P. 1
BAB5

BAB5

|Views: 5|Likes:
Published by Mustaza Kukuyaya

More info:

Published by: Mustaza Kukuyaya on May 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/23/2013

pdf

text

original

BAB5 KESIMPULAN Bab ini adalah merupakan bab yang terakhir dalam latihan ilmiah yang telah dilakukan

ini. ianya akan membuat satu rumusan secara keseluruhan. Menerusi bab ini, terdapat pelbagai rumusan penting yang mempunyai kaitan dengan kajian yang telah dilakukan mencakupi pelbagai data yang telah dikemukakan melalui bab-bab yang terdahulu berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada beberapa sumber yang berkaitan. Kesimpulan yang akan dibuat ini adalah sebagai satu rumusan penting bagi menyatakan sama ada ketiga-tiga objektif yang telah dijalankan telah berjaya atau tidak. Proses interaksi didapati telah kerap berlaku di antara orang siam dengan orang Melayu namun, proses asimilasi masih belum lagi berlaku dengan sepenuhnya. Hasil daripada perhubungan yang telah berlaku didapati telah banyak mempengaruhi cara hidup orang Siam. Walaupun demikian, penyerapan budaya Melayu dalam kebudayaan mereka yang berlaku hanyalah dalam aspek-aspek tertentu sahaja kerana dalam beberapa aspek yang lainnya mereka masih lagi mempertahankan dan mengekalkannya dalam bentuk yang asal. Jika ditinjau daripada aspek agama dan perkahwinan campur dalam kajian ini, proses asimilasi tidak berlaku sama sekali. Tiada orang-orang Siam di kampung Terbak yang memeuk agama Islam dan berkahwin dengan orang Melayu. Mereka sebaliknya berpegang teguh dengan ajaran agama mereka dan mengamalkan segala tuntutan agama mereka secara bebas dan aman. Kejayaan mereka dalam mengekalkan pegangan mereka kepada agama mereka juga dipengaruhi oleh kebudayaan orang Melayu yang berpegang teguh kepada agama Islam telah menyebabkan orang-orang Siam berpegang teguh dalam soal agama dan juga berusaha untuk mempertahankan identiti bangsa mereka yang menjadi golongan minoriti di Kelantan.

Pertemuan itu mewujudkan perhubungan di antara yang harmoni di antara kedua-dua pihak. Oleh kerana itulah. Hal ini adalah kerana perhubungan etnik yang terdapat dalam masyarakat yang dikaji oleh pengkaji adalah merangkumi skop yang kecil sahaja yang hanya melibatkan dua kumpulan etnik. kedua-dua etnik ini sentiasa bertemu. dalam sesetengah aspek orang Siam telah memperlihatkan cork yang lebih menyerupai masyarakat Melayu. Apa yang jelas kemajmukan budaya dan sosial akan tetap menjadi ciri utama masyarakat Malaysia untuk satu jangka masa yang panjang. Sekiranya dibuat perbandingan antara keadaan masyarakat yang dikaji dengan masyarakat Malaysia secara keseluruhannya. Oleh itu. Sebagai sebuah komuniti yang kecil dan tinggal berdekatan dengan masyarakat Melayu yang lebih besar. satu corak perhubungan akan wujud. Sedangkan dalam koteks Malaysia. mereka telah menerima unsur-unsur kebudayaan Melayu sebagai sebahagian daripada cara hidup mereka. Mereka didapati cuba menyesuaikan diri dengan cara hidup melayu dari masa ke masa. Teori ini telah digunakan oleh pengkaji untuk melihat corak perhubungan yang berlaku di antara orang Siam dengan orang Melayu di kampung Terbok. Pertemuan antara kumpulan-kumpulan manusia itu kebiasaannya diikuti dengan beberapa proses tertentu seperti persaingan. proses interaksi dan asimilasi dapat berlaku dengan mudah. teori yang dikemukakan oleh Park kemungkinan besar adalah kurang sesuai digunakan. 1978:2).R. Setelah begitu lama membuat penyesuaian dengan kebudayaan mereka. (Ting Chew Oeh. Perhubungan yang berlaku dalam suasana yang baik tanpa gangguan dan tekanan daripada goongangolongan tertentu menyebabkan orang-orang Siam mudah terdedah dengan cara hidup orangorang melayu. Hal ini adalah kerana masyarakat Malaysia terdiri daripada penduduk yang berbilang kaum. akomodasi dan akhir sekali membawa kepada berlakunya asimilasi. Park menyatakan bahawa apabila terdapat dua kelompok manusia bertemu. . ia sememangnya kurang tepat.E.

ramai pengkaji mentyatakan bahawa asimilasi budaya mudah berlaku ke atas komuniti pendatang seperti orang Cina atau orang Siam.Dalam konteks negeri Kelantan. Di Ke .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->