Descântecul şi Incantaţia

Descântecul şi Incantaţia
Admin la data de Mier Noi 30, 2011 2:35 am

Descântecul (cuvânt compus : des cântec), conform definiţiilor din dicţionarele limbii române, reprezintă o formulă magică (în versuri), pronunţată verbal (în mod cântat) şi însoţită de anumite gesturi, despre care se crede că are influenţe magice precum lecuirea de boli, dezlegarea farmecelor, etc. Sinonime : vrajă, descântătură. Conform acestei definiţii, efectele descântecului par a avea un caracter pozitiv, putându -l încadra în categoria binecuvântării. Analizând însă descântecele folosite de oameni, existente în culegerile de folclor popular, se constată faptul că scopul şi orientarea descântecelor folosite pentru influenţarea oamenilor, a fost atât spre binele cât şi spre răul lor, atât pentru legarea lor prin vrajă şi magie, cât şi pentru dezlegarea lor de influenţe magice, lecuirea de boli, protecţia şi păstrarea sănătăţii, etc. Descântece au fost folosite, practic, pentru aproape orice schimbare semnificativă în viaţa oamenilor, căci, în esenţă acesta este rolul şi scopul descântecului : de a iniţia un proce s de schimbare, de transformare, în viaţa cuiva anume. Descântecul reprezintă, deci, un procedeu magic, ritualic, care constă în pronunţarea (cântată a) unei formule magice în versuri, a cărui eficienţă este în general completată de anumite gesturi ritualice corporale, cât şi de întrebuinţarea proprietăţilor magice ale unor obiecte şi substanţe uzuale. De ce a luat infuenţa magică o astfel de înfăţişare, în evoluţia sa de-a lungul timpului ? Deoarece : 1. un text condensat în versuri, cântat pe o anumită melodie a fost mai uşor de memorat de omul de rând analfabet, decât unul în proză rostit monoton. (Din această cauză, de exemplu, şi textele sfinte şi foarte vechi hinduse - Vedele şi Upanishadele, au fost transmise mii de ani din generaţie în generaţie, prin tradiţie orală, condensate în versuri) 2. melodia în sine, simplă, scurtă, repetitivă, conferă celui ce descântă o anumită stare psihică favorizantă. Pentru a clarifica natura pozitivă şi cea negativă a influenţei asupra altuia, precizez : tot ceea ce faci, având o influenţă asupra cuiva, fără cunoştinţa şi acordul său, sau împotriva voinţei sale, este considerat a fi negativ, deoarece limitează liberul său arbitru, alegerile şi deciziile proprii de a-şi construi singur şi liber viitorul. Binele impus de tine altcuiva reprezintă aşadar ceva negativ, din mai multe motive : 1. este impus, şi orice impunere reprezintă o îngrădire, o limitare, o constrângere, etc.

2. este o decizie subiectivă, căci ceea ce crezi tu că ar fi bine pentru celălalt, el poate considera că este ceva rău. Nimeni nu ştie mai bine tine însuţi ceea ce îţi doreşti, care sunt necesităţile şi trebuinţele tale, obiectivele, aspiraţiile, idealurile. Descântecele, farmecele, şi oricare alte procedee magice, trebuie analizate şi din acest punct de vedere. Incantaţia - definiţie dicţionar : formulă magică, cântată sau recitată, în farmece, vrăji (pentru a obţine un efect supranatural). Ceremonie prin care vracii pretind că fac farmece şi vrăji. Fig. - stare de evtaz, încântare; farmec, delectare, vrajă. Din fr. incantation, lat. incantatio. Melisma ( gr : μέλος, melos, însemnând „arie, melodie, cântec”, în muzică reprezintă un ornament muzical ce constă în interpretarea unei singure silabe pe o succesiune de note. În culturile antice, aceast ă tehnică vocală a fos utilizată pentru hipnoză, în ritualurile de iniţiere și în cele de venerare religioasă. Vechii greci o foloseau pentru incantaţiile dedicate zeităţilor, melisma întâlnindu -se și la majoritatea religiilor din Orientul Mijlociu. În sec olul XIX, acest ornament muzical începe să fie folosit și de bisericile afro-americane, și mai apoi integrat în muzica gospel și R&B . Cântul gregorian este recunoscut pentru melismele sale caracteristice, papa Grigore al XIIIlea dorind excluderea lor din interpretarea acestuia. Istoric : melisma a fost utilizată de popoarele antice pentru a hipnotiza ascultătorii, fiind inclusă în cânturi și în anumite ritualuri. Se întâlnește și în cultura indiană, şi în cântarea Torei. Ulterior, acest ornament muzical a fost preluat de către greci în incantaţiile lor dedicate zeităţilor, și apoi de către creștini, cu precădere de către catolici, care le-au introdus în cântul gregorian. Papa Grigore al XIII-lea a propus eliminarea lor din cânturi la sfârșitul anilor 1500, însă la finele anilor 1800, Biserica catolică a anulat toate modificările realizate de el. În muzica gregoriană există două genuri melismatice : genul mediu melismatic și cel intens melismatic. Majoritatea religiilor din Orientul Mijlociu folosesc această tehnică vocală. Afro-americanii au început să utilizeze melismele odată cu răspândirea bisericilor gospel la începutul secolului 20. În anii anii 1950, acest ornament a fost introdus în muzica R&B și soul. Whitney Houston și Mariah Carey au fost solistele anilor 1990 ce au adus melismele în muzica pop, iar în anii 2000 această tehnică vocală a fost folosită de către Beyoncé, Kelly Clarkso, Mary J. Blige, Christina Aguilera, și alţii. Forme : melisma este divizată în patru categorii : tril, grupetto, fortis și mordent. 1.Trilul este un ornament muzical ce constă în alternarea rapidă intre două note adiacente, de obicei un ton și un semiton. Tactarea trilului se face de obicei împreună cu nota naturală ce urmează conform scării diatonice, iar mărimea

intervalului dintre acestea depinde de armură. În muzica modernă, trilul este în general indicat de literele tr (sau se notează doar cu t ) puse deasupra trilului. Uneori, mai ales în notaţiile din perioadele clasicismului și barocului, este urmat de o linie ondulată. 2.Mordent este un ornament muzical ce implică interpretarea unei note foarte rapid împreună cu cea de deasupra ei (mordent superior) sau cu cea de sub ea (mordent inferior). În general, se notează cu o buclă deasupra notei. 3.Grupetto este un ornament melodic (notat prin semnul ~ plasat deasupra unei note) format din execuţia a patru sunete într-o singură bătaie (împreună cu sunetul principal) , făcându-se abstracţie de cele două sunete vecine, cel inferior și cel superior. 4.Fortis reprezintă o articulare a organelor vorbirii cu o considerabilă tensiune musculară, sau cu o inspiraţie foarte adâncă. Muzica religioasă : în bisericile gospel ale afro-americanilor , melisma era interpretată astfel : de obicei, o persoană recita un vers sau o linie din portativul cântecului, apoi credincioșii repetau utilizând variaţiunile personale, efectul coral fiind impresionant. Alleluia are următoarea structură : începe cu o intonare scurtă (aproape silabică) a cuvântului alleluia, reluată apoi de către cor. Ultima silabă continuă cu o melismă (numită jubilare) construită cu repetiţii variate, simetrii interne, articulare prin formule cadenţiale. Urmează un solist sau o formaţie mică cu un verset moderat melismatic care folosește uneori jubilarea, și de obicei se sfârșește cu o variantă a recitării de la început (aici cântă și corul). Partea se încheie repetând alleluia în tutti. În unele versiuni arhaice se interpretează de trei ori jubilarea, iar de fiecare dată se cântă o variantă mai lungă, aceasta fiind probab il o urmare a cântării improvizatorice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful