Cultura si identificare fungi

Descriere Infectiile fungice si in special cele determinate de levuri au crescut semnificativ in ultimii ani. Levurile sunt organisme oportuniste, majoritatea saprofite, dar care pot deveni patogene in anumite conditii: - fiziologice - nou-nascuti, pacienti in varsta, gravide; - patologice - neoplasme, boli metabolice, imunodeficienta, HIV; - factori legati de medicamente / tratamente: antibiotice, anticonceptionale, imunosupresoare, radiatii ionizante, interventii chirurgicale;- factori locali - afectari cutanate si ale mucoaselor. Micologia medicala cuprinde un grup extrem de divers de organisme clasificate in levuri si fungi. Levura este o celula care se reproduce prin inmugurire, celula parentala excluzand o portiune din ea pentru a produce o fiica. Fungii se pot imparti in: - filamentosi - formati din filamente, numite hife, ce se intrepatrund si formeaza micelii - dimorfi. Dimorfismul se refera la abilitatea unor fungi de a exista in doua forme: filamentoasa, ce se dezvolta in laborator la 25-30 C si levurica, in tesuturile infectate. Decizia medicului de laborator de a izola, identifica pana la nivel de specie si testa sensibilitatea la antifungice este influentata de: - respectarea conditiilor de prelevare si conservare; - prelevatele din cavitati colonizate cu levuri (disbioza la pacientii sub antibioterapie cu spectru larg, diabetici); - prelevatele de la pacientii real infectati; - izolare din prelevatele necontaminate; - izolarea repetata si cresterea >2+ pe mediile de cultura a aceleiasi specii din leziuni mucoase sau cutanate la un pacient imunodeprimat sau diabetic; - virulenta si frecventa implicarii unor specii in micozele umane (Candida albicans - este levura cel mai bine reprezentata in microbiota indigena si cel mai frecvent cu semnificatie clinica; lapacientii imunodeprimati, specia mai virulenta este Candida tropicalis); - rezistenta naturala la antifungice a anumitor specii ale unui gen (Candida lusitaniae - la Amfotericina B, Candida krusei - la fluconazol) sau rezistenta unui anumit gen (Trichosporon - la Amfotericina B). O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor imunodeprimati, in cazul lor orice izolat fiind considerat un potential patogen ce va fi identificat pana la nivel de specie si testat pentru sensibilitatea la antifungice. Situsuri de izolare a levurilor si agentii etiologici Tegument, folicul pilos, raclat unghial - Dermatophytes, Candida spp., Malassezia, Trichosporon, Aspergillus spp., Zygomycetes, Cryptococcus neoformans Derm, tesut subcutanat - Coccidioides immitis, Blastomyces dermatidis, Sporothrix schenckii, Aspergilus spp. - la pacientii cu micetoame: Nocardia spp., Streptomyces.

Cryptococcus neoformans.Candida spp. Examen microscopic 1.Candida spp. Cryptococcus neoformans. Blastomyces dermatidis. Aspergillus spp..Aspergillus spp. Nocardia asteroides. Coccidioides immitis. Fusarium. Nocardia asteroides Diagnostic de laborator In cadrul laboratoarelor Synevo se efectueaza: I. Fusarium Plagi arse .Histoplasma capsulatum. Histoplasma capsulatum .. 2.. Aspergillus spp. Cryptococcus neoformans.Candida spp.la pacientii imunodeprimat: Aspergillus spp... Nocardia asteroides. Cryptococcus neoformans.la pacienti imunodeprimati . Saccharomyces Tract gastro-intestinal . colorat Gram din proba prelevata . Rhodotorula. Fusarium Infectii de cateter intravenos ..Candida spp. Coccidioides immitis. Histoplamsa capsulatum.la pacientii imunodeprimat: Candida spp.Candida spp. Pneumocystis carinii Tract respirator superior . Histoplasma capsulatum Lichid cefalorahidian ..lamela din cultura. Coccidioides immitis . Aspergillus spp.Cryptococcus neoformans. Blastomyces dermatidis. Zygomycetes Ureche . Histoplasma capsulatum. Trichophyton etc .Candida spp. Torulopsis Endocard ..Candida spp..evidentierea levurilor in absenta cresterii pe mediile de cultura ( la pacientii sub tratament antifungic. pe preparat proaspat lama . Cryptococcus neoformans.Candida spp. Meninge . Coccidioides immitis Tesut osos . in vederea diferentierii anumitor specii de Aspergillus..Candida spp. Saccharomyces.. Zygomycetes Tract genitourinar ..Aspergilus spp Sinus nazal .. Fusarium.Tract respirator inferior . Microsporum. Cryptococcus neoformans Abces cerebral .. Zygomycetes.Candida spp.furnizeaza un rezultat rapid care poate servi drept ghid pentru initierea terapiei (relevand morfologia caracteristica a organismului) . Zymomycetes.Aspergillus spp. malassezia (la nou nascut) Infectii diseminate . Zygomycetes... Blastomyces dermatidis Ochi . Aspergillus spp.

. Geotrichum spp.. fiind recomandat ca transportul probelor sa se faca la temperatura ambianta. Perioada de incubare este cuprinsa cel mai frecvent in intervalul de 48-72 h. . . Cryptococcus spp. Ketoconazol. in anumite cazuri perioada de urmarire prelungindu-se pana la 7 zile.suspiciunea clinica a unei infectii fungice. ce permite testarea urmatoarelor atifungice: Amfotericina B. Pentru cadre medicale Recoltarea si transportul probelor . Trichosporon spp.. Rhodotorula. Cu ajutorul acestui sistem se pot identifica urmatoarele specii: Candida spp. se foloseste un alt sistem biochimic bazat pe fermentarea a 13 zaharuri si 3 teste enzimatice. Miconazol. Deoarece majoritatea fungilor patogeni au o crestere lenta. Determinarea sesnibilitatii la atifungice pentru aceste specii se face cu ajutorul unui sistem standardizat ce permite testarea la : Amfotericina B. Econazol. se face cu ajutorul unui sistem biochimic standardizat bazat pe fermentarea a 7 zaharuri si un test enzimatic.reprezinta criteriul primar pentru acuratetea diagnosticului in infectiile fungice. Pentru determinarea sensibilitatii la antifungice se foloseste tot un sistem standardizat. Flucytosine. Viabilitatea levurilor poate fi afectata de caldura excesiva sau de frig. Cultivarea probelor . Itraconazol.Se face pe mediul . orice intarziere in procesarea probelor poate scadea probabilitatea izolarii agentului etiologic. Saccharomyces cerevisiae. Pregatire pacient Nu necesita o pregatire prealabila.. ce permite identificarea urmatoarelor specii: Candida spp. Recomandari Recomandari pentru efectuarea culturii si identificarii fungilor: . Trichosporon spp. III. Fluconazol. Identificarea culturilor si determinarea sensibilitatii la antifungice Uzual. Cryptococcus spp..II. Pentr tulpinile ce nu pot fi identificate utilizand sistemul mentionat anterior. Fluconazol.temperaturade 35-37°C favorizeaza dezvoltarea levurilor sau conversia fungilor dimorfi in levuri.. Prototheca wickerhamii. Saccharomyces cerevisiae. Nystatin. iar procesarea lor in cel mai scurt timp (aproximativ 2 ore). Miconazol.Sabouraud Agar cu Chloramfenicol in vederea limitarii contaminarii bacteriene si optimizarii cresterii.Icubarea probelor . Ketoconazol.. in timp ce temperatura de 25-30°C este optima pentru majoritatea fungilor patogeni. 5Fluorocytosine.

sputa. levuri considerate nepatogene cu 1-2 decenii in urma sunt astazi recunoscute ca agenti patogeni in cazul gazdelor imunocompromise. de forma rotunda sau alungita ce se multiplica in principal prin burjeonare. Factorii favorizanti endogeni sunt reprezentati de: varsta (nou nascuti prematuri. secretie genitala. starile fiziologice particulare (graviditatea). aspirat transtraheal si lichid pleural. raclat unghial. Aparitia conflictului intre levuri si gazda este favorizata de o serie de factori endogeni sau exogeni. denumite hife. criteriul morfologic este cel mai cunoscut si acceptat in micologia medicala. lichid cefalorahidian. Pentru clasificarea fungilor. in functie de conditiile de mediu: forma de levuri se gaseste in tesuturile organismelor parazitate sau la 37˚C in vitro. Semnificatia clinica a levurilor din prelevatele patologice: Limita dintre patogen si nepatogen poate fi este foarte greu de precizat. tegument. varsta a IIIa). cu talul alcatuit din filamente tubulare ce pot fi septate. antibioticoterapia prelungita. levuriformi – microorganisme unicelulare. cele mai frecvente specimene sunt reprezentate de: folicul pilos. dimorfici – o categorie aparte de microorganisme. iar forma filamentoasa apare cand sunt cultivate la temperatura camerei sau la 30˚C. Cultura si identificare fungi (cu antifungigrama dupa caz) 57 Lei Informatii generale Fungii sunt microorganisme eucariote. care contin chitina in peretele celular. uni sau pluricelulare. Infectiile fungice si in special cele determinate de levuri au crescut semnificativ in ultimii ani. fie modifica cantitativ raportul existent intre levuri si celelalte categorii de microorganisme. heterotrofe.Desi aproape orice tesut sau fluid poate fi supus izolarii si identificarii fungice. intubatia endotraheala prelungita. care fie induc gazdei o stare de imunosupresie. sange. terapia imunosupresoare post-transplant. dispozitivele protetice. Limite si interferente Nu prezinta. Factorii favorizanti exogeni includ: corticoterapia. urina si materii fecale. Acesta permite impartirea fungilor in trei tipuri principale6: • • • filamentosi – microorganisme pluricelulare. care pot aparea sub 2 forme. exsudat faringian. pe medii uzuale. tesuturi din plagi. radioterapia. .

. urina si materii fecale1. Candida glabrata. Histoplasma capsulatum.2.. lichid cefalorahidian. coroborarea datelor clinice. Candida parapsilosis. Diagnostic de laborator In cadrul laboratoarelor Synevo pentru infectiile fungice se efectueaza doua tipuri de analize: cultura si identificare fungi cu antifungigrama pentru fungi de tip levuriform si cultura si identificare fungi dermatofiti. Aspergillus spp. . raclat unghial. Sange: Candida albicans.. Candida albicans.. Candida tropicalis. Cryptococcus neoformans.3.joaca un rol important in acuratetea diagnosticului. Piele si fanere: Candida albicans.. Desi aproape orice tesut sau fluid poate fi supus izolarii si identificarii fungice.Levurile pot fi izolate din produsele patologice primite in laboratorul clinic in urmatoarele situatii: contaminarea probei prin manevre defectuoase in cursul prelevarii. Viabilitatea levurilor poate fi afectata de caldura excesiva sau de frig. Cryptococcus neoformans... Histoplasma capsulatum. In functie de situsul de izolare. fungii cei mai frecvent intalniti sunt: • • • • • Lichid cefalorahidian: Cryptococcus neoformans. Penicillium spp.. prezenta levurilor indica infectie. Acremonium spp.. Aspergillus spp. In cazul probelor provenite din situsuri nesterile. Cladosporium spp. Candida parapsilosis. Scopulariopsis spp. infectia cu aceste microorganisme.. exudat faringian. daca s-au luat toate masurile de prevenire a contaminarii in timpul recoltarii. sputa.. Cladosporium spp. Coccidioides imitis. epidemiologice si de laborator este absolut necesara pentru interpretarea semnificatiei clinice a levurilor1. sange. In cazul prelevatelor din situsuri normal sterile. Trichosporon spp.. aspirat transtraheal si lichid pleural.. Tract respirator: Candida spp. Coccidioides immitis. Coccidioides immitis.. Fusarium spp. In cadrul examenului cultura si identificare fungi cu antifungigrama se urmareste izolarea in special a levurilor. Candida tropicalis. Geotrichum spp. Histoplasma capsulatum.. Scopulariopsis spp. Recoltarea si transportul probelor . orice intarziere in procesarea probelor poate duce la scaderea sanselor de a izola agentul etiologic. Aspergillus spp. cu microbiota proprie. Candida lusitanie. Trochosporon spp. Acremonium spp.. Candida krusei. fiind recomandat ca transportul probelor sa se faca la temperatura ambianta. Alternaria spp. Tract genitourinar: Candida albicans. cele mai importante specimene sunt reprezentate de: folicul pilos. Candida krusei. Alternaria spp. colonizarea cu levuri a unor suprafete (tegument. Diagnosticul complet consta in examen microscopic si cultura... Microsporum spp. Epidermophyton flocossum.5. mucoase) sau cavitati. Trichophyton spp. Candida tropicalis.. Histoplasma capsulatum..3. iar procesarea lor in cel mai scurt timp (aproximativ 2 ore).2. Geotrichum candidum. tegument. tesuturi din plagi. Candida parapsilosis.3. secretie genitala.2. Alternaria spp. Trichosporon spp.. Malassezia furfur. Criptococcus neoformans1..

Fluconazol. Rhodotorula.6. ce permite identificarea urmatoarelor specii: Candida spp. Itraconazol.. in anumite suspiciuni diagnostice perioada de urmarire prelungindu-se pana la 7 zile.. Pentru determinarea sensibilitatii la antifungice se foloseste tot un sistem standardizat. Saccharomyces cerevisiae. hife.. Pentru tulpinile ce nu pot fi identificate utilizand sistemul mentionat anterior. se foloseste un alt sistem biochimic bazat pe fermentarea a 13 zaharuri si 3 teste enzimatice.. La pacientii sub tratament antifungic este posibila evidentierea levurilor la examenul microscopic in absenta cresterii acestora pe mediile de cultura.3.. Cryptococcus spp. Antifungigrama nu se efectueaza in cazul izolarii acestor specii de fungi4. identificarea acestora se realizeaza pe baza aspectului macroscopic al culturii si morfologia microscopica a organelor de fructificare. deoarece contaminarea bacteriana compromite etapele ulterioare de identificare a speciei. In acest scop se efectueaza frotiuri colorate Gram care vor fi examinate la microscop cu obiectivul de imersie. modul de inmugurire vor fi retinute ca aspecte importante pentru viitoarea identificare. Fluconazol.. eventual artrospori. Identificarea culturilor si determinarea sensibilitatii la antifungice Uzual.. se face cu ajutorul unui sistem biochimic standardizat bazat pe fermentarea a 7 zaharuri si un test enzimatic. Saccharomyces cerevisiae. Ketoconazol. In cazul prezentei bacteriilor se fac repicari in vederea purificarii culturii1.Examenul microscopic urmareste prezenta. Cu ajutorul acestui sistem se pot identifica urmatoarele specii: Candida spp. Econazol. ce permite testarea urmatoarelor antifungice: Amfotericina B. Ketoconazol. Dupa obtinerea primoculturii se verifica obligatoriu puritatea acesteia. 5Fluorocytosine. Trichosporon spp. Prototheca wickerhamii. In cazul in care din produsele patologice se dezvolta fungi filamentosi. Miconazol. Pe mediile de cultura levurile de interes medical se dezvolta in 48-72 de ore de incubare. Cryptococcus spp. forma si dimensiunile formatiunilor levurice: blastospori. Bibliografie . Detalii precum prezenta sau absenta capsulei. mediu care inhiba multiplicarea bacteriilor contaminante si permite o buna dezvoltare a levurilor. Nystatin. Cultivarea produselor patologice se face pe agar Sabouraud cu Chloramfenicol si Gentamicina. pseudohife. Trichosporon spp. Temperatura de incubare dupa insamantare este in concordanta cu zona anatomica de provenienta a probei: 36-37°C pentru prelevatele interne si profunde sau de 30°C pentru prelevatele superficiale (piele si fanere). Determinarea sensibilitatii la antifungice pentru aceste specii se face cu ajutorul unui sistem standardizat ce permite testarea la: Amfotericina B. Geotrichum spp. Miconazol.5. Flucytosine.

Diagnosis and Management.14-28. Mycology. 2006.. Olimpia Bazgan.. Yolken.1728-1737.. Malcolm D. Koneman’s. 21: 1153-1247.38. Robert H. Transport and Processing: Mycology. 3rd ed. Alice S. Ellen Jo Baron. Sahm. Type: Catalog 5. Editia a II-a. 9th ed. Medicala 2008. . 6th ed. Forbes. Marian Negut – Tratat de Microbiologie Clinica. Daniel S. 3. 2003. 12th ed. 2007. Pfaller. Patrick R. Sutton Specimen Collection. In Manual of Clinical Microbiology. In Color atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. Murray. Diagnosticul de laborator al infectiilor produse de fungi : Dumitru Buiuc. Weissfeld – Laboratory methods in basic mycology. In Bailey and Scott’s Diagnostic Microbiology. Laborator Synevo.1. James H. In Fungal infection. 629-716. 2. 953-1030. 6. Betty A. Deanna A. 2010 Ref. Michael A. 2. Richardson & David Warnock. Iorgensen. Edit. 4. 2007. Mihai Mares.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful