P. 1
Cioran - Cugetari

Cioran - Cugetari

|Views: 0|Likes:
Published by AlacevDaniela

More info:

Published by: AlacevDaniela on May 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2014

pdf

text

original

Putem accepta orice adev ăr, oricât de zdrobitor, cu condi ţia să înlocuiască totul, să aibă tot atâta vitalitate cât

speran ţa căreia i s-a substituit. Ceea ce ştiu la şaizeci de ani ştiam la fel de bine la dou ăzeci. Patruzeci de ani ai unei inutile munci de verificare... De atâta amar de vreme de când se moare, viul a c ăpătat probabil obişnuinţa de a muri; fără de care nu s-ar explica de ce o insect ă sau o rozătoare şi chiar omul, ajung, după câteva sclifoseli, să crape atât de demn. X mă insultă. Sunt gata să-l pălmuiesc. După ce mă gândesc, renunţ. Cine sunt? Care e adevăratul meu eu: cel care riposteaz ă sau cel care se retrage? Prima mea reacţie e întotdeauna energic ă; urmatoarea, moale. Ceea ce se cheam ă "înţelepciune" nu e, în fond decât un ve şnic "după ce mă gândesc", adică nonacţiunea ca prim gest. Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca s ă constaţi, când te apropii în sfâr şit de ele, că va fi fost degeaba, c ă gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu. Nu e profund, nu e autentic decât ceea ce ascundem. De unde for ţa sentimentelor abjecte. Am toate defectele celorlal ţi şi totuşi ceea ce fac aceştia mi se pare inadmisibil. - Ce faceţi de dimineaţă până seara? - Mă suport. Nu-i pizmuieşti pe cei care au puterea s ă se roage, în vreme ce e şti plin de invidie faţă de posesorii de bunuri, fa ţă de cei care cunosc boga ţia şi gloria. E ciudat că te resemnezi cu mântuirea celuilalt, dar nu cu avantajele trec ătoare de care se poate bucura acesta. Nu exista o artă adevarată fără o mare doză de banalitate. Aceea care recurge în mod constant la insolit obose şte repede, nimic nefiind mai insuportabil decât uniformitatea excepţionalului. Daca ar fi cu putinţă să ne privim cu ochii celorlal ţi, am dispărea pe loc. Nu le îngăduim decât copiilor şi nebunilor să fie sinceri cu noi; ceilal ţi, dacă au îndrăzneala să-i imite, se vor căi mai devreme sau mai târziu pentru asta. Nu te temi de viitor decât atunci când nu e şti sigur că te poţi omorî la momentul dorit. Nu contează decât un singur lucru: s ă înveţi să pierzi. Omul care şi-a învins complet egoismul, nemaip ăstrându-şi nici o urmă, nu poate rezista mai mult de dou ăzeci şi una de zile, învaţă într-o şcoala vedantică modernă. Nici un moralist occidental, nici m ăcar cel mai sumbru, n-ar fi îndr ăznit să avanseze despre natura uman ă o precizare atât de înfrico şătoare, atât de revelatoare. Ti-ai dori uneori să fii canibal, nu atât din pl ăcerea de a-l devora pe cutare sau cutare, cât din aceea de a-l vomita. "N-aţi avut dreptate să contaţi pe mine." Cine s-ar putea exprima astfel? Dumnezeu şi ratatul. E limpede că Dumnezeu era o soluţie şi că nu se va găsi niciodată una la fel de mulţumitoare.

. locul în care în ţelegi. Infernul ar fi deci." De-abia s-au deschis şi începe drama.. cu atât oamenii avanseaz ă în cunoaşterea religiilor. Numai Dumnezeu are privilegiul s ă ne abandoneze. ". Oamenii nu pot decât s ă-ţi întoarcă spatele.Cu cât se îndepărtează de Dumnezeu.. în care înţelegi prea mult. Să priveşti fără să înţelegi... dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii. acesta-i paradisul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->