P. 1
dasar-pelaksanaan-rimup-2008-1224514240449560-9

dasar-pelaksanaan-rimup-2008-1224514240449560-9

|Views: 4|Likes:
Published by Nurul Zawani

More info:

Published by: Nurul Zawani on May 06, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2014

pdf

text

original

Sections

  • PENDAHULUAN
  • PELAKSANAAN RIMUP PERINGKAT KELOMPOK DAN SEKOLAH
  • PELAKSANAAN PROGRAM DAN AKTIVITI RIMUP
  • BORANG PEMANTAUAN

RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN

PENDAHULUAN KENAPA RIMUP ?

KENAPA RIMUP ? PENGENALAN Sistem pendidikan merupakan salah satu alat terpenting dan berkesan bagi membangunkan identiti nasional. perpaduan dan cinta akan negara dalam kalangan rakyat berbilang kaum di negara ini. .B Perdana Menteri.A. maka aspek memperkasakan sistem pendidikan di sekolah-sekolah telah diberi penekanan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) yang telah dibentangkan oleh Y. semangat kebangsaan. Menyedari pentingnya peranan sistem pendidikan dalam menyediakan persekitaran untuk sosialisasi sebilangan besar golongan muda di negara ini.

iaitu di peringkat negeri. . Pada peringkat awalnya. Kementerian Pelajaran telah menggerakkan pelaksanaan RIMUP. daerah dan sekolah. Pada tahun 1986. pelaksanaan RIMUP adalah di peringkat sekolah rendah. kefahaman terhadap konsep serta perancangan aktiviti tidak diberi penekanan secara menyeluruh di semua peringkat. Setiap sekolah rendah hanya diberi garis panduan tanpa penjelasan lanjut tentang tatacara pelaksanaannya. Aktivitinya menjurus kepada RIMUP.

Kementerian Pelajaran Malaysia telah menginstitusikan pelaksanaan RIMUP dalam teras terutama Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006 – 2010. Seterusnya. iaitu Membina Negara Bangsa. Buku panduan yang baharu dinamakan BUKU PANDUAN RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP). Sehubungan itu. Kementerian Pelajaran telah meneliti semula pelaksanaannya dan mendapati bahawa program RIMUP perlu dimantapkan serta diperluas ke sekolah menengah. . Buku Panduan yang digunakan sejak tahun 1986 telah dimurnikan semula bagi memenuhi usaha perluasan program tersebut.Pada tahun 2004.

Melalui pelan induk tersebut telah menggariskan dengan nyata usaha kearah perpaduan melalui Teras Pertamanya iaitu Membina Negara Bangsa. aspek memantapkan perpaduan dan integrasi nasional.Program RIMUP telah diperkemaskan melalui pelaksanaan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006-2010. warisan dan budaya bangsa serta pemupukan kefahaman yang jelas terhadap pendekatan Islam Hadhari dalam membentuk pemikiran dan kehidupan. pemupukan kecintaan terhadap seni. Teras tersebut dengan jelas menekankan aspek memperkasakan Bahasa Kebangsaan sebagai asas perpaduan. .

JPN. .Program dan aktiviti integrasi yang dilaksanakan di sekolah lebih terancang dan berfokus. •Melibatkan penubuhan jawatankuasa pelaksana di peringkat KPM. •Perancangan dan Strategi Pelaksanaan berdasarkan analisis keperluan. •Melibatkan pemantauan dan pelaporan di semua peringkat. PPD. PPG dan Sekolah.

: Pelaksanaan aktiviti di peringkat kokurikulum. : Melibatkan semua sekolah. : Tidak semua negeri terlibat. : Merentas semua kokurikulum dan kurikulum.Merupakan satu usaha perluasan. a. pemantapan. c. b. dan penambahbaikan program sedia ada. Lama Baru Lama Baru . : Melibatkan semua negeri. Lama Baru : Dilaksanakan secara berkelompok di sekolah rendah sahaja. ‘secara berkelompok’ dan ‘peringkat sekolah’ di semua sekolah rendah dan menengah.

Menjadikan program integrasi di sekolah sebagai satu agenda yang perlu diberi keutamaan. .

PENGENALAN RIMUP BAB 1 .

LATAR BELAKANG RIMUP mula diperkenalkan pada tahun 1986 di peringkat sekolah rendah di beberapa buah negeri sahaja. .

. Saling menghormati antara agama dan adat resam kaum.DASAR KPM Hubungan rapat terjalin antara murid. Wujud persefahaman dan perpaduan.

KAEDAH Menyediakan peluang kepada semua murid pelbagai kaum bergaul mesra secara SEDAR dan TERANCANG. Perpaduan dapat dipupuk dan dibina serta diamalkan dalam masyarakat. .

Kesenian dan Warisan. iaitu: Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Kementerian Kebudayaan. Kementerian Penerangan dan beberapa kementerian lain serta wakil-wakil rakyat. .KONSEP RIMUP KONSEP RIMUP Melibatkan masyarakat dan warga sekolah antaranya: Dua agensi utama menjayakan RIMUP.

Badan-badan Bukan Kerajaan termasuk:  Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG)  Masyarakat Setempat  Guru  Murid-murid KEMUDAHAN DIGUNAKAN BERSAMA-SAMA .

MATLAMAT KONSEP RIMUP MELAHIRKAN GENERASI MALAYSIA: BERILMU PENGETAHUAN BERJIWA DAN BERPERIBADI UNGGUL SEMANGAT MUHIBAH MAMPU MENGHADAPI CABARAN SECARA KOLEKTIF DAN BERSEPADU .

OBJEKTIF RANCANGAN KONSEP RIMUP PENYERTAAN AKTIVITI RIMUP MELIBATKAN:  MASYARAKAT SETEMPAT. . SERTA BERKONGSI KEMUDAHAN DAN KEPAKARAN. PARA GURU. MURID DAN WARGA SEKOLAH SECARA SEDAR DAN TERANCANG. KESEFAHAMAN DAN TOLERANSI.

KEGIATAN KHAS KONSEP RIMUP (6 Kumpulan Pendekatan) AKTIVITI KECEMERLANGAN AKADEMIK AKTIVITI KESUKANAN DAN PERMAINAN AKTIVITI KOKURIKULUM AKTIVITI KHIDMAT MASYARAKAT AKTIVITI MENINGKATKAN PATRIOTISME AKTIVITI VIRTUAL MELALUI e-INTEGRASI .

JAWATANKUASA RIMUP KONSEP RIMUP PERINGKAT KEBANGSAAN SEKRETARIAT TETAP PERINGKAT NEGERI PERINGKAT DAERAH .

SJK(C) & SJK(T) : SK & SJK(C) C D : SK & SJK(T) : SJK(C) & SJK(T) PERINGKAT SEKOLAH RENDAH Sekiranya tidak terdapat sekolah kelompok. . sekolah perlu mengadakan RIMUP dalam konteks sekolahnya sendiri.PELAKSANAAN PROGRAM SEKOLAH RENDAH KELOMPOK A B : SK.

sekolah perlu mengadakan RIMUP dalam konteks sekolahnya sendiri.PELAKSANAAN PROGRAM SEKOLAH MENENGAH KELOMPOK A : SEKURANG-KURANGNYA 2 SMK B : SEKURANG-KURANGNYA 2 SMK TERMASUK SMJK/SMT/SMA/SBP PERINGKAT SEKOLAH MENENGAH Sekiranya tidak terdapat sekolah kelompok. .

Kementerian Pelajaran telah menetapkan agar pelaksanaan RIMUP dan e-Integrasi menjadi salah satu daripada agenda utama dalam RMK9. SJK(C) dan SJK(T) ) boleh berinteraksi dan bersama-sama mengikuti program yang terancang melalui RIMUP dan eIntegrasi. Kementerian Pelajaran mensasarkan agar tempoh tersebut. .PELAN PELAKSANAAN RIMUP DAN e-INTEGRASI  Bagi mencapai hasrat perpaduan yang mantap dalam kalangan murid pelbagai kaum. murid sekolah rendah yang pelbagai aliran ( SK.

BATASAN DAN KUASA AJK RIMUP TIDAK BOLEH MENYENTUH ASPEK AGAMA DAN PENTADBIRAN SEKOLAH KEPUTUSAN AJK MESTILAH DIPERSETUJUI BERSAMA-SAMA UNTUK SETIAP TINDAKAN SEMANGAT KERJASAMA. MUHIBAH. TOLERANSI DAN KESEFAHAMAN MENJADI TERAS UTAMA PELAKSANAAN PROGRAM .

BAHASA BAHASA MALAYSIA SEBAGAI BAHASA PENGANTAR BAHASA INGGERIS DAN BAHASA IBUNDA MENGIKUT KEPERLUAN .

NORMA KHAS PERUNTUKAN KEWANGAN

Peruntukan bagi melaksanakan program RIMUP dibuat secara pukal mengikut sekolah. Peruntukan yang diberi adalah di bawah Dasar Baru dan dalam bentuk Geran Tahunan.
Bagi pelaksanaan RIMUP secara kelompok, sekolahsekolah yang terlibat dalam kelompok berkenaan perlu berbincang melalui Jawatankuasa RIMUP Peringkat Kelompok dan memutuskan jumlah perbelanjaan yang perlu dibuat oleh sekolah masingmasing dalam pelaksanaan sesuatu aktiviti.

Bagi sekolah yang melaksanakan RIMUP dalam konteks sekolahnya sendiri, keputusan perbelanjaannya perlu dibuat oleh Jawatankuasa RIMUP Peringkat Sekolah berkenaan. Maka peruntukan secara pukal diberikan kepada sekolah, iaitu: A. RM 2,000 bagi setiap sekolah rendah dalam kelompok A dan setiap sekolah menengah. B. RM 1,500 bagi setiap sekolah rendah yang berada dalam kelompok B, C dan D serta sekolah yang melaksanakan RIMUP dalam konteksnya sendiri. C. RM 500 bagi Sekolah Kurang Murid (SKM yang kurang daripada 50 orang murid) yang melaksanakan RIMUP dalam konteks sekolahnya sendiri.`

PELAKSANAAN RIMUP PERINGKAT KELOMPOK DAN SEKOLAH

Setiausaha 5. Pengerusi 2. Bendahari 7. Naib Pengerusi I 3. Naib Pengerusi II 4.Pendahuluan Satu jawatankuasa hendaklah ditubuhkan di peringkat Kelompok dan Sekolah. Ahli Jawatankuasa tidak melebihi 24 orang 8. Jawatankuasa ini hendaklah terdiri daripada: 1. Penolong Setiausaha 6. 2 orang Pemeriksa Kira-Kira .

Setiausaha : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Bendahari : Guru .JAWATANKUASA RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN PERINGKAT KELOMPOK Penasihat Pengerusi : Pegawai Pelajaran Daerah : Guru Besar/Pengetua Naib Pengerusi I : Guru Besar/Pengetua Naib Pengerusi II : Guru Besar/Pengetua Setiausaha : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid* Pen.

Penghulu/Ketua Kampung 10. Alumni setiap sekolah . 3. 7. Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Guru Penolong Kanan Kokurikulum Guru Penolong Kanan Akademik Seorang Wakil Guru dari setiap sekolah Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Pengerusi Lembaga Pengurus Sekolah (jika ada) Pengerusi Jawatankuasa Permuafakatan Ketua-ketua Kaum Setempat 9. 8. 4.Ahli Jawatankuasa 1. Agensi lain/NGO/Orang Perseorangan 11. 5. 2. 6.

Setiausaha : Setiausaha Sukan Bendahari : Guru .JAWATANKUASA RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN PERINGKAT SEKOLAH ( KELOMPOK SENDIRI ) Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha : Pegawai Pelajaran Daerah : Guru Besar/Pengetua : Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid : Guru Penolong Kanan Kokurikulum Pen.

2. Wakil ibu bapa bagi setiap kaum 11. 5. 4. Guru Penolong Kanan Akademik Penyelia Petang (jika ada) Ketua Bidang/Ketua Panitia Guru Disiplin Guru Bimbingan dan Kaunseling Ketua Warden (jika ada asrama) 7. Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Pengerusi Lembaga Pengurus Sekolah (jika ada) Pengerusi Jawatankuasa Permuafakatan 10. Agensi lain/NGO/Orang Perseorangan 13. 3. 9.Ahli Jawatankuasa 1. Alumni . 8. Penghulu/Ketua Kampung 12. 6.

Setiausaha Bendahari : Pegawai Pelajaran Daerah : Guru Besar/Pengetua : GPK Hal Ehwal Murid : GPK Kokurikulum : Setiausaha Sukan : Guru . Setiausaha Bendahari : Pegawai Pelajaran Daerah : Guru Besar/Pengetua : Guru Besar/Pengetua : Guru Besar/Pengetua : GPK Hal Ehwal Murid* : GPK Hal Ehwal Murid : Guru JAWATANKUASA SEKOLAH SENDIRI Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen.PERBEZAAN ANTARA SEKOLAH KELOMPOK DAN SEKOLAH SENDIRI JAWATANKUASA KELOMPOK Penasihat Pengerusi Naib Pengerusi I Naib Pengerusi II Setiausaha Pen.

Ahli Jawatankuasa KELOMPOK SEKOLAH SENDIRI 1. 3. 8. Guru Penolong Kanan Akademik Penyelia Petang (jika ada) Ketua Bidang/Ketua Panitia Guru Disiplin 5. 11. 8. Guru Bimbingan dan Kaunseling Ketua Warden (jika ada asrama) Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Pengerusi Lembaga Pengurus Sekolah (jika ada) Pengerusi Jawatankuasa Permuafakatan Wakil ibu bapa bagi setiap kaum Penghulu/Ketua Kampung Agensi lain/NGO/Orang Perseorangan Alumni . 11. 4. 9. 4. 9. 10. Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Pengerusi Lembaga Pengurus Sekolah (jika ada) Pengerusi Jawatankuasa Permuafakatan Ketua-ketua Kaum Setempat Penghulu/Ketua Kampung Agensi lain/NGO/Orang Perseorangan Alumni setiap sekolah 5. 2. 6. 7. 6. 7. 12. 13. 10. 2. 3. Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Guru Penolong Kanan Kokurikulum Guru Penolong Kanan Akademik Seorang Wakil Guru dari setiap sekolah 1.

PENGERUSI ( KELOMPOK ) • Hendaklah dipilih daripada salah seorang Guru Besar atau Pengetua sekolah-sekolah yang terlibat. • Jawatan ini akan dipegang bagi tempoh satu tahun persekolahan dan selepas itu akan diambil alih oleh Guru Besar atau Pengetua yang lain. .

.NAIB PENGERUSI I & II ( KELOMPOK ) • Dipilih daripada Guru Besar atau Pengetua sekolah lain dalam kelompok tersebut. • Pelantikan adalah bagi tempoh satu tahun persekolahan.

tahun .SETIAUSAHA ( KELOMPOK ) • Dilantik daripada Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid sekolah yang Guru Besar atau Pengetuanya menjadi Pengerusi Jawatankuasa Kelompok. • Tempoh pelantikan ialah satu persekolahan.

.PENOLONG SETIAUSAHA ( KELOMPOK ) • Hendaklah dipilih daripada Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid yang menjadi Ahli Jawatankuasa kelompok.

.BENDAHARI ( KELOMPOK ) • Dipilih dalam kalangan guru yang menjadi Ahli Jawatankuasa kelompok.

.PEMERIKSA KIRA-KIRA ( KELOMPOK ) • Dipilih daripada Ahli Jawatankuasa kelompok.

melaksana. Mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa RIMUP ( kelompok dan sekolah sendiri ) tidak kurang daripada dua kali setahun. 2. Pengerusi hendaklah memaklumkan kepada PPD selaku penasihat tentang tarikh dan perjalanan mesyuarat. Pengerusi Jawatankuasa RIMUP boleh memanggil AJK pada bilabila masa untuk bermesyuarat dengan syarat notis dikeluarkan tujuh hari sebelum tarikh mesyuarat.Tugas-tugas Jawatankuasa RIMUP 1. 4. mengatur. Merancang. ( ”Adakan Pre-Council dahulu ) 3. dan memantau kegiatankegiatan khas yang telah dipersetujui oleh jawatankuasa. .

Naib Pengerusi I • Menjalankan tugas-tugas Pengerusi semasa ketiadaan Pengerusi.Tugas-Tugas Khas Mengikut Jawatan Pengerusi • Mempengerusikan semua mesyuarat. jawatankuasa boleh melantik salah seorang daripada ahli jawatankuasa yang hadir untuk mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa. • Bertanggungjawab sepenuhnya atas perjalanan semua mesyuarat. (Catatan : Jika Pengerusi dan Naib-naib Pengerusi tidak hadir.) . Naib Pengerusi II • Menjalankan tugas-tugas Pengerusi semasa ketiadaan Pengerusi dan Naib Pengerusi I.

menguruskan hal surat-menyurat dan pentadbiran serta membentangkan laporan tahunan. Menyediakan laporan aktiviti dua kali setahun untuk rujukan dan tindakan PPD/PPB.Setiausaha • Mencatat dan menyimpan semua minit mesyuarat. Bendahari • • • Bertanggungjawab dalam semua hal kewangan RIMUP Menyimpan rekod-rekod kewangan Menyediakan penyata kewangan tahunan untuk diaudit . • Penolong Setiausaha • • Membantu setiausaha dalam semua urusan RIMUP Menjalankan tugas-tugas Setiausaha semasa ketiadaan Setiausaha.

. Korum ini hendaklah dihadiri oleh ahli jawatankuasa daripada semua jenis sekolah yang berkenaan.Tempat Mesyuarat Mesyuarat Jawatankuasa kelompok RIMUP hendaklah diadakan di sekolah yang Guru Besar atau Pengetuanya telah dipilih sebagai Pengerusi ataupun salah sebuah sekolah lain yang dipersetujui Korum Mesyuarat Korum mesyuarat mestilah sekurang-kurangnya satu pertiga daripada jumlah bilangan ahli jawatankuasa.

PELAKSANAAN PROGRAM DAN AKTIVITI RIMUP .

semua jenis sekolah dalam setiap kali aktiviti diadakan. Mesti melibatkan semua kaum. Aktiviti hendaklah dijalankan di luar waktu sekolah berpandukan 5 modul RIMUP. Aktiviti dipersetujui bersama-sama. Pemilihan aktiviti tertakluk kepada kemudahan dan kemampuan. Ibu bapa dan masyarakat setempat perlu dilibatkan dalam aktiviti RIMUP. Peraturan aktiviti diterangkan terlebih dahulu.      .PANDUAN AM   Mencapai matlamat perpaduan antara kaum.

4. PROGRAM KECEMERLANGAN AKADEMIK 1. 5. 3. 7. Seminar Menghadapi Peperiksaan Karnival Sains dan Matematik Karnival Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris Jejak Sejarah Debat Perpaduan Kuiz Bina Bangsa Sayembara Perpaduan Pertandingan Menulis Cerpen Perpaduan Pertandingan Fotografi Perpaduan . 6. 2.KEGIATAN KHAS . 8. 9.

Mencari Harta Karun .SUKAN DAN PERMAINAN 1. Permainan Tradisional 2. Sukaneka / Sukan Rakyat 3.

Kebudayaan 2. Sambutan dan Perayaan 3. Perkhemahan dan Lawatan .AKTIVITI KOKURIKULUM 1.

Melawat Rumah Orang-orang Tua/Anak Yatim 3.KHIDMAT MASYARAKAT 1. Gotong-royong 2. Program ala “Bersamamu” 5. Projek Community Chest (projek khas untuk golongan istimewa) . Bantuan Bencana Alam 4.

Kempen Kibar Jalur Gemilang . Kelab Rukun Negara 4. Pertandingan Lagu-lagu Patriotik sempena dengan Hari Kebangsaan 2.MENINGKATKAN PATRIOTISME 1. Kempen Cintai Warisan Bangsa dan Negara 3.

satu sistem interaktif virtual dan fizikal berasaskan tema-tema perpaduan. KPM telah memutuskan bahawa pada tahun 2007 sejumlah 352 buah sekolah rendah akan memulakan pelaksanaan program e-Integrasi di Semenanjung sahaja. ICT digunakan secara kreatif dan inovatif mewujudkan minda secara virtual dengan menggunakan ICT 2. . 3.e-INTEGRASI 1.

Penyeliaan rancangan 5. Lembaga Pengurus Sekolah dan Masyarakat setempat tentang RIMUP 1. Jenis-jenis kegiatan khas yang dicadangkan 3. Penyeliaan rancangan 5. Konsep dan Matlamat 2. Perancangan dan Pelaksanaan Kegiatan Khas RIMUP 4. Pelaporan rancangan TINDAKAN Sektor Hal Ehwal Murid. Konsep dan matlamat RIMUP .Jadual 3. Pelaporan rancangan Memberi penerangan kepada murid-murid tentang RIMUP 1. Pejabat Pelajaran Daerah.1 Proses Kerja dan Tindakan BIL 1 PROSES KERJA Memberi penerangan / taklimat kepada pegawai-pegawai dari Jabatan Pelajaran Negeri tentang konsep RIMUP Memberi penerangan / taklimat kepada pegawai-pegawai dari Jabatan Pelajaran Negeri. 2. Perancangan dan pelaksanaan 4. Kegiatan Khas yang dicadangkan 3.Konsep dan Matlamat 2. Penyeliaan rancangan 5. Kegiatan Khas yang dicadangkan 3. Pelaporan rancangan Memberi penerangan kepada PIBG. Pengetua dan Guru Besar tentang konsep RIMUP Menerima Garis Panduan RIMUP Memberi penerangan kepada semua guru tentang 1. Perancangan dan pelaksanaan 4. Bahagian Sekolah Jabatan Pelajaran Negeri 2 3 4 Semua Guru Besar dan Pengetua Semua Guru Besar dan Pengetua ( FEBRUARI ) 5 Semua Guru Besar dan Pengetua ( FEBRUARI ) Semua Guru Besar dan Pengetua 6 ( FEBRUARI ) .

Menubuhkan Jawatankuasa RIMUP. Lembaga Pengurus Sekolah. Cara melaksanakan aktiviti. Mengenal pasti tenaga pengajar/ pakar yang ada. Mengenal pasti kemudahan yang ada dan jenis aktiviti yang sesuai untuk dijalankan bersama-sama 4. PIBG. Guru Besar dan Pengetua 11 Menyediakan laporan program RIMUP 1. Mengadakan mesyuarat antara sekolah yang terlibat. PPB. Pengetua. 3. Guru-guru Penolong Kanan Kokurikulum dan GuruGuru dari Sekolah-sekolah yang terlibat 8 Penyeliaan aktiviti Semua Guru Besar dan Pengetua JPN. Penggal 2. PPB 9 Pemantauan aktiviti 10 Post-mortem JPN. PPD. 5. Laporan Kewangan Menyampaikan Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan kepada pihak-pihak yang berkenaan Setiausaha 12 Pengerusi . Setiausaha dan Bendahari . TINDAKAN Guru-Guru Besar. 2. Tahunan 3.BIL 7 PROSES KERJA 1. PPD.

.

.  Penting untuk memastikan perancangan dan matlamat tercapai.Pemantauan dan Pelaporan RIMUP  Aspek penting menentukan keberkesanan.

2. Bahagian Pengurusan Sekolah Harian KPM Unit Hal Ehwal Murid JPN PPD/PPB/PPG Jemaah Nazir KPM / Negeri * Rujuk lampiran . 4.Pemantauan Pihak yang bertanggungjawab 1. 3.

Instrumen Pemantauan Baru .

Pelaksanaan 3.Inovasi .Penilaian  Penilaian berdasarkan 1.Keberkesanan 4.Penilaian khas 5.Pengurusan 2.

2. Sekali setahun Jawatankuasa RIMUP Peringkat Kelompok dan Sekolah: bertanggungjawab menyediakan laporan bagi setiap program .Pelaporan 1.

Pemantauan iv. Penilaian . Perancangan ii.Kesimpulan    Aktiviti RIMUP dirancang dan dilaksanakan mengikut perancangan Jawatankuasa ditubuhkan secara formal dan berfokus Borang-borang khusus yang digunakan: i. Pelaporan iii.

BORANG PEMANTAUAN .

.........................................................................1 RANCANGAN Bandar INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) PERINGKAT KELOMPOK 2............... Kekerapan mesyuarat setahun....................3 ....................... ...........................1 7.......................................3 .................................................................... .................................................................. Bilangan AJK ........................................................... ...................................................................................................................................2 2.......................1 Kategori Kelompok LAMPIRAN 10a PEMANTAUAN KPM/JPN/PPD/PPB/PK 2 Lokasi...................................................... Agensi luar(komuniti ) yang terlibat 7............................... Daerah ............................................................. 8 9 Bilangan Program Setahun……………………………………………………................. Nama Pengerusi ...................................3 2......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................2 7.. ...................................................................................2 3....................................................1 3...................................................................................................................................................................................... 4 5 6 7..…......4 2.........................* BORANG PEMANTAUAN PROGRAM 2..........5 Pinggir Bandar Kampung Felda Estet 3 Sekolah Terlibat 3..................................................................... ................................................................................................

B PENGURUSAN BIL PERKARA ADA * TIADA * CATATAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Jawatankuasa Mesyuarat Minit Mesyuarat Perancangan Laporan Program Penglibatan Komuniti Penyata Kewangan Sistem Fail Sebaran Maklumat C PROGRAM & AKTIVITI BIL 1 2 3 4 5 Sukan dan Permainan PERKARA ADA * TIADA * CATATAN Lawatan dan Perkhemahan Khidmat Masyarakat Perayaan dan Perhimpunan Kecemerlangan Akademik 6 Penglibatan Semua Kaum .

D BIL 1 SIKAP DAN NILAI PERKARA Kerjasama Guru ADA * TIADA * CATATAN 2 3 Kerjasama jawatankuasa Kerjasama Komuniti 4 5 Kreativiti dan inovasi Kefahaman E MASALAH BIL 1 2 3 4 Kewangan Kepakaran PERKARA ADA * TIADA * CATATAN Kemudahan dan Peralatan Sikap Pentadbir Sekolah 5 6 7 Sikap Guru-guru Sikap Murid Sikap Masyarakat & Ibu bapa *Tandakan Pemantauan KPM/JPN/PPB/PPD .

........................................................................................................................ Tahap Pelaksanaan 2...................................................) ........................................................................................ ......................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................... Tahap Keberkesanan G Ulasan Pemantau ..................................................................... (Nama Tarikh :....F RUMUSAN Skala Rumusan 1-Sangat Baik 2-Baik 3-Sederhana 4-Lemah 1............................... .................................................................................................................................................................................................... Tahap Penglibatan 3........................... ...........................................................................................

.... Bilangan Guru Jantina Melayu Cina India Lain-lain Jumlah Lelaki Perempuan Jumlah .... ....................................................4 5............................ Telefon: ............. .....................................2 5................... 2 3 4 5 No........................................................................................................................... .............................. Jenis Sekolah Gred Sekolah Lokasi* 5........3 5..............5 6 Bandar Pinggir Bandar Kampung Felda Estet Faks:.1 5.. Nama dan Alamat Sekolah ..........................................................LAMPIRAN 10b Pemantauan KPM/JPN/PPD/PPB/PS BORANG PEMANTAUAN PROGRAM RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) PERINGKAT SEKOLAH A BUTIR SEKOLAH 1....

.................... c.............................................................................. Bilangan Kakitangan Melayu Cina India Lain-lain Jumlah Jantina Lelaki Perempuan Jumlah 8....................... Bilangan AJK .........................................7............................................................................................................................ Bilangan Murid Melayu Cina India Lain-lain Jumlah Jantina Lelaki Perempuan Jumlah 9....................................... 11............................................... Agensi luar (komuniti luar) yang terlibat a................................................................... b.......... 10.............................................................................................................................................................................................................................. Nama Pengerusi ............................................................................................................ ........................................................................................................................ d...................................................................................................

Bilangan Program Setahun Kekerapan Mesyuarat Setahun B BIL 1 PENGURUSAN PERKARA Jawatankuasa ADA * TIADA * CATATAN 2 3 4 5 6 7 8 9 C BIL Mesyuarat Minit Mesyuarat Perancangan Laporan Program Penglibatan Komuniti Penyata Kewangan Sistem Fail Sebaran Maklumat PROGRAM & AKTIVITI PERKARA ADA * TIADA * CATATAN 1 2 3 4 5 6 Sukan dan Permainan Lawatan dan Perkhemahan Khidmat Masyarakat Perayaan dan Perhimpunan Kecemerlangan Akademik Penglibatan Semua Kaum .12. 13.

D SIKAP DAN NILAI BIL 1 2 3 4 5 PERKARA Kerjasama Guru Kerjasama jawatankuasa Kerjasama Komuniti Kreativiti dan inovasi Kefahaman ADA * TIADA * CATATAN E BIL 1 2 3 4 5 6 7 MASALAH PERKARA Kewangan Kepakaran Kemudahan dan Peralatan Sikap Pentadbir Sekolah Sikap Guru-guru Sikap Murid Sikap Masyarakat & Ibu Bapa ADA * TIADA * CATATAN * Tandakan Pemantauan KPM/JPN/PPB/PPD .

... ............ Tahap Pelaksanaan 2................................ ................................................................................................................................................................................................................................................. (Nama Tarikh :............................................................................................................................................................. ..................................................................................................................F RUMUSAN Skala Rumusan 1-Sangat Baik 2-Baik 3-Sederhana 4-Lemah 1.................. .................................................................................................................................................................................................................................... ................. G Tahap Keberkesanan Ulasan Pemantau ....................................................... Tahap Penglibatan 3...........) :................

Diharapkan melalui RIMUP. . negara akan dapat membangunkan modal insan dalam kalangan generasi muda yang berupaya membudayakan perpaduan serta dapat memberikan sumbangan kepada kemajuan. pembangunan dan kesejahteraan negara.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->