Kemahiran Asas Bola Tampar

MONDAY, MAY 4, 2009

Menghadang

Lazimnya tindakan menghadang diamalkan untuk menentang rejaman oleh pihak lawan. Hadangan yang berkesan akan menyebabkan bolamati dalam gelanggang pihak yang membuat rejaman.

Cara-cara Menghadang a) Menolak kedua-dua belah kaki, tangan diluruskan ke atas

b) Bahagian lengan dan tapak tangan

condong ke sebelah pihak lawan .

Anda perlu bersedia berdiri berdekatan jaring dan menghadap ke arah bola yang akan dihantar oleh rakan sepasukan anda. Mata akan diperolehi seandainya .P O ST ED B Y KEMA H IRAN A S AS B O L A TA MPA R AT 3:32 A M 0 C O MMEN TS L IN KS T O TH IS PO ST Reactions: Merejam Kemahiran merejam digunakan oleh pemain serangan untuk mendapatkan skor atau mata dengan membuat pukulan smesyi (smash) ke dalam gelanggang pihak lawan. anda perlu melompat tinggi ke udara dan menghayunkan tangan anda ke atas untuk memukul bola masuk ke dalam gelanggang pihak lawan. Semasa bola mula menjunam turun. Pergerakan ini samalah seperti smesyi dalam permainan badminton.

.bola tidak dapat ditangkis oleh pemain pasukan lawan dan berjaya menjejaki ke lantai dalam gelanggang.

P O ST ED B Y KEMA H IRAN A S AS B O L A TA MPA R AT 3:29 A M 0 C O MMEN TS L IN KS T O TH IS PO ST Reactions: Mengumpan .

Tanpa umpanan yang baik dan tepat daripada setter. Tangan diletakkan di hadapan muka dengan ibu jari serta jari jari lain mengucup P O ST ED B Y KEMA H IRAN A S AS B O L A TA MPA R AT 3:25 A M 0 C O MMEN TS L IN KS T O TH IS PO ST Reactions: Hantaran Servis Servis adalah suatu tindakan yang dibuat untuk memulakan permainan dengan bola dihantar dari kawasan servis oleh seorangb pemain yang memegang giliran untuk melakukan untuk melakukan servis. Servis merupakan salah satu kemahiran yang terpenting yang perlu dikuasai oleh semua pemain. sesuatu pasukan mesti berada dalam kedudukan membuat servis untuk mendapatkan skor.Mengumpan atau membuat umpanan (setting) adalah pergerakan di mana pemain 'setter' akan menghantar bola mengikut ketinggian dan arah tertentu kepada rakannya bagi membolehkannya pasukan membuat rejaman untuk memperolehi mata. ia akan menyulitkan perejam. Pengumpan dan perejam mestilah memiliki tahap persefahaman yang tinggi. Pengumpan seharusnya tahu akan arah dan corak lambungan bola yang dikehendaki perejam sebelum dia membuat rejaman. Dua perkara asas dalam kemahiran membuat umpanan ialah pergerakan badan dan kaki yang harus selesa dan seimbang. Oleh itu pasukan . Kepentingan servis antaranya ialah: (a) Mengikut peraturan permainan bola tampar.

yang memiliki pemain handal membuat servis berpeluang untuk mendapatkan skor dan mengekalkan servis. Satu servis yang kuat dan pantas boleh membuatkan pemain yang lemah daripada pasukan lawan yang menerima hantaran bola tersebut membuat kesilapan seperti terlepas bola. Kemahiran menyangga juga digunakan apabila bola berada terlalu dekat dengan lantai dan pemain tidak sempat mengambil posisi yang baik untuk menggunakan hantaran atas kepala. apabila pihak lawan merejam bola atau bola dimainkan ke satu posisi yang tidak membolehkan penerima menggunakan hantaran atas kepala maka penerima hantaran akan menggunakan dig untuk menyelamatkan pukulan tersebut. P O ST ED B Y KEMA H IRAN A S AS B O L A TA MPA R AT 1:03 A M 0 C O MMEN TS L IN KS T O TH IS PO ST Reactions: Menyangga Sebelum anda mahir dalam permainan bola tampar anda perlu menguasai kemahiran asas ini. Jari-jari hendaklah dilipat dan dirapatkan antara satu sama yang lain. Kemahiran menyangga penting agar anda dapat menguasai cara menghantar bola ke pihak lawan. terutamanya untuk menyelamatkan hantaran dan juga mengawal semula bola. Contohnya. pemain tersebut boleh menentukan di mana kedudukan bola yang hendak dihantar olehnya. Teknik-teknik Menyangga: • • Pastikan kedua-dua ibu jari adalah selari. Hantaran ini dilakukan pada aras bawah tangan yang menggunakan dua belah tangan (a two-handed underhand pass) dan merupakan jenis hantaran yang lazim digunakan dalam permainan bola tampar. . (b) Semasa seseorang pemain membuat servis dengan darjah lontaran tertentu. Hantaran bawah tangan juga dikenali sebagai hantaran menyangga atau 'dig'. membuat faul atau membuat hantaran lemah (poor pass). Kemahiran dig juga digunakan sebagai teknik menahan.

Permainan boleh kontek bola dengan menggunakan mana-mana bahagian badannya. Orang pertama yang mempelopori permainan ini ialah William G.5m. P O ST ED B Y KEMA H IRAN A S AS B O L A TA MPA R AT 12:46 A M 0 C O MMEN TS L IN KS T O TH IS PO ST Reactions: SUNDAY. Hantar bola tinggi agar pukulan bola yang seterusnya dapat disambut dengan baik oleh ahli pasukan yang lain. MAY 3. Pergerakan servis mesti dilakukan dalam masa 5 saat dari bunyi wisel referi.• • • • • • • • Kedua-dua siku dikunci dengan lengan dan pergelangan tangan diluruskan ke hadapan. permainan ini diperkenalkan oleh pasukan pelawat dari Hong Kong dan negeri China pada tahun 1930-an. 2009 KEMAHIRAN ASAS BOLA TAMPAR Pengenalan Bola Tampar telah diperkenalkan pada tahun 1895. Pertandingan bola tampar di kawal oleh 2 orang referi. Di Malaysia. Morgan iaitu seorang Pengarah Sukan YMCA di Holyoke. Kendurkan bahagian atas tubuh. Kemahiran Asas Bola Tampar i) Menyangga ii) Servis iii) Merejam . Peraturan rasmi yang pertama hanya diperkenalkan pada tahun 1916. Permainan ini dikawal oleh Kesatuan Bola Tampar amatur Malaysia (MAVA-Malaysian Amatuer Volleyball Association) yang ditubuhkan pada tahun 1959. Letakkan kaki luar ke hadapan dan pusing badan untuk menghadap sasaran sebelum bermain bola. Permainan ini dimainkan oleh sepasukan 6 orang di dalam gelanggang yang berukuran 18mX19m dan jaring setinggi 2. Amerika Syarikat. Elakkan daripada menghayun lengan untuk menampar bola. Tolak bola ke atas dengan pergerakan bahu yang minimum. Pastikan tapak pemukul (platform) adalah stabil. Massachusetts. Kaki dijarakkan denga sebelah kaki diletakkan di hadapan dan lutut dibengkokkan untuk menerima hantaran.

iv) Menghadang v) Mengumpan P O ST ED B Y KEMA H IRAN A S AS B O L A TA MPA R AT 3:22 PM 0 C O MMEN TS L IN KS T O TH IS PO ST Reactions: Subscribe to: Posts (Atom) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful