You are on page 1of 8

Biodata Tokoh

NAMA:

Lee Chong Wei
TARIKH LAHIR:

21 Oktober 1982
TEMPAT LAHIR:

Bagan Serai, Perak, Malaysia.
SEKOLAH RENDAH:

Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (C) Jit Sin (B), Berapit.
SEKOLAH MENENGAH:

Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Way
KEDIAMAN:

Bukit Mertajam
KELAB KEGEMARAN:

Pasukan bola Manchester United

Lee gemar bola keranjang. apabila bapanya yang gemar bermain sukan ini membawanya ke dalam gelanggang badminton. jurulatih itu meminta izin bapa Lee agar Lee menjadi anak didiknya. .Kemudian.  Lee menerima ganjaran RM 300. yang membawa gelaran Datuk oleh Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang. beliau dikurniakan Darjah Setia Pangkuan Negeri (DSPN).000 sebulan sebagai pencen seumur hidup mulai Ogos 2008.  Setelah menarik perhatian seorang jurulatih tempatan. Majlis perkahwinan diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 9 dan 10 November. Lee mula mempelajari badminton seusia 11 tahun. barulah beliau menyertai pasukan kebangsaan pada usia 17 tahun. maka jurulatih itu mula melatih Lee selepas waktu sekolah. namun ibunya melarangnya dari menceburi sukan.000 pada 21 Ogos 2008.  Untuk pencapaian yang sama. Tun Abdul Rahman Abbas pada 30 Ogos 2008  Beliau telah berkahwin dengan rakan sepasukannya Wong Mew Choo pada 9 November 2012. Setelah mendapat restu bapanya. kerana menggondol pingat perak di Sukan Olimpik.Kehidupan Datuk Lee Chong Wei  Ketika bersekolah di SRJK (C) Jit Sin (B).ditemui oleh Misbun Sidek. di samping juga RM 3.

dengan merangkul kejuaraan keempat dari Terbuka Malaysia dalam masa lima tahun. iaitu di Terbuka Malaysia dan Terbuka Denmark. sekaligus memecah sasaran enam kejuaraan berturut-turut yang ditetapkan oleh Misbun Sidek.  Terbuka Switzerland dan Kejohanan Badminton Asia.]Lee mencapai kedudukan teratas sebanyak dua kali di ranking dunia Persekutuan Badminton Dunia pada tahun 2006. beliau menggondol pingat gangsa dalam aksi Kejohanan Dunia  Lee kemudian merangkul tiga kejuaraan dari enam pusingan akhirnya pada tahun 2006.  Lee melancarkan musim 2009. Terbuka Korea (perlawanan terakhir sebelum sukan Olimpik). Beliau menempah kemenangan ketujuhnya di pusingan akhir Grand Prix Bandminton Kebangsaan di Kedah pada 12 Disember 2008. dengan kejuaraan Terbuka Malaysia yang kelima.  2005. Lee membantu skuad Malaysia menggondol dua pingat emas di acara badminton perseorangan temasya Sukan lelaki dan pasukan Melbourne campuran pada di Komanwel 2006 di bulan Mac. diikuti Terbuka Singapura. Terbuka All England.  2008. Beliau menjuarai Terbuka Switzerland Kejohanan Badminton Asia dan (untuk kali ketiga) Terbuka Malaysia. Terbuka Macau dan Terbuka Hong Kong. Kemudian beliau memenangi gelaran kedua .Di samping itu juga mencapai peringkat akhir Terbuka Cina Taipei. Lee berjaya memburu dua kejuaraan terawalnya di Terbuka Malaysia dan Terbuka China Taipei.Kerjaya  beliau layak ke pusingan akhir sulungnya di Terbuka Malaysia 2003.  2004.Lee memulakan tahun 2008 dengan jayanya.

Lee membantu pasukan Malaysia menewaskan India untuk mempertahankan bercampur Sukan pingat emas dalam 2010.  2010. sekaligus menjadi pemain bukan Indonesia pertama yang membuat hatrik dalam kejohanan itu. Beliau berjaya merangkul kejuaraan Terbuka Korea dan Terbuka Malaysia (yang keenam) berturut-turut. acara kemudian pasukan berjaya Komanwel mempertahankan pingat emasnya sekali lagi dalam acara perseorangan.Pada Mac. beliau menjuarai Terbuka Indonesia. Sebulan kemudian. diikuti oleh kejuaraan Grand Prix Emas Terbuka Malaysia seminggu kemudian. Lee menggondol gelaran Terbuka Hong Kong yang kedua berturut-turut. beliau menggondol pingat perak di Sukan Asia.  Gelaran Super Series Master Finals ketiga berturut-turut pada Januari 2011.tahun itu di Terbuka Swiss. Pada 14 Mac.Pada 26 September. Lee menewaskan musuh ketatnya. Lee memenangi kejuaraan Terbuka Malaysia ketujuh. Lee akhirnya berjaya merangkul gelaran juara perseorangan lelaki di perlawanan berprestij itu di Birmingham. Pada 1 Mei. Pada lewat bulan Jun. Ini juga kali pertama Lee memenangi dua kejohanan Super Series berturutturut. Lin Dan di Terbuka Jepun. Beliau merangkul kejuaraan lagi di Terbuka Indonesia dan Terbuka Malaysia Grand Prix Gold. Lee Chong Wei kemudiannya memenangi kejohanan super series India pertama buat dirinya. Lee mudah melangkah ke peringat akhir Terbuka All England buat kali ketiga berturut-turut lantas mempertahankan kejuarannya.Pada bulan Oktober. pada percubaan ketujuh menjuarai Kejohanan All-England sepanjang kerjayanya. . Lee Chong Wei julung kali menjuarai Terbuka India.

apabila beliau menebus kekalahannya kepada Lin Dan dengan menumpaskan jaguh China itu dalam tiga set.Seminggu kemudian. .Lee memulakan tahun Olimpik dengan cemerlang di Terbuka Korea. beliau meneruskan aksi cemerlang dengan menjulang kejuaraan Terbuka Malaysia yang kelapan. 2012.

18 November 2008 Olahragawan Pinang 2007 Pulau 12 Disember 2008 Olympian Lelaki Malaysia 2008 Satu-satunya pemain Malaysia yang meraih pingat perak pada Sukan Olimpik Beijing 2008. Tarikh Anugerah Sebab 5 April 2006 Olahragawan 2005 Negara Cekal dan fokus kepada permainan 29 2006 April Olahragawan Pinang 2005 Pulau Prestasi di Kejohanan Dunia IBF 2005 dan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England 2005.Anugerah dan penghormatan Yang berikut ialah senarai anugerah yang dimenangi oleh Lee Chong Wei. 2008 Pemain Terbaik 2008 23 2009 Mac Olahragawan 2008 Negara . Beliau juga dilantik sebagai Duta Muhibah UNICEF pada tahun 2009.

Pemenang 12 2009 Jun Persatuan anugerah Penulis- penulis Sukan Malaysia (SAM ) 9 2009 Ogos Olahragawan Pinang 2008 Pulau 17 Oktober Olahragawan 2010 Pinang 2009 Pulau 12 Disember 2011 Pemain Terbaik BWF .

semangt beliau untuk mengharumkan nama negara di persada dunia juga patut di contohi. . Sikap yang demikian yang patut kita contohi dari tokoh ini yang mampu bangkit walaupun pernah jatuh kerana menghadapi pelbagai dugaan dari segi kesihatan dan tekanan yang perlu di hadapi nya. sentiasa ada naik dan turun dalam kerjaya nya.Kesimpulan Dalam kehidupan Datuk Lee Chong Wei. Tetapi beliau tidak pernah putus asa untuk bangkit semula dan meneruskan perjuangan nya demi negara yang di cintai. Selain itu.