sa rezolvi cuvinte incrucisate in timp record sau sa ai un IQ incredibil de mare . Un studiu din anul 1904. Galileo. fie orfani de tata ( Dickens) sau mama ( Dawin . castigatorul Premiului Nobel pentru fizica. Newton).In interval de-a lungul anilor. din contra poate fii deosebit de inteligent dar nu foarte creativ. . Marie Curie). Dar datele biografice nu au dus la nici o concluzie demna de a fi luata in seama. Un individ poate fi creativ. nu inseamna nici macar sa fii inteligent . Un fizician oarecare are IQ-ul mai mare decat Richard Feynman. dar nu a contribuit prea mult la progresul stiintei sau al artelor. geniile erau fie celibatari convinsi ( Descartes. Conform altor analize facute. Havelock Ellis ajunge la concluzia ca majoritatea geniilor se nascusera din tati in varsta de peste treizeci de ani si mame mai tinere de douazeci si cinci si ca fusesera destul de bolnaviciosi in copilarie. Dupa o dezbatere foarte serioasa din anii 60 de JP Guilford. cercetatorii s-au straduit sa afle secretul geniilor analizandu-le viata. Este doar editorialist la revista Parade. crezand ca datele biografice ar lumina marele secret al genialitatii. psiholog de seama ce pune accentul pe studiul stiintific al creativitatii. dar nu foarte inteligent sau . considerat de multi ca fiind ultimul mare geniu al Americii. Asadar ca sa fii un geniu nu inseamna sa obtii nota maxima la bacalaureat . Marylyn vos Savant are cel mai mare IQ inregistrat vreodata . 228. sa vorbesti zece limbi straine la varsta de sapte ani. s-a ajuns la concluzia ca inteligenta si creativitatea nu sunt unul si acelasi lucru.

nimeni nu credea ca ceasul electronic ar putea reprezenta solutia viitorului. La randul lor. Apoi selectam raspunsul pe care il consideram cel mai potrivit. Ne gandim la " Ce am invatat eu oare in viata. dar nici un creator elvetian de ceasuri nu il acceptase. Tot ei au inventat mecanismul de masurarea electronica a timpului.Gandim de obicei . au refuzat interesul oamenilor de afaceri fata de creatia lor. cautam o solutie verificata in trecut. inventatorii calculatorului. in acelasi an in care elvetienii respingeau ideea ceasului electronic. inlaturand din minte orice alte experiente sau posibile raspunsuri si mintea lucreaza intr-un sens bine definit. cei de la IBM erau convinsi. care sa ma ajute sa gasesc solutia acum?". Functiona cu ajutorul unei baterii. Cand avem de rezolvat o problema . incat suntem absolut convinsi ca solutia noastra este corecta. numarul unu mondial in productia de ceasuri. la scoala sau la lucru. spre obtinerea solutiei vizate. parea sa nu posede nici un fel de mecanism. astfel. bazandu-se pe experienta lor de lucru . Ni se pare atat de sigura si de valida folosirea experientei trecute . nu avea suruburi si nici arcuri. firma Seiko s-a hotarat sa preaia initiativa si a ajuns. ca nu exista pe piata cerere pentru calculatorul . In Elvetia. deoarece nu vedeau utilitatea calculatorului pentru cei care nu lucrau in domeniu stiintific. In 1968. elvetienii dominau industria ceasurilor. Univac . prin imitatie. folosindu-ne de experientele trecute. In cadrul unui congres international.

erau absolut convinsi ca nu existau in lume mai mult de cinci -sase persoane care sa aiba . intra-adevar . insa ele se tocesc si isi pierd avantajele daca nu le asiguram variatia si evolutia fireasca. Un proces familiar se petrece si cu noi ca indivizi: detinem cu totii idei si concepte formate pe baza experientelor anterioare. . Legile naturii ne invata ca genele lipsite de variatie nu sunt capabile sa se adapteze schimbarilor de mediu. nevoie de un calculator personal.personal. Succesul inseamna o variatie permanenta a ideilor. Mai mult .

Pentru a veni cu solutii noi " inovatoare" . dar a trebuit ca Freud sa se intrebe mai intai ce aspect al psihicului dezvalui visele . pentru a gasi astfel noi puncte de vedere. perspectiva ii era limitata de modul clasic de a privi situatia. daca doresti sa o cunosti bine. Poate ca cel mai important ar fi sa subliniem faptul ca geniile nu analizeaza problema la modul reproductiv. Leonardo da Vinci credea ca este necesar sa restructurezi. Teoria relativitatii a lui Einstein este. in esenta . De asemenea . Nu trebuie sa fii un geniu pentru a analiza visele.Ideile geniale vin adesea din analiza unei situatii dintr-o perspectiva din care ceilalti nu au mai analizat-o inainte. sa analizezi problema din cat mai multe persective . folosindu-se de solutiile unor probleme similare rezolvate in trecut. . Aceste solutii nu ar face decat sa ne indeparteze de solutia buna. Metodele lui Freud erau destinatie cautarii de detalii ce nu se incadrau in tiparul traditional. asa cum o facea dupa ce descompunea problema si o analiza din mai multe persepctive total diferite. este necesar sa abandonam algoritmul ce copiaza solutia unei probleme similare si sa regandim problema. descrierea interactiunii intre diferite perspective. afirma ca . la prima privire asupra problemei. care nu ii permitea sa o analizeze complet.

Geniile au o mare usurinta in a-si eprima ideile vizual si spatial. nu jucau un rol foarte important in procesul sau de gandire. a hartilor si desenelor. ca in celebrele diagrame ale lui da Vinci si Galileo. de fapt cifrele si cuvintele . Gandea in perspectiva vizuala si spatiala si nu se servea exclusiv de rationamente matematice si verbale. a picturii. a diagramelor . intr-o epoca in care se foloseau exclusiv metodele matematice si verbale.Explozia de creativitate din epoca Renasterii era strans legata de exprimarea constiintelor si a ideilor intr-o alta limba. cea a desenelor. Acesta din urma a revolutionat stiinta prin exprimarea ideilor sale cu ajutorul diagramelor. spuse sau scrise . Considera chiar ca . in a expune informatia in mai multe feluri. .

Einstein este cunoscut pentru teoria relativitatii. Pana sa ajunga la varianta finala a poemului " The Waste Land" . de posibilitati . Astfel . " Sa gandesti Productiv" . mizand pe combinatii aleatorii. Bach scria cate o cantata in fiecare zi. originale. care sa rastoarne modelele deja existente si sa reorganizeze gandirea.093 de inventii patentate si detine inca recordul. cei mai importanti au produs nu numai cele mai numeroase creatii sau descoperiri marcante .Prima strategie .S Eliot a scris numeroase pasaje . ca urmare a procesului de selectie naturala. de fapt . chiar si atunci cand era bolnav sau obosit. Thomas Edison are 1. despre cum sa generam idei. uneori intamplatoare . Mozart are mai bine de sase sute de creatii muzicale. isi impunea lui insusi. consta dintr-o serie de principii solide. dar si asistentilor sai o cota de creatie. Pentru a se asigura de productivitatea maxima. 95% dintre speciile nou aparute mor destul de repede. a refacut parti intregi. Urmatoarele strategii . T. el trebuia sa respecte regula de a face o inventie minora la fiecare zece zile si o inventie majora la fiecare sase luni. Geniile creaza mult. verificate de-a lungul timpului. dar a mai scris alte 248 de lucrari . arata cum reusesc geniile sa produca idei noi. E drept . din care doar o parte vor supravietui. Natura insasi creeaza o multime de variante . Dean Keith a studiat 2. dar si cele mai numeroase descoperiri .036 de oameni de stiinta din domenii si epoci diferite si a ajuns la concluzia ca.

de a forta relatii inexistente pentru noi . capacitatea de a face conexiuni la care ceilalti nu s-ar fi gandit niciodata . ca geniile genereaza mai multe combinatii noi decat persoanele pur si simplu talentate . gandurile. imaginile. Tot Dean Keith Simonotonaprecia. Iata deci . cu siguranta . In 1865. Leonardo da Vinci a fortat relatia dintre sunetul unui clopot si apa in cadere pe o stanca si numai astfel a putut sa evidentieze faptul ca sunetul se propaga in unde. inseamna " a face o selectie" . Asemenea unui copil foarte inteligent care combina piesele jocului de lego in zeci si sute de feluri la fel geniile combina permanent ideile. Daca exista un stil de gandire ce se evidentiaza atunci cand vorbim de genii. acesta este. Nikola Tesla a asociat apusul soarelui cu un motor. ceilalti. . in mod mai mult sau mai putin constient. sugestiile . Parerea lui se sustine si prin explicatii etimologice : cogito "gandesc" insemna la inceput " a agita. la fel cum soarele se roteste( din perspectiva noastra) in jurul pamantului.A Kekule a intuit forma circulara a moleculei de benzen plecand de la un vis in care un sarpe isi devora propria coada. ajungand astfel sa produca rotirea campului magnetic al motorului in interiorul acestuia. de la care s-a format inteligent .nerelevante. de a lega lucruri fara nici o legatura aparenta . intr-un studiu din 1988 . a amesteca" iar intelligo . F. ca s-a intuit utilitatea combinarii aleatorii a ideilor si a selectiei celor mai valoroase spre a fi retinute.

aplicand principiul complementaritatii Dupa Aristotel. gandirea trece la un nivel superior. Dr Albert Rothenberg care a facut studii remarcabile in domeniul procesului de creatie . contradictorii. cat si ca unda. Thomas Edison a inventat fonograful asociind un tub de jucarie cu miscarile unui omulet de hartie si vibratiile sunetului. metafora era o creatie de geniu a celui capabil sa vada asemanari intre universuri diferite. Picasso. ca de exemplu vaslitul sau stationarea pe peron atunci cand trece un tren. Mozart. Niels Bohr. In acest fel a ajuns Bohr sa vada lumina atat ca particula . a indetificat aceasta toleranta la un numar mare de personalitati . Daca lucrurile diferite pot fi asemanatoare din anumite puncte de vedere . printre care Einsteine . este de parere ca geniile pot sa creeze idei originale deoarece tolereaza asocieri intre aspecte opuse sau incompatibile ale lucrurilor. Edison . poate ca ele se aseamana si din altele. fizician si filosof . ce se instaureaza si lucreaza dincolo de mintea celui care l-a generat. Einstein a explicat o mare parte a principiilor sale prin comparatii cu activitatile de zi cu zi. . O inteligenta peste limita opereaza si creeaza forme noi. Pasteur. Alexander Graham Bell a asociat mecanismele urechii cu o diafragma subtire din fier facuta sa vibreze si astfel a inventat telefonul.David Bohm . Bohr credea ca . Combinarea asptectelor opuse favorizeaza conditiile unui nou punct de vedere . prin asocierea aspectelor opuse. S-a putut construi sub apa pe baza observatiei viermilor care sapa in lemn construind mai intai niste tuburi.

Multe idei geniale se pierd pentru ca le acordam atentia cuvenita atunci cand le descoperim. Leonardo da Vinci credea ca. aceasta este principiul cel mai important al creatiei intamplatoare. ci de creatie pura. desigur . limitata de persectiva clasica. Thomas Edison incearca sa realizeze un filament din carbune cand. Prima abordare a problemei era. solutia: carbunele trebuia rasucit asemenea unei franghii. insa Fleming l-a folosit in continuare in cercetarile sale . lasa totul de-o parte si ocupa-te de el. pentru da Vinci . si-a dat seama ca avea. este nevoie intotdeauna sa incepi prin a o reconstrui si a o privi in mai multe feluri. astfel . ajungand sa descopere penicilina si sa salveze milioane de vieti. Un medic mai putin inspirat ar fi aruncat mucegaiul. ci cauta ei insisi sa le descopere. De aceea era nevoie sa schimbe des persectiva.De fiecare data cand esuam intr-una dintre incercarile noastre. despre o situatie . ajungem la un rezultat total diferit . deci nou. pentru a sti cat mai multe despre o problema . Si nu este vorba de noroc . B. Desi pare simplu. A numit aceasta strategie de gandire " .F Skinner definea principiul de baza al cercetatorilor : cand descoperi ceva interesant . jucandu-se cu un materila abraziv pe care il modela cu degetele. considerandu-l nerelevant. Ne putem intreba . Alexander Fleming nu a fost primul care a observat mucegaiul de pe o cultura de bacterii moarte. Geniile nu asteapta ocazii intamplatoare. pentru ca numai astfel cunoasterea problemei se adancea si ajungea sa ii descopere esenta. de ce nu am ajuns la o intrebare mult mai importanta: Ce am ajuns sa facem de fapt ? Incercati sa raspundeti la aceasta intrebare intr-un mod cat mai original si ati facut deja primul pas spre un act creativ.

toate celelalte porti spre o alta privire asupra problemei se inchid. de fapt . pana cand cineva s-a gandit sa reformuleze problema: cum am putea sa construim trenurile astfel incat sa ramana pe sine? Retineti ca este important sa formulam problema intr-un anumit fel si ca . S-au construit sute de mii de kilometri de sine cu aceasta margine de siguranta.Teoria relativitatii a lui Einstein este. care ar putea sa inceapa astfel : Va lasati astfel o invitatie si nu riscati sa analizati problema dintr-un singur punct de vedere. Freud si-a ajutat pacientii sa isi schimbe modul de a gandi si de a reactiona fata de diferite probleme. si-ar fi pus problema in sensul de a-si gasi o preocupare cat sta in pat si nu in sensul de a gasi o metoda de a se deplasa? V-ati uitat vreodata cu atentie la rotile unui tren ? Sunt protejate printr-o margine din metal. Freud "reformula" pentru a schimba sensul prin punerea intr-un context diferit de cel dinainte. pe sine. astfel vazand inconstientul ca pe o parte “infantile” a mintzii. . inedit. interactiunea mai multor perspective . rotile nu aveau aceasta protectie . Se punea problema cum ar trebui sa fie construite sinele astfel incat trenurile sa circule in siguranta . La inceput.Ideile geniale vin des odata cu schimbarea persepctivei. pentru a nu exista riscul sa sara de pe linie. Odata abordata o perspectiva. Ce s-ar fi intamplat daca inventatorul scaunului cu rotile. cea mai eficienta este o intrebare directa. de fapt . parazilat . insa . ea existand .

Sinteza este un principiu de baza in regandirea unei probleme. Daca . de exemplu. sintetizarea datelor. urmand apoi sa fie derivate principiile si teoriile. Dupa ani de la moartea lui Galileo . atunci ar trebui sa dam detalii despre fiecare fir de nisip. insa. nu mai putem identifica fiecare detaliu. uniforma. am dori sa analizam cat mai detaliat o plaja. Astfel a ajuns la ipoteza revolutionara ca toate obiectele cad in vid cu aceeasi acceleratie. Einstein a incercat permanent sa obtina informatii noi din cunostintele acumulate anterior. de a culege date si de a le sistematiza . firele de nisip devin o mare aurie. Solutia a fost schimbarea modului de rezolvare a problemei. indiferent de greutatea lor. iar rezultatul acestei indraznete abordari a fost o foarte creativa analiza a notiunilor de baza. Demonstratia poate fi vazuta in numeroase muzee ale stiintei. Galileo insusi a folosit experimente mentale pentru a imagina o lume in care exista vid. a incercat sa faca astfel incat concluzia sa depaseaca premisele. Daca. La acest nivel incepem sa distingem noi trasaturi ale zonei analizate: forma tarmului. Incercati sa reformulati problemele abstractizant si detaliind cat . in doua coloane din care s-a extras aerul se poate vedea cum o caramida si un fulger carora li s-a dat drumul in acelasi timp ajung pe pamant in acelasi timp. ne indepartam si privim de sus. au fost create niste laboratoare suficient de mari pentru a testa ipoteza propusa de savant.Analiza noastra poate fi mai detaliata sau mai generala. inaltimea dunelor etc. Procedura standard in fizica este aceea de a face observatii.

dar mai putin creative. Pentru Aristotel cuvintele sunt niste sunete care devin simboluri ale unor reprezentari mentale. 1. . 4. in mintea cititorului. la un lant de asocieri. Alegeti un sinonim. 3. Formulati problema intr-o singura propozitie. 2. ci tocmai ceea ce era legat de ele. Incercati sa construiti un lant de idei care are legatura cu subiectul propus.mai mult. prin procesul de asociere. Trasatura cea mai importanta a poemelor lui Shakespeare si Milton este aceea ca fiecare cuvant duce. nu ideile in sine erau interesante . Ce alte cuvinte puteti folosi ? Apelati la un dictionar de sinonime. Ganditi-va la diferenta dintre uleiul pierdut de propriul automobil pe sosea si problema poluarii mediului sau la diferenta dintre inventarea unei noi trasaturi pentru calculatorul personal si o solutie revolutionara in informatica .Care este definitia lui in dictionar? Aduce ea un sens nou cuvantului? 5. Ce sens are acest cuvant? Are sensul pe care il acordati cuvantului. Detaliile cat mai bine reprezentate duc la gasirea unor solutii mai rapide. procedati la fel cu noul cuvant. ci ceea ce sugerau ele. ganditi-va la modul in care aceste cautari v-au condus spre o noua perspectiva de a privi problema. lucrurile la care ele trimiteau. Daca da. Daca nu. 7. Reduceti-o la un singur cuvant. In definitia de dictionar exista un alt cuvant care sa exprime mai bine esenta problemei sau care sa va dea de gandit? 6. Nu ceea ce exprimau poemele era foarte important .

experimente in care doua grupuri au primit diverse capitole( de ex. pe sinteza diferitelor puncte de vedere. S-au realizat. Psihologii eu efectuat numeroase experimente care sa demonstreze ca inmultirea perspectivelor ajuta creativitatea. folosindu-se inclusiv sugestii si asocieri de idei. Asa cum diferenta de perspectiva dintre cei doi ochi va permit sa observati detalii diverse.Pentru Leonardo da Vinci . la fel si perspectivele multiple va imbogatesc cunoasterea. psihologii au apreciat ca primul grup lucra mult mai bine si era mult mai creativ. impartiti in doua grupe. primul grup a obtinut rezultate superioare celui care studiase . Intr-un studiu ai carui subiecti erau elevii incepatori ai unui curs de pian. La evaluare. un fragment din Declaratia Kansas Nebraska). iar celuilalt i s-a cerut sa invete prin metoda traditionala a memorarii prin repetitie. s-a realizat predarea gamei do major. Metoda lui da Vinci se baza. analiza din mai multe perspective ( cel putin din trei puncte de vedere) echivala cu o buna cunoastere a subiectului analizat. Unui grup i s-a cerut sa citeasca fragmentul din perspective multiple: cea personala. cea a unui participant la evenimente ( li s-a cerut sa isi imagineze ce ar fi simtit si ce ar fi facut in acele momente). astfel. de asemena . La evaluare. Unui grup i s-a cerut sa invete gama ca raspuns la perspective multiple. iar celuilalt grup i s-a cerut sa citeasca pur si simplu capitolul respectiv. O cunoastere profunda si reala rezulta numai din unirea acestor perspective.

Sintetizati diferitele perspective si formulati problema astfel incat sa le includa pe toate. Nu stiu exact cat de departe veti ajunge. Mai intai .dupa metoda " traditionala". Daca doriti sa va dezvoltati capacitatile creatoare si sa va hotarati sa urmati principiile prezentate in acest pdf va garantez ca veti deveni mai creativi in viata profesionala si in cea personala. mai creativi decat cei care nu vor sa isi dezvolte aceasta latura sau nu stiu cum sa procedeze. cat si ca originalitate si creativitate a raspunsurilor date. dar veti fi. 3. cu siguranta . pentru ca lumea in care traim nu ne ofera garantii. 2. Apoi formulati-o din punctul de vedere a cel putin doua persoane implicate in problema sau care au legatura cu ea. atat ca volum de informatii retinute. Poate ca nu veti deveni un Leonardo da Vinci sau un nou Einstein. enumerati problema din punctul dumneavoastra de vedere. ci doar oportunitati. . 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful