MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI COLEGIUL TEHNIC „IULIU MANIU”

PROIECT PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE PERSONALA NIVEL II

CALIFICAREA: OSPATAR (CHELNER) –VANZATOR IN UNITATI DE ALIMENTATIE

BUCURESTI- 2010

1

TEMA: TEHNICI PROMOTIONALE SPECIFICE UNITATILOR DE ALIMENTATIE CUPRINS 2 .

...........................................................................pag 9 2.........pag 5 1................................................................pag 5 1.......................................................... Unitati de alimenatie publica.......pag 14 Anexe ........................................................................................1...............................pag 9 Cap 3..1.....................................pag 9 2............2 Clasificarea structurilor de primire ................................pag 16 ARGUMENT 3 ..................................................1 Restaurantul ..........pag 13 Concluzii ............................................................................................. Studiu de caz – Tehnici promotionale specifice unitatilor de alimentaie in Restaurantul „ Mon Jardin „ .......................pag 4 Cap 1...............................................ARGUMENT...................................................1 Publicitatea .................1 Tehnici promotionale specifice unitatilor de alimentatie ..........................................................................................................................2 Promovarea vanzarilor ................................................... Politica promotionala specifica unitatilor de alimentatie .........pag 15 Bibliografie .pag 6 Cap 2............pag 8 2..........................................

consumul produselor pe loc sau în afara unităţilor. oferirea unitatilor promotionala.. RESTAURANTUL Restaurantul este un local public care îmbina activitatea de productie cu cea 4 . unitatea oferirea unor servicii la preturi mai reduse in zilele in care restaurantul nu are un grad gratuit a noilor produse introduse in oferta respective. pregătirea cu mărfuri.1. distribuirea unor obiecte de folosinta individuala. Activitatea restaurantelor o constituie întreaga producţie şi distribuţie de mâncare şi băuturi. Din acest punct de vedere se impune găsirea unor mijloace simple prin care să se asigure promovarea şi pubicitatea eficientă a ofertei.Mi-am ales ca tema de proiect pentru atestarea competentelor profesionale Tehnici promotionale specifice unitatilor de alimentatie deoarece oferta de produse şi servicii din restaurante este în general foarte diversificată. Tehnicile de promovare sunt numeroase. după caz. oferirea unor mese gratuite pentru clientii fideli. Dintre acestea exemplificam respectiva. cât şi CAPITOLUL I UNITATILE DE ALIMENTATIE PUBLICA 1. Restaurantul trebuie să identifice satisfacţiile pe care le aşteaptă clientul şi pe baza acestora să construiască comunicarea cu posibili cumpărători şi diferiţi în special. respectiv cei care in mod constant servesc masa in de incadrare suficient. Tema mea cuprinde doua capitole. respectiv.

deserturi:înghetata.etc.cât si o servire la un nivel superior.produse de cofetarie-patiserie. . Spatiile de servire sunt dotate cu mobilier.vesela si inventar de servire de cea mai buna calitate si în cantitati suficiente conform normativelor de încadrare pentru a asigura o servire optima.bucatarie. Aceasta unitate trebuie sa puna la dispozitia consumatorilor un sortiment bogat si variat de preparate culinare.ceai. În cadrul sortimentului minimal trebuie sa fie cuprinse urmatoarele: . Fetele de masa. .naproanele sunt de asemenea de calitate superioara 1.preparate lichide calde:supe. precum si a preparatelor specifice unor anumite tipuri de unitati.magazii pentru pastrarea alimentelor.bauturi etc. aceste spatii fiind dotate cu masini si utilaje specifice activitatii de productie si de servire care asigura atât pregatirea mâncarurilor potrivit regulilor procesului tehnologic.vinuri.spatii pentru pastrarea la cald si la rece a preparatelor si produselor culinare.din paste fainoase. . draperii.2.fructe de sezon si salate de fructe.de patiserie. . CLASIFICAREA UNITATILOR DE ALIMENTATIE Activitatea restaurantelor o constituie întreaga producţie şi distribuţie de 5 .prevazuta cu emblema unitatii.de inox si de alpaca argintata..servetele din pânza.mocheta. punând la dispozitia clientilor o gama diversificata de preparate culinare.oglinzi. în scopul asigurarii unei varietati de preparate culinare.de cofetarie si patiserie. cu exceptia „specialitatii casei”. Restaurantele clasice dispun de încaperi corespunzatoare pentru desfasurarea activitatii de productie. bauturi si unele produse pentru fumatori.marfurilor si a bauturilor.bauturi alcoolice din grupele:aperitive.lustre. În acest sens.lichioruri si preparate de bar.consomeuri. produse de cofetarie-patiserie.astfel încât sa se evite repetarea acelorasi preparate mai devreme de 10 zile.sefii de unitati vor întocmi „liste meniu” în care se va respecta sortimentul obligatoriu.borsuri.mâncaruri gatite din legume cu si fara carne. .covoare.din orez etc.meniuri pentru regimuri de crutare:specialitati la gratar din carne. Restaurantul clasic este o unitate complexa care îmbina activitatea de productie cu cea de servire.dulciuri de cofetarie.concomitent cu diversificarea preparatelor în cadrul sortimentului stabilit. .de servire.perdele. Vesela acestei unitati este de portelan superior.creme.ciorbe.bere.peste asociate cu garnituri din legume si salate.gustari reci si calde(minuturi). „specialitatii bucatarului” si „a zilei”.lapte.cacao.bauturi calde nealcoolice:cafea..

cu vocaţie comercială. unei instituţii private sau publice( spitale. După sortimentul de preparate şi băuturi comercializate şi servicii oferite: . Dupa destinatia lor: .de nivelul mediu 2-3 stele. dietetic. Acestea au. decorul şi vesela pentru masă.unităţi de cofetărie-patiserie( cofetării. . Dupa capacitatea unităţii: . după caz. Structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie clasificate astfel: 1.cu vocaţie socială( restaurante pentru colecitivităţi). cramă). solişti vocali. cât şi crearea unei ambianţe favorabile destinderii şi recreerii clienţilor.integrate într-un complex hotelier. .cu capacitate mare. Aici se afirmă şi se pun în valoare obiceiurile fiecărui popor. 3. După locul amplasării lor: . . respectiv. consumul produselor pe loc sau în afara unităţilor.unităţi de alimentaţie cu funcţie recreativă: restaurantele clasice. .cu capacitate medie. . Unităţile de alimentaţie se pot clasifica după mai multe criterii: 1.cu capacitate mică. pregătirea cu mărfuri. 5. restaurente cu specific( naţional. care este rezervată diferitelor categorii de persoane care aparţin unei întreprinderi. cafenele). ceainării). Restaurantul 6 . unitaţi tip fast-food) . şcoli cu internat) şi oferă clienţilor diferite facilitaţi financiare. .mâncare şi băuturi. program folcloric.unităţi care desfac cu preponderenţă băuturi( baruri. 2. deschise tuturor clienţilor. 4. restaurante cu program artistic. care este în întregime supusă legii cererii şi ofertei. În acest tip de unităţi se respectă cultura şi tradiţia fiecărui popor. adaptate la tendinţele şi evoluţiile înregistrate pe plan internaţional. video). ordinea servirii preparatelor şi asocierea cu băuturi. patiserii. . rotiserie. lacto-vegetarian.de categorie modestă: o stea.independente. restaurante specializate.unităţi de alimentaţie destinate cu prioritate desfacerii preparatelor culinare ( pensiune. pe langă funcţia de nutriţie ( unităţile de alimentaţie) şi funcţii de divertisment ( dispun de orchestre. local.de lux 4-5 stele. express. . După nivelul de confort : . arta culinară.

rotiserie. cu specific local. familial\pensiune) Cu specific ( crama. cu specific national) Cu program artistic Braseria Beraria Gradina de vara 2. Fast-food • • • • Restaurant-autoservire Bufet tip expres-bistrou Pizzeria Snack bar 4 Cofetaria . vanatoresc. zahana. dietetic.• • • • • • • Clasic Specializat ( pescaresc. lactovegetarian. cafenea Disco bar 3. Bar • • • • Bar de noapte Bar de zi Cafe-bar.patiserie 7 .

reactioneaza diferit la cele pe care le recetioneaza ! Satisfacerea într-o masura cât mai mare a cerintelor turistilor presupune existenta unei diversitati de tipuri de unitati. uneori decisiv. Astfel.nivelul de pregatire a personalului. Intradevar. cat si diversele categorii de public. o permanenta complexa comunicare cu mediul extern.corespunzator gradului de confort. actiuni specifice de influentare a comportamentului de cumparare si de consum. Toate aceste activitati. care presupune o informare atenta a consumatorilor potentiali si a intermediarilor. ele implica.marfuri alimentare. depinde într-o mare masura de modul în care aceasta a fost proiectata.bauturi. De altfel. Includerea. eforturile de marketing ale intreprinderii moderne nu se pot limita la producerea si distributia de bunuri si servicii. Prin unitati de servire se întelege localul format din mai multe încaperi. de sprijinirea a procesului de vanzare. orice întreprindere este angajata intr-un amplu proces de comunicare promotionala. Problemele cele mai dificile cu care se confrunta acest domeniu sunt determinate de complexitatea deciziilor referitoare la marimea bugetelor ce vor fi alocate.cu un colorit placut si o durata de serviciu cât mai mare. intreprinderea comunica atat cu consumatorii (utilizatorii institutionali) si distribuitorii produselor si serviciilor sale. construita sau reamenajata.categorie. Obtinerea unor rezultate bune într-o unitate de alimentatie publica. comunicatia promotionala este apreciata a fi « una dintre cele costisitoare componente ale strategiei de marketing ». Unitatile de alimentatie publica nu se pot realiza dupa proiecte tip. in acelasi timp. totodata.dotate cu utilaj.modul de reconfortare si distractie a consumatorilor. a politicii promotionale in mixul de marketing se justifica prin rolul. în care este încadrata unitatea. cu obiective si mijloace de actiune extrem de variate. cu piata.prin specificul sau. de cofetarie-patiserie. iar acestia comunica intre ei.CAPITOLUL II TEHNICI PROMOTIONALE SPECIFICE UNITATILOR DE ALIMENTATIE In sistemul relatiilor cu mediul economico–social. Materialele de finisare trebuie sa fie aspectuoase. reapartitia acestora pe diferite instrumente promotionale si perioadele sau momentul utilizarii lor. la randul lor distribuitorii comunica cu consumatorii.mobilier si obiecte de inventar. fiecare se constituie intr-o variabila sursa de informatii si. Unitatile pentru servirea consumatorilor sunt unitati care desfac produse culinare. In fapt.gradul de confort.forma de servire.deoarece fiecare unitate.trebuie sa raspunda nevoilor consumatorilor din zona respectiva. alcatuiesc politica promotionala componenta importanta a politicii de marketing a intreprinderii moderne. cu o pozitie distincta. pe care actiunile promotionale il au in procesul realizarii marfurilor si serviciilor. 8 . ca si prin costul acestor actiuni. cu piata. Încadrarea unitatilor pe categorii se face în functie de amplasarea acesteia.

trebuie sa se tina seama de sursele de lumina si de influenta pe care o are fiecare culoare asupra consumatorilor. 2. . .1 PUBLICITATEA Publicitatea se ocupă cu promovarea bunurilor. companiilor şi ideilor.Zonele principale de decorare în salonul de servire se recomanda sa fie cât mai judicios alese pentru a fi vizibile din toate unghiurile posibile. de cele mai multe ori prin mesaje plătite.largirea distributiei: atrage atentia unor noi detailisti sau angrosisti asupra 9 . De asemenea. in vederea crearii/schimbarii favorabile a comportamentului de achizitie (stimularea cumpararii produsului).1. Exemplu: acordarea de stimulente sub forma de reduceri de pret. incitare la achizitie imediata sau dintr-un anumit magazin.imbunatatirea vitezei sau volumului desfacerilor firmei. Scopul direct ale acestor mesaje este stimularea dorinţelor clienţilor potenţiali. serviciilor. • OBIECTIVE ALE PROMOVARII VANZARILOR atragerea atentiei consumatorilor privind oferta firmei. Vânzătorii văd reclama ca o parte constituentă a strategiei generice de promovare a acestora. Se vor evita pe cât posibil culorile puternic stridente. 2.1 TEHNICI PROMOTIONALE SPECIFICE UNITATILOR DE ALIMENTATIE 2.2 PROMOVAREA VANZARILOR Ansamblu de actiuni de comunicare avand drept scop "impingerea" ofertei firmei pe piata (strategie push).crearea unor noi ocazii de cumparare.cât si motivele decorative care pot irita consumatorii în timpul servirii mesei. şi formarea asociaţiilor pozitive în legătură cu produsul sau compania promovată. activitate promotionala pusa in aplicare de firma in cadrul planului sau de actiune comerciala.cresterea loialitatii: confirmarea alegerii facute si incurajarea cumparatorilor sa sporeasca numarul si cantitatea achizitiilor.lansarea unei noi varietati de produs (sprijinirea campaniei de publicitate media). constand in acordarea de avantaje temporare clientelei. scop care este atins prin folosinţa metodelor de manipulare psihologică mai mult sau mai puţin subtile. Unitatea de alimentatie publica este diferentiata pe tipuri de unitati în functie de profilul activitatii si forma de servire. . . . castigarea de noi clienti. prime si cadouri promotionale pentru incurajarea clientilor potentiali sa testeze si sa achizitioneze o noua marca de articole de voiaj. aducerea marcii in atentia consumatorilor.1.

recompense (remize. prime. cupoane sau bonuri de reducere. premii. Exemple . promovarea la distribuitor. credit gratuit etc. Incercarea gratuita are urm forme: • Ditrib gratuita a esantioanelor dintr-un produs • Degustarea gratuita a produselor • Incercarea gratuita a unui bun semi-durabil sau a unui serviciu pe o anumita perioada de timp 3. . intarirea legaturii intre marca si consumatori s. Mijloacele promotionale pot fi grupate in cinci mari categorii: • Incercarea gratuita • Reduceri temporare de prêt • Prime • Oferte active • Promovare-distribuitor 2. Oferta speciala: are 3 posibilitati • Un rabat exprimat in procente • Un rabat indicand suma care se economiseste • Pretul promotional este indicat direct pa ambalajul produsului de catre fabricant 4. mentinerea marcii in atentia consumatorilor. oferte de rambursare.). concursuri. Pt a distribui cupoanele catre cumparatorii potentiali sunt cinci modalitati: • Prin corespondenta 10 . obiecte promotionale personalizate etc. Rambursarea ulterioara a unei parti din pretul de cumparare • Rembursarea ulterioara simpla • "Money -refund offer" sau "cash-refund" • Ramb ulterioare associate • "Cross-couponning" sau "cupoane incrucisate" • Reduceri de pret asociate cu o cauza de inters public 5. tombole. ofertepachet.a. garantii.imbunatatirea imaginii produsului. principalele instrumente de promovare sunt: targurile si manifestarile comerciale internationale. Pe piata afacerilor. cadouri s. nationale si locale.produsului. PRINCIPALELE TEHNICI PROMOTIONALE 1. reduceri de pret. merchandising.a. jocuri. vanzari grupate. concursurile de vanzari intre distribuitorii firmei sau intre membrii fortei de vanzare. loterii autorizate. service.tehnici de promovare a vanzarilor produselor de larg consum: incercare gratuita. promovare prin ambalaj.

Formele primei: • Prima directa • P diferentiata • Ambalajul reutilizabil • Prima auto-platitoare sau "self liquidating offers" • Carnetul de fidelitate • Timbrele sau punctele • Prima esantion • Prima libera 7. care la randul lor pot fi: Teste de concept Teste de alegere Testele pe piata Teste in magazine martor Teste in "zone test" 11 . Avantajele financiare: • Remizele de referentiere • Remiza asupra cantitatii • Indemnizatii asupra publicitatii. publicitatii la locul de vanzare sau merchandisingului intermediarilor • Couponningul 9.• Din poarta in poarta • Prin presa scrisa • Utilizand ambalajul produsului • "In store" sau distributia in magazine 6. Operatiunile de testare inainte de lansare pot imbraca urm forme: Pre-testele. Avantajele in natura • Stimularea intermediarilor • Clientii misteriosi • Esantioanele • Actiunile conjugate producator-revanzator • Concursurile de vitrine • Prospectarea clientelei de catre forta de vanzare a fabricantului 10. Promovare-distribuitori (obiective): • Incitarea distributiei sa prezinte marca • Determinarea distribuitorilor sa suprastocheze • Sprijinirea distributiei in promovarea si vanzarea marcii • Obtinerea sprijinului si colaborarii distributiei in cadrul operatiunilor promotionale dirijate inspre donsumatori 8.

pot fi folosite urm metode Compararea vanzarilor Anchetele in randul consumatorilor Utilizarea datelor de panel CAPITOLUL III STUDIU DE CAZ – TEHNCI PROMOTIONALE SPECIFICE UNITATILOR DE ALIMENTATIE IN RESTAURANTUL„ MON JARDIN „ 12 .11. Pt a evalua eficienta unei actiuni promotionale exista trei posibilitati de abordare: Masurarea "ratei de intoarcere" Masurarea efectelor in raport cu obiective fixate 12. Pt a realize aceste masuratori.

si specialitati românesti. Restaurantul"Mon Jardin" va sta la dispozitie pentru organizarea de mese festive.12. nr. CONCLUZII 13 . lânga Primaria Sectorului 1. potrivit caruia la orice masa comadata acasa se oferea câte o sticla de vin special corespunzator anotimpurilor anului pentru o masa gustoasa. Pe lânga preparatele din meniul standard. sector 1. 25.59. cofetarie si patiserie. Stabilire obiectiv: Pentru cresterea vânzarilor în anul 2010 cu 15 % în comparatie cu anul trecut si pentru fidelizarea clientilor Mon Jardin si-a propus sa realizeze un program de continuitate. si anume: Dovada: Pentru a beneficia de aceasta livrare gratuita. livrari la domiciliu etc. mese de afaceri sau de familie. cofetarie si patiserie. Catering cu specialitati de bucatarie. preparate din bucataria frantuzeasca. într-un cadru intim si linistit. inclusiv mici preparati dupa reteta proprie. Situat în Bucuresti.Restaurantul "Mon Jardin". în acordurile subtile ale muzicii ambientale. pe b-dul Banu Manta. Strategie: Una din strategiile folosite pentru atragerea clientilor de catre restaurantul Mon Jardin a fost un program de continuitate ce prevedea ca la cea dea 4-a masa comandata acasa clientii beneficiau de livrare gratuita si de un card de fidelitate. card de fidelitate si sticla de vin. Tot pentru atragerea clientilor si pentru a-i fideliza Mon Jardin a folosit un program. va invita sa savurati. într-un cadru intim si linistit preparate din bucataria frantuzeasca. Puteti apela la restaurantul "Mon Jardin" si pentru servicii de catering cu specialitati de bucatarie. pentru fiecare sezon în parte. pregatite de bucatari francezi. si specialitati românesti. clientul trebuie sa prezinte un card ce îl reprezinta drept client fidel al restaurantului Mon Jardin ce îl primeste de la cea dea 4 masa comandata acasa. cocktail-uri. Pentru comenzii sunati la 021-222. puteti opta pentru meniul de afaceri. Bucatarii de top ai restaurantului "Mon Jardin" va vor delecta cu numeroase specialitati din bucataria franceza si mâncare traditionala româneasca. pregatite de bucatari francezi. meniul zilei sau specialitatea zilnica a bucatarului. Aceast card este valabil timp de un an de zile. MON JARDIN specific frantuzesc si romanesc Livrari la domiciliu va invita sa savurati. Produsele livrate sunt bine impachetate si pastrate la o anumita temperatura pentru ca mancare asa ajunga la destinatie proaspata si cu acelasi gust.

oferirea unor servicii la preturi mai reduse in zilele in care restaurantul nu are un grad de incadrare suficient. Dintre acestea exemplificam distribuirea unor obiecte de folosinta individuala. Activitatea restaurantelor o constituie întreaga producţie şi distribuţie de mâncare şi băuturi. respectiv. gratuit a noilor produse introduse in oferta unitatilor respective. oferirea unor mese gratuite pentru clientii fideli. cât şi ANEXE ANEXA 1 14 . consumul produselor pe loc sau în afara unităţilor. respectiv cei care in mod constant servesc masa in unitatea respectiva. după caz. pregătirea cu mărfuri. oferirea promotionala.TEHNICILE PROMOTIONALE SPECIFICE UNITATILOR DE ALIMENTATIE sunt numeroase.

BIBLIOGRAFIE 15 .

Bucureşti. ediţia a II-a revăzută şi adăugită. Bucureşti. Popescu. Ioana Cecilia. Editura Uranus.Managementul marketingului. analize. 2003 • • 16 . Philip . Ioana Cecilia .• Balaure. Călin – Tehnici promotionale -probleme. Editura Uranus. Bucureşti. Popescu. 2000 Kotler. Editura Teora. Virgil. Şerbănică. Daniel.Comunicarea în marketing. 1997 sau alte ediţii publicate în România sau SUA. Vegheş. studii de caz.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful