UNICEF

Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF) a fost creat de către Ansmablul General al Națiunilor Unite în 1946. În 1953, numele său a fost scurtat în Fondul pentru Copii al Natiunilor Unite, dar mai este încă cunoscut sub acronomimul său popular. Cu sediul în New York, UNICEF oferă asistență umanitară și pentru dezvoltare copiilor și mamelor lor în țările în curs de dezvoltare. O agenție fondată prin voluntariat, UNICEF supraviețuiește prin fonduri guvernamentale și donații private. UNICEF a primit în 1965 Premiul Nobel pentru Pace. Priorităti UNICEF se concentrează în principal pe 5 priorități de bază: Educația fetelor, Plus de imunizare, Protecția copilului, HIV/SIDA, și Copilărie pentru copii. Alte priorități includ supraviețuirea copiilor, copilul și familia și sporturi pentru dezvoltare. Îmbunătățirea naturii acestor priorități se face printr-o gamă de 14 metode, începând cu intervenții directe și legale, educație și până la colectare de date prin cercetări și recensăminte. Educatia fetelor Educația este o metodă sigură pentru îmbunătățirea vieții tuturor oamenilor, inclusiv a copiilor. Educarea tinerelor fete asigură beneficii spectaculoase pentru generațiile prezente și viitoare și influențează in mod deosebit o serie de priorități ale UNICEF cuprinzând supraviețuirea copiilor, copii cu familie, imunizare și protecția copilului. Scopul UNICEF este de a atrage cât mai multe fete în școli, garantia că urmează cursurile și că își însușesc deprinderile de bază necesare pentru a reuși mai târziu în viată. Ca parte a eforturilor neîntrerupte de asigurare a dreptului la educatie a fiecărui copil: băiat sau fată, strategia de accelerare a UNICEF

fetele fiind afectate în proporție mai mare și la o vârsta mai fragedă decât băieții. pentru cei care îi îngrijesc. Jumătate din persoanele nou infectate sunt tineri sub 25 de ani. în perioada 2002-2005. să se prostitueze. al unui mediu social și legal. UNICEF este un susținător al ocrotirii în familie. ca susținători ai drepturilor copilului. natiunile din care fac parte și întreaga lume depind de aceasta. Începând cu educarea în ceea ce privește suplimentele nutriționale și continuând cu plasele de țânțari tratate cu insecticide. UNICEF încearcă pe toate căile să ofere protecție și suport. grupuri civice. sunt subiect de violență iar consecința este că devin copii analfabeți. Ei sunt abuzați. UNICEF recurge la metode sigure ce cuprind următoarele pincipii: • Îngrijire medicală preventivă alimentație corespunzătoare igiene minime pentru fiecare precum și pentru comunitățile și curativă ce include imunizare. la nivel guvernamental și cu persoane din sectorul privat pentru a realiza schimbări pozitive. exploatați. asigurarea unei copil. Ce aduce în plus programul sunt intervențiile suplimentare. lucrând cu persoane individuale.este de creștere rapidă a numărului de fete înscrise în școli în 25 de tări stabilite. și apă potabilă. Copilărie pentru copii Fiecare copil trebuie să aibă asigurat cel mai bun start în viată : viitorul lor și întradevăr viitorul comunitătilor. . prin programe de retragere a copiilor din armată. Protectia copilului În fiecare zi copii sunt obligați să fie soldați. HIV/SIDA SIDA au făcut până în prezent 14 milioane de orfani. aceste servicii de salvare a vieții fac din programele de imunizare instrumente puternice în slujba sănătății copiilor. Încercând să protejeze și să sprijine copii orfani. să facă munci necalificate sau să fie servitori. să prevină transmiterea bolii de la părinți la copii și să ofere tineretului ajutor in a fi mai sensibili și mai prietenoși. din care fac parte. bolnavi și secătuiți.

iar drepturile lor trebuie să fie respectate. . Drepturile copilului trebuie cunoscute și respectate de toată lumea. neglijării. să li se ofere dragoste și ajutor psihosocial precum și ajutor pentru educație de mici. trebuie să aibă o bună alimentație și îngrijire medicală. exploatării şi HIV/SIDA. profesorii. Fetele și femeile. au acces la servicii de sănătate şi sunt protejaţi împotriva violenţei. UNICEF promovează drepturile copilului și alături de partenerii săi se asigură că toţi copiii merg la şcoală. profesioniștii. considerându-le parte integrantă a progresului uman. De asemenea. culturală şi socială. UNICEF România şi-a început activitatea în 1991. în ceea ce privește sarcina și alăptarea la sân. educaţia de calitate şi protecţia copiilor împotriva violenţei. Copiii din lumea întreagă au dreptul la supravieţuire. promovăm drepturile copilului şi susţinem sănătatea şi nutriţia copilului. alte agenţii ale Naţiunilor Unite şi donatori. neglijării.• • Copii trebuie să aibă certificat de naștere. abuzului. În România. orice cetățean trebuie să știe de existența drepturilor copilului. De atunci. Părinții și familiile. adulții și guvernele au responsabilități și obligații pentru a se asigura că drepturile tuturor copiilor sunt respectate. în special. Autoritățile au obligația de a garanta și promova drepturile copilului. copii şi adolescenţi. printre care se numără şi guvernul. colaborăm cu o gamă largă de parteneri. la protecţie împotriva oricărei influenţe negative. Membrii echipei UNICEF sunt cea mai importanta resursa de aceea educatia continua este importanta pentru a dezvolta initiative in beneficiul copiilor vulnerabili. organizaţii neguvernamentale. la dezvoltare la un potenţial maxim. Sănătatea și supraviețuirea mamei este strâns legată de sănătatea și supraviețuirea copiilor lor. educație. să fie protejați contra abuzurilor și a neglijenței. Protecţia şi dezvoltarea copiilor sunt valorile principale pe care le promovăm. Ele trebuie să fie informate despre riscurile de accidentare și îmbolnăvire pentru ele însele precum și pentru copii lor. ajutor familial. abuz şi exploatare şi la participare deplină la viaţa familială. exploatării şi a HIV/SIDA.

de ce unii profesori instituie relatii de putere. Totusi. Astazi. de ce unii copii adopta modalitati de comportament violent în relatiile lor cu colegii. Violenta în scoli este o problema în mod special delicata. atât la nivelul celor implicati în procesul educational. cât si la nivelul societatii în general. cu prietenii. politicieni. care sunt cauzele care determina violenta scolara. strategiile de prevenire si combatere a acestor fenomene reprezinta subiecte de reflectie pentru lideri de opinie. Societatea contemporana se vede nevoita a regândi scoala si rolul ei social. În scoli a existat întotdeauna violenta. Violenta în scoli nu este un fenomen social cu totul nou. cu parintii. jurnalisti si. mai ales. Fara îndoiala. Contextul violentei si felul în care noi o percepem în prezent s-au schimbat radical în cursul ultimilor ani.Violenta umana este. era considerata ca un spatiu sacru al învatarii. asimilând tensiunile si disfunctionalitatile societatii. lumea scolii a capatat o permeabilitate crescuta. dar formele si intensitatea cu care aceasta s-a manifestat au suferit modificari de-a lungul istoriei. dilemele privind cresterea criminalitatii si a cauzelor ei. fara îndoiala. acest fenomen este astazi mai vizibil. exprimate prin violenta la adresa elevilor. . pentru cercetatori din diferite domenii ale stiintelor sociale. Alta data scoala. cu problematica ei complexa legata de viata. mai ales datorita dezvoltarii globalizarii. Cu ce forme de violenta ne întâlnim în scoli. violenta în scoala nu este o inventie a contemporaneitatii. Preocuparea pentru manifestarile de violenta. relativ autonom fata de societatea adultilor. sunt doar unele dintre întrebarile la care trebuie sa gasim raspunsuri pentru a asigura în scoli un climat pozitiv si pentru a tine sub control violenta interpersonala. Violenta scolara în tara noastra este o tema înca putin reprezentata în preocuparile decidentilor. criminalitatii si terorismului fara frontiere. una dintre temele recurente ale societatilor contemporane. cu profesorii. variind desigur de la un tip de cultura si societate la alta. Ea a existat înca din cele mai vechi timpuri în toate sistemele de educatie. definita ca institutie de educatie publica.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful