You are on page 1of 7

MSA

MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8

BAB 8

: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT

A.

PENGARUH ISLAM TERHADAP POLITIK MASYARAKAT MELAYU 1. Nyatakan 3 perubahan yang dialami oleh kerajaan Melayu dalam aspek politik dan pentadbiran. a. SULTAN MENJADI KETUA NEGARA. b. GELARAN RAJA DITUKAR KEPADA GELARAN SULTAN c. MUFTI MEMBANTU SULTAN DALAM ASPEK KEAGAMAAN 2. Nyatakan 2 undang-undang tidak bertulis. a. ADAT PEPATIH b. ADAT TEMENGGUNG 3. Nyatakan 2 undang-undang bertulis. a. HUKUM KANUN MELAKA b. UNDANG-UNDANG LAUT MELAKA 4. Berikan 2 bukti pengaruh Islam dalam sistem perundangan kerajaan Melayu. a. UNDANG2 MELAYU MENJELASKAN TENTANG PERMASALAH IBADAT b. UNDANG2 MELAYU DIPENGARUHI UNDANG2 SYARIAH ISLAM 5. Apakah perkara yang terkandung dalam undang-undang kerajaan Melayu.? MENJELASKAN TANGGUNGJAWAB RAJA,PEMBESAR. 6. Pada pendapat anda, apakah kepentingan undang-undang dalam kehidupan manusia? MENJADI PERJALANAN MASYARAKAT TERSUSUN

BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT

Page 41

Istana 3. teka-teki. Sekolah Pondok b. e. Senaraikan tempat-tempat yang menjadi institusi pendidikan formal di Tanah Melayu? a. Memberi penekanan kepada ilmu agama Menyediakan pelajar untuk bertugas sebagai guru agama Menyediakan pelajar yang dapat bertugas untuk masyarakat Tiada batasan waktu Mengambil masa yang lama untuk menamatkan pengajian PENGARUH ISLAM TERHDAPA BAHASA DAN KESUSASTERAAN 1. pepatah dan lain-lain 4.MSA MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8 B. Kawi Sunda Kuno BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Page 42 . f. a. peribahasa. Nyatakan beberapa tulisan lain yang digunakan sebelum penggunaan tulisan jawi di Asia Tenggara? a. d. b. 202 . b. penglihatan dan pemerhatian 2. Menerapkan melalui pantun. c. Apakah yang dimaksudkan dengan pendidikan tidak formal ?(Ruj : Buku Teks m Pendidikan tidak formal adalah asuhan dalam keluarga yang menekankan pengajaran nilai-nilai moral melalui pendengaran. 201) a. c. Sebagai pusat pengajian agama Tempat ulama mengajar Tempat perbincangan ulama daripada pelbagai bangsa Tempat mengembangkan ilmu tasawuf Tempat menyimpan buku-buku hikayat Pusat pendidikan ilmu politik dan pentadbiran 5. PENGARUH ISLAM TERHADAP SISTEM PENDIDIKAN 1. d.203) a. d.(Ruj :ms. e. Melalui pergaulan sosial c. b. (Ruj : ms. Senaraikan peranan istana sebagai pusat pendidikan formal. Berikan ciri-ciri sistem pendidikan pondok. Pallava Rencong c. Sebutkan kaedah yang digunakan oleh masyarakat Melayu untuk menyampaikan nilai-nilai murni dan pengajaran. b. Madrasah c. C. Menerapkan melalui cerita.

gurindam 4. Nyatakan pengaruh Islam terhadap seni persembahan muzik.MSA MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8 2. Berikan 2 jenis tarian yang wujud di Tanah Melayu yang mempunyai pengaruh Arab a. MASJID KAMPUNG LAUT 3. NYANYIAN NAZAM MENGISAHKAN RIWAYAT NABI MUHAMMAD c. c. Nyatakan 3 ciri khas yang terdapat pada masjid? a. Namakan 3 buah masjid yang tertua di Tanah Melayu? a. Pantun b. TARIAN DABUS MEMAPARKAN PENGARUH ARAB YANG KETARA b. HIKAYAT NUR MUHAMMAD HIKAYAT NABI MUSA HIKAYAT ABU BAKAR D. Mempunyai Mimbar c. Berikan 3 contoh cerita rakyat yang wujud di Asia Tenggara. Senaraikan 3 hasil kesusasteraan dalam bentuk prosa? a. 205 . Mempunyai menara 4. TARIAN DABUS b. a. b. Berikan 3 contoh kesusasteraan lisan berbentuk puisi. PENGARUH ISLAM TERHADAP KESENIAN DAN GAYA HIDUP 1. Teka-teki c. Seloka.206) a. MASJID TENGGKERA b. Pak kaduk Pak Pandir Pak belalang 3. TARIAN MAK INANG BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Page 43 . b. Mempunyai Mihrab b. c. MASJID PERINGGIT c.( ms. SENI DIKIR DINYANYIKAN DENGAN MENGGUNAKAN CAMPURAN BAHASA MELAYU DAN BAHASA ARAB 2. nyanyian dan tarian dalam masyarakat Melayu tradisional. a.

Kedudukan yang strategik b. TERENGGANU d. CUKAI DIRAJA 5. Mempunyai pelabuhan interport c. a. mengapakah kedatangan Islam ke rantau Alam Melayu dapat dianggap sebagai zaman baru dalam persejarahan rantau ini? ISLAM MENGUBAH KEHIDUPAN MASYARAKAT DI ALAM MELAYU BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Page 44 . Yang LEBIH MUDA akan menggunakan suara yang rendah apabila bercakap dengan orang lebih tua. a. BERBENTUK BULAT b. Mereka menggunakan panggilan tertentu untuk orang yang LEBIH TUA dalam sesebuah keluarga seperti PAK LONG dan mak long. Nyatakan 3 faktor yang membantu kemajuan perdagangan pedagang Islam di Melaka.MSA MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8 5. Pada pendapat anda. JOHOR-RIAU b. Apakah kesan-kesan pengaruh Islam terhadap kehidupan sosial masyarakat Melayu. Namakan 2 jenis cukai yang diamalkan dalam masyarakat Melayu tradisional. KELANTAN E. a. Nyatakan 2 ciri mata wang yang diguna pakai di Melaka? a. TERDAPAT NAMA PEMERINTAH DAN TARIKH ISLAM PADA PERMUKAAN DUIT 3. PENGARUH ISLAM TERHADAP EKONOMI 1. KEDAH c. MASYARAKAT MENGAMALKAN CARA PEMAKAIAN ISLAM SEPERTI BERTUDUNG DAN BERSONGKOK c. DIBUAT DARIPADA TIMAH&EMAS c. d. Menyediakan kemudahan di pelabuhan 2. CUKAI TETAP@CUKAI IMPORT b. 4. Namakan 3 Negeri Melayu yang menjadi pusat perdagangan penting selepas kejatuhan kerajaan Melaka? a. MASYARAKAT MULA MENINGGALKAN KEPERCAYAAN ANIMISME b.

Dalam tradisi Hindu-Buddha. apabila Islam mula berkembang. Selepas itu. teraju pemerintahan diketuai oleh seorang raja (4) yang dianggap sebagai dewa raja. Sebelum kedatangan Islam. Kedatangan Islam (6) telah mengubah corak institusi beraja di Tanah Melayu (7). Ada juga sultan yang menggunakan gelaran khalifatul Mukminin (11) yang bermaksud pemimpin orang mukmin. Gelaran ini dipakai oleh Sultan Mahmud Syah (12) di Melaka dan Sultan Abdul Ghaffur Muhyidin (13) di Pahang. Gelaran raja telah ditukar dengan gelaran sultan (8). zilluha fi-alam (9) dan zillullah fi-ardh yang bermaksud bayangan Allah di muka bumi (10). institusi kesultanan masih mengekalkan tradisi perlantikan secara warisan (17). Dalam sistem pemerintahan. istilah bagi sultan. Selepas kedatangan Islam. Tokoh-tokoh Islam seperti Iskandar Zulkarnain (15) telah mula dirujuk sebagai nasab (16) sultan. seorang raja sering sahaja dianggap mengeluarkan nasab keturunanya daripada penitisan dewa (14). Misalnya. golongan ulama (20) menjadi penasihat sultan dalam hal ehwal BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Page 45 . Konsep dewa raja telah dihapuskan dan digantikan dengan konsep Islam. Institusi ini dipengaruhi oleh tradisi Hindu-Buddha (2) yang dikenali sebagai konsep dewa raja (3). Sultan mempunyai kuasa tertinggi (18) dalam pentadbiran. Keadaan ini berubah selepas kedatangan Islam.MSA MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8 BAHAGIAN ESEI Sistem pentadbiran yang diamalkan di Tanah Melayu sebelum kedatangan Islam ialah institusi pemerintahan beraja (1). raja akan di bantu oleh golongan Brahmin (19) dalam hal ehwal keagamaan.

Konsep . Dalam soal perkahwinan. Pada peringkat awal. ( 6 markah) Adat Perpatih (1) telah diasaskan oleh Datuk Perpatih Nan Sebatang (2) dari Pagar Ruyung. Adat ini diamalkan oleh orang Melayu Minangkabau di Negeri Sembilan (3) dan Naning. Anak lelaki diutamakan dalam pembahagian harta pusaka (6) dan mengikut hukum faraid dalam Islam. utara Melaka. musyawarah (4)merupakan asas bagi pentadbiran dan penyelesaikan masalah. Jadi. Di Negeri Sembilan. Terdapat 12 suku (5) dan setiap suku di anggap sebagai sebuah keluarga besar. Adat ini diamalkan di negeri-negeri Melayu (3) kecuali Negeri Sembilan (4) dan Naning. Dalam Adat Pepatih. Sumatera. Adat ini berasaskan sistem parlinial (5) iaitu mementingkan jurai keturunan bapa. selepas kedatangan Islam. Jelaskan enam ciri Adat pepatih yang di amalkan di Tanah Melayu. Adat Temenggung (1) diasaskan oleh Datuk Ketumanggungan (2) dari Palembang. daulat (21) telah berjaya mengukuhkan institusi kesultanan. Sumatera. Dari segi pemilihan ketua. Adat Temenggung di pengaruhi oleh agama Hindu (9). pemilihan ketua dilakukan oleh kumpulan ketua daripada peringkat bawah ke atas. Adat Temenggung ini BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Page 46 . Ahli setiap suku pula tidak dibenarkan berkahwin (6) sesama suku. kemudian . anak perempuan di beri hak untuk mewarisi harta pusaka (8). Adat Perpatih juga bersifat matrilineal (7) iaitu mengutamakan jurai keturunan ibu.MSA MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8 agama dan pentadbiran. individu bebas berkahwin 7) dengan pasangannya selagi tidak bercanggah (8) dengan Islam.

Seterusnya isi kandungan hukum ini juga membicarakan tentang hukuman terhadap kesalahan jenayah. Terangkan kepentingan Hukum Kanun Melaka dan undang-undang laut Melaka di Melaka Hukum Kanun Melaka (1) dan Undang-undang Laut Melaka merupakan peraturan (2) atau hukum dalam sesebuah masyarakat di Melaka.MSA MODUL LATIH TUBI SEJARAH TINGKATAN 4 BAB 8 disesuaikan dengan ajaran Islam (13) oleh mazhab Shafie. jenis-jenis hukuman terhadap kesalahan tertentu. Dalam undang-undang ini ada menerangkan bahawa seseorang nakhoda (11) atau kapten kapal dianggap sebagai imam (12) manakala anak kapal sebagai makmum (13). Dalam Hukum Kanun Melaka menjelaskan tentang tanggungjawab raja (6) dan pembesar.(8) undangundang keluarga. dalam hukum kanun Melaka juga ada menyebut tentang pantang larang (7) dikalangan masyarakat bawahan. tanggungjawab serta hukuman kesalahan yang dilakukan telah ditentukan (5) . BAB 8: PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Page 47 . sistem pemilihan ketua dilakukan secara warisan (14) . Segala perlakuan. Kewujudan undang-undang ini menjadikan perjalanan masyarakat tersusun (4) dan teratur. Manakala. Dari segi pemilihan ketua. Selain itu. Kedua-dua undang-undang ini menjadikan Hukum Islam (3) sebagai asas undang-undang. dalam Undang-undang laut Melaka pula menerangkan tentang peraturan khas berkaitan dengan aktiviti maritim(9) dan perdagangan (10) .