You are on page 1of 8

Arborii sunt organe de masini cu miscare de rotatie destinate sa sustina alte organe de masini (roti dintate, roti de lant,

roti de curea, semicuplaje etc.) n miscare de rotatie si sa transmita momente de torsiune n lungul axei lor.

Osiile sunt organe de masini cu miscare de rotatie sau fixe destinate numai sustinerii unor organe de masini n miscare de rotatie.Osiile nu transmit momente de torsiune.

Clasificare

Arbore cotit

Arborele cotit ransforma miscarea rectilinie a pistonului, prin intermediul boltului piston si pendularea bielei in miscare de rotatie . Alternativ ,arborele cotit transmite miscarea de rotatie (la compresoare cu piston) la biela. Arborele cotit este utilizat in special la motoarele cu abur si cu ardere interna, la pompe, compresoare, in componenta mecanismelor biela manivela.

Arborele cu came

Arborele cu came are rol de a asigura comanda deschiderii si inchiderii supapelor, in concordanta cu desfasurarea ciclului motor in fiecare cilindru .

Materiale

Materialele din care se confecioneaz arborii i osiile se aleg n funcie de scopul urmrit i condiiile impuse n funcionare, de tehnologia de execuie adoptat, etc. n general se utilizeaz oeluri carbon obinuite OL42, OL50, OL60. pentru a satisface aceeai rezisten dar la gabarite i la greuti mai mici se vor folosi oeluri carbon de calitate (la care se vor aplica tratamente termice adecvate pentru a crete rezistena n zonele de sprijin) OLC25, OLC35, OLC45. pentru solicitri importante i gabarite reduse se recomand oelurile aliate de mbuntire: 41MoCr11, 41CrNi12, 18MoCrNi13, 21MoMnCr12, 13CrNi30.

Rol functional

Arborii si osiile au si rolul de a prelua fortele de la organele de masini montate pe acestea si de a le transmite reazemelor (lagare cu rostogolire sau cu alunecare).

Forma constructiva si partile principale ale unei osii

Arbori drepti