DISEDIAKAN OLEH: MUHAMMAD IQHBAL BIN CHE WIL 3 PISMP RBT 1

Tindakan Penting Dalam Melakukan Tangkapan.
 

Perhatikan bola. Bersedia untuk menerima. Hulurkan tangan dan sambut bola dengan hujung tangan (jari-jari). Tangan dilembutkan apabila menerima bola hantaran kuat. Lompat untuk menyambut bola tinggi.

Gunakan dua belah tangan untuk menyambut bola. Jika sebelah tangan sahaja digunakan, kawalan bola yang menyusuli tangkapan itu hendaklah dibuat dengan kedua-dua belah tangan. Rendahkan badan apabila menerima bola rendah. Bersedia untuk tindakan selanjutnya selepas menyambut bola.

 .Kesilapan Umum Dalam Menangkap Bola  Pemain cuba mengelakkan kepala. Pemain menggunakan jenis tangkapan yang salah untuk hantaran daripada rakannya atau pihak lawan. memejamkan mata atau mengelakkan badan ketika membuat tangkapan.  Pemain menghulurkan atau mengarahkan jari-jari ke hadapan ke arah bola.

TEKNIK-TEKNIK TANGKAPAN BOLA BAGI PENJAGA GOL .

Pemain membengkokkan lutut serta mencondongkan badan sedikit ke badan bermula daripada bahagian punggungnya. biasanya tangkapan ini dirujuk kepada bola yang datang pada aras pinggang ke atas.Teknik menangkap bola statik  Dalam melakukan tangkapan statik ini. dengan meletakkan satu daripada kakinya ke hadapan dan menghala ke arah bola. perkaraperkara berikut hendaklah dijadikan panduan : Pemain berdiri dengan membukakan kakinya selebar bahu.   . Dalam hal demikian.

  Bawakan bola ke badan supaya bola dalam kedudukan selamat. Pemain memerhatikan bola yang bakal dihantar oleh rakannya/lawan dan bersedia untuk membuat tangkapan. Pemain menghulurkan tangan ke hadapan dengan siku dibengkokkan sedikit. .

.

 Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang.  Apabila bola hampir ke kaki.  . Berdiri menghala ke arah bola datang. rendahkan badan dengan sebelah lutut berada di atas tanah agar mendapat kawalan yang maksimum. Mata memandang tepat ke arah bola.  Tangkap bola di hadapan badan dan bawa ke dada.Teknik menangkap bola leret Kedudukan bersedia.

.

sebelah kaki melangkah ke hadapan sambil melompat.  Luruskan tangan ke atas di hadapan kepala dengan ibu jari kedua-dua belah tangan hampir rapat. Bawa bola ke dada.Teknik menangkap bola tinggi Kedudukan bersedia. Mata memandang tepat ke arah bola.  Apabila bola hampir. Berdiri menghala ke arah bola datang.  .  Tangkap bola setinggi yang boleh dicapai.

.

 Apabila bola hampir. Berdiri menghala ke arah bola datang.  Tangan menyentuh bahagian bawah bola.Teknik menumbuk bola Kedudukan bersedia.  . Mata memandang tepat ke arah bola. lompat dengan kedua-dua belah kaki sambil menumbuk bola.

.

Menepis Bola ( 6 Posisi) .

tangan.Menepis Bola – Posisi 1  Individu menghadap satah frontal . Posisi berdiri tegak akan menyebabkan regangan berlaku pada tangan (siku) dan kaki (lutut). badan dan kaki menghadap pihak lawan.bahagian anterior kepala.  .

Otot-otot bahagian abdomen yang terlibat:  muskulus abdominal eksternal  fleksor rektus abdominis.Menepis Bola – Posisi 2  Penjaga gol membengkokkan badan ke arah satah frontal anterior .  .

. Grasilis. Biseps femoris. Semitendinosus. Iliotibial trek  Tulang-tulang pinggang dan punggung yang melibatkan tulang sakrum dan koksiks turut bergerak apabila badan dibongkokkan ke hadapan. Otot-otot bahagian paha yang meregang ketika menunduk ke hadapan:  absuktor magnus. Semimembronosus.

Otot bahagian abdomen Otot bahagian paha .

membantu meningkatkan tekanan intra abdominal. diluruskan dengan betul. Fungsi otot di bahagian paha ialah untuk membolehkan kaki boleh dilipat. Fungsi otot bahagian perut ialah untuk menyokong dinding abdomen.  . membantu proses pernafasan.

 .Menepis Bola – Posisi 3  Lutut dan siku dibengkokkan (fleksi). Kedua-duanya merupakan sendi engsel. Sendi siku dan sendi lutut digerakkan.

Menepis Bola – Posisi 4  Tangan diangkat ke atas menjauhi badan . otot trisep menjadi tegang. Tapak tangan dibuka luas.    . Otot kuadrisep (atas dan depan tibia) regangan penuh berlaku ketika kaki kanan diluruskan. Pada masa ini otot bisep mengecut. Abduksi otot deltoid (atas bahu) berlaku ketika mengangkat lengan ke arah luar dari sisi badan.

. Sendi pelana antara trapezium dan metakarpal pada telapak tangan akan digerakkan.  Sendi engsel antara ulna dan humerus bergerak ketika siku dibengkokkan.

Otot Deltoid Otot Kuadriceps .

 Fungsi otot bahu seperti deltoid berperanan untuk memutar dan mengangkat lengan.  . Fungsi otot bahu seperti trapezius berperanan mengangkat rangka bahu.

menangkap bola Regangan berlaku semasa genggaman pada tapak tangan dibuka semula.Menepis Bola – Posisi 5  Bahagian palmar pergelangan tapak tangan digenggam (fleksi) . Sendi antara metakarpal dan falanks prosimal bergerak semasa menangkap bola.   .

. medial cuneiform akan bergerak untuk memberi impak lompatan kepada penjaga gol. kuneiform. kalkaneus. intermediate cuneiform. kuboid. Kesemua tulangtulang kaki seperti talus.  Sudut pada sendi lutut kiri bertambah sedikit tetapi tidak mengalami regangan penuh. metatarsus dan falanges serta tulang berbentuk baji(wedge) seperti tulang lateral cuneiform. Tapak kaki kanan sedikit terangkat dari permukaan tanah. navikular.

Sendi pada jari tangan Tulang dan sendi pada bahagian kaki .

 . Melibatkan tulang sakrum dan koksiks untuk membolehkan badan meliuk ke sisi. hampir keseluruhan otot-otot badan mengalami regangan penuh.Menepis Bola – Posisi 6  Dalam posisi ini.

 Hampir dalam kesemua pergerakan. akromium dan skapula bergerak ketika tangan diangkat ke atas.  . Sendi gelongsor antara klavikel. tulang atlas dan axis akan bersamasama membenarkan tengkorak bergerak ke semua arah.

Tulang Atlas dan Axis Tulang dan sendi di bahagian bahu .

. TERIMA KASIH.SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful