.

.

.

.

.

.

.

Ramakrišna Dobro je lako činiti od dobrog. Buddha Kao što čvrstu stenu ni najjači vetar pokrenuti ne može. ali teško od dobrog.Čovek postiže savršenstvo pobedom nad svojini čulima. Buddha Što više letimo.. Loše je lako činiti od lošeg. ni kleveta mudra čoveka. tako ni pohvala. koji je ovladao svojim strastima. ali teško od lošeg. Po­ stoji li uopšte nešto nemoguće za onoga. Niče 236 . to manji izgledamo onima koji žive na zemlji.

Vivekananda 237 .Što su okolnosti više protiv tebe. to se jače ispoljava tvoja unutarnja snaga.

U trenutku kada ga izgubiš-raspada se i život.Ako kudiš ovaj svet. pa ćete ljudi rado slediti. Upravo kao što laki povetarac ne može uzburkati moćni okean. 238 . možeš li ga time popraviti? Ne. tako ni ljudska slabost ne može dotaći produhovljenog čoveka. — Pokaži put koji vodi iz tame. carstvu mira u svome srcu. Uspravi se i okreni svome duhu. Od jadanja ne očekuj nikakve pomoći. J . Smireni duh može sve dovesti ponovo u red. time ćešsamo izazvati zabunu. Samopouzdanje je kamen temeljac u životu. S.

Što je tek počelo Uskoro će se završiti. J. Ustaj! Probudi se! I ne spavaj više! S.Besmrtnost zove! Listaj! Probudi se! Život je kao san. 239 .

Ramakrišna. najpre prolazimo telesnu ravan i širimo svoju svest na ravni razuma i. Hatha Joga nije samo nauka o telu.J. Znači. 240 . Vivekananda i ostali duhovni gi­ ganti. konačno. onda je u moći i svakog čoveka i žene da to isto postignu. slobodan oblik. Sa širenjem svesti razvijaju se u nama sve latentne osobine. Strpljenje je ključna reč u Jogi. kao duhovnu svest. koje su ispoljavali jedan Buddha. koja se automatski pretvara u snagu osećanja. Mi razvijamo telesnu snagu.Svest je jedno stanje našega Ja. u snagu du­ ha. S. Isus Nazarećanin. Kada je raznim duhovnim velikanima uspelo da ispolje svoju savršenu prirodu. snagu razuma i. neograni­ čen. Radost zbog naše stalno rastuće svesti doživljavamo kao stanje sreće. strpljenje propraćeno marljivošću i istrajnošću. konačno. Hatha Joga uzima telo za polaznu tačku. razvijamo je u njen nesputan.

da kralj ne može ubiti ni jednog živog stvora. dok drugi misle da je Bog taj. opet." Rekavši to.Susret kralja Parikšita sa Kavlijem Kralj Parikšit. ili ovaploćenje izopačenosti. koji nam šalje sreću ili nesreću. Zatim se okrete biku i reče: „Ti si zaista otelovljenje Vrline — uzeo si telo bika. kažu. čime opravdava svoje podlo ponašanje. Takva okrutnost razljuti kralja i on zapita tog čo­ veka. koje su još drhtale od straha. Sada stojiš još samo na jednoj nozi. čuvši jednog bika da govori. na Istinoljubivosti. ali zapovedi Kavliju da napusti njegovo kraljevstvo. Kralj je razmišljao o žalosnoj sudbini bika i pitao se. plemeniti kralju. koje je od ovih gledišta ispravno. ko je mo­ gao biti toliko svirep da otseče noge jadnoj životinji. okrenu se sa isukanim mačem protiv Kavlija. da smo sami prouzrokovali svoju sreću ili nesreću. Ne sačekavši od­ govor. ili predodređenost ili sudbina. da su zvezde ili položaj planeta taj uzrok. Ljubav prema bli­ žnjem i Istinoljubivost. i poče im govoriti sa toliko dobrote. kravu kao otelotvorenje Majke Zemlje. otelotvorenje Gvozdenog Doba. koji ih je kinjio. 241 . Ali Kavli se baci kralju pred noge i zamoli ga za milost i oproštaj." Kralj se zapanji. neki. Čistotu. zahvaljujemo ti što si nas spasao. kao da mu je spao veo sa očiju i on prepozna bika kao otelovljenje Vrline. Po­ hlepa i Oholost. Ali odjednom mu se učini. Zaista ne znam. rešen da ga ubije. a ovaj čovek. jer je dobro znao. Hteo bi da znaš razlog moje patnje. koji beše ovaploćenje vrline: „O. izgubio si svoje tri noge. dok je stajao jednog dana na obali reke Sarasvati. Kavli. kralj se okrete životinjama. Tvoje četi­ ri noge predstavljaju: Samodisciplinu. drugi tvr­ de. ali ni ja ga ne znam. a čovek. koji od njega zatraži milost i zaštitu. dok je tonuo u duboko razmišljanje o tome što je čuo. Ima toliko razli­ čitih pogleda na stvarne uzroke patnje i bola na ovom svetu. ugleda jednog čoveka kako tuče i kinji ne­ ku kravu i bika. bio je Kavli — oličenje Gvozdenog doba. ali pošto su se u svet uvukle Sumnja. da je ubrzo stekao njihovo poverenje. Tada progo­ vori bik. Kralj se uzdrža. da je zakon Karme jedini uzrok naše sreće ili patnje. gospodar cele Indije. upravo je nameravao da i ovu nogu uništi. Neki kažu. dodavši da je u nje­ govoj kraljevskoj moći da ga za to kazni smrću.

Ljubavi prema bližnjem i Istinoljubivosti. Čistote. ako ljudsko biće neće da ga Kavli savlada. Kralj mu prepusti oblasti Licemernosti. Kralj mu usliši molbu. Oholosti. kralj vrati biku njegove noge. Dakle. Bhagavatam . Pijančenje. gde su vladala četiri poroka: Kockanje. Ali Kavli je hteo još više da proširi svoj po­ sed i zamoli kralja za dalje oblasti. Na kraju. Surevnjivosti i Neprijateljstva. Kavli zamoli kralja da mu prepusti one oblasti svoje kraljevine. Razbludnosti.Međutim. onda mora izbegavati carstva ovih poroka. kako bi mogao čvrsto stajati u vrlinama Samodiscipline. Nečovečno postupanje sa ženama i Svirepost prema životinjama.

Zatim. sedite ili ležite. Sa izdi­ sajem uvucite trbušni zid. ispupčite trbušni zid i ispunite donji deo plu­ ća vazduhom. VEŽBE DISANJA PR AN AJ AM A Radi lakšeg pronalaženja opisa pojedinih vežbi na osnovu „Godišnjeg plana vežbanja Joge". kroz nos udahnite polako dok opuštate dijafragmu. sedite ili lezite. žuči. niže opisane vežbe Pranajame.1. slezini i bubrezima. 243 . Abdominalno (trbušno). Upravite svest na svoja rebra. potiskujući vazduh iz pluća kroz nos. Kod srednjeg disanja vazduhom se ispunjavaju središni delovi pluća. tako da samo trbuh obavlja talasasto kretanje. srednje. kao i asane. Terapeutsko dejstvo: Otklanja pritsak na srce. reguliše rad creva. Posle izdisaja. dok grudi ostaju nepokretne. Kod izdisaja skupljajte rebra terajući time vazduh napolje kroz nos. Terapeutsko dejstvo: Izvanredno olakšanje za srce. Donje ili trbušno disanje obezbeđuje odličnu masažu svim abdominalnim organima. Srednje disanje Stojte. gornje i potpuno jogi disanje Abdominalno (trbušno) disanje Stojte. Kod donjeg ili trbušnog disanja pune se va­ zduhom samo donji delovi pluća. 1. raspoređene su po alfabetskom redosledu. Usmerite svest u predeo pupka. Izdisaj: uvucite trbušni zid što više. Vežbe označene zvezdicom (*) izložene su detaljnije i u većini slučajeva ilustrovane originalnim fotografijama u prvoj knjizi ovog dela pod naslovom: „Joga i sport". dok trbuh i ramena ostaju nepokretni. osvežava cirku­ laciju krvi u jetri. potstiče probavu. udahnite polako kroz nos dok širite rebra bočno na obe strane. trbuhu. Smanjuje visoki krvni pritisak.

Usmeravanjem svesti vitalizirajte čitav svoj trup. srednje i gornje disanje u jedan povezan. stalno prateći njegove talasaste pokrete tokom udisanja i izdsanja. Kod gornjeg disanja trbuh i srednji deo grudnog koša ostaju nepo­ kretni. njzad. uspostavlja ravnotežu između pozi­ tivnih i negativnih strujanja. podignite ključnjače. tj. Kod izdisanja polako spuštajte ramena i istiskujte vazduh iz pluća kroz nos. zatim skupljajte rebra i. nego sa­ mo kratko. Isto tako naglo izdahni­ te i jako uvucite trbuh. otpočnite sa izdisajem (Rečaka) na isti način kao i sa udisanjem. spokojstva i sigurnosti. talasast pokret (Puraka). U tom trenutku. Terapeutsko dejstvo: Potpuno provetrava pluća. koliko vam prija. srednji i gornji delovi pluć­ nih krila nalaze se u ravnomernom kretanju. Kratko i naglo udahnite i isturite istovremeno trbušni zid. Ovo treba uraditi 20 do 30 puta u brzom rit­ mu poput mehova. Posle izdisaja. spuštajte rame­ na dok ispuštate vazduh kroz nos. smiruje celokupni nervni sistem. lako pritiskujući dlanovima delove trbuha u skupljanju. Terapeutsko dejstvo: Jača plućne žlezde (hiluse) i potpuno pročišćava vrhove pluća. kada se trbušni zid već počeo malo povlačiti. Upravite svest na vrhove pluća. smanjuje visoki krvni pritisak i potstiče probavu. povećava priliv kiseonika i hrane u krv. konačno. Agnisara Dhauti Sedeći na petama ili ležeći na leđima. 2. zatim raširite rebra i. Posle izdisaja udišemo polako podižući ključnjače i ramena i puštajući vazduh da ulazi kroz nos i puni gornje delove pluća. Najpre isturite trbuh. 3 x 244 . Između udisaja i izdi­ saja možete zadržavati dah onoliko dugo. polako udišete kroz nos brojeći do osam i spajajući donje.Gornje disanje Stojte. Pri tome trbuh jako uvući. Prilikom potpunog jogi disanja celokupni disajni mehanizam. sedite ili lezite. sa dlanovima na stoma­ ku. Stvara osećanje mira. napravite potpuni izdisaj. Potpuno jogi disanje Stojte. sedite ili lezite. tj. Doživljavate potpunu ravnotežu. reguliše i usporava rad srca. Nemojte nipošto potpuno udahnuti. donji. najpre uvlačite trbušni zid.

Otrovne materije (toksini) nala­ ze svoj prirodni izlaz iz tela putem: 1.Terapeutsko dejstvo: Temeljno čisti krv i svaki organ trbušne duplje. Naglo izdišući kroz usta brzo obuhvatite desno koleno obema rukama. Pora na koži 4. Ponovite 7 — 10 puta u neprekidnom nizu. po redosledu donjim. spustite ruke pored tela na pod. Bhastrika (Mehovi) Ova vežba se sastoji u potpunom jogi disanju sa jedinom razli­ kom što se ne izvodi polako. čime se organizam efikasno oslobađa raznik toksina 245 . Leči di­ jabetes. Otstranjuje konstipaciju i njen mentalni uzrok. nego ubrzanim ritmom. Naglo ispunite pluća potpunim jogi udisajem. zatim rebra i. Znoja Pomoću ove vežbe odvija se proces čišćenja mnogo brže. Ekskrementa 5. 4. Ardha-HA-disanje Ležite potpuno opruženi na leđima. Naglo izdišući kroz usta obuhvatite levo koleno. Udišući podignite ruke i. koja je bogata kiseonikom. Duboko udahnite potpu­ nim jogi disanjem zabacujući ruke iza glave. Sedite s prekrštenim nogama ili na petama i izdahnite. Posle 10 sekun­ di polako udišući opružite desnu nogu na pod. kao i za sporo funkcionisanje jetre. 3 x Terapeutsko dejstvo: Pročišćavanje organa trbušne duplje naizmenično na levoj i desnoj strani. najzad. spuštajući ramena. 2 x Terapeutsko dejstvo: Svaki put kada udahnemo čisti se telo krvlju. Urina 2. Odlična vežba za smetnje u kr­ votoku. a ruke ponovo opružite iza glave. Ne zadržavajući dah brzo izdahnite uvlačeći najpre trbu­ šni zid. srednjim i gornjim udisajem. Izdisanja 3. Odlična vežba za nečistu kožu. 3. izdišući polako kroz nos.

Duboko udahni­ te. Nakon nekoliko sekundi zadržavanja daha. 3 x Terapeutsko dejstvo: Potpomaže povećavanju otpornosti i ja­ čanju volje. HA-disanje u ležećem položaju Ležeći opruženi na leđima udahnite kao pri potpunom jogi di­ sanju. Zadržite dah (od 7 do 30 sec. polako izdišite kroz nos dok opuštate ruke pored tela. Zatim podig­ nite glavu i polako izdahnite. udahnite polako i isto­ vremeno podignite obe ruke ispred sebe. dižući istovremeno ruke polako sve dok ne dodirnu pod iza glave. Terapeutsko dejstvo: Povećava otpornost nervnog sistema. podižući ruke iznad glave i istovremeno opružajući noge naviše i spuštajući ih na pod. 8. Zadržite dah nekoliko sekundi. Zadržite dah 5 sekundi. Zatim. da se odmaraju. hitro ih savite u kolenima i obgrlivši ih pritisnite bedra na trbuh i istovremeno izdahnite stvarajući zvuk „HA". ponovo polako udahnite. Džalandhara-Bandha Sedite sa prekrštenim nogama. dok se naginjete napred. HA-disanje u sedećem stavu Sedite sa prekrštenim nogama ili na petama. a ne glasne žice. stisnite pesnice i dok još uvek za­ državate dah. Tokom izdisaja opustite ruke olabavljene niz telo. Posle nekoliko sekundi odmora. Regeneriše unutarnje organe. 6. Ovaj zvuk „HA" tre­ ba da proizvede brzina izdahnutog vazduha. posle izdisaja. opet ih privucite brzo i ponovite ovaj pokret još jedanput. sa dlanovima okrenutim nagore do visine ramena. 246 .5. privucite ih brzo do ramena. opružite ruke ponovo. Terapeutsko dejstvo: Štiti od trovanja uma i psihe i brzo raspršuje depresivna stanja. Onda snažno i naglo izdahnite kroz otvorena usta. 7. a onda brzo podignite noge.Disanje za jačanje nerava U raskoračnom stavu. Duboko udahnite.) sa bradom pritisnutom na grudi.

Ponavljanjse zvuka AAAAAA.. Odlična vežba za otklanjanje zamora. da je ovaj zvuk prva manifestacija savršenstva Univerzuma i da sa njim počinje stvaranje. Ako ponavljamo izvesne zvuke. puni srce i veliki nervni cen­ tar. Vibriranje zvuka IIIIIIII. udahnite polako. Onda polako izdišite kroz nos dok opuštate ruke niz telo. OM Upravo kao što se svetlosni zrak. solarni pleksus („Sunčev splet"). istovremeno snažno izdahnite kroz usta stvarajući zvuk „HA". prolazeći kroz staklenu pri­ zmu. svaki jogi doživljava istu istinu tokom svog prosvetljenja. uspravljajući se i ponovo po­ dižući ruke okomito iznad glave. razlaže na sedam boja. Po Mantra Jogi...Terapeutsko dejstvo: Pluća se čiste i do poslednjeg delića pu­ tem krvi koja je bogata kiseonikom. a onda. naglo se savijajući napred. dok prstima ne dotaknete pod. 10. prožima čitav nervni sistem i ispunjava ga novom životnom silom. Zatim. A. naročito deluje na jetru i ti­ me regeneriše krv. Ponavljanje zvuka OOOOOO. Terapeutsko dejstvo: Slično kao kod HA-disanja u ležećem položaju.. Udahnite duboko i sa izdisanjem istovremeno 247 .. Sedite sa ukrštenim nogama ili na petama. tako i reč „OM" sadrži u sebi sve osta­ le zvuke.. Sve u Univerzumu stva­ ra i oživljava kreativna sila — Logos. i zatvorite oči. novom životnom silom. 9. Ponavljanje reci „OM" ispunjava ćelo telo novom životnom energijom. Ovaj zvuk pretstavlja stvara­ lačke vibracije koje prožimaju Univerzum i stvaraju svetove. zadržite dah nekoli­ ko sekundi. HA-disanje u stojećem stavu* U raskoračnom stavu napravite potpuni jogi udisaj i istovre­ meno polako dižite ruke okomito iznad glave. onda time izazivamo određena lekovita delovanja u svom organizmu i istovremeno podižemo svoju svest na jedan viši nivo. I. O. sa šakama na kolenima.

koja ga štiti i čini otpor­ nim. takođe otegnuto i u istom tonu.proizvodite zvuk IIIIII.. Izdahnite. brzo tapkajte vrhovima prstiju svoj grudni koš. Zatim.. 12. Kao i kod ostalih vežbi Joge i ovde se može ot­ kloniti uzrok bolesti. s tim što ga ne smete pevati.. Duboko udahnite. reč OOOOMMMM. odlu­ čan i siguran.. Udahnite duboko i pri izdisanju izgovarajte glas AAAAAA. Posle 10-15 sekundi udahnite ponovo duboko. čak i protiv njihovog pogoršanog oblika — bronhijalne astme. Podignite glavu i polako izdišite. Pranajama protiv nedostatka daha (sipnje) Udahnite duboko potpunim jogi udisajem. bradu pritisnite na grudi u udubljenje na grudnoj kosti. već ga morate izgovarati. istiskujući što je moguće više vazduha iz pluća. Kada izdišete po treći put koristite glas OOOOOO. skupljajući sto­ mak i grudni koš. Zračenje ove energije može se meriti osetljivim instrumenti248 .. Terapeutsko dejstvo: Glas postaje kristalno jasan i lep. Posle kraćeg odmora — ponovite vežbu. 3 x Terapeutsko dejstvo: Razvija nam snagu volje i otpornosti.. otegnuto i uvek na istoj visini tona.. Dok udišete veoma polako. 14. Pranajama sa masažom grudi Sedite sa ukrštenim nogama. Zadržava­ jući dah (od 7 do 30 sekundi).. zadržavajući dah oko 7 sekundi lupkajte dlanovima po čitavoj površini svog grudnog koša. 3 x Terapeutsko dejstvo: Ovo je odlična vežba protiv plućnog i bronhijalnog katara. 13. i. Pranajama solarnog pleksusa Ljudsko telo zrači životnom silom. Murča Sedite sa prekrštenim nogama. Osećanje straha nestaje i počinje svesno ispoljavanjc čvrstine duha. 11. na kra­ ju. Izdahnite potpu­ no.

Ponovite 10 puta jedno za drugim. Terapeutsko dejstvo: Otstranjuje toksine iz krvi i povećava imunitet. odvojenim izdisajima. a onda izdišite kroz nos vrlo polako i opušteno.. Ako solarni pleksus ima dovoljno energije. organizam je u stanju da se odupre svim spoljnim uticajima. Izdišući veoma polako usmerite i vodite životnu silu iz pluća kroz ruke i prste u grudni koš. pazeći da se šake ne dodiruju. i to što je moguće finiji i ja­ sniji. poput onih koji se upotrebljavaju u institutima za istraživanje nuklearne energije. 17. da stvarate dug i otegnut glas . Ako ovaj zaštitni energetski zid oslabi. Izvođenje: Ležite opruženi na leđima. 16. u solarni pleksus. Udahnite duboko ispunjavajući pluća životnom silom. nešto više iznad pupka. Zadržite dah (do 10 sekundi).S". malo isturite između usana. 3 x Terapeutsko dejstvo: Jača nerve i povećava snage otpornosti. Izdišite ta­ ko.S" — disanje Sedite sa prekrštenim nogama.ma. da bi savladali otpor. 15. Duboko udahnite.. Jezik. Položite dlanove na grudi. snažno ko­ risteći trbušne. dijafragmatične i porebarne mišiće. telo oboli. Kada se pluća potpuno napune vazduhom počnite izdisanje na sledeći način: priljubite usne tesno uza zube zadržava­ jući samo jedan uzani otvor između njih. Terapeutsko dejstvo: Veoma efikasna vežba protiv zamorenosti. nervoze. nesanice i poremećaja u krvotoku. čiji su nervni centri smešteni kod kič­ menog stuba. 3 x 249 . formiran u obliku cevi. Kroz ovaj mali. . uzani otvor istiskujte vazduh kratkim. Kroz tako formiran jezik u obliku cevi polako udahnite. onda naš organizam postaje izložen delovanju svih spoljnih uticaja i ka­ da se izgubi imunitet. Ponovite 15 — 20 puta. Pročišćavajuće disanje U raskoračnom stavu udišite polako kroz nos kao kod potpu­ nog jogi disanja. Sitali Sedite sa prekrštenim nogama.

18. udišući kroz levu nozdrvu tokom četiri otkucaja srca. Posle snažnog izdisaja zapušite desnu nozdrvu desnim palcem. Sukh-Purvak * (Ugodna pranajama) U Padamasani („Stav lotosa") stavite desni kažiprst na sredinu čela između obrva. kroz nos. što vrh jezika dodiruje nepce sasvim pozadi. ve­ oma polako i potpuno opušteno. Zadržite dah tokom 10 sekundi. Zimi se srne upražnjavati samo u sobi. stavite srednji prst na levu nozdrvu i izdišite kroz desnu nozdr­ vu tokom osam otkucaja. zatvorite desnu nozdrvu i izdišite kroz levu tokom osam otkucaja. Zadržite dah za vreme od 16 otkucaja.Terapeutsko dejstvo: Momentalno opuštanje nerava. 3 x Terapeutsko dejstvo: Isto kao kod prethodne vežbe. Regeneriše kožu i daje izvanredan ten. 19. po­ sle udisaja na desnu nozdrvu tokom četiri otkucaja i zadržavanja daha za vreme od 16 otkucaja. a onda izdišite. Terapeutsko dejstvo: Potstiče mentalne funkcije i duhovnu .. Veoma efikasno deluje pri smetnjama u disanju i radu srca.Sitali"-a samo u tome. Ubrzava eliminaciju toksina (otrovnih materija) u celom organizmu. Otstranjuje iz krvi sve otrovne materije. kao i kod veli­ ke nervoze. čak i smrtono­ sne otrove. Udahnite veoma polako na usta između vrha jezika i nepca. Zadržavajući prste u istom položaju. otvorite desnu nozdr­ vu. Vežbu ponovite oko 7 puta jednu za drugom. Sitkari Razlikuje se od .

3 x Terapeutsko dejstvo: Isto kao i kod prethodne vežbe. Dok izdišete. Po­ novite tri puta. 3. Izdahnite i spustite ruke is­ pred sebe pored tela. a zatim se polako dižite tokom potpunog jogi udisaja. Izdišući spuštajte ruke ispred sebe pored tela.1. Ardha-Bhudžangasana Kleknite na levo koleno tako. Udišući vratite se u uspravan stav. 2. premestite težinu sa levog kolena na desno stopalo i polako spuštajte trup sve dok opruženim rukama na dole ne dodirnete pod. isprsite se i uvucite trbuh. podižući ruke iznad glave dok se dlanovi ne sastave. vratite se u početni stav. Izdišući savijajte se na desnu stranu. Posle odmora — ponovite. Odlična vežba protiv krutosti. Terapeutsko dejstvo: Povećava se i održava savitljivost i gip­ kost svih sklopova kostiju u telu. Pojačani krvotok u predelu grudi. Izdišući. 3 x Terapeutsko dejstvo: Povećava nam gipkost i sprečava stvara­ nje masnih naslaga u predelu kičme. Udišite duboko. Napravite potpuni jogi udisaj. pa ponovo udišite dok se uspravljate. povijajte se unazad koliko možete sa lako savijenim kolenima. Dok udišete. da Vam desna noga ostane napred sa uspravnom potkolenicom. dok se savijate na levu stranu. a onda promenite stopala. lica i mozga deluje odlično protiv umora. Ponovo izdišite. dok udišete podižite ruke iznad glave dok se dlanovi ne sastave. Ostanite tako 3 — 7 sekundi ne dišući. . Ardha-Čandrasana II Stojeći uspravno u raskoračnom stavu. Ardha-Čandrasana I Stojte uspravno sa sastavljenim stopalima. samo izraženije. Kičmu držite uspravno.

Sa dubokim trbušnim disanjem obezbeđujete srcu normalan rad. Terapeutsko dejstvo: Otstranjuj deformitete kičme i blago­ tvorno deluje na celi nervni sistem. okrećući i glavu u istu stranu. jedanput levo. udahnite duboko. Udišući. Svest usmerite u kičmu. umesto obe odjednom. Terapeutsko dejstvo: Samopouzdanje. 6. da desna noga leži vodoravno na podu. 3X Terapeutsko dcjstvo: Snažno potstiče rad štitne žlezde. Levu ruku opružite nazad i levom ša­ kom uhvatite svoje levo koleno. Jača nerve. stavljajući taban na pod. samo što se podiže jedna. Zatim prebacite levo stopalo preko desnog be­ dra. koje stoji uspravno. Okrenite grudi na levu stranu i stavi­ te desnu ruku ispred levog kolena. Posle izvedite ovu vežbu u suprotnu stanu. i obuhvati­ te levi gležanj desnom šakom. Kod osoba sa usporenom probavom snažni pokreti želuca stimulisaće ceo unutarnji deo organizma. Odmah nastavite dalje. Ardha-Salabhasana II* Izvodi se na isti način kao i Salbhasana. Ardha-Matsjendrasana 1* Podvucite desnu petu pod levo bedro tako. odlučnost i istrajnost. Pri izdisanju podignite noge i kukove i stopala spustite na pod što dalje preko desnog ramena. 5. Dišite ravnomernim ritmom i osta­ nite u ovom položaju dok Vam je prijatno. pa druga noga. Vratite se ponovo u ležeći položaj opruženi na le­ đima. Ova se vežba posebno preporučuje protiv konstipacije. a posebno peristaltiku creva. 252 . Ardha-Halasana Ležeći na leđima potpuno opušteni. jedanput desno.4. Izdišući premestite stopala što dalje preko levog ramena. opružite noge i stopala preko glave po podu. Držite kičmu pravo bez ikakvog uvrtanja i koristite potpuno jogi disanje. Polako uvrćite kičmu u levu stranu. pa opet de­ sno i onda levo. 7. Ardha-Matsjendrasana II* Ovo je lakša varijanta prethodne vežbe.

253 . a onda ponovo se vratite u opruženi položaj na leđima. nepo­ sredno pored kukova. kratko trbušno disanje. Zatim. Bhegasana Ova asana je izrazito pogodna za vežbanje zglobova i poveća­ nje Vaše gipkosti. ispod ramena. Ležeći na trbuhu sa savijenim kolenima. ravnomerno. položite obe šake. Poduprite kukove šakama. napnite mišiće leđa i podižite dalje ramena i trup sve više i više unazad bez pomoći ru­ ku. a onda opustite stopala. 3 x Terapeutsko dejstvo: Koncentrisani priliv krvi u lice i mozak potpuno uklanja umor. Ova vežba je preko potrebna za glavobolju koju izaziva niski krvni pritisak. s dlanovima na podu. U me­ đuvremenu dišite polako. ali manjeg intenziteta. a onda polako izdišite vraćajući se u početni položaj. uhvati­ te oba stopala za nožne prste i pritisnite ih nekoliko puta. Otprilike posle 30 sekundi vratite noge u okomit položaj. Još tokom izdisaja privucite kolena dok ne dodirnu čelo. Ova vežba zahteva mnogo manje napora. Terapeutsko dejstvo: Regeneriše ceo abdomen i trup. Ostanite u ovom položaju zadržavajući dah 7 — 12 sekundi. Sa potpunim jogi udisanjem polako izdižite glavu što je moguće više.Terapeutsko dejstvo: Isto kao i kod Salabhasane. Prazne moždane nervne ćelije po­ novo se pune životnom silom. Ponovite šest puta. usled slabe cirkulacije krvi u mozgu. a noge ostaju skupljene. 8. opružite noge i šake stavite pod čelo radi odmora. 9. 3 x 10. Ardha-Sarvangasana Ležite opruženi na leđima i potpuno opustite telo. kao i za osećaj vrtoglavice. na tlo. Udahnite duboko i kada izdišete podignite noge i kukove okomito nagore. Bhudžangasana* Ležeći sa licem okrenutim prema podu.

ali pozadi ispod ramena. Privucite kolena.11. Ostanite kraće vreme u ovom položaju. Ubrzo zatim izdišite i vraćaj­ te se polako u početni položaj. Bru-Madja-Drišti i Nasagra-Drišti Sedeći u Padamasani udahnite duboko. bubrege. 3 x 254 . Pročišćava zapušene nozdrve. 3 x 14. Odmorite se i na najmanji znak zamora i upražnjavajte Nasagra-Drišti. 13. Duboko udišući izdižite glavu i grudi što je moguće više i istovremeno savijajte noge u kolenima dok stopalima ne dotaknete potiljak. 3 x 12. krsta i trbuh. ravnomerno dišući. oslonivši čelo na pesnice. Lezite opruženi na leđima. krsta i grudi što je više moguće. Čakrasana Ovom vežbom stičemo potpunu kontrolu nad kičmom. Pogledajte takođe poglavlje „Vežbe očiju" i „Trataka". tačku iznad nosnog korena. Bhudžangendrasana Odlična masaža za ganglije. Sedite na podu između peta sa razmaknutim kolenima. Sna­ žna cirkulacija krvi kroz kičmu potpuno otstranjuje umor. ležite opruženi na leđima i pot­ puno se opustite. Šake takođe stavite na pod. U ovoj vežbi posmatrajte vrh svoga nosa i ostanite u ovom položaju. a zatim dišite ravnomerno i fiksirajte pogledom tačku između obrva. sedeći na petama. Po­ sle nekoliko sekundi spustite telo. vrat i kičmeni stub. Duboko udišući. Šaka­ ma obuhvatite pete ili gležnjeve. dok se ne zamorite. U tom položaju dišite polako i duboko. Pozi­ tivna i negativna životna strujanja. Dhritjasana Ova vežba jača karlicu. u kojem se odmarale. Lezite na trbuh sa šakama ispod ramena. a stopala u što je moguće većem razmaku stavite na pod. odnosno solarna i lunarna ener­ gija. Duboko udišući podižite ćelo telo dok ne formira most. nagnite se napred. Otklanja umor u krstima. dišući duboko. Izdišući sastavite kolena i stopala i. tj. nazvane HA-THA. izdižite karlicu. dovode se u ravnotežu. koje ste stavili jednu na drugu. a glavu opustite unazad.

Udišući duboko. dok Vam je leva okomito podignuta. Vežbu ponovite tri puta uzastopno. Ekapadahastasana I Iz čučnja. Dišite veoma relaksirano. 17. a onda se odmorite. Istovremeno okrenite desno rame nadole. kao i za oblikovanje lepe linije i lepote. Sedite sa savijenom desnom nogom u kolenu. tako da levi taban dodiruje unutarnju stranu desnog bedra. nagnuti se napred i odmoriti se. pozitivna i negativna strujanja životne sile u celom telu i povećanjem stepena otpornosti stvaramo prirodni imunitet u svom telu. a levom nogom savijenom u kolenu. Isto ponovi­ te sa levom nogom. a levo nagore. Držite levi gležanj šakama. 3 x 18. Kod sledećeg udisaja podignite levu nogu. a pri izdisaju je spustite na pod. Dišite usporeno i duboko. Dolasana Ova se vežba preporučuje za vitaliziranje celoga tela putem naše svesti. opružite noge u kolenima. Dok udišete podignite desnu nogu visoko. . glavu. grudi i noge što je više moguće. Zatim. sa dlanovima na podu. Ponovite vežbu sa desnom nogom.15. a pri izdisaju spustite je na pod. Lezite na sto­ mak sa napred opruženim rukama. Zatim se nagnite preko desne noge i uhvatite šakama stopalo ili gležanj. 3 x 255 . Iste pokrete ponovite još dva puta. Izdišući vratite se polako u početni položaj sa opruženim rukama. dodirujući čelo levim kolenom. Džanusirasana u vodoravnom položaju Sedite sa desnom nogom opruženom što više u desnu stranu. podižite ruke. Džanusirasana u okomitom položaju Ovom vežbom dovodimo u savršenu ravnotežu solarnu i lunarnu energiju. sedeći na petama. 3 x 16.

15 — 20 sekundi. Terapeutsko dejstvo: Odlična vežba za jačanje kičme i krsta. jer pojačava krvotok u zglobovima. Vežbajte naizmenično sa levom i desnom rukom. ruku i leđa. Isto to ponovne još jednom i sa desnom i sa levom nogom. dišući veoma relaksirano. Ostanite u ovom položaju oko 20 sekundi. ispravite noge u kolenima. lepo ga oblikuje i daje mu lepotu. oštro savijen. Isti pokret ponoviti sa levom nogom u levu stra­ nu. Gomukhasana Ovom vežbom jačamo mišiće ramena. a on­ da se vratite u početni položaj i ležite potpuno opušteni.19. nego samo bočno. Isto uradite na suprotnu stranu. po strani). sa ra­ širenim nogama. Lezite na leđa i opružite levu ruku iznad glave na pod. stomak. dok nam zglobovi gornjeg dela tela postaju gipki. pokazuje nagore. 3 x Terapeutsko dejstvo: Kukovi. da desni lakat. Ostanite u ovom položaju. Sedeći na petama stavite levu ruku odozdo i pozadi na leđa i levu šaku uhvatite desnom odozgo i iza leđa tako. a pri izdisaju spustite je na pod. sedcei na petama. 20. Halasana — Varijanta Ležeći na leđima podižite noge i kukove preko i iza glave sve dok stopalima ne dotaknete pod. Gokarnasana Ova vežba prožima telo svešću. Udišući podignite desnu nogu bočno u desnu stranu. 22. Zatim se odmorite. Ova vežba je pravi melem za reumatične bolove. 256 . krsta i noge izloženi su jakom naprezanju. Ekapadahastasana II Iz čučnja. dišući duboko i ravnomerno. sa dlanovima na podu. tako da obe noge obrazuju prav ugao (= 90°). De­ snom šakom uhvatite desno stopalo i povlačite ga u desnu stranu na pod. (Pazite da nogu ne dižete nazad. 3 x 21.

Duboko udišući opružite ru­ ke iza glave na pod. Izdahnite i stavite šake na kolena. karlicu i noge. pritisnite tr­ buh pesnicama i savite se napred do poda. Posle dubokog udisa­ ja. dišući za to vreme polako i duboko. Podignite desno koleno i obuhvatite gležanj obema šakama. 3 x Terapeutsko dejstvo: Za osobe koje imaju tegobe sa kičmom ovo je izvanredna vežba. Uspravljajući se ponovo. 26. Opružite zatim nogu u njenoj punoj dužini tokom 7 do 10 sekundi. Tokom zadržavanja daha istežite celo telo što je više moguće. ukoliko je moguće. čelom dotaći pod. 3 x Terapeutsko dejstvo: Izavnredno efikasna vežba za kičmu. 3 x Terapeutsko dejstvo: Intenzivan pritisak na stomak otstranjuje krv u tom delu. 3 x Terapeutsko dejstvo: Povećava samopouzdanje i sigurnost. Hastapadasana Sedite sa široko razmaknutim nogama. Ostanite tako oko 10 se­ kundi. Osobe sa sedećim načinom života ili rada treba da upražnjavaju ovu vežbu svakodnevno. Dok izdišete. držeći se za gležnjeve. Posle 5 — 6 sekundi uspravite se pono­ vo i opušteni dišite duboko. saviti se napred i. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu Sedeći na petama udahnite duboko. 257 .23. Onda ponovi­ te vežbu sa levom nogom. snažna cirkulacija krvi regeneriše sve organe u trbušnoj duplji. udahnite duboko. Odmorite se. Prilikom vraćanja u uspravni položaj. Jastikasana — stav štapa Lezite potpuno opruženi na leđa. ne dišući. od vrhova prstiju do nožnih palčeva. Posle 10 — 20 sekundi sa izdisanjem vratiti ruke pored tela. krsta. pomoću koje se svaki pršljen rasteže i opušta. pri izdisanju. 24. 25. Hastapadangustasana Stojte uspravno.

Joga-Mudra — Varijanta I Izvodi se isto kao i prethodna vežba. Pokušajte podići stopala sa po­ da. Joga-Mudra — Varijanta II Sedeći na petama udahnite. samo što su ruke podig­ nute okomito iza leđa. Udi­ šući opet se uspravite i ostanite uspravno i tokom izdisaja. Sastavite šake iza leđa. sa sklopljenim šakama. Oslonite kolena na laktove i prenesite težinu tela na nadlaktice i laktove. Ponovite vežbu uzastopno 3 — 4 puta. Konasana Stojite uspravno. a onda privu­ cite kolena i odmarajte se položivši šake i čelo na njih. dodirnite čelom koleno. stavite dlanove na pod ispred sebe. Dišite duboko i opušteno. 3 x 29. dok su Vam ruke oslonjene na pod iza leđa. 30. držeći šake na leđima. što će Vam i uspeti posle malo vežbe. Kaa-kaasana — stav gavrana Ova vežba Vam povećava osećaj za ravnotežu. ukoliko Vam bude moguće. ali ispunite samo polovinu pluća. kao i odlučnost. U čučnju na nožnim prstima sa rastavljenim nogama. 31. Posle 10 sekundi ponovo se uspravite i tek onda izdahnite. a tokom izdisanja vratite se u se­ deći položaj. 3 x 258 . Dok udišete po­ dignite kukove što je moguće više. Duboko udahnite i dok izdišete sagnite se preko desnog kolena i. Udišući pono­ vo se uspravite i tokom izdisaja sagnite se preko levog kolena. Zadržavajući dah nagnite se napred dok Vam čelo ne dodirne pod. 3 x 28. osećaj sigurno­ sti. 3 x Terapeutsko dejstvo: U vitaliziranju kičme ova vežba ima glavnu ulogu. u raskoračnom stavu.27. Katikasana Sedite na podu sa opruženim nogama i sastavljenim stopali­ ma.

Posle 5 — 7 sekundi ponovo udahnite i izdahnite. bradom pritisnite grudi i istovremeno zatvorite (stegnite) čmarni mišić (analni sfinkter). Maha-Mudra Sedite sa opruženom desnom i savijenom u kolenu levom no­ gom. a što je najvažnije. U Indi­ ji se upražnjava i Mantra-Joga radi telesnog zdravlja. jetru. Snažno izdišući dobro uvucite trbuh. poremećaje pankreasa. Mantra-Joga Razvijanje energije putem zvuka zove se Mantra-Joga. Međutim.Terapeutsko delovanje: Jača unutarnje organe i pročišćava lenji želudac. Nagnite se preko desne noge i uhvatite stopalo te noge obema šakama. pritiskivanje bradom = Džalandhara-Bandha. 32. 33. za vreme menstrualnog perioda ovu vežbu treba izbegavati. Lauliki-Joga Sedeći na petama stavite dlanove na trbuh. U dišući duboko ispupčite stomak. a pri izdisanju ponovo pritišćite trbuh s leva na desno. zatvaranje analnog mišića = Mula-Bandha. 3 x Terapeutsko delovanje: Povećava nam snagu volje i koncen­ tracije i razvija nam odlučnost. povećavanja 259 . tako da taban levog stopala dodiruje unutarnju stranu de­ snog bedra. Uvlačenje trbuha = UddijanaBandha. i creva. Duboko udahnite. Istu vežbu ponovite i na levu stranu. 34. 3 x Terapeutsko dejstvo: Za sve organe trbušne duplje ova vežba obezbeđuje jednu od najboljih masaža. Udišući ponovo isturite trbuh. a onda se nagnite napred i odmorite. Preporučuje se za preterano lučenje želudačne kiseline. Ponovite 7 — 10 puta. Kod izdisanja jako pritišćite celi trbušni zid dla­ novima s leva na desno. dijabetes i za­ čepljenje (konstipaciju).

ne­ posredno pred spavanje. Upravo kao što biljku zalivamo u korenu. konstruktivne utiske. — Savršeno zdravlje i snaga. — Ja sam svestan i u telu i u duhu. Mir i spokojstvo. krsta ostaju na podu. Ponovite vežbu sa levom nogom u levu stranu. vitalnost i slobodu u svakom pogledu. sa zatvorenim očima. Svakodnevni utisci kroz razmišljanja. Udišući spustite de­ snu nogu u desnu stranu na pod. ubrzo se i mirimo sa povijenim leđima. Lezite na le­ đa i držite noge okomito. — Savršena ravnoteža i u telu i u duhu. Ja se ne bojim. isključite sve misli i osećanja. Ja sam slobodan. — Moja snaga volje raste svakog trenutka. Sedite uspravno. Mir i spokojstvo. Ja sam slobodan. Ko se bavi Jogom nastoji da skuplja pozitivne. 3 x 260 . — Uzrok svakog poremećaja u organizmu nestaje. 35. (Primeniti samo kada je potrebno. Ove sugestuje možete izgovarati tokom vežbanja. — Mir i spokojstvo. razgovore. rad i postupke skupljaju se u našoj podsvesti. kao i bolo­ ve u krstima. Ja se ne bojim. usled lenosti i opuštenosti.sposobnosti koncentracije i buđenja latentnih psihičkih centara. — Moja snaga otpornosti povećava se svakog trenutka. Ova vežba jača kičmu i rasterećuje krsta. Koncentrišite se na svoje „JA" u središtu srca i ponavljaj­ te tiho ili poluglasno sledeće misli: — Ja sam slobodan od svih stega.) — Ja se ne bojim. Upražnjavajte ih svakodnevno. Natapadasaria Posle izvesnog broja godina počinjemo zanemarivati svoje dr­ žanje i. Ugnuta krsta izazivaju osećaj zamora u leđima. Izdišući ponovo je okomito us­ pravite. ili u postelji. dobre. tako i ove misli deluju. — Ja ispoljavam život i u telu i u duhu. darujući nam snagu.

Ponovite vežbu sa drugom nogom. opustite se. Duboko udahnite. potstiču se unutar­ nji organi na pravilan rad. U čuč­ nju na nožnim prstima. uspravi­ te se u sedeći stav i izdahnite. sa šakama koje dodiruju pod s jedne i dru­ ge strane tela. Natašira-Vadžrasana Ovom vežbom razvijamo odlučnost i osećaj čvrstine. Sedite na petama sa šakama na kolenima. levom šakom obuhvatite levo stopalo i lako se nagnite napred. a pri izdisaju sedite opet na pete i vratite šake na kolena. Nataradžasana Odlična vežba za ravnotežu i koncentraciju. Sa udisajem ponovo se uspravite. prebacite levo stopalo na desno bedro i nastavite sedeti na desnoj peti. 261 . Duboko dišući. 3 x 38. opruživši desnu ruku. podignite ruke iznad glave i uspravite se do klečećeg stava. Dišući relaksirano. 3 x 37. Padangustasana Za razvijanje naše moći koncentracije i introspekcije. uspravite se u sedeći stav i izdišući nagnite se sada preko desne noge. 3X Terapeutsko dejstvo: Pored jačanja kičme. podignite ruke po strani ne­ što niže od visine ramena. nego se nagnuti). 3 x 39. dodirujući čelom koleno. Duboko udahnite. kleče­ ći nagnite se čitavim telom unazad. Udahnite.36. a pri izdisaju savite se preko leve noge. Dišite veoma relaksirano i ostanite nekoliko sekundi u ovom položaju. Tokom izdisaja. Isto ponovite sa desnom no­ gom. Paršva-Bhunamanasana Sedite sa široko razmaknutim nogama i sklopljenim šakama iza leđa. što više možete (nipošto se ne savijati. — Stojte na de­ snoj nozi.

42.40. Udišući obe noge noge ponovo uspravite. dlano­ ve sklopite neposredno iznad glave. a ruke opružite po­ red tela. ova izvanredno snažna masaža regeneriše sve unutarnje organe. Ova vežba ima isto dejstvo kao i prethodna. 3 x Terapeutsko dejstvo: Usled snažnog istiskivanja krvi. Pavanamuktasana u sedećem stavu Sedite na pod i labavo obuhvatite kolena. 41. kako bi se vratila u pređašnji položaj. Odmorite se stavljajući šake i čelo na kolena. u potpunosti se leči. Udišite duboko i još uvek držite kolena labavo. do kraja privucite k sebi. i jakog priliva krvi kod udisaja i opuštanja kole­ na. Opružite noge i odmori­ te se. Pavanamuktasana Ležite na leđa i obuhvatite ovlaš kolena. a onda se odmorite. Udahnite i olabavite svoj obuhvat na kolenima. Ponovite vežbu oko deset puta uzastopce. 43. 262 . 3x Terapeutsko dejstvo: Povećava nam snagu volje i otpornosti. Paršva-Padakalanasana Ležeći na leđima podignite noge okomito. poremećaj koji truje čitav organizam i izaziva njego­ vu degeneraciju. 3 x Terapeutsko dejstvo: Jača noge i povećava odlučnost. pa izdišući obe noge spustite u desnu stranu na pod. Isto tako i dijabetes i pore­ mećaji u bubrezima. Parvatasana — stav planine Sedite sa prekrštenim nogama ili na petama. Udahnite. a pri izdisaju ponovo ih snažno. Udahnite. a pri izdisaju snažno ih privucite. Zadržavajući dah opružite ru­ ke visoko iznad glave i ostanite oko 7 sekundi u ovom položaju. Udahnite duboko i pri izdisaju snažno privucite kolena šakama na grudi. kada su kolena privučena. a kod izdisaja obe noge spustite u levu stranu na pod. Ponovite vežbu tri puta uzastopno. Pri izdisaju položite dlanove na kolena. Konstipacija. Pono­ vite uzastopno 7 — 10 puta.

podignite okomito noge i kuko­ ve u stav sveće. Spustite se u ležeći položaj i odmorite se. Ostanite u ovom položaju 3 — 5 sekundi. Tokom relaksiranog disanja. Terapeutsko dejstvo: Ovom vežbom ostvarujemo potpuni od­ mor našeg nervnog sistema. Savasana* Lezite na leđa sa rukama opruženim uz telo. Najbolja vežba protiv nesanice. Šakama i dalje podupirete kukove. Posle dva do tri puta spustite se u početni položaj i odmorite se. Održava gipkost tela. izdišući istovremeno. a onda se vratite u početni stav. i podig­ nite glavu. 263 . grudni koš i gornji deo leđa. Usredsredite svest u srce. jako savijajući nogu u kolenu. 45. naročito krsta. Terapeutsko dejstvo: Jača svaki kičmeni pršljen. Bez naprezanja usporite disa­ nje što je više moguće. 3 x Kada ovladate ovom vežbom. a zatim i levu. Nakon nekoliko sekundi vratite desnu nogu u okomit položaj. pokušajte vrlo oprezno u tre­ nutku kada je desno stopalo na podu. Počinjući od stopala opustite sve mišiće. sastavljenim pe­ tama i potpuno opruženim nogama. Sarvangasana — Varijanta Ležeći na leđima. pri izdisaju.44. To­ kom udisanja sklopite šake iza leđa. pridržavajući šakama kukove. mamm 46. Jedan minut ovakvog aktivnog odmora ravan je jednom času spavanja. da spustite i levo pored nje­ ga. Ponovite isto i sa levom nogom. desnim stopalom dotaknite tlo. Terapeutsko dejstvo: Jak pritisak u predelu bubrega temeljno čisti naslage toksina i otpadnih materija u bubreziezima. sa opruženim rukama. Sarpasana Lezite licem okrenutim prema podu sa šakama ispod čela. grudi i opružene ruke što je moguće više.

Posle 20 — 30 se­ kundi odmorite se. trbuh dobija direktnu masažu. 264 . nagnite se napred i šakama obuhvatite nožne članke. Njeno psihičko dejstvo se ispoljava u povećanoj moći in­ trospekcije i izuzetnoj snazi koncentracije. kamena u žuči i bubrezima primenjuje se ova vežba sa velikim uspehom. opružite se ponovo na leđa i odmorite se. Osobe koje naprežu svoje grlo. 48. Podiginte noge okomito i pri tome dišite polako. Izdišući. u crevima. Posle 5 — 7 se­ kundi duboko udahnite. uvideće da im ova vežba izvanredno koristi. obolenja grla i tonzilitisa. jer izaziva snažnu cirkulaciju krvi u grlu. odlučnost. naročito. 3 x Terapeutsko dejstvo: Povećava nam otpornost. 3 x Terapeutsko dejstvo: Usled pritiska na čitav abdomen. Tokom udisaja uprite donjim delom jezika (jezik je izvijen) snažno u nepce. Simhasana Sedite sa prekrštenim nogama ili na petama. Udišući opružite ruke iza glave. Stambhasana Sedite sa privučenim kolenima i šakama na podu iza leđa. snagu volje i koncentracije 49. indirektnu masažu. jetri i. U slučajevima prekomernog lučenja želudačne kiseline. kroz otvorena usta ispružite jezik što više možete. dok su Vam šake oslonjene na kolena. Terapeutsko dejstvo: Jedna od najefikasnijih vežbi za suzbija­ nje nazeba i kijavice. Glas postaje kristalno jasan. položivši šake i čelo na kolena. Tadaghi-Mudra Ležite opruženi na leđima. a pri izdisaju uspravite trup.47. dobija još jednu. kao na pri­ mer predavači i pevači. a pošto dolazi i do jakog uvlačenja trbu­ ha. Bez disanja uvucite duboko stomak. Ovom vežbom povećava­ mo stepen svoje unutarnje otpornosti i povećanom probavnom temperaturom eliminišemo svaki zastoj u želucu.

Izdišući sada dotakni­ te levom šakom desno stopalo. 3 X 265 . Udahnite dubo­ ko. izdišite i opustite ruke pored tela sa dlanovima na dole. Krv. Izdišući sagnitc se napred. Sa malo vežbe uspećete držati stalno otvorene oči. Udišući ponovo se uspravite sa opruženim. bogata kiseonikom. a gornji deo tela okrenite u desnu stranu. odnosno usmeravajte životnu silu direktno u oči. prema iskustvima jogija. povećava i našu moć introspekcije. (b) U raskoračnom stavu. Psihič­ ko delovanje ove vežbe ogleda se u povećanju samostalnosti i nepo­ srednosti.50. uništavajuće na sva očna oboljenja. Tcrapeutsko dejstvo: Pravilnim. Ova vežba. kao i naslage masti. sa jako izdignutom glavom. podignite ruke do visine ramena. opruženim rukama. stojeći uspravno i udišući duboko. pa ponovo nastavite vežbu. Ostanite u tom položaju nekoliko se­ kundi. Nastojte da Vam oči budu otvorene dokle možete izdržati bez treptanja. kao i našu sigurnost i samopouzdanje. ne dišući. Pri izdisaju. zatvorite ih na trenutak. desnom šakom dodirnite levo stopalo i istovremeno okrenite gornji deo tela jako u levu stranu. 51. pored toga. svesnim disanjem usmerava se prana (životna sila) u oči putem nerava koji ih vitaliziraju. Trikonasana — Varijanta (a) Stojte uspravno sa sastavljenim stopalima. Zato ona deluje. cirkuliše kroz arterije od centra prema perife­ riji i otstranjuje toksine. sa svakim udisa­ jem crpite. i vrho­ vima prstiju dodirnite pod. sa dlanovima okrenutim nagore. 3 x Terapeutsko dejstvo: Snažan krvotok u kukovima i leđima otstranjuje eventualna štetna taloženja. Trataka Sedite sa prekrštenim nogama i fiksirajte pogledom neku malu tačku na zidu pred Vama. Udišući ponovo se us­ pravite. Stalno otvorenih očiju. Stojte uspravno i odmorite se. podignutim ru­ kama. Duboko udišući uspravite se i onda izdahnite. sa podignutim. Tek kada Vas oči zapeku. bez treptanja. Pomoću ove vežbe dolazi najbrže do regeneracije očiju. i do 5 minuta.

udišući uspravite se sa ispruženim podignutim rukama. bubrega 266 . desno koleno je jako savijeno. 3 x Terapeutsko dejstvo: Ova vežba omogućuje bočno gibanje kičme. duboko udišući. a levu ruku opružite preko glave. 3 x 53. Levo koleno jako savite. Udahnite du­ boko. Udahnite duboko. pritajeni u organizmu. a desnu ruku opružite preko glave. Uddijana-Bandha — Varijanta Stojite uspravno u raskoračnom stavu. izdahnite i ruke spreda opustite niz telo. a sa izdisajem levom šakom dotaknite desno stopalo. Pršljenovi su izloženi bočnim priti­ scima i istezanju. a onda duboko udahnite i odmorite se. U slučajevima spuštenog želuca. Nakon 5 sekundi. paralelno sa tlom. Bočni mišići i kičma napajaju se životnom snagom. Uddijana-Bandha u čučnju U čučnju udahnite duboko i posle snažnog izdisaja jako uvucite trbuh. u kojem se naizmenično zatežu i opuštaju bočni mišići tru­ pa. 3 x Terapeutsko dejstvo: Zahvaljujući snažnom uvlačenju dija­ fragme. kičma stiče potrebnu gipkost i dola­ zi u pravilan odnos sa kostima kukova i mišićnim sistemom. podvrgnuti procesu raspada­ nja.(c) U raskoračnom stavu. Po­ sle snažnog izdisaja. podignutim rukama i pri izdisanju spustite ruke i odmorite se. uspravite se sa opruženim. 52. Mnoge latentne infekcije otstranjuju se iz organizma. da ruke i noge formiraju slovo . ovom vežbom se obezbeđuje izvanredna indirektna masa­ ža organa trbušne duplje.X". s obzirom da su toksini. jako uvucite stomak i opružite ruke koso iznad glave tako. a zatim se odmorite. Posle 5 se­ kundi. Na taj način.. paralelno sa podom. a u savijanju učestvu­ ju svi leđni mišići. stojeći uspravno izdišite i povijajući se desnom šakom dotaknite levo stopalo. Ubr­ zava se potpuno ozdravljenje posle zaraznih obolenja. koji drže pršljenove kičme. Trup se zateže i na levu i na desnu stranu. Zadržite dah 7 — 10 sekundi.

postignuti su ovom vežbom najbolji rezulta­ ti. Sve smetnje i obolenja ovih organa nestaju. Ostanite u ovom položaju 5 — 10 sekundi. Vežba se preporučuje i dečacima i mladićima sa čestim ejakulacijama. Sedeći na peta­ ma. položite čelo na pesnice i odmorite se. podignite krsta i kukove što više možete. sagnite se napred da bi uhvatili članak na nozi. Ustrasana — stav kamile Sedite na petama sa sastavljenim stopalima.i. bubrezi i creva regenerišu se i jačaju. Ova vežba se naročito preporučuje dijabetičarima. nagnite se napred. Urdva-Pasčimotanasana U sedećem položaju. držeći noge. Nakon 5 se­ kundi odmorite se sa ponovo privučenim kolenima. obuhvatite ša­ kama gležnjeve i opružite noge okomito u vis. Držeći nožne članke šakama. slezina. Želudac. Nastojte čelom do­ dirnuti desno koleno. Pri izdisanju. 55. 3 x 267 . 56. 3 x Terapeutsko dejstvo: Ogroman pritisak u predelu trbuha isti­ skuje veliku količinu krvi iz unutarnjih organa. Po­ boljšava probavu. Odlična je i za uklanjanje naslaga masti na trbuhu i kukovima. Kada se telo vrati u stav mirovanja. Ovladava se funkcijom pankreasa (gušterače). još uvek izdišući. Potstiče pretvaranje ili sublimaciju seksualne energije. dotaknite čelom opružena kolena. 3 x Terapeutsko dejstvo: Odlična vežba protiv naslaga masti na stomaku i kukovima. Tokom izdisaja ponovite vežbu sa levom nogom. Zatim udahnite dok spuštate desnu nogu i uspravite se. sa privučenim kolenima. krv bogata kiseonikom naglo pokulja kroz velike krvne sudove. Dok uzdišete podignite opruženu desnu nogu i. materice. 54. nazvane arcus aortae (luk aorte) i aorta abdominalis (trbušna aorta). Uttha-Džanusirasana U stojećem stavu sa sastavljenim stopalima duboko udahnite. kod žena. duboko dišući. okomito. Potstiče se oksidacija u organizmu i time do­ lazi do zdrave probave. Od­ morite se malo. jetra. dišući polako i duboko.

Odlič­ na vežba za disajne i srčane tegobe. 3 x Terapeutsko dejstvo: Kao što i samo ime kaže. podbočivši čelo pesnicama. Vadžrasana — stav dijamanta Sedeći na petama nagnite se unazad i položite laktove na tlo iza leđa. Sa malo vežbe uspećete podići stomak i kukove tako. opružajući ruke iznad glave sa sklopljenim dlanovima. Zamor u očima i mozgu brzo prestaje. Obuhvatite kukove šakama i podignite ih što više možete. u grudnom košu. Poboljšava vid. 3X 268 . Vadžroli-Mudra U sedećem stavu sa privučenim kolenima postavite dlanove ispred sebe i pored tela na pod. izdržljivost i odlučnost. Istovremeno zabacite glavu unazad i dotaknite pod. a udišući ponovo ga vratite u sredinu. Posle izvesnog vremena. Udišući gornji deo tela polako vratite u sredinu. u štitastoj žlezdi. 58. Pri izdi­ saju polako okrenite gornji deo tela nadesno. Razvija sa­ mopouzdanje i sigurnost. ponovo privucite kolena i odmo­ rite se položivši šake i čelo na kolena. 59. pokušajte po­ ložiti šake na gornji deo bedara. ali je zato utoliko jači u organima trbušne duplje. Kada Vam to uspe. a istovremeno povećavamo svoju otpor­ nost. izdahnite i odmorite se sa dlanovima na kolenima.Terapeutsko dejstvo: Jača sve mišiće leđa i nogu. 57. Vakrasana — Varijanta U sedećem stavu sa široko raširenim nogama udahnite dubo­ ko. da formiraju most. izdišući okrenite ga nalevo. U donjem delu tela krvotok je ograničen. Dišite ravnomerno. ova vežba daje našem telu gipku čvrstinu jednog dijamanta. u licu i u mozgu. Ravnomerno dišući podignite opružene noge. Posle dvadesetak sekundi. nagnite se napred i odmorite se. 3 x Terapeutsko dejstvo: Ovom vežbom razvijamo snagu volje.

dodirujući čelom levo koleno. sa raširenim nogama i dlanovima na podu iza leđa. a isto tako i glavu. sa šakama na podu. Vežbe stomaka i nožnih mišića Sledeće vežbe su veoma korisne za jačanje trbuha. spuštajući krsta nadole dok ne postanu ugnuta. krsta i kukova: (a) Ležeći opruženi na leđima. 60. Ovo ponovite 4 — 5 pu­ ta uzastopno. Kod izdisaja. Pri izdisaju polako se vratite na pod i lezite opruženi na leđima. Pri izdisaju privucite desno koleno do čela. čime otstranjujemo umor i nervozu. nagnite se napred i podbočite čelo pesnicama. a pri izdisaju ponovo se uspravite u sedeći položaj i podignite okomito levu nogu. Udišući ponovo podignite desnu nogu unazad. koji je če­ sto suviše zapostavljen. Sedeći na petama. duboko udahnite. 3 x (b) U sedećcm položaju. 3X (d) Ponovo u klečećem stavu. udahnite. i dodirujući čelom koleno. ne pokrećući telo ni napred ni nazad. sa šakama na podu. držeći šakama nožni članak. 3 x (c) U klečećem stavu. karlice. koje ste stavili jednu na drugu. dok udišete podignite desnu nogu unazad. Udišući lezite ponovo na leđa. Dok izdišete uspravite se u sedeći položaj i podignite opruženu desnu nogu oko­ mito u vis. Udišući lezite na leđa i odmorite se. ali vrlo polako i oprezno. snažno uvucite trbuh. a istovremeno podižući glavu.Terapeutsko dejstvo: Važni nervni centri u kičmi pune se ži­ votnom silom. krsta podignite. a glavu spustite. Odmorite se uz duboko trbušno di­ sanje. a 269 . Tokom udisanja podignite krsta i kukove što više možete.

stavljajući prvo petu. a kod izdisaja nagnite se napred i odmorite se. tokom izdisa­ ja nagnite se napred dok dlanovima. Udišući ponovo se uspravite.kod izdisaja spustite koleno na pod. Vežbe stopala Oni. Hodajte po sobi. a zatim u već opisani stav odmaranja. a izdišući opet se napred nagnite i sve ovo ponovite 3 — 5 puta uzastopno. 3x (e) Odlična vežba za sve zglobove u telu. a pri izdisaju provucite levu nogu ispred sebe i čelom dodirnite levo koleno. 270 . Isto uradite i sa levom nogom. koji se bave ovim intenzivnim treningom Hatha Joge. treba da upražnjavaju svakodnevno vežbe stopala nekoliko minuta dnevno. Pri izdisaju provucite desnu nogu između ruku tako. Zatim koračajte normalno. svejedno u koje doba dana. (f) U stojećem stavu. da je potpuno opružite ispred sebe. a onda se odmo­ rite. U klečećem stavu sa šakama na podu udahnite du­ boko. sa sastavljenim stopa­ lima. Zatim se uspravite i sastavite stopala. tj. sa jako raširenim nogama. da gornji deo tela i ruke budu paralelne sa podom. Za opuštenu kožu na kukovima i za uklanjanje naslaga masti na stomaku ova vežba je veoma korisna. U stojećem stavu. pa ta­ ban i na kraju prste na pod. otprilike jedan minut. tokom udisaja opružiti ruke iznad glave. Ostanite dišući u ovom položaju 5 — 10 sekundi. a pri izdisaju nagnu­ ti se gornjim delom tela napred i opružiti se tako. 61. Čelom dotaknite desno koleno i udišući vratite desnu nogu u početni stav. samo na vrhovima prstiju. laktovima i čelom ne dotaknete tlo. Ponovite vežbu i vratite se u početni stav. Udišući vratite levu nogu u početni stav. 3 x (g) Ovo je odlična vežba za jačanje kičmenog stuba i za pore­ mećaje i bolove u krstima. pri tome se zadnjica malo pomera unazad.

odnosno dotičite tlo samo petom i nožnim palcem. a kukove pridržavajte šakama. 271 . Zatim polako opružite telo sve dok Vam se cela težina ne prenese na ramena. Rezultat je usmeravanje svesti u sve delove leđa. da se nagnete napred. Odlična vežba za proširene vene. Ostanite u ovom položaju oko jedan minut. Tabani treba da budu jako savijeni u lu­ ku. jedna trešnja. Onda podignite kukove što više možete i po­ lako hodajte na sve četiri (stopala napred!). a zatim deset koraka nazad. Posle 20 do 30 koraka ponovo hodajte normalno. prožeto svešću i uvek relaksirano. 3X Terapeutsko dejstvo: Smiruje i jača tiroidnu žlezdu. tj. Onda hodajte na ivicama tabana ukrućenih kolena. nogu i grudi. ruku. Posle kraćeg odmora sa dubokim disa­ njem. pa tabanom i naj­ zad prstima na pod. Dišite ravnomerno. (b) Jedna varijanta iste vežbe sastoji se u tome. po mogućstvu sa ukrućenim kolenima. a onda se odmori­ te ležeći na leđima i dišući relaksirano. 62. recimo. raširena stopala i spuštena stopala. Terapeutsko dejstvo: „Telo živi kada ga njegova psiha proži­ ma životom. Terapeutsko dejstvo: Ove vežbe stopala koriguju ravne taba­ ne. ali se moraju svakodnevno upražnjavati. ukrutivši kolena. Telo postaje neverovatno gipko. Brzo osvežava moždane nervne ćelije. položite dlanove na pod i na sve četiri hodate po sobi. Vežbe za jačanje kičme (a) U sedećem položaju sa privučenim kolenima položite dla­ nove na pod iza leđa. Viparita-Karani — Varijanta Ležeći na leđima podignite noge u vis. načinivši deset koraka. stupajući prvo petom." Ovo kretanje na sve četiri vitalizira leđa i svaki poje­ dini mišić. 63. kako bih ispod njih bio otvor kroz koji može proći.Posle jednog minuta hodajte samo na petama. Posle jednog minuta kora­ čajte opet normalno. Zatim hodajte sa lučno savijenim stopalima. sa ukrućenim kolenima i podignutim nožnim prstima. a kolena uhvatite šaka­ ma. ponovite vežbu.

Vrikšasana — Varijanta Sedeći na petama položite dlanove na tlo pored kolena. Levo stopalo postavite na desno bedro ili koleno. Posle 30 sekundi vratite se u sedeći položaj na petama. Dišite ravnomerno.64. 65. Ima osvcžavajuće delovanje na mozak. tj. . Ispružite ruke iznad glave sa sklopljenim dlanovima. u vis tako da dođete u stoj na glavi. Povećava osećaj ravnoteže. Podig­ nite noge. Stavi­ te glavu na neki mekan jastuk ispred sebe i opružite kolena. 3 x Terapeutsko dejstvo: Odlična vežba za fizičku i psihičku rav­ notežu. desno stopalo stavite na levo bedro. Vrikšasana — stav drveta Stanite uspravno. Nagnite se napred i odmorite se sa čelom na pesnicama. tako i psihičke. kako fizičke. Ravnomerno dišite. Posle trideset sekundi izvršite promenu. 3 x Osobe sa oštećenjem kičme ne smeju ni u kom slučaju upražnjavati ovu vežbu. jednu za drugom. Terapeutsko dejstvo: Ovo je vežba za jačanje kičmenog stuba. koja razvija i našu moć koncentracije.

a ka­ snije će to trajati i po čitav dan. Ja sam uvek slobodni. na neki jastuk. ako Vam je tako neudobno. Ovakvo stanje se lako postiže upražnjavanjem meditacije. večita bit. Ponavljajte u mislima: „Ja nisam telo. ili. omogućavajući Vam da razlikujete i najmanje pojedinosti u svim stvarima. Opustite ramena. Jake osobe ne znaju za strah. niti osećanja. koje su nam na raspolaganju. Ja nisam pet čula. Upravo kao što telu dajemo hranu. Telo je spoljni omotač VLASTITOG JA koje je čisto i savršeno. niti um. ni ukus. BUDITE STANJE SAVRŠENOG MIRA. Ramakrišne. Održavajte normalni ritam disanja. Život nam može biti lepši. ili na petama na nekoj prostirci.3. Čitajte učenja Buddhe. Vremenom će ova navika stvoriti atmosferu mira i čistote oko Vas. Vivekanande." 273 . a ne njihovi robovi. ali ispravite kičmu. postaje­ mo svesni stvaralačkih snaga. ja sam večno prisutni. bilo gde se nalazili. ako svojim uzburkanim osećanjima budemo gospodari. negoraničena. posvećujući 10 — 15 minuta dnevno ovoj navici okretanja svog uma svojoj unutrašnjosti. Uživajući atribute snage i ne znajući za strah. KAKO TREBA MEDITIRATI Sedite na pod. Okrenite svoj um svojoj unutrašnjosti i izjednačite se sa samim SOBOM. kao i potencijalne moći koju posedujemo. tako i potsvesti treba da obezbeđujemo dobre utiske. M E D I T A C I J A Održavajte stanje smirenosti u svim svojim poduhvatima: smi­ rena osoba može sve postići. Ja nisam ni vid. Dlanove položite na kolena. one mogu delati i živeti na ovom svetu prema svojim željama. Ja sam beskrajna. Počnite i završite dan meditacijom. ni sluh. sa prekrštenirh nogama. Ramana Maharši-a itd. Tek kada stavimo pod svoju kontrolu sile koje se rasipaju. JA SAM KOJI JE­ SAM. na ne­ koj stolici. ni govor.

Tako će rad i mudrost biti isto. Meditacija će. Pomoću introspekcije um stiče postojanost. Ova sva­ kodnevna navika omogućiće Vam da razlikujete što je bitno. 274 . vremenom. izgrađeni um slediće pravi put. duh će nam uvek biti smiren. Ako ne zauzdate svoj um. vrline i poroka itd. kada ste u stanju jasno videti razliku između bit­ nog i nebitnog. Iako živimo u ovom svetu i izvršavamo svoje dužno­ sti. postati Vaše normalno stanje. istine i neistine.Ponavljanje ovih misli omogućiće Vam da naučite svoj um da Vas sluša. Meditacija je jedini način sticanja moći razlikovanja. „U sukobu između glave i srca izaberi srce. A onaj. našao je mir i sreću. koji je došao do istine. kasnije." kaže Vivekananda. jer. čak i tokom rada. Sposobnost razli­ kovanja nastaje. Ove mi­ sli su važne samo u početku. čula će Vas pobediti.

Ne treba mnogo obraćati pažnje na pričanja ljudi. ako se mora brinuti o njihovoj pohvali ili osudi. ZA SVAKU S E D M I C U V E Ž B A N J A PO JEDNA MISAO VODILJA ZA MEDITIRANJE Neka se u Vašem mozgu formiraju smele i neustrašive misli. Nikada se u životu neće postići nešto veliko.4. ropstvo u slobodu i smrtonosno u životvorno. budu prožeta ovim mislima. J. -S. kao i sva Vaša dela. Vivekananda 275 . i neka svaki dah koji udahnete. svaka reč koju izgovorite. To je način da se pretvori slabost u snagu.

Želim učitelja.Ne želim učitelja koji će na mene uticati. Dok im ruke vredno rade u zajednici. J. koji će me naučiti. bilo da rade ili ne. glave im ostaju trezvene u povučenosti. Ramana Maharši 276 . da ne dozvolim da se na mene utiče. Napredniji učenici postepeno doživ­ ljavaju sve veći osećaj sreće. Samo je najmlađim početnicima potrebno posebno slobodno vreme za njihove meditacije. s.

izvan svega. Biti jedno sa univerzumom. to je besmrtnost! Najlepše Upanišade • 277 . Ko vidi svuda jedinstvo pobedio je zabludu i zabrinutost. Ti. Čula ga ne mogu dostići. ali ono se ne kreće. Prosvetljenost znači: naći vlastito Ja u celom univerzumu. koje bitiše iz samog sebe i otkad je večnosti stvara svet. bez kostiju. koji tražim istinu. ali ono je blizu. Neznalica misli da se naše Ja kreće. koje čuvaš. koja počiva u tebi. Nezna­ lici ono izgleda veoma udaljeno. čisto i nedirnuto zlom. ono je brže od mi­ sli. mi­ slilac. lice istine zastrto je tvojim zlatnim diskom. Ono je vidovnjak. Tajnu besmrtnosti dokučuje samo onaj koji je čista srca. Ko vidi sva bića u Sebi i samog Sebe u svim bićima. a ipak je. to sam ja. Naše pravo Ja je sveprisutno. savršeno. najviše na svetu. O Sunce. Ukloni ga. Suština. taj više ne mrzi. kada. Bez našeg Ja nema života. Jedino. utonuo u najdublju me­ ditaciju. Nepokretno. mogao videti svu krasotu istine. bez tela. jer je uvek ispred njih. Ono je u svemu. spozna: vlastito Ja u meni i Brahman (Apsolutno) izvan su jedno. kako bih ja.Naše pravo Ja Naše pravo Ja je jedinstveno. Stojeći mirno prestiže sve što se kreće. blistavo Sunce. blistajuće. bdiš i vladaš nebom i zemljom — O. koje si izvor života za sva stvorenja — zastri svoju svetlost i skupi svoje zrake! Neka me tvoj divni oblik pogleda kroz svoju mi­ lost. bez mesa.

J. neizbežno će proi­ zvesti svoje dobro dejstvo. koje ne truju samo Vaš sopstveni život. J. onakve kakve biste želeli videti kako se ostvaruju na delotvornoj ravni. veća nego sama reč. „zar ne vidite. Tada ćete shvatiti istinitost Vivekanandinih reči: „Ako je materija moćna. iznosite uzvišene mi­ sli. Jogiji kažu. „Nemojte nikome prebacivati njegove nedostatke". koliko se i sam trudi da napreduje. Dobre misli. ma kako nevažne izgledale. da je misao najveća sila u telu. Budite hrabri i znajte. da Vi sami kroji­ te svoju sudbinu. mržnje ili gneva. naš učitelj. Umesto da sejete neodgovorne misli. Neopi­ sivo je zlo koje će ti pričiniti. Sa nešto malo istrajnosti uskoro ćete ovladati svojim mi­ slima. Bavite se zdravim mislima. govorio je. nego i život onih oko Vas. onda je misao svemoćna. njihova razorna snaga deluje na tvoje sopstveno telo i na tvoj sopstveni duh. Ona je snažnija od svake fizičke sile. 278 . jer ona pretstavlja jednu transcedentalnu snagu koja prožima čitav svemir. umesto da Vam odmažu. zagospodarite svojim mislima i budite svesni moći koju posedujete. ma koliko to malo bilo?" S. S. koje će Vam onda pomagati.Ako nosiš u sebi misli zlobe.

Vivekananda . koji može zaustaviti zahuktale konje. a mir. ali jak je onaj. To svako može. biti akti­ van — to je lako. Šta zahteva veću snagu — popuštanje ili obuzdavanje? Ko je smiren. Popusti uzde i konji će odjuriti sa tobom. Smirena osoba gospodari svojim duhovnim snagama.Sačuvati mir pretstavlja najveće ispoljavanje snage. ne znači da je tup. naprotiv. Aktivnost ispoljava samo neznatnu. nadmoćnu snagu.

koje sam snivao. pusti dani približe svome kra­ ju. a onda ću zalupiti za so­ bom ova zemaljska vrata i otpočeti svoj let u beskonačno. smejaću se snovima. J. moji su dani izbrojani i JA sam ih izbrojao kroz svoje že­ lje. odluke i dela. 280 . A kada se ovi sivi.Da. S.

onda sa savršenim mirom posmatramo čitavu panora­ mu ovog sveta. Uzdignimo se na višu ravan. sve izvire iz celine. Vivekananda 281 . ako poznajemo svoju univerzal­ nu prirodu. iz zajedničke sve­ prisutne suštine.Svaki deo je kao celina.

kakva je kazna za ovaj propust. M: Strpljenje. S ri Ramana Maharši 282 . a on mu nije uzvratio pravom merom. što više strpljenja! Trpeljivost i što više trpeljivosti.Jedan vatreni pristalica Maharšija bio je uzbuđen. zato što je neko u gradu s nipodaštavanjem govorio o njegovom učitelju. Upitao je učitelja.

Vivekananda 283 . žarku želju da budemo slobodni i pomoć nekoga. Ramakrišna Ako imamo tri najveća „nebeska dara": ljudsko telo. ali njihova sadržina je ova bit. onda je naše oslobođenje sigurno. Ljudi i ostala bića izgledaju mi kao šuplja tela. koji je taj cilj postigao i može nam pokazati put. kao sve.Da li znate kako vidim bit univerzuma? Vidim je kao celinu. koja po­ kreću svoje glave i udove.

koje se ne rađa i ne umire. sve dok Vam ne uđe u krv. sveznajuće. Vivekananda Ono. dok ne postane Vaša kost i meso. dok ga ne osetite u svakoj kapi svoje krvi. što je beskrajno. Prema tome treba težiti da se spo­ zna samo beskonačno. je prava sreća. samo beskonačno je sreća. večito blistavo JA. onda je misao svemoćna.„Prvo što treba da čujete to je vaše Ja. Ponavljajte to sebi danju i noću. oplemeniti samom snagom ove misli. Neka Vaše telo prožme ova jedina ideja: „Ja sam apsolutno čisto. Upanišade 284 . nema sreće u konač­ nom. preobra­ ziti." Slušajte dan i noć da ste Vi to JA. svemoguće." Sva Vaša dela će se uveličati. Ako je materija moćna.

ostali samo pridržavaju uzde. Vivekananda Zaista živimo sretno kada ne mrzimo one. Veruj u ove reči i bićeš svemoćan. zli ljudi se ne vide kao strele odapete u noći. poput trkačkih kola. Ko drži pod uzdom rastući gnev. njega ja nazivam pravim vozačem. kao snežne planine. koji nas mrze! Među ljudima koji nas mrze mi boravimo slobodni od mržnje! Dobri ljudi se vide izdaleka. Budha 285 .Nema oskudice. nema bede koju ne bi mogao otkloniti svešću o snazi duha u sebi.

raskinućeš im okove i pomoći celom narodu. Tako ćeš učiniti najveće dobro masama. ljudi će biti ubeđeni u ono. Vivekananda 286 . za koje smatraš da nisu istinite. da ćeš steći neizmernu snagu. ako služiš Istini. pred kojom se ljudi neće usuditi da u tvom prisustvu kažu stvari.Budi uveren. uprkos iskušenjima da je se odrekneš. što im ti bude rekao. a da od nje ne otstupiš. Ako budeš strogo služio Istini tokom četrnaest godina.

J. S. Da stvara sudbine I kovitla usude u beskraju 1 smeje se kada se raspu zraci izlazećeg sunca Bacajući njihov pepeo na obale Nekih zaboravljenih svetova. 287 .Čovek! Kakva moćna misao! Iz beskonačnosti izbačen Da nadgleda igru života i smrti.

donesite svetlosti! Svetlost treba da obasja svakoga! Zadatak neće biti ispunjen. tako i najopasnije greške beže od čoveka koji zrači ljubavlju. Tiruvalluvar 288 . Zato donesite svetlost svima. jer je njima potrebnija. Donesite svetlost siromašnima i donesite još više svetlosti bogatima. jer je ogromna taština obrazovanja našega vremena. Donesite sve­ tlost neznalicama i još više svetlosti obrazovanima. Vivekanada Kao što tama beži od svetlosti. sve dok svi ne dospeju do sreće.Unesite puno svetlosti u svet! Svetlosti.

S. Nesalomivom voljom pretvori u dela Zahteve svog jedinog vođe.Prokrči sam svoj sopstveni put I odvažno koračaj dobro odmerenim korakom. Svog vrhovnog zakona. 289 . svog vlastitog Ja. J.

Ako ne razumeš sebe. pravac. da se vaš stav prema ljudima. koje tragaoci za istinom ne treba da razmatraju. težiti da slede vaše me­ ditacije. kakva je ko­ rist od nastojanja da razumeš svet? Ovo je pitanje. * Ne treba zapostaviti rad u životu. odraziće se na vašim delima. pa će se budućnost sama o sebi brinuti. sama po sebi. ko je u zabludi. obmana. Kada meditirate na pravilan način. da se izrazi ista misao. nađi istinu o sebi.Razgovori sa Sri Ramana Maharšijem Pitanje: Šta je najbolje što mogu uraditi za obezbeđenje budućnosti? Maharši: Vodi računa o sadašnjosti. čiji si i ti jedan deo. događajima i predmetima po­ stepeno menja. možete posle nastaviti sa ispunjavanjem svojih dužnosti. onda izazvana umna strujanja nastaviće svoj tok i usred vašeg rada. * Kakav si ti. To je kao da posto­ je dva načina. takav je i svet. Ako želite meditirati jedan ili dva časa dnevno. pa ćeš biti u bo­ ljem položaju da shvatiš istinu o svetu. 290 . Kako budete napredovali uvidećete. Prvo. Vaša dela će. Ljudi uvek hoće da znaju šta je zabluda. lupajući gla­ vu nad takvim pitanjima. Pitanje: Šta je zabluda? Maharši: Ko je u zabludi? — Utvrdite to i nestaće zablude. Maja. Ljudi rasipaju snagu. a ne proveravaju. koji ste uzeli u medi­ taciji.

Vi ste zaista sretni! Približavate se svom cilju. jer težite da se oslobodite ropstva ne­ znanja i postignete savršenu sreću. kao što su ptici potrebna njena oba krila. Kroz Vas i Vaš naraštaj je postao prosvećen. Bez njih čovek ne može nikada dostići najviši grozd iz kojeg teče nektar slobode. Reč snage dolazi iz čistote i ćutanja. znaj da je čoveku potrebno oslobođenje od stra­ sti i moć razlikovanja istine od neistine. Vivekandnda 291 . postigao je više od či­ tavog niza propovednika. Sankaracharya Čovek. O. koji je sebe potpuno prosvetio. mudrače.

da stalnim razmišljanjem o svesti čovek i sam postaje svestan. Ramakrišna .Da li znate pravo značenje reci Buddha? Ona znači.

niti im ide ususret. Obraća pažnju i na najmanje stvari. on je gospodar znanja. Džuang Dzi . ne kuje planove. a da ne bude ranjen. a ipak je neiscrpan i bora­ vi u dubini svoga Ja. On ne tra­ ži stvari. Zato može savladati svet. a ipak je kao da nema ništa. ali ne zadržava njihovu sliku. on ih održava. ne bavi se trgovinom.Najveći od svih ljudi koristi svoje srce kao ogledalo. Ostaje skroman. Do kraja prima sve što mu život pruži. Nije rob svoje slave.

. S. što nam je potrebno.Duh koji je ispunjen istinom mora usmeriti svoje delanje kraj­ njem cilju. koji nas u časovima samoće uči onome. Patnja je najomraženiji učitelj. J. Sve sa­ zri u svoje vreme i donese plod u određenom trenutku. ne raspline se u večnosti. što učinimo. Mahatma Gandhi Ništa od onoga.

Stoga. Primanje poklona znači gublje­ nje naše duhovne nezavisnosti i zapadanje u ropstvo. Vivekananda Čoveka oblikuju okolnosti. S. a upravo je on taj koji ih uzrokuje. 295 .Osoba koja prima poklone duhovno je pod uticajem darodavca i tako postaje lako povodljiva. ne pri­ majte poklone. J.

Otac je imao dva sina. da bi izučavali Vede. da li su čitali Vedante. niti je činio i najmanji pokušaj da nešto kaže. ali mla­ dić je sedeo kao da je zanemeo. Otac mu reče: „Vidim da si spoznao šta je Brahman! Možeš se vratiti svom radu. odgovori: „O. već određuješ Beskonačno pojmovima konačnog." I onda poče da navodi tekstove iz Veda. primljeni su u krug brahmačarja (učenika Veda) i povereni brizi jednog uči­ telja. Tada ih otac upita. Tada progovori otac: „Ništa se ne može reći o Apsolutnom i Bezuslovnom! Čim progovoriš o tome. Apsolutno pojmovima relativnog. Ja znam sve o tome." Onda postavi mlađem sinu isto pitanje. koji je citirao Vede i druge filozofske spise. Bezuslovno pojmovima uslovnog. Tvoje ćutanje govori rečitije od na­ vođenja stotina stihova i pozivanja na stotine autoriteta. Nije izgovorio ni jednu reč. zapitao ih je: „Šta je Brahman?" Stariji. to se ne može shvatiti pomoću izgovorene reči ili snagom razuma. to je tako i ovako. oče. Kada su dovoljno bili odrasli. Posle duže otsustnosti vratili su se kući. Kad su mu odgovorili potvrdno. Ramakrišna 296 . pošto su završili studi­ je. O.

Kada je upecao ribu. već se sav predade pecanju. naiđe jedan avadhuta (putujući kaluđer) i zapita: „Brate. okrete se i reče: „Šta rekoste. poštovani?" Kaluđer mu se pokloni i reče: „Poštovani. budite moj guru (učitelj). sve dok ne okončam svoju meditaciju!" Ramakrišna 297 .Dok je neki čovek pecao ribu pored ribnjaka. koji put vodi do tog i log mesta?" Upravo tada plovak pokaza. dozvolite da sledim Vaš primer i ne obraćam ni na šta pažnju. Kada utonem u razmišljanje o najvišoj Suštini. Zato čovek ne odgovori. da riba poče oprezno da grize.

Sva spoljna podučavanja su uzaludna. da bi imala vrednosti. koja je ikada postojala i koja će ikada postojati. sve dok se unutarnji učitelj ne probudi. Moraju dovesti do otvaranja knjige sopstvenog srca. Ti si najveća knjiga. Vivekananda 298 . beskonačna riznica svega što jeste.Zaroni u samoga sebe i donesi Upanišade iz samoga Sebe.

J. voljeno moje. u beskraju.I neka te ponese pesma moja. I poleti nevidljivim krilima noći od zvezde ka zvezdi. da ti oči otvori. u zemlju snova mojih. voljeno moje. Napuštajući zagrljaj sna kroz mnoge svetove brodi. 299 . Da bi se u zlatnom odsjaju zore vratio opet domu svome Gde te netaknuta lepota jutra čeka. S.

Patnju treba uvek posmatrati u pozitivnom svetlu. J. Ispoljavanje naše neograničene i univerzalne prirode je velika borba života. Cilj čovekovog života je ispoljiti sa­ vršenstvo. E. koje u sebi nosimo. može da govori tvoje Ja. Hojč 300 . Na patnju treba gledati kao na svoje teškoće na­ pretka. jer bez nje nema napretka. Kada je telo mirno.Život je rast i napredak. S.

Aktivnost. koju pravilno ostvarimo.Aktivnost. donosi slobodu. donosi slobodu. i zaplovićeš lako prema slobodi. E. I jedno i drugo je bolje od izbegavanja aktivnosti. od koje se pravilno uzdržimo. Hojč 301 . Bhagavad Gita Rastereti svoj brod od strasti i mržnje. o mornaru.

ali ona je uvek naše pravo Ja. Vivekanada Kako je to neizmerna sreća napredovati i moći se razvijati pre­ ma savršenstvu! Vrati se u mislima u svoju prošlost i uporedi je sa svojom sadašnjošću. 302 . J. pa ćeš shvatiti dugi proces razvoja kroz koji si prošao. Isus. što odgovara na tvoje moli­ tve. Možemo je nazvati Buddha. Naše celokupno. Samo unutrašnji napredak čini čoveka sretnim. Alah. Krišna. Jehova. međutim. S.Tvoja sopstvena volja je jedino. pravo znanje počiva samo na našem sopstvenom iskustvu. pojedincu se pojavljuje prerušena u obliku raznih religioznih koncepcija. Agni.

Nije ljubav slepa. postoji li veća snaga od pravog morala i karaktera? S. nego u njenim visokomoralnim ljudima. Postoji samo posmatranje. da sna­ gom svog primera probudi prave moralne snage jednog naroda. J. Prava ljubav oslobađa od požude i moralnog slepila. Sri Ramana Maharši Snaga jedne nacije ne počiva u njenoj armiji. 303 .Učenik: Kako mogu ovladati svojim umom? Maharši: Kada. Nekolicina takvih je dovoljna. spoznaš samoga Sebe. onda nema uma kojim treba ovladati. J. Ljude oslepe čulne želje. S. Uostalom. već strast.

Sri Ramakrišna U središtu svake postojeće religije stoji po jedan veliki učitelj. Njihovi zakoni su sveobuhvatni i upravljaju čovekovim unutrašnjim razvitkom. S.Krišna igra na petoglavoj zmiji. nego čoveka stavljaju u središte evolucije i uzdižu ga do njegove najviše granice — do savršenstva. 304 . Vede su jedine svete nauke. koji propoveda svoju istinu. koje se ne zasnivaju na nekoj određenoj ličnosti ili spisima. koja uzdiže čoveka u okviru njegovog posebnog uverenja. Pet čula pod vladavinom duha Poštuj oboje: i duh i materijalni oblik. a mase ga slede. Stoga se one smatraju za univerzalnu religiju-filozofiju. Bez učitelja raspada se zgrada religije. Vede otkrivaju čoveku njegovo najskrivenije biće — bez obzira kojoj veri pripadao — i pomažu mu da ostvari svoj cilj. kao i vidljivi simbol. inherentu misao isto tako. J.

Ko može da svoje animalne snage pretvori u duhovne moći, taj sakuplja neizmernu energiju u sebi. Svaki napredak se zasniva na ovladavanju animalnim silama u nama. Popustiš li ovim silama, nemilosrdno će te oboriti; a uspeš li da ih pretvoriš u dohovne sna­ ge, onda će one preobraziti čoveka u savršeno biće. S. J.

305

Ko je slep? Ko uživa u onome, što ne bi smeo činiti. Ko je gluv? Ko ne sluša spasonosne reči. Ko je nem? Ko u pravo vreme ne zna ništa lepo da kaže. Indiske poslovice Ako je neko već uspeo da se rodi kao ljudsko biće, onda bi bi­ la šteta, da svoj ljudski život upropasti lošim i besmislenim postup­ cima, a onda da završi svoj bedni život smrću. Tagpo Lhadje Prava misao može pokrenuti nebo i zemlju. Kineska poslovica 306

Vrlina uzdržljivosti je od najveće važnosti za svakog. Samo onaj ne propada, koji poseduje ovu vrlinu. Kada se slon pusti da ide slobodno, on počne da čupa drveće i grmlje, ali čim ga gonič bocne badljem po glavi, on se umiri; isto tako i um, kad nije pod kontrolom, neobuzdano bludi u izobilju nekorisnih misli, ali se odmah umiri, kada ga ubode badalj prave moći razlikovanja dobra i zla. Sri Ramakrišna

307

Tvoj način mišljenja u oblasti duha treba da je isto tako racio­ nalan, kao i u svakodnevnim stvarima. Praktični život zahteva ra­ cionalno mišljenje. Duhovni život zahteva hiljadu puta više racio­ nalnog, preciznog i dobro zasnovanog mišljenja. S. J. Meditacija je izvanredna pomoć, jer to je jedina prilika kada zaista možemo pomoći sami sebi. S. J. 308

Šta je put do savršenstva? Istinoljubivost. Kada je čovek voljen? Kada je bez taštine. Mahabharata 309 . Čime mora ovladati da bi izbegao brigu? Svojim mislima. Kako će čovek naći sreću? Pravilnim ponašanjem.

A šta je lakše od toga? Bhagavan Ramana Mahrši 310 .Naše Ja ne samo da je najlakše spoznati. nego izvan njega i ne­ ma ničeg drugog da se spozna. Sve što je potrebno za ostvarenje i spoznaju samoga Sebe jeste biti miran.

J. Kuda li počneš prepoznavati savršenstvo u čoveku. Niko nije rođen tako nisko. misaonog čoveka. nemu životinju. da savršenstvo prožima sve: prozirni kristal. S. 311 . Ko se uzdiže dolazi iz dubine. kada shvatiš. nasmejani cvet. da tvoje usavršavanje tek onda počinje.Pokušaj da shvatiš. J. S. da ne bi mogao da se uzdiže.

i to onoliko veliki. može na­ novo postati talas. kao talas može biti samo ograničen. Vivekananda 312 . A kada je postao more. Prestani sebe izjednačavati sa lažnim i znaj: ti si slobodan. koliko želi.Bezgraničan može postati talas samo kada se vrati u more.

pobeđuje sve. a to je neznanje. O.Postoji jedna nečistota koja prevazilazi sve nečistote. Mahabharata 313 . Dhammapada Ko ne obraća pažnju na zle reči drugih. mudri. odbaci tu nečistotu i budi slobodan od svih nečistota.

S. J. 314 .Onaj koji vidi cilj ne može izgubiti put.

Učenik: Da li samoća pomaže vežbanju? Maharši: Šta podrazumevate pod samoćom? Učenik: Biti daleko od drugih. Čak i u samoći postoji stalan strah od nametljivaca. Uostalom. Maharši: Kakvo je dobro u tome? To Vam govori samo strah i nesigurnost. da će Vam poremetiti mir. kako se mogu misli bolje izbrisati u samoći? Ne može li se to isto tako dobro uraditi i u Vašoj sadašnjoj okolini? Sri Ramana Maharši 315 .

koja ima nepokolebljivu veru u sebe i u stanju je da je realizuje čak i u svojim najjednostav­ nijim mislima i svakodnevnim poslovima. J. S.Istinski produhovljena osoba je ona. 316 .

Neizmerni okean nasmeja se sićušnoj vodenoj kapljici. tako si se sjedinila sa svojom braćom i sestrama." 317 . zapita je on. uzdigni se u oblake pomoću sunčevog zra­ ka. možda. na radost žedne zemlje. 1 ti lično ćeš postati okean. Ne želim biti apsorbovan u to beskonačno jedinstvo. „Upravo kao što si se sjedinila sa mnom. Čim je to prtmetila poče plakati i žalostiti se kao ti sada. ostalim vodenim kapljicama od kojih se i ja sastojim. „Ne mogu da shvatim zašto plačes". mala vodena kapljice. ma kako ona. Vivekananda: Jednog dana pade vodena kap u okean. Sama pomisao na to ispunjava me užasom. bila nevažna. Kada zaželiš da me napustiš.Učenik: Ja cenim svoju individualnost. Odande možeš ponovo sići.

Jadžanavalkja i Maitreji Pre više hiljada godina živeo je jedan mudrac po imenu Jadžnavalkja. već vole Sebe u detetu. Vodila je brigu o kući i njena interesovanja nisu prelazila granice svakodnevnog življenja. Već sam naučio sve što čovek mora znati o životu. Nikada zbog muža ne voli žena muža." Kaljam se dopao ovaj dogovor. ali sada si mi draža nego ikad". moram još da nau­ čim. koje su se zvale Maitreji i Kaljani. čak i kad ima bo­ gatstvo. Jer. već je voli zbog Sebe u njoj. 318 . Nikada zbog žene ne voli muž ženu. pa ćeš i ti spoznati istinu. zašto su nam drage stvari koje volimo na ovom sve­ tu. obe veoma drage njegovom srcu. ali ono. sto­ ka je vaša. uvek si bila draga mome srcu. Kuću ostavljam vama dvema. Kao što san bledi. sedi pored mene i ja ću te učiti istini. ali Maitreji nije bila zadovolj­ na ovakvim razvojem stvari. Maitreji je puno razmišljala o stvarima koje su se ticale unutrašnjeg života i volela je da sazna nešto više o istini. zemlja ostaje vama na uživanje. Da li znaš. „Dođi. gospodaru moj. šta treba da uradim sa kratkotrajnim zadovoljstvima života?" „O moja Maitreji. otuda nam je drag duh u stvarima koje volimo. reče Jadžnavalkja. Sa suzama u očima obrati se svome mužu rečima: „Ovaj svet je zaista poput sna. Imao je dve žene. Dozvolite mi da se povučem sa vašim blagoslovom. već ga voli zbog Sebe u njemu. kao i svo moje srebro i zlato. što moram znati o istini. i pomozi mi da vidim istinu. Dopustite mi da se povučem iz ovog života. Nikada zbog deteta ne vole roditelji dete. Kaljani je bila praktičnog duha i zanimala se samo za obična zadovoljstva u životu. Počuj. može li se oče­ kivati oslobođenje? Razagnaj moje sumnje. zatim vidi i. Jednog dana mudrac pozva svoje obe žene k sebi i reče: „Tra­ janje života na zemlji je kratko. jer on voli Sebe. moja Maitreji? Duh koji prožima celokupno stvranje prožima i stvari koje volimo. ostvari. Istina se prvo čuje. Ako je besmrtnost cilj ljudskog duha. može li čovek steći slobodu? Za sva svoja blaga može li čo­ vek biti siguran u sreću? Usred mnogih zadovoljstava može li se sakupiti znanje? A iz beskrajnog ciklusa života i smrti. da ne bih uzalud­ no proveo preostale godine svog života. jer voli Sebe. Međutim. tako i ži­ vot prolazi. na kraju.

Kao što se dim širi u svim pravcima od upaljene vatre. Pošto je saopštio ova saznanja Maitreji. O.Nikada zbog bogatstva ne volimo bogatstvo. Planine su lepe zato što je bit lepa u plani­ nama. njegov zvuk se može kontrolisati. zatim videti. U svim stvarima. kao što nos razli­ kuje mirise. jer mi volimo Sebe. 319 . tako i bit ne zna za nesavršenstvo. Ali bit se može videti samo u svojim pojavama. jer sama bit je večita i ne zna ni početka. Bit se mora prvo čuti. a uši razlikuju zvuke. nego zbog Sebe u bogatstvu. ali ako nam je doboš u rukama. Upravo kao što se zvuk doboša ne može rukama uhvatiti. tako i ova Zemlja i univer­ zum održavaju Sebe i zato mi volimo Sebe u svemu što je stvoreno. koje su stvorene. on ustade. otuda volimo Sebe u svekolikom stvaranju. Kao što koža raspoznaje sve osećaje dodira. kome se celokupni život vraća na kraju. a onda se o njoj može meditirati. tako i znanje u pisanoj reči proističe iz biti svih bića. Slično tome volimo i pisanu reč. jer to Ja je sadržano u njima i otu­ da mi volimo Sebe u pisanoj reči. ni kraja. Upoznaj Sebe. Drvo je lepo zato što je bit lepa u drvetu. Kao što ogledalo održava Sunce. kao što se kiše vraćaju u okean. pa ćeš znati sve ostale. oči zapažaju sve oblike. Kao što svetlost razgoni tamu kada se raspe. vidi Sebe u svim stvarima. oprosti se od svojih žena i ode. tako je i naše Ja riznica neizmernog mnoštva raznih stvorenja na ovom svetu. Kao što Sunce razliva svoje blistave zrake u svim pravcima. naše Ja je urođeno. Znaj da je bit izvor celokupnog stvaranja. moja Maitreji. ta­ ko isto i smisao ovog sveta se može shvatiti samo kada spoznamo Sebe. ta­ ko i svetlo istine izvire iz biti svih bića.

Ona će Vam razviti uspavane sposob­ nosti. 320 . koji je usredsređen. možete izvršiti svaki zadatak. Čovek. nedostaje mir.koji rasipa svoje snage. Svakodnev­ no upražnjavajte meditaciju.Čoveku. Ako usredsredite svoje snage. J. S. jer su mu snage udružene. smiren je i jak.

Vivekananda Učenik: Koje je vreme tokom dana najbolje za meditaciju? Maharši: Šta je vreme? Ramana Maharši 321 .Sloboda znači — biti slobodan od zabluda.

Ramakrišna: Kako to? Postoji nešto. ako je bojimo u crveno. a to znači Joga pomoću upražnjavanja. Um je sličan beloj tkanini koju smo oprali. ili plava. što se zove Abhjasajoga. Upražnjavajte redov­ no. 322 . koju odaberete.Učenik: Ne mogu da vladam svojim umom. Postaje crvena. Primiće svaku boju. pa ćete videti kako Vas Vaš um sledi bilo kuda da ga vodite. ako je obojimo u plavo.

Vivekananda 323 . a on­ da će doći vreme. poteče našim žilama i prožme nam telo. kada će sve to nestati i ostaće samo Sunce da sija. kako se sjaj svetlosti bude pojačavao. dolaziće snaga. a isto tako deo po deo nestajaće i teret neznanja.Ovo je jedini način da postignemo cilj — reći sebi i svima osta­ lima da smo savršeni. Zablude će nestajati. Ko se bude u početku kolebao biće sve jači i jači i taj glas će se povećati sve dok nam istina ne osvoji srce. I dok budemo ovo stalno ponavljali.

Samoća je stanje duha.Pitanje: Da li je usamljenost neophodna jednom Džanju (oso­ bi na putu saznanja). osoba nezavisna od njih uvek nalazi svoju samoću. Maharši: Samoća je u ljudskom umu. Drugi može biti u šumi. Za njega se ne može reći da je u samoći. Neko može biti u vrevi života i održavati vedrinu duha. Osoba ophrvana željama ne može naći samoću ma gde se nalazila. a ipak da ne bude u mogućnosti da vlada svojim umom. takva osoba uvek ima svoj mir. Sri Ramana Maharši 324 . svoj mir.

tukli su me. Ako čovek govori ili dela sa zlim mislima. orobili su me." — kod onih. pobedili su me. „Zlostavljali su me.kod onih koji ne gaje takve misli. Sve ono što jesmo plod je onoga što mislimo: počiva na našim mislima. mržnja će prestati. koja ga nikada ne napušta." . tukli su me. kao što ga sledi senka.Sve ono što jesmo plod je onoga što mislimo: počiva na našim mislima. pobedili su me. kao što točak sledi nogu vola koji vuče kola. ' 325 . mržnja nikada ne prestaje. „Zlostavljali su me. sledi sreća. sastavljeno je od naših misli. Ako čovek govori ili dela sa dobrim mislima. koji gaje takve misli. sastavljeno je od naših misli. orobili su me. sledi bol.

Kao što kiša ne prodire kroz dobro pokriven krov. do­ laze do istine i bave se ostvarljivim željama. koji zamišljaju istinu u neistini i vide neistinu u istini. Dhammapada 326 . kao što vetar obara slabo drvo. koji ne traži samo zadovoljstva u životu. Onoga. Dobrotvor uživa u ovom životu.Jer mržnja se nikada ne uklanja mržnjom: mržnja se uklanja ljubavlju — to je staro pravilo. Svet ne zna da svi mi moramo jednom doći do kraja. lenj i slab. tako i strast neće prodreti kroz um koji dobro razmišlja. Onoga. pouzdan i jak. tako će i strast prodreti kroz um koji ne razmišlja. Zlotvor jadikuje u ovom životu. zlo sigurno neće oboriti. svađe odmah prestaju. Kao što kiša prodre kroz loše pokriven krov. ni­ kada ne dolaze do istine. bez kontrole svojih čula. koji dobro vla­ da svojim čulima i koji je umeren u jelu. On se veseli i raduje kada vidi lepotu svoga dela. koji je neumeren u jelu. već samo idu za praznim željama. zlo će sigurno obo­ riti. koji traži samo zadovoljstva u životu. On tuguje i pati kada vidi lo­ še posledice svoga rada. ali kod onih koji to znaju. Oni. koji spoznaju istinu u istini i vide neistinu u neistini. Oni. kao što ni vetar ne može nauditi stenovitoj planini.

4.. Počnite dan sa Jogom. uz sticanje prirodnog imuniteta prema bolestima i štetnim uticajima. NEKOL1KO VAŽNIH PRAVILA ZA UPRAŽNJAVANJE JOGE 1. primoravajući telo da sluša i ispunjava 327 . 2. povećanoj otpornosti itd. jer se time oslobađaju latentne snage organizma. V E Ž B E J O G E ZA G O D I N U DANA I. ili bar nekoliko odabranih sugestija tokom sva­ kodnevnog vežbanja Joge. Redovno upražnjavanje je od najveće važnosti. moći koncentracije. Važno je ponav­ ljanje svih. Sa ovakvom istrajnošću tri velika životna dara biće Vaši: Zdravlje. posvećujući joj makar 30 do 40 mi­ nuta svakodnevnog upražnjavanja. One će prodreti u potsvest i ta­ mo uhvatiti koren. moći odlučivanja. Bogatstvo i Sreća. potstiče se njihov ra­ zvoj i ispoljavanje u obliku snage volje. Mantrame čine neophodan deo treninga.5. 3.

postojanost. tako i podsvest upija ove dobre utiske i vremenom stvara karakterne osobine vredne divljenja. ali ja sam vo­ zač! " Držite se ovog stava. OM — OM — OM 2. Toplo se preporučuje ponavljanje mantrama u sebi nepo­ sredno pre nego što ćemo zaspati. „Telo je instrument uma. GODIŠNJI PLAN VEZBANJA JOGE Detaljne opise sa ilustracijama svih vežbi sadržanih u ovom „Godišnjem planu vežbanja Joge" nalazite brzo i jednostavno u poglavlju 2. naročito one označene zvezdicom*). „Telo je kočija.. Ja ispoljavam život u svom telu i duhu. telo mora da ispunjava. 6.. kao što su otsustvo straha. Na taj način izazvana umna strujanja nastaviće svoje delovanje čak i tokom sna i pogodovaće razvoju zdravog i pozitivnog pogleda na život. svakako konsultujte prvu knjigu „Joga i sport". Odmor i mir. upravljajte svojom sopstvenom sudbinom i budite slobodni. jaka volja i sve veće osećanje slobode. odva­ žnost. Za pojedine vežbe. Moja snaga volje povećava se svakog trenutka. nego i za tematsko i detaljno proučavanje Hatha Joge veliku pomoć će Vam pružiti „Si­ stematski registar pojmova obrađenih u I knjizi „Joga i sport" i u II knjizi „Joga i zdravlje". Ako je materija moćna. Svaki organ radi sve bolje i bolje svakog trenutka. pet čula su konji. Ne samo za sistematsko i sveobuhvatno. 328 . „Nove vežbe disanja pranajama i nove vežbe Hatha Joge i njihovo terapeutsko dejstvo". misao je svemoćna!" 5.zahteve duha. um je uzda. Kao što prazan stomak prima hranu i upija je. Sve što um diktira. koja sadrži njihov opširan i sistematičan opis sa original­ nim ilustracijama i detaljno specificiranim terapeutskim delovanjem. budući da su sve vežbe klasifikovane po alfabetskom redosledu. Mantrame: Moja snaga otpornosti povećava se svakog tre­ nutka. 7.

5. 8. srednje. 6. 7. 329 . Da biste razumeli sanskrtske nazive pojedinih vežbi i time bli­ že upoznali njihovu suštinu i namenu. u slučaju pojedinih obolenja ili poremećaja potrebno je proučiti „Dijagnostički indeks". Hastapadangustasana (Stabilnost.lako vežbe i metode Hatha Joge imaju veoma širok spektar terapeutskog dejstva. Vežbe stomaka i nožnih mišića pod (a) 3 x Bhudžangendrasana (Jačanje nerava) 3 x Matsjasana (Mir) 3 x Vežbe stomaka i nožnih mišića pod (c) (Vežba za krsta) 3 x 9. Ardha-Halasana (Elastičnost) 12. po 7 X 3 x 3X Pranajama solarnog pleksusa ' 3 min. Džalndhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-30 sek. izdahnite. ispupčite stomak. potražite njihova značenja u „Glosaru sanskrtskih reči i izraza" na kraju ove knjige. uz obaveznu konsul­ taciju medicinskih stručnjaka. Ovaj indeks preporučuje za razna obolenja i poremećaje kurativne asane. Savasana (Savršen odmor) OM 3 x 3 x 5 min. ravnoteža) 3 x 10. Meditacija (Jedinstvo) 14. vežbe pranajame i druge metode Joge. Siršasana (Podmlađivanje) 13. 1. Lauliki-Joga (Udahnite. sa potiskivanjem brade na grudi) — (Snaga volje) 3. 5 min. Zadržavajući dah lupkajte brzo dlanovima po grudima) — (Čistota) 4. Abdominalno (trbušno). Pranajama sa masažom grudi (Tokom udisaja tapkajte vrhovima prstiju veoma brzo grudni koš. Sedmica 1. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) 2. pritiskujući snažno stomak dlanovima s leva na desno " 3X7X 11. koje se mogu upražnjavati isključivo pod lekarskim nadzorom ili po odobrenju lekara.

Sedmica 1. OM 3. Džanusirasana okomito (Otpornost) 3 x 9. Bhegasana (Gipkost) 3 x 10. Sitali (Udisaj kroz jezik u obliku cevi) — (Pročišćavanje krvi) 14 x 5. srednje. Savasana (Savršen odmor) 5 min. 14. Sukh-Purvak (Naizmenično disanje na levu i desnu nozdrvu) — (Čistota) 3 x 4. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 3x 11. Džanusirasana 1 (Snaga otpornosti) 3 x 8.2. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 3 x 7. Vadžroli-Mudra(Snaga) 3x 330 . Murča (Zadržavanje daha 7-30 sek. Džanusirasana vodoravno (Otpornost) 3 x 8. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) po7x 2. Dolasana (Figura i lepota) 3 x 10. Pavanamuktasana (Snažno obuhvatiti kolena) — (Zdravlje) 3 x 7 x 6. Viparita-Karani (sa vežbama za jačanje očiju) — (Podmlađivanje) 3 x 13. Bhastrika (Ubrzano potpuno disanje) — (Čistota) 10 x 4. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) po 7 x 2. Džanusirasana II (Snaga otpornosti) 3 x 9. Abdominalno. sa pritiskivanjem brade na grudi) — (Snaga volje) 3 x 3. Džalandhara-Budha (Snaga volje) 3 x 3. Nataradžasana (Figura i lepota) 3 x 12. srednje. Bhudžangendrasana (Nervna snaga) 3 x 7. Abdominalno. Sedmica 1. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Sitkari (Udisanje između vrha jezika i nepca) — (Pročišćavanje krvi) 10 X 5. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 3X 6. Gokarnasana (Figura i lepota) 3 x 11.

Pranajama sa masažom grudi (Čistota) 3 x 4. Vrikšasana (Ravnoteža) 3 x 12. 14. Abdominalno.") 3 x 9. Vežba stomaka i nožnih mišića pod (f) — (Potpuno opuštanje) 3 x 11. Savasana (Savršen odmor) 5 min.S"-disanje (Čistota) 3 5. Pročišćavajuće disanje 3 x 5. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) po 7 2. Murča (Zadržavanje daha 7-14 sek. Pročišćavajuće disanje (u sedećem stavu) 3 4. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. OM 5. Ardha-Matsjendrasana II (Samopouzdanje) 3 x 8. 5 min. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 3 7. Abdominalno. Trikonasana—Varijanta pod (c) 3 x 10. srednje. . Ardha-Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x x x x. sa pritiskivanjem brade na grudi) — (Snaga volje) 3 x 3. Trikonasana — Varijanta pod (a) — („Ja sam prav u telu i u duhu. Ustrasana (Gipkost) 3 x 6. Halasana (Gipkost) 3 x 13. Vakrasana (Nervna snaga) 3 6. 1. Savasana (Savršen odmor) OM 4. Meditacija (Jedinstvo) 14. Ardha-Sarvangasana(Podmlađivanje) 13.) — (Snaga volje) 3 3. srednje. Džalandhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-30 sek. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) po 7 x 2. Bhudžangasana (Nervna snaga) 3 8. Pasčimotanasana (Zdravlje) 3 x 7.12. Sedmica 1. x x x x 331 . 5 min.. Sedmica 5 min.

3. Savasana (Savršen odmor) OM 6. Ardha-Čandrasana (Gipkost) 3 x 12. HA-disanje u ležećem položaju — snažno (Čistota) 3 x 4. 7. srednje. Dolasana (Kičma) — (Gipkost) 3 x 11. 2.9. 14. Bhastrika (Disanje poput mehova) — (Čistota) 3 x 5. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Padahastasana (Otpornost) 3 x 332 1. . OM 7. Abdominalno. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Otpornost) 12. Viparita-Karani (Podmlađivanje) 13. Uddijana-Bandha (Jako uvucite stomak) — (Otpornost) 11. Trikonasana (Nervna snaga) 10. 5. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x 3 x Džalandhara-Bandha (Snaga volje) HA-disanje u ležećem položaju — polako (Čistota) 3 x HA-disanje u stojećem stavu — polako (Čistota) 3 x Bhudžangasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x Bhudžangendrasana (Kičma) — (Snaga) 3 x 3 x Maha-Mudra (Otpornost) Vakrasana (Nervna snaga) 3 x Tadaghi-Mudra (Uvucite jako stomak) — 3 x (Otpornost) 10. Sedmica 3 x 3 x 3 x 3 x 5 min. 9. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) po7 x 2. 4. Meditacija (Jedinstvo) 14. Sedmica 1. Joga-Mudra (Zdravlje) 3 x 6. 6. 5 min. 8. Sarvangasana (Štitnjača) — (Podmlađivanje) 3 x 13.

zadržavanje daha 16 sek. Pranajama br. Sukh-Purvak — Udisanje 4 sek. Vakrasana (Nervna snaga) 7x 3 x 3 x 3 x 2x 333 . Pranajama sa masažom grudi (Pročišćavanje pluća) 5.. 12. 14. Potpuno jogi disanje (Skupljanje prane u telu) 7 x 2. Sarvangasana (Podmlađivanje) 13. 5 min. 13. Bhastrika (Disanje poput mehova) naizmenično 3 X kroz levu i desnu nozdrvu (Čistota) 3 X 5. Pranajama protiv nedostatka daha (Zadržavanje daha 7 sek.) —(Otpornost) 3 x 3. Paršva-Bhunamanasana (Otpronost) 3 X 6. i izdisanje 8 sek. 130—1 knjiga) — (Otpornost) 4. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 3 X 8. 14. Savasana (Savršen odmor) 5 min.7. 10. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. (Ravnoteža i skladnost) 3 x 4. 11. 1 (str. 9. Dolasana (Figura i lepota) po 2 X 10. Vakrasana — Varijanta (Nervna snaga) 3 X 7. 8. Ardha-Bhudžangasana I i II (Nervna snaga) 3 X 11. Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 X 12. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. 1. Sedmica 1. OM 9. Sedmica 3 x 3 x 3 x 2 x 2 x 3 x 5 min. Kaa-kasana (Ravnoteža) 3 X 9. Bhudžangasana (Nervna snaga) Vakrasana (Nervna snaga) Džanusirasana (Otpornost) Ekapadahastasana I (Figura i lepota) EkapadahastasanaII(Figurai lepota) Viparita-Karam(Podmlađivanje) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršen odmor) OM 8.

13. Sirsasana ili Halasana (Podmlađivanje) 13. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. Bhudžangendrasana (Kičma) — (Snaga) 7. Meditacija (Jedinstvo) 14. 10. Vakrasana— Varijanta (Nervna snaga) Ardha-Bhudžangasana (Figura i lepota) Paršva-Bhunamanasana (Gipkost) Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) Natapadasana (Snaga) Vežba stopala Sirsasana ili Viparita-Karani (Podmlađivanje) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršeni odmor) OM 2 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 min. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. OM 5.. A. Pranajama sa masažom grudi (Čistota) 334 7 x 3x 3 x 7 3 3 3 3 3 2 3 x x x x x x x x 3 x 3 x 3 x 3 x 5 min. 5 min. 8. 7.S" — disanje (Čistota) 4. 10. Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 9. O. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 12. Murča (Snaga volje) 3. . Savasana (Savršen odmor) OM 11. Joga-Mudra — Varijanta I (Podignite ruke okomito) — (Zdravlje) 10. Udžadžaji . 14. Stambhasana (Otpornost) 6. Sedmica 1. 12. Sedmica 1. 5 min. 3 x 5 min. I. Ardha-Satabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 8. 11. 9. Padahastasana (Zdravlje) 11.6. Potpuno jogi disanje (Mir) 2.

Ekapadahastasana I i II (Figura i lepota) po 2 x 10.4. Ardha-Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 11. Dhanurasana (Gipkost) 3 x 7. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Vakrasana (Nervna snaga) 3 x 9. 14. polako (Čistota) 3 x 4. Lauliki-Joga (Zdravlje) 3 x 9. Trikonasana — Varijanta pod (b) — („Ja sam prav u telu i u duhu. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. OM 12. OM 335 . polako (Čistota) 3 x 5. Viparita-Karani (Sa vežbama za jačanje očiju) — (Podmlađivanje) 3 x 13. Dhritjasana (Postojanost) 3 x 6. HA — disanje u stojećem stavu.") 3 x 6. Ardha-Bhudžangasana (Sa okomito podignutim rukama) — (Gipkost) 3 x 10. Ustrasana (Gipkost) 3 x 12. Džanusirasana u okomitom položaju (Figura i lepota 2 x 11. Bhudžangasana (Nervna snaga) 3 x 8. Pravanamuktasana u ležećem položaju (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 x 9 x 8. HA — disanje u ležećem položaju. 14. Sitali (Pročišćavanje krvi) 3 x 9 x 5. Džanusirasana u vodoravnom položaju (Figura i lepota) 3 x 12. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Halasana — Varijanta (Sa rastavljenim nogama) — (Gipkost) 3 x 13. Potpuno jogi disanje (Mir) 7x 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Sedmica 1. Trikonasana — Varijanta pod (c) — (Nervna snaga) 3 x 7.

5. Dhritjasana (Odlučnost) 3 x 7. Naizmenično disanje. Sarvangasana (Podmlađivanje) 3 x 13. 3 3 x Pranajama br. 7.). 4 (Snaga) 3 x 5. 14. Siršasana (Podmlađivanje) 3 x 13. Meditacija (Jedinstvo) 5 min 15. 9. Nasagra-Drišti: fiksiranje vrha nosa) 3 x 12. Majurasana (Ravnoteža) 3 x 10. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x Pranajama br. Sedmica 1. 4. Sukh-Purvak (4-16-8 sek. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. OM 14. Hastapadasana (Sa široko raširenim nogama uhvatiti nožne palčeve. OM 336 . Supta-Vadžrasana (Punjenje solarnog pleksusa) 3 x 9. Viparita-Karani (Podmlađivanje) 3 x 14. Pasčimotanasana (Zdravlje) 3 x 8. a onda se nagnuti napred tokom izdisaja 3 x 12. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Čakrasana (Stav točka) — (Gipkost) 3 x 6. 6. 11. 2. Gokarnasana (Figura i Iepota) 3 x 11. Savasana (Savršen odmor) 5 min. 8. Sedmica 1.13. 10. (Skladnost) 5 x 4. 3. Pranajama br. 4 (Snaga) 3 x Lauliki-Joga (Masaža stomaka) 3 x Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 3 x Vadžroli-Mudra (Otpornost) 3 x Bhudžangasana (Nervna snaga) 3 x Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x Matsjasana (Odmor) 3 x Vežbe za jačanje očiju (Bru-Madja-Drišti: fiksiranje korena nosa.

Trikonasana — Varijanta pod (c) — (Nervna snaga) 3 x 7. Meditacija (Jedinstvo) 5 min 14. Svaki organ radi sve bolje svakog trenutka. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 2 x 7. Moja snaga volje raste svakoga časa. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Mir i spokojstvo. Sedmica 7 x 1. Mantrame: Moja snaga otpornosti povećava se svakog trenutka. Viparita-Karani (sa Dživa-Bandhom) — 3 x (Podmlađivanje) 5 min 13.15. Džanusirasana u okomitom položaju (Otpornost) 8. Vežbe stopala 12. Hastapadasana (Otpornost) 3 x 6. Pranajamabr. Pavanamuktasana (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 x 9 X 337 . Pranajama br. Sedmica 1. Potpuno jogi disanje (Skupljanje prane u telu) 7 x 2. Murča (Snaga volje) 3 x 3.") 3x 8. Potpuno jogi disanje (Skupljanje prane u telu) 3 x 2. 7 3 x 5. Džanusirasana u vodoravnom položaju (Otpornost) 2 x 3 x 9. HA-disanie u ležećem položaju. Ja ispoljavam život i u telu i u duhu. OM — OM — OM po 3 x 9. naglo (Čistota) 3 x 4. Dolasana (Gipkost) 3 x 10. Savasana (Savršen odmor) OM 16. Trikonasana — Varijanta pod (a) — („Ja sam prav u telu i duhu. Pranajama br. Lauliki-Joga (Masaža stomaka)— (Zdravlje) 3 min 11. Vakrasana(Nervna snaga) 3x 6. 6 3 x 4. 4 (Snaga) 3 x 5.

HA-disanje u stojećem stavu. Savasana (Potpuno opuštanje) 5 OM 18. 3 X 3 X 3 X . Savasana (Savršen odmor) OM 17. Sedmica 1.10. Halasana (Gipkost) 13. Vežbe stomaka i nožnih mišića 12. min. Sedmica 3x 3 x 3x 5 min. Natapadasaha (Snaga) 11. Meditacija (Jedinstvo) 14. Paršva-Padakalasana (Figura i lepota) 8. 6. 3. 338 Potpuno jogi disanje sa skupljanjem prane u telu Džalandhara-Bandha (Snaga volje) Pranajama br. 3 x min. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. Jastikasana—stav štapa (Figura i lepota) 6. 4. 7. 7 x 3 X 3 X 15 X 3 min. Siršasana (Podmlađivanje) 13. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 9. 1. Trikonasana — Varijanta pod (c) — (Nervna snaga) 10. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. naglo (Čistota) 5. 2. 5. 8. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 11. naglo (Čistota) 4. 5 min. Natapadasana (Figura i lepota) 7. 4 (Snaga) Agnisara Dhauti (Ubrzano trbušno disanje) — (Čistota) 3x Pranajama solarnog pleksusa (Stvaranje solarne energije) Joga-Mudra — Varijanta 1 i 11 Lauliki-Joga (Masaža trbuha) Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 7 3 3 3 3 3 3 2 3 x x x x x x x x x 3 x min. Vežbe stopala 3 12. Meditacija (Jedinstvo) 5 14. HA-disanje u ležećem položaju.

Trikonasana — Varijanta pod (c) (Nervna snaga) 3 x 2 x 9. Potpuno jogi disanje sa skupljanjem prane u telu 7 x 3 x 2. Siršasana ili Sarvangasana(Podmlađivanje) 13. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 12. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x 2. Majurasana (Stabilnost) 11. Pavanamuktasana (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 x 6. 14. 19. 12. 5 min. Sedmica 1. Meditacija (Jedinstvo) 14. A . Sitali (Udisaj kroz jezik savijen u obliku cevi) — (Pročišćavanje krvi) 14 x 5.9. I . Savasana (Savršeno opuštanje) 5 min. Ardha-Sarvangasana (Podmlađivanje) 3 x 13. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 3 x 8. O M 4. Sedmica 1. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. OM 20. Ardha-Čandrasana 11 (Gipkost) 2 x 11. Vakrasana (Nervna snaga) 3 x 7. Bhastrika (Disanje poput mehova. Kaa-kaasana (Sigurnost) 10. O . Ardha-Čandrasana 1 (Gipkost) 10. Murča (Snaga volje) 3 x 3. Savasana (Savršeno opuštanje) OM 3 x 3 x 3 x 3 x 5 min. naizmenično) — (Čistota) 3 x 4. Tadaghi-Mudra (Jako uvući stomak) — (Otpornost) 3 x 339 . Trataka (Fiksiranje pogledom jedne tačke) 3 min. Ardha-HA-disanje u ležećem položaju (Čistota) 3 x 5.

3 x 11. Pranajama br. 1. 8. Hastapadangustasana (Snaga) 3 x 12. 14. Pranajama solarnog pleksusa 3 min. Abdominalno. 10. Čakrasana (Gipkost) . Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. 5 min. 12. Stambhasana (Snaga) Urdva-Pasčimotanasana (Snaga) Natašira-Vadžrasana (Snaga) Fkapadahastasana 1 (Figura i lepota) Ekapadahastasana 11 (Figura i lepota) Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) Siršasana ili Sarvangasana (Podmlađivame) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršen odmor) OM 21. Sedmica 3 x 3x 3 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5 min. 2 (Otpornost) 340 7x 3 x 3 x 3 x .6. Sedmica 1. 9. Slršasana ili Sarvangasana (Podmlađivame) 3 x 13. Pavanamuktasana u ležećem položaju (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 x 7 x 7. 14. 13. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Murča (Snaga volje) 3 x 3. Savasana (Savršeno opuštanje) 5 min. Kaa-Kaasana (Stav gavrana) — (Ravnoteža) 3 x 9. 7. Bhastrika (Ubrzano potpuno disanje) — (Čistota) 3 x 7 x 4. 1 (Vladanje samim sobom) 4. Padangustasana (Ravnoteža) 3 x 10. 3 x 8. 5. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) po 7 x 2. 11. srednje. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. Pranajama br. OM 22. Dolasana (Gipkost) . Pasčimotanasana (Zdravlje) 3 x 6.

. Potpuno jogi disanie (Mir) 7 x 2.5. Salabhasana (Bubrezi)— (Čistota) 3 x 7. 6. Savasana (Savršen odmor) 5 min. 11. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Agnisara Dhauti (Ubrzano abdominalno disanie u ležećem položaju) — (Čistota) 2 x 14 x 5. Stambhasana (Snaga) 3 x 9. Ardha-Halasana (Stopala preko desnog ramena. OM 23. 10. zadržite dah 7 sek. 9. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Siršasana ili Sarvangasana (Podmlađivanje) 13. 7. Ardha-Matsjendrasana 1 (Samopouzdanie) 2 x Ardha-Matsjendrasana II (Nervna snaga) 3 x Ekapadahastasana 1 (Figura i lepola) 2 x Ekapadahastasana 11 (Figura i lepota) 2 x Nataradžasana (Ravnoteža) 3x Simhasana(Vežbanie jezika) 3 min. Uddijana-Bandha u stojećem stavu-(Vladanje samim sobom) 12. . Majurasana (Snaga) 3 x 10. 8. 5 min. Meditacija (Jedinstvo) 14. Sedmica 1. Savasana (Savršen odmor) OM 341 3 x 3 x 5 min. Kaa-Kaasana (Stav gavrana) — (Snaga) 3 x 6. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 2 x 11. HA-disanje u sedećem stavu (Udahnite duboko. a zatim preko levog) — (Gipkost) 3 x 13. Dhanurasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 8. 14. Vežbe za jačanje očiju (Bru-Madja-Drišti. izdahnite snažno i naglo na usta) — (Čistota) 3 x 4. Nasagra-Drišti) po 2 x 12.

Meditacija (Jedinstvo) 5 min 14. OM 3 x 5. Potpuno jogi disanje sa skupljanjem prane u telu 7 x 2. Vežbe stopala 3 min 12. Savasana (Savršen odmor) 5 min OM 25. Trikonasana — Varijanta pod (b) — (Nervna snaga) 3 x 9. I. O . Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x 2. Parvatasana (Stav planine) — (Figura i lepota) 3 x 2 x 7. Lauliki-Joga (Masaža trbuha) 3 x 8. Supta-Vadžrasana (Gipkost) 3 x 12. A. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Sukh-Purvak (Naizmenično disanje) — (Sklad i ravnoteža) 3 x 4. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 8. Sedmica 1. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Samosavlađivanje) 3 x 10. Ustrasana (Gipkost) 3 x 6. Uddijana-Bandha u čučnju (Samosavlađivanje) 3 x 9. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Sedmica 1. Pasčimotanasana (Zdravlje) 3 x 6. OM 342 . 14. O. Uddijana-Bandha — Varijanta (Figura i lepota) 3 x 10. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu 3X 7. Uddijana-Bandha u čučnju (Samosavlađivanje) 3 x 11. Trikonasana — Varijanta pod (c) — (Nervna snaga) 3 x 11. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Sukh-Purvak (Naizmenično disanje) — (Skladnost) 3 x 4. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Halasana (Gipkost) 3 x 13. A . OM 3 x 5. Halasana (Otpornost) ' 3 x 13.24. I.

26. Sedmica 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Potpuno jogi disanje (Mir) Džalandhara-Bandha (Snaga volje) Pranajamabr. 6 Pranajamabr. 7 Vibhakta-Džanusirasana (Zdravlje) Džanusirasana u horizontalnom položaju (Snaga) Džanusirasana, okomito (Snaga) Vakrasana (Nervna snaga) Ardha-Čandrasana 1 (Gipkost) Ardha-Čandrasana 11 (Gipkost) Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 12. Halasana (Otpornost) 13. Meditacija (Jedinstvo) 14. Savasana (Savršeno opuštanje) OM 7 3 3 3 3 2 2 2 2 2 x x x x x x x x x x

3 x 3 x 5 min. 5 min.

27. Sedmica 1. Potpuno jogi disanje sa skupljanjem prane u telu 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. Pranajama br. 6 4. Pranajama br. 7 5. Lauliki-Joga (Zdravlje) 6. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 7. Ekapadahastasana 1 (Figura i lepota) 8. Ekapdahastasana 11 (Figura i lepota) 9. Nataradžasana (Ravnoteža) 10. Vrikšasana (Ravnoteža) 11. Pranajama solarnog pleksusa 12. Viparita-Karani (Podmlađivanje) 13. Meditacija (Jedinstvo) 14. Savasana (Savršen odmor) OM 343 7 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3X 2 x 2 x 3 x 3 x 3 min. 3 x 5 min. 5 min.

28. Sedmica 1. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. HA-disanie u ležećem položaju, naglo (Čislota)
4. I. A . O . O M

7 x 3 x 3 x 2 2 3 3

5. 6. 7. 8. 9.

10. 11. 12. 13. 14.

Vakrasana (Nervna snaga) Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) Trikonasana (Nervna snaga) Padahastasana (Snaga) Pavanamuktasana u ležećem položaju, snažno obuhvatiti kolena (Zdravlje) Bhegasana (Gipkost) Hastapadasana (Otpornost) Viparita-Karani (Podmlađivanie) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršen odmor) OM 29. Sedmica

3 x

x x x x

3 x 9 x 3 x 3 x 3 x 5 min. 5 min.

1. Potpuno jogi disanje (Mir) 7x 2. Pranajama protiv nedostatka daha (Zadržavanje daha 7 sek.) — (Otpornost) 3 x 3. Agnisara Dhauti (Ubrzano donje disanje u ležećem položaju) — (Čistota) 2 x 9 x 4. Pranajama solarnog pleksusa 3 min. 5. Padangustasana (Ravnoteža) 3 x 6. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 3 x 7. Matsjasana (Odmor) 3 x 8. Supta-Vadžrasana (Gipkost) 3 x 9. Trikonosana — Varijanta pod (c) — (Nervna snaga) 3 x 10. Bhegasana (Gipkost) 3 x 11. Natapadasana (Snaga) 3 x 12. Viparita-Karani (Podmlađivanie) 3 x 13. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. 14. Savasana (Savršen odmor) 5 min. OM 344

30. Sedmica 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Potpuno jogi disanje sa skupljanjem prane u telu Džalandhara-Bandha (Snaga volje) I. A . O . OM Mantra-Joga Padahastasana (Zdravlje) Hastapadangustasana (Snaga) Nataradžasana (Ravnoteža) Matsjasana (Savršeno opuštanie) Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) Dhanurasana (Bubrezi)— (Čistota) Vežbe stopala Siršasana(Podmlađivanje) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršen odmor) OM 7 x 3 x 3 x po 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 5 min. 3 x 5 min. 5 min.

31. Sedmica 1. Abdominalno, srednje, gornje i potpuno jogi disanje (Mir) 2. Murča (Snaga volje) 3. HA-disanje u ležećem položaju, naglo (Čistota) 4. HA-disanje u stojećem stavu, naglo (Čistota) 5. Pasčimotanasana (Zdravlje) 6. Jastikasana (Stav štapa) — (Figura lepota) 7. Urdva-Pasčimotanasana (Otpornost) 8. Matsjasana (Regeneracija tiroidne žlezde) 9. Supta-Vadžrasana(Vitaliziranjecelog tela) 10. Bhegasana (Gipkost) 11. Ekapadahastasana J (Figura i lepota) 12. Ekapadahastasana 11 (Figura i lepota) 13. Siršasana (Potpuno opuštanje i podmlađivanje) 14. Meditacija (Jedinstvo) 15. Savasana (Savršen odmor) OM 345 po 7 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 5 min. 5 min.

32. Sedmica 1. Potpuno jogi disanje (Mir) . 7 x 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Pranajama protiv nedostatka daha (Zadržavanje daha 7 sek.) — (Otpornost) 3x 4. Agnisara Dhauti (Ubrzano donje disanje) — (Čistota) 15 — 30 x 3 x 5. Kaa-Kaasana (Stav gavrana) — (Ravnoteža) 3 x 6. Dhritjasana (Odlučnost) 3 x 7. Dhanurasana (Gipkost) 3 x 8. Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 9. Joga-Mudra — Varijanta II sa zadržavanjem daha — (Odlučnost) 3 x 10. Padahastasana (Zdravlje) 3 x 11. Sarvangasana—Varijanta (Podmlađivanje) 3 x 12. Halasana — Varijanta sa rastavljenim nogama (Gipkost) 3 x 13. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. 14. Savasana (Savršen odmor) 5 min. OM

33. Sedmica Potpuno jogi disanje (Mir) Džalandhara-Bandha (Snaga volje) Pranajama sa masažom grudi (Pročišćavanje pluća) Sukh-Purvak (Naizmenično disanje) — (Sklad i ravnoteža) 5. Ardha-Čandrasana I (Gipkost) 6. Ardha-Čandrasana II (Gipkost) 7. Gomukhasana (Snaga) 8. Urdva-Pasčimotanasana (Otpornost) 9. Čakrasana (Figura i lepota) 10. Trikonasana (Nervna snaga) 11. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 346 1. 2. 3. 4. 7x 3 x 3 x 3 3 3 3 3 3 3 x x X x x x x

3 x

12. Pranajama br. 3. 13. Savasana (Savršen odmor) 5 min. 6. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3.S"-disanje (Čistota) 3 x Sukh-Purvak (Naizmenično disanje) 3 x Ardha-Bhudžangasana 1 (Gipkost) 3 x Ardha-Bhudžangasana 11 (Gipkost) 3 x Vakrasana — Varijanta sa okretanjem na levu i desnu stranu 3 x 8. 14. 15. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Figura i lepota) 3 x 13. Sedmica Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x Udždžaji . Hastapadangustasana (Stabilnost) 3 x 10. Pročišćavajuće disanje 4. 5 min. Ardha-Sarvangasana (Odmor) Ardha-Halasana(Gipkost) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršen odmor) OM 3 x 3 x 5 min. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. 34. 4. Sedmica 1. Pasčimotanasana (Zdravlje) 8. Ardha-Matsjendrasana I (Samopouzdanje) 6. 7. OM 35.. Vrikšasana (Ravnoteža) 3 x 11. 2. Viparita-Karani (Sa vežbama za jačanje očiju) — (Podmlađivanje) 3X 14. Sarpasana (Snaga) 3 x 9. 15. Ardha-Matsjendrasana II (Nervna snaga) 7. Padahastasana (Otpornost) 7 x 3 x 3 x 3 x 2 x 3X 3 x 3 x 347 1. 4 (Snaga) 5. 5. . Uddijana-Bandha u sedećem stavu (Figura i lepota) 3 x 12.

Pavanamuktasana u ležećem položaju (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 6. Agnisara Dhauti (Ubrzano trbušno disanie u ležećem položaju)— (Čistota) 2 4. 5 min. udahnite. Sedmica 1. Potpuno jogi disanje (Mir) 7x 2. Sitali (Pročišćavanje krvi) 5. Ustrasana (Figura i lepota) 8. Pranajama protiv nedostatka daha (Zadržavanje daha 7-10 sek. Meditacija (Jedinstvo) 14. Vežbe za jačanje očiju: Bru-Madja-Drišti i Nasagra-Drišti 3 x 11. Trikonasana (Nervna snaga) 12.9. Bhastrika (Čistota) 2x9x 348 7 x 3 x x 14 x 14 x 3 x 2 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3x 3 x 5 min. Ardha-Matsjendrasana (Nervna snaga) 7. Jastikasana (Figura i lepota) 11. 14. Ardha-Sarvangasana(Podmlađivanie) 13. Viparita-Karani (Podmlađivame) 3 x 13. OM 36. izvite jezik nagore u luku i snažno ga pritisnite o nepce) 3 x 7 x 12.)—(Otpornost) 3x 3. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 10. . Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. Sedmica 1. Potpuno jogi disanje (Upijanje prane) 2. Simhasana (Izdahniete. Savasana (Savršen odmor) OM 37. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Figura i lepota) 3 x 10. isturite jezik. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Urdva-Pasčimotanasana (Otpornost) 9.

4 (Snaga) 5. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. Vežbe stopala 3 12. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanie samim sobom) 8. Pranajama br. 5. Uddijana-Bandha u čueniu (Nakon izdisaja snažno uvucite trbuh) 7. Vakrasana (Nervna snaga) 10. 13. 9. min. 11. I.4. Sedmica 1. 10. 12. OM 7x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x min. Padahastasana (Zdravlje) 6. 3 x 349 . 3 x min. Savasana (Savršen odmor) 5 OM 3. min. 14. Pranajama solarnog pleksusa Tadaghi-Mudra (Jako uvucite stomak) — (Zdravlje) Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu — (Zdravlje) Bbudžangendrasana (Gipkost) Trikonasana — Varijanta pod (b) Lauliki-Joga (Zdravlje) Padahastasana (Zdravlje) Vežbe stopala 3 Viparita-Karani (Podmlađivanie) Meditacija (Jedinstvo) 5 Savasana (Savršen odmor) 5 OM x x x x x 3x 3 x min. 3 x min. 8. Čakrasana (Gipkost) 11. 6. Meditacija (Jedinstvo) 5 14. 3 3 3 3 3 38. Halasana (Gipkost) 13. Uddijana-Bandha u ležećem položaju (Nakon izdisaja snažno uvucite trbuh) — (Vladanie samim sobom) 9. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 4. A . 7. O .

Pasčimotanasana (Zdravlje) 12. Viparita-Karani — Varijanta (sa šakama na kolenima) — (Podmlađivanje) 13. Siršasana ili Viparita-Karani (Podmlađivanje) 13. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 7. Hastapadasana (Otpornost) 10. 7. 5 min. Sedmica Potpuno jogi disanje (Mir) Džalandhara-Bandha (Snaga volje) Pranajama br. Trataka (Fiksiranje pogledom jedne tačke) 12. 2 (Snaga) Pranajama br. HA-disanje u stojećem stavu. Vadžroli-Mudra (Otpornost) 6. Dhanurasana (Bubrezi) — (Čistota) 8. 4 (Snaga) Konasana (Figura i lepota) Kaa-Kaasana (Otpornost) Majurasana (Otpornost) Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 9. 2. 6. Savasana (Savršeno opuštanje) OM 350 1. HA-disanje u ležećem položaju. Savasana (Savršeno opuštanje) OM 7x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 min. naglo (Čistota) 4. Sedmica 1 . 7 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 x x x x x x x x x x x ' 3 x 5 min. 3. Padangustasana (Ravnoteža) 11.39. Meditacija (Jedinstvo) 14. 40. 5. 5 min. . Trikonasana(Nervna snaga) 11. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3. Bhudžangendrasana (Kičma) — (Snaga) 9. Nataradžasana (Ravnoteža) 10. 3 x 5 min. 4. naglo (Čistota) 5. Meditacija (Jedinstvo) 14. 8. Potpuno jogi disanje (Mir) 2.

2 (Otpornost) 3 x Vadžroli-Mudra (Otpornost) 3 x Hastapadasana (Regeneracija nervnog sistema) 3 x Džanusirasana u okomitom položaju (Sigurnost) 3 x Dažnusirasana u vodoravnom položaju (Sigurnost) 3 x Matsjasana (Regeneracija štitne žlezde) 3 x Supta-Vadžrasana (Punjenje solarnog pleksusa) 3 x Ardha-Matsjendrasana II (Nervna snaga) 3 x Siršasana (Stoj na glavi) — (Podmlađivanie) 3 x Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Sedmica 1. Matsjasana (Odmor) 9. 3. srednje. OM 351 . 5. 11. naglo (Čistota) 5. Tadaghi-Mudra (Jako uvucite stomak) — (Otpornost) 6. Meditacija (Jedinstvo) 14. Savasana (Savršen odmor) 5 min. ParšvaPada-kalanasana (Figura i lepota) 8. 42. 8. Abdominalno. HA-disanje u ležećem položaju. 5 min. 12. Murča (Snaga volje) 3. gornje i potpuno jogi disanje (Mir) 2. 6. Joga-Mudra (Zdravlje) 11. Sedmica 1. naglo (Čistota) 4. 4. 1 (Otpornost) 3 x Pranajama br.41. Vakrasana II (Nervna snaga) 10. 13. 7. 9. 14. 2. Natapadasana (Figura i lepota) 7. Savasana (Savršen odmor) OM po 7 3 3 3 x x x x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 5 min. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x Pranajama br. Ardha-Sarvangasana(Podmlađivanje) 13. HA-disanje u stojećem stavu. 10. Ardha-Čandrasana 1 (Oblikovanje i lepota) 12.

(Otpornost) Pranajamabr. 14. 2 (Otpornost) Pasčimotanasana(Zdravlje) Pavanamuktasana u sedećem stavu (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 Urdva-Pasčimotanasana (Otpornost) Bhegasana (Gipkost) Padangustasana (Ravnoteža) Ustrasana (Gipkost) Vežbe stopala Viparita-Karani sa Simhasanom (Podmlađivanie) Meditacija (Jedinstvo) Savasana (Savršen odmor) OM 44. 11. 5. 1. 9. 3 x 5 min. Dhanurasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 10. 5 min. OM 352 7 3 3 3 3 x x x x x x 7 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 min. 2. 4. Potpuno jogi disanje (Upijanje prana u organizam) 7 x 2. 13. Pavanamuktasana (Snažno obuhvatite kolena) (Zdravlje) 2 x 10 x 6. Sedmica 1. 10. 3. 14. 12. 7. Agnisara Dhauti (Ubrzano donje disanje) — (Čistota) 3 x 15 x 4.43. 6. Urdva-Pasčimotanasana (Snaga) 3 x 8. Stambhasana (Snaga) 3 x 7. Potpuno jogi disanje (Upijanje prane u organizam) Murča (Snaga volje) Pranajamabr. Vrikšasana (Ravnoteža i sklad) 3 x 12. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 3 x 9. Sitkari (Udišite između vrha jezika i nepca) — (Pročišćavanie krvi) 2x 10 x 5. . Sarvangasana (Podmlađivanie) 3 x 13. Savasana (Potpun odmor) 5 min. Murča (Snaga volje) 3 x 3. Meditacija (Jedinstvo) 5 mm. Majurasana (Otpornost) 3 x 11. Sedmica 1. 8.

Disanje za jačanje nerava 5. Savasana (Savršeno opuštanje) 5 min. Džalandhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-21 sek. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 3 x 10. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 7. 14. Agnisara Dhauti (Ubrzano donje disanje) — (Čistota) 2 x 14 x 5. Lauliki-Joga (Masaža stomaka) — (Pročišćavanje stomaka) 6. Sukh-Purvak u ritmu 4-16-8 sek. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x 2. Pročišćavajuće disanje 4. Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 10. Viparita-Karani (sa vežbama za jačanje očiju) — (Podmlađivanje) 3 x 13. — Svaki organ radi sve bolje i bolje svakog 7x 3 x 3 x 3 x 3 3 3 3 3 3 x x x x x x 353 . Uttha-Džanusirasana (Otpornost) 3 x 9. Katikasana (Figura i lepota) 3 x 8. Ardha-Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 9. Sedmica 1. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Džalandhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-30 sek. Urdva-Pasčimotanasana (Sigurnost) 3 x 11. Potpuno jogi disanje (Mir) 2. Uddijana-Bandha u čučnju (Samosavlađivanje) 3 x 6.) — (Snaga volje) 3 x 3. Bhudžangendrasana (Nervna snaga) 3 x 12. Sedmica 1. Mantrame: — Moja snaga otpornosti raste svakog trenutka. Paršva-Padakalanasana (Snaga) 3 x 7.) — (Snaga volje) 3. Padahastasana (Zdravlje) 11. OM 46. (Sklad i ravnoteža) 3 x 4.45. Bhudžangendrasana (Kičma) — (Nervna snaga) 8.

Meditacija (Jedinstvo) 14. Dhanurasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 11. Džalandhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-21 sek. Sarvangasana (Podmlađivanje) 13. 14.) — (Snaga volje) 3x 3. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Sukh-Purvak u ritmu 4—16 — 8 (Sklad i ravnoteža) 354 7 x 3x 3 x . — Mir i spokojstvo. Savasana (Savršeno opuštanje) OM 47. Vadžroli-Mudra (Otpornost) 3 x 6. 5 min. Potpuno jogi disanje sa razvijanjem tela pomoću prane 7x 2. Bhudžangasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 10. Murča (Zadržavanje daha 30 sek. O. Halasana (Gipkost) 3 x 13.) — (Snaga volje) 3. Bhastrika (Ubrzano potpuno disanje) — (Čistota) 2 x 7 x 5. Sedmica 1. Stambhasana (Snaga) 3 x 7. A. — Uzroci bilo kakvih organskih poremećaja nestaju. 1. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Sedmica OM — OM — OM po 3 x 3x 5 min.trenutka. — Ja ispoljavam život u telu i u duhu. Urdva-Pasčimotanasana (Otpornost) 3 x 8. 12. OM 3x 12. Pranajama sa masažom grudi (Čistota) 3x 4. Katikasana (Gipkost) _ 3 x 9. OM 48. Potupno jogi disanje (Mir) 2. I.

Meditacija (Jedinstvo) 5-min. Bhudžangendrasana (Nervna snaga) 3 x 12.4. Sedmica 1. OM 355 . Ardha-Salabhasana (Bubrezi) — (Čistota) 3 x 12. Agnisara Dhauti (Ubrzajio trbušno disanje u ležećem položaju) — (Čistota) 3 x 15 x 4. 14. Trikonasana—Varijanta pod (a) 3x 9. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Sitali (Pročišćavanje krvi) 2 x 15 x 5. Džalandhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-30 sek. Ardha-Sarvangasana (Štitna žlezda) — (Podmlađivanje) 3 x 13. Agnisara Dhauti (Ubrzano trbušno disanje) — (Čistota) 2 x 14 x 5. OM 49. Ardha-Bhudžangasana (Gipkost) 3 x 11. Paršva-Padakalanasana (Snaga) 3 x 7. Ardha-Matsjendrasana II (Nervna snaga) 3 x 10. Viparita-Karani (Sa vežbama za jačanje očiju) — (Podmlađivanje) 3 x 13. Uddijana-Bandha u čučnju (Vladanje samim sobom) 3 x 6. Pavanamuktasana (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 x 7 x 7. Potpuno jogi disanje sa razvijanjem tela pomoću prane 7 x 2. Katikasana (Oblikovanje i lepota) 3 x 8. 14. Savasana (Savršeno opuštanje) 5 min. Urdva-Pasčimotanasana (Snaga volje i optornost) 3 x 11. Savasana (Savršen odmor) 5 min. Lauliki-Joga (Masaža stomaka) 3 x 6.) — (Snaga volje) 3 x 3. Uddijana-Bandha u čučnju (Jako uvucite stomak) 3 x 8. Uttha-Džanusirasana (Otpornost) 3 x 9. Natašira-Vadžrasana (Snaga) 3 x 10.

l.. Parvatasana (Stav planine) — (Oblikovanje i lepota) 9. OM 356 7x 3x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x 3 x min. OM 3x 5. Dhanurasana (Bubrezi) — (Čistota) 11. Viparita-Karani — Varijanta (Poduprite kolena dlanovima) — (Podmlađivanje) 3 x 14. . Jastikasana — (Oblikovanje i lepota) 8. Sedmica 1 . Pasčimotanasana(Zdravlje) 3 x 12. Potpuno jogi disanje (Mir) 2.) —(Snaga volje) 3 x 3.50. Savasana (Potpuno opuštanje) 5 min.disanje 3 x 4.) — (Snaga volje) 3. 15. Udždžaji . Murča (Zadržavanje daha 7-30 sek. Nataradžasana (Ravnoteža) 3 x 10. Meditacija (Jedinstvo) 5 14. Siršasana ili Viparita-Karani (Podmlađivanje) 13. Vežbe stopala 3 12. Viparita-Karani (Podmlađivanje) 3 x 13. Džalandhara-Bandha (Zadržavanje daha 7-30 sek.A. Sedmica 1. Kaa-kaasana (Ravnoteža) 3 x 11. Pročišćavajuće disanje 4. Gokarnasana (Figura i lepota) 3 x 9. Savasana (Savršen odmor) 5 OM 51. 3 x min. Bhudžangendrasana (Bubrezi) — (Čistota) 10. Pavanamuktasana (Snažno obuhvatite kolena) — (Zdravlje) 3 x 7 x 6. Abdominalno. Padangustasana (Ravnoteža) 3 x 8. Disanje za jačanje nerava 5. srednje. gornje i potpuno jogi disanje (Upijanje prane u organizam) po 7 x 2. O. Urdva-Pasčimotanasana (Snaga volje i otpornost) 7. Stambhasana (Otpornost) 6. Meditacija (Jedinstvo) 5 min.S" . min. Jastikasana (Oblikovanje i lepota) 3 x 7.

52. Uddijana-Bandha u čučnju (Vladanje samim sobom) 3 x 11. Uddijana-Bandha u stojećem stavu (Vladanje samim sobom) 3 x 10. Sedmica 1. 3 (Otpornost) 3 x 4. Meditacija (Jedinstvo) 5 min. Siršasana (Stoj na glavi) — (Podmlađivanje) 3 x 13. Potpuno jogi disanje (Mir) 7 x 2. Džalandhara-Bandha (Snaga volje) 3 x 3. Ardha-Salabhasana (Bubrezi) 3 x 8. Pranajama br. Pranajama br. OM .4(Snaga) 3 x 5. Savasana (Savršen odmor) 5 min. 14. Bhudžangendrasana (Nervna snaga) 3 x 7. Ardha-Matsjendrasana II (Nervna snaga) 3 x 12. Padahastasana (Zdravlje) 3 x 9. Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu (Zdravlje) 3 x 6.

.

J. Zar čovekova dostignuća nisu svedočanstvo njegove veličine i njegove neograničene prirode? Zar on neće i dalje dostizati nove visine? Da li je već ispisao sve stranice knjige života? Upravo kao što je neizmeran svemir. tako su neizmerne i čovekove mogućnosti. da bi se digao i pokazao svoju sopstvenu veličinu i snagu. S. Njegova saznanja probudiće uspa­ vanog diva jednoga dana u njemu.Čovek je svemoguće biće. 359 .

Vivekananda 360 . moraš imati ogromnu izdržljivost. ogromnu snagu volje. radite svom svojom snagom i postići ćete svoj cilj. takvu snagu volje." kaže uporan čovek.Da bi postigao uspeh. „Na moju zapovest planine će se pokrenuti. „Ispiću okean." Imajte takvu vrstu energi­ je.

Potrebni su smireni. J.Zdrava jedinka povćava vrednost čitavoj naciji. spokojni. jer kao deo celine ona čini celinu. . već je skupljaju i njome vladaju. zdravi i jaki ljudi. S. Samo takvi mogu činiti dobra dela i postići trajne i dobre ci­ ljeve. Potrebni su ljudi koji ne trače svoju energiju.

Čovek se ne može osloboditi patnje i neznanja sve dok ih ne prevaziđe. da jedan Džnani (poznavalac." Sri Ramakrišna 362 . da svaki onaj. koji spozna jedinstvo. o Ra­ ma. koji poseduje Džnanu (mudrost). ali imaj na umu.Lakšmana reče jednom svome bratu: „Zar nije čudno. mudrac). dragi brate. da svaki onaj. ko je svestan svetlosti. mora takođe znati i šta je raznovrsnost. jer sve ove udvojene suprotnosti pripadaju oblasti neznanja. istovremeno mora imati i Adžnanu (neznanje). kao Vasištha Deva plače nad gubitkom svojih sinova i ne može se utešiti?" Rama mu odgovori: „Istina je. mo­ ra biti svestan i tame.

Što meni pripada. Usamljen lutam i nemam ništa. S. J. A kada stojim na beskrajnim obalama stvaranja znam.Usamljen lutam i nemam dom Kome pripadam. 363 . sve mi pripada.

Stoji kućerak od zemlje i kamena Pored dva mala izvora. Priča mi o dalekom zavičaju.Moje rodno selo Nešto me zove u dubini duše. iza sedam mora. Tamo. Preko velikih modrih planina. uvek se pitam? Neki glas šapuće danju i noću. 364 . Šta bi to moglo biti.

radosti i šale. Dok sam lutao usamljen od jutra do mraka. Ne videvši nigde nikoga. Moje snove." . vrati se domu svom. Kao onda kad stajah na brdu: „Mili moj. duboko poda mnom. Pirinčana polja behu raskošno zelena Ispod brda od crnog granita. Često slušah tada zvona sa hrama Kako decu kući zovu I klonule seljake u polju U suton drugoga dana.Dočarava mi dane mog detinjstva. Opet čujem njen umilni glas. I s njegovog vrha odjednom ugledah Moje pitomo selo. Kako zove sina iz daljine.

Kad slepe strasti besne u mom biću, Ja dižem onda svoja jedra Da upregnem njihov moćni vetar, I preko njihovih voda i gorostasnih valova Hitro da me ponesu, bez stanke i odmora, Ka dalekim vidicima mojih snova; Daleko iz ovog mraka strasti, Iz tame u svetlost, Kroz duboku, crnu noć U blistavi sjaj zore.

366

Ne osuđuj život. Oplemeni život svojim delima, očisti život svojim rečima i uveličaj život svojim prisustvom. S. J. Rad je, takođe, jedan oblik meditacije. Šta čini, zapravo, čovek kada radi? On se nalazi u jednom stanju objedinjenosti i usredsređenosti svoje psihe. Stvarno delovanje i rad samo su spoljni izra­ zi ovoga stanja. Meditacija nam pomaže da radimo sa koncentraci­ jom. Takav rad sigurno donosi uspeh. Ali, ako se snage stalno rasi­ paju, nijedan rad ne može biti uspešan. S. J.

367

Cilj jogija je postizanje savršenstva i putem takvog nastojanja on postiže najveću duhovnu sreću. S. J. Ako tvoja sloboda šteti drugima, onda nisi ni ti slobodan, jer ti ne smeš štetiti drugima. Vivekananda Postoje dve stvari, koje su savršeno nepromenljive i večite: dobra dela donose unutarnji mir i sreću, a loša dela stvaraju pakao u duši i očajanje. Buddha

368

Duga je noć onome koji bdije; dug je put onome koji je umo­ ran; težak je život budalastome, koji ne zna za zakon istine. Ako putnik ne sretne boljeg od sebe, ili bar ravnog sebi, onda je bolje da sam produži svojim putem, jer sa budalastim nema ko­ risnog prijateljstva. Budalast čovek, koji je svestan svojih gluposti, mudar je bar u tome. Ali budala, koja sebe smatra mudrim, zaista je prava buda­ la. Budalasti je najveći neprijatelj samome sebi, jer čini loša dela koja mu donose samo gorke plodove. Jedno delo je loše delo, kada se čovek mora zbog njega kajati i njegove plodove sa strahom i suzama primati. A dobro je ono delo, za koje se čovek ne kaje i čiji plod prima radosno i zadovoljno.

Buddha

369

Savršenstvo je tvoj cilj! Više nisi rob ponizni Pod teškim bičem svojih strasti.Strgni veo. večne slobode. Jer oba te okivaju. što ti zaslepljuje vid. Zamagljuje um i okiva jezik. Proglasi svoju slobodu Neustrašivim dahom 1 raskini okove vremena. 370 . I uzdignute veličanstvene glave Gledaj beskrajne širine Zauvek tvoje. Raskini lance ljubavi il' mržnje.

Čim um stekne posto­ janost i pogled bude postojan.Moram ispoljiti ono najviše. J. osim sa najvišim. S. Dokaz čvrstine uma je čvrstina pogleda. Ne mogu biti zadovoljan ni sa čim drugim. Nesigurnost u pogledu i pokretima u potpunosti nestaje. Turijananda 371 .

372 . Sa smirenim umom možemo mnogo lakše ispunjavati svoje dužnosti. Kada po­ stanemo svesni pozitivnih snaga sakupljenih u tako kratkom vre­ menu. J. S. jer su nam sve snage udru­ žene. stičemo vedar pogled na život.Sa povećanjem otpornosti nestaju bolovi i obolenja.

kako može onda da ga lakomisleno nanosi drugome? Bol. Ako si ispravan na rečima i mislima. koji vam zlo čine. Tiru Valluvar 373 . vraća mu se još istog dana. Nema većeg bogatstva od naravi bez zavisti. Ima li čovečanstvo većeg neprijatelja od gneva. Najbolja kazna za one. onda si vredniji od onoga koji se kaje i nudi žrtve.) Kada bi ljudi svoje greške videli kao što vide greške drugih. jeste da ih postidite. koji ubija smeh i radost? (Koji su zaista najveća blaga ovoga sveta. vraćajući im dobro za njihovo zlo.Ako je čovek iskusio bol i zna šta bol znači. koji jedan čovek nanosi drugome. onda bi zlo na ovom svetu bilo brzo iskorijenjeno.

pa prošlo. Budi bez slabosti u sebi. Sve ostalo izbij sebi iz glave kao besmislicu. Odbaci sujeverje od sebe. Slabić. kako bi spoznao. da smo svi jedno. plašljivac. i ne misli više na njih. Bilo. Ne kaj se i ne razbijaj glavu nad prohujalim delima. Vivekananda 374 . dobre ili loše.Nauči da osećaš sebe u drugim bićima. neznalica nikada neće naći Sebe. čak i pred licem same smrti. Odbaci od sebe svoje postupke. ne sećaj se svojih dobrih dela — budi slobodan.

saosećajnosti i istine. Buddha 375 . pohotljivosti. Simba. ali samo takvih dela koje stvaraju zlo u mišljenju. Buđenjem samog Sebe. suzdržanošću i vladanjem samim sobom mudri mogu sebi stvoriti ostrvo. koje nijedna bujica ne može uništiti. ozbiljnošću. Istina je. Probuditi savršenstvo u sebi i u drugima — to je ideal. govoru ili delanju. ljubavi. da za­ stupam uništenje. Buddha Istina je. onda neka radi.Ustajte! Probudite se! Šta radite? Ako telo treba da je aktiv­ no. Simba. da sam protiv dela. zlih misli i neznanja. ali samo uništenje oholosti. a nikada uništenje opraštanja.

Uživaj u radosti. kao što ratar očekuje svoju žetvu. spokojno očekuj ono. Mahabharatam 376 . i podnesi bol. što će vreme doneti. koji te je zadesio. koja te je zadesila.

dobro uravnotežen um obavlja najveći posao. Spokojan. pravičan. mržnji. Vivekananda 377 . pomirljiv. jer samo rasipa svoje snage i ne radi ni­ šta korisno. ili bilo kojem drugom poroku.Osoba koja udovoljava gnevu. nije u stanju raditi.

Vivekananda 378 .Ako pobedi atavizam. onda napredujemo. onda počinje nazadovanje. Ako pobedi evolucija.

slobodna. neustrašiva i snažna. da ispoljavanje Vaše suštine zavisi od Vas. J.Sredstvo za uništenje neznanja je neprekidno upražnjavanje razlikovanja istine od neistine. da je Vaša suština svesna. Patandžali Saživite se sa mišlju. 379 . S. Znajte.

zdravom hra­ nom izgraditi svoje telo.Slabić ne može spoznati Sebe. Um je suptilni deo tela. pa će onda i um biti ja. Najpre treba dobrom. Vivekananda 380 . Sebe je nemoguće ostvariti. Moraš sakupiti veliku snagu u svom telu i umu. Ako nemaš snage u telu i duhu.

Što se tiče oholosti. preteranog samopoštovanja i taštine. mo­ raš se tako ponašati kao da za njih ne postojiš. Svami Sabhapatti 381 .

čitanje knjiga. onda on mora služiti nekoj svrsi. iznad budućnosti i prošlosti. čak ni Vede ne mogu otkriti čoveku spozna­ ju o samom Sebi. Ostvarenje je iznad vrline i poroka. Nikakav razgovor. Vivekananda 382 . najviši uzleti intelekta. rasprava. iznad svih su­ protnosti.Ako je Priroda stvorila čoveka. Vivekananda Uči istinu o svojoj suštini samo od onih koji su je i sami ostva­ rili. Kod svih ostalih bio bi to samo prazan razgovor. Čist i neporočan čovek vidi u svemu Sebe i večiti mir vla­ da u njegovoj duši.

I ugledah te. kako kidaš njene strune i pretvaraš ih u pesmu. tužnu melodiju moje duše sapeta mrežama ovoga sveta.Mojoj Muzi Uhvatili tvoj eho. na strunama moga srca. kako odzvanja tihim šapatom iz dubina moje bezdane duše. kako izvijaš. 383 . J. koju samo moja nesputana duša može da peva. S. Videh te.

Vivekananda 384 .Koncentracija će doneti potpun mir umu i telu svaki put. kada je upražnjavamo.

Pa on sam ne pripada sebi. J. Ramakrišna Samo kulturno čovečanstvo može spasti svet. mržnju i strah. onda." Sa ovakvim mislima budalast čovek muči samog sebe.„Moji sinovi pripadaju meni i ovo bogatstvo pripada meni. S. Nemoguće je ostvarivati napredak sve dok još uvek imamo ra­ zloga da osećamo stid. mogu sinovi i bogatstvo? Buddha Ko je zbacio okove vremena. toga će delo biti najbolje. kako. Pestaloci 385 .

Onda je to hrabrost koja uspravno podnosti njene udarce. koji vlada svojim nagonima i nije rob svojih strasti.Učitelja ima na stotine hiljada. Indiska mudrost Slobodan je samo onaj. E. požuda i želja. ali je teško naći jednog pravog učenika. Hojč Ako treba nešto da postoji moćnije od Sudbine. Šekspir 386 .

Ko nije obuzet dobrim ne može biti obuzet ni zlim. S. Onda te oni ne mogu obuzeti. dok ne postigneš cilj! Upandiše 387 . Ustaj! Probudi se! I ne prestaj. J.Gledaj na dobro i zlo nepreistrasnim očima.

Život je samo jedan most. Ne gradi kuću na njemu. Kineska mudrost Osveta donosi radost samo za jedan dan. Budite toga dostojni i ponosni na to. Vedanta 388 . jer svako od vas nosi savršenstvo u sebi. strpljivost donosi slavu za sva vremena. Tiru Valluvar Uzdignite svoje glave.

umesto da se bori sa svojom sudbinom sve dok je ne podredi svojoj volji.Samo će budala izabrati smrt. J. S. .

390 . Vivekananda Hatha Joga nije krajnji cilj. Međutim. Naravno. nečista osoba nikada neće postati jogi. Što više nastojimo razviti savršene osobine našega tela. snaga volje i odlučnost. unutarnja čistota je vednija od spoljne. pamćenje. jer spoljna čistoća bez unutarnje ne vredi ništa. sve što u životu posedujemo. Blagodet Hatha Joge je trostruka: zdrav­ lje. Hatha Joga nam omogućuje da svhatimo. unutarnje čišćenje je takođe potrebno. Stoga moramo od svog tela dobiti sve najbolje. ali obe su nophodne. S. to se brže razvi­ jaju naše psihičke osobine: sposobnost koncentracije. J. da je telo. sa svim svojim neprocenjivim osobinama.Spoljnje čišćenje znači održavanje čistoće tela. jer nagi dolazimo na ovaj svet i nagi odla­ zimo iz njega. blagodet i dug život.

ali ipak prikriva svoje pravo biće. koji poseduje pun Ži­ vot! Do sada sam smatrao vrhunskim dostignućem.I ko ti beše učitelj?" Dzi Fang reče: „Učitelj Šun iz Istočnog Sela. Po spoljašnosti je kao i svaki drugi čovek. Često je govorio o Smislu. Moja kneževina Ve. telo mi je obamrlo i ne želi da se pokreće. kada sam čuo sve ovo o učitelju Dzi Fanga. knez Ven provede ceo dan u zanemeloj obamrlosti. a ipak prepušta svakom da se ponaša po svojoj želji. Knez Ven ga zapita: „Je li Ki Gung tvoj učitelj?" Dzi Fang odgovori: „Ne. On se slobodno prilagođava prema svetu. a u suštini." . koja bi se mogla citirati. Zatim dozva jednog od prisutnih savetnika pred sebe i reče mu: „Koliko je vredniji od nas čovek. kao savršeno bi­ će. Ako pri tome izgube pravi Smisao. u stvari nije ništa drugo do prah i pepeo. nemoguće je izdvojiti ijed­ nu njegovu reč. Dzi Fang reče: „On je čovek. Ono." Knez Ven reče: „Zar. a usta su mi zatvorena i ne žele više da govo­ re. Međutim.. kako bi ih time prenuo i potstakao. onda se on uzor­ no ponaša. zaista. onda. i to sasvim ispravno: zbog toga ga i citiram. nisi ni imao učitelja?" Dzi Fang odogori: „O da. Među­ tim.Učitelj bez reči Tian Dzi Fang beše na dvoru kneza Vena u kneževini Ve i če­ sto citiraše Ki Gunga. samo teret." Po odlasku Dzi Fanga. koji je dostigao pravo biće. On je uzrok što kod ljudi nestaju samožive misli. On je bezgrešan. kada sam go­ vorio reči najviše mudrosti i činio dela iz ljubavi i dužnosti." Džuang Dzi 391 . on je jedan od mojih suseda. što ja naučih." „Zašto ga onda još nijednom nisi citirao?" — zapita knez Ven. za mene je.

živi tako. da kad ga jednom napustiš. ali ti si — plakao.Kad si došao na ovaj svet. svet plače za tobom. svet se smejao od radosti. o Tulsi. Tulsidas 392 . pošto si na ovom svetu. Sada. a ti odeš — smejući se.

S. J. oblike koje menjahu. Njihovu veličinu. Gledah njihovu žurbu.Odoh do reke da u samoći vidim svoje misli. Kad sve moje misli nestadoše. A onda se nasmejah. Mi besmo sami. Samo nas dvoje. Reka i ja. . Videvši reku kako ih otima jednu za drugom I topi u svojoj vodenoj postelji. lik i zbrku. I sa vodama koje teku Tekle su i moje misli.

S. Nemilosrdno ga odnosi bujica raznih okolnosti. uživa radosti življenja. J. koji stvarno živi. Ko ga ne ispoljava — nestaje.Volja za životom je zakon života. 394 . Junak.

J .Ah. budeći se najzad iz začaranog sna stvara­ nja. na kojima ne osta­ ju tragovi. išibane olujama. 395 . već samo sećanja na jučerašnja zadovoljstva pretvorena danas u bol. S. Mladi se penju sedim stepenicama vremena i opraštaju se od zemaljskih obala. te stepenice vremena. nazvanog imenom života i smrti.

Spavao sam i sanjao: Život je bio radost. Probudio sam se i video: život je bio dužnost. Radio sam i video: dužnost je bila radost. Tagore .

Put zavičaja koracima merim svoje dane.J. a ja.Sam dođoh na ovaj svet. S. 397 . Lutanja mi skore kraju. Ka domu rođenja mog. uvek sam. Da bih sam lutao kroz sve moje dane.

.

PRANAJAME I OSTALE METODE JOGE ZA POJEDINA OBOLENJA I POREMEĆAJE Jedna od glavnih postavki Hatha Joge. a samim tim nestaće i obolenje najslabijeg dela (odnosno. sa patološkog stanovi­ šta. Prak­ tično govoreći. najslabijih delova) organizma. U tu svrhu je i sačinjen „Dijagnostički indeks". ukazuje na osnovnu činjenicu. to znači. ili u više obično najslabijih organa. već da ukupno bolesno stanje čitavog organizma kul­ minira i izbija u jednom. u kojem je alfabetskim redosledom klasifikovano preko 140 poremećaja i obolenja. DIJAGNOSTIČKI INDEKS KURATIVNE ASANE. da treba primenom celokupne Hatha Joge otkloniti sve uzroke koji su doveli do opšteg bolesnog stanja čita­ vog organizma. Uz svaki po­ remećaj ili obolenje navedene su vežbe Hatha Joge sa izrazitim te399 . a uz odgovarajući stručni nadzor i doziranje. sa svojim specifičnim dejstvom na pojedine organe i njihove poremećaje. Svakako da će primena posebno odabranih i kombinovanih metoda Hatha Joge. ubrzati i po­ boljšati otstranjenje poremećaja u obolelom organu. da ne postoji bolest samo jed­ nog organa. zajedno sa primenom celokupne Hat­ ha Joge.7.

Ovaj indeks preporučuje. u slučaju pojedinih obolenja ili poremećaja potrebno je proučiti „Di­ jagnostički indeks". Apendicitis Siršasana. Opise pojedinih vežbi. Sarvangasana. za razne poremećaje i bolesti kurativne asane. Maha-Mudra. koje se smeju upražnjavati isključivo pod iekarskim nadzorom.rapeutskim dejstvom upravo na te organe i obolenja. Pasčimotana. Udždžaji. Budući da vežbe Hatha Joge imaju veoma širok spektar terapeutskog dejstva. naćićete u 2. vežbe pranajame i druge metode Joge. koje se preporučuju „Dijagnostičkim indeksom". Savasana (najmanje 10 do 15 minuta kad god je to moguće). 400 . Anemija Siršasana. a u njihovom sistematskom. poglavlju. Sarvangasana. Paščimotana. odnosno po odobrenju lekara. 2. 1. detaljnom i obuhvatnom proučavanju veliku pomoć će Vam pružiti „Sistematski registar" na kraju knjige. Ardha-Matsjedrasana. uz obaveznu konsulatciju medicinskih struč­ njaka. na osnovu kompetentnih iskusta­ va starih više milenijuma i proučavanja i nalaza savremene nauke o medicini.

Ardha-Matsjedrasana. Ustrasana. Gomukhasana. 7. Sarvangasana. Padangusthasana. Artritis u predelu leđa Padmasana. ArdhaMatsjendrasana. Bhudžangasana. Sarvangasana. Sar­ vangasana. Maha-Mudra. Dhanurasana. Artritis ramenih zglobova Halasana. Maha-Mudra. Ardha-Matsjendrasana. Padahastasana. Bhudžangasana. 11. Paščimotana. 6. Salabhasana. Bol u krstima Siršasana. Sarvangasana. Salabhasana. 5. Paščimotana. 401 . Ardha-Matsjendra­ sana. Siršasana. Dhanurasana. Bronhijalna astma Pranajama sa masažom grudi. Udždžaji. Dhanurasana. Ardha-Čandrasana. Ustrasana. Paščimotana. Bhudžangasana. Dhanurasana. Paščimotana. Bazedovljeva bolest Viparita-Karani. Bhudžangasana. 9. 8. Bronhitis Siršasna. Udždžaji. Gomukhasana. Sarvangasana. Salabhasana. JogaMudra. Dhanurasana. Padmasana. Ustrasana. Ustrasana. Uddijana.3. 4. Bore Viparita-Karani. Salabhasana. Ustrasana. Astma Bhastrika. Paščimotana. Gomukhsana. Paščimotana. Natapadasana. Siršasana. Salbhasana. Padmasana. Ardha-Matsejndarasana. Maha-Mudra. Siršasana. Artritis u donjem delu leđa Padmasana. Ard­ ha-Matsjendrasana. Dhanurasana. Ardha-Čandrasana. Ustrasana. 10. Parvatasana. Padahastasana.

Uddijana. 402 . Deformitet ruku Halasana. Ardha-Matsjendrasana. Uddijana. 19. Padahastasana. vežbe za želudačni aciditet. 18. Dijabetes Siršasana. Salbhasana. Maha-Mudra. dispepsiju i na­ dimanje trbuha. Sidhasana. 17. Salabhasana. Paščimotana. Sarvangasana. 14. Siršasana. Udždžaji. Pavanamuktasana u sedećem stavu. Sarvangasana. Paščimotana. Čir na dvanaestopalačnom crevu Siršasana. Maha-Mudra. Deformitet nogu Halasana. Lauliki-Joga. Udždžaji. 16.12. Uddijana. Bronhopneumonija Siršasana. Paščimotana. Paščimotana. Majurasana. 13. Salabhasana. Pavanamuktasana. Bhudžangasana. Dhanurasana. 15. 20. Curenje semena v. Sarvangasana. spermatoreja. Pavanamuktasana u sedećem položaju. Sarvangasana. Gomukhasana. Ardha-Matsjendrasana. Ardha-Matsjendrasna. Padmasana. Nauli. Vakrasana. Halasana. poliomielitis. Ardha-Matsjendrasana. Agnisara-Dhauti. Dhanurasana. Savasana. Tadaghi-Mudra. Halasana. Bhu­ džangasana. Nauli. Bubrezi Srednje i potpuno jogi disanje. Dečija paraliza v. Maha-Mudra. Čir u želucu v. Paščimotana. Bubrežni kamen Bhudžangasana. Depresija „Ha" disanje u ležećem položaju. Pavanamuktasana. Savasana.

Bhudžangasana. 29. Sarpasana. Epifiza Sarvangasana. čir na dvanaestopalačnom crevu. Ustrasana. ArdhaMatsjendrasana. 27. Diskus hernija Padangustasana. Salbhasana. Gipkost kostiju Trikonasana varijanta b. 403 .21. Paščimotana. Gomukhasana. Ardha-Čandrasana. Siršasana. Giht Siršasana. 26. Mat­ sjasana. Trikonasana varijanta c. Udždždaji. Sarvangasana. Sarvangasana. 25. Sarvangasana. Siršasana. Medita­ cija. MahaMudra. 30. Savasana. Pa­ dangustasana. Uddijana. vežbe za želudačni aciditet. 22. Padahastasana. Dizenterija Siršasana. Matsjasana. Gastritis v. vežbe za nadimanje trbuha. Epilepsija Siršasana. Maha-Mudra. Paščimotana. Paščimotana. Dislokacija materice Sarvangasana. 23. Padmasana. 24. Sarvangasana. Halasana. Udž­ džaji. Paščimotana. Sitali. Duodenalni ulkus v. Ardha-Budžangasana. Padahastasana. Bhegasana. Uddijana-Bandha varijanta. Udždžaji sa zadržavanjem daha. 28. Dhanurasana. Dispepsija v.

ArdhaSarvangasana. Bhudžangasana. Ustrasana. Padmasana. Sarvangasana. 36. Gušterača v. Paščimotana. timus. Paščimotana. Ardha-Matsjendrasana. Savasana (10 minuta). Dhanurasana. Uddijana. 38. kolika. Padangusthasana. 33. Sarpasana. Trikonasana. Guravost Salabhasana. Trataka ili vežbe za jačanje očiju. ViparitaKarani. Maunam. Gomukhasana. Udždždaji. Gojaznost v. Dhanurasana. Simhasana. Gušavost v. 37. vežbe za želudačni acidetet. Bhastrika. Sarvangasana. Sarvangasana (10 minuta). Halitoza Siršasana. MahaMudra. Grudni koš Siršasana. Grudna žlezda v. bazedovljeva bolest. 32. 404 . Sarvangasana. Halasana (10 minuta). dispepsiju i gas­ tritis. Gubitak pamćenja Siršasana.31. 35. Glavobolja Pročišćavajuće disanje. Gorušica v. vežbe za želudačni aciditet. Padahastasana. Paščimotana. Čakrasana. Udždžaji. Bhudžangasana. Ardha-Matsjen­ drasana. 34. pankreas. Sarvangasana. Siršasana. Paščimotana. Siršasana. Gripa Pročišćavajuće disanje. Grčevi u stomaku v.

Savasana. Jajnici v. 46. Pasčimotana. Ustrasana. 44. Simhasana. Maha-Mudra. Ustrasana. 47. Hladna stopala v. 40. creva v. Ingvinalna hernija Siršasana. Imunitet Pročišćavajuće disanje. Dhanurasana. Indigestija Siršasana. Hipofiza Siršasana. Sarvangasana. Jetra. Pasčimotana. Sarvangasana. Impotencija Siršasana.39. Ardha-Matsjendrasana. vežbe za ruke i organe trbušne du­ 405 . Išijas Siršasana. 48. Uddijana. Maha-Mudra. Murča. zimljivost. Stambhasana. Parvatasana. Udždžaji. Sarvangasana. Hemoroidi Siršasana. vežbe za menstrualne poremećaje. slezina. 45. Sarvangasana. Vadžroli-Mudra. plje. Sarvangasana. Salabhasana. Pasačimotana. Ardha-Matsjendrasana. Maha-Mudra. Udijana. 43. Bhastrika. Nauli. 42. 41. Džanusirasana u vodoravnom položaju. Bhudžangasana. Dhanurasana. Pasčimotana. Ardha-Matsjendrasana. Džanusirasana u okomitom položaju. Sarvangasana. Salabhasana. Jačanje volje i upornosti Džalandhara-Bandha. Dhanu­ rasana. Uddijana. Salbhasana. Matsjasana.

Matsjasana. Bhudžangasana. Karika Hastapadasana. Ustrasana. 406 . Simhasana. Udždžaji sa zadržavanjem daha. Dhritjasana. Klimakterijum Dhanurasana. Ardha-Matsjendrasana. 51. Kičma Trikonasana. Dha­ nurasana. ingvinalna i unibilikalna hernija. Viparita-Karani. Halasana varijanta. Ardha-Matsjendrasana. Sarvangasana. Pasčimotana. Siršasana. Uddijana. Kolena Siršasana. Siršasana. Pasčimotana. Bhastrika. Paršva. Kašalj Siršasana. Sarvangasana. Salabhasana. Udždžaji. Pasčimotana. (kod veoma jake kijavice upotrebite toplu vodu i soda bikarbonu v. Vrikšasana. 54. Korisni saveti za učenike joge). 55. Maha-Mudra. Kolika Siršasana. 50. Salabhasana. Udždžaji sa zadržavanjem daha. Kila v. Kijavica Pročišćavajuće disanje. Kičmeni diskus Pasčimotana. Dhanu­ rasana. Čakrasana. Sarvangasana. Nauli.49. Joga-Mudra. Sarvangasana. Uddijana. Hastapadasana. Bhudžangasana. Bhudžangasana. Dhanurasana. Sidhasana. Salabhasana. Natapadasana. 56. Sarvangasana. 53. Padahastasana. Sarvangasana. Matsjasana. Varkasana varijanta. Padmasana. 52. Koksiks Padmasana. 57. Katikasana. Bhunamanasana. Bhudžangendrasana.

Koncentracija Maha-Mudra. Ustrasana. ViparitaKarani. skladno telo. Krivljenje kičme Ardha-Matsjendrasana. Mantra-Joga. Salabhasana. Simhasana. Srišasana. Lepa linija v. Vrikšasana. Stambhasana. Konasana. Nataradžasana. Padangusthasana. opstipacija. Majurasana. Nauli. Vežbe stomaka i nožnih mišića. Siršasana. Koronarna tromboza Udždžaji u ležećem položaju bez zadržavanja daha (Čak i du­ boko disanje treba vršiti bez naprezanja i svakako pod nadzorom stručnjaka. Dhanurasana. Ardha „Ha" disanje. Sarvangasana. Halasana. 61. Loše varenje v. Pranajama solarnog pleksusa. Suptavadžrasana. Dhritjasana. Viparita-Karani. Bhastrika. Udždža­ ji. Kapalabhati. Krajnici Pročišćavajuće disanje. Ardha-Matsjendrasana. Artritis. savasana 15 minuta 2 x na dan. Sarpasana. Krsta Hastapadasana. Padmasana. Vadžrasana. Joga-Mudra. Pasčimotana. indigestija. krvotok Potpuno jogi disanje. Vakrasana. Konstipacija v. Lenjost creva Trbušno disanje. 59. Krv. Padahastasana. 62. 60. 63.). Uddijana. 407 . dispepsija. Sar­ vangasana. Matsjasana. Uddijana. „Ha" disanje. Pasčimotana. Kostobolja v. 64 . Tadaghi-Mudra.58. Ardha-Halasana.

Padahastasana. 408 . Hodanje četvoronoške. Salabhasana. Siršasana. Vadžrasana. Siršasana. Dhanurasana. 68.65. Pasčimotana. Lupanje srca v. Dha­ nurasana. Mokraćni mehur Pasčimotana. palpitacija. Sitali. 67. Sarvangasana. Pasčimotana. Masne naslage. Mokrenje v. Pasčimotana. Sukh-Purvak. Halasana. Sarvangasa­ na. 71. anemija. Dhanurasana. Migrena Siršasana. Halasana. 72. Padahastasana. Padahastasana. Bhudžangasana. 69. Moždana anemija Halasana. Padmasana. Sitali. Lumbago Salabhasana. urin (-iranje). Ardha-Matsjendrasana. Vrikšasana. Nadbubrežne žlezde Halasana. Mentalna aktivnost Dhanurasana. 70. Malokrvnost v. sprečavanje i skidanje Ardha-Bhudžangasana. Mozak Bhastrika. Viparita-Karani varijanta. Savasana. Trikonasana varijanta. Sidhasana. Ustrasana. Sarvangasana. 66.

73. Nadimanje, nadutost trbuha usled gasova Siršasana, Sarvangasana, Padahastasana, ArdhaMatsjendrasana, Pasčimotan, Joga-Mudra, Salbhasana, Dhanurasana, Majurasana, Uddijana, Nauli, Padangusthasana, MahaMudra, Čakrasana. 74 . Nazeb Siršasana, Sarvangasana, Pasčimotana, Ardha-Matsjendrasana, Udždžaji, Bhastrika, Pročišćavaj uče disanje. 75. Nečista koža Agnisara-Dhauti, Sitali. 76. Nedostatak daha Siršasana, Sarvangasana, Halasana, Pasčimotana, Uddijana, Udždžaji, Pranajama protiv nedostatka daha, Savasana. Neplodnost, v. sterilnost. 77. Nervni sistem Potpuno jogi disanje, Kumbhaka, Udždžaji, Sukh-Purvak, Disanje za jačanje nerava, „Ha" disanje, Supta-Vadžrasna, ArdhaMatsjendrasana, Pasčimotana, Halasana, Sarvangasana, ViparitaKarani, Siršasana, Sitali, Bhudžangendrasana. 78. Nervna iscrpljenost Siršasana, Sarvangasana, Pasčimotana, Meditacija, Savasana. 79. Nervoza Pranajama solarnog pleksusa, Sitali, Vakrasana-Varijanta. 80. Nesanica Siršasana, Sarvangasana, Pasčimotana, Bhastrika, Pranajama solarnog pleksusa, Savasana. 81. Nizak krvni pritisak Udždžaji, Halasana, Pasčimotana, Sidhasana, Padmasana, Ardha-Sarvangasana, Savasana. 409

82. Noge Salabhasana, Dhanurasana, Bhudžangasana, Pasčimotana, Halasana, Hastapadasana, Paršva-Padakalasana, Siršasana, Sarvangasana. 83. Nosni katar Siršasana, Sarvangasana, Pasčimotana, Udždžaji, Bhastrika. 84. Nožni članci Salabhasana, Dhanurasana, Gomukhasana, Bhegasana, Ustrasana. 85. Oči Siršasana, Sarvangasana, Pasčimotana, Savasana, Madja-Drišti, Nasagra-Drišti, Trataka, Sitali, Vadžrasana. Oduzetost v. paraliza. 86. Opstipacija Siršasana, Sarvangasana, Pasčimotana, Agnisara-Dhauti, Ardha-Halasana, Lauliki-Joga, Pavanmuktasana, Pavanmuktasa­ na u sedećem stavu. 87. Osećaj ravnoteže, sigurnosti i odlučnosti Kaa-kaasana, Natašira-Vadžrasana, Paršva-Padakalanasana, Vrikšasana, Sukh-Purvak, Majurasana, Dhritjasana. 88. Oštećenje kičme Jastikasana. 89. Otklanjanje straha 1. A. O. OM. 90. Otpornost Džanusirasana, Uddijana-Bandha u stojećem stavu, MahaMudra, Tadaghi-Mudra, Padahastasana, Pranajama protiv nedo­ statka daha, Paršva-Bhunamanasana, Pranajama broj 1, VadžroliMudra. 410 Bru-

Padavica v. epilepsija. 91. Palpitacija Siršasana, Sarvangasana, Halasana, Pasčimotana, Udždžaji, Savasana. 92. Pankreas Halasana, Ardha-Matsjendrasana, Vakrasana, Dhanurasana, Lauliki-Joga, Urdva-Pasčimotana. 93. Paraliza U ovom slučaju neophodan je stručan nadzor. Padahastasana, Salabhasana, Dhanurasana, Bhudžangasana, Siršasana, Sar­ vangasana, Halasana, Savasana, Udždžaji, Padangusthasana. 94. Pete, bol u peti Siršasana, Sarvangasana, Ardha-Matsjendrasana. 95. Pleuritis i pneumonija Posle medecinskog tretmana i potpunog oporavka, pacijent može postepeno da pređe na upražnjavanje joge da bi povratio snagu i počeo voditi normalan život u što kraćem roku. Siršasana, Sarvangasana, Halasana, Pasčimotana, Matsjasana, Udždžaji, Pranajama sa masažom grudi, Meditacija, Savasana. 96. Pluća Svi tipovi pranajame sa zadržavanjem daha, Potpuno jogi di­ sanje, Gornje disanje, Kapalabhati, Bhastrika, Salabhasana, Sar­ vangasana, Viparita-Karani, Siršasana, „Ha" disanja. Podagra v. giht. 97. Podmlađivanje Siršasana, Ardha-Sarvangasana, Sarvangasana, Viparita-Ka­ rani, Viparita-Karani sa vežbama za jačanje očiju. Polio v. poliomilelitis. 411

98. Poliomielitis Salabhasana, Dhanurasana, Vrikšasana, Trikonasana, Ardha-Čandrasana. Kod poliomielitisa, međutim, kako je praksa po­ kazala, bitan je neposredni nadzor stručnjaka te se ne preporučuje vežbanje samo po knjizi. Asane se moraju podesiti pojedinačnim zahtevima i zdravstvenom stanju pacijenata. 99. Polne žlezde Savrangasana, Viparita-Karani, Siršasana, Dhanurasana, Pasčimotana, Padahastasana, Uddijana, Nauli. Poremećena probava v. dispepsija i indigestija. 100. Porođajni bolovi Udždžaji sa zadržavanjem daha, Savasana. 101. Povijena leđa Natapadasana. Prehlada v. nazeb. Preponska kila v. ingvinalna hernija. 102. Prostata Pasčimotana, Padahastasana, Siršasana, Sarvangasana, Sa­ labhasana, Dhanurasana, Padmasana, Ardha-Matsjendrasana, Uddijana, Udždžaji. 103. Proširene vene Siršasana, Sarvangasana. 104. Prošireno srce Trbušno, srednje i potpuno jogi disanje. 105. Psihička otpornost ,,S" disanje. Pupčana kila v. umblikalna hernija. 412

Pročišćavajuće disanje. Sluh Simhasana. vežbe za artritis i lumbago. Ustrasana. Vežbe stopala. 110. 116. Pasčimotana. Jastikasana. Pasčimotana. Trataka. Udždžaji. Dolasana. Ardha-Bhudžngasana. Paršva-Padakalasana.106. Sarvangasana. Salbhasana. Samostalnost Trikonasana-Varijanta. 108. Spermatoreja Siršasana. Ravni tabani Siršasana. Nataradžasana. Skladno telo Vežbe sporih pokreta. Reumatski bolovi v. Ekapadahastasana. Majurasana. Regulisanje težine Jogi-plivanje. Sitali. 112. 117. Ardha-Matsjendrasana. 113. Dhanurasana. 114. Natapadasana. Slaboumost kod dece Viparita-Karani. Pasčimotana. 115. Smetnje u disanju Vadžrasana. Gokarnasana. Bhudžangasana. Skraćenje mišića Siršasana. Vežbe za jačanje nerava. 107. 413 . Ruke i organi trbušne duplje Simhasana. 109. 111. Sarvangasana. Sarvangasana. Agnisara-Dhauti. Konasana. Hastapadangusthasana. Uddijana. Samopouzdanje Ardha-Matsjendrasana.

Simhasana. Tonizilitis Pročišćavajuće disanje. 120. Bhastrika. Sarvangasana. Savasana. Udždžaji. Viparita-Ka­ rani. Šuljevi v. Udždžaji. Vadžrasana. Trikonasana b i c. 122. Ardha-Matsjendrasana. Viparita-Karani. 126. hemoroidi. Matsjasana. Sidhasana. Viparita-Karani vari­ janta. Dhanurasana. Viparita-Karani. Dha­ nurasana. Srčane tegobe Udždžaji. Bhudžangasana. Uddijana. Siršasana. Sitkari. Matsjendrasana. Siršasana. Srce Halasana. Nauli. 119. 414 . Uddijana. Štitnjača Potpuno jogi disanje.118. Spuštena materica Nauli. Simhasana. Sitali. Viparita-Karani. Bhastrika. Sarvangasana. Bhudžangasana. Dživa-Bandha. Trikonasana. 125. Pasčimotana. Toksini Pročišćavajuće disanje. 123. Šećerna bolest v. Udždžaji. Sitali. 124. Timus Sarvangasana. Dhanurasana. Uddijana-Bandha varijanta. Uddijana. Sterilnost v. Salabhasana. 121. Siršasana. Padmasana. Ardha-Halasana. dijabetes. Halasana. Tromboza nogu Sarvangasana. vežbe za sprematoreju. Siršasana.

Pasčimotana. Ardha-Sarvangasana. Ako je krvni pritisak veoma visok onda je bolje da se uradi Udždžaji u ležećem položaju. Bhudžangasana. Padahastasana. 130. Sarvangasana. Trudovi v. Umor Halasana. Meditacija sa zatvorenim očima. Maha-Mudra. 129. Trtična kost (bolovi i dislokacija) v. Pasčimotana. Sidhasana. 133. Visoki krvni pritisak Trbušno disanje. Umbilikalna hernija Siršasana. Padmasana. Maha-Mudra. 128. Sarvangasana. porođajni bolovi. Matsjasana. Sa­ vasana. Pasčimota­ na. Pasčimotana. Tumor stomaka (samo u početnoj fazi) Siršasana. 132. Potpuno jogi disanje. ArdhaMatsjendrasana. Trovanje plinom i drugim otrovima Pročišćavajuće disanje. Sarvangasana. Pasčimotana. a posle 5 minuta meditacije preći na Savasanu u trajanju od 15 minuta. Halasana. 134. 415 . Ardha-Sarvangasana. Vodena kila Siršasana. Padangusthasana. Ud­ dijana. „Ha" disanje. Padmasana. Vrtoglavica Siršasana. Udždža­ ji. Uddija­ na. 131. Tuberkuloza Posle odgovarajućeg medecinskog lečenja neophodan je nad­ zor stručnjaka. Pranajama solarnog pleksusa. Nauli. Halasana. 135. Ardha-Čandrasana. Sarvangasana.127. koksiks. Savasana. Uddijana. Pasčimotana. Siršasana.

Ardha-Čandrasana.Zadah (iz usta) v. umor. Džanusirasana u vodo­ ravnom položaju. Tadaghi-Mudra. Žgaravica v. bronhopneumonija. Zapaljenje krajnika v. Želudačna kiselina v. Dhanurasana. apendicitis. bronhitis. Zapaljenje slepog creva v. Padahastasana. halitoza. 136. Siršasana. 139. l. Sarvangasana. opstipacija.auliki-Joga. Salabhasana. 137. želudačni aciditet. Ardha-Matsjendrasana. Žlezda u nosu Kapalbhati. Želudačni aciditet Pasčimotana. Životna sila Džanusirasana u okomitom položaju. Zapaljenje pluća i bronhija v. Padangusthasana. tonzilitis. 140. Uddijana. 138. Zamor v. 416 . gorušica. Zapaljenje bronhija v. Zapušene nozdrve Čakrasana. Zimljivost „Ha" disanja. Bhastrika. Bhudžangasana. Zatvor v.

Siršasana. vežbe za nadimanje trbuha i želudačni aciditet. Dhanurasana. Žlezde sa unutrašnjim lučenjem Potpuno jogi disanje. Supta-Vadžrasana. Sarvangasana. Halasana. Žuč v. Hoda­ nje četvoronoške.141. 417 . Udždžaji. 142. Viparita-Karani.

418 .

Brahman. guja. kobra. sve­ prisutnost. položaj. poza. treći stepen Joge. Anga — Telo. Ardha = polu-. suzdržavanje. svemir. Atma — Najviša suština.8. Aum — Sve. prepreka. Angustha — Palac na nozi. Arha-Bhudžangasana — Polustav kobre. bit. položaj. nerazboritost. Asana — Stav. sveznanje. stav kojim se određeni organi stežu. napr. Bandha — Stega. slaviti. asana = stav. adžnana = neznanje. znanje. pritiskuju ili kontrolišu.: džnana = mudrost. Bhakti — Uzdizati. Bhagavan — Gospodar. 419 . svemoć. bhudžanga = zmija. polu-. kontrola. inače treći stepen Joge po Patandžaliju. Asta — Osam (broj). uzvišen. produžavanje. Ardha — Pola. celokupnost. pola. praprincip. GLOSAR SANASKRTSKIH REČI I IZRAZA A — Odrečni prefiks „ne-". Atman — v. Ajama — Dužina. Atma. veliki učitelj. obožavati. okov. Adžnana — Neznanje. častan. deo tela.

izvijen u luku. Presek ili spoj tri glavna kanala prane. znalac. indiski princ. znanje stečeno meditacijom o naj­ većim istinama. npr. Džalandhara-Bandha — Stav u kojem su blokirani vrat i grlo priti­ skom brade na grudi između ključnjača. razmišljanje. v. Dživa-Bandha — Jezička pregrada. I) hanu — Luk. jedini. „Anahata Čakra" ili „Čakra srca". Dhjana — Meditacija. slično radu kovačkih mehova. e. držati. Bru-Madja-Drišti — Fiksiranje pogledom korena nosa. Gautama Budha (oko 557-447 p. Buddhi. n. Eka — Jedan (broj). Dhri — Podbočiti. Čakra — Točak. upire u nepce. guja. rasuđivanje. 420 . Čandra — Mesec. krug. kobra. spoznaja.Bhastrika — Mehovi za kovačke peći. podupreti. sam. Dhammapada — Učenje Budhe. Bhegasana — Stav žabe. Džnana — Mudrost. prosvetljeni. Džanu — Koleno. Dživa — Živo biće ili stvorenja. posvećeni. Čakrasana — Stav kruga. koje omogućuju čoveku da shvati svoju sopstvenu pravu prirodu. Sedmi stepen Joge po Patandžaliju. Eka-Pada — Jedna noga. Dživana — Život. Buddhi — Intelekt. prva faza Simhasane u kojoj jezik. osnivač budhizma. Bhega — Žaba. Buddha — Probuđeni. Vrsta pranajame u kojoj se ubzano i pojačano diše. Džnani — Mudrac. Dhanurasana — Stav luka. um.). moć razlikovanja istine od neistine. Bhudžanga — Zmija. Asana nervnih centara ili čakri. Bhudžangasana — Stav kobre.

ralica. Simbol Joge. Hastapadasana — Hasta = ruka. pada = noga. Guru — Doslovno: onaj. Nadi. asana = stav. mrak". Jama — Prvi od osam načina za postizanje Joge. 421 . koji znači „tama. postiže odlično zdravlje. Učitelj. Gu — Prvi slog reci „Guru". angustha = nožni palac. bez obzira na vreme. putem određenih disciplina. Go — Krava. tha = Mesec. kojim se. zatvoren stav. hasta = ruka. potsećaju na oblik kravlje glave. Jastikasana — Jastik = štap. pada = noga. posmatranog s le­ đa. Ida — v. Stav štapa. samospoznaja i samoostvarenje. Jedinstvo i ravnoteža soiarne i lunarne energije. Gomukha — Kravlja glava (lice). Joga-Mudra — Mudra = pečat. O. Hatha-Joga — Jedan od pravaca Joge. nastavnik Joge. vaspitač. Gomukhasana — Stav u kojem konture jogija. simbol.Ekapadahastasana — Eka = jedan. Hatha — Ha = Sunce. i ne biti požudan. asana = stav. Patandžali navodi sledećih pet: ne činiti nasilje. Hastapadangusthasana — Hasta = ruka. I. OM — v. stav pečata. Skup večno i opšte važećih etičkih normi. koji rasteruje tamu svetlošću. Stav u kome šakom držimo svoj nožni palac. Stav u kojem rukama obuhvatamo nožne članke. poza. u čoveku. zatvaranje. šaka. šaka. odnosno pozitivnih i negativnih snaga. ne krasti. Stav ili asana u kojoj stojimo na jednoj nozi i os­ lanjamo se dlanovima (šakama) na pod. držati se istine. položaj. Halasana — Stav pluga. prut. Hasta — Ruka. Hala — Plug. po­ ložaj. Aum. motka. biti umeren. pada = noga. zemlju ili uverenje. A. životno doba.

blaži oblik Bhastrike. bokal. Jedna varijanta Naulija. asana = stav. zaptivka. Kapalabhati — Kapala = lobanja. atma = najviša suština. vođa nacije. odnosno specifične procese. čin. Lauliki-Joga — Iako je svrstana u asane. Stav orla. Lakšmana — Brat Rame. veliki. Maha-Mudra — Maha = veliki. Asana ko­ jom se zatvraju otvori na gornjem i donjem delu tela. Nauli. junaka epskog speva Ramajana. ženku. dejstvo. Prema indiskoj mitologiji. Konasana — Kona = orao. Kumbha — Krčag. Lauliki — v. duh. sjaj. Značajnu epizodu ovog epa čini ču­ vena hagavad Gita. Duhovni vođa.: Mahatma Gandhi. v. um. Karani — Efekat. koji se in­ iciraju određenim vežbama Hatha Joge. Vežba pranajame. koja je jedno od izvornih dela Indiske filozofije. rad. začepljivanje. bit. mudra = zatva­ ranje. Mahabharata — Maha = veliki i Bharata. Kumbhaka — Period vremena zadržavanja daha posle udisaja ili izdisaja. Nauli. tzv.Jogi — Osoba koja se bavi proučavanjem i upražnjavanjem Joge. Mahatma — Maha = veliki. delovanje. Buđenjem Kundalini i njenim sjedinjenjem sa Sahasrara-Čakrom nastaje Samadhi. Jogi.000 stihova. Kondalini doslovno znači sklupčanu zmiju. 422 . plemenit. Kundalini — Kundala = uže smotano u kolut. položaj. pečat. opisuje borbu Bharata protiv Pandave. Maha — Snažan. Kaa-kaasana — Stav gavrana. akcija. Jogin — v. moćan. putir. Kundalini sklupčana spava u najnižoj čarki. Naziv koji se daje retkim i naj­ istaknutijim vođama indiskog naroda. na­ cionalni ep Indusa sa oko 100. Muladhara-Čakra. cf. bhati = svetlost. Karma — Delanje. Veliki ep o Bharati. plemenit. strogo uzevši LaulikiJoga spada u krije. Kona — Orao. moćan. a u stvari pretstavlja simbol kosmičke energije. sprečavanje.

asana = stav. glava. bo­ ga igre. asana = stav. Drugi stepen Joge po Patandžaliju. na levoj strani. Matsjendra — Jedan od osnivača Hatha Joge. Majura — Paun. Nauli na desnu stranu i Vaman-Nauli. Stav igrača. Razlikujemo DakšinaNauli (Dakšina = desna strana). odnosno Nauli na levu stranu. Nauli — Nau = čamac. plesač(-ica). na desnoj strani i u sredini. Nata — Igrač(-ica). tj. Matsjendrasana — Asana nazvana po jogiju Matsjendri. položaj.Maja — Zabluda. Pingala-Nadi. li = ležati. asana = stav. stopalo. pečat. Stav pauna. zaptivanje. Zatvoren stav. radža = kralj. Određena misao. Majurasana — Majura = paun. gospodar. Mantra-Joga — Metoda Joge pomoću koje se određena željena po­ zitivna misao usađuje u potsvest. po­ zitivni. koji je put za Kundalini. Nauli je krija. Nasagra-Drišti — Fiksiranje pogledom vrha nosa. Mantra — Man = misliti. Mantram (-a) — Pozitivna misao ili sugestija koja se primenjuje u Mantra-Jogi. slobodan. Nijama — Samopročišćavanje i usavršavanje putem discipline. Stav Šive. kriti se. asana = stav. kako bi mogla kasnije izaz­ vati željene pozitivne posledice. Natapadasana — Nata = igrač. negativni. položaj. položaj. Nataradž je jedno od imena Šive. Matsja — Riba. Mudra — Zatvaranje. Nataradžasana — Nata = igrač. Stav ribe. Mukha — Lice. 423 . Nadi — Put ili kanal kroz koji protiče prana kroz kičmu. iluzija. nezavisan. Mukta — Oslobođen. položaj. odnosno dinamička vežba u kojoj trbušni mišići svojom igrom potsećaju na njihanje čamca na valovitom moru. Ima ih tri: Ida-Nadi. sugestija ili formula. Matsjasana — Matsja = riba. Stav pečata. u kičmenoj moždini je Sušumna-Nadi. pada = noga.

p. e. asana = stav. Patandžali — Indiski mislilac. strana. Četvrti stepen Joge. disanje. Stav rode. v. život. asana = stav. Aum. Riši — v. u kojem se u 24. Kundalini. Paršva — Bok. najviše čakre u glavi. Rečaka — Izdisaj. lotosov cvet. vi­ talnost.. Pada — Stopalo. asana u kojoj čučimo na vrhovima nož­ nih prstiju. 424 . Pasčimotanasana — Pasčima = cela zadnja strana tela. Puraka — Udisanje. Padangusthasana — Padangustha = nožni palac. Padmasana — Padma = lotos. Pingala — v. hasta = šaka. udisaj.OM — v. bočni. Stav ska­ kavca. Stav za istezanje cele zadnje strane tela. ruka. Prana — Praenergija. izdisanje. Pasčimotana — v. asana = stav. n. Dah. p. noga. maksima i aforizama o Jogi. Pasčimotanasana u stojećem stavu. Sahasrara — Lotos sa hiljadu latica. Ramajana — Veliki indiski ep iz III ili IV v. poprečni. položaj. kralj. Nadi. Rši — Mudrac. Naziv poslednje. Padma — Lotos. Pasčima — Struk. Ramajana. prosvetljen. e. pisac knjige „Joga Sutra". Smatra se da ga je napisao mudrac Valmiki. cela zadnja strana tela. struk. Stav lotosa. snaga. živeo u III v. Pasčimotanasana. jedan od glav­ nih klasifikatora i sistematizatora Joge. Padangustha — Nožni palac. Ru — Svetlost. sina kralja Dašarate. Rši. Salabhasana — Salabha = skakavac. n. Nadi. Padahastasana — Pada = noga. Stav nožnog palca. Pranajama — Ritmička kontrola disanja. pražnjenje pluća..000 stihova opisuju podvizi princa Rame. asa­ na = stav. produhovljen čovek. Radža — Vladar. asana = stav. Drugi deo reci „Guru". Rama — v. kosmička energija.

Naj­ starija filozofska dela Indije. džaja = pobeda. uspeh. mrtav. viši. Asana celog tela ili stav sveće. Nadi. Stoj na glavi. hladan. Udždžaji — Ud = gornji. položaj. Stav trougla. blizu. Stav potpunog. stav za meditaciju. Stav munje ili di­ jamanta. Sukh-Purvak — Ugodna. Sitali — v. Znači sedeti pored guru-a da bi se slušala njegova predavanja. Vežba pranajame kojom se kontroliše kretanje prane u telu. prijatna pranajama. Stav lava. bandha = prepre­ ka. Hatha. Svatmarama — Pisac knjige „Hatha-Joga-Pradipika". ugodnost. savršenog mira i spokojstva. mrtvac. klasičnog udžbenika Hatha Joge. asana = stav. uzdignut. Urdhva — Podignut. grom. koji stremi naviše. koje se bave sušti­ nom. Tha — v. Supta-Vadžrasana — Supta = San. asana = stav. ni = dole. munja. asana na glavi. deo tela. Sankaračarja — Čuveni učitelj Advaita filozofije. ceo. asana = stav. Stav mudraca. Siršasana — Sirša = glava. Sukna — Sreća. prorok. deo Veda. Sušumna — v. anga = telo. Sitakari ili Sitkari — Vrsta pranajame za rashlađivanje organizma. Siddhasana — Siddha = mudrac. Sarvangasana — Sarva = sav. asana = stav. Sita — Svež. položaj. Siddha — Mudrac. vadžra = dijamant. Vrsta pra­ najame.Samadhi — Stanje u kojem se jogi identifikuje sa predmetom svoje meditacije. spavanje. sad = sedeti. zadovoljstvo. Upanišade — Upa = pored. položaj. Sitkari. po­ ložaj. Simhasana — Simha = lav. smislom i prirodom čoveka i univerzuma i njihovim međusobnim odnosom. Savasana — Sava = upokojen. vidovnjak. asana = stav. asana = stav. asana = stav. Uddijana-Bandha — Uddijana = uzlet. polet. 425 . Trikonasana — Trikona = trougao.

asana = stav. Stav uvijanja. 426 . Vrikša. Samaveda. Jedna od ukupno tri osnovne asane u kojima je telo u obrnutom položaju. Vrikša — Drvo. Viparita — Obrnut. Vedanta — Vedanta = kraj Vede. opružen. asana = stav. iskrivljen. Vrksa — v. Stav drveta. Stav kamile. ispružen. efekat. Veda.Ustrasana — Ustra = kamila. Vede — v. uvinut. Vadžrasana — Vadžra = munja. Veda — Vid = znanje. Jedan od šest sistema indiske fi­ lozofije. Najstarija dela indiske filozofije i književnosti. Vrikšasana — Vrikša = drvo. okrenut. Utthita — Podignut. delovanje. Viparita-Karani — Viparita = obrnut. Vakrasana — Vakra = kriv. Stav dijamanta ili munje. suprotan. asana = stav. dijamant. karani = dejstvo. Sastoje se iz četiri glavna dela: Rigveda. Jadžurveda i Atharvaveda. Vedanta filozofija — Indiski filozofski sistem nastao iz Upanišada. sa glavom nadole. mudrost. suprotan. deva.

da I knjiga „JOGA I SPORT" obuhvata stranice I — 224. — Brojevi uz pojedine pojmove obuhvaćene registrom označavaju brojeve stranica. treba imati u vi­ du. dok njen nastavak. pri tome. II knjiga „JOGA I ZDRAVLJE" obuhvata stranice 225 — 446 427 .SISTEMATSKI REGISTAR pojmova obrađenih u I knjizi „JOGA I SPORT" i u II knjizi „JO­ GA I ZDRAVLJE".

251 Ardha-Čandrasana I 251 Ardha-Čandrasana II 251 Ardha-HA-disanje 245 Ardha-Halasana 252 Ardha-Matsjendrasana 111. 39 — infektivne (zarazne) 44. 203 Apetit 83-95 — gubitak 144 Ardha-Bhudžngasan 152. -i) — astma 248 — katar 248 Bru-Madja-Drišti 175. Jogi Bagavan Matsjendra Ardha-Salabhasana 156. Disanje donje Adenoidi 144 Agnisara Dhauti 244 Ajurveda 44 Akaša 54 Agrornegalija v. 263 . 138. 122 — regeneracija 267 — poremećaj 144. 152. 45. 141 Ardha-Matsjendrasana I 252 Ardha-Matsjendrasana II 252 v. 18 Bacanje koplja 193 Bacanje kugle 196 Bacil 45 Bakterija (-e) 44. 107. 174 — masaža 254 — oboleli 116. Rast nenormalan Alergija 38 Anatomija 26 Anderson V. 134-180 Astma 52 — lečenje 128 Ašram 12. 45 Bazedovljeva bolest v. 103. 152. 141. 262 — pročišćavanje 156. 151 Bhudžangendrasana 254 Biće — naše 30 Bipolarnost v. (W. 266 — mentalni uzroci 30-48 — negativne 38. 254 Bubrezi — kamen u 42. 109-115. G. 42 Bronhije (-jalna. 246 — posledica naše nerav­ noteže 29 — pozitivne 38 — suština 12 — uzrok 122 Bolestan čovek 116 Bore — na licu 164 Branton (Brunton) 208. 116-118. G. 264 — lečenje 121. 52 Asana (-e) 18. 39. 151. 245 Bhegasan 249 Bhudžangasana 110. Polaritet Boks 197 Bolest (-i) 36. An­ derson) 202. 252 Ardha-Sarvangassana 253 Arterioskleroza 42. Gušavost 428 Bhagavatam 242 Bhagavad-Gita 301 Bhastrika 72. 51 — duševne 37. 127.Abdominalno disanje v. 226 Briga 39. 141.

147. 136 — za jačanje nerava 129 Dizanje tegova 196 Dolasana 255 Duboko disanje 19. 65.42. 54. 159.62. 326 „Dhandal i Bhaski" 192. 119. 156 Dhritjasana 254 Dijabetes 52. 154 — regeneracija 267 Čakrasana 254 Čakre 31. 144.244 — „HA" 129. 121. 116 — . 244 — regulisanie 103.64. 141. 96-99 Čir — creva 38 — želuca 38.— spušteni 266 — zapalenje 38 Buda (Buddha) 236. ' 369. 246 — „HA" ležeći položaj 130 — i ritam 27 — jogi 45. 235 — negativan 35 — pozitivan 34 — savršen 37. lenjost 138. 73. Bolesti negativne Desni — recesija (povlačenie) . — razvoj psihički 163 Dhammapada 313. 174. 156. 267 Dijafragma 64. 368. 245. 243 — gornie61. 117. 119 Dijareja 42 Disanje 49-53. 145. 285. 63. 385 Cepanje klada 196 Cerebralana anemija 117. 68. 43 Čitura 49 Čovek 33. 63. 73.. 123 — naizmenično v. 74 — donje 61. 157. 59-72. 207 — čvrstina 248 Duhovna svežina 161 Duhovni razvoj 59. Bhastrika — pročišćavaj uće 128. 119. 262. 69 Duh 121. 149 Duševno stanje 46 Džalandhara-Bandha 246 Džanusirasana — u okomitom položaju 255 429 Dete . 264 — peristaltika 252 — poremećaji 144 — povoljno delovanje asane na rad 141. 122. 200 Dhanurasana 111. 375. 327 !>ah — zadržavanje 70 Dalekovidost 122 Depresija v. 258 — rad 119. 121. 249 — potpuno 121. 61.243 — vežbe77. 175 Crevo (-a) — debelo 145 — katar 42. 259.S" 249 ' — smetnje 249 — srednje 61. 66. 147 —.

Influenca Grkljan 178 Grlo 178 — upala 128 Grudi — upale 52 Guru 19. 162 Hilusi — lečenie 121. H. 386 300. žlezda (-e) Hipohondrija 129 Hodanje četvoronoške 197 Hojč Elizabet 12. 26. 172 Halasana varijanta 256 Hastapadangustasana 257 Hatha Joga 9. 391 Endrokine žlezde v. Hojč Elizabet Ekapadahastasana 1 255 Ekapadahastasana II 255 Eter 55 Evropa 9. 23. 44. 48. 25. Holf Hans (Holff Hans) 44 . 89 Glavobolja 128. 253 Gojaznost 74 — bolesna 157 Gokarnasana 256 Gomukhasana 256 430 Gordost 138 Grip v. 301. Nasagra-Drišti Flečer Horacije (Horace Fle­ tcher) 40. 21 Fakir (-i) 18 Fiksiranje nosnog korena v. 22. 18. 21. 208. 29.— u vodoravnom polo­ žaju 255 Dzi-Cuang 293 Dživa-Bandha 113. 240 — krajnji cilj i moguć­ nosti 24. 33. 156. 141. 25 — vežbe 134 Hatha jogi 24 — i dugovečnost 24 — i osobine i sposobnos­ ti 25 Hemoroidi 117. žlezda (-e) Pankreas Hajlih Dr Robert (Heilig Dr Robert) 44 Halasana 111. 204. 144. 210. 24. 23. 231. v. 175. 178 Dživan Mukti v. 90 Gandi Mahatma (Gandhi Mahatma) 294 Ganglije — masaža 254 Gađanie lukom i strelom 196 Gejts Dr (Gates) 40 Gimnastičke vežbe 18 Glad 84. 48. 133 Gušavost 164 Gušterača v. Čovek sa­ vršen Džnanga Joga 18 Džuang Dzi 293. žlezda (e) Energija 33 — stvaralačka 136 E. 161 Hipnotizam — hipnoza 56 Hipofiza v. Bru-Madja-Drišti Fiksiranje vrha nosa v. 21. 25. 49.

386 Infekcija 51 Influenca 94. 278. 24 Individualnost — i razvoj svesti 30 Indijska mitologija 27 Indijska mudrost 306. 207 Joga-Mudra 111. 47. 24. 89. 10. 141 Joga-Mudra sa pesnicama na trbuhu 257 Joga-Mudra varijanta I 258 Joga-Mudra varijanta II 258 Joga tela v. 27. 311. 22. kamen Kapalabhati 126 Kapalabhati varijanta 126 Karakterne osobine 327 Karlica 254. 294. 243. A. 156. 280. 273 — njegovo ispoljavanje 28. 257 Karma Joga 18 Katikasana 258 431 . 276. 32 Kaa-kaasana 258 Kalkulus — v. 174. 289. jogi Jogi Ramačarka 31. Ravnoteža suprotnosti Jeil (Yale University) 202 Jelo v. 23. Disanje. Bubrezi. 141. 3 0 3 305. 259. 128 Introspekcija 261 Iritirati 40 Isceljujuće snage 24 Iscrpljenost 174 Istina 286 Istok 21 Istrajnost 142. 300. 39.Hormoni 46 Hrana 85. Rečaka Izvlačenje vode iz bunara 199 „Ja" 22. 264 Jezična pregrada v. 91 I. 29. 252 Izdisanje v. Dživa-Bandha Jezik 87. 238— 240. 255 Indija 22. Hrana Jelovnik 206 Jesudijan Selvardžan (Yesudian Selvarajan) 235. 259. 23. 275. 90. 295 399. Hatha Joga Jogi 18. 245. 320 Jetra — obolela 116 — povoljno dejstvo 121. 302. 316. 262 Jama i Nijama 115 Jastikasana 257 Jedinstvo i borba suprotnos­ ti v. 34. 177 Joga — uopšte 9. 136. 19. 104 Jogi Bagavan Matsjendra 139 Jogi disanje v. O. 267 — poremećaj funkcije 144. 12. OM 247 Imunitet 45. 83 — njegova ravnoteža i neravnoteža 29 Jačanie volje i otpornosti 242. 287. 35.

263. 251 Koža 51 Krajnici — lečenje 142. 174 — pojačan 251 — poremećaji 52. mršavost Kičma 249. 170 Krvotok 42. 174. 109. 159 — očuvanje 141 — razvoj 175 — tegobe 256 — gipkost 136. Ljubomora 39 Ljutnja 39 .Kenedi E. 157. 144. 264. 126. 259. 68. 269. Kongestija Krvni pritisak — visok 119. 72. 259. 125. 174. 249 — ravnoteža 178 — smetnje 106. 180 — navala v. 151. v. 170. Svest usmeravanje Kongestija 117 Konstipacija 154. 207. 124 — osvežavanie 130. 111. 262 Kosti 46 — gipkost 152. 252 — jačanje 138. 270 — umor 254 Krv 46. 144. 145. 272. 270 — krivljenje 141. 161. 252 — krutost 152. 121. 157. 149 156. 164 432 — uvećani 59 — zapaljenje 112. 149. 254 — kao nosilac života 27 — kičmeni pršljenovi 174. 257 — jačanje 257. 263 Kijavica 60. 261. 164. Džon v. 264 Kineska mudrost 388 Klimakterijum 156 Košenje 197 Kolutanje očima 175. 258. 244 — nizak 125. 245. 178 Kristal — i polaritet 27 Krsta 149. 113 — hronična 128 — lečenje 142. 270 Kundalini 96-99 Kupanje — vazdušno 205 Lauliki Joga 259 Leđa 256 — povijena 260 — zamor 260 — jačanje 268 Lekari 233 Lhadje Tagpo 306 Limun 92 Lonavla 42. 142. 122. 327 v. 253 Krvni sudovi 162. 178. 256. 266 Kičmeni stub 99. 256. 123. 67 Loran Dr. 161. 136. 177 Konasana 258 Koncentracija 9. Sazu Dr. 261. 52. 245 Kukovi 256. 252.

290. 78 Mokraćni mehur 145 Moždana anemija v. Naše pravo biće Suština čovekova Naše pravo biće 30 433 . hipofiza Mozak 166 — ćelije 271 — priliv krvi u mozak 253 — rad 175 Mršavljenje 74 Mršavost 79 Mungos — njegovo isceljenje 25 Murča 248 Nagon — održavanje vrste 31 — samoodržanje 31 Nasagra-Drišti 175. 147 — spuštena 267 — zapaljenje 162 Matsjasana 113. 267 — skidanje sa kukova 154. 174 Mentalna — funkcija 127. 254 Naša prava suština 30 — kao izvor života 31 v. 313 Mahabharatam 376 Maha-Mudra 259 Maharši Sri Ramana 276. Svest usmeravanje Menstruacija — poremećaj 44.Žlezda (-e). 282. 315. 303. 321. 324 Majurasana 157 Mantra Joga 259 Mantrame 327 Masne naslage v. 142 Matsjendrasana 141 v. 136 — koncentracija 57 — kontrola 210 — negativne 202 — pozitivne 202 Misaoni svet 21 Misticizam 9 Mogućnost potpune kontrole — nad pojedinim telesnim funkcijama 24 — nad sopstvenim telom 24 Mohan Singh 75. Cerebralna anemija Moždani dodatak v. 310. „Ja". Jogi BagavanMatsjendra Maunam 207 Medicinske nauke 25 Meditacija v. 265 — skidanje sa trbuha 145 — sprečavanje stvaranja masnih naslaga u predelu kičme 251 Materica 145. Cerebralna anemija Moždana malokrvnost v. 250 — aktivnost 156 Metabolizam 161 Misao (-sli) 56.Mačevanje 196 Madras 17 Mađarska 10 Mađioničarske sposobnosti 25 Mahabharata 309. 157. Masno tkivo Masno tkivo — na trbuhu i kukovima 174.

262. 136. 263 Neurastenija v. 259. 259. 269 Nesanica 249. 261 Orijentalna mistika 9 Osećanje — dobro 40 — ravnoteže 154 — ustalasano 40 Osoba — starija 168 Otpornost 60. 187 Opstipacija v. 61. Žlezda (-e) Paracelzus 44 Paršva-Bhunamanasana 261 Paršva-Padakalanasana 262 Parvatasana 262 Pasčimotana 111. 113 — delovanje 141 — centri 170 — otpornost 129. 263 Nervoza 249. 267 — unutrašnji 68.v. Suština čovekova Natapadasana 260 Nataradžasana 261 Natašira-Vadžrasana 261 Nauli 111. Konstipacija 434 Organi — probavni 157 —. 246. 249 Ozlojeđenost 40 Padahastasana 111. 144. 145 Padangustasana 261 Padmasana 127. 134 Pankreas v. 264. 261. 253-256. 385 Piće — temperatura 87 Pleksus Solaris 126. 268 Odmaranje 178. 252. 264. 147 Nazeb 264 Nečista koža 245 Nepce 84 Nervi 138 — jačanje 249. 144. 268 Odlučnost 142. 156 Plivanje — jogi 78. Bolest (-i) Očajanje 40 Oči — regeneracija 265 — zamorene 177. 206 — upala 128 — zapušen 254 Oboljenje v. 180. 80 — kraul 79 . 246 — smirivanje 124. 266. 141. 144 Pavanamuktasana 262 Pavanamuktasana u sedećem stavu 262 Patandžali 379 Pel prof. 42 Pestaloci (Pestalozzi) 208. „Ja". 60. 252 — opuštanje 250 — vratni 178 Nervni sistem 45. Bolesti negativne Niče 236 Noge 257. 149. 258.trbušne duplje 138. 246. 248. 262 — jača 268 Nos 59. 244. 137.

89. Prožimanje svešću Svest. 112 v. 267 — poremećaj 110 — sistem 110 — smetnje 106 — vladanje 104 Proliv v. 163 Polucija 149. 66. 26 — sistemom žlezda sa unutrašnjim lučenjem 24 — telom v. 108 Pranajama (vežbe disanja) 57. 260. 122 — lečenie 121. 90'. 83 Probava — lenjost 110 — poboljšanje 119. 124. 107.Pluća 68. Žlezda (-e) Polni organi 145. Bolesti pozitivne — obolela 116. 67. 327 Polaritet 27 Polne žlezde v. 163 Pokretanje očiju 175 Poremećaj u organizmu — sprečavanje 24 — nervni 36 Poslovica (-e) — indijske 306 — kineske 306 Poter (Potter) 75 Potpuno vladanje — ostalim organima 24. 28 Psiha 45. Svest usmeravanje Prana 54-58. 126. 80. 161 — katar 248 Podrhtavanje — ruku 129 — glave 129 Podsvest 200. Sukh-Purvak Priroda 51. Dijareja Prostata 145 Prosvešćivanje v. usmeravanje Prožimanje svešću 24. 69. 46 Psihička Joga 25 Psihičke snage 21 Psihičke centri — buđenje 260 Psihijatri 233 435 . Telo Potsticaj — negativni 39 Pozitivna i negativna energi­ ja v. 116-118 119-133 — ugodna 127 — sedam malih vežbi 130 — protiv nedostatka da­ ha 248 — sa masažom grudi 248 — solarnog pleksusa 248 Pranajama ugodna v. 26 — radom srca 24. pozitivna i negativna Pozitivna i negativna stanja — kao posledica pozitiv­ nog i negativnog struja­ nja 27 Pozitivni i negativni polaritet v. Strujanja. 60. Polaritet Poznavanje tela 26 v.

164 Sistemi Joge 23 Sitali 249 Sitkari 250 Slezina 141 — lečenje 121. 154 Samadhi 99 Samodisciplina 23 Samopoznavanje 23 v. 252. 297. Ja 436 Rad Samopouzdanie 129. 42 Seks 67 Seksualna energija — sublimacija 267 Seksualnost — preterana 43 Sidhasana 127. 114. 27 Savršenstvo — kao ravnoteže suprot­ nosti 28 Sažu Dr (Sajous) 41. 257. 258. 307. Samosvest.. samopoz­ navanje. 304.Psiholog 44 Pubertet 162 Puraka 124 — fizički 34 — umni 34 Radža Joga 18. 27 — moć 103 — nedovoljna 29 — povećanje 29 — razvoj 30 v. 268 Samostalnost 265 Samosvesna osoba 28 Samosvest 25. 141. 159. usmeravanje Rečaka 124. Samadhi Sankaracharya 291 Sarpasana 263 Sarvangasana 112. Svest. 113. Ja. 263 Saveti — korisni 205 Savršeno zdravlje 23. 174 — poremećaj funkcije 144 — regeneracija 267 Slaboumnost 59 . 292. 210. 142. 322 Ramena — jačanje mišića 256 — uska 52 Rast — nenormalan 42 Ravnoteža 258. 257. 125. 136 Sigurnost 244. 283. 29 — suprotnosti u čoveku 28 Razmišljanje v. 99 Ramakrišna Sri 236. 126 Reumatizam 92 — bolovi 256 Ritam — kao pulsiraj uća veza polova 27 Rodopsin jodidi 40 Ruka — jačanje mišića 256 — snaga 203 Rvanje 199 Sabhapatti Svami 381 Salabhasanalll. 296. 264 Siršasana 112. 268 Simhamudra 113 Simhasana 177. 261 — pozitivnih i negativnih strujanja uslov savrše­ nog zdravlja 27. 112. 206 Sarvangasana varijanta 263 Savasana 178-189.

— kod deteta 164 Smrzavanje 106 Snaga (-ej 57 — pozitivne. 178. 124 207. 255 — ravnoteža 127. samosvest Šarlah v. Svest Stomak — funkcija 144 — poremećaj 144 Strah 39. Asana (-e) Stepen svesnosti — čoveka 28 — pojedinih organa 26 v. Žlezda (-e) Šuljevi 437 . 106.31. 22. Dijabetes Šekspir (Shakespeare W. 103. 121. 27. regulisanje 157 — stvaralačka 34. 211.28. 240 — buđenje 105 — širenje 27 — prosečnog čoveka 28 — stvaralačka snaga 103-108 — usmeravanje 21. 244. 162 — leći 119. Žlezda (-e). negativne.' 210. 42.71. 122 — polaritet i ritam 27 — prošireno 122 — rad 104. 259 Sunčanje 185 Sunčeve pege — polaritet i ritam 27 Supta-Vadžrasana 138 Suština — čovekova 12 Suština Joge 23 Svemir 27 Svest 37. 180 — mana 42 — obolelo 116. Bolest (-i) pozitivne Šećerna bolest v. 109 Škola Joge v. Stepen svesnosti. Padmasana Stavovi tela v. 26. 29 Stambhasana 264 Starenje 122 Starost 163 Stav lava v. Simhasana Stav lotosa v. 248 —od smrti 43 Strpljenje 240 Strujanja — pozitivna i negativna 23. 244 — slabost 60 — smetnje u radu 250 — tegobe 268 Sreća 11. 56.27.45. 40. 193 Spavanje 205 Spiritizam 9 Spokojstvo 244 Srce 111. 202.29. 41.) 386 Šišarčasta žlezda v. Ašram Štitnjača v. 271 — zajedno sa snagom vo­ lje 26 v.29. 161. 43. 142 Sukh-Purvak 127. epifiza Šiva 27.

271 Tadaghi-Mudra 264 Tagore R. 52. 145 — u čučnju 266 — varijanta 266 Udisanje v. 256 — zdravlje 260 Ten 250 Tifus v. 161 .v. 249 — eliminacija 250 — smrtonosni 250 Trans 25 Trataka 265 Trbušno disanje v. usmeravanje Urdva-Pasčimotanasana 267 Usta 60. 55. 388 Vede 85 Vene 112. 141. 142 Vakrasana varijanta 268 Varenje v. Donje disanje Trčanje Trikonasana 149 Trikonasana varijanta 265 Trovanje 438 '— plinom 129 Tuberkuloza 43. Probava Vedanta 49. 24 — potpuna kontrola nad 24 — povećanje toplote 128 — skladno 255. Svemir Upanišade 277. 241. Sukh-Purvak Um 55 Univerzum v. 271 — i psiha 21. 42 Tulsidas 392 Uddijana-Bandha 111. 396 Tajna — ljudske psihe 22 — o čoveku 11. Bolest (-i) pozitivne — bacil 45 Tiroidna žlezda v. Svest. 12. Guru Ugodna pranajama v. 387 Upravljanje svesti v. 199 — potezanje 199 Vadžrasana 268 Vadžroli-Mudra 268 Vakrasana 111. Bolest (-i) negativne Tuga 39. 67 v. 61 Ustrasana 267 Uttha-Džanusirasana 267 Uže — penjanje 197. 22 — stvaranja 27 Tajna postojanja 22 Telo 45 — gipkost 263. 388 ' Tkivo — zdravo 110 Toksini 128. 284. Hemoroidi Švajcarska 10 Tabani — ravni 123. Štitnjača Tiru Valluvar 288. Žlezda (-e). Puraka Učenik (-ci) Joge 23 Učitelj (-i) Joge v.

302. 163 Viparila-Karani Varijanta 271 Višnu 96 Vivekananda Svami — misli 237. 114. 285. 33. Bru-Madja-Drišti. 172. 253. Bolest (-i) pozitivne zapaljenj e Živčani sistem — trom 138 Život 33 — kao manifiestacija na­ šeg „Ja" 28 — kao posledica polari439 . 206 Želudac — kiselina 43. 312. 275. 264 — lenj 259 — pun 117 -— regeneracija 267 — spušten 147. 284. 268 Zando Ojgcn (Sandow Eugen) 203 Zapad 12. 266 Živci — leđni 175 v.— proširene 42. Nasagra-Drišti Vid 175 — oslabljen 177 Vidovitost 99. 281. 321. 283. 298. 271 Veldješi Dr Franc (Volgyesi Dr Franz) 44 Vežbe — držanja 18 — joge i neophodnost kompetentnog učitelja 116 — plan praktičnih vežbi 117. 210 — usporenim tempom 193 Vežbe stomaka i nožnih miši­ ća 269 Vežbe stopala 270 Vežbe za jačanje kičme 271 Vežbe za jačanje očiju v. 253 Zakoni — duha 28 — tela 28 Zamor 247. 178. 291. 279. 251. 46. 249. 288. 112. 162. 117. 317. 164. 259. 286. 295. 323 Vrat — masaža 254 — ukočenost 142 Vrtoglavica 144. 205 Zemlja 27 Zglobovi 253. 113. 21 Zatvor v. 270 Zimljivost — suzbijanje 130 Zračenje (-a) — našeg „Ja" 28 — negativna 159 — pozitivna 159 — životnog stanja 28 — zemlje 205 Zubi 45. Konstipacija Zavisnost tela od psihe (i ob­ ratno) 24 Zdravlje 57 — borba za 12 — glavni preduslovi 29. 90. 172 Viparita-Karani 111.

179 Žuč — pankreas 141. 264 — lečenje 121 — oboljenje 122 440 . 42. 174 — sa unutrašnjim luče njem 41. 161. Životna sila. 271 — u nosu 126 — usne 161 — vratne 178 — kamen u 42. 156. 32. 156. 31. 175 — štitnjača 42. 152. 248 v. 113. 76. 125. 142. 184. 59. 156. 125. 159. 113. 161. 162. 121.teta i ritma 27 — univerzuma 27 Životinja — i glad 86 Životna energija v. 113 — nadbubrežne 42. 267 — polne43. 122. Životna sila. 113. 252. Strujania Žlezda (-e) — epofiza 42. 38. Strujanja Životna snaga v. 46. 156. 163 — hipofiza 42. 33. 113 — grudna 156. Strujanja Životna sila 24. 113. 174. 259.

ubersetzt von Swami Prabhavanda. Yesudian S. published by G.POPIS DELA KONSULTOVANIH OD STRANE AUTORA The Complete Works of Swami Vivekananda. Rascher Verlag. S. Mahabharatam. Gespraehe auf den Tausend Inseln von Vivekananda. 'srama. 1975. Fankhauser Verlag. Yesudian S. Tiruvannamalai. Bucher der Schatzkamm£r. Garrat. Srimad Bhagavatam. Tiru Valluvar. ubersetzt von Dr M. P. Jena :Verlag. Die Schonsten Upanisehaden. Rotapfel Verlag. Mayavati Almora. ehem. Putnam's Sons. Sri Ramanasrama. aus „The Legacy of India". 1959. Yesudian. Yesudian/Haich. S. Selbsterziehung durch Yoga. Thielle/Schweiz. Allen & Unwin. u. Drei Eichen Verlag. G. Himalaya. Engelberg/Schweiz — Munchen. Thielle/Schweiz. G. India. T. Raschet Verlag. India. 2. Das wahre Buch vom sudlichen Blutenland. and Haich E. Hyperion Verlag. Garrat. London. von Dschuang Dsi. Zurich. Freiburg im Breisgau. New York. Dhammapada. India. Erlanbach/Ziirich. The Legacy of India.: Yoga and Health. India. Tiruvannamalai. India. ehem. Gitanjali von R. Hartmann. 441 . T. T. Advaita Ashrama. Worte des Ramakrischna. Venkataraman. Tagore. LITERATURA konsullovana lokom rada na ovom prevodu (selektivni spisak) 1. Fankhauser Verlag. Die Bhagavad Gita von Dr F. S. Ltd. Talks with Sri Ramana Maharshi. herausgegeben in Madras/Indien. Muller.: Sport und Yoga. Bucher der Schatzkammer. Haich E. herausgegeben vom G. England. N. Zurich. Raja Yoga.

Bombay. 18. I . Nagaraja R. Radakrišnan S. 1936. 1955. Fowler & Co. Vol. 1967. I— VIII. 1976. Knj. The Complete Works of S. 1974. Beograd — Zagreb. 4. 442 . 1962—1964 (Se­ lektivno). Puljo J. 17. L. 19. G. 20th Ed. F o wel & Co. Bombay. B. 14. Zagreb. Yesudian S. Lysebeth A. Rele V. Exercises and Meditations for all the Year Round. u. By S. Penguin Bks. Mayavati Memorial Ed. Sarasvati S. NIPRO „Partizan". Ltd. 7. Bharatiya Vidya Bhavan. K. Sportska tribina. I i II. Drei Eichen Verlag.'. Calcutta. 16.: Hatha Joga s pravom mjerom. 1960.. G. Beograd. Allen & Un­ win. Miinchen. Calcutta. Ltd. Yoga". Swarupananda. Taraporevala. 1980. " 11. S. English Rendering. Bombay.: Yoga Week by Week.3.: Joga i hipertenzija.. London. Engelberg-Miinchen. N . 1964/1965. 21. 6. Obawale. Haich E: Raja-Yoga. Ltd. 10. 1979. 5. London. With Text. Iyengar B. Bombay. 1975. 9. Yesudian S. 8. 1956.The Philosophies and Religions of India. Comments and Index.: Indijska filozofija.: Selbsterziehung durch Yoga. Advaita Ashrama. 1966. Yesudian S. Yoga in den zwei Welten. 1976. 1980.: Yoga. S.: Yogic Asanas for Health and Vigour. Ramacharaka Y. London. 15. Fortsetzung von „Sport u.. G. Ramacharaka Y.: Hatha Yoga or the Yogi Philosophy of Physi­ cal Well-Being. 20. Shrimad-Bhagavad-Gita. b. Devasthali Dr G. N. Advaita Ashrama. Beograd. Ramacharaka Y. Allen & Unwin. 1966. Yesudian S.: Introduction to Vedanta. Word-for-Word Translati­ on.: Yoga. • 13. K. Medicinska knjiga.: Učim Jogu. Taraporevala. Drei Eichen Verlag. 1965.: The Hindu-Yogi Science of Breath. 1975.: The Students' New Sanskrit Dictionary.: Light on Yoga — Yoga Dipika. Drei Eichen Verlag. Vivekananda. Ltd. Harmondsworth.. Ltd. Wood E. Munchen — Engelberg. Zagreb. 12.g. Ruchpaul E. London. Nolit.: Hatha-Voga Ubungshuch. V. P. Globus.

Parr/Murphy Combs C. Rothenberg Dr E. Tom 1.: illustrated Medical Dictionary. Prosveta. zdravstvenih rad­ nika. Medicinska knjiga. — 4. N. Ill izd. Praktični savetnik. Izd. 1978. Beograd. Kostić Dr A. Bošković Dr M. .22. Beograd. Deskriptivna i funkcio­ nalna. 27. S a d — Zagreb. Knj. R. Jugoslavija. 25. 1980. 1976. 23. 24.M. .: Višejezični medicinski rečnik. 1966. Consolidated Book Publishers. S. Beograd. Matica srpska — Matica hrvatska: Rečnik srpskohrvatskog knjiženog jezika. usavrš. Institut za struč. 1971. Vujaklija M. 26. XIII izd.: Anatomija čoveka. (Lexicon medicum polyglottum). I—VI. New York-Chicago. Beograd — Zagreb. D.: Leksikon stranih reči i izraza.: Nova ilustrovana medicinska enciklopedi­ ja. 1967-1976.

445 I NA ZADNJOJ STRANI KORICA! NARUČITE NA ADRESU: ... • I VI MOŽETE IMATI SUPER PAMĆENJE Kako višestruko povećati svoje pamćenje i sposobnost učenja • JOGA I SPORT Kako steći i očuvati dobro zdravlje tokom celog života OPŠIRNIJE NA STR.Knjige za vaš uspeh u životu.

— džepni format. — Civilizovani apetit. 700. nazvanih Dhandal i Bhaski.S. (latinica). — Čudotvor­ no dejstvo vežbi sporih pokreta. 4 0 0 . — Stvaralačka snaga svesti. — Pranajama i asane — tajna dugoga života. razviti lepo. — Plan prak­ tičnih vežbi za 21 sedmicu. na finom ofset papiru sa koricama u dve boje. možete steći i održati lepu liniju. Knjiga sadrži sve potrebne metode za dovođenje tela i duha u njihovo prirodno. Kompletan.445 . Ko želi TELESNO ZDRAVLJE. prevedenu na 19 jezika sveta u preko 2 miliona primeraka. komplet (obe knjige „JOGA 1 S P O R T " i „JOGA I ZDRAVLJE" zajedno) — Din. i to bez ikakvih sprava i medikamenata. PSIHIČKU SNAGU I MIR treba da prouči ovu veoma rasprostranjenu knjigu. vladaće i svojim TELOM I DUHOM i iskori­ stiti njihove OGROMNE POTENCI­ JALE. Yesudian — E. IZ SADRŽAJA: Šta je Hatha Joga? — Svaka bolest ima mentalne uzroke. je­ dinstvene umetnosti Istoka. drevne i širom sveta potvrđene. LEPU LINIJU. Ko ovlada Hatha Jogom. — Lekovito dejstvo drevnih asana. — Naša najveća greška: mi ne znamo disati! — Šta je Prana? — Plivanje za savršenu regulaciju disanja. zdravo i harmonično telo i očuvati mu svežinu i privlačnost. pravo stanje: ZDRAVLJE — SNAGA — LEPOTA — MIR. 72 ilustracije. 224 str. Pomoću specijalnih vežbi Hatha Joge. pomoću koje možete uvek biti telesno i du­ hovno ZDRAVI. Haich: „JOGA I SPORT" Kako steći i očuvati dobro zdravlje tokom celoga života. praktičan i veoma pristu­ pačan priručnik HATHA JOGE. Cena Din.