You are on page 1of 7

TEMA /TAJUK :10.

2 Nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua
Soalan :Penjajahan British di Tanah Melayu telah membangkitkan semangat nasionalisme dalam kalangan masyarakat tempatan. Pada pendapat anda mengapakah semangat patriotisme menjadi tonggak dalam mengekalkan kedaulatan negara.? Peringatan Calon hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan di bawah Format Pengenalan Aspek Memahami latar belakang gerakan nasionalisme di Tanah Melayu sehimgga Perang Dunia Kedua Memahami sebabsebab penentangan pemimpin tempatan terhadap British Perincian 1 Pengenalan Jelaskan latar belakang nasionalisme di Tanah Melayu sehingga Perang Dunia Kedua. 2 Sebab-sebab penentangan Bincangkan sebabsebab penentangan masyarakat terhadap British di tanah Melayu. 3 Peristiwa penentangan pemimpin tempatan Terangkan peristiwa penentangan pemimpin tempatan terhadap British di (a) Naning (b) Kelantan Markah Penuh 5 markah

Isi dan Huraian

30 markah

Menganalisis peristiwa penentangan pemimpin tempatan

15 markah

Mengaplikasi kepentingan semangat patriotisme dalam mengekalkan kedaulatan negara.

15 markah 4 Semangat patriotisme mampu mengekalkan kedaulatan negara Bagaimanakah generasi muda hari ini dapat menjadi warganegara Malaysia yang mampu mengekalkan kedaulatan negara?

Menilai kejayaan Malaysia dalam pelbagai aspek. 5 Kemakmuran negara hasil daripada semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat Pada pendapat anda,apakah kejayaan yang dicapai oleh

10 markah

Pengenalan/Latar belakang gerakan nasionalisme di Tanah Melayu sehingga Perang Dunia Kedua. 5 markah Cadangan Peraturan Pemarkahan (Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang dunia Kedua) 1. …Gerakan nasionalisme merupakan usaha masyarakat tempatan menentang apa sahaja bentuk tekanan atau penjajahan terhadap mereka oleh kuasa luar.bangsa dan negara Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang. (a) Jelaskan cabaran yang dihadapi oleh negara untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara[5 markah] (b) Nyatakan langkahlangkah untuk mengatasi cabaran di Menghayati nilai-nilai atas.[5 markah] murni/iktibar/patriotism dalam usaha mengekalkan 7 Nilai-nilai murni kedaulatan negara. . 10 markah 6 Cabaran dan langkah mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara.gemilang dan terbilang. 10 markah Kesimpulan Merumus secara keseluruhan isi yang telah dibincangkan    8 Rumusan Pengetahuan yang diperoleh Iktibar kepada diri. …Penentangan bertujuan untuk membebaskan negara mereka daripada penjajah.Mencipta/menjana idea dalam usaha mengekalkan keamanan dan kemakmuran Malaysia. Malaysia hasil daripada semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum. /iktibar/patriotism daripada usaha mengekalkan kedaulatan negara Nyatakan nilai-nilai murni yang perlu ada pada setiap warganegara Malaysia dalam usaha mengekalkan kedulatan negara.

Pahang. …Seperti di Naning. …Penentangan Dol Said terhadap kehendak British mencetuskan peperangan. …British memperkenalkan sistem cukai.British telah memaksa sistem pentadbiran Barat kepada penduduk tempatan. …Penguasaan ekonomi dilakukan melalui perjanjian yang dimeterai oleh British dengan pemimpin tempatan. …Gerakan ini merupakan reaksi spontan masyarakat tempatan untuk menjaga kepentingan mereka daripada dicerobohi dan dikuasai oleh orang luar..penguatkuasaan politik British menjadi luas dan kawasan itu akan terikat dengan perintah dan peraturannya.Kelantan. …Di Terengganu. …Menerusi perjanjian.penentangan berlaku kerana British menetapkan bahawa setiap tanah yang hendak dibuka oleh penduduk mesti mendapat kebenaran British dan tanah dikenakan cukai.Sarawak dan Sabah. …Melalui dasar ini.apabila British mengambilalih Melaka daripada Belanda.penentangan terhadap British dilakukan oleh pemimpin dan rakyat tempatan sejak abad ke-19. …Ini menimbulkan kemarahan penduduk tempatan terhadap British..undang-undang dan peraturan-peraturan tanah untuk mendapatkan hasil yang maksimum. …Gerakan nasionalisme secara menyeluruh pula bermula pada abad ke-20 …Gerakan pemimpin tempatan berlaku pada awal kedatangan British ke Malaysia. [7x1m][Maksimum:5 markah] 2.Terengganu. …Contohnya. Sebab-sebab penentangan Dasar penaklukan British …Penentangan terhadap British oleh masyarakat tempatan adalah disebabkan dasar penaklukan Britishdi daerah mereka. Eksploitasi terhadap ekonomi tempatan …Penentangan terhadap British berlaku kerana British ingin menguasai ekonomi tempatan bagi kepentingannya. Pelaksanaan pentadbiran Barat terhadap masyarakat tempatan . . …Antara pemimpin penentangan ialah Penghulu Dol Said/Dato Maharaja Lela/Rentap /Mat Salleh.saudagar dari Negeri-negeri Selat dibenarkan menjalankan aktiviti perlombongan dan perdagangan bijih timah.…Di Malaysia.Naning dipaksa menjadi jajahan takluk British dan dipaksa membayar ufti. …Dasar penaklukan British terhadap negeri-negeri Melayu bertujuan untuk mengukuhkan kedudukan politiknya. …Peraturan British bertentangan dengan amalan tradisi masyarakat tempatan. …iaitu tanah boleh dibuka mengikut keperluan mereka dan tidak perlu membayar cukai.

…yang menyulitkan kehidupn mereka telah memberi sokongan kepada penentangan pemimpin tempatan.  Tidak bersetuju dengan arahan supaya Naning menghantar 1/10 hasilnya kepada Melaka sebagai ufti. . …Seperti soal pentadbiran.iaitu amalan menggunakan orang suruhan. ….  Dol Said menentang pasukan british.British menghantar pasukan tenteranya untuk menakluki Naning.  Sebab penentangan Dol Said ialah beliau tidak bersetuju dengan tindakan British meletakkan Naning sebagai sebahagian daripada wilayah jajahan British.W Birch telah campur tangan dalam adat resam masyarakat Melayu. …Keadaan ini menyebabkan rasa tidak puas hati dlam kalangan pemimpin tempatan yang mendorong mereka menentang British. [29x1m][Maksimum:30 markah] 3.Campurtangan British dalam adat resam tempatan …Campurtangan British dalam adat resam tempatan turut membawa kepada penentangan tempatan.Perlantikan ini memberikan pemimpin tempatan kuasa untuk menjaga hal ehwal daerahnya.W. …Tindakan Birch telah ditentang oleh pemimpin dan masyarakat tempatan. Pembesar tempatan kehilangan kuasa dan pengaruh …Pemimpin tempatan kehilangan kuasa dan pengaruh pentadbiran ke atas kawasan dan anak buah mereka setelah British menjajah kawasan mereka. Peristiwa penentangan pemimpin tempatan a) Naning  Penentangan Penghulu Dol Said di naming antara tahun 1881 -1833 merupakan penentangan paling awal berlaku di tanah Melayu.J.dan sosial.kebanyakan pemimpin tempatan telah dilantik oleh sultan ataupun masyarakatnya untuk mentadbir kawasan tersebut. Kesulitan penduduk tempatan …Penduduk tempatan tertekan dengan pelaksanaan undang-undang British. …Penjajahan British terhadap daerah mereka menyebabkan pemimpin tempatan kehilangan kuasa. …Di Perak. …Sebelum penjajahan.perundangan.ekonomi. …British telah memaksa penduduk tempatan menerima nilai British yang bertentangan dengan budaya tempatan . …Kesetiaan kepada pembesar tempatan memberikan kerjasama dalam menentang British.  Pada tahun 1831.

British dengan tentera seramai 1200 orang menyerang Naning.dan rakyat tempatan menyerang Pasir Putih dan berjaya menawannya.Tok Janggut sebgai perdana menteri.M.  Dol Said berjaya mengalahkan pasukan tentera British yang berjumlah 150 orang di bawah pimpinan kapten Wyllie yang ingin menawan Taboh.  Pasukan British berjaya mengalahkan tentera Penghulu Dol Said.  Pada tahun 1915.  Pada Mei 1915 British menyerang Tok Janggut yang berkubu di Saring.  Mereka menduduki Pasir Putih selama 3 hari  Sebuah kerajaan telah dibentuk dengan Engku Besar Jeram sebgai Raja. Bagaimanakah generasi muda hari ini dapat menjadi warganegara Malaysia yang mampu mengekalkan kedaulatan negara .Dol Said mendapat bantuan ketenteraan daripada Yam Tuan Ali daripada Rembau/Syed Shaban/Penghulu Remai dan Rechat/Dato’Kelana Sungai Ujong/Penghulu Gemencheh.Mempunyai semangat setia negara yang tinggi …Sanggup berkorban untuk bangsa  .Tuan Ahmad.dan Che Ishak sebagai pegawai daerah..  Serangan British yang tersusun dengan penggunaan senjata yang lebih moden berjaya melumpuhkan perjuangan Tok Janggut dan pengikutnya..Haji Said. b) Kelantan  Penentangan dilakukan oleh Tok Janggut.  Dengan menggunakan nama Sultan Kelantan.  Tok Janggut membantah pelaksanaan sistem ini dan bertindak enggan membayar cukai.  Tok Janggut terkorban dalam serangan tersebut dan mayatnya telah diarak ke seluruh pekan Kota Bharu sebelum digantung di pasar dalam keadaan kepala di bawah dan kaki ke atas.  Bantahan Tok Janggut enggan dilayan Pegawai Daerah Paser Putih yang telah mengarahkan pihak polis menangkap tok Janggut tetapi gagal.Engku Besar Jeram.daerah Naning.  Penentangan terhadap penjajahan British berlaku di Paser Putih pada tahun 1910 apabila British memperkenalkan Sistem Penasihat British.  British memaksa penduduk tempatan menerima pakai sistem cukai yang diperkenalkan.  Pada akhir tahun 1832.  Beliau diberi pencen dan sebuahrumah di sana.S Cadmus yang mendarat di Tumpat.  Tindakan ini merupakan amaran kepada masyarakat tempatan yang berani menentang British.British membawa masuk pasukan tentera dari negeri selat bersama kapal perang H. [23x1 m][Maksimum:15 markah] 4.Che Ishak.  Dol Said dan pengikut-pengikutnya tidak mendapat bantuan dari mana-mana pihak.Penghulu Adam.

…Mengekalkan perpaduan kaum. …Mengukuhkan jati diri bangsa Malaysia. …Sistem perbankan elektronik …Kemajuan sistem pengangkutan/LRT/MRT/Komuter/Monorail. …Melancarkan Koridor Raya Multimedia (MSC) …Pelaksanaan K-ekonomi. …Menguasai pelbagai kemahiran. (a) Cabaran yang dihadapi oleh negara untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara . …Menguasai kepakaran sains dan teknologi. …Pelancaran Kapal Selam KD Tun Razak. …Pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) …program Angkasawan Negara. [13x1m][Maksimum 10 markah] [Mana-mana jawapan lain yang munasabah] 6. …Jangan mudah terpengaruh dengan agenda anasir luar. …Melengkapkan diri dengan segala ilmu pengetahuan yang berguna. …Mengelakkan diri daripada nilai-nilai negative. …Pembinaan Jambatan Pulau Pinang …Pembinaan Menara Kuala Lumpur. …Hormat-menghormati sesame individu [16x1m][Maksimum:15 markah] 5. Kejayaan yang dicapai oleh Malaysia hasil daripada semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum …Membina Menara Berkembar Petronas …Perisytiharan Melaka sebagai Bandaraya Bersejarah Warisan Dunia …Perisytiharan Pulau Pinang sebagai Bandaraya Warisan Dunia. …Patuh pada ajaran agama. …Menjaga keamanan negara.…Mempunyai sifat kerjasama. …Mengukuhkan perpaduan kaum …Pelbagai bahasa …Pelbagai budaya …Pelbagai kepercayaan/agama …Pelbagai fahaman politik …Pendudukan yang berbeza …Polarisasi kaum …Merapatkan jurang perbezaan pendapatan/ekonomi …Merapatkan jurang perbezaan pendidikan …Keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja …Mudah terpengaruh dengan anasir luar [12x1m][Maksimum:5 markah] .

…Menghormati hak asasi manusia. …Pelaksanaan Dasar Pendidikan kebangsaan …Penganjuran Sukan Malaysia(SUKMA) …Konsep Rumah Terbuka setiap musim perayaan. …Cinta akan negara. …Kerjasama antara pelbagai kaum. …Bertolak ansur. …Keadilan. Rumusan …Pengetahuan yang diperoleh …Iktibar kepada diri bangsa dan negara. [10x1m][[Maksimum:10 markah] 8. …Sanggup berkorban untuk negara. Penerapan nilai murni/iktibar/patriotisme dalam usaha mengekalkan kedaulatan negara. …Permuafakatan antara pemimpin-pemimpin rakyat.gemilang dan terbilang. …Penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. …Pengamalan Dasar Kebudayaan Kebangsaan. …Berakhlak mulia. .(b) Langkah-langkah untuk mengatasi cabaran di atas ialah …Menjayakan konsep 1 Malaysia. …Program latihan Khidmat Negara(PLKN) …Pengagihan ekonomi secara seimbang [Mana-mana jawapan lain yang munasabah] 7. …Kebijaksanaan pemerintah. …Pengamalan Prinsip Rukun Negara. …Berani mempertahankan negara. …Harapan untuk masa depan Malaysia yang lebih cemerlang.