntah. kilat. e) Penyakit-penyakit tertentu seperti penyakit jantung. d) Dongakkan kepala mangsa supaya saluran pernafasan terbuka.

Punca-punca pitam a) Mendapat perkhabaran buruk. g) Rawat kecederaan jika mangsa mengalami kecederaan. b) Baringkan mangsa dan tinggikan bahagian kaki atau dudukkan dan tundukkan kepala mangsa ke bawah c) Longgarkan pakaian mangsa.mangsa boleh merasa kesakitan tetapi tidak mengetahui apa yang berlaku di sekelilingnya. Peringkat-peringkat pengsan a) Setengah pengsan (drowsiness) – Mangsa mudah sedar tetapi akan kembali pengsan kemudiannya. Ini disebabkan oleh berlakunya kekurangan bekalan oksigen atau kecederaan di bahagian otak. e) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasan jika sekiranyan mangsa telah pengsan. d) Kelaparan atau terlalu dahaga. Otak mengalami kerosakan. b) Keletihan akibat dari berdiri terlalu lama atau terdedah kepada kepanasan. Apabila pulih basahkan bibirnya bagi menghilangkan dahaga. PITAM Pitam berlaku akibat kekurangan pengaliran darah ke bahagian otak yang menyebabkan terganggu fungsi tubuh badan sementara waktu. h) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu.apa langsung. PENGSAN (TIDAK SEDAR DIRI) Suatu keadaan yang diakibatkan oleh berlakunya gangguan di otak yang menyebabkan otak tidak berfungsi.f) Selimutkan mangsa jika mangsa dalam kesejukan. c) Kesakitan kuat akibat kecederaan. Ini menyebabkan mangsa tidak sedarkan diri buat sementara. f) Apabila mangsa telah pulih . berikan minuman. g) Rawat sebarang kecederaan jika berlaku kecederaan. e) Keadaan lemah selepas baru sembuh dari penyakit Tanda-tanda dan gejala a) Mangsa mengadu pening b) Badan sejuk dan mangsa berkeadaan lemah c) Muka dan tangan jadi pucat d) Berpeluh dengan banyak e) Meloya dan kadang-kadang disertai muntah f) Mangsa seperti mengantuk dan menguap-nguap g) Hilang kesedaran. d) Tenangkan mangsa. h) Jangan beri sebarangan makanan atau minuman sekiranya mangsa dalam keadaan ranjatan. sedih atau menakutkan. i) Dapatkan rawatan perubatan. c) Tidak sedar langsung (koma) – Tidak sedar dan tidak tahu apa. . Rawatan am pitam a) Bawa mangsa ke tempat yang teduh dan berudara. b) Stupor.

e) Lemas dalam asap atau dalam air. d) Mulut mangsa berbuih. h) Dapatkan perubatan segera. d) Rawat kecederaan sekiranyan terdapat kecederaan. kulit badan sejuk. e) Mangsa gelisah f) Pernafasan mangsa berbunyi kuat.contohnya penyakit jantung. b) Muka kelihatan pucat dan mangsa gelisah. Tanda-tanda dan Gejala Gegaran Otak a) Muka menjadi pucat. Sawan (Epilepsi) Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening kepala dan rasa kurang selesa. angin ahmar. g) Mangsa tidak sedar apa-apa yang berlaku di sekeliling.Punca-punca pengsan a) Terkejut. epilepsi.contohnya terkena kejutan elektrik atau petir b) Terhenti pernafasan. b) Periksa tempat cedera dan beri rawatan kecederaan c) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa. d) Penyakit-penyakit tertentu. . b) Nadi berdenyut perlahan. Rawatan a) Baringkan mangsa dalam keadaan selesa. pecah tempurung kepala dan sebagainya. c) Anak mata tidak bertidak balas terhadap cahaya dengan sempurna. c) Mangsa jatuh secara tiba-tiba di sertai dengan kekejangan otot-otot sambil menggelepar beberapa ketika. g) Keracunan atau alahan kepada sesuatu bahan ubatan atau racun ( gigitan ular atau binatang berbisa ) Rawatan am pengsan a) Baringkan mangsa secara mengiring b) Dongakkan kepala mangsa dan betulkan saluran pernafasannya. Periksa gerak pernafasan dan nadinya dan lakukan bantuan CPR jika di perlukan. kencing manis dan barah otak. g) Jangan diberi sebarang makanan atau minuman kepada mangsa apabila berada dalam keadaan pengsan. f) Penyakit sawan pada kanak-kanak. d) Muntah-muntah. Otak tercedera atau terganggu secara sementara kesan dari gegaran yang kuat. c) Kecederaan di kepala atau kecederaan luar anggota yang teruk. Berikan rawatan CPR jika di perlukan. f) Catatkan pergerakan nadi dan pernafasan dari masa kesemasa. e) Selimutkan mangsa. c) Cari punca-punca yang menyebabkan mangsa pengsan dan buat catatan untuk memudahkan rawatan perubatan. Pengsan Akibat Kecederaan Otak Ia terjadi akibat dari gegaran yang kuat pada otak. d) Dapatkan rawatan perubatan segera.

c) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap dan betulkan saluran pernafasan. Tanda-tanda dan Gejala a) Demam yang tinggi. g) Muka dan bibir mangsa biru dan tiada pernafasan seketika. Periksa pernafasan dan gerak nadi. b) Beri mangsa sedut garam cium (smelling salt) beberapa ketika. e) Kancing gigi dan mulut mengeluarkan buih. Sawan Kanak-kanak ( Febrile Fits) Sawan ini terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang kebiasannya mengalami demam yang suhunya sangat tinggi atau mengalami jangkitan terutamanya di bahagian otak. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa terjatuh secara tiba-tiba. cuba elakkan mangsa dari mengalami kecederaan atau terjatuh ke tempat yang berair. k) Mangsa kemudiannya tidur dengan nyenyak beberapa jam. Jalankan bantuan CPR jika perlu. d) Longgarkan pakaian mangsa. c) Berlaku kekejangan otot dan anggota mengelepar. Rawatan a) Tenangkan mangsa. tidak dapat menyelesaikan masalah atau takut yang menyebabkan perasaannya tidak dapat di kawal lagi. d) Anak mata naik ke atas. f) Dapatkan rawatan perubatan. g) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari. meracau. i) Mangsa kemudiannya bernafas dengan nafas yang berbunyi kuat. c) Kekadang berlaku kekejangan otot. Rawatan a) Semasa mangsa jatuh dan mengelepar. b) Bayi menangis dan di dalam keadaan gelisah. b) Masukkan benda keras ke dalam mulut mangsa seperti sapu tangan. b) Longgarkan pakaian mangsa. d) Beri arahan agar mangsa bernafas panjang dan kawal pernafasan seperti biasa. . menagis. Terselap (Hysteria) Terselap merupakan suatu keadaan bila mana mangsa tidak dapat mengawal perasan akibat dari tekanan emosi. e) Sekiranya terdapat kecederaan beri rawatan sewajarnya. Rawatan a) Baringkan mangsa separuh meniarap. f) Mangsa tidak sedar diri. menarik rambut atau ketakutan. f) Nafas tersekat-sekat dan boleh terhenti.e) Giginya terkancing dengan kuat. c) Elakkan mangsa dari mencederakan diri. tersentak-sentak badan. e) Dapatkan rawatan perubatan jika perlu. h) Mangsa tidak sedar diri. d) Bernafas cepat dan pendek-pendek. j) Mangsa mengalami kebingungan dan kelihatan keletihan. h) Mangsa terkencing atau membuang air besar tanpa di sedari . gangguan perasaan. ketawa. sudu dan sebagainya bagi mengelakkan berlaku kecederaan pada lidah dan mulut mangsa. b) Mangsa menjerit-jerit dan tidak dapat mengawal perasaan.

sekiranya terdapat ubat berikan secepat mungkin. maka ianya akan menjejaskan kesihatan badan. e) Dapatkan rawatan perubatan. Kandungan gula yang melampau di dalam darah akan menyebabkan pengidap mengalami koma. Beri rawatan CPR jika perlu. Rawatan Insulin Koma a) Tenangkan mangsa sekiranya ia masih sedar. b) Berikan larutan air gula kepada mangsa yang masih sedar. d) Nadi berdenyut pantas dan lemah. d) Sekiranya mangsa pengsan.c) Masukkan benda-benda keras ke dalam mulut mangsa bagi mengelakkan kecederaan pada lidah. b) Mangsa gelisah dan pening. Racun Racun merupakan bahan-bahan yang berbentuk cecair. c) Periksa anggota dan pakaian mangsa supaya mendapat maklumat tentang penyakit pengidap ataupun ubat. f) Dapatkan rawatan perubatan. Cara. Koma jenis ini di kenali sebagai diabetic koma. b) Betulkan saluran pernafasan mangsa dan periksa gerak nadi serta pernafasannya. b) Kulit badan mangsa berkeadaan kering dan panas. pepejal.cara racun masuk ke tubuh . debu atau gas yang bila mana ianya diambil atau masuk ke dalam tubuh badan melebihi dari sukatan yang sepatutnya. tidak selesa dan lemah. f) Dapatkan rawatan perubatan. e) Beri jeluman sejuk ke seluruh badan mangsa bagi mengurangkan suhu badan. Beri bantuan CPR jika di perlukan. e) Letak mangsa dalam baringan separuh meniarap. c) Longarkan pakaian mangsa. Tanda-tanda Insulin Koma a) Badan mangsa berkeadaan sejuk dan berpeluh. periksa gerak nadi dan pernafasan. Koma Akibat Kencing Manis ( Diabetes) Pengidap penyakit kencing manis akan mendapat koma sekiranya kandungan gula dalam darah terlalu rendah atau terlalu tinggi. d) Periksa pernafasan dan gerak nadi mangsa dan beri bantuan CPR jika di perlukan. c) Pernafasan mangsa yang pengsan berbunyi seperti dengkuran. d) Jika sekiranya mangsa sedar . e) Mangsa mengalami tidak sedarkan diri. Manakala jika kandungan gula terlalu rendah di dalam darah akan terjadinya koma yang di kenali sebagai insulin koma. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. d) Pernafasan mangsa berbau acetone. c) Berpeluh dengan banyak. Rawatan Diabetik Koma a) Baringkan mangsa dalam baringan separuh meniarap.

Contohnya menyuntik ubat melalui otot atau urat darah. g) Terdapat bau racun apabila mangsa bernafas atau bercakap. makanan tercemar dan sebagainya. debu-debu racun serangga dan lain-lain. l) Berlaku renjatan. Karbon monoksida. Contohnya racun malation dan paraquat. f) Dapatkan rawatan perubatan. d) Cari punca-punca keracunan melalui tanda-tanda di badan atau bekas-bekas yang terdapat di sekeliling mangsa. sengatan binatang bisa dan patukan atau gigitan ular berbisa. h) Mengalami cirit-birit sekiranya racun masuk melalui saluran pemakanan. d) Serapan kulit – Sesetengah bahan cecair seperti racun rumpai atau serangga yang terkena kulit akan menyerap ke dalam sistem badan. k) Terdapat tanda suntikan atau bekas gigitan sekiranya bahan yang diambil secara suntikan atau kerana gigitan. c) Gelisah dan pucat. menyuntik dadah. . c) Sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. d) Mengalami sesak nafas. periksa gerak nadi dan penafasan. b) Longgarkan pakaian mangsa. c) Sakit perut sekiranya racun dimakan atau diminum. Keracunan Melalui Sistem Pemakanan. b) Sistem pernafasan – Melaui sedutan gas atau bahan debu yang terampai di udara. f) Muka dan badan menjadi pucat dan sejuk. Mulut mangsa juga berbau bahan beracun yang dimakan.a) Sistem pemakanan – Secara memakan atau meminum bahan-bahan yang berbentuk pepejal atau cecair. Rawatan Am Keracunan a) Tenangkan mangsa. b) Loya dan muntah-muntah. e) Mangsa di dalam keadaan gelisah. i) Berpeluh dengan banyak. f) Terdapat tanda melecur atau terbakar di bibir dan mulut mangsa bagi racun jenis yang membakar. kotoran. g) Nadi berdenyut pantas dan dalam keadaan lemah. d) Berlaku cirit-birit. Tanda-tanda dan Gejala a) Sakit perut. b) Loya dan muntah-muntah. Beri bantuan CPR jika perlu. c) Melalui suntikan urat darah atau otot – Biasanya ia berbentuk cecair. Contohnya terminum racun. j) Terdapat kesan terbakar atau melecur di mulut dan bibir sekiranya termakan atau terminum racun. Contohnya gas karbon dioksida. Tanda-tanda dan Gejala a) Pening kepala dan tidak sedap badan. ubat-ubatan. e) Letakan mangsa di dalam baringan separuh meniarap sekiranya mangsa dalam keadaan pengsan. e) Mangsa mengadu dahaga.

h) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Longgarkan pakaian yang ketat. c) Cuba keluarkan bahan yang beracun dengan memberi air yang dicampur garam sebanyak mungkin, atau mengeletek bahagian leher atau kerongkong mangsa. Ini boleh di lakukan bagi racun yang bukan jenis membakar.

d) Sekiranya bahan membakar – jangan cuba muntahkan mangsa dengan cara di atas kerana ini membahayakan mangsa. Jika mangsa sedar cuba nuteralkan dengan bahanbahan air yang dicampur limau bagi racun alkali dan air tepung jika sekiranya bahan asid. e) Sekiranya mangsa pengsan, baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. f) Betulkan saluran pernafasan. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Lakukan CPR jika penafasan terhenti. g) Dapatkan rawatan perubatan berserta dengan bahan yang boleh menjadi bukti jenis keracunannya. Contohnya bekas ubat, muntah atau bekas-bekas kosong pengisi bahan beracun tersebut. Keracunan Melalui saluran pernafasan. Tanda-tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening. b) Lemah dan tidak bertenaga. c) Loya dan muntah-muntah. d) Mangsa mengadu sukar atau sesak nafas. e) Muka mangsa dalam keadaan pucat dan mangsa dalam keadaan gelisah. f) Pergerakan nadi pantas dan lemah. g) Berlakunya renjatan.

Rawatan Keracunan Melalui Sistem pernafasan. a) Bawa mangsa ke tempat yang berudara. b) Tenagkan mangsa dan longgarkan pakaian yang ketat. c) Sekiranya mangsa pengsan, baring mangsa dalam baringan separuh meniarap. Periksa gerak nadi dan pernafasan. Beri bantua CPR segera sekiranya pernafasan atau gerak nadi mangsa terhenti. d) Dapatkan bantuan perubatan dengan segera. Keracunan Melalui Serapan kulit Tanda-tanda dan Gejala. a) Pening dan badan menjadi lemah. b) Loya dan muntah. c) Terdapat tanda kegatalan atau bintik-bintik merah di tempat yang terkena racun. d) Badan menjadi sejuk. e) Sesak nafas dan nadi berdenyut cepat. f) Berlaku renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa

b) Cuci tempat terkena racun dengan air yang banyak. c) Letakkan mangsa dalam keadaan yang selesa. d) Dapatkan bantuan perubatan.

Keracunan Melalui Suntikan atau Gigitan Tanda- tanda dan Gejala a) Mangsa mengadu pening dan lemah. b) Loya dan muntah-muntah. c) Gelisah dan badan menjadi sejuk. d) Mangsa mengalami kesukaran bernafas. e) Gerak nadi menjadi cepat dan lemah. f) Mangsa berkedaan pucat dan keletihan. g) Terdapat tanda-tanda suntikan atau gigitan di badan. h) Terdapat tanda bengkak pada tempat sengatan atau gigitan. i) Terjadi renjatan. Rawatan a) Tenangkan mangsa dan letakkan mangsa dalam keadaan selesa. b) Dapatkan butir-butir keracunan dari mangsa. c) Berikan rawatan CPR jika mangsa dalam keadaan terhenti pernafasan atau pergerakan nadinya. d) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera

RINGKASAN RACUN DAN BAHAN-BAHAN KIMIA Jenis Racun Tindakan / Pemulihan Awal a) Bahan asid a) Jangan muntah mangsa. b) Beri mangsa minum air, air bancuhan susu dan air tepung. b) Bahan alkali a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri air, air limau atau air yang mengandungi sedikit cuka. c) Bahan Disinfectant (Carbolic asid, Lysol) a) Jangan muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak. d) Racun Arsenik (Racun tikus) a) Muntahkan mangsa. b) Beri minum air yang banyak pada mangsa. e) Aspirin a) Muntahkan mangsa. b)Beri minum air yang dicampur sodium bicarbonate. f) Barbiturate (Luminal, Ubat tidur) a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air. g) Bahan timah a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa minum banyak air.

h) Raksa a) Beri putih telur, kemudian diikuti dengan air susu. b) Muntahkan mangsa. i) Candu/Morfin a) Muntahkan mangsa. j) Bahan petrol a) Muntahkan mangsa. b) Beri mangsa banyak minum air. BENDA-BENDA ASING DALAM RONGGA MATA. Benda Asing Dalam Rongga Mata. Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Larang mangsa menggosok-gosok mata yang terlibat. c) Keluarkan benda asing dengan cara:• Menggunakan hujung sapu tangan atau kain yang lembut yang telah dibasahkan. Pastikan tempat benda asing terletak. • Alirkan air ke dalam kelopak sehingga benda asing keluar. • Suruh mangsa mengelip mata di dalam bekas / besen yang mengandungi air. d) Jika bahan alkali atau asid tertitis ke mata, alirkan banyak air ke dalam mata atau celik mata dalam bekas yang mengandungi air. Jangan cuba nutralkan asid atau alkali dengan bahan-bahan asid atau alkali. e) Tutup mata dengan kain yang lembut dan dapatkan rawatan perubatan. Benda Asing Dalam Telinga Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Jangan cuba keluarkan benda asing dengan cara mengorek telinga c) Masukkan air atau minyak ke dalam lubang telinga sekiranya benda asing masih hidup supaya benda asing mati. d) Jika benda asing kecil, sangetkan telinga ke bawah dan ketukkan kepala beberapa kali supaya benda asing keluar. e) Dapatkan bantuan perubatan jika benda asing tidak keluar. Benda Asing Dalam Rongga Hidung Rawatan Awal a) Tenangkan mangsa. b) Suruh mangsa menghembus angin dengan kuat melalui hidung. c) Jangan cuba mengorek benda asing. d) Nasihatkan mangsa bernafas melalui mulut dan jangan cuba menyedut nafas dengan kuat melalui hidung. e) Dapatkan rawatan perubatan. Benda Asing Terlekat di Tekak Rawatan a) Tenangkan mangsa. b) Arah mangsa batuk. c) Suruh mangsa menelan makanan lembut atau air sekiranya benda asing tersebut kecil atau tulang yang kecil saja yang terlekat pada tekak. d) Jangan cuba mengorek tekak mangsa. e) Jika benda asing besar, suruh mangsa membongkokkan perutnya di penyandar kerusi beberapa kali. f) Lakukan keadaan Hemlich Manuver atau Chest compression jika perlu sehingga benda asing dapat dikeluarkan. g) Dapatkan rawatan perubatan.

c) Balut luka dengan kemas. dan Lebah Tanda-tanda dan gejala a) Sakit di tempat sengatan atau gigitan. b) Bengkak dan lebam terutamanya patukan ular jenis kapak. g) Gerak nadi berdenyut pantas dan lemah. abu atau secara membakar badan binatang tersebut. d) Mangsa gelisah. 3) Patukan Ular Berbisa Ular berbisa boleh menyebabkan keracunan kepada sistem saraf atau pun sistem darah yang menyebabkan berlakunya pendarahan di seluruh badan. d) Terdapat tanda patukan di tempat patukan. 2) Digigit Lintah atau Pacat Gigitan lintah atau pacat boleh menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berterusan kerana lintah memuntahkan sejenis enzim yang menyebabkan pembekuan darah lambat.tanda.SENGATAN ATAU GIGITAN BINATANG BISA 1) Sengatan Kala Jengking. lebam dan keluar darah. b) Tenangkan mangsa. e) Mangsa mengalami sesak nafas. c) Darah keluar di tempat patukan. f) Dapatkan rawatan perubatan. b) Cuci tempat cedera dengan menggunakan larutan ammonia bagi mengurangkan kegatalan. Tebuan. d) Beri demahan sejuk di tempat cedera untuk mengurangkan sakit dan bengkak. Jangan mencabut lintah yang melekat kerana ianya boleh menyebabkan taringnya tertanggal di tempat luka. a) Sakit di tempat patukan. e) Sesak nafas. Manakala ular jenis ular kapak menyebabkan sistem pendarahan terganggu di mana darah tidak mudah membeku dan keluar melalui semua sistem badan. e) Cuci tempat sengatan. b) Bengkak. d) Dapatkan rawatan perubatan. f) Berlaku renjatan. Tanda. keletihan dan berasa anggota sejuk. Rawatan a) Bawa mangsa ke tempat yang selamat. Contohnya ular senduk atau “king cobra”. Rawatan a) Tanggalkan lintah atau pacat dengan menggunakan garam. f) Gelisah. Lipan. . h) Berlaku renjatan. Berikan rawatan CPR jika perlu. c) Tempat gigitan menjadi panas. c) Sekiranya mangsa renjat – periksa gerak nadi dan pernafasan.Ular laut menyebabkan berlakunya gangguan pada sistem saraf dan sistem pernafasan.

Peringkat bayi telah dilahirkan sehinggalah keluarnya placenta (uri). c) Sakit berselang seli dengan keredaan. e) Peringkat awal keluar lendir berserta dengan sedikit darah dari kemaluan ibu. d) Awasi mangsa dari renjatan. b) Longgarkan pakaian magsa. sebelum tiba kelahiran terdapat tanda.tanda dan gejala awal ditunjukkan sebelum lahirnya bayi. f) Dapatkan rawatan perubatan dengan segera. Kebiasaannya jangka masa yang diambil adalah sekitar 2 jam. Ini diikuti dengan sakit yang lebih memanjang berbanding masa keredaannya. ii. Peringkat – peringkat kelahiran hingga bersalin. Peringkat ini mengambila masa sekitar ½ jam di mana placenta ibu akan keluar dengan sendirinya. Proses ini kebiasaannya memakan masa sekitar 12 hingga 16 jam.tanda a) Sakit di bahagian belakang terutama bahagian pinggang. c) Peringkat Ketiga i. cemas dan berpeluh. Oleh itu. Tanda. c) Rendahkan anggota yang cedera dan jangan bergerak terlalu banyak. Bantuan Kecemasan Di Saat Kelahiran a) Tenangkan ibu dan nasihat agar bernafas melalui mulut dan tidak meneran . Jangkamasa kelahiran dianggarkan sekitar 8 hingga 12 jam. f) Kelihatan kepala bayi menonjol pada bahagian faraj ibu. e) Cuci tempat cedera dan buat pembebatan. d) Ibu berkeadaan gelisah. Terbahagi kepada 3 peringkat iaitu: a) Peringkat Pertama i. b) Peringkat Kedua i) Bermula dari pembukaan servik sehinggalah lahirnya bayi. Pembukaan serviknya melebihi 10 sm. Ini diikuti dengan keluar air tuban dengan banyak akibat pecahnya tuban kandungan. b) Sakit di bahagian abdomen iaitu di sekitar pusat.Rawatan a) Tenangkaan mangsa. Bermula dari permulaan sakit hinggalah pecahnya tuban kandungan. PENGENDALIAN KELAHIRAN KECEMASAN Bersalin atau kelahiran merupakan suatu proses biasa bagi wanita yang mengandung. iii. ii.

h) Sambut bayi dengan kedua belah tangan. Antaranya ialah: a) seorang pembantu (single helper) b) dua orang pembantu (double helpers) c) menggunakan penggusung (stretcher) a) Seorang pembantu (Single Helper) Kaedah seorang pembantu boleh dilakukan dengan berbagai-bagai cara. beri bantuan pernafasan kepada bayi. t) Dapatkan bantuan perubatan sekiranya perlu. o) Cuci kemaluan ibu. j) Cuci badan. l) Tepuk bahagian tapak kaki bayi bertujuan memberi ransangan kepadanya. b) Bantu ibu membuang air kecil atau air besar sebelum proses kelahiran. Jangan cuba menarik atau memusingkan semasa bayi mula menonjol keluar i) Pastikan tali pusat tidak membelit leher bayi. Uraikan belitan sekiranya berlaku belitan tali pusat. • Dukung di bahu atau usungan bomba ( Firearm Lift) . galakkan ibu meneran sewaktu berlaku pengecutan otot rahim. bengkokkan kedua-dua kakinya. Tarik nafas secara dalam dan melepaskannya melalui mulut berulang-ulang kali. m) Sekiranya selepas 3 minit. pisau atau gunting bersih. f) Cuci tangan dan basuh kemaluan ibu bagi tujuan menjaga kebersihan. tiada sebarng tangisan.kesakitannya. r) Pakaikan tuala wanita kepada ibu. Lapikkan tilam dengan plastik atau kain getah bagi mengelakan darah dan air tuban membasahi tilam. g) Setelah saat kelahiran tiba. sabun. d) Sediakan alatan kelahiran seperti besin berisi air. • Bergandingan dengan pesakit (Human Crutch) -Usungan ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang boleh berjalan atau mengalami kecederaan sebelah anggota bawah. Mangsa berada di dalam keadaan sedar. Buka kelengkapannya. k) Angkat bayi dengan memegang kedua belah pergelangan kakinynya agar lendir dapat keluar dari mulut dan hidungnya.Tangan pembantu mengampu kedua belah anggota bawah mangsa. Mangsa berjalan beriringan dengan pembantunya. lampin dan tuala. Potong tali pusat dengan gunting yang suci hama. Antaranya ialah: • Kaedah dukungan (Cradle Lift) -kaedah ini sesuai digunakan untuk mengusung pesakit yang ringan terutama kanakkanak dan bayi. ikat tali pusat kira-kira 15 sm dari pusatnya di kedua bahagian. n) Selimutkan bayi. tali pengikat atau benang. p) Tunggu hingga placenta keluar dan keluarkan secara cermat. PEMINDAHAN PESAKIT Pemindahan pesakit boleh dilakukan dengan berbagai cara. mata. Ini akan memudahkan kelahiran dan mengelakan sebarang komplikasi dan masalah kepada bayi. s) Periksa gerakan nadi dan ukur kehilanghan darah. q) Beri urutan di bahagian abdomen ibu bertujuan membantu pengecutan rahim. Lakukan berulang kali sehingga bayi menangis. c) Sediakan tempat tidur dengan selesa. Mendukung di belakang atau encang (Pick a back) -Mangsa memanjat sambil memeluk belakang pembantunya. e) Baringkan ibu melentang. dan hidung bayi dengan kapas yang dibasahkan.

. Menggunakan tiga atau empat kain baju kemeja. Tarik mangsa secara berundur ke belakang. Tumpangkan tangan mangsa di bahagian ketiak. Kemudian dimasukkan dua batang kayu dalam guni itu. a) Kaedah dua pembantu • Duduk di atas dua tangan (two hand seat) -Mangsa memegang bahu kiri dan kanan pembantunya sambil duduk di atas tangan pembantunya. Mangsa menyangkut kedua belah tangan di leher pembantunya. • Usungan merangkak -Digunakan untuk membawa mangsa pengsan atau sedar di tempat yang sempit. IV. Masukkan dua batang kayu di dalam baju-baju tersebut dan kemudian dibutangkan kancingnya. Mangsa akan memeluk bahu pembantu-pembantunya. • Mengusung berekoran atau berbuntut. b) Usungan menggunakan penggusung ( Stretcher) • Pengusung gantian ( improvise stretcher) I. menggunakan kain blanket atau selimut tebal dan diangkat di keempat-empat bucunya. Menggunakan dua buah guni yang ditebuk buntutnya. Tarik blanket secara berundur ke balakang.-Mangsa pengsan atau tidak boleh berjalan. Kedudukan kepala mangsa condong ke bawah manakala badannya berada di atas bahu pembantunya. Menggunakan empat atau lima kain anduh yang diikat di dua batang kayu. Pembantu akan merangkak sambil mengheret mangsa. -Seorang pembantu memeluk kedua-dua belah ketiak mangsa dari arah belakang mangsa. Pegang kedua belah bucu di bahagian kepala mangsa. II. • Menarik menggunakan blanket -Letakkan mangsa di atas blanket. V. • Mengangkat menggunakan kerusi -Mangsa akan duduk di atas kerusi manakala pembantu-pembantu mengangkat kaki kerusi. Manakala tangan yang lagi sebelah mengampu belakang mangsa. Cara ini boleh dilakukan dengan dua cara iaitu secara usungan beriringan atau secara berekoran. Menggunakan dua kain sarung yang dimasukkan dua batang kayu di dalamnya. III. Kedua-dua pembantu menggunakan sebelah lengan masing-masing sebagi tempat duduk mangsa. • Duduk di atas tiga tangan (three hand seat) -Menggunakan tiga tangan untuk dijadikan tempat duduk mangsa. • Usungan menarik -Pembantu menghadap ke arah belakang mangsa. Sementara sebelah tangan lagi mengampu belakang mangsa. Manakala seorang lagi berdiri di celah kangkang dengan muka mengadap ke belakang mangsa sambil memeluk kedua-dua bahagian lutut mangsa. • Duduk di atas empat tangan (four hand seat) -Menjadikan kedua belah tangan pembantu sebagai tempat duduk mangsa.

Manakala. . b) Pemulihan mulut ke hidung Kaedah ini boleh dilakukan sekiranya timbul masalah pada bahagian mulut mangsa di mana kaedah pemulihan secara mulut ke mulut tidak dapat dilakukan. • Buka mulut mangsa dan biarkan udara keluar. • tutup hidung mangsa secara picitan hidung. Kaedah ini dilakukan bagi mangsa yang menjalani pembedahan tebukan saluran pernafasan kerana mengalami masalah tidak dapat bernafas melalui hidung. • Masa yang diambil bagi setiap hembusan adalah seperti kaedah mulut ke mulut.5 saat sambil mata memerhatikan bahagian dada mangsa • hembusan yang betul akan memperlihatkan pergerakan dada naik dan tiada kebocoran dari celah bibir mangsa • lepaskan picitan hidung mangsa agar udara dapat keluar melalui hidung.PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG 1. • lakukan sekali hembusan setiap 5 saat bagi mangsa orang dewasa. • permulihan perlu dijalankan berterusan sehingga mangsa dapat bernafas sendiri atau apabila tiba bantuan perubatan. c) Pemulihan pernafasan melalui lubang pernafasan di leher. • Tutup bahagian mulut mangsa supaya udara yang dihembus tidak keluar melalui mulut. perhatikan naik dan turun bahagian dada bagi menetukan udara masuk atau tidak ke paru-paru. • Pemulih menghembus udara dari mulut ke hidung mangsa.PEMULIHAN PERNAFASAN Terdapat beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang boleh dipratikkan semasa mangsa mengalami terhenti pernafasan. Cara pratiknya • Rapatkan mulut pemulih ke bahagian hidung si mangsa. 1 hembusan setiap 3 saat bagi kanak-kanak dan bayi. • lakukan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1. Semasa hembusan. Kaedah-kaedah ini ialah:a) Pemulihan mulut ke mulut b) Pemulihan mulut ke hidung c) Pemulihan mulut ke lubang pernafasan di tengkok d) Kaedah Holger Neilson e) Kaedah Selvester’s f) Kaedah Schafers a) Pemulihan mulut ke mulut Cara pratiknya • rapatkan mulut pemulih ke mulut si mangsa.

• Rapatkan mulut pemulih ke lubang tiub getah mangsa di bahagian leher mangsa. • Letakkan kembali tangan pemulih ke bahagian tulang scapula mangsa. Lakukan selama kira-kira 2 saat. f) Kaedah Schafers Cara pratiknya. • Kenakan tekanan di bahagian dada menggunakan berat badan pemulih. • Tekanan dilakukan selama kira-kira 2 saat. • Pegang kedua belah pergelangan tangan mangsa dan letakkan di bahagian dada mangsa. Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan ke atas mangsa sekama kira-kira 2 saat. • Pemulih melutut di bahagian kepala mangsa dengan bahagian lutut pemulih mengepit bahagian kepala mangsa. • Angkat dan depangkan kedua-dua belah tangan mangsa supaya memberi ruang dada dan mengembang kira-kira 2 saat. • Pemulih duduk melutut selari dengan bahagian pinggang / punggung mangsa dengan muka mengarah ke arah kepala mangsa.Cara pratiknya. • Letakkan mangsa dalam baringan melentang. Cara pratiknya. • Beri hembusan sambil mata memerhati bahagian dada mangsa bagi jarak menetukan dada mengembang atau tidak. • Palingkan muka mangsa ke kiri/kanan dan donggakkan kepala mangsa ke hadapan supaya saluran pernafasan mangsa terbuka. • Letakkan mangsa dalam baringan meniarap dengan bahagian tangan mangsa mengampu bahagian kepalanya. Jangan gunakan kaedah kekuatan tenaga menekan dada mangsa kerana ini boleh mencederakan dada mangsa. • Kenakan tekanan dengan menggunakan berat badan selama kira-kira 2 saat di bahagian tulang scapula mangsa. Kaedah ini tidak sesuai dilakukan bagi mangsa-mangsa yang mengandung atau gemuk dan berperut buncit. • Letakkan kedua belah tangan di bahagian pinggang mangsa. Kaedah ini sesuai dilakukan bagi mangsa yang mengalami terhenti pernafasan. • Kaedah ini dilakukan berulang-ulang kali sehingga mangsa pulih atau sehingga tibanya . • Kaedah ini di lakukan berulang kali sehingga mangsa bernafas kembali atau sehingga tiba bantuan perubatan. • Kedua-dua tangan pemulih diletakkan di bahagian kiri dan kanan tulang scapula. • Angkat bahagian kedua-dua siku mangsa ke atas supaya rongga dada mangsa mengembang. d) Kaedah Holger Neilson. • Balikkan badan pemulih ke tempat melutut bagi melemahkan tekanan. • Jarak setiap hembusan adalah sama seperti kaedah yang diterangkan dahulu. • Dongakkan kepala mangsa. • Pemulih duduk separuh melutut di bahagian kepala mangsa. • Kembalikan tangan ke bahagian dada dan lakukan kaedah ini berulangkali sehingga mangsa pulih atau bantuan tiba. e) Kaedah Selvesters Cara pratiknya. • Mangsa dibaringkan dalam baringan meniarap dengan lengan dan tangan mangsa mengampu bahagian kepala dan mukanya.

Kejutan elektrik. tiada sebarang peluang memulihkan mangsa. gas beracun atau tersumbat saluran pernafasan). Bantuan diberi antara 0 hingga 5 minit selepas kejadian. Lemas (asap. Penyakit angin ahmar (stroke). peluang mangsa pulih adalah pada kadar 2% sahaja. Terdapat beberapa sebab jantung terhenti. Manakala permulihan pergerakan jantung adalah secara mengenakan tekanan (kompresi) di bahagian tertentu dada. Bantuan selepas 5 hingga 10 minit kejadian. 2) PEMULIHAN PERNAFASAN DAN PERGERAKAN JANTUNG Resusitasi Kardio Pulmonari (CPR) Resusitasi Kardio Pulmonari adalah kaedah pemulihan gabungan permulihan pernafasan dengan permulihan pergerakan jantung yang terhenti. c. vii. iii.bantuan perubatan. b. Awas !!! Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk atau mangsa yang mengandung. vi. Selepas 10 minit kejadian. Kombinasi kedua-dua bantuan tersebut membolehkan darah menerima bekalan oksigen dan seterusnya mengedarkannya ke otak dan lain-lain organ penting. . Alahan iv. Ini disebabkan faktor-faktor berikut: a. v. Antaranya ialah: i. ii. Penyakit jantung termasuk gelepar ventrikular (ventricular fibrilltion). Pengambilan dadah yang berlebihan. Resusitasi Kardio Pulmonary perlu dilakukan dengan segera dan tepat apabila terjadinya kejadian pernafasan dan pergerakan jantung terhenti kepada mangsa. Di dalam kaedah ini permulihan pernafasan yang dilakukan adalah secara mulut ke mulut. peluang memulihkan mangsa adalah pada kadar 12%. Kecederaan. mulut ke hidung atau mulut ke lubang pernafasan di tengkuk.

 Betulkan salur pernafasan mangsa secara teknik dongak kepala dan angkat dagu (head tilt and chin lift). dengar dan rasa secara mendekatkan telinga dan pipi penolong ke bahagian hidung mangsa sambil mata memerhatikan pergerakan dada mangsa. c) Edaran darah • Periksa pergerakan nadi dengan cara merasa nadi di leher (nadi karotik) atau lengan (nadi brachial) bagi bayi. Sel-sel otak akan mula mengalami kematian selepas 4 minit pernafasan dan jantung terhenti. Ia akan mati kekal selepas 10 minit tidak menerima bekalan darah beroksigen. . Kematian klinikal – bermaksud kematian sementara di mana sel-sel otak dan sel-sel organ belum mengalami kematian walaupun pernafasan dan jantung terhenti. Edaran darah (circulation) a) Saluran pernafasan.TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI 1. Terdapat peringkat-peringkat tertentu yang perlu diikuti dalam resusitasi Kardio Pulmonary. TEKNIK SEORANG PENOLONG BAGI MANGSA DEWASA. Kematian tersebut ialah: a. • Pastikan mangsa betul-betul dalam keadaan tidak sedarkan diri dengan teknik menggoncangkan kedua-dua bahu mangsa sambil memanggil beliau. Saluran pernafasan (airway) b. • Beri bantuan pernafasan secara kaedah teknik mulut ke mulut. Kematian biological – kematian kekal di mana sel-sel otak dan semua sel-sel organ badan telah mati. • Setelah pasti mangsa pengsan. otot-otot lidah dan epiglotis menjadi lemah dan menyempitkan saluran pernafasan mangsa. Pernafasan (breathing) c.  Menjerit meminta bantuan supaya menarik perhatian orang yang ada berhampiran. • Lakukan tekanan di bahagian luar dada (chest comression) setelah dipastikan pergerakan nadi terhenti. b. Ini penting kerana semasa mangsa pengsan. Antaranya ialah: a. mulut ke hidung atau mulu ke lubang di tengkuk mengikut keadaan mangsa. donggakkan kepala mangsa dan bahagian dagu mangsa (head tilt and chin lift).Di dalam istilah perubatan. b) Pernafasan • Pastikan mangsa bernafas atau tidak dengan teknik lihat. • Goncang bahu dan panggil nama mangsa bagi menentukan tahap kesedaran mangsa. Kematian klinikal boleh dipulihkan sekiranya bantuan segera dan awal diberikan kepada mangsa selepas kejadian terjadi. Kematian ini tidak boleh dipulihkan kembali. TEKNIK. terdapat 2 jenis kematian selepas kejadian pernafasan terhenti. Bagi menetukan saluran pernafasan mangsa terbuka.

Buka mulut atau hidung mangsa supaya udara yang dihembus keluar. Periksa pernafasan mangsa 3 hingga 5 saat.  Beri bantuan pernafasan secara kaedah mulut ke mulut atau mulut ke hidung atau tutup mulut ke lubang pernafasan di leher.5 hingga 2 inci (4 . pertukaran boleh dilakukan dengan pembantu kedua memberi isyarat dengan sebutan “tukar” dan meneruskan 5 tekanan yang terakhir . Periksa pernafasan mangsa. lakukannya sebanyak 4 pusingan dan akhiri dengan 2 hembusan yang terakhir.  Periksa pergerakan nadi karotik di bahagian leher selama 5 hingga 10 saat bgai menentukan nadi terhenti atau sebaliknya.  Cari kedudukan sternum notch (tempat pertemuan antara kiri dan kanan tulang rusuk di bahagian dada). Letakkan tumit tapak tangan dan tindihkan tangan tersebut dengan tangan yang satu lagi.  Sekiranya masih tiada pergerakan nadi.  Lakukan tekanan berselang-seli dengan bantuan pernafasan dengan bantuan pernafasan dengan ratio 15: 2. Picit hidung dan mulut mangsa. membantu pernafasan dan memeriksa pergerakan nadi mangsa. Jangan gunakan kekuatan tenaga kerana boleh mencederakan tulang dada dan tulang rusuk. jalankan bantuan pernafasan sahaja dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa pulih ataupun tiba bantuan perubatan.  Beri 5 kali tekanan dan diikuti dengan sekali hembusan pernafasan oleh pembantu pertama.  Jika pergerakan nadi telah dirasai.5 saat. Periksa selama 3 hingga 5 saat.  Luruskan tangan dan kuncikan sendi-sendi siku dan sendi-sendi bahu supaya tidak dibengkokkan semasa tekanan dilakukan. hidung dan lubang pernafasan mangsa dan berikan hembusan selama kira-kira 1 hingga 1. 2.5cm) mengikut rentak yang sistematik sebanyak 15 kali tekanan. Tarik nafas dan rapatkan betul-betul ke mulut.  Jika nadi pulih. Akhiri pusingan ke 10 dengan sekali hembusan oleh pembantu pertama. Tekniknya sama dengan kaedah Resusitasi Kardio Pulmonari seorang ahli bantuan.  Periksa pergerakan nadi selama 5 hingg 10 saat kembali.  Pembantu kedua berperanan sebagai pemanggil bantuan perubatan serta menjalankan tekanan jantung (chest compression) apabila mendapat isyarat bahawa tiada pergerakan nadi si mangsa. maka diteruskan tekanan dan hembusan seperti terdahulu.  Sekiranya pembantu kedua keletihan. memeriksa pernafasan.  Beri tekanan di bahagian dada dengan menggunakan tekanan berat badan. TEKNIK BANTUAN DUA ORANG AHLI BANTUAN (MANGSA DEWASA)  Pembantu pertama berperanan sebagai pemeriksa taraf kesedaran.  Tekanan hembusan dan tekanan dilakukan dengan ratio 5 : 1 dan diteruskan sehingga 10 pusingan.  Letakkan 2 jari di sternum notch sebagai penanda tempat tekanan. Tekan sedalam kira-kira 1. lihat dan rasa sambil mata memerhati pergerakan dada mangsa. hentikan tekanan.  Teruskan rResusitasi Kardio Pulmonary jika pergerakan nadi belum pulih. Periksa pernafasan mangsa dengan teknik dengar. hentikan tekanan. Lokasi dan kedudukan tangan adalah sama dengan teknik resusitasi terdahulu. Perhatikan bahagian dada semasa melakukan hembusan bagi menentukan dada mengembang atau tidak. lakukan bantuan sekali hembusan setiap 5 saat sekali berterusan sehingga mangsa boleh bernafas. Jika tiada. Ulang hembusan yang serupa sekali lagi.

 Aturan bantuan dari A hingga C adalah hampir sama dengan kaedah orang dewasa. Sekiranya terdapat membantu semasa kejadian tercekik bendasing.5 hingga 1. ia boleh menjalankan beberapa kaedah bagi mengeluarkan benda asing yang tersekat dalam saluran pernafasan.5 inci sahaja. Antaranya ialah : i. . Pemeriksaan nadi adalah pada nadi brakial ( bahagian lengan). Jika mendapat tindakbalas positif dari mangsa. Pembantu menggunakan mulut untuk menutup mulut dan hidung si mangsa. c) Ratio hembusan dan tekanan adalah 1:5 d) Kadar pusingan adalah 10 pusingan sebelum pemeriksaan nadi dijalankan. 3. Letakkan penumbuk tersebut di bahagian abdomen dan tangan yang satu lagi diletakkan di atas penumbuk tersebut. Hidung mangsa tidak perlu dipicit semasa hembusan dilakukan. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK / TERSEKAT PERNAFASAN(ORANG DEWASA YANG MASIH SEDAR )  Jika mangsa berseorangan tanpa sebarang pembantu. Pusingan keseluruhan adalah 20 pusingan. maka pembantu boleh menjalankan tugasnya melalui kaedah-kaedah berikut : . Jika ada nadi. tercekik dan batuk.sebelum pembantu pertama mengambil tempatnya. Tundukan akan menyebabkan udara yang terdapat di abdomen menolak keluar udara dan seterusnya membantu mengeluarkan bendasing yang tersekat. Ini disebabkan leher bayi pendek. 5. ii.0 inci sebanyak 5 kali tekanan dengan kadar 100 kali seminit. Letak 2 jari di atas tulang sternum manakala 1 jari diangkat. Manakala pembantu kedua mengambil tempat pembantu pertama. 4. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA BAYI ( 1 TAHUN KE BAWAH )  Tekniknya sama dengan orang dewasa dan kanak-kanak kecuali perkara-perkara berikut : a. Lakukan bantuan pernafasan sekali bagi setiap 3 saat berterusan jika di dapati mangsa tidak bernafas. Penandaan lokasi tekanan adalah dengan menanda garisan lurus antara dua puting susu bayi dengan 3 jari tangan.Tundukkan badan ke hadapan bangku berulang-ulang kali. c. e) Bantuan pernafasan berterusan adalah pada kadar 1 kali bagi setiap 3 saat. Lakukan tekanan ke arah dalam dan ke atas secara cepat dan berulangkali kerana daya tekanan yang kuat dan cepat akan memaksa udara di dalam paru-paru keluar dan menolak bendasing keluar. -Periksa pergerakan nadi. cuma terdapat sedikit perbezaan iaitu : a) Tekanan dada mangsa cuma menggunakan sebelah tumit tapak tangan sahaja. b. Tekan menggunakan dua jari sedalam 0.Tanya mangsa sama ada ia boleh bernafas. periksa pernafasan mangsa. Ampu bahagian tulang skapula bayi dengan lengan supaya keadaan kepala mangsa terlangut dan secara tidak langsung akan membuka saluran pernafasan. Menggunakan Teknik Heimlich iaitu menggenggam penumbuk satu tangan. TEKNIK RESUSITASI KARDIO PULMONARI MANGSA KANAK-KANAK ( 1 HINGGA 8 TAHUN ) SEORANG PEMBANTU. jangan lakukan apa-apa ke atas mangsa melainkan berada di sisi mangsa kerana kebiasaannya mangsa akan berusaha sendiri mengeluarkan bendasing tersebut. d. b) Dalam tekanan yang diberikan adalah 1 hingga 1. Menggunakan kaedah berdiri di belakang penyandar bangku dan meletakkan bahagian abdomennya di penyandar bangku tersebut.

Tekan secara ke arah dalam dan ke atas 5 kali secara sistematik.  Periksa pernafasan mangsa 3 hingg 5 saat. -genggam penumbuk dengan ibu jari dimasukkan ke dalam pada satu tangan dan letakkan di bahagian atas sedikit dari pusat.sekiranya mangsa memberi tindakbalas negatif. ianya menandakan masih terdapat bendasing yang menyekat salur pernafasan. Tindihkan tumit tapak tangan dengan tangan sebelah lagi.  genggam penumbuk sebelah tangan. berperut buncit dan perempuan mengandung. 6.  letak genggaman mengarah ke ibu jari di bahagian tengah tulang dada mangsa. Korek tekak mangsa supaya bendasing dapat dikeluarkan. Sekiranya mangsa gemuk atau mengandung.  lakukan teknik ini sehingga bendasing keluar atau sehingga mangsa pengsan. Lapikkan genggaman tersebut dengan tangan sebelah lagi.  Periksa mulut mangsa.  lapikkan penumbuk dengan tangan yang sebelah lagi. -peluk bahagian pinggang mangsa.  Beri bantuan pernafasan.  Periksa kerongkong mangsa bagi menetukan tedapat bendasing. b) Tekanan Dada ( chest thrusts ) Kaedah ini sesuai bagi mangsa gemuk. Tekanan tersebut dapat memaksa udara di paru-paru keluar dan seterusnya menolak keluar bendasing yang menyekat saluran pernafasan.  tekan ke arah dalam dengan kuat dan cepat berulangkali.  Dongakan kepala mangsa dengan teknik dongakan dahi dan angkat bahu ( head tilt/chin tilt ). Kaedah ini tidak sesuai dilakukan kepada mangsa yang gemuk. berperut buncit dan perempuan mengandung. caranya  berdiri di belakang mangsa.  Lakukan hembusan kaedah mulut ke mulut.  Kuncikan bahagian sendi siku dan bahu dan luruskan tangan. . maka pembantu perlu mengambil tindakan melakukan bantuan-bantuan berikut : a) Teknik Heimlich -berdiri di belakang mangsa.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. lakukan ulangan teknik tekanan Hemlich sehingga bendasing keluar. TEKNIK MERAWAT MANGSA TERCEKIK DARI SEDAR HINGGA PENGSAN ( MANGSA DEWASA )  Letak mangsa dalam keadaan melentang. Keluarkan bendasing dengan jari telunjuk. tekanan secara teknik tekanan dada ( chest thrusts ) sebanyak 5 kali. Jika hembusan tidak masuk. Jika di dapati hembusan tidak masuk.  Minta bantuan perubatan.. 7. Jika masih tersekat.  Lakukan tekanan dengan teknik Hemlich secara duduk di atas bahagian paha mangsa.  Beri bantuan pernafasan. -tekan penumbuk dengan cepat dan berulangkali secara gerakan ke dalam dan ke atas. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA TIDAK SEDAR (MANGSA DEWASA)  Jalankan pemeriksaan tahap kesedaran mangsa.

Jika kali kedua masih tidak masuk. Lengan lagi sebelah diletakkan di bahagian dada mangsa dan tangan mengampu di bahagian dagu bayi.  Periksa bendasing pada mulut mangsa dan keluarkan bendasing dengan jari.  Berikan sekali hembusan. lakukan bantuan pernafasan seperti mana kaedah CPR berterusan sehinggalah tiba bantuan perubatan atau mangsa pulih. Jika tidak masuk juga.  Angkat bayi dengan merendahkan bahagian kepalanya dan pusingkan badannya supaya berkeadaan muka dan dadanya mengadap ke bawah. lakukan kaedah di atas semula.  Lakukan tekanan dada ( chest compression ) sekiranya nadi di dapati tiada seperti mana teknik CPR. re-posisikan kepala mangsa.  Tentukan tahap kesedaran mangsa.  Lakukan tekanan dada jika nadi terhenti atau lakukan bantuan pernafasan sahaja jika terdapat pergerakan nadi.  Sekiranya ada pergerakan nadi. Berikan sekali lagi hembusan. terdapat bendasing menyekat saluran pernafasan mangsa. Jika udara masuk.  Lakukan teknik Heimlich atau teknik tekanan dada seperti yang diterangkan dahulu. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA BAYI YANG TIDAK SEDAR DIRI  Baringkan mangsa secara melentang. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK DARI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR  Sama seperti teknik mengeluarkan bendasing kepada orang dewasa yang sedar kepada tidak sedar.  Dapatkan bantuan perubatan.  Dongakkan dahi dan angkat bahu mangsa supaya saluran pernafasan terbuka. Ampu bayi dengan bahagian paha.  Lakukan sekali bantuan pernafasan. maka sah terdapat bendasing di dalam saluran pernafasan mangsa. Ampu badan bayi dengan paha. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING BAYI YANG SEDAR. Buang bendasing dengan menggunakan jari kelingking apabila bendasing diperolehi. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING MANGSA KANAK-KANAK YANG SEDAR  Teknik yang dijalankan adalah sama dengan teknik yang dilakukan kepada mangsa dewasa yang sedar. .  Terbalik semula supaya muka bayi mengadap ke atas tetapi dalam keadaan kepalanya mencuram arah ke tanah. Jika tidak masuk. Pastikan ianya masuk atau tidak. 8.betulkan sekali lagi kedudukan kepala mangsa.  Periksa penafasan mangsa 3 hingga 5 saat. Jika tidak masuk.  Ulang teknik yang serupa sekiranya masih gagal mengeluarkan bendasing sehinggalah bendasing tersebut dapat dikeluarkan. 11.  Masukkan lengan pemulih di bahagian belakang bayi dan ampukan bahagian kepalanya. Lakukan hembusan sekali lagi.  Lakukan teknik tekanan pada dada bayi sebanyak 5 kali tekanan. beri hembusan sekali lagi dan seterusnya memeriksa nadi bayi.  Lakukan tepukan sebanyak 5 kali tepukan pada bahagian tulang skapula bayi. Jangan korek mulut bayi sekiranya bendasing tidak kelihatan.  Letakkan bayi di atas lantai dan buka mulut bayi. 10. 9.

kotak pertolongan cemas perlu bertanda dengan tanda bulan sabit merah atau palang merah. Kain kasa sucihama 4. Betulkan sekali lagi kepala mangsa jika hembusan tidak masuk. Ia perlu diletak di tempat yang selamat dan mudah dilihat dan agak tinggi supaya tidak mudah diambil oleh kanak-kanak. Ampu dengan menggunakan paha dan kenakan tekanan dada (chest thrusts) sebanyak 5 tekanan dengan menggunakan 2 jari. Ubat berbentuk cecair perlu ditutup rapat supaya tidak mudah tumpah atau bocor dan ditanda dengan perkataan racun bagi bahan-bahan beracun. KOTAK PERTOLONGAN CEMAS ( FIRST AID KID ) Keperluan-keperluan sesebuah kotak pertolongan cemas adalah seperti berikut : 1. Jangan korek jika tidak nampak bendasing. . Selain itu. Ubat gosok atau minyak gosok 9.  Periksa mulut mangsa dan keluarkan bendasing. tangisan dan warna kulit bayi yang tercekik. gentian violet atau burnol ) 10. Buku catitan 14.  Beri bantuan pernafasan 2 kali. Kain pembalut gulung elastik ( crepe bandage ) 7. batuk.  Dongakkan kepala mangsa dan beri sekali hembusan.  Pusingkan muka bayi ke atas semula dengan keadaan kepalnya arah ke bawah. alatannya mencukupi dan kotak itu di tutup dengan baik bagi mengelakkan dimasuki oleh serangga atau binatang. Ampu badan menggunakan lengan dan letakkan di bahagian paha. Kain anduh tiga segi 3. Ubat cuci luka ( cetavlon atau dettol ) 11. Plaster 8. Penyepit ( forcep ) 13. 12. Kotak yang bertutup untuk mengisi peralatan.  Buka mulut mangsa dan pastikan sama ada bendasing kelihatan atau tidak.  Terlungkup muka bayi ke arah bawah. 2.  Berikan 5 tepukan di belakang bayi ( chest blade ).  Minta bantuan perubatan. Pen/pensel Kotak pertolongan cemas hendaklah selalu diperiksa supaya ianya bersih. TEKNIK MENGELUARKAN BENDASING DARI BAYI SEDAR KEPADA TIDAK SEDAR.  Berikan 5 tekanan di bahagian dada bayi ( chest thrusts ). Pin 15. Ubat luka ( lotion flavine. Garam cium ( smelling salt ) 12.  Lakukan langkah ini berulangkali ( step 1 dan step 2 ) sehingga bendasing keluar atau mangsa pengsan. Beri tepukan bahagian skapula ( shoulder blade ) mangsa sebanyak 5 tepukan. Kain pembalut gulung 6. Perhatikan pernafasan. Kapas 5.  Periksa nadi mangsa.

. Cara-Cara Menjalankan Demahan Sejuk -Rendamkan kain bersih dalam bekas yang diisi dengan air sejuk atau ketulan air batu atau merendam kain di dalam larutan spirit yang dicampur dengan air atau memasukkan air batu ke dalam karung demahan. Demahan panas perlu dilakukan bagi kecederaan lebam yang melebihi dari 24 jam selepas kecederaan. c) Membantu menghentikan atau mengurangkan pendarahan dalam tisu akibat kecederaan. Ia tidak sesuai digunakan bagi kecederaan lebam yang baru kerana dengan memberi demahan panas. b) Menghadkan bengkak atau lebam pada tisu yang mengalami pendarahan dalam. -Titiskan air dari masa ke semasa sekiranya menggunakan kain rendaman supaya ianya sentiasa sejuk.  Demahan sejuk amat sesuai bagi kecederaan lebam yang baru terjadi (kurang dari 24 jam). Penting!!!  Jangan gunakan larutan spirit bagi demahan di bahagian yang terdapat kecederaan atau pada bahagian mata. d) Mengecutkan saluran darah dan seterusnya mengurangkan pengaliran darah. b) Mengurangkan kesan lebam di tempat cedera. Demahan panas b. Demahan Panas Tujuan : a) Memecahkan gumpalan darah beku di dalam tisu akibat luka lebam. a. Demahan sejuk Demahan Sejuk 1) Tujuan : a) Mengurangkan atau melegakan kesakitan. -Perahkan kain supaya berkeadaan lembab atau balut karung air batu dengan sehelai kain-kenakan demahan tersebut di tempat yang cedera.  Demahan basah juga tidak sesuai bagi tempat-tempat yang terdapat luka terbuka. saluran darah akan mengembang dan menggalakkan lagi pengeluaran darah.DEMAHAN Demahan terbahagi kepada 2 jenis iaitu .

rangka dan otot memberikan bentuk.  Rangka apendej yang tediri daripada lengkungan pektoral. -Balut botol atau karung dengan sehelai kain bagi mengelakkan terbakar kulit mangsa. lengkungan pelvis. Rahang atas bersendi secara tetap dengan kranium. terdapat tisu penghubung yang mencantumkan bahagian-bahagian tubuh.  Rahang atas dan rahang bawah merupakan tempat perletakan gigi. Tisu-tisu ini adalah tisu hidup. Di dalam tubuh manusia. turus vertebra. saiz. Sistem ini disebut sebagai sistem rangka.  Kranium terdiri daripada lapan kepingan tulang yang bercantum secara kukuh melalui sendi tidak bergerak. tulang rusuk dan sternum. tetapi mempunyai sifat yang berbeza antara satu sama lain.  Kepingan tulang kepala sangat keras supaya otak di dalamnya tidak mudah cedera melainkan kepala terkena hentakan yang terlalu kuat. -Letakkan botol atau karung yang telah dibalut di tempat lebam lakukan demahan yang diperlukan.  Tulang muka melindungi mata. iaitu sutur.  Tengkorak bersambung dengan turus vertebra melalui satu bukaan yang terdapat pada dasar kranium. telinga dan hidung.Teknik Membuat Demahan Panas. PENGENALAN SISTEM RANGKA Tulang. manakala persendian di antara rahang bawah dengan kranium membenarkan pergerakan rahang bawah bagi membenarkan kita mengunyah dan bertutur. Bukaan ini membolehkan saraf tunjang melaluinya.  Kranium melindungi bahagian otak dan organ-organ yang terdapat di bahagian kepala serta mengekalkan bentuk kepala manusia. sokongan dan juga perlindungan kepada manusia. -Tutup kemas penutup botol atau karung air panas. STRUKTUR DAN SUTUR TENGKORAK MANUSIA . SISTEM RANGKA Rangka manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu:  Rangka aksial (paksi atau tulang belakang) yang terdiri daripada tengkorak. tulang lengan dan tulang kaki -Penting dalam memberi sokongan untuk mengawal pergerakan tubuh. TENGKORAK  Tengkorak manusia terdiri daripada semua tulang di bahagian kepala. -Masukkan air panas ke dalam botol atau karung demahan. -Penting dalam membentuk struktur tubuh.

Spina saraf Satu cuaran yang menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Cuaran melintang Terdapat dua cuaran di sisi lengkuk saraf tang berfungsi untuk pelekatan otot. Struktur am vertebra BAHAGIAN VERTEBRA DAN FUNGSINYA Bahagian vertebra Stuktur binaan dan fungsinya Sebtrum Bahagian yang peal dan tegar untuk memberi sokongan dan menentang daya mampatan. dan kedudukannya pada turus vertebra. Lengkuk saraf Lengkungan yang terdapat dibahagian dorsal yang mengurungi satu salur saraf serta melindungi saraf. vertebra ini disambung oleh rawan.TURUS VERTEBRA  Turus vertebra terdiri daripada 33 tulang kecil yang dikenal sebagai vertebra. Terdapat 5 jenis vertebra seperti dalam rajah di bawah: TULANG BELAKANG MANUSIA Antara dua vertebra adanya satu cakera rawan yang bertindak sebagai kusyen untuk menyerap hentakan dan mengurangkan geseran antara vertebra semasa pergerakan. Gambarajah di bawah menunjukkan struktur cekera rawan antara vertebra.  Semua vertebra dibezakan dari sagi struktur. Salur saraf Salur ini adalh berterusa bagi semua vertebra untuk menempatkan saraf tunjang. .fungsi.

. dan cuaran melintang yang lebar.Vertebra atlas  Vertebra atlas mempunyai spina saraf yang kecil tetapi salur saraf besar. • Tulang ini juga mempunyai sepasang salur vertebrateri. • Di hujung superior tulang ini ialah satu cuaran yang disebut cuaran odontoid yang menjulur ke dalam salur saraf vertebra atlas dan membenarkan kita memusingkan kepala. spinal saraf yang pendek. Persendian ini menyokong tengkorak dan membenarkan kita mengangguk.  Cuaran melintangnya lebar dan pipih. Terdapat dua salur vertebrateri di anterior tetapi tiada sentrum. Gambarajah vertebra aksis Vertebra serviks • Vetebra serviks mempunyai sentrum yang pipih. Pada anteriornya satu lekuk yang bersendi dengan sepasang bonggol di dasar kranium. • Vertebra ini mempunyai sepasang salur vertebrateri pada cuaran melintangnya yang bertugas untuk menyokong tengkorak dan leher kita. Gambarajah vertebra serviks Vertebra toraks • Spina saraf vertebra toraks panjang dan meruncing ke bawah. Gambarajah atlas Vertebra aksis • Vertebra aksis mempunyai sentrum dan cuaran melintang yang kecil tetapi spina sarafnya besar.

•Salur ini tidak mempunyai salur saraf dan permukaan anteriornya melengkung. • Cuaran melintangnya lebar dan pipih. manakala bahagian kapitulum tulang rusuk bersendi dengan muka sendi di sentrum toraks. • Pada cuaran melintang dan sentrumnya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan tulang rusuk. •Sakrum mempunyai muka sendi pada sisinya untuk bersendi dengan ilium lengkungan . tetapi muka sendi ini tidak hadir pada vetebra toraks ke-11 dan ke-12. VERTEBRA LUMBAR SAKRUM •Terdiri daripada 5 vertebra yang bertaup untuk membentuk satu tulang tunggal yang berbentuk segitiga. •Dibahagian anterior dan posteriornya terdapat muka sendi untuk bersendi dengan vertebra yang lain. • Saraf spinanya menyediakan suatu permukaan bagi pelekatan otot yang menyokong kepala dan leher. •Spina saraf dan cuaran melintangnya adalah tempat pelekatan otot belakang. • Muka sendi di cuaran melintang bersendi dengan bahagian tuberkulum tulang rusuk.• cuaran melintangnya lebar serta sentrumnya tebal dan besar. mempunyai spina saraf yang pendek dan menjulur ke posterior secara mengufuk. •Sentrumnya besar dan tebal. Pandangan superior vertebra toraks Pandangan tepi vertebra toraks Vertebra lumbar •Vertebra lumbar adalah vertebra paling besar.

•Struktur ini sesuai untuk melindungi organ dalam seperti peparu dan jantung. TULANG RUSUK •Sangkar rusuk terdiri daripada 12 pasang rusuk. GAMBARAJAH SANGKAR RUSUK . •Spina saraf kelima-lima vertebra adalah pedek dan bersambung bersama untuk membentuk satu permatang. •4 pasang bukaan pada sakrum membolehkan salur darah dan saraf melaluinya.pelvis. •Manakala pasangan ke 8 hingga ke 10 tidak bersambung terus denga n sternum tetapi kepada tulang rusuk pasangan ketujuh. •Pada bahagian posterior. •Tulang ke 8 hingga 12 dipanggil tulang rusuk palsu. Vertebra koksik •Terdiri daripada 4 tulang yang bertaup untuk membentuk suatu struktur berbentuk segitiga dan meruncing pada satu hujung. •Di hujung distal. semua tulang rusuk bersendi dengan vertebra toraks. •Pasangan tulang rusuk yang ke 11 dan yang ke 12 pula tidak berpaut dengan sternum atau pasangan tulang rusuk yang lain dan didapati “terapung” yang dipanggil tulang rusuk terapung. •Saiz vertebranya kecil dan tidak mempunyai fungsi yang penting. 9. pasangan tulang rusuk ke 8. dan 10 bersambung sesama sendiri. •Pasangan tulang rusuk 1 hingga 7 bersambung dengan sternum melalui rawan tulang rusuk pada bahagian anterior kita merupakan tulang rusuk benar.

Berfungsi menghubugkan tulang lengan kepada rangka paksi. 8 . 6.LENGKUNGAN PEKTORAL 1 . iaitu : • Klavikel di anterior • Skapula di posterior 3 . manakala hujung bawah radius-ulna bersendi dengan . Tulang lengan terdiri daripada : •Humerus •Radius •Karpus •Mentakarpus •falanks 2. 4 . Troklea bersendi dengan radius-ulna melalui sendi engsel. 7 . Tulang ini adalah lebar pada bahagian atas daripada bahagian bawahnya. terdapat satu salur seperti takal yang dinamakan troklea dan satu lekuk yang disebut fosa olekranon. Radius-ulna merupakan lengan bawah dan terdiri daripada dua betang tulang yang tersusun hampir selari serta berpaut pada hujungnya. Skapula merupakan satu tulang yang berbentuk segitiga dan leper. 6 . Satu hujung skapula mempunyai lesung glenoid yang bersendi dengan kapala humerus tulang lengan kita. Lengkungan pektoral terdiri daripada dua tulang . 3. 5. 2 . Klavikel berfungsi memindahkan daya dari lengan ke badan kita. LENGKUNGAN PEKTORAL YANG BERSENDI DENGAN HUMERUS TULANG LENGAN 1. Bahagian atas ulna bersendi dengan troklea dan fosa olekranon humerus di lekuk sigmoid dan cuaran olekranon. Terdapat dua bonggol yang disebut tuberkel di kepala humerus untuk pelekatan otot dan ligamen. Klavikel bersendi dengan bahagian manubrium sternum pada satu hujung dan satu hujung lagi bersendi dengan cuaran akromion di skapula. Hujung spina ini mengunjur ke 2 unjuran yang dikenal sebagai akromion bagi pelekatan otot. Tulang klavikel terdiri daripada sebatang tulang berbentuk rod yang mengufuk di bawah leher kita. Di hujung posterior humerus. 5 . Persendian ini disebut sendi bahu. Humerus ialah satu tulang yang panjang dan merupakan lengan atas kita. Tulang ini mempunyai satu permatang yang disebut spina skapula pada posteriornya yang menyediakan tempat untuk pelekatan otot. 4.

Kepala metakarpus merupakan buku lima kita. 8. terdiri daripada lapan tulang kecil yang disusun dalam 2 baris. 4. Kebanyakan permukaan adalah untuk pelekatan otot abdomen. 2. Setiap tulang punggung terdiri daripada 3 bahagian. 9. Karpus merupakan tulang pergelangan tangan. jari yang lain mempunyai 3 tulang falanks setiap satunya. 5. salur darah. . Lesung ini dinamakan asetabulum. iaitu • Ilium • Iskium • Pubis 3. dan ligamen melaluinya. Metakarpus atau tapak lengan terdiri daripada lima tulang. Ibu jari kita mempunyai 2 tulang falanks. 7. Lengkungan ini terdiri daripada dua tulang punggung yang serupa dan bercantum antara satu sama lain di simfisis pubis di anterior dan berpaut dengan turus vertebra di posteriornya. Di setiap lengkungan pelvis terdapat lesung supaya kepala femur kaki termuat ke dalamnya untuk membentuk sendi punggung. Falanks terdiri daripada 14 tulang. Iskium dan pubis mengurungi suatu permukaan yang disebut obturator foramen yang membenarka saraf. LENGKUNGAN PELVIS 1. Metakarpus bersendi dengan tulang jari yang disebut falanks. Ilium mempunyai muka sendi yang bersendi dengan sakrum.tulang-tulang karpus.

Tibia-fibula merupakan kaki bawah kita yang terdiri daripada percantuman tulang tibia dan tulang fibula. Hujung bawah femur adalah berbentuk takal dan disebut kondil yang bersendi dengan tibia melalui sendi lutut. 3. Tibia lebih besar daripada fibula dan menanggung kebanyakan berat badan kita. Setiap jari dibentuk oleh 3 tulang kecuali ibu cari kaki yang terdiri daripada dua tulang falanks yang lebih besar. Sendi ini dioleh suatu tulang kecil yang dinamakan patela atau tempurung lutut. 6. 9. Falanks atau tulang jari kaki terdiri daripada 14 tulang kecil. 8. Tulang tarsus yang terbesar ialah tumit kaki. 7. 5. 4. Kepalanya berbentuk bebola dan bersendi dengan asetabulum. . manakala hujung bawah tibia-fibula bersendi dengan tarsus. Trokanter yang berdekatan dengan kepala femur menyediakan tempat pelekatan otot punggung dan otot paha. Metatarsus atau tapak kaki terdiri aripada 5 tulang yang bersendi dengan tarsus pada satu hujung dan bersendi dengan falanks pada hujung yang lain. Hujung atas tibia bersendi dengar femur. Femur ialah satu tulang yang panjang dan merupakan kaki atas. Tulang terdiri daripada: • Femur • Tibia-fibula • Tarsus • Metatarsus • Falanks 2.TULANG KAKI 1. Tarsus atau pergelangan kaki terdiri daripada 7 tulang tetapi hanya satu tulang bersendi dengan tibia-fibula.

maka otot lagi satu akan mengendur dan sebaliknya. maka tangan diluruskan. kuat. Apabila otot triseps mengecut.  Contoh otot antagonis ialah otot biseps dan otot triseps yang yang terdapat lengan kita.  Tendon dipercayai berasal dari bahagian dalam tulang dan berterusan ke dalam bongkah otot. Oleh itu. dan kenyal.  Pengecutan otot mengakibatkan tulang yang bebas bergerak ditarik ke arah yang dikehendaki. daya tarikan itu akan dipindahkan kepada tulang melalui tendon untuk menghasilkan pergerakan.  Tedon terdiri daripad gentian yang kukuh dan tidak kenyal. Pasangan otot ini dinamakan otot antagonis. otot triseps akan mengendur dan mengakibatkan tangan kita membengkok. • Sendi boleh di bahagi kepada tiga jenis.  Apabila otot biseps mengecut. perpautan antara otot dengan tulang adalah kuat.  Apabila otot mengecut. ia dapat memegang dua tulang secara kukuh dan membenarkan tulang membengkok di sendi. iaitu • Sendi tidak bergerak • Sendi bergerak sedikit • Sendi bebas bergerak Pada amnya. Oleh itu. sendi bebas bergerak adalah sendi sinovia seperti rajah di bawah yang terdiri daripada: .  Otot rangka bersambung kepada tulang tendon.  Bongkah otot ini mempunyai dua hujung. otot biseps akan mengendur.  Tulang disambung dengan tulang yang lain oleh ligamen pada sendinya.PERANAN OTOT. JENIS SENDI BERGERAK DAN TIDAK BERGERAK • Sendi merupakan dua tulang bersambung.  Ligamen merupakan gentian yang liat.  Otot rangka bertindak biasanya bertindak secara bertentangan iaitu salah satu otot mengecut. iaitu satunya melekat pada tulang yang tetap dan satu lagi pada tulang yang bebas bergerak. LIGAMEN DAN TENDON  Otot rangka terbentuk daripada gentian otot yang tersusun bersama secara selari sebagai bongkah.

Membalutka sendi dan juga mengikat tulangtulang pada sendi itu. Mengurangkan geseran antara dua permukaan tulang yang bergerak dan menyerap sebarang hentakan. Merembeskan bendalir sinovia. . Jenis sendi Contoh Jenis pergerakan Sendi tidak bergerak Sendi antara kepingan tulang di tengkorak manusia (sutur) Tidak membenarkan pergerakan Sendi bergerak sedikit •Sendi antara tulang rusuk dengan sternum. Menyambung tulang dengan tulang.Sendi lesung yang terbentuk daripada permuatan kepala satu tulang yang berentuk bebola dgn lesung tulang yg lain. 2.Sendi pangsi-terbentuk apabila cuaran suatu tulang menjulur ke dalam saluran tulang yang lain. Rawan Terbentuk daripada tisu liat dan licin. •Sendi antara vertebra. Membran sinovia Terbentuk daripada sel epitelium. Ligamen Terbentuk daripada gentian yang kuat dan licin. •Sendi antara dua belah lengkungan pelvis •Beri sedikit pergerakan •Terdapat lapisan rawan gentian Sendi bebas bergerak 1.Sendi engsel 3.Bahagian sendi Struktur binaan Fungsi Kapsul Terbentuk daripada tisu gentian.

5. -Tulang kecil dengan permukaan rata yang mengelongsor antara satu sama lain. •Benarkan pergerakkan semua satah •Pergerakkan satu arah sahaja -benarkan pergerakkan jenis putaran. Sendi pergelangan tangan dan kaki. . -Sendi antara karpus.Sendi gelongsor .Sendi kondil •Sendi bahu •Sendi punggung •Sendi lutut •Sendi siku •Sendi jari -Sendi antara tulang atlas dengan tulang aksis.4. -Sendi antara tarsus. -Sendi antara tulang tengkorak dengan tulang atlas.

. AGAR. TENANG DAN TEPAT.-Pergerakkan pada dua satah KECEMASAN..  UTAMAKAN KESELAMATAN KITA TERLEBIH DAHULU  CUBA JAUHI BAHAYA YANG MENGANCAM NYAWA  JIKA MANGSA MASIH DALAM BAHAYA CUBA JAUHILAH MANGSA DAN TEMPAT BENCANA . TINDAKAN SEMASA KECEMASAN  SEMASA KECEMASAN ADALAH MENJADI TANGGUNGJAWAB AHLI PERTOLONGAN CEMAS UNTUK BERTINDAK SEBERAPA SEGERA. MANGSA DAN ORANG RAMAI.  APA YANG BERLAKU ?  ADAKAH KEADAAN MASIH MERBAHAYA?  BERAPAKAH MANGSA YANG TERLIBAT?  BAGAIMANA KEADAAN MEREKA?  NYAWA SIAPA YANG PALING TERANCAM ?  APAKAH SUMBER-SUMBER YANG BOLEH DI PEROLEHI?  APAKAH ADA PERTOLONGAN TERTENTU YANG DIPERLUKAN? LANGKAH KESELAMATAN  CUBA KURANGKAN RISIKO BAHAYA KEPADA KITA SENDIRI.  MENYELAMATKAN NYAWA  MENCEGAH KEMUDARATAN  MEMPERCEPATKAN PEMULIHAN  MENYEGERAKAN PENGHANTARAN TANGGUNGJAWAB AHLI PERTOLONGAN CEMAS  MENGAMBIL LANGKAH YANG SEGERA DAN TENANG  MEMBUAT PENILAIAN SEGERA MENGENAI SITUASI KECEMASAN  MEMBUAT DIAGNOSA YANG TEPAT MENGENAI SESUATU KEADAAN  MEMBERI RAWATAN YANG CEPAT DAN TEPAT  MENGATUR PENGHANTARAN MANGSA KE DESTINASI YANG BETUL  TUGAS AKAN TAMAT APABILA MANGSA DISERAHKAN KEPADA PIHAK HOSPITAL ATAU KLINIK PENILAIAN SITUASI  KAJI KEADAAN SETEMPAT SECARA RINGKAS DAN TENTUKAN KEPUTUSAN.

PAKAIAN SERVICAL COLER PEMERIKSAAN PERNAFASAN  PERHATIKAN PERGERAKAN DADA MANGSA  DENGAR DAN RASA (AIR MOVING)  JIKA TIDAK ADA. PEMERIKSAAN PEREDARAN DARAH  PEMERIKSAAN KEHADIRAN NADI KAROTIK  PASTIKAN SAMA ADA TERDAPAT PERDARAHAN YANG BANYAK  JIKA PERLU LAKUKAN CPR SECONDRY EXAMINATION . JIKA TIDAK. ANGGOTA ATAU PERTUTURAN PASTIKAN SALUR PERNAFASAN TERBUKA  TINDAKAN YANG PERLU DILAKUKAN ADALAH DENGAN MENDONGAKKAN KEPALA ANGKAT DAGU. SENTUHAN DAN KESAKITAN  MANGSA MUNGKIN BERTINDAK BALAS DENGAN PERGERAKAN MATA. JALANKAN TINDAKAN YANG SEGERA. BAWA MANGSA KE TEMPAT LAIN PENILAIAN TERHADAP MANGSA  PENILAIAN KES PERLU DILAKUKAN KEATAS MANGSA SECERA TEORI DAN PRAKTIKAL PEMILIHAN DAN KEUTAMAAN KES  TIDAK SEDARKAN DIRI  PENGSAN  PATAH PAHA  KECEDERAAN KEPALA  PATAH TULANG BELAKANG  PATAH TULANG BETIS  PECAH PERUT PEMERIKSAAN PRIMER  MENGENAL PASTI KEADAAN YANG MENGANCAM NYAWA PEMERIKSAAN TINDAK BALAS  PEMERIKSAAN SAMA ADA TINDAKBALAS TERHADAP ARAHAN.

RASA DAN BAU PERGERAKAN MANGSA  JANGAN CUBA MENGGERAKAN MANGSA KECUALI UNTUK MENGALIHKAN DARI TEMPAT KEJADIAN  JIKA BOLEH JAUHKAN PUNCA BENCANA DARIPADA MANGSA  JIKA MANGSA PERLU DI ALIHKAN  IANYA HENDAKLAH DILAKUKAN DENGAN BERHATI-HATI  PASTIKAN BAHAGIAN YANG CEDERA TIDAK BERGERAK  DAPATKAN LEBIH RAMAI ORANG MEMBANTU  BERIKAN ARAHAN YANG JELAS KEPADA PEMBANTU  BUATKAN PERGERAKAN YANG SERENTAK  PASTIKAN POSISI MANGSA TIDAK BERUBAH  PASTIKAN MANGSA DISERAHKAN KEPADA PIHAK AMBULAN. . MASALAH PERNAFASAN.BAGAIMANA MANGSA MENERANGKAN KESAKITAN KEPADA KITA  PEMERIKSAAN YANG DIBUAT OLEH AHLI PERTOLONGAN CEMAS MENGGUNAKAN DERIA-DERIA PENGLIHATAN.A. kita boleh mengambil bacaan denyutan nadi di arteri radial iaitu di pergelangan tangan. rasalah nadi anda menggunakan dua jari (jari telunjuk dan jari hantu).B. bayi mempunyai kadar nadi yang tinggi manakala seorang atlet yang mempunyai tahap kecergasan yang tinggi mempunyai kadar nadi yang rendah. SEMASA DAN SELEPAS DIBERI RAWATAN kadar nadi kadar nadi bagi setiap orang adalah berbeza-beza. KLINIK. satu lagi tempat yang paling sesuai untuk diambil bacaan nadi ialah di arteri karotid iaitu di bahagian leher. RENJATAN DAN KECEDERAAN SISTEM SARAF TUNJANG  PEMERIKSAAN DIBUAT DENGAN MENEMUBUAL MANGSA DAN PEMERIKSAAN SISTEMATIK DARI KEPALA HINGGA KE KAKI  DAN BOLEH DI RINGKASKAN DENGAN MEMBUAT PEMERIKSAAN D. PENDENGARAN. UNTUK MENGENAL PASTI PERMASALAHAN YANG BERKAITAN DENGAN KECEDERAAN YANG TIDAK BEGITU MENGANCAM NYAWA TETAPI JIKA DIBIARKAN AKAN MEMUDARATKAN  BERIKAN PERHATIAN KEPADA PERDARAHAN.R. secara umumnya.D PRINSIP –PRINSIP DIAGNOSA  UNTUK MEMBUAT DIAGNOSA YANG TEPAT SESEORANG AHLI PERTOLONGAN CEMAS PERLULAH MENENTUKAN TERLEBIH DAHULU PERKARA-PERKARA BERIKUT: RIWAYAT ATAU SEJARAH DARIPADA MANGSA ATAU SAKSI YANG MELIHAT BAGAIMANA KECEDERAAN BERLAKU  SIMPTOM.C. HOSPITAL BERSAMA DENGAN LAPORAN YANG LENGKAP SEPERTI SEBELUM.

. pembangunan. Sukan.berenang secara bersaing di hadapan penonton dianggap sukan. tetapi berenang bersendirian di kolam atau laut dianggap aktiviti rekreasi. Mohd Noor Rushdee dan Siti Aminah) Konsep Sukan 1.pertandingan keseronokan. Contoh . =70+60/100 [(220-15)-70] =70+3/5 [205-70] =70+3/5 [135] =70+81 = 151 denyutan seminit untuk intensiti latihan 60%. jika denyutan nadi kurang semasa latihan. 2. formula karvonen KNL = KNR+% intensiti latihan [KNM-KNR] KNL (kadar nadi latihan) KNR (kadar nadi rehat) % intensiti latihan (60% hingga 75%) KNM (kadar nadi maksimim) (KNM= 220-umur) contoh pengiraan kirakan KNL seorang pelajar berumur 15 tahun dengan KNR 70 denyutan seminit dan intensiti latihan 60%. Aktiviti fizikal yang dilakukan untuk pelbagai tujuan . kemahiran. kecemerlangan. ini bermaksud pelajar tadi tidak mencapai intensiti latihan yang dikehendaki dan begitu jugalah sebaliknya.salah satu cara menentukan kadar nadi latihan untuk aktiviti daya tahan kardiovaskular adalah dengan menggunakan formula karvonen. Perubatan Sukan dan Jurulatih Sukan (Pembentangan oleh : Aizan Syazwan.

Permainan dan Latihan 1. bahan untuk media massa atau elektronik dan sumber pendapatan. pertandingan atau menyihatkan tubuh badan. ( ii ) peraturan tertentu dalam mengejar kecemerlangan. catatan masa.Kamus Dewan Edisi ke-5 - Perbezaan Antara Sukan. pantas. mengisi kegiatan lapang. Pindahkan mangsa ke tempat yang selamat. tenang dan senyap . 8. 5. Fisioterapi . Kenalpasti punca kemalangan atau kecederaan. 3.hidroterapi. Lakukan pertolongan dengan tertib. Sukan mengandungi. Menjaga etika dan adab diri serta mangsa dalam menghadapi kecemasan.bidang yang dapat membantu atlet pulih dari kecederaan yang dialami sewaktu terlibat dalam aktiviti sukan.elakkan terlalu banyak bercakap perkara yang tidak patut dengan mangsa. Permainan tidak mempunyai tujuan jelas tetapi boleh berubah kepada sukan seperti permainan kanak-kanak. Urutan sukan Peranan dan Tanggungjawab Ahli Pertolongan Cemas Sukan 1. 2. 4. 6. 2. Sukan menuntut pengorbanan . Sukan melibatkan peserta berkemahiran (atlet atau individu berpengetahuan). Menilai keberkesanan kaedah rawatan yang digunakan bagi memastikan keadaan mangsa akan datang Pencegahan Kecederaan dalam Sukan (Pembentangan oleh : Aizan Syazwan. Sukan . 2.masa. 6 Langkah dalam Kitaran Kecederaan Kepentingan Terapi dalam Sukan Terapi kecederaan terbahagi kepada 2 : 1. Memberi perangsang kepada mangsa. selain membincangkan hal-hal mencegah kecederaan semasa bersukan. Pulihkan pernafasan mangsa jika didapati pernafasan mangsa terhenti. Perubatan salah satu cabang sains hayat berkenaan menjaga dan mengekalkan kesihatan dan rasa sihat (wellness). Perubatan Sukan 1. 5.sama ada sebagai peserta atau penonton. Kecemerlangan . Siti Aminah) . Mohd Noor Rushdee.3. "Sukan adalah segala kegiatan yang melibatkan ketangkasan atau kemahiran serta tenaga yang dilakukan sebagai acara hiburan. wang dan keinginan . 4. 6. terapi haba 2. elektroterapi. rekod dunia dan sebagainya.aktiviti riadah. ambulan dan keluarga mangsa jika kecederaan serius. Segera hubungi pihak polis. ( i ) latihan kemahiran berguna secara rekreasi. Latihan ialah aktiviti yang bertujuan membina kemahiran dan kemampuan seseorang dalam sesuatu sukan. Perubatan sukan .kemampuan mengatasi tanda ukur (benchmark) terdahulu. 3." . 7.

memilih permainan yang sesuai kepada kebolehan atlet dan mengajar kemahiran asas. Oleh itu. 3) Ansur maju latihan Mengandungi latih tubi secara beransur-ansur bagi menyediakan atlet supaya kembali beraksi. (b)Jatuh dengan kendur (relax way) sekaligus dapat meminimumkan kecederaan. 6) Peralatan perlindungan Alatan yang digunakan bagi melindungi diri atau anggota badan dari sebarang kecederaan semasa melakukan aktiviti sukan. Pemain yang cergas biasanya jarang ditimpa kecederaan.Keadaan disekeliling gelanggang. adalah penting bagi pemain menguasai teknik permainan yang betul. Tempoh masa yang sesuai adalah 1 hingga 1 jam 30 minit sehari. Penguatkuasaan peraturan akan menjamin ahli sukan mendapat kecederaan yang minimum sekiranya berlaku. Hal ini kerana : (a) Reaksi yang tinggi terhadap bahaya dan biasanya tindak balas untuk mengelakkan diri daripada bahaya tersebut adalah tinggi. senaman khusus. melonggarkan otot-otot dan sendi-sendi yang tegang dan mencergaskan reaksi atau reflek atletatlet.DEFINISI Pencegahan kecederaan .sediakan otot-otot untuk melakukan aktiviti serta kemahiran . PELAKSANAAN PRINSIP PENCEGAHAN Menguasai teknik yang betul .Biasanya pemain berkemahiran tinggi jarang mengalami kecederaan kerana mereka dilindungi oleh kemahiran mereka. melunjur.Meninggikan suhu badan dengan berlari perlahanlahan atau jogging.Berlatih pada paras yang boleh dilakukan dan jangan berlatih hingga badan menjadi terlalu letih. pencegahan kecederaan memberi maksud mencegah dari berlakunya kecederaan yang tidak diingini ketika melakukan aktiviti sukan.Alatan perlindungan diri adalah sebahagian daripda peraturan sesuatu permainan tersebut. Latihan yang dijalankan adalah untuk mengajar dan melatih pemain dalam mengelakkan kecederaan dan bukan untuk memantapkan mutu permainan semata-mata. padang dan dewan. PRINSIP PENCEGAHAN 1) Prinsip latihan  Penambahan beban senaman secara beransur-ansur  Tempoh latihan . . 5) Keselamatan kemudahan dan peralatan Berlaku sekirannya gelanggang atau kemudahan peralatan tidak sempurna dan tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan.  Intensiti  Motivasi  Pengkhususan . berlari pecut.Dapat mengurangkan ketegangan atau kelesuan  Rutin 2) Memanaskan badan Tujuan .dalam kamus dewan edisi keempat . Faedah ansur maju :  memulihkan kecederaan  meningkatkan perkembangan  meningkatkan keyakinan diri 4) Aktiviti bagi menggelakkan kecederaan .Pemain harus menguasai teknik kecergasan spesifik.Senaman yang dipilih haruslah khusus dan sesuai untuk mencapai tujuan dan objektif  Relaksasi . Menguasai komponen-komponen kecergasan spesifik .

Persediaan lengkap untuk latihan dan pertandingan . Pertolongan Cemas dan Resusitasi Pengenalan Pertolongan cemas merupakan penjagaan awal untuk mereka yang cedera atau sakit. Peraturan permainan harus dikuatkuasakan dengan tegas. . seluar pendek dan kasut yang digunakan harus sesuai dengan permainan. Anda perlu bertenang * Fikir. Apakah yang perlu dilakukan ? * Jangan panik. Alat pelindung seperti pelindung siku dan lutut boleh digunakan untuk melindungi kecederaan siku dan lutut apabila terjatuh. kerana bukan semua penyelamat merupakan ahli paramedik ataupun doktor. Pertolongan cemas memiliki batasannya yang tersendiri. Pengurusan Emosi Mental yang sihat memainkan peranan penting dalam membentuk jati diri seseorang atlit.(c) Memiliki kefleksibiti yang tinggi. Ini kerana fokus utama pemain adalan pertandingan. sebelum pertandingan. namun begitu ia merupakan satu elemen yang penting dan amat diperlukan di dalam sistem perubatan yang menyeluruh. Lakukan perkara yang sepatutnya dilakukan mengikut tertibnya yang logik. Elakkan menggunakan pakaian kurang sesuai yang boleh mendatangkan kecederaan kepada anggota badan. mungkin menyebabkan perubahan tingkah laku yang boleh menyebabkan berlakunya kecederaan. Peraturan dan penguatkuasaan undang-undang .Jenis aktiviti yang dijalankan juga penting. Jika mereka kurang stamina mereka akan mengalami kecederaan ketika pertandingan. Hubungi atau dapatkan bantuan secepat mungkin.Peraturan diwujudkan untuk menjadikan permainan menjadi lebih seronok. Emosi yang stabil membantu atlit lebih bersedia melakukan aktiviti.Jersi. Apabila memberikan pertolongan cemas. Khidmat segera ini dan perhatian yang diberikan sebelum tibanya ambulans membawakan perbezaan yang ketara di antara hidup dan mati ataupun di antara penyembuhan keseluruhan atau sebahagian darinya. Ia merupakan khidmat penjagaan yang diberikan oleh seseorang yang mengambil berat terhadap keselamatan mangsa yang malang. Ini dapat membantu mengurangkan hentakan ketika jatuh Menggunakan kemudahan dan pakaian yang sesuai . * Jangan cuba untuk menjadi wira. Pemain harus mematuhi undang-undang yang ditetapkan agar kecederaan dapat dielakkan. laksanakannya mengikut kemampuan anda. Ia dilakukan sebaik sahaja berlaku sesuatu kemalangan atau kecederaan. elakkan latihan yang terlalu keras yang menyebabkan pemain lesu ketika permainan. Sekiranya berlaku kecelaruan emosi.

Seorang mangsa yang tidak boleh bernafas dengan baik. Jika anda bersendirian. Jika pertolongan cemas itu pantas dan berkesan. * Membantu pemulihan * Menenangkan perasaan mangsa dengan membuat mereka berasa selesa dan memulihkan kesakitan. Pengamal pertolongan cemas yang tenang dan terkawal telah terbukti dapat mengawal keadaan dengan cekap dan berkesan. biasanya dalam bentuk sejenis rantai atau gelang yang khas. Jika anda berada di samping mangsa. perlukan bantuan segera. 'AMARAN PERUBATAN' (MEDIC ALERT) Ada individu yang menderita akibat sesuatu keadaan perubatan tertentu yang boleh menyebabkan mereka menghadapi gejala dan tanda-tanda penyakit yang serius pada bila-bila masa. Mengapa pertolongan cemas ? Mereka yang memberikan pertolongan cemas sentiasa berusaha ke arah: * Menyelamatkan nyawa mangsa * Mengelakkan komplikasi atau keadaan dari menjadi bertambah buruk. Tindakan segera ini adalah perlu untuk menyelamatkan nyawa dan anggota badan. mangsa tersebut akan memiliki peluang yang lebih cerah untuk pulih. anda perlu tinggalkan mangsa buat seketika untuk membuat panggilan telefon. keadaan perubatan yang tertentu dan keteranganketerangan lain seperti alahan. epilepsi atau gila babi. Cuba bertenang dan fikirkan semua tindakan anda. atau mengalami pendarahan berlebihan. .Adalah amat penting bagi setiap pengamal pertolongan cemas melaksanakan tindakan mereka dengan pantas. Bagaimana mendapatkan bantuan ? Untuk mendapatkan bantuan perubatan. hubungi ambulans segera dengan mendail 999. dadah yang diperlukan atau alamat konteks perubatan yang boleh dihubungi. dapatkan orang lain untuk menelefon bantuan. asma dan alahan-alahan yang serius. Alat ini dikenali sebagai gelang Medic Alert atau Amaran Perubatan. Pada gelang ini tercatat identiti pesakit. diabetes. mereka mungkin memakai sejenis pengenalan perubatan. Sebagai bantuan dan makluman. Pelbagai keadaan perubatan yang boleh dimaklumkan oleh alat tersebut termasuklah penyakit jantung yang khusus.

Mereka yang memberikan pertolongan cemas mestilah tahu apa yang perlu mereka lakukan dalam keadaan-keadaan yang berbeza. Mulakan prosedur pernafasan (pertolongan cemas primer) 3. lebih daripada seorang pembantu diperlukan . Bilakah diperlukan ? Pertolongan cemas diperlukan di dalam keadaan berikut: * Sakit dada yang teruk atau sakit di bahagian abdomen * Pendarahan yang teruk atau tidak dapat dikawal * Luka terbakar yang teruk * Tercekik * Patah tulang atau terseliuh * Kecederaan yang teruk * Serangan jantung * Renjatan haba * Pengambilan dadah yang berlebihan * Keracunan * Renjatan * Tidak sedarkan diri Apakah asas pertolongan cemas yang perlu saya ketahui? Sepatutnya. Kesilapan dalam memberikan rawatan boleh memburukkan lagi keadaan mangsa. Maklumat yang diberikan di dalam artikel ini membolehkan anda memberikan pertolongan cemas yang berguna dan berkesan.Summon / Shout for help (Dapatkan bantuan) * Dalam kebanyakan kes. Membantu mangsa secukupnya (bantuan keselamatan asas) 2. lakukan teknik SAFE yang bermaksud: S . merawat luka terbakar Teknik SAFE Pada setiap keadaan kecemasan. merawat renjatan 5. Hentikan pendarahan 4. anda perlu tahu cara-cara untuk 1. merawat kecederaan mata 6.

berikan bantuan pernafasan. Contohnya. * GUNAKAN dua jari untuk membersihkan mulut dari sebarang halangan yang boleh dilihat. Peningkatan bilangan mangsa akan mengurangkan keupayaan bantuan perubatan yang ada.periksa samaada mangsa masih bernafas. * Bahaya boleh jadi di dalam bentuk wayar elektrik hidup. * ELAK dari memasukkan tangan terlalu dalam kerana ini boleh menyebabkan halangan yang tidak dapat dilihat termasuk pada saluran udara. lakukan tekanan pada dada (kompresi dada) Bagaimana untuk memberhentikan keadaan tercekik? * Jika mangsa tercekik disebabkan makanan ataupun objek-objek lain dan mangsa berhenti bernafas. risiko letupan atau kebakaran dari tumpahan minyak.Free from danger (Bebas dari bahaya) * Mangsa mesti dibebaskan dari segala bahaya atau perkara yang menimbulkan bahaya tersebut perlu dialihkan atau dibuang dengan penuh hati-hati. halau haiwan berbahaya seperti ular. alihkan wayar elektrik yang hidup menggunakan batang kayu. lakukan bantuan pemulihan pernafasan * Anda harus berasa yakin bahawa anda akan dapat mengeluarkan objek yang menyumbat kerongkong mangsa sebelum memasukkan jari atau tangan ke dalam mulut mangsa. dan lain-lain lagi E . * KELUARKAN gigi palsu hanya jika alat tersebut longgar.periksa samaada nadi mangsa masih berdenyut. * BERNAFAS . haiwan berbisa dan lain-lain F . bendalir rembesan atapun bendasing. * EDARAN (circulation) . Jika tiada. matikan enjin kereta.A . jika tidak.Approach with care & Assess the situation (Lakukan pendekatan dengan berhati-hati dan menilai keadaan tersebut) * Kemungkinan wujudnya bahaya di kawasan sekeliling tidak dapat dipastikan dan boleh membahayakan penyelamat dan seterusnya menambahkan lagi masalah.Evaluate casualty's condition (Menilai keadaan pesakit) Pertolongan Cemas Primer Lakukan perkara-perkara seperti berikut apabila anda mendekati mangsa yang mengalami kecederaan teruk * SALURAN UDARA .periksa samada saluran udara mangsa dan pastikan ia samaada tidak dihalang oleh lidah. . Cara yang perlu dilaksanakan untuk memberi bantuan terhadap saluran udara ialah dengan meletakkan mangsa berbaring menelentang dengan tegak dan mulut mangsa dibiarkan terbuka.

Teruskan tekanan sehingga pendarahan berhenti ataupun sehingga pasukan ambulans tiba * Jangan alihkan kain yang digunakan walaupun ia telah basah dengan darah.* Tanggalkan pakaian untuk mendedahkan bahagian dada * Ikut arahan untuk memberi bantuan pemulihan pernafasan Bagaimanakah caranya untuk menghentikan pendarahan? * Gunakan tekanan secara langsung ke atas anggota badan dan tangan * Tekan pada luka dengan beralaskan kain yang bersih atau bahan lain yang sesuai. tetapi kadangkala adalah perlu untuk membasuhnya keluar * Basuh mata dengan menuangkan air dengan banyak keatas mata * Jika bendasing itu dapat dilihat dan berada di permukaan mata. Hentikan pendarahan dengan sertamerta. Bagaimanakah caranya untuk merawat renjatan * Dalam situasi pertolongan cemas. * Seorang yang mengalami pendarahan boleh mati dalam masa satu minit jika saluran darah utama terpotong. * Gunakan juga tekanan secara langsung untuk menghentikan pendarahan di bahagian-bahagian lain. * Baringkan mangsa dengan telentang serta angkat kaki mangsa untuk meningkatkan aliran darah ke otak * Pastikan tubuh mangsa diselimuti untuk mengelakkan kesejukan ataupun kehilangan haba * Longgarkan pakaian yang ketat dan tali pinggang untuk mengurangkan jerutan di kawasan leher. Ini akan meminimakan sebarang jangkitan. Anda perlu tambahkan lagi lapisan kain dan kenakan tekanan yang mampan. * Jangan berikan sebarang cecair kerana ia tidak dapat diserap dengan mudah jika diberi melalui mulut * Hubungi ambulans dan bawa mangsa ke hospital secepat mungkin Bagaimanakah cara untuk merawat kecederaan mata * Cara yang paling baik bagi mengeluarkan bendasing dari mata adalah dengan membiarkan ia keluar bersama air mata. Jangan tunggu. * Jika bendasing tersebut terbenam di dalam mata. cuba keluarkannya dengan perlahan-lahan menggunakan hujung bucu sapu tangan ataupun dengan menggunakan putik kapas. jangan cuba keluarkannya. * Pegang tangan ataupun kaki pada paras jantung. dada ataupun pinggang. Tutup mata tersebut menggunakan lapikan mata yang steril atau menggunakan . rawatan bagi renjatan mestilah dilakukan dengan segera sebaik sahaja selepas disahkan keadaan renjatan itu dan setelah punca kemalangan dialihkan.

* Rendamkan kawasan yang terlibat ke dalam air sejuk dengan segera ataupun kenakan tuala yang basah dan lembab di kawasan tersebut. Kit bantuan kecemasan boleh mengandungi isi kandungan yang berbeza. * Jika luka terbakar tersebut adalah besar. bergantung kepada keperluan. tuangkan air di atas kulit atau letakkan dibawah air yang mengalir. Satu kit yang asas mengandungi: . Anda juga boleh menuangkan air ke bahagian yang terbakar itu atau letak di bawah air sejuk yang mengalir.kain yang bersih dan minta bantuan perubatan dengan segera * Jangan sekali-kali gunakan sebarang bahan kimia. Kit bantuan kecemasan peribadi mestilah disimpan di kawasan yang bersih dan kering serta tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak. * Untuk luka terbakar yang disebabkan oleh bahan kimia. Ia boleh menyebabkan kecederaan mata yang serius. tenangkan mangsa dan lakukan rawatan untuk renjatan INGAT! * Bertindak dengan segera. Bagaimanakah cara untuk merawat luka terbakar * Di dalam kes terbakar yang teruk. Isi kandungannya mestilah diperiksa dalam satu jangkamasa yang tertentu untuk memastikan ia masih ada dan lengkap. Peti tersebut mestilah teguh dan kalis air. setiap saat boleh membawa perubahan * Jangan gerakkan mangsa yang mengalami kecederaan leher atau belakang kecuali dalam keadaan yang sangat diperlukan * Dapatkan seseorang untuk menghubungi ambulans dan doktor sewaktu anda sedang memberikan pertolongan cemas * Jangan tarik pakaian mangsa luka terbakar * Bertenang dan tenangkan mangsa * Jangan paksa mangsa yang tidak sedarkan diri untuk mengambil sebarang cecair Kit Pertolongan Cemas Setiap rumah perlu memiliki satu kit bantuan kecemasan yang mudah diambil oleh orang dewasa tetapi tidak boleh dicapai dengan mudah oleh kanak-kanak. Kemudian tutupkan kawasan tersebut dengan kain yang bersih untuk mengelakkan gangguan oleh udara. belum luput tarikh dan berada dalam keadaan baik. minta bantuan perubatan dengan segera * Buangkan semua aksesori dan pakaian yang mengecut dari kawasan yang terlibat. Teruskan rawatan ini selagi kesakitan masih dirasai.

* Krim antihistamin untuk melegakan rasa gatal * Sebatian antiseptik (untuk membersihkan luka-luka kecil) * Tablet parasetamol atau aspirin untuk sakit kepala. Istilah yang biasa digunakan ialah 'resusitasi mulut-ke-mulut'.kain jaring halus * Dressing untuk luka (2 saiz) * Basuhan mata * Lampu suluh * Selimut (untuk mengekalkan kepanasan ketika kesejukan) * Hidrogen peroksida ataupun alkohol untuk disapu * Putik kapas (untuk meletakkan ubat) * Pin (untuk menetapkan bandage) * Gunting yang tajam tetapi mempunyai hujung yang tumpul (untuk kegunaan pertolongan cemas sahaja) * Penyepit yang tajam di hujung(untuk membuang selumbar) BANTUAN PERNAFASAN . demam dan melegakan kesakitan ringan (aspirin tidak harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun) * Pembalut luka (bandage) * Plaster (sepeket) * Pita bergam untuk membalut * 'Crepe bandage' (untuk rawatan terseliuh) * Pembalut elastik * Pembalut tiga segi * Losyen 'Calamine' untuk ruam yang gatal * Kapas steril (1 gulung) * Pembalut luka atau dressing * 'Gauze parafin' (untuk luka terbakar) * 'Gauze steril' . Terdapat tiga teknik yang digunakan di dalam EAR ini: MULUT-KE-MULUT Penyelamat melekapkan mulutnya ke mulut mangsa dan bernafas ke saluran udara mangsa melalui mulut MULUT-KE-HIDUNG Dilakukan apabila mangsa mengalami kecederaan muka yang menghalang penyelamat daripada menggunakan mulut mangsa ataupun dalam kedudukan tertentu semasa menyelamatkan seseorang sewaktu kecederaan disebabkan air. .Resusitasi mulut-ke-mulut (CPR) RESUSITASI UDARA HEMBUSAN (Expired Air Resuscitation .EAR) adalah kaedah di mana penyelamat memberi nafas kepada mangsa yang terhenti pernafasannya. Kaedah ini adalah berkesan untuk memasukkan udara berserta oksigen ke dalam paru-paru mangsa jika mangsa telah berhenti bernafas tetapi masih mempunyai denyutan nadi.

Ini dibuktikan dengan kenaikan dan penurunan dada bagi setiap nafas yang diberikan oleh penyelamat. hembus melalui hidung dan mulutnya dengan mulut anda tetapi jangan hembuskan dengan kuat seperti yang dilakukan kepada orang dewasa.kepucatan * Pernafasan terhenti atau kadar pernafasan adalah kurang dari 4-5 kali dalam seminit Prosedur EAR * Baringkan mangsa. gigi yang patah dan gigi palsu) * Pegang belakang leher mangsa dengan satu tangan. Tercekik.Penyelamat akan menutup mulut mangsa. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kehilangan upaya pernafasan. pengambilan heroin dalam dos yang berlebihan. dan pemberi pertolongan cemas perlu bersedia dengan potensi mereka untuk melakukan resusitasi. hampir lemas. kemudian ulangi prosedur yang sama. kerana mulut penyelamat boleh menutup mulut dan hidung kanak-kanak tersebut. buka mulut anda dan lekapkan pada mulut mangsa. Lakukan sehingga 5 kali cubaan untuk memperolehi dua pernafasan yang berkesan. MULUT-KE-HIDUNG-DAN-MULUT Ini adalah kaedah pilihan untuk melakukan resusitasi kepada kanak-kanak. picit hidung mangsa. melekapkan mulut ke hidung mangsa. muntah. Indikasi untuk EAR * Sianosis . Pernafasan hendaklah berkesan dan efektif. Letakkan pangkal sebelah tapak tangan lagi pada dahi mangsa dan dongakkan kepalanya sejauh mungkin * Menggunakan tangan yang berada pada dahi mangsa. * Jika mangsa adalah seorang kanak-kanak. * Buka mulut mangsa dan masukkan jari anda untuk membuang sebarang kotoran (contohnya darah. * Tunggu sehingga dada mangsa menurun. EAR adalah penting jika pernafasan mangsa terhenti sepenuhnya. bernafas dengan perlahan-lahan dan kemudiannya melepaskan rahangnya untuk membolehkan mangsa menghembuskan nafas keluar. kemudian hembuskan sekuat hati. gigitan dan sengatan dan juga masalah penafasan tertentu seperti asma atau emfisema yang boleh menyebabkan penafasan terhenti memerlukan EAR dengan segera dan berkesan untuk menyelamatkan nyawa. * Terus lakukan resusitasi mulut-ke-mulut (pada kadar 10 pernafasan dalam seminit) sehingga mangsa boleh bernafas dengan sendiri ataupun bantuan . Longgarkan bajunya di kawasan leher. sedut nafas sedalam-dalamnya. Lakukannya sebanyak empat kali secara terus-menerus dengan cepat. Dada mangsa akan ternaik kerana udara tersebut dipaksa memasuki paru-paru.

* Lakukan resusitasi mulut-ke-mulut dan menekan-nekan dada jika pernafasan dan nadi masih tidak ada. dan tiada orang lain yang lebih berkelayakan. Siapakah yang boleh memberikan bantuan CPR? Anda perlu latihan yang formal untuk membolehkan anda memberikan bantuan CPR dengan berkesan. Pastikan kepala. penyelamat boleh mengekalkan mangsa yang terhenti jantungnya untuk terus hidup sehingga bantuan perubatan tiba. peluang mangsa untuk terus hidup akan menurun dengan banyaknya selepas 5 minit pertama. EAR perlu diteruskan sehingga mangsa boleh bernafas dengan spontannya. dan pada masa ini penyelamat perlu melakukan resusitasi kardiopulmonari (CPR). anda perlu memberi bantuan tersebut. Mengapa kita perlu tahu mengenai CPR? . Walau bagaimanapun. * Apabila mangsa telah boleh bernafas dengan sendiri. jika nyawa mangsa bergantung kepada CPR.perubatan telah tiba. * Jika anda perlu melentangkan mangsa ini bagi membolehkan resusitasi dijalankan. sehingga penyelamat mendapat bantuan perubatan atau sehingga keadaan mangsa menjadi semakin merosot dengan terhentinya jantung. badan dan ibu jari kaki berada dalam garisan yang lurus. anda masih perlu melakukan resusitasi dan kekalkan keadaan saluran udara. Ia merupakan kombinasi bantuan pernafasan dan penekanan dada di bahagian luar. Dengan bernafas untuk mangsa dan memastikan darah mangsa masih lagi dibekalkan ke seluruh tubuh. Resusitasi Kardiopulmonari (CPR) Apakah CPR? Ia merupakan teknik menyelamatkan nyawa yang digunakan sewaktu kecemasan apabila mangsa tidak bernafas dan nadi mangsa sudah tidak berdenyut. Jika CPR tidak dilaksanakan. * Kekalkan keadaan dalam kedudukan yang neutral tanpa mendongakkan atau mengangkat dagu dengan banyak kerana ini boleh memburukkan lagi kecederaan pada leher. anda perlukan bantuan daripada orang lain. Kekalkan dan jangan lepaskan sokongan pada kepala. letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan (lihat CPR) * Jika terdapat ataupun disyaki terdapat kecederaan tulang belakang dan ketiadaan pernafasan dan/atau nadi.

Kedaan jantung terhenti bukan hanya disebabkan oleh serangan jantung. Untuk maklumat lanjut mangenai pembelajaran CPR. CPR adalah amat penting dan mudah untuk dipelajari.Adakah anda O.5 juta manusia dirawat setiap tahun kerana serangan jantung ataupun jantung terhenti. tetapi oleh kemalangan seperti lemas atau kejutan elektrik.K? Hubungi bantuan (hubungi 999) CPR Peringkat Awal * Saluran udara o Baringkan mangsa o Buka saluran udaranya (dongakkan kepala mangsa) o Tolak dagunya ke atas dengan menggunakan satu tangan dan tolak dahi mangsa ke bawah dengan menggunakan tangan yang lagi satu. terdapat juga yang berlaku di luar hospital. hubungi Persatuan St. John Ambulans ataupun Persatuan Bulan Sabit Merah yang berdekatan. Gunakan tangan dan kaki mangsa untuk menstabilkannya o Jika mangsa tidak bernafas + Berikan dua hembusan (1= hingga 2 saat bagi setiap pernafasan) + Picit hidung mangsa sehingga tertutup sepenuhnya + Lekapkan mulut anda ke mulut mangsa + Lakukan resusitasi mulut-ke-mulut + Lihat kenaikan dada + Biarkan paru-paru mengempis di antara dua hembusan * Edaran darah o Tentukan kehadiran nadi . Di Malaysia 30% daripada kematian yang yang disahkan di hospital-hospital kerajaan adalah disebabkan oleh penyakit kardiovaskular. Kaedah: Tentukan kesedaran mangsa: Goncangkan bahu mangsa perlahan-lahan. Daripada kematian ini. terdapat lebih kurang 1. Pelajarilah kemahiran yang boleh menyelamatkan nyawa mereka yang anda sayangi. biasanya dalam masa dua jam pertama selepas wujudnya gejala-gejala sakit jantung.Menurut Persatuan Palang Merah Amerika (American Red Cross). * Pernafasan o Pastikan samaada mangsa masih bernafas atau tidak + Lihat pergerakan dada mangsa + Dengar bunyi pernafasan + Rasa nafas mangsa dengan menggunakan pipi anda o Jika mangsa masih bernafas dan tiada bukti-bukti kecederaan berlaku + Letakkan mangsa pada kedudukan pemulihan + Letakkan mangsa mengiring. Sebutkan dengan kuat .

Untuk merawat pesakit tercekik (dewasa) yang tidak sedarkan diri. Untuk CPR. bermula dengan tekanan dada. Garis panduan baru untuk CPR Pakar perubatan percaya bahawa mereka yang melakukan CPR di waktu kecemasan perlu meninggalkan prosedur pengambilan nadi pesakit yang mengalami serangan jantung kerana mereka selalu mendapatkan nadi dengan cara yang salah. teruskan CPR. berikan satu pernafasan setiap 5 saat.+ Letakkan satu atau dua jari pada halkum(peti suara) mangsa. penyelamat yang bukan tergolong daripada ahli perubatan profesional boleh memulakan CPR . Sesiapa yang ingin membantu mangsa ini perlu memeriksa tanda-tanda edaran yang lain seperti pernafasan. Jika ada nadi tanpa pernafasan . berikan 2 hembusan (pernafasan bantuan) Lakukan di dalam 4 kitar. Jika tiada nadi. kemudian periksa nadi dan pernafasan. setiap 15 tekanan. + Rasai nadi untuk 5-10 saat o Jika nadi mangsa masih hadir + Lakukan bantuan pernafasan (mulut-ke-mulut) sahaja + Berikan lebih kurang 12 pernafasan dalam seminit (satu nafas dalam setiap 5 saat) o Jika nadi mangsa sudah tiada + Lakukan pusingan pertama pernafasan dan penekanan dada + Dapatkan kedudukan di bahagian ketiga di bawah sternum (tulang dada) + Tekan menggunakan kedua-dua belah tangan (lurus dengan mengunci pergerakan siku) dan berat badan ditujukan tegak ke bawah + Kira dengan ritma (irama)yang tetap -Satu dan dua dan tiga& + Tekan sternum sebanyak 1 = sehingga 2 inci pada kadar 80 hingga 100 tekanan dalam seminit. Meraka menyarankan supaya tekanan ke dada untuk membersihkan saluran udara mangsa yang tercekik yang tidak sedarkan diri dilakukan. + Gerakkan jari anda ke lekukan di antara halkum dan otot. batuk atau sebarang pergerakan sebelum membuat keputusan untuk melakukan CPR. Perubahan-perubahan ini telah dimasukkan di dalam set garis panduan CPR yang baru yang diumumkan oleh Persatuan Jantung Amerika dalam usaha mereka untuk mempercepatkan bantuan kepada mangsa serangan jantung.

http://awaskemalangan.akan tetap digunakan untuk mangsa yang masih sedar. * Pelaksanaan CPR untuk bayi.jika keadaan mendesak. Kembali kepada mangsa . Cuba minta arahan menjalankan CPR melalui telefon. iaitu menggunakan dua jari. dan bukannya mengenakan tekanan pada abdomen ataupun menggunakan jari untuk membersihkan saluran udara. ( 999 / 991 / 994 ) .yang standard dengan tekanan pada dada berpandukan garis panduan yang baru. Menggunakan tekanan yang kuat pada abdomen atau lebih dikenali sebagai Heim-Lich Maneuver . Perubahan-perubahan lain berdasarkan garispanduan baru ini termasuklah: * Penyelamat yang memberi CPR perlu memberikan 15 tekanan pada dada.com/AWAS/CPR Penggunaan dadah penghalang sumbatan yang baru adalah disarankan apabila bantuan perubatan profesional telah tiba. Garis panduan lama mempunyai nisbah pernafasan yang berbeza dan penekanan pada dada berdasarkan pada bilangan pambantu yang ada ketika itu. kaedah 2 ibu jari dengan tangan membulat di kawasan dada adalah lebih berkesan berbanding dengan kaedah lama yang disarankan. termasuklah saranan mengenai dadah mana yang patut digunakan. PANGGIL BANTUAN Periksa samada mangsa tiada tindakbalas (unresponsiveness). Jika tiada tindakbalas. panggil bantuan kecemasan terdekat (hospital). BANTUAN PERNAFASAN MULUT-KE-MULUT CARDIO-PULMONARY RESUSCITATION (CPR) 3 LANGKAH ASAS (Cuba dapatkan latihan sebenar dengan menyertai CPR training course 1. berselang-seli dengan 2 bantuan pernafasan. anda perlu berikan bantuan CPR tanpa menunggu bantuan perubatan / ambulans.

3. Berikan 2 hembusan nafas. Setiap 1 nafas sebaiknya selama 2 saat. tidak batuk.mula menekan dengan berat badan anda dipindahkan dengan tangan lurus ke bawah menekan (Lihat gambar 3-2). lakukan yang berikut: Picit hidungnya. TEKAN Jika mangsa masih tidak bernafas dengan normal. lekapkan mulut anda kepada mulut si mangsa. Jika ia tidak bernafas dengan normal. HEMBUS Condongkan kepala mangsa ke belakang. Hembus nafas ke dalam mulut mangsa hingga anda lihat dadanya naik (kembang). Letakkan dasar tapak tangan anda ke atas dadanya di tengah .2. atau masih tidak bergerak: Lakukan tekanan dada (chest compressions). iaitu 2 tekanan sesaat. Cuba dengar pernafasan si mangsa. TERUSKAN DENGAN: 2 HEMBUSAN NAFAS & 15 TEKANAN DADA . pada kadar 100 tekanan seminit. Tekan sebanyak 15 kali.

.5 inci 4) Berikan 1 HEMBUSAN NAFAS & 5 TEKANAN DADA Wednesday. kemudian cubalah buat panggilan telefon untuk bantuan 2) Gunakan sebelah tangan sahaja untuk menekan dadanya 3) Tekan dada mangsa (victim's sternum . CPR untuk kanak-kanak kecil (Umur 1 . December 8. 2010 KECEDERAAN SUKAN Kecederaan Pada Sistem Tubuh  Sistem Rangka  Sistem Otot  Sistem Sendi Sistem Rangka .8 tahun): 1) Jika anda berseorangan dan bantuan ambulans lambat: berikan CPR kepada mangsa dengan segera selama 1 minit.tulang dada) ke bawah sebanyak 1 atau 1.hingga bantuan sampai. atau si mangsa kembali bernafas normal dan sedar.

. Fraktur ( retak dan parah  Fraktur tertutup ( patah yang terjadi dalam badan tidak menyebabkan kulit terkoyak ). KLASIFIKASI KECEDERAAN DALAM SUKAN.  Farktur terbuka ( patah yang menyebabkan tulang terkeluar pada pada permukaan kulit ) Sistem Otot  Kontusi (hentakan )  Kekejangan otot  Otak terkoyak  Kecederaan tendon ( otot ke tulang )  Kecederaan ligament ( tulang ke tulang ) Sistem Sendi  Dislokasi ( tulang sendi terkeluar dari mangkuk sendi)  Miniskus terkoyak.

Punca-punca kecederaan dalam sukan i. Kecederaan Dalaman Kecederaan Luar Kecederaaan ini berlaku pada permukaan kulit atau bahagian tisu di bawah kulit. Kecederaan luaran yang sering berlaku adalah seperti berikut : .sesuatubahagian/ anggota badan digunakan tanpa rehat yang mencukupi. Kecederaan di tempat yang digunakan terlalu kerap. Kecederan tidak langsung – kecederaan yang disebabkan oleh diri sendiri cth: tidak memanaskan badan sebelum aktiviti . pemakaian pakaian atau alatan yang tidak sesuai. iii. JENIS-JENIS KECEDERAAN DALAMAN Boleh dibahagikan kepada dua iaitu : i. Kecederaan langsung – kecederaan yang disebabkan oleh sentuhan / hentakan /pukulan pada otot atau tulang ii. Kecederaan Luar ii.

Melecet : Berlaku apabila bahagian badan bergeser dengan permukaan lain. Koyakan yang berlaku menyebabkan kulit berdarah. Tisu cecair akan berkumpul dan kulit akan mengelembung. Kecederaan Dalaman Terseliuh yang : berlaku apabila ligamen atau tisu-tisu terkoyak. . Melepuh : Berlaku disebabkan geseran di antara bahagian badan dengan permukaan yang lain . teregang atau terpulas disebabkan bebanan kuat atau secara tiba-tiba. Lapisan epidermis terkoyak tetapi bahagian atau tisu di bawah kulit tidak cedera.a : kulit terkoyak disebabkan terkena benda tajam atau keras. Koyakan yang dalam boleh menyebabkan saluran darah terputus dan pendarahan yang berlaku lebih serius.

Otot kejang sementara. Hal ini mengakibatkan .Otot terkoyak : Berlaku koyakan dibahagian otot atau tendon disebabkan pengecutan otot-otot secara drastik. Dislokasi pergerakan anggota badan luar daripada julat pergerakan yang biasa. : Berlaku kekejangan pada otot. apabila otot Kehilangan sifat kontraksi otot buat Kekejangan berlaku disebabkan ketidak seimbangan atau kekurangan air dan elektrolit ( natrium dan klorida ) dalam otot kesan akibat perpeluhan dankurang dya tahan. ketidakupayaan otot atau tendon menengang beban ang dikenakan atau dihentakkan terus ke otot. Dislokasi disebabkan : Berlaku apabila tulang sendi terkeluar dari kedudukan asalnya.

Fruktur daya : Berlaku apabila tulang patah atau retak disebabkan daya hentakan tepat . Terdapat dua jenis fraktur ia itu fraktur tertutup dan fraktur terbukan. Kontusi saluran hentakan. sipi atau putaran.ligamen dan tisu bahagian sendi terengang dan koyak. : Berlaku kecederaan pada salur darah atau darah halus terputus disebabkan daya Akibatnya kesan lebam pada permukaan kulit atau pendarahan dalaman. Konkusi : Berlaku dibahagian kepala disebabkan daya .

hentakan atau pukulan yang mengakibatkan mangsa tidak sedar diri atau pengsan. Kesakitan (pain )  Penbentukan asid laktik  Otot terkoyak . Konkusi boleh menyebabkan kecederaan otak yang serius. TANDA -TANDA SIMPTOM KECEDERAAN Tanda dan simptom kecederaan penting untuk :  Mengenalpasti jenis kecederaan  Membantu memberi pertolongan cemas Amaran tubuh badan: Tubuh badan memberi amaran apabila masalah berlaku pada otot atau sendi.

cartilage koyak. Keradangan pada sendi Bengkak (swelling)  Pengumpulan cecair di sekeliling sendi atau otot  Cara tubuh mengawal kecederaan Kaku (stiffness)  Berlaku dari dalam: sendi bengkak. Bunyi (noise)  Bunyi dan sakit tanda ada masaalah  Chondromalacia : kekasaran pada permukaan sendi  Osteoarthritis : keradangan sendi.  Maniskus koyak Ketidakstabilan (Instability)  Otot dan ligamen mengawal sendi  Sndi dalam lutut/ligamen : anterior cruciate ligament  Otot sekeliling sendi : otot quardriceps lemah .  Faktor luran sendi: ketegangan otot atau tendon.

Mengenalpasti tanda dan simptom kecederaan  Pemerhatian dan sentuhan  Maklumat mangsa Pemerhatian dan sentuhan  Kecacatan kepada anggota yang cedera  Lebam  Pendarahan  Pucat  Berpeluh  Bengkak  Radang  Takstur kulit berubah  Cara bernafas tidak normal  Suhu badan tidak normal  Kadar denyutan jantung tinggi/rendah. Maklumat Mangsa  Sakit  loya .

bengkak Sakit tempat yg cedera Melepuh Gelembung berair Perit pada tempat yang cedera Sengal Melecet Kulit tergeser. berdarah. lebam. berubah bentuk Dislokasi Hilang daya pergerakan. lebam. bengkak. bengkak sekeliling sendi Sakit tempat cedera . haus/dahaga  anggota lemah  pening  bahagian yang cedera tidak boleh bergerak Tanda dan Simptom Kecederaan Jenis Kecederaan Tanda Simptom Luka Berdarah.

Fraktur ( patah / retak ) Bengkak.Hilang daya pergerakan. lebam.langkah keselamatan yang diambil dapat mengelakkan berlakunya kemalangan atau kecederaan. Sakit tempat cedera Bengkak. pergerakan terhad. Kontuksi Sakit tempat cedera konkusi Tidak sedarkan diri. hilang ingatan buat sementara LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN Langkah. Loya. Perhatian dan tindakan yang sewajarnya perlu di ambil oleh guru atau jurulatih bagi memastikan murid atau atlet mereka selamat ketika menjalankan aktiviti sukan atau fizikal. denyutan nadi lemah. pening. pergerakan terhad. Berikut adalah langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil: . perubahan bentuk.

. Latihan yang sistematik b. Penyeliaan . arahan dan bimbingan.a. Faktor persekitaran f. Berikut adalah tiga prinsip dan prosedur bantu mula yang boleh diguna dalam menghadapi situasi kemalangan atau kecederaan. Kemudahan alatan e. Mengenalpasti tahap dan kecergasan murid c. Undang-undang dan peraturan permainan atau sukan d. PRINSIP & PROSEDUR PERTOLONGAN CEMAS.

R.S. R.Danger ( bahaya ) . .I. T. D.P.  Sekiranya mangsa pengsan akibat kecederan pada kepala atau leher.i.E D.C D R A B C .Airways ( saluran udara ) .A.O. JANGAN alihkan mangsa.A.B.T. Minta bantuan dan bawa mangsa ke hospital.Response ( tindakbalas) .Curculation ( peredaran darah ) Langkah-langkah D. iii.A.C ii.Breathing ( pernafasan ) .A.C.C D : Danger ( bahaya )  Pastikan kawasan sekitar mangsa selamat  Sekiranya mangsa boleh berjalan bawa mangsa ketempat redup.B.R.B.R.

B : Breathing ( pernafasan )  Pastikan mangsa bernafas dengan cara berikut: .pergerakan turun naik dada .R : Response ( tindakbalas)  Pastikan mangsa dalam keadaan sedar dengan menepuk bahu mangsa dengan lembut  Sekiranya mangsa sedar. cuba berinteraksi dengan mangsa.bunyi semasa bernafas. pastikan kedudukannya stabil .  Sekiranya tidak bernafas berikan bantuan pernafasan mulut ke mulut. A : Airways ( saluran udara )  Pastikan saluran pernafasan mangsa terbuka dan tiada objek yang menghalang pernafasan seperi lidah stau gigi palsu.  Sekiranya mangsa bernafas dengan baik. keluarkan objek tersebut. C : Curculation ( peredaran darah ) . mengiringkan mangsa untuk membantu membuka ruang pernafasannya dan minta bantuan.  Sekiranya saluran pernafasan terhalang .  Sekiranya mangsa tidak sedar. Tanya nama atau keadaan dirinya.

T.Touch ( sentuhan) .O.P. lakukan pemulihan pernafasan kaedah CPR T.P.O.Observe (memerhati) .Skill (kemahiran ) Langkah-langkah T.S .Talking ( bercakap ) . teruskan bantuan pernafasan dengan kadar 1 hembusan setiap 5 saat EAR  Sekiranya tak berdenyut.S T O T A P S .Passive (Pasif) .A.T.A.Active ( aktif) . Pastikan nadi mangsa berdenyut  Sekira nadi berdenyut.

Observe (memerhati) Memerhati ketika bercakap dengan atlet  Adakah atlet/mangsa tertekan ?  Adakah mangsa terbaring dengan posisi/posture yang bukan scara biasa?  Adakah terdapat bengkak/kecacatan/lebam?  Adakah terdapat perbezaan dengan anggota yang lain  Bagaimana bahagian tersebut dikawal ? .T -Talking (bercakap ) Bercakap dengan atlet/mangsa yang cedera  Apa yang berlaku?  Bagaimana kemalangan/kecederaan berlaku?  Apa yang kamu rasa?  Bahagian mana yang cedera?  Adakah bahagian lain yang cedera?  Pernahkah bahagian ini tercedera sebelum ini ? O .

Active (aktif) Suruh mangsa gerakan bahagian yang cedera.T cedera .Touch ( sentuhan ) Lakukan sentuhan bermula kawasan yang tidak dan secara perlahan begerak ke kawasan yang cedera. A . bila terasa sakit berhenti.  Adakah terdapat kelembutan?  Adakah terdapat kecacatan?  Adalah kawasan cedera panas? Berhenti disini sekiranya terdapat bukti yang jelas bagi fraktur dan dislokasi.  Tunjukkan pergerakan yang sepatutnya pada bahagian yang tidak cedera terlebih dahulu.  Bolehkah mangsa menggerakkan bahagian yang tercedera pada julat pergerakan yang penuh atau terhad? .

Passif (pasif) Berhati-hati gerakkan bahagian yang tercedera pada julat pergerakkan yang normal. Adakah sakit ketika menggerakkan bahagian tersebut? Bilakah kesakitan tersebut dirasai? P . . Berhenti jika kesakitan berlaku.  Bolehkah mangsa menggerakkan bahagian yang tercedera pada julat pergerakan yang penuh?  Bilakah kesakitan berlaku?  Bandingkan julat pergerakan bahagian yang tidak cedera dengan yang tercedera.

nasihat atlit berhenti  Sekiranya tiada kesakitan atau minima. atlet boleh teruskan latihan atau permainan R.I.E R I . suruh atlet/mangsa berdiri dan lakukan pergerakan yang perlahan.  Sekiranya terdapat kesakitan.Rest ( rehat ) .C.Skill (kemahiran) Jika bahagian yang cedera boleh bergerak pada julat pergerakan yang normal tanpa kesakitan.Berhenti disini bila atlet/mangsa mengadu kesakitan atau hilang/bertambah julat pergerakan S .Ice ( Ais ) .

I.C.  Ais mengurangkan bengkak/kesakitan/kekejangan otot .C E .Rest ( rehat ) Letakkan atlet dalam posisi yang selesa ( berbaring)  Elakkan menggerakan bahagian yang cedera Pergerakan akan menyebabkan pendarahan disebabkan peningkatan pengaliran darah.Ice ( ais ) Kaedah:  Letakkan ais dalam tuala/beg plastik  Rendamkan dalam air  Elakkan meletakkan ais terus ke kawasan cedera tanpa lapik/alas. I .Elevation ( meninggikan ) Langkah –langkah R.E R .Compression ( Pembalutan) .

 Meninggikan bahagian yang cedera dapat mengurangkan pendarahan/bengkak dan kesakitan. REMEMBER ! ! WITH SOFT TISU INJURIES. E .Compression (pembalutan) Balut bahagian yang cedera dengan bandage dengan selesa.HEAT INCREASES BLEADING .Elevation ( meninggikan/elevasi) Tinggikan bahagian yang cdera melebihi aras jantung sepanjang masa.C . YOU SHOULD AVOID THEHARM FACTORS H .  Pembalutan boleh mengurangkan pendarahan/bengkak dan membantu menyokong bahagian yang cedera.

MASSAGE INTHE FIRST 48-72 HOURS INCREASES AND BLEEDING SWELLING Terbakar & Melecur — Presentation Transcript    1. wap atau minyak panas. TERLALU SEJUK. KECEDERAAN TISU KERANA HABA PANAS.  7. seperti air mendidih. TERBAKAR DAN MELECUR 3.  6.ALCOHOL INCREASES SWELLING . objek-objek panas. ia juga akan meninggalkan kesan parut. Terbakar boleh disebabkan oleh api yang menyala. Terbakar dan melecur biasanya adalah serius.A R . disebabkan terkena haba kering. Selain daripada kesakitan dan renjatan yang serius selepas kemalangan. . Epidermis Dermis Hipodermis 5. TERBAKAR Kecederaan kepada kulit dan lain-lain tisu badan. bahan api ( flame ). bahan kimia atau arus elektrik. MELECUR Kecederaan disebabkan oleh haba lembab.RUNNING OR EXERCISING TO SOON CAN MAKE THE WORSE INJURY M . MODUL 9 2. BAHAN KIMIA DAN RADIASI   4.

lepuh dan mengelembung. Kulit akan nampak terbakar hitam atau putih kering. Sebab-sebab terbakar Haba kering Bahan api/api Terkena dengan objek panas seperti perkakas dapur atau puntung rokok.  14. Kulit kelihatan merah gelap.  13. Radiasi Terdedah terlalu lama kepada cahaya matahari (ultra violet).  9. keadaan fizikal dan kesihatan mangsa.   15. Kimia domestik spt peluntur cat. Jenis-jenis Terbakar: Luar – terbakar pada bahagian kulit Dalam – terbakar dalam rongga atau perut  10. Ianya melibatkan bahagian epidermis dan terasa sangat sakit.  12. Tanda-tanda: Sakit yang amat sangat bagi tahap pertama atau kedua. racun rumput. TAHAP 3 (Deep Burn) Semua lapisan kulit telah rosak. Kulit kelihatan kemerahan . Tahap Kecederaan: TAHAP 1 (Superficial Burn) Kecederaan pada bahagian kulit luar sahaja. asid atau alkali  11. Terdedah kepada punca-punca radioaktif Elektrik Arus elektrik yang rendah spt dari perkakas rumah Kilat dan petir. PERATURAN SEMBILAN (dewasa) 9 9 9 18 18 18 18 1 16. TAHAP 2 (Intermidiate Burn) Terbakar lapisan kulit pertama dan kedua (epidermis dan dermis).-  17. Terasa sakit. 8. lepuh dan mengelembung pada tahap . Bahagian anggota yang terlibat berwarna kemerahan pada tahap awal. PENTAFSIRAN AWAL PESAKIT Bil Bahagian Peratus Dewasa Kanak-kanak Bayi 1 Kepala dan Leher 9 20 10 2 Tangan: Kanan Kiri 9 9 10 10 10 10 3 Badan : Hadapan Belakang 18 18 20 20 20 20 4 Anggota Bawah : Kanan Kiri 18 18 10 10 15 15 5 Kemaluan 1 . Rasa sedikit sakit atau tidak sakit langsung jika saraf rosak. Tempat yang terbakar atau melecur Tahap terbakar Umur. Ketenatan mangsa bergantung kepada: Luas permukaan yang cedera. Geseran Bahan kimia Kimia perindustrian spt asap dan gas korosif. merah gelap.

TINDAKAN 3B Burning Stop Padamkan Breathing Maintain Periksa Pernafasan Body Examine Periksa tahap terbakar 3C Cool Sejukkan Cover Tutup bahagian yang terbakar Carry Bawa ke tempat selamat.  24. Renjatan  18. Tenangkan mangsa dan pastikan kecederaan tidak merebak supaya tidak berlaku renjatan. Langkah Perlu Diambil PERLU Basuh tangan sebelum memberi rawatan dan pakai sarung tangan jika ada. Pecahkan gelembong. .  22. “ Kejutan Elektrik” Boleh berlaku melalui dua cara iaitu secara pancaran (arcing) dan sentuhan (contact). Periksa pernafasan/nadi setiap 5 minit. kicap. Pengendalian Am: Hentikan kebakaran – air Alihkan punca dari mangsa atau mangsa dari punca (mengikut keadaan) Tentukan ia bernafas Alirkan air bagi terbakar tahap pertama dan kedua selama 20 minit atau sehingga kesakitan berkurangan. Hantar ke hospital  19.  21. CPR jika perlu.kedua. Baringkan mangsa dalam kedudukan yang selesa. Beri makanan/minuman Letak atau sapu merjerin. Tanggalkan jam tangan. Selimutkan dengan kain yang telah dibasahkan. JANGAN Tanggalkan pakaian yang terlekat pada kulit. tali pinggang. Pengaliran keluar plasma. Periksa A. B. C dan tentukan tahap terbakar. Arus elektrik memancar daripada punca elektrik dan menyambar mangsa menyebabkan pakaian dan kulit terbakar. kehitaman seperti arang pada tahap ketiga.  23. Beri rawatan renjatan jika perlu dan hantar ke hospital dengan segera. pakaian ketat dan barang kemas sebelum bahagian yang tercedera membengkak. Pancaran berlaku dalam kemalangan arus voltan tinggi (melebihi 1000 voltan). Membuang masa untuk memberi rawatan.  20. Guna dressing bersih dan basah untuk menutup bahagian yang tercedera. Guntingkan kulit yang terkoyak. ubat gigi dan lain-lain.

lakukan CPR.Memastikan mangsa berada dalam keadaan sedar atau tidak sedar. angkat dagu untuk membuka salur udara. 4.mati  26. badan mangsa sebagai pengalir arus elektrik Kesan mungkin terjadi – 1 mA – kejutan ringan 10 mA melecur dan hilang kawalan otot 100 mA . . Tindakan: JANGAN bantu mangsa selagi kawasan kemalangan belum disahkan selamat.Sekiranya mangsa tidak sedarkan diri penilaian di bawah boleh dilakukan: DRABC -(Penilaian tahap pertama) DANGER -(Bahaya) -Adakah anda atau mangsa bebas dari bahaya sekitarnya. jika tiada. RESPONSE -(Gerakbalas) -Gerakan atau perhatikan gerak balas mangsa untuk mengetahui keadaan sebenar.Kedudukan ini akan mengangkat lidah mangsa kebelakang tekak supaya tidak menghalang laluan udara. PEMULIHAN PERNAFASAN A – (Airways) Memastikan salur pernafasan tidak terhalang oleh benda asing. 5. Proses rawatan . PROSES PENILAIAN ATLET YANG CEDERA Penilaian Awal.  27.Condongkan kepala mangsa ke belakang. Antara faktor berlaku kejutan elektrik Kerosakan kabel atau alat elektrik Kecuaian Persekitaran yang basah Tidak mengikut peraturan keselamatan Semasa kejutan. Bawa mangsa ke hospital dengan segera. BREATHING-(Pernafasan) -Periksa samada mangsa masih bernafas melalui hidung atau mulut. Bila kawasan selamat. tentukan mangsa ada nadi dan nafas. AIRWAYS -(Saluran pernafasan) -Periksa hidung dan mulut mangsa agar tiada benda asing menghalang saluran pernafasan. 25. Rawat mangsa untuk terbakar dan juga renjatan . . Hubungi penguasa elektrik tempatan supaya bekalan elektrik diputuskan. .

(Breathing) Bantuan PernafasanProses Rawatan .B. C -(Penilaian Peredaran darah) Proses rawatan .Jika degupan jantung terhenti lakukan pemampatan dada untuk memaksa darah beredar menerusi jantung dan keseluruh anggota bandan. .Jika mangsa tidak bernafas lakukan “pernafasan bantuan” dengan menghembus nafas anda ke dalam paru-paru mangsa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful