You are on page 1of 5

SHELLA DAUD GAN PISMP BM C PENGENDALI : HENDERY GAMBIAS (DARAH

)

1. Rujuk jawapan di A4. 2. Adakah menderma darah boleh mengurangkan risiko penyakit jantung? Sebab? Ya, ini disebabkan kecekapan badan penderma menggunakan zat besi akan bertambah kerana garam galian ini diperlukan untuk menghasilkan sel-sel darah merah baru dan proses ini boleh membantu badan mengawal kandungan zat besi dalam badan dan mengelak masalah pengumpulan zat besi berlebihan pada jantung. 3. Rujuk jadual di kertas soalan. 4. Bagaimana aneurisme berlaku? Aneurisma ialah satu keadaan di mana dinding arteri menjadi lemah, menyebabkan ia anjal dan mengembang. Pada lazimnya ia berlaku di cabangcabang arteri. Hipertensi atau tekanan darah tinggi ialah peningkatan tekanan darah yang menyebabkan arteri arteri yang lebih kecil dalam otak pecah. Darah yang terbebas di dalam tisu otak akan menekan arteriol-arteriol yang berhampiran menyebabkan ia pecah dan membawa kepada pendarahan yang lebih banyak. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan infak kecil (miniature infarct) yang hampir menyerupai strok, tetapi pada tahap yang lebih kecil. 5. i. Punca penyakit darah tinggi bagi wanita hamil dan kesan terhadap bayi dalam kandungan : Punca : Punca utama mengapa wanita mengalami darah tinggi semasa hamil ialah disebabkan satu keadaan yang dinamakan pre-eclapmsia yang boleh menjurus kepada ECLMAPSIA, satu penyakit darah tinggi yang sangat serius. Pre-eclampsia dan eclampsia adalah salah satu punca utama kematian ibu dan bayi semasa hamil. 5-10% wanita yang mengandung anak sulung akan mengalami eclampsia.

Sekiranya tekanan darah menjadi terlalu tinggi dan dia belum melahirkan. Juga segelintir mereka yang mengalami PIH ini akan mendapat tekanan darah tinggi akhirnya semasa lebih berusia. otak dan organ-organ penting yang lain dalam badan. . Semakin banyak protin yang terdapat dalam urin semakin teruk keadaan pesakit tersebut. ia akan menjadi serius dengan cepat dan eclampsia akan berlaku. Sebahagian kecil dari wanita ini akan mengalami eclampsia tetapi agak sukar untuk menentukan siapa yang lebih berisiko. Pre-eclampsia (PE) Pre-Eclampsia(PE) adalah penyakit yang unik semasa hamil. Sekiranya terdapat banyak protin di dalam urin bermakna wanita sudah mendapat pre-eclampsia. kemungkinan besar bayi juga akan mendapat komplikasi dan mungkin boleh meninggal di dalam rahim. HDN berlaku apabila jenis darah ibu dan bayi adalah tidak serasi. Buah pinggang merupakan organ yang pertama mendapat komplikasi dari penyakit ini.Ia terjadi cuma semasa hamil dan hilang sebaik sahaja wanita melahirkan. 6. Ia bukan sahaja penyakit yang melibatkan tekanan darah tinggi malahan ia akan memberi kesan kepada buah pinggang. Cara untuk mengetahui yang penyakit tersebut dalam peringkat yang agak serius ialah dengan membuat ujian air kencing. Ini terjadi apabila wanita mula mendapat sawan. Terdapat juga risiko stroke terhadap ibu sekiranya tekanan darah tidak dapat dikawal. Kesan terhadap bayi : Sekiranya PE tidak dirawat dengan segera. Hemolytic Disease of the Newborn (HDN) : HDN adalah pemusnahan SDM fetus dan neonat disebabkan oleh tindakan antibody yang dihasilkan oleh ibu.

Tetapi antibody Rhesus yang hadir secara perolehan adalah terdiri daripada: Anti-D adalah yang paling immunogenic. Allo-antibodi maternal bermaksud pembentukan antibody D. Yang paling biasa adalah anti-E. E. Kebiasaannya. Ia akan memberi kesan seperti serangan jantung. Cara mengawal tekanan darah : . Jenis antibody yang bertindak balas adalah seperti antibody lgM. anti-c adalah yang biasa menyebabkan HDN selepas anti-D. Hal ini berpunca daripada kumpulan darah ibu yang mempunyai Rhesus negative manakala kumpulan darah bayi mempunyai Rhesus positif.Dalam kumpulan darah A.AB. Tetapi apabila masalah ketidakserasian kumpulan darah (A. O) antara ibu dan bayi yang di kandung maka. AB. 7. dan lgE. lgG. lgD. Keadaan ini jarang berlaku.C. Tekanan melebihi 180 / 110 mmHg adalah pada tahap yang terlalu tinggi. B. O A atau B A B B A Factor Rhesus juga adalah sangat penting kerana apabila berlaku perbezaan Rhesus antara ibu dan anak akan menyebabkan bayi menghadapi risiko HDN. dan O terdapat kehadiran antigen pada permukaan SDM (sel darah merah).B. Antibody Rhesus yang hadir secara semula jadi adalah seperti anti-D. b. Antibody Rhesus boleh hadir secara semula jadi dan juga perolehan. lgA. dan anti-C. akan muncul perkara-perkara seperti berikut: Kumpulan darah ibu Kumpulan darah bayi. Antibodi yang lain seperti anti-c. angin ahmar. HDN merupakan keadaan di mana jangka hayat SDM fetus menjadi singkat disebabkan oleh tindakan allo-antibodi maternal terhadap antigen yang diperolehi daripada bapa.e. a. kegagalan jantung atau kerosakan buah pinggang.

Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan. Pastikan anda kawal tahap kolesterol anda dan elak makanan berkolesterol tinggi seperti . buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Jadi sekiranya anda merokok sepanjang hari. b. Ini boleh mengawal jumlah makanan dan pasa masa yang masa bantu anda kawal atau kurangkan berat badan. 2. Amalkan diet yang lebih baik. 5. Biasanya masalah tekanan darah tinggi. Lebihkan serat (fiber) seperi grains. Bersenamlah dengan kerap. Kalau anda mempunyai kronik stres.1. duit. Makan 5-7 hidangan sehari tapi dalam sukatan yang kecil. Kurangkan kicap. Stres kerja. Sudah tentu diet seharian amatlah penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah. Ingat: 1 teaspoon sudahpun mengandungi 2. d. Kawal kolesterol. telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidang. Paling kurang pun 3-4x seminggu. tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa. Kurangkan berat 5kg pun sudah memberikan impak yang ketara dan mudahkan lagi kesan ubat pemberian doktor. 6. kesesakan jalan dan macam-macam lagi tingkatkan tekanan darah buat sementara waktu. Jangan merokok: Kesan nikotin rokok dapat tingkatan tekanan darah sehingga 10 mm Hg sehingga sejam. Ketahuilah keperluan kalori seharian anda. Ambil inisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan. sudah tentu ia memudaratkan kesihatan anda dan boleh akibat serangan jantung. nasi perang.3g sehari. 3. Garam umpama pasir yang serap air and tingkatkan tekanan darah. c. Berikut adalah beberapa tip yang anda boleh amalkan: a. Kurangkan Stres. strok dan macam-macam lagi. Kurangkan pengambilan garam kepada kurang daripada 2. berat badan dismapingi dengan masalah kolesterol tinggi. Pada masa yang sama ini juga bantu kurangkan berat badan.3g! 4. Kurangkan berat badan. Cuba untuk bersam dalam 30-45 minit pada hari minggu.

7. . organ-organ seperti paru-paru. Jangan leka: Pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan anda. Pisang adalah pilihan potassium yang baik dan mudah didapati. f. pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali. Ia dapatkan kurangkan kesan garam pada tekanan darah. Walaupun anda tidak mempunyai masalah hypertension. kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat. Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein. e. Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda.makanan laut.