ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
ΑΛΛΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΝΥΓΜΟ ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΟΥ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ενώ τα περισσότερα είναι διαφορετικά και συνεπώς κάποιος που είναι αλλεργικός στη σφήκα δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι είναι αλλεργικός στη μέλισσα και το αντίστροφο. Τη δεύτερη (τρίτη κλπ. χρώματα. Την πρώτη φορά που ο οργανισμός θα συναντήσει το αλλεργιογόνο. Μετά το τσίμπημα μπορεί να ακολουθήσει τοπικό πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο του τσιμπήματος. ή νυγμό εντόμων ή και ένεση. με επαφή στο δέρμα ή ακόμη με την τροφή.Ως αλλεργία εννοείται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε αβλαβές περιβαλλοντικές ουσίες. Οι μέλισσες γενικά δεν είναι επιθετικές αλλά μπορεί να γίνουν αν νιώσουν να απειλούνται οι ίδιες ή η φωλιά τους. η σκόνη. που ονομάζονται αλλεργιογόνα Ως αλλεργιογόνα μπορούν να δράσουν ορισμένες τροφές όπως τα αυγά. Τα ενεργοποιημένα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα θα απελευθερώσουν διάφορες ουσίες που έχουν αποθηκευμένες (π. Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής. Οι σφήκες από τη φύση τους είναι επιθετικές Οι μέλισσες αφήνουν κεντρί μετά το τσίμπημα ενώ οι σφήκες όχι. φαγούρα κλπ. ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ Η πρώτη αναφορά αλλεργικής αντίδρασης σε νυγμό Υμενοπτέρου (σφήκα. τα θαλασσινά ή οι φράουλες. νυγμός εντόμων κ. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που είναι αλλεργικοί και στη σφήκα και στη μέλισσα. φτερά και τρίχες διαφόρων ζώων. καλλυντικά.α. Η κατάσταση μπορεί να είναι πιο σοβαρή μετά το τσίμπημα . τα ψάρια. Η αναφερόμενη μικρή τοπική αντίδραση δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο συστηματικής αναφυλαξίας. ερυθρότητα. ισταμίνη) που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν μια ταχεία φλεγμονώδη αντίδραση που θα οδηγήσει σε φτάρνισμα. μέλισσα) ανάγεται στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα αφορά απεικονίσεις που διαπιστώθηκαν στον τάφο του Αιγύπτιου Φαραώ Μένις που έζησε τον 26ο αιώνα προ Xριστού στην Άβυδο που πέθανε μετά από νυγμό σφήκας κατά τη διάρκεια εξερευνητικής εκστρατείας.) φορά που ο οργανισμός θα συναντήσει το ίδιο αλλεργιογόνο τότε η ανοσοσφαιρίνη Ε θα αναγνωρίσει το αλλεργιογόνο και θα ενωθεί με αυτό με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των βασεόφιλων και μαστοκυττάρων. σκιαγραφικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην ακτινολογία. η γύρη διαφόρων φυτών. φάρμακα.συνήθως στα 5-30 λεπτά έως και μία ώρα ή σπανίως και λίγο αργότερα Συμπτώματα αλλεργίας .χ. οι αντιοροί. θα ευαισθητοποιηθεί ο παράγοντας ανοσοσφαιρίνη Ε η οποία και θα καταλήξει σε ειδικούς υποδοχείς πάνω στα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα. Τα δηλητήρια της σφήκας και της μέλισσας έχουν κάποια συστατικά κοινά.

δύσπνοια •πόνο στην κοιλιά. συριγμό στην αναπνοή. Γουδί.: 210-7795347. που θα τα έχει καθορίσει ο γιατρός του και μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή λόγω της διαφορετικότητας του καθενός.: 210-7771811 (6 γραμμές).κνησμό (φαγούρα) μύτης •Κνησμό (φαγούρα) οφθαλμών. Θηβών. • •Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Νίκαιας. 7706001. τηλ. • •Γενικό Λαϊκό Αθηνών. δακρύρροια •βήχα. Δραγούμη 5. γιατί μπορεί . τηλ. • •Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». έμετο •ταχυκαρδία. τηλ. που μπορεί να οδηγήσει και σε υπόταση δηλαδή αλλεργική καταπληξία (σοκ). τηλ. • •Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (ΠΙΚΠΑ). www.: 166. Ο ασθενής ΠΡΕΠΕΙ να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια ακόμη και με την ήπια έναρξη συμπτωμάτων.: 210-8030402.ped. Φαναριωτών 3. απώλεια κοπράνων.: 210-4926708. • •Σύλλογος «ΑΝΟΙΞΗ». διάρροια. οπότε μιλάμε για συστηματική αναφυλαξία. τηλ. Ασίας. τέρμα Μ.•εξανθήματα και κνησμό σε όλο το σώμα ή σε κάποιο σημείο του σώματος απομακρυσμένο όμως από τη θέση του τσιμπήματος • καταρροή (συνάχι).: 2310-892012. Θωμά 17. Επίσης και η σειρά της λήψης των φαρμάκων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της αντίδρασης ή άλλων ιατρικών προβλημάτων που τυχόν εμφανίζει ο αλλεργικός ασθενής για αυτό τα φάρμακα δεν τα προμηθευόμαστε από κανέναν άλλον πλην του γιατρού μας.allergy. απώλεια αισθήσεων Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν είτε μεμονωμένα είτε πολλά μαζί είτε και όλα ταυτόχρονα. Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν κινδυνεύετε. 7249022.: 210-7771101. Η διάγνωση της αλλεργίας στο δηλητήριο της σφήκας και μέλισσας γίνεται μέσω αναλυτικών πληροφοριών που θα δώσει ο ασθενής και στη συνέχεια με τις επιδερμικές δοκιμασίες (τα γνωστά αλλεργικά τεστ ) καθώς και ειδικές εξετάσεις αίματος στο αλλεργιολογικό εργαστήριο. Δεν είναι δυνατόν να προβλέψει πάντα κανείς την πιθανότητα αλλεργικού σοκ.gr • •καθώς και σε ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία. τηλ. Αγ. 7791809. τηλ. Ο αλλεργικός στο δηλητήριο της σφήκας και μέλισσας ασθενής πρέπει να φέρει πάντοτε μαζί του φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης. 4915061 (8 γραμμές). Η αντιμετώπιση στην οξεία κατάσταση γίνεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή. κοκκίνισμα οφθαλμών. • •Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. • •Οφθαλμολογική Κλινική. γιατί η κατάσταση μπορεί να γίνει σοβαρή πολύ σύντομα. • •Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κέντρα διάγνωσης και αλλεργικών τεστ • •Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». βράσιμο στο στήθος. φταρνίσματα . τηλ. απώλεια ούρων.: 210-7239611.

Tάση για εμετό. λίγο μετά από την κατανάλωση κάποιας τροφής ή μετά το τσίμπημα κάποιου εντόμου. θα πρέπει να κάνετε εισπνοές με το βρογχοδιασταλτικό Τέλος. αν νιώσετε δύσπνοια.να προκληθεί από ουσίες με τις οποίες κάποιος είχε έρθει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη σε επαφή.Bάλτε τον άρρωστο να ξαπλώσει. 5. (αν μπορείτε συμβουλευτείτε πρώτα τηλεφωνικώς το γιατρό). θα πρέπει να έχετε πάντα κοντά σας ένα σετ φαρμάκων για την αντιμετώπιση του αλλεργικού σοκ. Δύσπνοια. θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλιμακωτά τα φάρμακα που περιέχει το σετ. ΕΚΑΒ και δηλώστε την τοποθεσία που βρίσκεστε. 4. 2. μην οδηγείτε. Eπειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε τις αισθήσεις σας. Έντονη ταχυκαρδία. το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει: •Ένα αντιισταμινικό (σιρόπι.Πρόληψη και αποφυγή 2.Ψάξτε το άτομο αν έχει μαζί του ένεση αδρεναλίνης και κάντε την. θα πρέπει να καλέσετε ιατρική βοήθεια. Στη συνέχεια.Kαλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια. 3. . 7. χάπι ή ένεση). 6. Aν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί Mόλις αισθανθείτε τα συμπτώματα που περιγράψαμε πάνω.Γενικευμένο εξάνθημα στο δέρμα. θα πρέπει να πάρετε κάποιο αντιισταμινικό φάρμακο και πιθανότατα κάποιο χάπι κορτιζόνης. Aν κάποιος δίπλα σας χρειαστεί βοήθεια 1. αλλά και δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το ποιοι φθάνουν και ποιοι όχι. 9. Πηγαίνετε σε κατοικημένη περιοχή. Δακρύρροια και ρινική καταρροή. Aν νιώσετε πως σας τσίμπησε κάποιο έντομο και είστε αλλεργικοί. 3. Πτώση της πίεσης. 3. Δεν οδηγούνται απαραίτητα όλοι οι αλλεργικοί σε αλλεργικό σοκ μετά από μία αλλεργική αντίδραση. άκρων και βλεννογόνων. το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξηγήσετε στο γιατρό ή σε όποιον βρίσκεται δίπλα σας τι έντομο σας τσίμπησε (αν γνωρίζετε) ή ποια τροφή ή φάρμακο είχατε καταναλώσει προηγουμένως. 2. Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε: 1. •Ένα χάπι ή ένεση κορτιζόνης. δηλαδή ένα βρογχοδιασταλτικό για τη δύσπνοια. Oίδημα (πρήξιμο) προσώπου. •Ένα διεγέρτη β2 βραχείας δράσεως. χωρίς να είχε εμφανίσει συμπτώματα. έχοντας το σημείο που έχει υποστεί το τσίμπημα πιο χαμηλά από την καρδιά και κατά το δυνατόν ακίνητο. ανάλογα με τις αντιδράσεις του οργανισμού και τις υποδείξεις του γιατρού. αστυνομία. Aν τα συμπτώματα επιδεινώνονται. 8. θα πρέπει να κάνετε την ένεση και να επισκεφτείτε άμεσα το πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν είστε μόνοι και αισθανθείτε συμπτώματα αλλεργικού σοκ: Μην πανικοβληθείτε Επικοινωνήστε άμεσα με κάποιο γνωστό σας. Πόνος στην κοιλιά. •Συσκευές αυτόματης έκχυσης αδρεναλίνης (ενέσεις fastject ή epipen). κάντε ωτοστόπ Aν γνωρίζετε ήδη ότι είστε αλλεργικοί στα υμενόπτερα (ή σε συγκεκριμένο τρόφιμο): 1. Πρώτα πρέπει να πάρετε το αντιισταμινικό και την κορτιζόνη. Bραχνάδα στη φωνή. αν χρειαστεί. αν τα συμπτώματα εμφανίζουν επιδείνωση.

ώστε να μην εμποδίζεται τελείως η κυκλοφορία. που γίνεται μόνο από ειδικό αλλεργιολόγο. Η περιεκτικότητα του στο δηλητήριο είναι περίπου 1-2%. Πλίνιου(2ο αι.και να το ξαναδένετε. μερικές από τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να τις δημιουργήσουμε ή να τις συνθέσουμε με χημικές μεθόδους στα εργαστήρια. Η επόμενη κίνηση είναι. Η μεγάλη αξία αυτού του συστατικού είναι ότι χρησιμοποιείται η δράση των συστατικών του δηλητηρίου. Μόνο μια δόση μετατρέπει την ουσία σε δηλητήριο ή ιατρική. Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ειδικό. 5.α. είναι πολύ αποτελεσματική και του προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής· οι ανοσοθεραπευθέντες παύουν να ζουν με το μόνιμο φόβο μιας αναφυλακτικής αντίδρασης. 6. Θα πρέπει να χαλαρώνετε το λάστιχο για λίγο -περίπου κάθε 5 λεπτά. υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει εμετό. καθώς και την αναπνοή του. αφού τα Υμενόπτερα μπορεί να βρίσκονται παντού. Το επίπεδο ποσοστού που εμπεριέχεται στο δηλητήριο των μελισσών είναι 50-60%. πρέπει να ελέγξετε αν έχει σφυγμό. Στην περίπτωση αυτή.Ένα πεπτίδιο του δηλητηρίου της μέλισσας που καλείται MCD ανακαλύφθηκε πως μια από τις ιδιότητες του είναι ότι. τίποτε δεν στερείται και το δηλητήριο της μέλισσας. 3. Περιέχει περίπου 18 βιολογικά ενεργές ενώσεις. Η ανοσοθεραπεία. Επιστήμονες ερευνούν και μελετούν την μοριακή δομή της Μελιτίνης για την ανάπτυξη θεραπείας ενάντια στον καρκίνο διότι παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες από άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ασθένειας. για θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου. σαν αντιφλεγμονώδες είναι 100 φορές πιο ενεργό από την υδροκορτιζόνη .4. δέστε ένα κομμάτι ύφασμα ή ένα λάστιχο πάνω από το τσίμπημα. πΧ). Τα κύρια συστατικά του δηλητηρίου των μελισσών που παρέχονται για θεραπεία και σίγουρα επιδρούν θετικά στο ανθρώπινο σώμα. που απαιτεί την συνεργασία και υπομονή του ασθενούς.Η Απαμίνη είναι ένα άλλο ενεργό συστατικό του δηλητηρίου των μελισσών που αξίζει της προσοχής μας. 1. γυρίστε το κεφάλι του στο πλάι. Όλα στη γη είναι δηλητήριο.Η Μελιτίνη είναι το κύριο ενεργό συστατικό του δηλητηρίου των μελισσών. για να μην πνιγεί. πΧ) κ. 2. αν χρειαστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις. Η θεραπευτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και τα οφέλη του δηλητηρίου περιγράφονται στις εργασίες των αρχαίων επιστημόνων και ιατρών όπως του Ιπποκράτη (4ο αι. Στην μακροχρόνια και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος εντάσσεται απαραίτητα η ειδική απευαισθητοποίηση ή ανοσοθεραπεία (εμβόλια). Η Μελιτίνη παρέχει πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση.Aν δεν υπάρχει ένεση αδρεναλίνης. Το δηλητήριο της μέλισσας ευεργετικό για τον άνθρωπο Το δηλητήριο της μέλισσες ήταν γνωστό και σαν φάρμακο. να προχωρήσετε σε τεχνητή αναπνοή. λόγω των πολλών συστατικών που εμπεριέχονται στην σύνθεσή του. το δηλητήριο των μελισσών είναι αποτελεσματικότερο από τα συνθετικά φάρμακα. ώστε να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν την απορρόφηση του δηλητηρίου του εντόμου. Κατά την θεραπεία αυτή.Σε περίπτωση που ο άρρωστος λιποθυμήσει. από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας.Aν το άτομο αρχίσει να βήχει. o ασθενής λαμβάνει μικρές προοδευτικά αυξανόμενες δόσεις του υπεύθυνου δηλητηρίου μέχρι πλήρους απευαισθητοποίησης (ως δόση συντήρησης λαμβάνει το ισοδύναμο δηλητήριο τριών περίπου τσιμπημάτων).

ψωρίαση. Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στην σύγχρονη εποχή τα προϊόντα της μέλισσας αρχίζουν και βρίσκουν ευρεία χρήση εφαρμογών σε πολλούς τομείς μεταξύ αυτών και η ιατρική με χρήση του δηλητηρίου στη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων ασθενειών. κ.α. πόνοι έρπητα. εκζέματα. επίσης στο χρόνιο πόνο σε πλάτη και λαιμό. ή ισταμίνη και άλλα. η θεραπεία με δηλητήριο είναι χρήσιμη και στην ρευματοειδή και στην οστεοαρθρίτιδα. αφού βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο αλλά και στο πρήξιμο. βοηθά πάρα πολύ στην εύκολη επανασύνδεση των τραυματισμένων ιστών. η ιατρική χρήση των προϊόντων μέλισσας έχει ασκηθεί από τους αρχαίους χρόνους. κάλλους. λουμπάγκο. Αρρυθμίες. μυκητιάσεις. η χρήση του δηλητηρίου των μελισσών δεν είναι επαρκώς κατανοητή αλλά επειδή οι ασθενείς βλέπουν θετικά αποτελέσματα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Καρδιοπάθειες Οξύ καρδιακό έμφραγμα. ρευματοειδής αρθρίτιδα. σκληροδερμία. οι ρευματοειδείς κόνδυλοι ελαττώνουν το μέγεθος τους. Δερματοπάθειες Ανοικτές πληγές. Στην ασθένεια όπως η σκληροδερμία.α. ερευνητικά κέντρα ακόμη και Νοσοκομεία στην Γαλλία και Ρωσία το έχουν συμπεριλάβει στις κλινικές δοκιμές τους. τραυματική αρθρίτιδα κ. η απαμίνη. Ανοσοποιητικό σύστημα AIDS. διότι δημιουργεί υπερκινητικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό Το δηλητήριο χρησιμοποιήθηκε ακόμη στις παρακάτω περιπτώσεις: Ρευματοπάθειες Οξεία και χρόνια τενοντίτιδα. Το δηλητήριο των μελισσών περιέχει 18 ενεργές ουσίες. παραμορφωτική σπονδυλίτιδα. Ακόμη και στην σπαστική κολίτιδα και το άσθμα.Θεραπευτικές ιδιότητες του δηλητηρίου της μέλισσας Η μελισσοθεραπεία. Πανεπιστήμια. . ανωμαλίες περιόδου των γυναικών. η φωσφολιπάση. Οξείς και χρόνιοι τραυματισμοί. υπογλυκαιμία. Το γρήγορο και χωρίς σημάδια κλείσιμο των εξωτερικών τραυμάτων. Πρήξιμο του νεύρου του τένοντα ή τενοντίτιδα και άλλους τραυματισμούς αποκρίνονται καλά και θετικά στο δηλητήριο της μέλισσας. αρτηριοσκλήρωση κ. η υαλουρονιδάση. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Στις παραπάνω περιπτώσεις. Η θεραπεία με το δηλητήριο των μελισσών είναι χρήσιμη και μπορεί να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη σε μια ευρεία γκάμα ασθενειών οι συχνότερες: Αρθρίτιδα. Νευρικό σύστημα Χρόνιο σύνδρομο πόνου. αγκύλωση. σκλήρυνση κατά πλάκας. Παράλληλα το δηλητήριο χρησιμοποιείται: •σαν συμπλήρωμα διατροφής. η επίδραση είναι πιθανόν αντιφλεγμονώδης. Αδενοπάθειες Εκκρίσεις επινεφριδίων (κορτιζόνη). μυαλγία. Υπέρταση. ερυθηματώδης λύκος. το δηλητήριο ενισχύει τον συνδετικό ιστό. οστεοαρθρίτιδα. ισχιαλγία.α. επιδερμικά έλκη. κ. νεανική αρθρίτιδα. είναι ουσίες που εμπεριέχονται στο δηλητήριο της μέλισσας. Η μελιτίνη.α. χωρίς ίχνη έντονων ουλών αλλά και κατά την διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου. Στις ΗΠΑ ο στρατός έχει εξετάσει εκτενώς τις χημικές ενώσεις του δηλητηρίου των μελισσών. •στις βιταμίνες •κατά την διάρκεια ασκήσεων. περιφερειακή νευρίτιδα.

αδειάζουμε στην πληγή πιο γρήγορα όλο το δηλητήριο μόνοι μας. Ένας ενήλικας κινδυνεύει με πάνω από 700 τσιμπήματα. τα οποία ξεπερνούν τους 10. Υπολογίστηκε πως μέσα σε 20 δευτερόλεπτα αδειάζει το περίπου το 70% της κύστης. καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά το τσίμπημα είναι να αφαιρετέ το κεντρί από το σημείο που το ΄΄άφησε΄΄ η μέλισσα. ασκούμε μικρή δύναμη κινούμε το νύχι μας ή κάποιο αντικείμενο που έχουμε για χρήση αποκόλλησης και σπρώχνουμε την ρίζα του . Ένας μυς παραμένει προσκολλημένος πάνω στην κύστη του δηλητηρίου και μετά την αποκόλληση του κεντριού από την μέλισσα συνεχίζει και κάνει συστολές με αποτέλεσμα να ΄΄τρομπάρει΄΄ γρήγορα το δηλητήριο από την κύστη στο θύμα. ή νυχοκόπτη. ή ενός άλλου ίσου και αιχμηρού αντικειμένου. Σωστός τρόπος Αφαιρούμε το κεντρί της μέλισσας κάνοντας την χρήση του νυχιού ή μιας λάμας ενός σουγιά. γιατί στην προσπάθεια μας να το πιάσουμε για να το αφαιρέσουμε πιέζουμε χωρίς να θέλουμε την κύστη η οποία δεν φαίνεται. το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε αλλά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Η μέλισσα μπορεί και κεντρίζει τα θηλαστικά μόνον μια φορά μετά χάνει το κεντρί της και μέρος από την κοιλιά της και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον σύντομο θάνατό της Πως βγάζουμε το κεντρί. Μετά λίγο διάστημα το κεντρί βγαίνει μόνον του αλλά το δηλητήριο άδειασε όλο μέσα στην πληγή. Η απόληξη του κεντριού είναι σαν βέλος και παραμένει κρατημένο από το δέρμα σφικτά όταν η μέλισσα φύγει. όπως δεν φαίνεται και το δηλητήριο γιατί είναι άχρωμο σαν το νερό. πλαγιάζοντας την κάρτα ή το νύχι μας για να εφάπτεται με το δέρμα ακριβώς δίπλα από το κεντρί. Ποτέ δεν πιάνουμε με τα δάκτυλά μας το πίσω μέρος του κεντριού που προεξέχει από το δέρμα ή από την πληγή που δημιούργησε.α. οι οποίοι όμως είχαν πριν. εάν παραμείνει πέραν του ενός λεπτού αδειάζει τελείως όλη η κύστη. Αυτό σημαίνει πως από 300 τσιμπήματα και πάνω κινδυνεύει να χαθεί ένα παιδί. μέσω των φαρμάκων που δημιουργούνται από τα προϊόντα των μελισσών.000 τόνους τον χρόνο Τι συμβαίνει κατά και μετά το τσίμπημα Όταν συμβεί να σας κεντρίσει (τσιμπήσει) μια μέλισσα. -Ο πανικός μετά το τσίμπημα μπορεί να κάνει το σώμα μας να παράγει αρνητική αντίδραση από μόνο του. Στατιστικά αλλά και ιατρικός έχει διαπιστωθεί πως 1 έως 2 άτομα στα 100 είναι αλλεργικά και υπερευαίσθητα στα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας. Το σημαντικό είναι πως εκατοντάδες ασθενείς από όλο τον κόσμο αναζητούν θεραπεία για κάποια ασθένεια τους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της μέλισσας αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει. Με την πίεση λοιπόν. Υπολογίστηκε πως κάποιος μπορεί να είναι ασφαλής αν ακόμη δεχτεί και 10 τσιμπήματα ανά κιλό του σωματικού του βάρους. που το περιεχόμενό της ανέρχεται περίπου στα 0. Κάνουμε κίνηση αποκόλλησης από το δέρμα.κ. ακόμη και μιας τηλεκάρτας ή κάρτας ανάληψης.3mg. Βέβαια κάποιοι θάνατοι προήλθαν μετά από κάποια τσιμπήματα σε ηλικιωμένους.

κεντριού να αποκολληθεί. μια-δύο φορές με λίγη προσοχή αποκολλάμε το κεντρί εύκολα. . πάντα προς μία κατεύθυνση.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful