You are on page 1of 3

Alegerea si pregatirea acvariului

Adesea nerăbdători, mulți oameni cumpără simultan acvariul și peștii, ba chiar, uneori, întâi peștii, abia după, acvariul. Firește, ordinea e inversă. Cel mai bine e ca alegerea să fie făcută împreună cu un crescător experimentat, dat fiind că forma, volumul și dotările acvariului diferă în funcție de speciile și numărul de pești pe care vi-i doriți. Ciclidele (de la scalari, până la astronotus) preferă bazinele mari, înalte, lungi și relativ înguste, foarte bine oxigenate și nu sunt compatibile decât cu unii somni pitici (toracatum și ancistrus). Dacă veți pune guppy, cu ciclide africane, ori xiphophorus cu astronotus, primii vor deveni, fără îndoială, hrană pentru cei din urmă. Pe știi cu formă alungită (black molly, xifo, guppy – recomanda ți începătorilor) preferă bazinele luminoase, mai puțin înguste (de exemplu: L=41, l= 23, h= 33, spre deosebire de bazinele ciclidelor: L=100, l=40, h=50). Betta se simt excelent singuri, în acvarii mici, de până la 10 litri, așezate în locuri umbroase, ferite de agitație.

Acvariul nu trebuie suprapopulat. din cauza presiunii. la temperatura camerei. se înlocuiește numai parțial (maxim jumătate din volumul total) și numai cu apă îmbătrânită. Se pune întâi nisipul. pentru menținerea temperaturii constante (în funcție de specie – de obici în jur de 24 de grade celsius). lemn cu modele în relief. motiv pentru care cele mai potrivite sunt acvariile dotate cu un neon atașat capacului. care vor fi lăsate două. se toarnă lent apa (încât să nu stricați. fiind recomandată oprirea lui noaptea. cât și cele ale căror rădăcini trebuie să stea în pământ sau nisip. deloc hrănitoare pentru pe ști) și nici apa plată. în pantă (aproximativ 5 cm în partea din spate. prin fierbere. deja prea mulți. cu filtrul adiacent. cum ar fi guppy. În nici un caz nu se poate utiliza apa fiartă și răcită (care. înainte de cumpărarea pe știlor (fără a le opri din funcțiune nici după) pentru a limpezi apa. Iar plantele au nevoie de lumină. lucioasă (exclus fețe de masă. Însă.5. cât și pentru a le crea condiții ideale peștilor. 2-3 cm în față). ținută minim 48 de ore în recipiente fără capac. pe cât posibil. Foarte importante sunt încălzitorul cu termostat și termometrul. devine apă moartă. pentru ca peștii să se poată odihni. Apa va fi schimbată cât mai rar. etc) în caz contrar existând riscul ca. amenajarea nisipului) se aranjează plantele (cele cu rădăcină în stratul mai gros de nisip) apoi se montează instalația de oxigenat. Acvariul trebuie așezat pe o suprafață perfect plată. 10 carași aurii pot fi. 2 litri fiecare. într-un acvariu de 40 de litri. . foarte importante sunt plantele – atât cele de suprafa ță. au nevoie de 1. sticla să cedeze.Atât din punct de vedere estetic. Peștii mici. trei zile. Neonul se ține aprins 8-12 ore pe zi. doar atunci când devine tulbure (în rest fiind suficientă curățarea filtrului).

necesită îngrijire specială (inclusiv permanenta preparare a apei. somnii pitici (cu diversele varia ții) și gourami. cum ar fi discus. îngrijirea și reproducerea diferitelor specii.) și prezintă un risc ridicat de imbolnăvire. Peștii cei mai potriviți pentru un începător sunt black molly. xiphophorus. . etc.Foarte utile sunt cărțile și site-urile de specialitate. guppy. pentru informarea crescătorului în legătură cu hrănirea. supravegherea durității acesteia. șansele de reproducere fiind extrem de reduse. Unii pești cu aspect spectaculos.