You are on page 1of 9

Literasi Bahasa WAJ 3104 Minggu 14 Bengkel membuat rakaman bunyibunyi dengan menggunakan alat perakam digital.

Nama Ahli Kumpulan: Aline Ling Ham Sing Lee Wei Ling Lim Jie Ying Tan Lian Hui Nama Pensyarah: En. Abdul Ramli Bin Sanusi
PISMP SEM2 BC1 JUN 2012

Bunyi Alam Bunyi alam bermaksud bunyi-bunyi yang diperoleh di persekitaran manusia secara semula jadi. bunyi kicauan burung. guruh. iaitu ciptaan Tuhan. ombak dan sebagainya. haiwan liar di dalam zoo. Contohnya.i. tanah runtuh. . air terjun. haiwan peliharaan.

bunyi kenderaan. Contohnya. . bunyi alat muzik.Bunyi Mekanikal Bunyi mekanikal ialah bunyi yang terhasil daripada pelbagai benda ciptaan manusia. pemotong rumput dan sebagainya. alat pertukangan.ii.

Dengar dan Teka Bunyi Alam Hutan Angin padang pasir Bunyi Haiwan Serangga Bunyi Mekanikal Siren Polis Singa Kereta Api .

Sepanjang perjalanan ke sekolahnya. dia akan melalui sebuah air terjun dan kicauan burung yang merdu kedengaran. Bunyi jam berdetik menunjukkan tibanya masa pengajaran dan pembelajaran bermula. dia pun berbasikal pulang ke rumah. dia belajar tentang elektrik dan mesin. Dalam perjalanan pulang. gosok gigi. Dia berasa sangat menarik dan kagum dengan penciptaanpenciptaan ini. cuci muka dan berbasikal ke sekolah. Dengar dan Lakonkan Setiap pagi. kedengaran bunyi guruh dan petir. Ah Meng akan bangun pagi. dia pun mengayuh dengan cepat. ayam peliharaan Ah Meng akan berkokok. Maka. Selepas ini. Setelah habis kelas. Semasa kelas Sains.Cerita. .

Cuba Mengkategorikan Bunyi Alam Bunyi Haiwan Bunyi Mekanikal .

Dengar. Fikir dan Tulis .

Jawapan 1. Cengkerik 8. Hujan 3. Helikopter 9. Kambing 2. Gunting rambut 5. AK 47 4. Ombak laut 7.Mancis . Hon kereta api 10. Kuda 6.

Sekian. Terima Kasih .