NAŠ ZAVIČAJ

STRANJANI I MATOŠEVCI – NEKAD I SAD
Broj 88. Svibanj, 2013.
PROLJETNI POLJSKI BLAGOSLOVI ZA MATOŠEVCE I STRANJANE Prvog svibnja na Batkovića groblju, na proljetnom poljskom blagoslovu za Metoševce, ove se godine okupilo nešto manje od 40. osoba, većina iz Hrvatske, i uglavnom srednje i starije dobi. Najstariji sudionik je bio Marko Batković, Mate Rajnoga, koji je pristigao iz Kutine , a dovezao ga je sin Slavko. Od drugih nazočnih treba spomenuti Matu Ćosića, Josinog, koji živi i radi u Njemačkoj, a tih se dana zatekao u Hrvatskoj, pa je poželio i iskoristio priliku da nakon mnogo godina, kako sam kaže, dođe na Batkovića groblje, na kojem su sahranjeni njegovi djed i baba, Batković Marko i Marija r. Josipović, otac i majka njegove majke Milke (Miholjke), r. Batković. Vrijeme je bilo toplo, pravo ljetno, ali su uobičajeni molitveni ophod i sveta misa, koje je predvodio župnik fra Dujo, održani ispod i pokraj krošnjatog izlistalog cera u dnu groblja, pa je bilo dosta ugodno. Jedini napor je pričinjavalo stajanje, ali je sve skupa trajalo nešto više od sat vremena, i nije bilo teško izdržati.

Svraćanje je bilo, u manjem broju, kod Mare Debeljak, Miline, a više, među kojima i fra Dujo č. s. Marina i fra Velimir, kod Mate i Mare Majdandžić, u Vojdanici.

Može se reći da je sve prošlo lijepo, ali je tužno što se iz godine u godinu smanjuje broj onih koji dolaze na Batkovića groblje i na proljetni blagoslov za Matoševce, posebno da je malo samih Batkovića, kojih je nekada bilo u selu jako puno, i najviše njih je 1. svibnja dolazilo na proljetni blagoslov. Za Stranjane proljetni blagoslov sa svetom misom je bio kod kapele na Ojdanića brdu u nedjelju, 5. svibnja, u 10,30 sati. Na blagoslovu i svetoj misi skupilo se tek 30-ak osoba iz Stranjana, Matoševaca, Orlovca i Ojdanića, a nekoliko iz Hrvatske. Vrijeme je do samog kraja mise bilo lijep, a tada je počela škropiti kiša, pa su se svi poslije mise brzo razišli.

2

Marko Blažević, Mirkov, i supruga Zora i ove su godine pozvali kod sebe na svraćanje i na ručak veći broj onih koji su bili na blagoslovu i misi, a i neke druge goste.

RENOVIRANE DVIJU KUĆA Početkom mjeseca travnja Ivo Ćosić, Josin, upustio se u veliki građevinski posao renoviranja svoje kuće u Stranjanima. Kuća je građena prije rata, ali nije bila unutra potpuno dovršena, a tijekom rata je devastirana i opljačkana. U prizemlju i na katu kuće sada je uređeno više prostorija, zamijenjeni su svi prozori i balkonska vrata, stavit će se nova balkonska ograda, a umjesto salonit-ploča na krovu, stavljen je crijep. Prije nekoliko godina na kući Zore-Ruže Blažević, Pajine, promijenjen je krov. Sada se Zorin s in Slavenko odlučio za izmiještanje vodoinstalacija i za neke unutarnje preinake u kući , i ti radovi su u tijeku. Stjepan-Braco Pranjić i supruga Ankica prošle godine su uređivali unutrašnjost svoje kuće i u nju stavili nešto namještaja, a prije par godina su drveni dotrajali prozori na njoj zamijenjeni novim PVC prozorima. Sredinom mjeseca travnja ove godine su ponovno došli iz Njemačke i do pred kraj mjeseca nastavili s uređivanjem kuće i popunjavanjem potrebnim namještajem. Navedeni radovi pokazuju da vlasnici ne zapuštaju svojih kuća, nego ih žele održavati i koristiti kad im se za to pruži prilika, a to svakako raduje i dosadašnje povratnike u Stranjane.

3

NA CRKVICI U STRANJANIMA NOVI KROV Ranije je u Našem zavičaju objavljeno da je jesenas na crkvici u Stranjanima započela dogradnja sakristije. Taj je posao ovog proljeća nastavljen i privodi se kraju – unutra će trebati još okrečiti i unijeti ormar za crkvenu opremu – a koncem travnja na crkvici je zamijenjen krov. Umjesto crijepa sada je postavljen tamni lim-crijep. NADOLAZEĆI - DESETI SUSRETI STRANJANČANA I MATOŠEVLJANA Ove godine će se po deseti put održati Stranjansko-matoševački dani ili susreti, a središnje događanje sa svetom misom bit će na 27. srpnja, zadnje subote u mjesecu. Bit će to nova prilika za mnoge da dođu u svoj rodni kraj, da se susretnu poznanici, prijatelji i rodbina koji se, možda, duže vremena nisu vidjeli. Oni kojima je do toga stalo, a vjerujem da je takva većina Stranjančana i dobar dio Matoševljana, već sada trebaju o tome misliti i planirati godišnje odmore tako da im bude moguće barem jedan dan, 27. srpnja, provesti u svom zavičaju, Stranjanima ili Matoševcima. Marinko i Pero Majdandžić, Tomini, i Darko Pranjić, Mirkov, koji su inicirali i organizirali sve dosadašnje Stranjansko-matoševačke susrete, sigurno će se potruditi da i ovi deseti proteknu sa što većim brojem sudionika i u što boljem raspoloženju. Glavna okupljanja će biti 27. srpnja na svetoj misi u 10,30 sati kod križa u Ljevarima, ili kod stranjanske crkvice, već prema dogovoru, i na popodnevnom druženju i zabavnom programu u Duganji.

Priređuje: Velimir Blažević, Marije Dimić 4, 78000 BANJA LUKA, BiH Tel/Fax: 00/387/51/354-813

4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful