KEJADIAN SOLTIS MUSIM SEJUK Bumi beredar mengelilingi Matahari mengikut arah lawan pusingan jam dalam orbit

bujur. Satu peredaran lengkap Bumi mengelilingi Matahari mengambil masa 3651/4 hari atau satu tahun. Peredaran Bumi mengelilingi Matahari ini berkelajuan 107 182 km sejam. Rajah 1.0 menunjukkan orbit Bumi mengelilingi Matahari.

Rajah 1.0 Orbit Bumi Bumi berbentuk sfera dan berputar dari barat ke timur di atas paksinya yang condong 23 1/3 ° pada garisan menegak. Rajah 1.1 menunjukkan kecondongan Bumi dan Rajah 1.2 menunjukkan paksi bumi yang condong 23 1/3 ° pada garisan menegak.
23 1/3 °

Rajah 1.1 Kecondongan Bumi

Dengan itu. Sementara kutub utara terlindung sepenuhnya daripada Matahari dan mengalami waktu malam yang lebih panjang. kutub selatan menerima pancaran Matahari sepenuhnya dan mengalami waktu siang selama 24 jam. kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Jadi. Akibat kecondongan paksi Bumi dan peredaran Bumi yang mengelilingi Matahari akan menyebabkan kejadian soltis musim sejuk. KU : Kutub Utara KS : Kutub Selatan G : Garisan .3 menunjukkan kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Jadi. Apabila kutub selatan Bumi berkeadaan condong ke arah Matahari pada 22 Disember. Maka dengan ini.Rajah 1. kawasan hawa sederhana di Hemisfera Utara mengalami soltis musim sejuk dan waktu malamnya lebih panjang daripada siang. Rajah 1.2 paksi bumi yang condong 23 1/3 ° pada garisan menegak.

Sementara kutub selatan terlindung sepenuhnya daripada Matahari dan mengalami waktu malam yang lebih panjang.4 menunjukkan kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Sartan. kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Sartan. Apabila kutub utara Bumi berkeadaan condong ke arah Matahari pada 21 Jun. Rajah 1. .3 kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Jadi.Rajah 1. Kutub utara menerima pancaran Matahari sepenuhnya dan mengalami waktu siang selama 24 jam. Disebabkan itu. kawasan hawa sederhana di Hemisfera Selatan mengalami soltis musim sejuk dan waktu malamnya lebih panjang daripada waktu siang. KU : Kutub Utara KS : Kutub Selatan G : Garisan Rajah 1.4 kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Sartan.

Hemisfera mengalami Selatan soltis - Hemisfera Utara mengalami soltis . tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Sartan.Perbandingan soltis musim sejuk di zon sederhana antara Hemisfera Utara dengan Hemisfera Selatan. Tarikh Musim di Utara Musim Selatan Kedudukan pada hari Waktu malam sederhana Hemisfera Utara Waktu siang malam sederhana di waktu siang di 21 Jun zon Soltis musim panas 22 Disember Soltis musim sejuk sederhana Hemisfera di zon Soltis musim sejuk Soltis musim panas sederhana Hemisfera Matahari Matahari tegak di atas kepala tengah di Garisan Sartan dan Siang lebih panjang daripada zon malam di dan Malam di lebih panjang Siang lebih panjang Matahari tegak di atas kepala di Garisan Jadi Malam lebih panjang daripada Siang zon daripada Siang daripada malam Hemisfera Selatan Keadaan Bumi pada soltis musim sejuk - kedudukan Matahari - kedudukan Matahari tengah hari tegak di atas kepala di Garisan Jadi.

.musim panjang sejuk dan musim sejuk dan waktu malamnya lebih panjang daripada siang. waktu malamnya lebih daripada waktu siang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful