You are on page 1of 12

Proiect

Motor Auxiliar

Profesor: Dumitrache Luis

Student: Micu Laurentiu Gabriel

L27/38 Motor Auxiliar Man B&W

De la introducerea seriei L27/38 pe parcursul anului 1999-2000 un numr mare de motoare au fost comandate si livrate de la instalaiile de producie din Danemarca i liceniaii diesel MAN. Motorul de serie L27/38 a atins un nivel ridicat de succes , cum ar fi plante de propulsie marine, grupuri electrogene marine i centrale electrice staionare. Astzi, un total de 2.180 de motoare sunt ordonate / n funcionare pe combustibili diferite, variind de la uleiul de pete gaz (OMG), motorin marin (MDO), pcur (HFO) - la diferite biocombustibili n centralele electrice staionare. Din care, 370 motoarele de propulsie (o parte mare de operare pe HFO) si mai mult de 1.800 de generator Motoare (majoritatea de operare pe HFO). Aceast lucrare se va ocupa cu experiena dobndit de la L27/38 motoare auxiliare, care pot fi livrate ca motoare n linie cu 6, 7, 8 i 9 cilindri, care acoper gama de putere de la 2,040 3,060 kW. Din anul 2006, acest tip de motor a fost livrat cu o putere de pn la 3, 285 kW. L27/38 Motorul de baz i datele de performan Bore Stroke Stroke/bore Swept volume/cyl Cyl nos Speed Mean piston speed Max press SLOC Power range SFOC (mcr) *) Bmep Output/cyl Fuel mm mm ratio ltr in line rev/min m/s 270 380 1.4:1 21.8 6-7-89 800 9.1 720 9.5 750 320 0.50.8 2,0403,060 182 23.5 340

bar g/kWh kW g/kWh bar kW

MGO/MDO/HFO

M / V BANGKOK EXPRESS - datele principale. Vessel name BANGKOK EXPRESS IMO 921721 * Number Shipyard KOREA STX Yard number 382 Type Container Tonnage 75590 GT Lungime 299 m Latime 40 m Draft ( Max ) 10.5 Motor diesel MAN, tip 9L27/38, putere 2,999 kW la 800 rot / min . Motorul n patru timpi este un tip de motor cu ardere interna al crui piston face 4 curse simple ntr-un ciclu motor. Pistonul se mic ntr-un cilindru nchis la un capt de chiulas. Micarea pistonului este asigurat de un mecanism biel-arbore cotit i are loc ntre dou poziii extreme: punctul mort interior i punctul mort exterior. n punctul mort interior PMI, pistonul este n interiorul cilindrului i volumul acestuia este minim. La punctul mort exterior PME, pistonul se gsete la cealalt extremitate n raport cu PMI i volumul acestuia este maxim. Un ciclu motor are loc de-a lungul a dou rotaii ale arborelui cotit i cuprinde patru faze, numerotate n figura alturat cu: Admisie Compresie Ardere si destindere Evacuare

n momentul deplasrii pistonului de la punctul mort interior la punctul mort exterior, supapa de admisie 6 (vezi imaginea din stnga) este deschis i prin urmare n cilindru intr ncrctur proaspt (din cauza depresiunii create de micarea pistonului). Aadar are loc admisia (curba ga din diagram). n continuare, prin deplasarea pistonului de la punctul mort exterior la punctul mort interior, are loc comprimarea ncrcturii, ambele supape (6 i 7) fiind nchise. Pn ca pistonul s ajung la punctul mort interior, ncrctura este aprins i arde degajnd cldur, ceea ce duce la mrirea presiunii n cilindru. Pistonul i continu micarea i se apropie de punctul mort exterior dinspre punctul mort interior i se atinge presiunea maxim n punctul z datorit
3

intrrii n reacie a majoritii combustibilului. Dup punctul z ncepe destinderea care are loc pn la deschiderea supapei de evacuare 7 n punctul b (n apropiere de punctul mort exterior). Odat cu revenirea pistonului din punctul mort exterior n punctul mort interior, supapa 7 se deschide i are loc evacuarea gazelor din cilindru, iar succesiunea celor patru procese se repet.

Guvernoru Woodward, Pompe/Injectoare MAN B&W precum si alte firme sub licenta precum NIKO, LORANJ. Turbina MAN B&W viteza maxima 36000 Rpm avant o temperatura Maxima de 650 grade.

Mentenanta se face dupa un tabel dat de cartea tehnica Revizia se face odata la 16000 de ore unde se schimba toate unitatile , pompele de apa/ulei , pompele de combustibil injectoarele turbina filtrele de ulei/combustil racitoru de ulei si de apa si tot uleiu din carter. Unitatile se ridica complete detasand picioru pistonului de biela in engleza se numeste Marine Head. Restu mentenantei se face in conformitate cu cartea tehnica sau dupa performanta care se face odata la luna. Monitorizarea e total electronica iar paramentrii se pot vizualiza in camera de comanda sau local, avand uneorii mici diferente intre cele doua posturi de comandata datorita temperaturilor sau vibratilor degajate de agregat. In scopul de a ndeplini toate cerinele societii de clasificare, motorul este echipat cu senzori pentru toate sistemele ca standard de monitorizare. In cazul n care doar o societate de

clasificare, necesita un anumit punct de msurare este standard pentru motorul. De asemenea, un sistemul de siguran este standard. Motorul este echipat cu urmatoarele sisteme de siguranta , control si monitorizare.
-

Safety sistem Governor Monitoring Modules


Base module Operating Box ( OB ) Monitoring of temperatures/pressures panel ( MTP ) Monitoring of exhaust gas temperature panel ( MEG ) Monitoring of bearing temperature panel ( MBT ) Bearing temperature display ( BTD ) Oil mist detector

Instrumentation ( sensors, wiring, junction box ) Manometers and thermometers Output module , option Alarm panel Option

Sisteme de siguranta si de control.

Motorul este livrat cu o serie de funcii de alarm i oprire. Alarmele via panoului de comanda vor alerta o conditie anormala de lucru, cea ce poate duce la defectiune sau distrugere iar functiile de oprire vor oprii motorul inainte de a se intampla. Ca standard motorul este echipat cu:
-

Presiune prea mic de ulei lubrifiant la intrarea in motor Temperatura prea mare a Apei ( HT ) la iesirea din motor Viteza prea mare ( OverSpeed ) Scurgeri de combustibil Presiune mica de ulei lufrifiant la intrarea in motor Presiune prea mic de ulei de prelubrifiere ( Alarma de nivel )

Presiune prea mica de aer de pornire

Sistemele de siguranta se verifica odata la 3 luni

Turaia motorului este controlat de un governor hidraulic .Scopul guvernorului este pentru reglarea cantitii de livrare de la pompele de combustibil, astfel nct viteza motorului este meninuta ntre anumite limite, indiferent pe sarcina Motorul este protejat mpotriva overspeedingului n cazul, de exemplu, defectarea regulatorului prin intermediul unui senzor numit supraviteza. Acesta il deconecteaza si il opreste automat in cazul in care este singuru generator care functioneaza in acel moment se va intampla o pana de curent imediat pornit generatorul de siguranta. Testarea Overspeedului se poate face astfel. Motorul poate fi oprit manual, prin apsarea butonului (7), vezi fig. 1, care va activa arcul (1) prin intermediul manetei (8). Dac Overspeedul a fost activat trebuie resetat nainte de a reporni motorul. Reset se face prin intermediul butonului (10).Alarma de Overspeed (SAH 81) este activate datorita microswich-ului (9).

7 3 8 1

2 6 1

Normal poisition

Overspeed activated

10

10

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

Flyweight Arm Lock pin Spring Spindle Pneumatic valve Button Lever micro switch Button

Fig.1 Overspeed Mecanic

Simularea de overspeed se poate face din panou de control de la terminalul SW 5 numaru 3. Testu de functionare a temperaturei inalte a apei se face prin scoaterea senzorului de apa si introducerea lui intr-un aparat de incalzirea ridicand temperatura pana la 100 de grade sau prin reglarea temperaturii din termostat fig. 3.

Sistemul Turbocompresorului Sistemul turbocompresor al motorului, care este un sistem de presiune constanta, consta dintr-un receptor de evacuare gaz, un turbocompresor, un racitor de aer de ncarcare i un recipient de aer de ncrcare. Roata turbinei este acionata de gazele de eapament ale motorului, iar turbina conduce compresorul, care este montat pe arborele comun. Compresorul aspir aerul din camera motoarelor prin filtrele de aer. Turbocompresorul foreaz aerul prin rcitorul de aer de ncrcare la recipientul de aer de ncrcare. Din recipientul de aer de ncrcare aer curge n fiecare cilindru prin supapele de admisie.

Turbocompresorul este compus din:


1. 2.

Camera Gaz-admisie inel duza turbina

3. turbina

10

4. . 5. Camera de evacuare.
6. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

A . Silentiator B . Carcasa de admisie a aerului . Roata de compresor Difuzor Carcasa Compresorului Carcasa rulmetului

Sistemul de aer compresat. Sistem de aer comprimat pe motor const dintr-un sistem de pornire, pornind sistemul de control i a sistemului de siguran. n plus, sistemul furnizeaz aer la sistemul cu jet i cilindrii de oprire pe fiecare pomp de combustibil. Pe 8 i 9 motoare aerul este furnizat la detectorul cea de ulei printr-un ventil de reducere Aerul comprimat este furnizat de la recipientul de aer de pornire ( 30 Bar ). Presiunea de lucru pentru starterul cu aer: Maxim 30 Bar Minim 16 Bar

Pornirea motorului se face cu ajutorul unui air starter care este un motor cu turbina care invarte volanta motorului pana aceasta trece de 150 de RPM iar in acel moment guvernorul deschide toate pompele de injectie marind viteza pana la 720-750. Ca standard, motorul este echipat cu o oprire de urgen. Acesta const dintr-o supap deschis-nchis, a se vedea diagrama, care activeaz cilindrul oprire pe fiecare pomp de combustibil.

11

Alimentarea cu aer nu trebuie s fie ntrerupt cnd motorul este n funciune

12