Milorad Pavic

HAZARSKI RECNIK

istoričar srpske književnosti 17-19. stručnjak za barok i simbolizam. Od strane stručnjaka iz Evrope. pesnik i dramski pisac . veka. prevodilac Puškina i Bajrona. profesor univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine. Pavić je bio romansijer. Pavićeva dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različite jezike širom sveta. SAD-a i Brazila.MILORAD PAVIC (1929-2009) Poznati srpski prozni pisac. . pripovedač. Milorad Pavić je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.

000 reči kritičari i publika brzo su proglasili nezaobilaznim štivom novoga veka. Ovaj svojevrsni leksikon u 100. Mnogi kritičari zabeležili su da je Pavić pisac čudesne imaginacije i predvodnik evropske postmoderne. godine. koji je objavio 1984. .PAVIĆ JE DOMAĆU I SVETSKU SLAVU STEKAO ROMANOM Hazarski rečnik.

Hazarski recnik CRVENA KNJIGA .

a gubljenje dela tela ili kože toga poslanika. ali su ga ubili . Ratovali su protiv Persijanaca i Arapa. hrišćane ili jevreje. ranama ili povredama. "Veliki pergament" je koža hazarskog poslanika upućenog u Carigrad. Hrišćanski (ruski) izvori kao Nestorova hronika tvrde da su plemena na jugu od srednjeg Dnjepra plaćala u IX veku danak Hazarima. na kome je urezana hazarska istorija. ili u svake od njih pomalo.iako je bio oženjen sestrom hazarskog kagana . "Crvena knjiga" kazuje da se hazarska država protezala na Zapad od linije Krim Kavkaz .Volga. tada se prekidaju istorijski podaci "Crvene knjige".HAZARI Hazari su narod koji se izgubio u istoriji kao u magli i nestao pretopivši se u muslimane. . značilo je i gubljenje dela hazarske istorije. Vizantijski car Lav III je oženio svog sina hazarskom princezom i iz njegovog vremena potiču hazarski zahtevi za hrišćanskim misionarima. koji su najvećim delom dati kao ispisi s "Velikog pergamenta".kad je car zaboravio dobročinstvo i poslao na Hazare kaznenu ekspediciju. Hazari su napadali na Kijev. dali utočište vizantijskom caru Justinijanu II.

Hazari i Hazarska polemika. Ovom tematskom sloju pripadaju još i princeza Ateh. . Avram Brankovic… Značajni su. Konstantin Solunski) i o hrišćanskom hroničaru te polemike (Metodije Solunski). Kagan. za sva tri nivoa romana.LIKOVI: Srednjovekovnom sloju pripadaju iz "Crvene knjige" odrednice o hrišćanskom učesniku u hazarskoj polemici (Ćirilo. naročito priče o Princezi Ateh.

pored svoja dva rođena sina. .AVRAM BRANKOVIC Jedan od najznačajnijih likova Hazarskog rečnika i hrišćanski istraživač hazarskog pitanja. Petkutina. a duša mu je udahnuta pri čitanju četrdesetog psalma. Imao je jednog neobičnog posinka. već je on delo njegovih ruku: Branković ga je načinio od blata. Petkutina nije Avram usvojio.

a ujutru su pre umivanja dvorkinje sluzile princezu zmureci. Slova su ispisivali slepi. . ali je svoje lice pred ogledalom uvezbavala da uzme takav izraz I da tako rasporedi crte da stekne lep oblik. Na svakom kapku je nosila tokom noci po jedno slovo ispisano poput onih. njena lepota bi se rasula kao njena so. Ateh uopste nije bila lepa. Jedan rob ili robinja su joj uvek dolazili da poziraju. Prema predanju. Ta uvezbana lepota iziskivala je ogroman fizicki napor I cim bi princeza ostala sama I opustila se. dotad nevidjeno lice. Ona je svakog jutra od svog lica stvarala novo. ona je svakog jutra uzimala ogledalo I slikala. cije je ucesce u polemici oko hazarskih pokrstavanja bilo presudno.PRINCEZA ATEH Hazarska princeza. Ime se tumaci kao I naziv za cetiri stanja svesti nakon Hazara. sto se konjima ubelezavaju na kapke pred trku.

Procitala slova sa svojih kapaka koja ubijaju. ono drugo je vracalo bas onoliko koliko je ovo zurilo. Sta je god ono brzo kao buducnost prikazivalo. od njih se vise ne vide raskrsnice”. ali jedno je od njih bilo brzo. Umrla je usmrcena istovremeno slovima iz proslosti I buducnosti. a drugo sporo ogledalo. I sto je najgore. cak I na raskrscima.Jednog proleca. Kada su pred princezu Ateh izneli ogledala. sluge su joj donele jednog dana dva ogledala. posto je u prethodnom trenutku trepnula. Imaju uvek isti obim struka I vidjam ih svuda. Ogledala su to prenela. tj. Da je razonode. ona je jos bila u postelji I s njenih kapaka nisu umivanjem bila uklonjena slova. BRZO I SPORO OGLEDALO . Oba su bila nacinjena od uglacane soli. U ogledalima je videla sebe sklopljenih ociju. princeza Ateh je rekla: “Navikla sam na svoje misli kao na svoje haljine.

Tako je izazvana hazarska polemika. razljutio se i pozvao strance. da mu protumači san. lovca na snove. Kagan je jednom sanjao anđela koji mu je rekao: "Tvoja dela nisu draga gospodu. ali pošto je bio nezadovoljan tim tumačenjem. Pri kraju odrednice Hazari u "Crvenoj knjizi" nalazimo da je san hazarskog kagana razlog propasti Hazara. .. ali tvoje namere jesu". Kagan je zatražio od svog sveštenika.

tako da je kao osnovni hrišćanski izvor hazarske polemike ostalo Konstantinovo žitije.Vidi Konstantina (Ćirila) kao pobednika u hazarskoj polemici. i sve su kasnije izgubljene. u kojoj je ovaj održao čuvene Hazarske besede. "CRVENA KNJIGA" . s tim što svaka za svoj svet rezerviše princezinu milost. Njegov brat Metodije zapisao je njegove besede i razdelio ih u osam knjiga. Sve tri knjige ističu odlučujuću ulogu princeze Ateh u hazarskoj polemici.

RADILE: Sofija Gajic Ana D. Milosavljevic IV-2 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful