201 1

Arta universala
Arta egiptului anitc

TIbuleac Roxana Colegiul National “Unirea” 12/13/2011

al implantariinaturaliste ce tin de biologic. de atunci reusind sa uimeasca si sa starneascaadmiratie . . de la sfarsitul mileniului al IV-lea i. aparitiatehnicii basoreliefului. i.Nagada I se caracterizeaza prin aparitia caramizii nearse inarhitectura .Hr. cand Egiptul seconstituie ca stat. culturile Maadi si Tura. candinvazia persilor sfarseste dinastia saita si cultura Egiptului antic.O caracteristica dominanta a acestei culturi este dezvoltareauniforma a tuturor ramurilor artei si pastrarea lor nealteratade-a lungul timpului. . dar si numeroase semne de intrebare asupramistrioaselor ei semnificatii de-a lungul timpului.Inceputurile Fascinanta arta egipteana isi are originile in epocile preistorieisi protoistoriei. si pana in secolul al VI-lea. aparitia eboselor in ronde-bosse. De asemenea.. Cultura Nagada II este pred=ominata deobservarea atenta a detaliilor anatomice. prezenta decorarii vaselor colorate inbrun pe fond ocru. precum si culturile regatelor Deltei siMonarhiei Buto.Inceputurile artei egiptene se regasesc pe parcursul a treimilenii. iar in Egiptul de Sus doua culturi : Nagada I siNagada II. dezvoltarea olaritului prin aparitia paletelor cuelemente geometrice si zoomorfe.HR.Perioada eneoliticului ( 45503200 ) inregistreaza in Egiptul de jos. Vestigiile culturii Nagada II sunt diferite de formele culturiiprecedente. in aceasta perioadase inregistreaza perfectionarea prelucrarii aramei. siluete din argila sau fildes.

Arhitectura tinita foloseste tehnica zidirii cu caramzi si iade la sumerieni decorarea portilor palatelor. Statul faraonic are capitala acum la Memphis.Marea piramida a lui Keops.Piramidele erau mormintele regilor.iar cele trei piramide la de Giseh erau considerate una din "celesapte minuni ale lumii". cand are loc unificare Egiptului subfaraonul Narmer se constituie epoca tinita cu capitala la Tinis. In sculptura in relief si in ronde-bosse este semnalatdebutul statuarei regale. Materiale de lucru sunt lemnul sipiatra slefuita si metalele in egala masura. inpartea de sud a Egiptului. Aceasta traditie apiramidelor a durat din timpul dinastiei a III-a si pana in timpuldinastiei a XVII-a. datorita inaltelor realizari din arhitectura si sculptura.Primele doua lucrari de sculptura sunt reliefurile: Paleta luiNarmer si Stela regelui Sarpe. este considerat de originedivina. In aratsunt fixate rigorile si emblematica sacra. precum si construirea necropolelorregale de la Abydos si Sakkarah. Initiatorul acestui tip de mormant a fostarhitectul IMHOTEP. intelept divinizat de egipteni. a portilor palatelor sitemplelor. impresioneaza prin dimensiuni inprimul .In timpul dinastiei a IV-a ochii intregii lumi erau atintiti asupraEgiptului. ARTA IMPERIULUI VECHI ( 2660 – 2180) Faraonul . varful piramidei sociale. Are loc fondareazidului alb de la Memphis. Inlocuirea caramizilor cu piatra a facut posibilaconstruirea piramidelor in trepte.Epoca tinta(30002660) In mileniul al III-lea.Perioada Imperiului Vechi este considerata de fapt erapiramidelor. Dinastia a IV-a impune titlul regal de Fiul lui Ra ( zeulsoarelui ).

ARTA IMPERIULUI DE MIJLOC Isi fac aparitia. cu imensitatea cerului si cu intensitatea luminii.multimea nu avea voie sa intre in sanctuar. echilibrul tonurilor. complementaritatea culorilor. trunchiuri sau fascicule de tije.raporturi calorice.rand: inaltime de 142 metri si latura de 428 metri. monumente funerare de tiphipogeu ( sapate in stanca). scene de ritualsacru.Apar coloanele in arhitectura. toate acestea sunt dovezi . Coloanelesunt de mai multe feluri: lotiforme. momentele premergatoare mumifierii. ele pastraulegatura dintre fortele cosmice si existenta terestra. prezenta culorilorprimare. papiriforme. Triada luiMikerinos. Prinproportiile si dimensiunile generoase .Sculptura statuara este asimilata ceremonialului de trecere atrupului defunctului in viata eterna. ca si a binarelor. Temele sunt inspirate din realitatea cotidiana:sezoanele cu muncile campului. Sculptura dobandeste astfelinsusiri ale nemuririi. contraste inchis-deschis. vanatoarea si pescuitul indelta.In pictura apar compozitii libere. printesa Nofret. Templele divine erau constuctii destinate zeilor. Paleta folosita este de tip spectral. Opere de referinta pentru aceastaperioada in sculptura sunt : faraonul Khefren. ori semihipogeu. Templele au in fata obeliscuri pe care erau consemnateevenimente istorice. coloane cu capitel hatoric. palmiforme. slujitorii lui erau preotii. Printul Rahotep si sotia sa.dozajul savant al cantitatilor. Ele sunt adevarate transpuneri in piatra asuporturiloe vegetale. coloane inspirate din floraegipteana. pe langa piramide. Scribul. In afara templelor si mormintelor seconstruiesc fortarete la frontierele cu Nubia. cu ocaziacampaniilor militare.campaniforme. dar si prin conceptiasintetica a formelor arhitectura egipteana se armonizeaza cuorizontala peisajului. fara ca legea frontalitatii sa fieeliminata. Intreguledificiu avea doar caracter simbolic.

Auriulsi bronzul . prin unicitate. cutiile cu fard. prin marile descopeririarhitectonice si delicatetea realizarii portretului. Concluzia Prin ce este fascinanta arta egipteana chiar si in zilele noastre? Raspunsul ar putea fi: prin ezoteric. atinginalte rafinamente artistice. in ronde-bosse si relief continua legeafrontalitatii . conceptia estetica despre arteledecorative au impus virtuozitati tehnice impresionante siexpresia unui foarte elevat gust estetic.Conceptul de util si frumos . Printoate aceste caracteristici epoca Egiptului antic ramane oatractie si un punct de referinta in istoria artei umanitatii. adaugand noi constrangeri canonice.alenivelului elevat la care ajunsese fresca egipteana in timpul dinastiei a XII-a. crepuscululcivilizatiei si artei egiptene. Vestimentatia si moda. bidimensionala esteinlocuita de vibrarea suprafetei. tesaturile. toate exprima calitatea maiestrieiartizanului cuplata cu cea a artistului de inalta clasa. jucariile pentru copii. Plaja de culoare decorativa. prin impresionantele piramide aflate intr-un peisaj de nisip arid. . PERIOADA IMPERIULUI NOU ( 1552 . de nuanta si de pictural. rozul si sideful se suprapun. se interfereaza.coafura si cosmetica. princaracterul ei usor recognoscibil. Odata cu dinastia a XVIII-a este inregistrat al treilea apogeu in arta. stilizari aleformelor si proportiilor. Aceasta epoca este si pentru pictura al treilea apogeu al arteiegiptene. bijuteriile. epoca anuntand totodata.1070) Ultima epoca glorioasa a civilizatiei Egiptului este cea aImperiului Nou.Portretele regale.

Anexa .

................................. 7 Contents..............Editura didactica si pedagogica........................................................................................................................................................................................................................2 Epoca tinta(3000-2660)....4 PERIOADA IMPERIULUI NOU ( 1552 ..........1070)...........................5 Concluzia............................. 5 Anexa....................................................................................1996 Claude Frontisi-Istoria viuzala a artei....................................2007 Contents Inceputurile......Enciclopedia RAO.................6 Bibliografie......................................... 7 .........................Bibliografie Adriana Botez-Istoria artelor plastic.........................................3 ARTA IMPERIULUI VECHI ( 2660 – 2180) ....................3 ARTA IMPERIULUI DE MIJLOC....................................................Bucuresti.......