difracţia se referă la diverse fenomene asociate cu ocolirea de către unde a obstacolelor apărute în calea lor. . În fizică.

neutroni și poate fi studiată conform mecanicii cuantice. Întrucât obiectele materiale au şi ele proprietăţi ondulatorii. undele de la suprafața apei. Difracţia are loc în cazul oricărui tip de undă. . difracţia apare şi în cazul particulelor de substanţă ca electroni. şi undele electromagnetice cum ar fi lumina vizibilă. inclusiv undele acustice. protoni. razele x şi undele radio.

. În timp ce difracţia are loc întotdeauna când undele întâlnesc obstacole în calea lor de propagare. Şabloanele complexe rezultate din intensitatea unei unde difractate sunt rezultatul interferenţei între diferite părţi ale unei unde care au ajuns la observator urmărind căi diferite. efectele sale sunt în general cel mai pronunţate în cazul undelor a căror lungime de undă este de ordinul dimensiunii obstacolului.

.

 Cum te aştepţi să se propage unda după ce trece prin deschidere? .O undă plană se propagă către un paravan în care este o deschidere.

 Conform principiului lui Huygens. particulele mediului aflate în zona deschiderii devin surse secundare. . de la care se propagă unde în toate direcţiile.

. undele secundare provenite din interiorul deschiderii sunt practic în fază. astfel că frontul de undă care rezultă este aproape semicircular. Dacă deschiderea este de mici dimensiuni. comparabile cu lungimea de undă.

Te aştepţi ca tulpinile plantelor din figură să reprezinte un obstacol pentru propagarea undelor pe suprafaţa apei ? .

(aproape) ca şi când obstacolul nu ar exista!  .  Dacă dimensiunile obstacolului sunt mici (comparabile cu lungimea de undă). unda pătrunde prin difracţie şi în spatele "flancurilor" acestuia.Când o undă întâlneşte un obstacol. interferă constructiv şi refac frontul de undă. undele secundare din flancurile acestuia sunt aproape în fază.

Dar acesta reprezintă un obstacol pentru propagarea undelor? .

 Astfel. undele secundare din flancurile acestuia se atenuează aproape complet înainte de a interfera. amplitudinea undei în spatele obstacolului scade considerabil − un obstacol de mari dimensiuni este într−adevăr un obstacol pentru unde.Dacă dimensiunile obstacolului sunt mult mai mari decât lungimea de undă.  .

. unul îl reprezintă banda spirală cu spaţiere foarte mică. Cele mai des întâlnite exemple de difracție sunt cele de difracţie a luminii. de pe un CD ori DVD care se comportă ca o reţea de difracţie formând imaginea unui curcubeu în direcţia discului.

hologramele de pe cardurile de credit sau debit sunt şi ele un exemplu. . Acest principiu poate fi extins pentru a proiecta o reţea care să producă un şablon de difracţie dorit.

Undele sonore ocolesc obiectele.Difracţia atmosferică produsă de particulele fine pot cauza apariţia unui halo (inel strălucitor în jurul unei surse de lumină puternice. Umbra unui obiect mat. ca soarele sau luna). produsă de lumina unei surse compacte.  Difracţia poate apărea însă cu orice fel de undă.  . motiv pentru care o persoană care vorbeşte de după un copac poate fi auzită. prezintă mici franje în jurul marginilor. Toate aceste efecte sunt consecințe ale faptului ca lumina este o undă.

telescoapelor sau microscoapelor. Difracţia poate fi însă şi o problemă în unele aplicaţii tehnice. . Ea stabilește o limită fundamentală a rezoluţiei aparatelor foto.

 Proiect realizat de : DRUG IOANA  BORDEIANU ANTONIA  HÎRJANU GEORGIANA  .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful