P. 1
KEHAKIMAN

KEHAKIMAN

|Views: 12|Likes:
Published by Mustaza Kukuyaya

More info:

Published by: Mustaza Kukuyaya on May 02, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/25/2013

pdf

text

original

KEHAKIMAN : Fungsi-fungsi : Melindungi hak-hak asasi rakyat.

 Berkuasa mentafsir undang-undang dan perlembagaan persekutuan..  Membatalkan undangundang yang bercangah dengan perlembagaan setakat mana yang bercanggah.

 Menjadi pentadbir keadilan dalam kes-kes sivil dan jenayah di Malaysia.  Mengendalikan kes yang berlaku dalam kapal atau kapal terbang yang didaftarkan di Malaysia. . Bidang kuasa : Hakim tidak perlu menjawab sebarang pertanyaan semasa membuat keputusan dalam perbicaraan.

Keanggotaan :- .  Hanya parlimen berkuasa membincangkan kelakuan hakim dengan usul ¼ daripada sokongan ahli Dewan Rakyat.  Membuat keputusan berpandukan fakta yang diberikan dalam mahkamah. Hakim tidak boleh didakwa atas kesilapan membuat keputusan perbicaraan.

 Perkara 122 – Keanggotaan Mahkamah Persekutuan  Perkara 122 A – Keanggotaan Mahkamah Rayuan  Perkara 122 AA – Keanggotaan Mahkamah Tinggi  Perkara 122 AB – Pelantikan Pesuruhjaya Kehakiman Peranan :- .

Mahkamah kehakiman dikategorikan kepada : Mahkamah atasan  Mahkamah rendah  Mahkamah khas  Tribunal atau badan pengadilan PERUNDANGAN : . Menjalankan kuasa atau tugas mengikut peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

Fungsi :- . Ianya seperti parlimen dan Dewan Undangan Negeri.  DUN boleh mengubal undang-undang yang tidak tersenarai di atas.  DUN berkuasa membuat undang-undang dan Enakman.  Parlimen membuat undang-undang dalam senarai persekutuan dan senarai bersama.

. Mengubal undangundang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->