Definisi Striking/Fielding Permainan pukulan tepat & memadang (striking & field) Melibatkan 2 pihak – 1 pihak striking & 1 pihak lagi

fielding Pasukan striking akan berusaha mendapat mata. Pasukan fielding menghalan pasukan striking dari mendapat mata. Mata dikumpul melalui larian yang selamat atau pusingan yang ditetapkan. Contoh permainan:Baseball Kriket Softball

pengadang kaki dan pengadang dada. jika pemukul dapat berlari di antara kedua-dua wiket. Apabila bola dibaling. sementara para pemain pasukan satu lagi bergilir-gilir membuat pukulan. Pemain-pemain lain atau pemadang tidak memakai apa-apa peralatan khas kecuali penjaga wiket sahaja. SOFTBALL CARA BERMAIN a. Penjaga wiket akan mencangkung di belakang wiket di belakang pemukul. Posisi first baseman ( Penjaga Base Satu ) . kedua-dua pasukan akan bertukar kedudukan dengan pasukan lawan yang berada di padang atau pemadang pula mengambil peranan sebagai pemukul. pemukul akan cuba memukul bola tersebut. Posisi penjagaan lapangan dalam ( infield) 1). Apabila bolaberjaya dipukul. akan membuat undian melalui lambungan duit syiling. Seorang daripada mereka akan bertindak menjadi pembaling dan seorang lagi menjadi penjaga wiket yang memakai pengadang muka. Kesemua anggota pasukan lawan akan mengambil posisi atau kedudukan mereka di padang. kedua-dua ketua pasukan. Satu larian diperoleh dandikira. dia akan berlari ke arah wiket bertentangan yang jaraknya kira-kira 20meter dan kemudian berlari semula ke arah pemukul tadi. pemadang atau pemain-pemain lawan dipadang akan cuba menggagalkan larian lawannya itu dengan cara menangkap bolayang dipukulnya atau cuba mematikan pemukul. Begitulah seterusnya apabila pemukul mengambil giliran masing-masing sehinggalah pasukan lawan atau pemain yang berada di padang iaitu pemadang dapat mematikan semua pemukul atau sebahagian daripadanya.KRIKET CARA BERMAIN DAN PENGIRAAN MATA / SKOR Sebelum permainan bermula.Sementara pemukul membuat larian. sepasang glof untuk menangkap bola. bagi menentukan pasukan mana yang akan memulakan permainan atau mula membuat pukulan. Selepas pusingan tersebut.

Posisi ini berada di tengah antara home plate dan base pertama. serta di antara base pertama dan base kedua.tugas .tugas . Posisi second baseman ( Penjaga base kedua ) Posisi base kedua berada di luar base dan harus menjaga base kedua. Oleh sebab itu second base tidak melakukan lemparan jauh. jika short stop menjaga base kedua .tugasnya adalah sebagai berikut :   Menjaga pukulan bola pada daerah yang harus di kuasai Melempar bola ke arah base kedua atau base pertama untuk membuat mati terpakasa    Mengetik pelari yang bergerak dari base pertama menuju base kedua Membuat mati terpaksa dan mengetik pelari pada base kedua Menjaga base pertama jika pukulan bunt pada saat first baseman menjaga atau menuggu bola  membantu menjaga daerahnya belakang base dua.tugasnya adalah sebagai berikut:  Menjaga dan menangkap arah bola yang di pukul atau di lempar ke arah base pertama  Membuat mati terpaksa dengan menyentuh pertama atau melempar bola kepada pemain lain yang menjaga base pertama     melempar bola pada base kedua untuk membuat mati terpaksa memotong pada home plate meneruskan lemparan dari lapangan sebelah kanan membantu menjaga belakang pada base kedua 2).

  Menjaga semua bola hasil pukulan di daerah yang di kuasainya Melempar bola ke arah base satu dan base dua untuk membuat pelari mati terpaksa   Memotong lemparan dari outfield Mnejaga base kedua pada saat pukulan bunt ke arah base kedua 4. kira.) Posisi third baseman Third baseman menjaga daerah infield. Tugas . tugas lainnya adalah sebagai berikut:    Membantu pemain di belakang home plate Menjaga base pertama ketika penjaga base pertama mengambil bola membantu menjaga belakang base kedua dan ketiga.) Posisi Short Stop Posisi terbaik short stop berada mulai kira .3. Jika ada lemparan dari outfield . Tugas tugasnya adalah sebagai berikut :  Melempar bola ke arah base satu dan base dua untuk membuat pelari mati terpaksa     Menjaga base ketiga Memotong lemparan dari outfield Menguasai pukulan bunt ke arah base ketiga di bagian samping infield Menjaga belakang short stop 5.kira di tengah antara base kedua dan base ketiga.kira di tengah garis batas tiga sampai di belakang posisi short stop dan daerah bagian dalam left fielder.) Posisi Pitcher Selain bertugas melempar bola ke arah pemukul.tugasnya adalah sebagi berikut.

 Membantu menjaga belakang lemparan ke arah home plate 6.com/2011/12/posisi-dan-tugas-dalam-permainan.blogspot.dua. Tugas Lainnya adalah sebagai berikut :      Menjaga Home Plate untuk mematikan pelari dan membuat nilai Menjaga pukulan bunt di sekitar home plate melempar bola ke base satu. Daerah penjagaannya berada di antara home plat dan back stop.) Posisi catcher Tugasnya lebih banyak menangkap bola lemparan dari pitcher.tiga untuk mematikan lawan membantu menjaga belakang base pertama menjaga pukulan bunt http://geraldprambudi.html .

5 Pasukan pemadang perlu menangkap dan menyambut bola yang dipukul dan membuat barisan memanjang untuk menghantar bola kepada rakan dibelakang. 2. 2. 2.3 Kedua-dua kumpulan akan melakukan undian untuk menenukan pasukan yang akan menjadi pemukul dan pemadang. 1.4 Kumpulan yang akan menjadi pemukul akan memulakan permainan dengan memukul bola dalam kawasan padang yang telah ditanda.LAIN-LAIN AKTIVITI Permainan Pertama Permainan Kategori Murid : Tunnel and Laps : Memukul dan Memadang : 4 Arif (8 orang) 1.4 Pukulan akan dikira batal sekiranya pemukul mencampakkan kayu pemukul selepas membuat pukulan. . 2. 1.0 Pelaksanaan 2.6 Ahli pasukan pemadang yang terakhir yang memegang bola perlu mengangkat bola ke atas sebagai isyarat berhenti kepada pasukan pemukul.3 Pasukan pemadang hanya dibenarkan untuk menangkap dan membaling bola sahaja. 2.2 Satu kumpulan adalah seramai empat orang.1 Pemukul tidak bolah memukul bola melebihi kawasan yang telah ditetapkan.1 Murid dibahagikan kepada dua kumpulan (Pemukul dan Pemadang). 2. 1.0 Peraturan Permainan 1.2 Setiap ahli dalam pasukan pemukul hanya dibenarkan untuk melakukan satu pukulan sahaja.

10 Bilangan mata akan dikira berdasarkan jumlah pusingan yang Berjaya dilakukan. 2.11 Pasukan yang mendapat jumlah pusingan yang paling banyak akan dikira sebagai pemenang. 3.1 Kayu pemukul 3.0 Peralatan 3. 2.9 Permainan diteruskan dengan menukar posisi iaitu pemukul menjadi pemadang dan pemadang menjadi pemukul. 2.3 Bola lembut 3. 2.4 Bip (5) 3.2 Kon (3) 3.5 Marker (8) .2.7 Ahli pasukan pemukul akan dikira mati sekiranya bola yang dipukul Berjaya ditangkap oleh ahli pasukan pemadang sebelum bola itu jatuh.8 Had masa permainan ialah lima (5) minit bagi setiap pasukan.

Permainan ini adalah direka khusus untuk memahirkan pemain dengan asas pukulan yang betul dan mantap. 5.permainan ini adalah menggunakan raket badminton dengan memukul bulu tangkis ke arah dinding agar dapat meneruskan pukulan sebagaimana permainan skuash. Sebagai langkah pengenalan untuk pemain kepada strategi permainan dan dan langkah-langkah yang diperlukan untuk bermain. 2. 4.Permainan Kedua NAMA PERMAINAN : Benten TEMPAT :gelanggang squash. Mata di kira mengikut kiraan permainan pimpong di mana secara bergilir-gilir pemain akan menyambut bulu tangkis secara bergilir-gilir. 3. 3. 2. BILANGAN PEMAIN :2 orang dalam satu masa. Untuk membiasakan pemain dengan cara memegang dan mengawal alatan yang di gunakan untuk bermain seperti raket badminton atau squash. Gunakan gelanggang squash atau tempat yang mempunyai dinding untuk bermain. PENGENALAN: Permainan ini adalah gabungan antara permainan badminton dan skuash. Gunakan dinding sebagai lawan dengan memukul bulu tangkis ke arah dinding seterusnya akan melantun semula.atau Dinding. . CARA BERMAIN: 1. Pukulan tidak boleh kurang dari garisan satu meter jika tidak mata akan di berikan kepada lawan. Gunakan raket badminton untuk bermain Sediakan bulu tangkis yang di gunakan untuk bermain badminton. OBJEKTIF PERMAINAN: 1. Pemain yang gagal membalas pukulan tersebut di kira kalah dan mata akan di berikan kepada lawan. tenis. 6. 7.

.

4. Latihan untuk mendisiplinkan pelajar sebagai langkah untuk memulakan permainan agar mudah untuk melatih sebuah pasukan yang kuat eengan adanya disiplin yang mantap. 2. Adalah satu permainan asas sepakan untuk memperkenalkan kepada para pelajar cara untuk menyepak bola dengan tendangan asas. 2. 5. Seorang di hadapan dan juga seorang di belakang. Sediakan 3 biji bola. . Setiap baris di letakkan 2 biji bola di depan dan di balakang. Adalah suatu strategi untuk para jurulatih untuk mengajar anak didik dan para pelajar tentang sepakan asas dalam permainan asas bola sepak.permainan ini memerlukan 6 biji bola untuk melaksanakannya. OBJEKTIF PERMAINAN: 1. CARA-CARA BERMAIN: 1. kon dan susun kon 3 baris. 4. PENGENALAN: permainan ini adalah satu jenis permainan asas bola sepak dan juga jenis-jenis permainan sepakan. Memahirkan para pelajar dengan sepakan asas sebelum bermain permainan yang sebenar. satu baris memnggunakan 5 kon. Salah seorang pelajar akan menyepak bola ke arah rakannya dan rakannya menyambut bola tersebut. Setiap pelajar di arahkan untuk mancari pasangan masing-masing dalam satu barisan. 3.Permainan Ketiga NAMA PERMAINAN : sepak asas TEMPAT PERMAINAN:Padang bola BILANGAN PEMAIN :6 orang dalam 1 masa. 3.ianya adalah suatu permainan yang digunakan memperkenalkan teknik permainan asas.

melambung dan menyerang dan juga mengelecek kon. Gunakan teknik asas sepakan dalam setiap sepakan.6.sepakan leret. .

mereka perlu berlari ke dalam kawasan selamat untuk memenangi perlawanan. Setiap kumpulan terdiri daripada 4 orang pelajar. B. .Selepas kasut itu berjaya disusun dengan kemas dan tidak terjatuh.Permainan Keempat Nama permainan : Tuju Kasut · Kawasan permainan : gelanggang tenis/padang atau kawasan lapang 20 x 20 · Bil pemain: 8-10 orang sekumpulan.Memastikan gelanggang tidak licin dan bebas daripada benda tajam dan merbahaya.Pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu Kump.Permain Kump.Pemain yang terkena balingan dikira terkeluar dari permainan. A dan Kump.Kump. B perlu mematikan pemain kump A dengan membaling bola kertas dan mengenai pemain kump A.pemain memakai pakaian dan kasut sukan yang sesuai.Kump A dapat mengumpul markah sebanyak 2 mata bagi setiap orang yang selamat (tidak mati sehingga habis permainan) Langkah keselamatan : . · Alatan : bola kertas + 3 kasut + 4 gelung rotan Apresisi permainan Peraturan permainan: . . A perlu menjatuhkan kasut dan berusaha membina semula 3 kasut yang dijatuhkan secara berdiri(menegak) sebelum tekena balingan oleh pihak lawan. . . . . .

. .Saiz gelanggang takraw.   Kump A : Menyerang dengan membina semula kasut.menggunakan bola kertas menggantikan selipar/kasut sebagai peluru (peluru) .Dalam kump A. Kesedaran taktikkal Setiap kumpulan perlu memikirkan strategi untuk menang.Kumpulan yang bertahan ( pembaling bola kertas-kumpulan B) tidak boleh berjalan atau berlari semasa memegang bola kertas. · Kawalan bola Ruang dan masa : . setiap pemain dibenarkan mencuba sebanyak sekali untuk menjatuhkan kasut yang disusun bertiga itu. tenis. futsal dll. . Kump B : Bertahan dan menghalang musuh menyusun kasut. Mereka perlu berhenti dan mencari mangsa ataupun membuka strategi untuk memerangkap lawan. Prinsip pergerakan : · koordinasi mata dan tangan · fokus kepada bola dan kedudukan lawan.Pusingan tamat apabila setiap pemain di dalam kumpulan yang menyerang (kumpulan A) mati ataupun mereka berjaya menyusun semula kasut dan menyelamatkan diri. .Kump A perlu berlari masuk ke dalam kawasan selamat selepas berjaya menyusun semula 3 kasut itu dengan kemas.Pengubahsuaian permainan : Permainan ini diubahsuai daripada permaianan tradisional iaitu: Variasi : .

· Anggarkan jarak lawan sebelum membina semula kasut 2) teknik menahan : antisipasi lawan · perhatikan kedudukan pihak lawan · Perhatikan gerak-geri pihak lawan yang mengambil ingin membina semula kasut · Anggar perlakuan dan pergerakan bola. . Membuat keputusan Apa dan kenapa perlu dilakukan : · Menilai situasi dalam ruang yang ada untuk menyerang · Mengenalpasti ruang kosong dan tangan yang lemah untuk menghantar bola ke arah pihak lawan. Perlaksanaan kemahiran 1) teknik menyerang : menjatuhkan kasut dan seterusnya berusaha membina semula · Perhatikan situasi dan kenalpasti situasi bahaya. Kesan kelemahan pihak lawan : · Hantaran bola ke tempat kosong dan sudut yang sukar. · Bertindak balas daripada perlakuan pihak lawan untuk membuat keputusan.menggunakan taktik menyerang untuk mendapatkan mata. .Menggunakan taktik “menunggu masa sesui” dan tidak membaling terlalu jauh bola kertas yang digunakan untuk mengelakkan pihak lawan daripada mendapatkan mata.Strategi menyusun ahli kumpulan untuk membentuk posisi terbaik sama ada sebagai penyerang ataupun bertahan -boleh menggunakan kepantasan untuk mengelak bola kertas apabila dibaling . · Pemain yang laju dan pantas perlu dimatikan terlebih dahulu · Hantarkan kepada tangan lawan yang lemah.Situasi semasa dan lanjut : .

http://3.com/-1003auKwM2A/T2ls-YYlzJI/AAAAAAAAAUk/NdIumJpUPJc/s1600/balingselipar.jpg .blogspot.bp.

com/2012/04/teaching-games-for-understanding.blogspot.html .Rujukan http://geraldprambudi.html http://pepohonhijauku.com/2011/12/posisi-dan-tugas-dalam-permainan.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful