kertas Kerja PROGRAM “ANDA BIJAK JAUHI ZINA”

1.0 PENGENALAN Program ”Anda Bijak Jauhi Zina” dirancang berdasarkan kepada keperluan semasa yang sedang berlaku di persekitaran sekolah pada masa sekarang ini. Selain daripada itu, program ini juga merupakan satu bentuk program pencegahan yang perlu dilaksanakan di semua sekolah. Melihat kepada laporan yang kerap diterima daripada guru-guru, kebanyakkan pelajar sedang berhadapan dengan beberapa krisis identiti diri pada awal remaja ini. Kebanyakkan laporan kes yang diterima adalah berkenaan dengan isu ”Couple” yang mana sememangnya ditegah dan dilarang dalam kawasan persekolahan. Untuk itu program ini dirancang untuk memberikan kesedaran kepada mereka tentang bagaimana perlunya diri menjaga kehormatan dan menjaga maruah diri agar sentiasa terpelihara. 2.0 MATLAMAT Membantu pelajar sasaran untuk mengetahui kesan dan akibat daripada sesuatu tindakan. 3.0 OBJEKTIF PROGRAM 3.1 Membantu pelajar untuk mendapat celik akal. 3.2 Membantu pelajar untuk mengetahui kesan dan akibat daripada sesuatu tindakan negatif. 4.0 PELAKSANAAN PROGRAM 4.1 Program akan dilaksanakan oleh Raudhatus Sakinah Master & Training Consultancy yang melaksanakan program ”Anda Bijak jauhi Zina” di seluruh negara

5.0 TEMPAT PROGRAM DAN TARIKH CADANGAN Tempat Program :Dewan Umar Abdul Aziz Sekolah Agama Menengah Rawang Tarikh/Hari Program Masa 7.1 Pelajar Menengah Atas 5.2 Pelajar yang dikenalpasti 6.00 pagi – 1.0 :14 Julai 2012 (Sabtu) : 9.Siti Romziah binti Madong (Pengetua Sekolah Agama Menengah Rawang) Pengerusi : Pn Noraini bt Jasman (GPK HEM Sekolah Agama Menengah Rawang) Naib Pengerusi 1: Ustaz Naziri bin Mad Isa (GPK Pentadbiran Sekolah Agama Menengah Rawang) Penyelaras : Pn Nurashikin bt Ishak (GBKSM Sekolah Agama Menengah Rawang) Pn Zuraihah bt Othman (GBKSM Sekolah Agama Menengah Rawang) .00 tengah hari JAWATANKUASA INDUK Penasihat : Pn.0 KUMPULAN SASARAN 5.

dan suatu jalan yang buruk”. . sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Selaku umat Islam kita wajib menjauhi perbuatan zina kerana ia merapuhkan institusi keluarga dan masyarakat di samping merosakkan salasilah keturunan dan zuriat.8. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda bermaksud: “Tiada dosa yang lebih besar selepas syirik kepada Allah melainkan orang yang meletakkan air maninya di dalam rahim wanita yang tidak halal untuknya. Firman Allah SWT dalam surah al-Nahl bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina.” Diharapkan semoga program ini akan dapat membantu generasi seterusnya untuk menhindari perkara tidak bermoral ini.0 PENUTUP Diharapkan dengan program seperti ini dapat membantu para pelajar puteri khususnya menyedari pentingnya menjaga maruah diri.

Disediakan oleh : Pn Nurashikin Ishak Kaunselor Sekolah Agama Menengah Rawang Disemak oleh : Pn Noraini binti Jasman GPK HEM Sekolah Agama Menengah Rawang Diluluskan oleh : Pn Siti Romziah binti Madong Pengetua Sekolah Agama Menengah Rawang .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful