You are on page 1of 2

Prodhimi dhe marketingu jan dy an thelbsore t sistemit t prgjithshm t ekonomis q kan pr qllim ti japin konsumatorit at q ka nevoj.

Prodhimi dha marketingu synojn t prodhojn nj vler plotson nevojat njerzore q quhet dobi ekonomike q paraqitet n disa lloje: Dobia e forms: nj fabrikues prodhon dika duke u nisur nga nj material tjetr. Dobia e kohs: produkti duhet t jet i pranishm n momentin kur klienti e dshiron. Dobia e vendit: produkti duhet t jet i pranishm n vendin ku klienti e dshiron. Dobia e zotrimit: realizimi i nj transaksioni dhe marrja n zotrim e nj produkti n prputhje me rregulla t caktuara. Marketingu sht proces i planifikimit dhe zbatimit t koncepteve t mimit, promocionit dhe distribuimit (shprndarjes) s ideve, mallrave dhe shrbimeve me qllim t krijimit t shkmbimit i cili i plotson nevojat e individve dhe organizataveAAM. Marketingu sht proces shoqror dhe menaxhues prmes t cilit individt dhe grupet prfitojn at pr ka kan nevoj dhe ka dshirojn prmes krijimit, ofrimit dhe kmbimit t produkteve t vlefshme me t tjert.PhK. Periudhat e evoluimit t marketingut: orientimi drejt prodhimit, orientimi drejt shitjes, apo koncepti i marketingut dhe peri. ku departamenti i marketingut gjen vendin e tij n strukturn e Ndr. Koncepti i shitjes: prodho dhe shiti, marketingu: krko nevojat q ti plotsosh ato. Ekonomia e prodhimit (Oferta sht m e ult se krkesa), Ekonomia e shprndarjes (Oferta sht e barabart me krkesn), Ekonomia e tregut (Oferta sht m e madhe se sa krkesa), Ekonomia e mjedisit (Oferta sht shum m e madhe se sa krkesa). Funksionet kryesore t marketingut jan: Funksioni i shkmbimit, Funksioni i shprndarjes, Funksioni i lehtsive. Katr politikat kryesore t marketing miksit:4P. Tregu sht vendi ku takohen blersit dhe shitsit dhe bjn transaksione shitblerse. S. Dibb: tregu sht bashksi e njerzve t cilt kan nevoj pr nj produkt t caktuar, q kan aftsi t caktuar blerse, gatishmri dhe autorizim pr blerjen e produktit. Pr tu llogaritur si treg nj bashksi e njerzve duhet ti plotsoj 4 kushte: duhet t ket nevoj pr at produkt, aftsi pr ta bler at, i gatshm q ta prdor aftsin blerse dhe autorizimin pr blerjen e produktit t caktuar. Tregu ndahet n dy kategori: N tregun e konsumit final, N tregun e konsumit afarist (investues) Tregu I konsumit afarist prfshin kto tregje: Tregun industrial, Tregun e rishitsve, Tregun e organeve dhe institucioneve shtetrore. Pes mnyrat e qasjes t segmentimit t tregut jan: a) Tregu i pasegmentuar, b) Segmentimi total I tregut, c) Segmentimi n baz t ardhurave, t moshs dhe n baz t moshs dhe t ardhurave. Strategjit alternative t tregut: Strategjia e marketingut t padiferencuar,t diferencuar dhe Strategjia e marketingut t koncentruar. Jo konsumatort absolut: pr shkaqe fizike, fiziologjike ose psikike nuk konsumojn produktin ton. Jo konsumatort relativ: n nj moment t caktuar nuk e konsumojn produktin ton. Arsyet mund t jen: mosnjohja e produktit, mungesa e mjeteve financiare, paknaqsia nga prdorimi i deritashm, etj. Konsumatort e vrtet: ndahen n dy grupe: konsumator t vrtet t ndrmarrjes, konsumator t vrtet t konkurrencs. Krkesa potenciale llogaritet nprmjet ksaj formule: Q = n q p. Informacioni q merret nga krkimet e tregut duhet t jet: Shkencor; jo intuitiv ose i mbledhur rastsisht, Objektiv, Jopersonal, dhe N koh t duhur. Dhe duhet t japin informacione pr 4 P. t dhnat ndahen n: sekondare dhe primare. Metodat krkimore: Vrojtimi, Anketa dhe Eksperimentimi. Instrumente krkimore jan: Pyetsori, Prkujtuesi, dhe Pajisjet mekanike. Plani i mostrs: Shkalla e injorimit, Shkalla e besimit t verbr, Shkalla e humbjes s iluzioneve, dhe Shkalla e pjekuris.