LAPORAN LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN 2013 ANJURAN UNIT KESELAMATAN SK LAVENDER HEIGHTS DENGAN KERJASAMA JABATAN BOMBA DAN

PENYELAMAT BALAI BOMBA SENAWANG MASA : 9.00 PAGI TARIKH : 25 APRIL 2013 TEMPAT : SK LAVENDER HEIGHTS

Pada 25 April 2013, Unit Keselamatan Sekolah Kebangsaan Lavender Heights dengan kerjasama Balai Bomba Dan Penyelamat Senawang telah menjalankan latihan pengungsian bangunan buat pertama kalinya pada tahun ini.

Dalam taklimat ringkas yang disampaikan. Hamidah Idris. . Pergerakan pasukan bomba dan penyelamat juga turut mencapai masa yang ditetapkan. Menurut beliau. beliau mengingatkan agar pihak sekolah memantau alat pemadam api untuk memastikan ianya berfungsi apabila berlakunya kebakaran di sekolah. ketua keselamatan melaporkan jumlah anggota sekolah kepada ketua operasi iaitu anggota bomba yang berada di tempat kejadian. Manakala guru-guru diberikan taklimat ringkas oleh pegawai bomba yang terlibat. selaku ketua staf pentadbiran memastikan rekod kedatangan murid untuk setiap kelas dibawa ke tempat berkumpul dengan selamat untuk tujuan penyemakan bilangan anggota sekolah. Murid bergerak dengan teratur dan pantas ke tempat berkumpul.Loceng kecemasan dibunyikan sejurus selepas seorang murid mengesan terdapatnya punca kebakaran diblok D berdekatan dengan makmal komputer sekolah. Ketua keselamatan. Beliau turut mengingatkan agar sistem penggera kebakaran sedia ada di sekolah digunakan. latihan ini berjalan lancar dan menepati masa yang ditetapkan. Setelah memastikan jumlah keseluruhannya. Pn. Setelah semuanya selesai. Ustaz Haris Fazilah bertindak mengenalpasti punca berlakunya kebakaran dan mengarahkan murid bergerak pantas dan teratur menuju ke tempat berkumpul di padang. Akhir sekali. murid-murid dibenarkan untuk kembali ke kelas semula. Seterusnya guru kelas memeriksa kelas masing-masing bagi memastikan bilangan murid cukup pada hari tersebut. pegawai bomba menegaskan bahawa perlunya seorang yang mahir dalam menggunakan setiap peralatan keselamatan disekolah terutamanya gelendong atau gelung hos kebakaran supaya mudah jika berlaku kebakaran.

Pihak sekolah mengucapkan jutaan terima kasih kepada pasukan bomba dan penyelamat Balai Bomba Senawang yang telah memberikan kerjasama sepenuhnya dalam menjayakan latihan pengungsian bangunan SK Lavender Heights.Selepas sesi taklimat. Kemudian murid Prasekolah diberi peluang untuk melihat dan merasai pengalaman menaiki kereta bomba. Taman Bandar Senawang 2013. . pasukan bomba dijamu dengan sedikit jamuan ringan.

GAMBAR SEKITAR LATIHAN PENGUNGSIAN BANGUNAN .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful