You are on page 1of 17

-OLAHRAGANAMA: Teh Weng Tian KELAS: 5 SAINS NO. I/C: 930903075435 NAMA GURU: EN.

ROSLI

TANDATANGAN CALON:

TANDATANGAN GURU:

banyak-banyak terima kasih juga saya ucapkan kepada rakan-rakan kerana telah memberikan komitmen yang baik semasa melakukan aktiviti perbincangan ini. tidak ketinggalan juga saya ingin mengucapakan terima kasih kepada ibu bapa saya yang telah banyak member teguran. Selain itu. Selain itu.Saya TEH WENG TIAN ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada guru Pendidikan Jasmani dan Kesihatan saya iaitu cikgu Rosli yang telah banyak memberi tunjuk ajar dan kata semangat dalam menyediakan projek ini dan beliau membimbing saya sehingga saya Berjaya menyiapkan projek ini. . bimbingan dan peransang kepada saya untuk menjayakan projek ini.

Atlet juga perlu memakai kasut spike yang diperbuat daripada bahan yang mudah kering dan selesa untuk berlari. Steeplechase bermaksud perlumbaan kedua melepasi sesuatu halangan.  PAGAR . lari berpagar dan lompatan air. Salah seorang pesertanya Halifax Wyatt.Acara lari berhalang banyak dipertandingkan dalam kebanyakkan pertandingan olahraga samada di peringkat kebangsaan atau antarabangsa. Pada tahun 1850 sekumpulan pelajar dari Exeter College. Adalah salah satu acara balapan.Lari berhalang adalah gabungan beberapa acara seperti lari jarak jauh.PENGENALAN Juga dikenali sebagai steeplechase. Engalnd berbincang mengenai perlumbaan steeplechase yang mendapati penggunaan kuda dianggap terlalu berbahaya. ASAS LARI BERHALANG  PAKAIAN Atlet dalam acara lari berhalang mesti memakai pakaian yang sesuai dengan acara tersebut. Sebagai akibat daripada peristiwa itu Wyatt tidak mahu menunggang kuda lagi dan berazam untuk berlari sahaja sepanjang jarak dua batu. Bermula dari situlah steeplechase atau lari berhalang diperkenalkan. Oxford. telah terjatuh daripada kudanya semasa menyertai acara itu.

66 meter . Dalam acara 3000 meter lari berhalang. Kolam air dibinna diluar atau didalam kawasan balapan. TEKNIK LARI BERPAGAR  KAEDAH LOMPAT PAGAR .Halangan pagar perlu berada dalam kawasan larian dan berkeadaan stabil. seseorang atlet mesti berlari sebanyak 7 ½ pusingan dengan melepasi 28 halangan berpagar dan 7 halangan lompat air.  JARAK LARIAN Jarak larian acara lari berhalang ialah 3000 meter. Paras permukaan air perlu hampir sama dengan permukaan trek.  KOLAM UNTUK LOMPATAN AIR Bentuk kolam untuk lompatan air ialah segi empat sama dengan ukuran setiap sisi 3. Ukuran bagi pagar lompatan di trek larian dan pagar yang berada di lompat air adalah sama.

TEKNIK LOMPATAN AIR Tambahkan kelajuan larian ketika berada pada jarak 10 meter hingga 15 meter sebelum pagar. Bengkokkan kaki untuk memijak pagar.  Pelari tidak memijak halangan berpagar tetapi terus melompat pagar tersebut. Elakkan daripada berdiri tegak di atas air. Atlet perlu memijak pagar sebelum melompat untuk melepasi halangan.  KAEDAH LARI BERPAGAR  Kaedah ini sama seperti larian 400 meter lompat berpagar. LOMPATAN AIR Kemahiran lompatan air adalah salah satu kemahiran yang mesti dikuasai oleh atlet bagi kelancaran larian semasa melompat melepasi kolam air. . Lonjak dengan kaki dominan dan kaki belakang dibawa ke hadapan untuk memijak pagar halangan.

ANSUR MAJU LARI BERHALANG Kemahiran ini menggabungkan lompatan melepasi peti lombol dan dua halangan pagar untuk memahirkan kita dengan teknik lompatan. Pastikan peti lombol berkedudukan stabil dan permukaan atasnya tidak berpasir. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN Tidak mengganggu atau dengan sengaja menghalang pelari lain semasa pertandingan. Kaki belakang di bawa ke hadapan. Semua peserta mesti melompat atau mengharungi air. Kemudian lompat peti lombol. Lonjak dari pagar halangan. Kawal badan ketika mendarat dan teruskan larian.  Letak peti lombol berhampiran pasir mendarat untuk acara lompatan jauh.  Letak dua pagar untuk acara lompat pagar kira-kira tiga meter dari peti lombol.  Mula-mula lompat pagar pertama dan kedua.Rendahkan posisi badan untuk stabiliti. . Luruskan kaki dominan dan mendarat di hujung kawasan kolam untuk lompatan air. Teknik ansur maju kemahiran melepasi halangan.  Ulang larian sehingga epat atau lima pusingan tanpa henti.

 Memastikan atlet tidak berlari terlalu hampir dengan atlet yang lain apabila menghampiri halangan pagar. Atlet digalakkan berlari disisi supaya dapat melihat halangan dengan jelas. Hal ini penting agar kasut spike atlet dapat mencengkam dengan baik.  Memastikan permukaan kolam untuk lompatan air diperbuat daripada bahan konkrit. Aspek-aspek keselamatan  Memastikan halangan pada kukuh. stabil dan mampu menampung berat atlet. . gantikan dengan yang baru. ditutupi dengan alas lembut atau permukaan getah.Larian dibatalkan sekiranya peserta melompat kekiri atau kekanan atau meleretkan kaki diluar pagar. Jika permukaan telah rosak dan boleh menyebabkan atlet tergelincir.

MAKTAB: 09068 .NAMA: MUHAMMAD MUNIR BIN MOHD NOR KELAS: 501 NO.

ASAS ACARA LOMPAT TINGGI acara lompat tinggi memerlukan alatan tertentu seperti dua batang tiang. Palang mestilah lurus dan kebiasaannya berbentuk silinder. Tilam mendarat berukuran 5 meter lebardan 4 meter panjang. Ukuran tebalnya pula adalah lebih kurang 1 meter. pita pengukur dan tilam mendarat. FASA LARIAN Tumpukan diberkan pada awal larian dan persediaan untuk membuat lonjakan terutama tiga langkah terakhir larian. Kedua-dua tiang mesti diletakkan dalam kedudukan stabil dan jaraknya kedu-duanya adalah 4 meter. atlet lompat tinggi bebas memilih gaya lompatan yang sesuai dengan keupayaan mereka sendiri. palang. TEKNIK LOMPATAN GAYA PELANA Memerlukan atlet lompat tinggi melakukan lompatan denganbadan menghadap kebawah semasa fasa layangan.LOMPAT TINGGI Lompat tinggi adalah salah satu acara padang dalam sukan olahraga. TEKNIK LARIAN GAYA PELANA .

TEKNIK LONJAKAN GAYA PELANA Bengkokkan lutut kaki lonjakan untuk merendahkan pusat gravity badan. Perlakuan ini membantu keseluruhan badan melepasi palang. Badan dicondongkan ke belakang sedikit.Kira langkah dari tempat bermula larian hingga ke palang lompat tinggi untuk mendapatkan jarak yang sesuai. Tangan diayun kebelakang . FASA LONJAKAN Kekuatan otot kaki dan lonjakan yang tinggi membantu atlet melepasi palang pada ketinggian maksimum. Kaki belakang dibengkokkan serapat yang boleh bagi mengelak terkena palang semasa badan melepasi palang. Lari lurus dengan langkah beritma kearah palang pada satu sudut. Ayun tangan mengikut ritma larian dan tingkatkan kelajuan untuk melonjak. Fasa inilah yang menentukan samada atlet Berjaya membuat lompatan atau sebaliknya. Lonjakkan kaki belakang sekuat mungkin untuk menolak badan melepasi palang. FASA LAYANGAN Ketika fasa layang badan atlet perlu melepasi palang tanpa menjatuhkannya. TEKNIK PENDARATAN GAYA PELANA Pusingkan badan daripada kedudukan mengiring kepada kedudukan terlentang. TEKNIK LAYANGAN GAYA PELANA Tangan melepasi palang diikuti kaki hadapan dengan mengawal pergerakan bahagian badan yang lain. Pendaratan perlu dilakukan dengan teknik yang betul bagi mengelakkan sebarang kecederaan. Tangan bukan dominan dirapatkan kedada sebaik sahaja separuh daripada badan melepasi palang. FASA PENDARATAN Mendarat adalah fasa terakhir setelah Berjaya melepasi palang lompatan. Junamkan kepala dan bahu kearah tilam mendarat. . Kaki hadapan diayun ke atas sambil tangan yang berada di belakang ikut serta.

Lari pantas sambil membentuk separuh bulatan untuk memperoleh angular momentum. FASA LAYANGAN TEKNIK LAYANGAN GAYA FOSBURY Luruskan kedua-dua belah tangan selari dengan sisi badan. FASA PENDARATAN Pendaratan dilakukan dengan atlet menjatuhkan bahagian badan secara terlentang di atas tilam mendarat. Menetapkan ketinggian yang minimum sebelum semua atlet melakukan lompatan. . Tangan dihulur keatas untuk membantu pergerakkan badan melepasi palang. Angkat kaki pada kedudukan paha selari dengan permukaan gelanggang.Jatuhkan bahagian belakang badan dan pastikan badan berkedudukan rata semasa mendarat di atas tilam. Luruskan kedu-dua belah kaki supaya tidak menyentuh palang. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN Menggunakan hanya sebelah kaki semasa membuat lonjakan. Relakskan kaki. fasa layangan dan fasa pendaratan. TEKNIK LOMPATAN GAYA FOSBURY Gaya fosbury atau fosbury flop dikenali juga sebagai gaya lentang. FASA LONJAKAN TEKNIK LONJAKAN GAYA FOSBURY Ayun kedua belah tangan kebelakang. Kaki lonjakan menolak badan ke atas. fasa lonjakan. Gaya fosbury juga mempunyai 4 fasa iaitu fasa larian. Tingkatkan kelajuan larian pada tiga langkah terakhir dan bersedia untuk melonjak. FASA LARIAN TEKNIK LARIAN GAYA FOSBURY Sebelah kaki dibawa kehadapan dan bengkokkan sedikit badan.

Memastikan atlet tidak memakai aksesori perhiasan seperti cincin. Greece pada tahun 1896. Memastikan peralatan seperti tilam. rantai atau jam tangan. Acara ini adalah acara Olahraga yang Paling Kompleks. Memberi peluang kepada setiap atlet melakukan tiga kali percubaan lompatan untuk melemasi tahap ketinggian tertentu. Menggunakan tiub getah untuk menggantikan palang semasa latihan lompatan. tiang. . menampan dan melombol. Atlet juga perlu mempunyai kesedaran kinestetik yang tinggi. Memakai kasut spike. Atlet perlu berkemampuan dalam membuat pecutan.Mengukur ketinggi pada lompatan bahagian tengah sebelah atas palang dengan menggunakan pita pengukur atau alat elektronik. ASAS ACARA LOMBOL BERGALAH. Menabah ketinggian palang sehingga tidak terdapat atlet yang Berjaya membuat lompatan yang tertinggi. ASPEK-ASPEK KESELAMATAN Memastikan kawasan mendarat disediakan tilam yang tebal tetapi lembut untuk menyerap jatuhan badan selepas melompat. palang dan kawasan larian diperiksa dan selamat digunakan. Memastikan tiada atlet lain di atas kawasan mendarat terutama semasa latihan. mempunyai koordinasi yang baik seperti memecut. ACARA LOMBOL BERGALAH Acara Lombol Bergalah telah disenaraikan dalam Sukan Olimpik moden yang pertama di Athens.

18 meter.30 hingga 4.37 meter. Tiang dan Palang. Kotak ini diperbuat daripada kayu atau gentian kaca.48 hingga 4. Ukuran panjang galah adalah di antara 3. tilam mendarat. berat. tiang dan palang serta kotak penampan galah. Ketebalan tilam mendarat adalah mengikut kesesuaian peringkat pertandingan yang diadakan.25 kg. Tilam Mendarat Tilam Mendarat Yang diperlukan dalam acara Lombol Bergalah adalah lapisan lembut yang boleh menyokong berat badan atlet. Panjang kotak penampan ialah 1 meter dan lebar pada bahagian hadapannya ialah 60 cm. Jarak di antara kedua-dua tiang ialah 4. dan bentuk badan serta tahap kemahiran atlet. Pemilihan galah berdasarkan kesesuaian ketinggian. Palang yang digunakan berbentuk silinder dan diperbuat daripada gentian kaca atau aluminium. Tiang dan palang terletak di hujung landasan larian.52 meter dengan garis pusatnya 30 milimeter. Penyokong palang yang terletak dikedua-dua tiang berukuran 75 milimeter. Kotak Penampan Kotak Penampan berfungsi sebagai penahan galah semasa atlet hendak melakukan lonjakan. tilam getah atau foam yang tebal. Kotak Penampan ditanam dengan bahagian dengan bahagian atasnya separas tanah. Bahagian bawah kotak penampan bercuram ke bawah (dalam tanah) pada paras 200 Milimeter.Acara Lombol Bergalah memerlukan peralatan seperti galah. Panjang palang adalah diantara 4. Kotak Penampan di hadapan kawasan mendarat di antara Kedua-dua tiang. Tilam mendarat berbentuk Segi Empat Sama dengan ukuran 5 meter lebar dan 5 meter panjang. Berat maksimum palang ialah 2. Galah Galah yang di gunakan diperbuat daripada gentian kaca atau bahan lain yang sesuai seperti aluminium. . Sebagai contoh. Landasan larian juga perlu untuk acara lombol bergalah.05 hingga 5.

teknik pegangan yang sesuai adalah pegangan rendah dengan larian yang pendek. FASA LARI LANDAS Atlet perlu melakukan larian landas untuk mencapai kelajuan optimum sehingga galah ditampan ke dalam kotak penampan.Jika Kotak Penampan diperbuat daripada kayu bahagian bawah dalamnya disalut dengan kepingan logam. Sekiranya atlet berlari mengikut arah angin. Pada kebiasannya jarak larian adalah diantara 30 hingga 50 meter dan jarak ini berbeza bagi setiap atlet. TEKNIK LARIAN BERGALAH Pegang galah disisi atau kekiri badan. Jika atlet berlari melawan arah angin melintang. teknik pegangan yang sesuai adalah adalah pegangan tinggi dengan larian yang panjang. Tangan bukan dominan genggam galah dengan sekap pronasi. Teknik memegang galah yang betul memberi kelebihan kepada atlet dalam mengawal galah sama ada semasa lari landas atau semasa melakukan lonjakan. Bawa galah rapat pada sisi pinggul. KEMAHIRAN LOMBOL BERGALAH Kemahiran Melombol dalam acara lombol bergalah dibahagikan kepada lima fasa iaitu: Fasa persediaan Fasa lari landas Fasa lonjakan Fasa layangan Fasa pendaratan Fasa Persediaan Aspek teknikal yang dilatih dalam fasa persediaan ialah teknik pegangan galah. . Tangan dominan genggam dalam dengan sekap supinasi. Keadaan ini akan menghasilkan daya esplosif untuk melonjak. Ketinggian pegangan atau jarak di antara genggaman galah adalah berbeza dalam situasi tertentu.

Tingkatkan kelajuan larian. ANSUR MAJU KEMAHIRAN LOMBOL BERGALAH. . Terdapat tiga penanda pada landasan larian : Permulaan larian Penanda jurulatih Titik lonjakan PENANDA PENDEK Penanda pendek digunakan larian yang pendek dengan 6-10 langkah ketitik lonjakan. Dalam pertandingan. FASA LONJAKAN Terdapat dua jenis aspek yang perlu dikuasai iaitu : Teknik menampan galah Teknik lonjakan FASA LAYANGAN Dalam fasa ini atlet perlu membawa keseluruhan badan keatas dengan bantuan galah untuk melepasi palang. Dalam pertandingan penanda ini digunakan apabila atlet berlari bertentangan arah angin. penanda ini digunakan apabila atlet berlari dengan bantuan angin.angkah ke titik lonjakan. atlet perlu jatuh bebas dan mendarat menggunakan bahagian belakang badan.Bengkokkan kedua-dua belah siku. PENANDA DI LANDASAN LARIAN Penanda digunakan oleh atlet sebagai penunjuk atau panduan untuk melakukan tampanan dan lonjakan ketika lari landas. PENANDA PANJANG Penanda panjang digunakan larian yang panjang dengan 18-21 . FASA PENDARATAN Sebaik sahaja melepasi palang dan melepasi galah. Badan tegak semasa larian. Hujung hadapan galah pada paras mata dan berada ditengah landasan larian.

Masa bagi setiap percubaan adalah seperti berikut : Tempoh 90 saat diberi bagi pusingan awal. Menyentuh kawasan mendarat tanpa melepasi atas palang. Sekiranya galah patah ketika melakukan percubaan. latihan lonjak dan berpusing. Melonjak. Melonjak dan berpusing. UNDANG-UNDANG DAN PERATURAN Giliran atlet melakukan percubaan akan dijalankan secara undian atau seeding. serta latihan melonjak dengan jarak dan ketinggian. atlet dengan sengaja menahan palang daripada jatuh dengan menggunakan tangan atau jari. percubaan itu tidak di ambil kira. ASPEK-ASPEK KESELAMATAN . LATIHAN LONJAKAN Melangkah dan mendorong. Kedudukan tiang boleh di ganjak sebelum percubaan pertama dilakukan. Tiang tombol bergalah boleh dianjak ke arah landas larian tidak melebihi 40 cm atau kearah kawasan mendarat tidak melebihi 80 CM. Palang di naikkan 5 cm (minimum)bagi setiap pusingan. Enam minit bagi peringkat akhir jika tinggal seorang atlet. Seseorang atlet dikira gagal jika melakukan kesilapan seperti yang berikut : Setelah melombol. latihan melonjak. Atlet terkeluar setelah gagal tiga kali berturut-turut dalam melakukan percubaan.Latihan-latihan tersebut adalah latihan lonjakan yang merangkumi latihan lmelangkah dan mendorong. 3 minit bagi peringkat akhir jika tinggal dua atau tiga orang atlet. Ketinggian palang akan dinaikkan atau di turunkan 5 cm apabila terdapat keputusan seri pada kedudukan tempat pertama. Atlet dibenarkan menggunakan MgcO2 samada pada tangan atau pada galah untuk membantu mengukuhkan pegangan. palang jatuh ketanah disebabkan lompatan tersebut. Semasa melombol.

Menyediakan alat perlindungan tambahan di kedua-dua sisi kotak penampan sebagai langkah keselamatan sekiranya galah tidak dapat ditegakkan. Memilih galah yang sesuai dengan tahap kemahiran atlet. . Melatih cara bangun semula dari tempat pendaratan dengan menghadap palang. Memastikan galah dan stopper dalam keadaan baik.Memeriksa dan memastikan semua peralatan dalam keadaan baik sebelum digunakan.