EDU3104 2013

PENGHARGAAN Bismillahirrahmanirrahim dan assalammualaikum W.B.T. Pertama sekali kami ingin merafakkan rasa syukur ke hadrat Illahi kerana berkat dan limpah kurnia-Nya akhirnya dapat juga kami menyiapkan tugasan ini dengan jayanya. Setinggi-tinggi penghargaan ini juga kami ucapkan kepada pensyarah pembimbing kami, iaitu Cikgu Lajiwin dalam memberi tunjuk ajar dan panduan kepada kami bagi menyiapkan tugasan EDU 3104 ini dengan jayanya. Kami juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan sekelas yang telah memberi banyak bantuan sepanjang menyiapkan tugasan yang diberi ini. Selain itu,jutaan terima kasih ini juga di tujukan kepada pihak pusat sumber dalam menyediakan pelbagai sumber maklumat bagi memudahkan kami menyiapkan tugasan ini. Kami juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada kedua ibu bapa kami yang sentiasa memberi sokongan kepada kami walaupun hanya berhubung melalui telefon. Berkat restu dan sokongan dari kedua ibu bapa kami inilah, akhirnya dapat juga kami menyiapkan tugasan ini dengan sempurna. Akhir kata, sekali lagikami ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantukami dalam menyiapkan tugasan ini. Hanya Allah sahaja yang dapat dan mampu mebalas segala jasa dan budi baik kalian semua. Sekian dan terima kasih.

1

EDU3104 2013
1.0 PENGENALAN

Guru efektif merupakan elemen yang sangat penting dalam mewujudkan iklim bilik darjah yang sistematik dan harmoni. Profesion ini memerlukan komitmen untuk menjaga, mendidik dan memimpin kanak-kanak untuk mencapai kemajuan sepenuhnya dan menyediakan mereka untuk menghadapi cabaran pada masa hadapan(Haliza,2008).

Umum mengetahui, pengurusan bilik darjah adalah merupakan suatu seni atau pun amalan guru dalam mengurus murid, kemudahan fizikal dan aktiviti pembelajaran demi mewujudkan suasana atau pun iklim bilik darjah yang kondusif agar sesuatu sesi P&P yang dijalankan dapat berjalan dengan lancar, berkesan dan memberi makna kepada pelajar. Memetik kata-kata Guey R. Lefroncis (1999) di dalam bukunya, psychology for teaching, beliau telah mengatakan bahawa pengurusan bilik darjah adalah merupakan sesuatu konsep yang komprehensif untuk pelbagai aktiviti guru yang dirancang dengan tujuan memudah carakan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah, merangkumi tindakan disiplin, rutin harian, penyusunan tempat duduk, dan memperuntukkan masa pembelajaran. ( Mok Soon Sang, 2009). Manakala, menurut Brophy dan Evertson (1976), kemahiran pengurusan bilik darjah sangat penting dalam menentukan kejayaan dan keberkesanan proses P&P. sehubungan dengan itu, sekiranya guru kurang mahir dalam aspek tersebut, agak sukar untuk mencapai hasil pembelajaran dan matlamat pengajaran. (Choong Lean Keow, 2009).Di samping itu, menurut Richards (1990), pengurusan bilik darjah sebagai organisasi dan kawalan guru keatas tingkahlaku, pergerakan serta interaksi murid semasa pembelajaran berlangsung supaya pengajaran dapat dilaksanakan dengan berkesan. Kesimpulannya, berdasarkan daripada tiga definisi yang telah dinyatakan, dapatlah disimpulkan bahawa pengurusan bilik darjah sangat berkait rapat dengan kebolehan guru menjalankan sesi P&P dengan berkesan di samping kebijaksanaan guru dalam mengawal kelas dalam melahirkan disiplin dan tingkahlaku yang diingini di dalam kelas agar proses P&P yang dijalankan dapat berjalan dengan lancar dan berkesan.
2

EDU3104 2013
Dalam kajian kes yang diberikan kepada kami jelas menunjukkan bahawa guru yang tidak efektif sering mengganggu proses pembelajaran di bilik darjah. Ini menyebabkan ilmu tidak dapat disampaikan dengan berkesan dan iklim bilik darjah menjadi suram dan tidak kondusif. Justeru, perbincangan pada kali ini, penulis akan membawa pembaca mengupas kes ini dan mencari penyelesaian yang berkesan berdasarkan teori-teori yang telah dihasilkan oleh para pengkaji.

3

EDU3104 2013
APA YANG PATUT SAYA TAHU? (WHAT DO I KNOW?)

2.0 SINOPSIS THE MASCOT

2.1 MENGIKUT PERENGGAN

Perenggan 1 Mrs. Clem adalah seorang guru kelas yang mempunyai pelajar bermasalah pembelajaran berumur 11 hingga 13 tahun. Kesemua mereka adalah lelaki dan Mrs. Clem menganggap kelasnya sebagai keluarganya sendiri. Kesemua anakanak beliau memang dikenali oleh semua pelajarnya kerana telah beberapa kali datang ke kelas mereka. Mrs. Clem selalu memberitahu pelajarnya akan bebanan kerja yang dihadapinya. Maka, seorang guru baru iaitu Cathy Anderson melihat Mrs. Clem banyak meluahkan masanya merungut tentang

tanggungjawab kehidupan sebenar sebagai usaha mempersiapkan pelajarnya untuk melangkah ke dunia yang penuh godaan dan ketidakadilan.

Perenggan 2 Sewaktu Cathy memulakan tugasnya sebagai guru pelatih pada awal mac, dia telah meletakkan harapan yang tinggi untuk mempelajari sesuatu dari Mrs. Clem yang mempunyai pengalaman mengajar selama 20 tahun. Sewaktu perkenalan bersama dengan pelajar, Mrs. Clem menjadi jurucakap Cathy dan dia suka kerana para pelajar menerimanya. Tetapi perkenalan dari Mrs. Clem tadi membuat dia merasakan dirinya sebagai haiwan peliharaan berbanding sorang professional. Dia merasakan bahawa pelajar akan melihatnya sebagai mascot dan bukannya seorang guru.

4

EDU3104 2013
Perenggan 3 Ketidaksudian Mrs. Clem untuk tidak membenarkan Cathy mengajar semakin tampak jelas kelihatan. Sehingga minggu ketiga Cathy di sana, Mrs. Clem masih tidak membenarkan Cathy untuk merancang dan mengajar dengan sendiri. Dia lebih kerap disuruh untuk menjadi ketua perbarisan bagi pelajar ketika keluar rehat atau makan tengah hari. Rancangan pengajaran dirancang oleh Mrs. Clem dan ketika beliau mempunyai hal yang lain, ketika itulah Cathy disuruh menjadi guru sementara tanpa ada persediaan. Mrs. Clem juga dilihat ingin mengekalkan Cathy di bidang non-professional.

Perenggan 4 & 5 Cathy teringat beberapa peristiwa yang membuatkan dia akhirnya berasa seperti Pada hari St Patrick, Cathy membawa Jello Jigglers berwarna hijau dan pada hari itu dia berhasrat untuk menerangkan tentang kepentingan hari tersebut kepada masyarakat Irish Amerika. Mrs Clem yang telah meletakkan dia dalam situasi yang tidak dia jangka yang mana dia bukan sahaja perlu berbincang mengenai St Patrick malah pelbagai sambutan yang lain. Pada hari yang lain, Mrs. Clem telah memintanya mengajar pendidikan seks mengenai anggota badan kemudian beliau mengganggu Cathy secara terus untuk berbincang mengenai penyakit berjangkit. Pada ketika ini, di antara Mrs. Clem dan Cathy telah berlaku salah faham. Mrs. Clem telah banyak kali melakukan hal seperti ini sehinggakan Cathy berfikir adakah Mrs. Clem berniat untuk mengajarnya ataupun sebaliknya. Mrs. Clem telah mencadangkan Cathy merancang pengajaran menggunakan salah satu alat pengajaran sains. Belajar dari pengalaman yang lepas, Cathy mengingatkan Mrs. Clem tentang rancangan pengajarannya kerana dia takut rancangannya tidak berjalan seperti yang dirancang.

5

Clem tiba-tiba mengganggu pengajarannya. Mrs. Dia berdialog sendirian akan nasib yang menimpa dirinya. Jabar kemudiannya menunjukkan reaksi negatif terhadap Cathy menunjukkan dia memberontak. Clem berada di kelas dan kit pengajaran yang ingin di gunakan tidak ada. Mrs. Kit pengajaran itu tidak digunakan semasa bengkel itu dan ketika pulang ke sekolah kit pengajaran itu masih berada di dalam kereta Mrs. Sewaktu duduk bersama dengan pelajar dia memikirkan apakah Mrs. Clem dan Cathy pergi menghadiri bengkel pengajaran sains dan membawa salah satu kit pengajaran sains. Oleh kerana beremosi menyebabkan aktiviti pengajaran tidak dapat berjalan dengan lancar. Jabar enggan menulisnya dan berjalan keluar kelas. 9 & 10  Sewaktu Cathy duduk bercerita dengan pelajar. Mrs. Pada pagi itu. Cathy memberikan “good work tickets” kepada pelajar yang menyiapkan tugasan. Cathy sangat tidak berpuas hati dengan Jabar dan dia merasakan tidak berhutang kemaafan dari Jabar kerana itu adalah salahnya sendiri. Apabila Cathy membawa para pelajar naik ke kelas. Jabar seorang pelajar kegemaran Mrs. Clem memberitahu Cathy yang dia akan mengambilnya sendiri dan Cathy juga sibuk menyediakan pengajaran hari ini. Clem tentang kit pengajaran tersebut dan menawarkan diri untuk mengambilnya sendiri. Clem telah mengganggu pelajarpelajar lain dan Cathy bertindak pantas dengan membetulkan kesilapan Jabar dan menyuruhnya menyiapkan tugasan yang diberikan. Jabar. Clem telah menyediakan kit pengajaran yang dia ingin gunakan dalam 15 minit lagi. para pelajar bekerjasama dalam subjek bahasa Inggeris dan tugas pembelajaran sosial. dia melihat Jabar tidak mempedulikannya walaupun dia cuba untuk menarik perhatian Jabar. Beliau mengarahkan Jabar. Perenggan 8. Isaac dan Thomas untuk menulis surat mohon maaf kepada Cathy atas kenakalan mereka. Isaac dan Thomas mula bergaduh di belakang dan Cathy Berjaya meleraikan seterusnya mula membaca. Ini kerana salah satu teknik yang di gemari Mrs.EDU3104 2013 Perenggan 6 & 7 Pada 30 mac. dia melihat Mrs. Mrs. Clem. Clem menerangkan kepada Cathy bahawa pelajar memerlukan kebebasan dan 6 . Clem menjadi kerjasama antara pelajar. Cathy telah mengingatkan Mrs.

Jabar harus turut sama kerana dia mempercayai Jabar dan Jabar tahu di mana letaknya kereta Mrs. kawan baik Jabar. Clem mencelah. Clem. Cathy cuba meneruskan pengajaran seperti yang dirancang tetapi banyak peralatan lain yang tidak digunakan berada di situ dan peralatan itu ada pada 8 orang pelajar. Ketika Cathy dapat mengejar mereka semula. Dia memutuskan untuk pergi bersama seorang pelajar iaitu Tai. Mrs. Clem yang mereka tidak ingin menulis surat mohon maaf. Tidak lama kemudian Jabar masuk semula ke kelas. Separuh pelajar menulis surat memohon maaf dan separuh lagi mengadu kepada Mrs. Kemudian Mrs. Perenggan 11. Setibanya di kelas. Jabar dan Tai berlari ke arah kereta Mrs. Setelah ditegur oleh Cathy. Cathy mengajak mereka berjalan bersama tetapi Jabar terus mengambil kit pengajaran tersebut dan terus lari ke kelas.EDU3104 2013 menerima tindakan Jabar. Ketika hendak mengawal kumpulan. Mrs. 7 . Cathy cuba membiarkan mereka tetapi kemudian Mrs. Clem berteriak ke arah pelajar yang bising dari arah belakang. Clem tanpa Cathy. dia tahu jika dia meninggalkan dia akan memerlukan banyak masa untuk menyelesaikan pelajarnya dan mempersiapkan mereka untuk belajar setelah balik ke kelas. Juny turut sama membuat bising di dalam kelas. Clem bahawa dia memerlukan kit pengajaran tersebut sekarang.Clem Terus mengarahkan Jabar untuk menyusun atur kit pengajaran. Perenggan 14 & 15 Mrs. Dia langsung tidak melakukan seperti apa yang disuruh. Cathy menjadi sangat bengang dengan sikap Jabar. Cathy mengeluh. Clem terus menyerahkan kunci keretanya kepada Jabar. Tidak lama kemudian. Jabar kemudiannya melangkah keluar dari kelas. Akibatnya. . Tinggallah Cathy bersama Tai di belakang. dia masuk kembali dan membuat kelas menjadi bising dan huru-hara. 12 & 13 Cathy memberitahu Mrs. Clem berkata bahawa ianya berat dan lebih elok jika dia membawa seorang murid bersamanya.

Selepas 10 minit Jabar muncul dan memberitahunya bahawa masa 15 minitnya telah tamat. Cathy berharap ini semua adalah April Fool. Cathy menemani pelajar yang lain dan meninggalkan Jabar di kelas. Clem. Clem memberitahu Cathy bahawa Jabar memberitahunya bahawa 15 minit telah tamat. 8 . Mrs. Pada waktu rehat tengah hari. Jabbar menjawab persoalan dengan jawapan Cathy tidak menyukainya dan di tidak peduli dengan itu.EDU3104 2013 Perenggan 16. Cathy kemudiannya berfikir cara untuk meyakinkan Jabar bahawa dia juga turut menyukai Jabar. Cathy merasakan bahawa dia perlu menghadapi sikap Jabar dan kemudiannya bertanya. Dia juga mendapati masalahnya bersama Mrs. Cathy bertanya kepada Mrs. Cathy melangkah keluar dari kelas dan memberitahu Jabar bahawa dia telah hilang 20 minit waktu rehat tengah hari. 17 & 18 Setelah merasa mustahil untuk meneruskan pengajaran dengan teriakan Mrs. kenapa Jabbar selalu menyusahkan dirinya. Clem menjadi penyebab timbulnya masalah-masalah lain. Clem akan sebab Jabar keluar awal 5 minit.

Mrs. Bagi Cathy. tetapi tidak dipersetujui oleh Mrs. Clem mempunyai banyak pengalaman untuk dicurahkan bersamanya. Namun Cathy mengesannya lalu membetulkan supaya melakukan kerjanya. alatan sains tersebut tidak diletakkan di dalam tempat asalnya semula. Cathy cuba memujuk Jabar agar tidak merajuk atas kejadian tersebut. Setelah berkali-kali ditegur oleh Cathy. Selain daripada itu juga. Pada pagi harinya mengajar. Clem juga tidak suka dibetulkan walaupun beliau salah dalam menyebarkan maklumat kepada murid-murid. Clem mencadangkan Cathy untuk menggunakan salah satu daripada peralatan sains. Cathy hanya akan mengajar sekiranya Mrs. Apabila murid menyiapkan kerja dengan cepat. sehari sebelum kelas Cathy mengajar. yang telah berada 20 tahun dalam bidang pendidikan. Mrs. Menjelang masa rehat. dia mengharapkan Mrs. Jabar yang ingin menyiapkan kerjanya paling awal mengganggu rakannya yang lain supaya mereka lambat menyiapkan kerja mereka. Clem juga menjadi penghalang kerana beliau tidak memberi peluang untuk Cathy mengajar malah selalu menukar jadualnya.2 Sinopsis Keseluruhan Mrs Clem merupakan guru pembimbing bagi Ms.EDU3104 2013 2. Cathy Anderson yang akan mengajar di sekolah selama 8 minggu. Jabar seolah-olah merajuk dan tidak ingin mendengar nasihat walaupun Cathy cuba mendekatinya. Pelajarnya adalah terdiri daripada 12 orang pelajar lelaki yang kurang upaya. Clem mempunyai kerja yang lain tanpa diberitahu dengan lebih awal. Clem dan mendapati alatan yang dibawa tidaklah digunakan dan setelah balik ke sekolah. Clem. Melalui pengalaman yang lepas. Mrs. terdapat satu bengkel sains dan alatannya yang akan digunakan untuk mengajar juga dibawa bersama. 9 . Cathy berhati-hati supaya rancangannya dirancang dengan rapi supaya bersedia dalam apa yang bakal dihadapi nanti. Mrs. Cathy hanya mengikut sahaja Mrs. Clem mengajar subjek kegemarannya yang berpaksikan strategi yang menekankan aspek kerjasama. Pada satu hari. Seperti yang dijangkakan. Cathy akan memberikan ganjaran kepada mereka.

Clem memberi kunci kepada Jabar untuk pergi ke keretanya mengambil alatan walaupun tidak disukai oleh Cathy. Cathy ingin mengambil alatan sains. Di sini. Cathy menasihatkan Jabar sekali lagi dan Jabar sekali lagi keluar dari kelas. Ini menyebabkan Mrs. Mrs. Setelah balik ke dalam kelas. Isaac dan Thomas begusti di dalam kelas. Cathy mendapati alatan tersebut bukanlah alat dalam rancangan pengajarannya dan alatan tersebut berada di tangan 8 orang murid-murid tersebut. apabila Mrs. Keadaan ini bertambah teruk apabila Jabar membuat bising dan mengganggu rakannya. Cathy sedikit emosi dan semakin tertekan seolah-olah Mrs.EDU3104 2013 Selepas rehat adalah masa yang dinantikan. Tambahan pula. Sebaik sahaja masuk ke kelas. Clem. Seterusnya. Cathy bercakap cuba memujuknya dengan lemah lembut supaya Jabar tidak menganggap Cathy membencinya dan pada masa depan Jabar akan bertingkah laku baik. dan ingin membawa Tai pergi bersamanya. keluar dari kelas tetapi masuk semula tidak beberapa lama kemudian. Jabar. tetapi Jabar enggan. Clem ingin menggagalkannya. Jabar yang enggan menulisnya. Cathy mengugut Jabar bahawa masa rehatnya akan ditolak sekiranya dia tidak masuk ke dalam kelas dan akhir Jabar mengalah dan masuk ke dalam kelas semula. Namun begitu. Seterusnya. Cathy menyuruh Jabar masuk ke dalam kelas semula agar proses pengajaran dan pembelajaran dapat berlangsung dengan sempurna. Sumber: Internet 10 . Cathy mendapati alatan sains yang akan digunakan masih di dalam kereta Mrs. timbul konflik. Clem berteriak dan menyuruh anak muridnya berkelakuan baik dan menulis surat minta maaf kepada Cathy. Clem membantah agar Jabar yang pergi.

Beliau menganggap murid di dalam kelasnya adalah seperti keluarganya dan melayan mereka seperti anaknya di rumah. Mrs. Dia sering mengganggu rakan lain supaya rakannya tidak dapat menyiapkan kerja yang diberikan oleh guru lebih awal daripadanya. Beliau mengharapkan tunjuk ajar dari Mrs.0 WATAK DAN PERWATAKAN 3. Beliau ingin menimba pengalaman dengan Mrs. Clem seorang guru yang berpengalaman kerana telah mengajar selama 20 tahun. Jabar merupakan murid kesayangan Mrs. Pada awal kehadiran Cathy. 3. 11 . Clem Beliau merupakan guru kelas yang telah dipilih sebagai tutor kepada Cathy.1 Cathy Anderson Merupakan seorang guru praktikum selama 8 minggu yang mengajar kanakkanak yang berumur dalam lingkungan 11 hingga 13 tahun yang kesemuanya murid – murid lelaki. Clem kerana ianya adalah pengalaman yang baru baginya.2 Mrs. Beliau masih keliru tentang apa yang perlu dilakukan untuk mengajar.EDU3104 2013 3. Clem kerana selalu mendapat perhatian yang utama di dalam kelas berbanding rakan – rakannya yang lain. Beliau seorang yang autokratik dan tidak boleh menerima teguran orang lain tentang pengajarannya. Clem banyak mengadu kepada kelasnya tentang kesusahannya dalam bertanggungjawab menyediakan murid-murid ke arah masa depan mereka.3 Jabar Seorang pelajar yang pandai dan petah berkata – kata. Clem kerana Mrs. 3.

Ini menyebabkan Cathy tidak dapat membuat persediaan. Clem. Mrs. dia hanya memberikan rancangan pengajaran yang dibuatnya sahaja untuk diajar oleh Cathy. Dia tidak membenarkan Cathy untuk merancang pengajaran apatah lagi mengajar. beliau akan memberikan tugas mengajar secara tiba-tiba tanpa memberitahu dengan lebih awal. Ataupun sekiranya. Clem kepada murid-murid yang bermasalah pembelajaran. Timbul pelbagai persepsi negatif dalam fikiran Cathy. Sepanjang masa latihan mengajar. penulis telah mengesan tiga permasalahan yang berlaku dalam kes ini.EDU3104 2013 APA YANG PERLU SAYA TAHU? (WHAT DO I NEED TO KNOW) 4.0 PERNYATAAN MASALAH Dalam strategi K-W-L(Know-Want-Learn) yang diperkenalkan oleh Donna Ogle pada tahun 1986 telah menyatakan tentang langkah pertama yang perlu diambil bagi menganalisis sesuatu data atau kajian kes ialah mengetahui latar belakang data atau kes. Cathy diperkenalkan oleh Mrs. beliau ada tugas tertentu yang ingin disiapkan. Dia menganggap bahawa dirinya diperkenalkan tidak secara professional dan dia juga merasakan dirinya dianggap seperti patung ataupun akan dianggap sebagai „maskot‟ oleh murid-murid dalam kelas itu dan bukannya sebagai seorang guru. Antara permasalahan besar yang berlaku dalam kes ini ialah masalah hubungan guru senior dengan guru pelatih. Selain itu. 12 . masalah guru senior dengan murid-murid dan masalah guru pelatih dengan murid-murid. Dalam kajian kes „The Maskot‟ ini. Masalah pertama ialah masalah guru senior dengan guru pelatih. Artikel ini menceritakan kisah seorang guru pelatih yang bernama Cathy Anderson yang menjalankan latihan mengajar di sebuah sekolah pendidikan khas. Clem juga enggan memberikan tanggungjawab kepada Cathy untuk mengambil alih pengajaran dan pembelajaran dalam kelas tersebut. dia dibimbing oleh seorang guru yang berpengalaman iaitu Mrs. Pada hari pertamanya.

Tetapi.EDU3104 2013 Masalah kedua yang timbul ialah masalah guru senior dan murid-murid. Clem sanggup memarahi muridnya dengan kasar sehingga mencapai tahap mengugut muridmuridnya. Masalah ketiga yang wujud ialah masalah antara guru pelatih dan murid-murid. Ini dapat dilihat dalam kes antara Mrs. Clem kepada mereka. Ini merupakan satu etika yang tidak patut diamalkan dalam bidang keguruan. terdapat dalam kalangan muridnya yang tidak berpuas hati kerana mereka tidak mendapat perhatian seperti yang diberikan oleh Mrs. Cathy telah berusaha dengan bersungguh-sungguh dalam mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. Ini dapat diperhatikan dalam konflik yang timbul antara Cathy dan murid-murid. Clem hanya melebihkan Jabar berbanding murid-murid lain. Cathy perlu mengambil langkah yang bijak dalam menangani situasi-situasi ini. Jadi. Beliau telah mengugut untuk membunuh Jabar kerana Jabar membuat kesalahan. Mrs. 13 . Clem dengan murid-murid. Mereka kelihatan seperti memberontak dan tidak mendengar kata di dalam kelas. Jabar diberikan kelebihan untuk membantu guru-guru manakala murid-murid lain kelihatan seperti tidak wujud. Hubungan Mrs. Clem dan murid-murid lain juga kelihatan renggang kerana Mrs.

Menurut Chong Lean Keow (2009).1 Model Disiplin Asertif Canter Teori pertama yang penulis dedahkan ialah Model Disiplin Asertif Canter. Jadual dibawah merupakan rumus beberapa aspek dengan Model Disiplin Asertif Canter yang boleh memudahkan seseorang guru.0 KONSEP DAN TEORI YANG BERKAITAN. Model Disiplin Asertif Canter telah dipelopori oleh Lee and Marlene Canter tahun 1976. 14 . Aspek Huraian • Kedua-dua ganjaran dan hukuman adalah berkesan • Guru dan murid mempunyai hak masing-masing • Guru Konsep Utama • Guru perlu mewujudkan persekitaran pembelajaran yang optimum harus menggunakan kesan yang satu hierarki disiplin mengikut yang tahun mengandungi persekolahan. bersesuaian • Guru perlu bersifat asertif. 5.EDU3104 2013 5. Model ini melatih murid-murid untuk menerima kesan bagi tindakan mereka. tidak asertif atau agresif. Terdapat beberapa model asas iaitu:- a) Tingkah laku yang wajar hendaklah diberikan pengukuhan b) Tanggungjawab adalah nadi disiplin asertif c) Guru hendaklah bersifat asertif d) Guru hendaklah merangka satu sistem ganjaran dan dendaan yang boleh dijadikan rujukan murid-murid mengenai tingkah laku yang baik dan buruk.

EDU3104 2013 • Tidak asertif: “sudah berulang kali saya minta anda supaya jangan bercakap dengan rakan-rakan.kata-kata pujian Jenis Ganjaran • Pengukuh grafik-bintang. sila berhenti. sijil • Dibekalkan persekitaran pembelajaran yang optimum • Disediakan guru yang akan membantu mereka mengurangkan tingkahlaku yang kurang wajar dan menyokong tingkahlaku Hak Asasi Murid yang wajar • Dimaklumkan tentang konsekuan bagi tingkahlaku yang baik dan jahat • Diberikan pilihan untuk bertingkahlaku wajar atau tidak wajar • Kekalkan persekitaran pembelajaran yang optimum • Diberikan sokongan oleh pihak pentadbir dan ibu bapa Tanggungjawab Guru • Pastikan hak dan tanggungjawab murid-murid disokong dengan satu pelan disiplin yang menyatakan jangkaan dengan jelas • Aplikasikan konsekuen secar konsisten • Pertimbangkan kepentingn mereka setiap masa 15 .mainan khas • Pengukuh fizikal-makanan. anda akan menyesal!” • Pengukuh sosial-senyuman. jikalau tidak. pelekat • Pengukuh aktiviti-masa rehat. dan anda masi masih berbuat demikian. ini adalah amaran atas perbuatan anda bersandar Jenis Ganjaran kerusi atas dua kaki.” • Asertif: “Shan.hadiah. Letakkan kerusi pada keadaan asal.jikalau tidak anda tidak dibenarkan buat bacaan senyap di sudut bacaan nanti.” • Agresif: “Simpan buku komik dengan serta merta.

Jika murid tidak memberi perhatian atau melakukan sesuatu yang atau menimbulkan masalah. membuat refleksi dan menjalinkan hubungan dengan murid-murid. menegur. mengawal. Antara aspek yang diketengahkan ialah merancang. Aspek yang bakal digunakan dalam kajian ini ialah aspek mengawal. Guru juga perlu memastikan setiap murid mendapat bimbingan secukupnya dan murid yang lemah diberikan aktiviti pemulihan. memastikan bahan yang digunakan mencukupi dan memastikan murid melibatkan diri dalam aktiviti yang sedang dilaksanakan. mengelola.2 Model Pengurusan Bilik Darjah Teori kedua yang bakal penulis gunakan bagi menganalisis kajian kes ini ialah Model Pengurusan Bilik Darjah. maka guru boleh memanggil nama murid. menasihati atau menghantarnya ke unit disiplin. Model ini akan membincangkan lima aspek yang boleh dijadikan panduan dalam menguruskan bilik darjah dengan berkesan. Seorang guru haruslah memantau. 16 . memastikan keselesaan murid.EDU3104 2013 5.

Konsep yang dikemukakan di dalam teori terapi ini ialah menolak konsep sakit jiwa. Konsep ini juga tidak menggunakan denda atau dera sebaliknya lebih menekankan kepada aspek tanggungjawab individu iaitu menjelaskan bahawa seseorang itu perlu mematuhi dan membuat perjanjian pada diri sendiri contohnya seseorang yang ingin menguruskan badan perlulah mengikut jadual pemakanan yang sihat. Teori realiti Glasser dalam kaunseling adalah berdasarkan andaian teori kawalannya yang merangkumi lima elemen. kerana ianya lebih fokus kepada tingkah laku. iaitu : bahasa aktif. Seseorang itu digalakkan menilai dan meneliti tingkah laku sendiri. Rukun asas teori kawalan ialah mengandaikan tingkah laku manusia sebagai usaha untuk mengawal dunia kita sebagai sebahagiannya. semua 17 . dengan tujuan memuaskan keperluan kita secara penuhnya. beliau menambah teori kawalan dalam teori kaunselingnya. Seterusnya. keperluan asas. tingkah laku yang seluruh dan manusia sebagai sistem kawalan. Konsep seterusnya menumpukan kepada situasi masa kini iaitu tidak mengungkit masa lampau seseorang sebaliknya menjadikan masa lampau seseorang itu sebagai rujukan sahaja.EDU3104 2013 5.3 Teori Terapi Realiti Glasser Teori ketiga yang akan diketengahkan ialah Teori Terapi Realiti Glasser. William Glasser. gambar mental. Ini kerana menurut Glasser kelakuan seseorang itu adalah berdasarkan tingkah lakunya yang boleh diubah. memperkenalkan teori ini dalam kaunseling pada tahun 1950-an. Pada awal tahun 1980-an. untuk mendapatkan bentuk tubuh yang menarik orang itu perlu menetapkan dirinya supaya mengikut jadual pemakanan sihat tersebut. seorang ahli psikologi dari California.

18 .EDU3104 2013 persetujuan dan semua peraturan yang ditetapkan oleh pembimbing hendaklah dipatuhi. oksigen. aktif. Seorang individu tidak akan berkehendak pada keperluan lain sebelum keperluan asas ini dipenuhi. keseimbangan suhu dan seks. keperluan manusia itu pada dasarnya. rehat.4 Teori Hierarki Keperluan Abraham Maslow Teori keempat ialah Teori Hierarki Keperluan Abraham Maslow. Keperluankeperluan ini tentu akan mendesak untuk didahulukan berbanding keperluan-keperluan lain. minum. Keperluan-keperluan dasar biologi ini antara lain adalah meliputi keperluan makan. Teori ini diasaskan oleh seorang rakyat Amerika yang bernama Abraham Maslow. bertingkat-tingkat. Keperluan pada tingkatan yang lebih tinggi tidak mungkin timbul sebelum keperluan yang lebih mendasar terpenuhi. Keperluan fisiologi merupakan keperluan yang berkaitan langsung dengan penerusan kehidupan manusia. bermula dari tingkatan yang paling bawah sampai ke tingkatan yang paling tinggi. Menurut Abraham Maslow. 5.

EDU3104 2013 19 .

Menurut Omardin Ashaari di dalam bukunya yang bertajuk Pengajaran Kreatif untuk Pembelajaran Aktif (1999). Peneguhan positif berlaku apabila rangsangan seperti hadiah. melalui peneguhan jugalah secara tidak langsung para pelajar akan mudah mengingati segala konsep dan isi kandungan pengajaran yang telah disampaikan oleh guru. guru berupaya menarik perhatian pelajar ketika sesi pengajaran dan pembelajaran berlangsung. Beliau banyak menerbitkan artikel-artikel berdasarkan kajian-kajian beliau tentang sifat-sifat manusia. dendaan adalah kesan negatif yang membawa kepada pengurangan dalam kekerapan berlakunya tingkah laku tersebut. Dendaan adalah satu proses atau tatacara untuk melemahkan atau mengurangkan berulangnya tingkah laku yang tidak diingini. Bukan itu sahaja. F. Contohnya. Rangsangan yang dikeluarkan adalah untuk meningkatkan tingkah laku pelajar. Teori ini dipelopori oleh Burrhus Frederic Skinner (1904-1990). Skinner Teori seterusnya ialah Model Modifikasi Tingkah Laku B.Pengurusan Bilik Darjah. Joy Nesamalar Samuel. Pelajar membuat bising dalam kelas dan guru membuat amaran kepada 20 . cikgu sering kali meleteri pelajar supaya menyiapkan kerja rumah. telah menyatakan bahawa melalui peneguhan. Tegasnya. Manakala peneguhan negatif pula berlaku apabila rangsangan yang lebih keras diberi. Terdapat dua jenis peneguhan iaitu peneguhan positif dan peneguhan negatif. Skinner. Secara ringkasnya model ini menggunakan prinsip peneguhan yang mengutamakan elemen -elemen luaran untuk meningkatkan tingkah laku. Contohnya. (Haliza Hamzah. pujian dan sokongan di atas apa yang dilakukan. F. akhirnya pelajar menyiapkan kerja yang diberi. Peneguhan ini diberikan untuk meningkatkan tingkah laku murid yang diingini. 2008 ).EDU3104 2013 5.5 Model Modifikasi Tingkah Laku B.

Penulis akan menggauli kesemua teori di atas bagi menghasilkan satu formula penyelesaian bagi kes tersebut. Kesimpulannya.EDU3104 2013 pelajar. Pembentukan tingkah laku boleh dilakukan dengan memberikan peneguhan yang berkala setiap kali selepas sesuatu tingkah laku yang diingini ditunjukkan. 21 . banyak teori yang boleh digunakan bagi mengurangkan atau menyelesaikan masalah dalam kajian kes ini. Pelajar berhenti membuat bising dalam kelas.

Dreikurs telah menyediakan cara untuk menangani murid-murid yang mempunyai salah laku motif iaitu kenal pasti motif murid . 2. model ini menekankan guru perlu mengenal pasti punca salah laku dan murid perlu dibimbing untuk memahami peraturan di dalam bilik darjah. Motif tersebut ialah: 1. Selain itu juga. Terdapat beberapa motif utama salah laku. Oleh sebab itu murid sendiri perlu dilatih untuk mendapat kawalan kendiri terhadap pengurusan disiplin bilik darjah. guru yang ingin kawalan bilik darjah yang baik harus mengelakkan hukuman. 3. Untuk murid-murid yang mempunyai salah laku motif seperti tersebut. Membalas dendam : Murid bertindak balas dendam apabila guru dilihat sebagai bersikap tidak adil dan bersikap autokratik. Mencabar kuasa (konflik) : Apabila murid bertindak mencabar kewibawaan guru jangan bertindak secara emosi. bantu murid tukar matlamat salah 22 . Bertenang. Fokus utama model akibat logikal Dreikurs ini adalah mewujudkan suasana bilik darjah yang bersifat demokratik di mana murrd-murid rasa dimiliki. panggil murid secara individu dan cuba kenal pasti punca kelakuan mereka. bantu murid memahami motif yang ditunjukkan.6 Model Akibat Logikal Dreikurs Teori yang terakhir ialah Model Akibat Logikal Dreikurs. 4.EDU3104 2013 5. Menunjukkan kekurangan : Murid yang gagal mendapat pengiktirafan melalui motif sebelumnya mungkin akan bertindak menunjukkan dirinya sebagai seorang yang lemah dan tidak upaya. Mendapatkan perhatian : Murid sering kali cuba mendapatkan perhatian guru dengan cara yang salah. Oleh itu.

Terdapat perkaraperkara utama dalam model Pengurusan Kelompok Kounin. bimbing murid bertanggungjawab ke atas matlamat baharu dan bantu murid melihat akibat di sebalik tingkah lakunya. Perkaraperkara tersebut ialah: 1.7 Model Pengurusan Kelompok Kounin Model ini telah dicipta oleh seorang ahli teori dalam bidang pengurusan bilik darjah iaitu Jacob Kounin. Kelancaran (smoothness) : Cirinya ialah kontinuiti. 4. Terkenal dengan „Konsep Riak‟ apabila seorang murid akur kepada arahan. Momentum (momentum) : Ia merujuk kepada kebolehan guru untuk menggunakan pergerakan yang sesuai sepanjang masa pelajaran. Buku yang berjudul Discipline and Group Management merupakan karya beliau mengenai pengurusan tingkah laku berkesan.EDU3104 2013 kepada matlamat sebenar. 5. 5. tanpa sebarang gangguan. murid lain juga akan ikut bersama. Merangkumi semua (withitness): Ia merujuk kepada kebolehan guru membetulkan tingkah laku buruk sebelum ia sampai sesuatu situasi yang tidak boleh dikawal 3. Ciri-ciri teori ini adalah mengenai teori berkaitan disiplin dan pengurusan kumpulan manakala matlamat teori ini pula ialah pengajaran dengan disiplin dapat dicapai (seiring). 23 . Bertindih (overlapping) : Ia merujuk kepada kebolehan guru menguruskan dua atau lebih aktiviti individu atau kumpulan pada masa yang sama 2. Fokus kumpulan (group focus) : Iaitu memusatkan perhatian semua murid lain daripada respons seorang murid sedang diberikan.

Kebosanan murid boleh dielakkan dengan memupuk perasaan kemajuan atau kejayaan. Guru hendaklah berusaha mengekalkan kewaspadaan kumpulan dan menjamin setiap individu mempunyai akauntabiliti dalam pembelajaran. menambah pelbagai aktiviti dalam kurikulum dan alam bilik darjah. Kesedaran ini adalah dikenali sebagai withitness. Fenomena ini adalah dikenali sebagai kesan riak (ripple effect). Menggalakkan akauntabiliti :Ia merujuk kepada komunikasi kepada semua murid bahawa penyertaan mereka semua sedang diperhatikan dan ditaksir. Guru harus sedar semua aktiviti yang berlaku di dalam seluruh bilik darjah dalam setiap masa. 24 . Kebolehan memberi peralihan yang lancar antara dua aktiviti dan mengekalkan momentum yang konsisten di dalam aktiviti adalah penting untuk pengurusan kumpulan dengan berkesan. dan memastikan pembelajaran optimal berlaku..EDU3104 2013 6. sesuatu istilah yang dicipta oleh Kounin. Seorang murid yang tingkah melakukan laku rakan tingkah sedarjah laku yang buruk akan di mempengaruhi berada sekelilingnya.

Mrs. bijak. Pendekatan yang diambil Cathy boleh dikatakan sebagai tepat. 1. (Haliza. tanggapan awal untuk mengenal pasti guru yang efektif lebih terarah kepada ciri – ciri yang ada pada seseorang guru tersebut seperti cara pendekatan yang digunakan. Terdapat kemungkinan disebabkan oleh perhatian yang tidak sama diberikan oleh Cathy menyebabkan Jabar berkelakuan memberontak atau cuba mencuri perhatian dengan cara yang salah. terutamanya Jabar. adil. Ini merupakan cadangan hasil perbincangan kami. Menurut Charters dan Waples (1929). karakter dirinya yang ceria. segala perancangan Cathy terbantut dan Cathy tidak dapat bertindak sebagai guru sebenar. Ini menyebabkan Jabar tidak berkelakuan seperti yang sepatutnya kerana dia menganggap Cathy tidak memberikan perhatian kepadanya.EDU3104 2013 APAKAH STRATEGI YANG MUNGKIN BOLEH DIAMBIL UNTUK MEMBANTU MENYELESAIKAN KES (WHAT POSSIBLE STRATEGIES CAN BE TAKEN TO SOLVE THIS PROBLEM) CASE 6. Clem yang tidak membantu. tetapi disebabkan olah sikap Mrs.0 STRATEGI MENYELESAIKAN MASALAH Kualiti peribadi guru yang efektif akan membantu guru dalam melaksanakan tugas dengan lebih baik di dalam bilik darjah. Clem perlu lebih bersikap menyeluruh dan tidak pilih kasih. Clem tidak menunjukkan ciri –ciri guru efektif kerana beliau bersikap pilih kasih kepada murid-muridnya. keinginan. mempunyai 25 . Ada pula guru yang perlu dilatih atau diingatkan tentang kualiti yang diperlukan untuk membantunya dalam pengurusan bilik darjah. 2008). jujur. Mrs. sifat kebergantungan pada diri. Ada kualiti ini sememangnya sudah sedia ada dalam diri seseorang guru.

maka iklim bilik darjah yang kondusif dapat diwujudkan. Menurut Abraham Maslow. Clem perlu mengubah kaedah pengajarannya dengan hanya memberikan perhatian kepada tingkah laku yang diingini. keadilan merupakan salah satu sifat yang penting dalam menjadi guru yang efektif.motif berikut : Mendapatkan perhatian Mencabar kuasa Membalas dendam Mempamerkan kekurangan Dalam kes ini.EDU3104 2013 nilai moral yang baik dan sabar. Clem tidak seharusnya memberikan perhatian seperti mana tindakan beliau ketika Jabar berkelakuan positif. Justeru. Jika Jabar berkelakuan tidak positif. Jika keperluan ini dipenuhi. Ini bagi mendidik Jabar bahawa perhatian hanya akan diberikan kepadanya jika dia berkelakuan positif. Beliau perlu sedar bahawa murid – murid lain juga memerlukan perhatian yang sama seperti apa yang diberikan kepada Jabar agar mereka merasakan bahawa mereka juga 26 . Mrs. Untuk mengubah tingkah laku Jabar. Clem perlu bertindak bijak dalam memberikan perhatian. Guru yang efektif perlu sedar dan peka terhadap tingkah laku murid – muridnya. Tingkah laku Jabar sememangnya mempunyai kaitan dengan Model Akibat Logikal Dreikurs. Clem kepadanya. Mrs. kasih sayang dan penghargaan merupakan salah satu daripada elemen penting dalam Hierarki Keperluan. Mrs. jangan sampai Jabar merasakan bahawa dirinya mendapat lesen untuk melakukan apa sahaja kerana perhatian selalu diberikan kepadanya. Model ini menyatakan bahawa tingkah laku bermasalah berpunca daripada motif. Jabar kelihatan berkelakuan seperti memberontak kerana dia tidak lagi mendapat perhatian seperti mana perhatian yang diberikan oleh Mrs. Beliau perlu lebih adil dan bersikap universal terhadap semua murid dan tidak hanya mengharapkan Jabar bagi melakukan sesuatu pekerjaan. Dalam kes Jabar.

Rangsangan yang dikeluarkan adalah untuk meningkatkan tingkah laku pelajar. akhirnya pelajar menyiapkan kerja yang diberi. dalam dunia sebenar. Sikap diskriminasi perlu disingkirkan dari sifat seorang guru agar murid berasa bahawa mereka juga wujud di dalam kelas.Peneguhan ini diberikan untuk meningkatkan tingkah laku murid yang diingini. Clem boleh mengaplikasikan peneguhan dalam bilik darjah. Skinner. Bagi mengaplikasikan peneguhan dalam bilik darjah. amat sukar untuk menyemai sifat adil dalam bilik darjah. Ini kerana setiap manusia mempunyai perasaan sayang dan secara tidak langsung akan mempunyai perasaan istimewa terhadap sesetengah murid. Secara ringkasnya model Modifikasi Tingkah Laku dipelopori oleh Skinner. Peneguhan positif berlaku apabila rangsangan seperti hadiah. Clem disarankan mengguna pakai Model Modifikasi Tingkah Laku B. Manakala peneguhan negatif pula berlaku apabila rangsangan yang lebih keras diberi. Justeru. Pada hemat penulis. Cathy dan Mrs. (Haliza Hamzah. Bukan itu sahaja.2008). 2. Cathy dan Mrs. guru berupaya menarik perhatian pelajar ketika sesi pengajaran dan pembelajaran berlangsung. guru perlulah profesional dalam menangani masalah ini agar tidak mempengaruhi pengajaran di dalam bilik darjah. Model ini menggunakan prinsip peneguhan yang mengutamakan elemen-elemen luaran untuk meningkatkan tingkah laku.EDU3104 2013 berguna. F. Terdapat dua jenis peneguhan iaitu peneguhan positif dan peneguhan negatif. melalui peneguhan jugalah 27 . Contohnya. Menurut Omardin Ashaari di dalam bukunya yang bertajuk Pengajaran Kreatif untuk Pembelajaran Aktif (1999). pujian dan sokongan di atas apa yang dilakukan. cikgu sering kali meleteri pelajar supaya menyiapkan kerja rumah. telah menyatakan bahawa melalui peneguhan.

Keadaan ini menjadi salah satu bukti bahawa peneguhan positif mampu menarik perhatian serta memberikan suntikan semangat atau pun motivasi kepada seseorang pelajar untuk mencapai sesuatu kejayaan. Ini akan menimbulkan persepsi negatif dari rakanrakannya yang akan merasakan diri mereka tidak berguna. Tegasnya. Pembentukan tingkah laku boleh dilakukan dengan memberikan peneguhan yang berkala setiap kali selepas sesuatu tingkah laku yang diingini ditunjukkan. Pelajar berhenti membuat bising dalam kelas. (Omardian Ashaari. 1999). Terdapat banyak pro dan kontra dalam menggunakan teori ini. walaupun peneguhan senang digunakan dan mendapat hasil 28 . seorang murid di dalam kelasnya iaitu Jabar telah mengganggu rakan-rakannya yang lain bertujuan agar Jabar boleh menjadi orang yang pertama berjaya menyelesaikan tugasan yang telah diberikan oleh gurunya. Keadaan ini juga secara tidak langsung akan membantu guru meningkatkan tingkah laku yang diingini di dalam diri pelajar. Mrs Clem tidak seharusnya menidakkan tingkah laku murid yang lain dan hanya menumpukan kepada Jabar sahaja. pelajar membuat bising dalam kelas dan guru membuat amaran kepada pelajar. Menurut Haliza(2008). Malahan. Mrs Clem hanya memberikan penghargaan kepada Jabar walaupun dia bertingkah laku yang tidak diingini. Contohnya. Dalam kes ini. dendaan adalah kesan negatif yang membawa kepada pengurangan dalam kekerapan berlakunya tingkah laku tersebut.EDU3104 2013 secara tidak langsung para pelajar akan mudah mengingati segala konsep dan isi kandungan pengajaran yang telah disampaikan oleh guru. dalam kes ini. Kesannya. Dendaan adalah satu proses atau tatacara untuk melemahkan atau mengurangkan berulangnya tingkah laku yang tidak diingini. “Good Work Tickets” adalah merupakan salah satu peneguhan positif yang telah digunakan oleh Cathy Anderson kepada para pelajarnya. Mrs Clem disarankan agar mencontohi tindakan Cathy yang memberikan „tiket ganjaran‟ kepada para pelajar yang menunjukkan tingkah laku yang baik.

EDU3104 2013 yang segera tetapi kesannya tidak kekal lama. Untuk jangka masa panjang. sebenarnya kaedah ini agak berbahaya kerana motif murid akan bertukar kepada ganjaran berbanding pembelajaran. iaitu motivasi yang bergantung kepada elemen-elemen luar dalam merangsang seseorang untuk melakukan sesuatu. Guru juga adalah dinasihatkan agar tidak terlalu kerap menggunakan peneguhan di dalam kelas dan hanya meneguhkan pada waktu-waktu tertentu sahaja hanya sekadar untuk mengekalkan tingkah laku yang diingini. teori ini sesuai diamalkan dengan kawalan dan berkala bagi mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. guru perlulah bijak menggunakan model ini bagi mengekalkan tingkah laku yang diingini di dalam diri pelajar. 29 . Pada hemat penulis. Hasilnya dapat dilihat secara pantas dan guru mungkin berpuas hati dengan dengan kesan yang ditunjukkan tetapi murid-murid berkemungkinan tidak akan menunjukkan sikap yang diingini jika tidak diberikan ganjaran lagi. model ini perlu digunakan dalam keadaan-keadaan tertentu sahaja dan dalam keadaan terkawal agar murid-murid tidak terlalu selesa dengan ganjaran dan pujian. Justeru. tingkah laku yang tidak diteguhkan untuk jangka masa yang lama mungkin akan pupus. (Haliza Hamzah. Joy Nesamalar Samuel. peneguhan dan ganjaran ini lebih kepada motivasi eksintrik. guru juga tidak seharusnya mengabaikan terus aktiviti peneguhan kerana. 2009). Murid akan lebih memikirkan hadiah atau pujian berbanding mendapatkan input-input pembelajaran atau mempamerkan tingkah laku yang baik. Sehubungan dengan itu. Justeru. menurut Burhuss Frederic Skinner (1904-1990). Namun.

Clem seharusnya menyediakan peraturan kelas dan menguatkuasakannya secara konsisten. Canter menekankan tentang hak guru dan murid dalam bilik darjah. yakin dan tegas dalam menetapkan peraturan. Canter ada memperkenalkan Langkah-langkah Penerangan Pelan Pengurusan Bilik Darjah. penguatkuasaan peraturan perlu untuk memastikan aktiviti bilik darjah berjalan lancar. Oleh itu. Pada masa yang sama. Cathy dan Mrs. Di samping itu juga. Mrs Clem dan Cathy perlu mengaplikasi Model Disiplin Asertif Canter Model ini diasaskan oleh Lee dan Marlene Canter pada tahun 1976. Jadi guru perlu menyediakan persekitaran pembelajaran yang membantu murid memilih tingkah laku yang sesuai. guru asertif mengambil berat dan berlaku adil kepada semua murid. Mereka telah menghasilkan sebuah buku berjudul Assertive Discipline: A TakeCharge Approach for Today‟s Educators pada tahun yang sama. Canter berpendapat guru yang asertif harus jelas dengan matlamat pengurusan.EDU3104 2013 3. Teori ini percaya bahawa guru menpunyai hak untuk menentukan peraturan-peraturan di dalam bilik darjah dan memastikan murid mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Hak tersebut adalah seperti hak guru adalah mengajar tanpa gangguan. Jadi murid perlu memilih dalam bertingkah laku. Manakala hak murid ialah untuk belajar dalam persekitaran kondusif. guru yang asertif perlu memberikan pengiktirafan kepada murid-murid untuk menggalakkan tingkah laku yang diingini manakala tindakan pembetulan dikenakan kepada murid-murid yang mengganggu hak murid-murid lain untuk belajar dengan selesa. Dalam model Asertif ini. Model Disiplin Asertif Canter berasaskan peneguhan terhadap tingkah laku yang diingini dan penerimaan murid terhadap akibat daripada tingkah laku yang ditunjukkan(Haliza.2008). Langkah-langkah tersebut ialah: 30 .

Clem perlulah tenang dalam menghadapi situasi Jabar. Teori ini juga turut merangkumi 31 . Teguran langsung kepada murid peringkat rendah Tegur secara individu untuk murid yang lebih dewasa. Beri peluang murid luahkan perasaan. Dalam kes ini. guru mempunyai beberapa cara untuk mengenakan tindakan pembetulan kepada murid-murid: - bertindak tenang konsisten Berikan peneguhan untuk tingkah laku yang diingini. Sebagai seorang guru permulaan. model ini sangat sesuai diamalkan kerana murid akan meluahkan perasaan ketidakpuashatian kepada guru mereka dan memberi peluang kepada guru mereka untuk berubah. Clem tidak sepatutnya mengherdik Jabar dan bertindak mengugut untuk membunuhnya. ketegasan perlulah dipamerkan dan dijelmakan di dalam diri seseorang guru. Hal ini adalah bertujuan agar para pelajar menghormati guru tersebut di samping memudahkan guru mengawal bilik darjah dan seterusnya melahirkan tingkah laku yang diingini di dalam diri pelajar. Mrs. Ini seterusnya merapatkan jurang antara guru dan murid dan pembelajaran akan menjadi lebih selesa. Jika murid diberikan peluang untuk meluahkan isi hati mereka.EDU3104 2013 Selain itu juga. Mrs. Cathy dan Mrs. Pada hemat penulis. Cathy telah menunjukkan tindak balas tidak menyukai tindakan Jabar kepada pelajar-pelajar lain. Sebagai seorang guru baru juga. maka mereka akan berasa lebih selesa kerana pendapat dan permintaan mereka dipenuhi. Keadaan ini secara tidak langsung telah menjadikannya satu peraturan bahawa tidak boleh mengganggu rakan-rakan yang lain dan tugas yang diberikan perlulah disiapkan. Clem juga seharusnya membenarkan Jabar untuk meluahkan perasaannya dan mula bertindak selepas mendengar segala luahan isi hatinya.

maka Mrs. Kompetensi pengajaran dan pembelajaran merangkumi dua aspek iaitu pengetahuan dan kemahiran dalam pendidikan. elemen kemahiran pula menjurus kepada kemahiran pedagogi dan kemahiran penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi. Mrs. Bagi elemen pengetahuan pula adalah terarah kepada pengetahuan am. Keputusan Mrs. 2008). Cathy perlu tegas dalam melaksanakan pembelajaran di dalam bilik darjah. penulis juga berpendapat bahawa. Clem dan Cathy 4. Jika Cathy tidak dapat mengawal kelasnya dengan bagus. Dalam teori pengurusan bilik darjah. Mrs. Mrs. (Haliza dan Joy Nesamalar.EDU3104 2013 pemberian peneguhan untuk tingkah laku yang diingini di mana kanak-kanak sangat tertarik dan bersemangat untuk melakukan sesuatu juga diberi hadiah atau pujian. teori ini boleh digunapakai oleh Mrs. Kesimpulannya. Clem boleh 32 . Clem perlu kurangkan campur tangannya dalam pengajaran Cathy. Clem untuk campur tangan dalam kes Jabar adalah tidak bijak kerana ia telah menyebabkan kelas menjadi kucar kacir dan tidak mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. Clem dan Cathy perlu tenang dalam segala situasi ini kerana keadaan panik akan menyebabkan mereka hilang kawalan kelas. kawalan merupakan elemen yang penting bagi mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. Murid-murid perlu menghormati hak Cathy sebagai guru untuk mengajar dan Cathy perlu menghormati hak murid-muridnya untuk menerima pembelajaran yang kondusif. Manakala. Guru seharusnya memastikan kelas tersebut dalam kawalannya secara menyeluruh. Selain itu. Mrs. pengetahuan ikhtisas dan pengetahuan mengenai kurikulum. Clem menyerahkan kelas secara menyeluruh kepada Cathy bagi memberikan Cathy pengalaman dalam pengurusan bilik darjah. Clem sepatutnya hanya menjadi pemerhati dan penilai.

kawalan kelas merupakan elemen yang paling penting ketika mengajar. Gangguan Mrs. Mereka juga manusia yang perlu belajar dan membuat refleksi bagi membaiki kualiti pengajaran mereka. Clem boleh mengaplikasikan Model Pengurusan Kelompok Kounin Model seterusnya yang telah dikenal pasti terdapat di dalam kajian kes “ The Mascot” adalah Model Pengurusan Kelompok Kounin yang telah diasaskan oleh Jacob Kounin. Cathy dan Mrs. kawalan kelas merupakan kunci utama dalam mewujudkan suasana pembelajaran yang kondusif. kemahiran pedagogi dan kawalan kelas perlu seiring bagi menghasilkan pembelajaran yang berkesan. 2009). (Haliza Hamzah. Model ini adalah berkaitan dengan kebolehan guru mengawasi semua perkara yang berlaku di dalam bilik darjah pada setiap masa dan kebolehan mereka menangani sesuatu masalah yang timbul sebelum masalah tersebut menjadi masalah disiplin. Daripada pengalaman penulis. Kebolehan ini dikenali sebagai “with-itness”. guru perlulah memberikan arahan kepada para pelajar dengan jelas. pengaplikasian model ini dapatlah dilihat apabila Cathy mengarahkan Jabar 33 . Hasil pemerhatian penulis ketika melihat guru-guru mengajar di dalam kelas dapatlah penulis simpulkan kawalan kelas tidak mampu dicapai dengan pengalaman belajar yang sedikit. Ia perlu ditimba tahun demi tahun. Joy Nesamalar Samuel. Kita tidak boleh mengharapkan guru-guru dapat mencapai kecemerlangan dalam masa yang singkat. Clem sebenarnya sangat tidak profesional dan memberi kesan terhadap motivasi Cathy untuk mengajar. Kesimpulannya.EDU3104 2013 memberikan komen atau menegurnya ketika proses pembelajaran selesai. menurut Kounin juga. 5. Bukan itu sahaja. Pada hemat penulis. Berdasarkan kajian kes “The Mascot” hasil nukilan Cathy Anderson. tepat dan tegas agar para pelajar jelas dengan arahan atau pun teguran yang diberikan oleh guru.

Joy Nesamalar Samuel. Clem yang merupakan guru pembimbing kepada Cathy Anderson. Akhir sekali. seandainya murid masih melakukan salah laku di dalam kelas. Sebagai seorang guru. Clem sendirilah yang mengawal keadaan kelas tersebut dan bukanlah Cathy Anderson sendiri. aktiviti P&P yang tidak lancar. Hal ini demikian kerana. Bukan itu sahaja. mimik muka guru juga perlulah serius. (Haliza Hamzah. Situasi ini dapatlah dilihat apabila Mrs. sentiasa menganggu sesi P&P Cathy bersama para pelajarnya. tepat dan tegas serta serius perlulah diberikan kepada para pelajar agar tingkah laku yang diingini dapat dibentuk. arahan yang jelas. Bukan itu sahaja. Sekiranya murid melakukan salah laku di dalam kelas. Bahkan Mrs. aktiviti yang membosankan dan arahan yang tidak jelas menyumbang kepada timbulnya salah laku pelajar di dalam kelas. 2009). Namun. Hal ini adalah bertujuan agar tindakan disipilin dapat dijalankan dengan lebih berkesan. Keadaan ini dapatlah dilihat apabila Mrs. sebaliknya teguran perlulah diberikan pada ketika salah laku tersebut dilakukan. seperti yang berlaku kepada Jabar. menurut Kounin (1971). campur tangan guru lain ketika sesi pengajaran dan pembelajaran berrlangsung juga sedikit sebanyak menyumbang kepada timbulnya salah laku di dalam kelas. Cathy dengan tegas menyatakan kepada Jabar akibat yang akan diterimanya sekiranya Jabar enggan untuk masuk ke kelas semula. Clem sendiri yang mengarahkan Jabar untuk 34 . guru seharusnya memastikan punca utama berlakunya tingkah laku yang tidak diingini tersebut dengan cara mengawasi pelajar tersebut setiap masa. pengaplikasian model ini juga dapatlah dilihat apabila Cathy dengan jelas dan serius menyatakan kepada Jabar perasaan kecewanya terhadap sikap Jabar yang kurang disenanginya ketika sesi P&P sedang berlangsung dan meminta Jabar untuk memberikan sepenuh perhatian dan berhenti daripada bercakap agar sesi P&P dapat diteruskan.EDU3104 2013 untuk masuk ke kelas semula ataupun Jabar akan kehilangan 20 minit waktu rehatnya. kelancaran sesebuah P&P juga memainkan peranan yang sangat penting dalam usaha mengawal tingkah laku pelajar di dalam kelas. guru tidak seharusnya melengah-lengahkan teguran. Di samping itu.

Bukan itu sahaja. 35 . secara tidak langsung menggambarkan Cathy bukanlah sebagai seorang guru yang berkebolehan pada pandangan mata pelajarnya. Keadaan inilah yang menjadikan Jabar sentiasa menunjukkan tingkah laku yang kurang disenangi di dalam bilik darjah. Sikap Mrs. Clem selaku guru pembimbingnya memberi peluang kepada Cathy untuk menyempurnakan rancangan pengajaran yang telah disusunnya. Cathy Anderson adalah merupakan seorang guru praktikum dan seharusnya diberi peluang mengajar dan merasai dunia sebagai seorang guru. Sebagai seorang guru pembimbing. tugas sebagai seorang guru pembimbing hanyalah melihat atau pun memantau guru yang dibimbingnya mengajar. Mrs. bahkan keadaan ini juga secara tidak langsung akan menghilangkan kewibawaan Cathy sebagai seorang guru dan sedikit sebanyak menyumbang kepada hilangnya rasa hormat pelajar kepada beliau. Tambahan pula. adalah menjadi suatu tanggungjawab bagi Mrs. Keadaan ini dapat dibuktikan apabila Cathy gagal mengawal tingkah laku pelajarnya di dalam kelas terutama sekali Jabar yang merupakan seorang murid yang sentiasa menunjukkan sikap degil dan memberontak di hadapan Cathy. Tambahan pula. Keadaan ini terjadi adalah disebabkan bagi Jabar.EDU3104 2013 menyediakan peralatan “Science Kit” yang akan digunakan. Keadaan ini secara tidak langsung telah mengganggu sesi P&P yang dijalankankan oleh Cathy Anderson dan seterusnya mengganggu rancangan mengajar yang telah disusun oleh Cathy sendiri. Cathy juga telah merancang sendiri sesi pengajaran yang akan dilaksanakannya. Mrs. Oleh itu. Clem tidak seharusnya mengganggu sesi P&P yang dijalankan oleh Cathy Anderson. dan bukanlah Cathy Anderson yang mengarahkannya. Hal ini demikian kerana. Jabar menyangka bahawa Cathy tidak menyukainya. dan sebarang penambahbaikan atau pun teguran perlulah dilakukan sebaik sahaja sesebuah sesi P&P selesai dilaksanakan. Clem adalah lebih berkuasa berbanding Cathy Anderson. Clem yang sentiasa mengganggu sesi P&P Cathy Anderson serta tidak memberi peluang sedikit pun untuk Cathy mengurus dan mengawal kelasnya sendiri.

36 . setiap guru juga perlulah menguasai dengan baik ilmu pengurusan bilik darjah dan tingkah laku agar masalah disiplin di dalam bilik darjah dapat dikurangkan dan seterusnya dapat di atasi sebelum masalah tersebut menjadi masalah disiplin. dapat berjalan dengan lancar dan seterusnya memberi makna kepada para pelajar.EDU3104 2013 Kesimpulannya. berdasarkan kajian kes terhadap tajuk “The Mascot”. nilai-nilai guru efektif perlulah diterapkan di dalam diri setiap guru agar sesi pengajaran dan pembelajaran yang dirancang tercapai. sebagai seorang guru. seperti yang telah dinyatakan sebelum ini. Keadaan ini bertambah buruk apabila Cathy terpaksa berhadapan dengan para pelajar yang nakal seperti Jabar. Di samping itu. setiap masalah yang dihadapi oleh Cathy Anderson adalah berpunca daripada guru pembimbingnya itu sendiri yang tidak memberikan kerjasama yang baik kepada Cathy sepanjang Cathy menjalani latihan mengajar di sekolah tersebut. Sehubungan dengan itu.

EDU3104 2013 7.0 PELAN BILIK DARJAH Rajah 1 menunjukkan pelan bilik darjah 37 .

EDU3104 2013 Petunjuk Meja Kerusi Sofa Sudut Rak Buku Akuarium Stool Tanaman 38 .

EDU3104 2013 Rajah 2 menunjukkan pandangan dari atas 39 .

Jika terlalu ramai murid diletakkan pada sesuatu kelompok akan menyukarkan guru untuk mengawal murid.1 Penerangan Bilik Darjah Berdasarkan pelan bilik darjah yang dicadangkan. disediakan rak buku yang menyediakan buku-buku yang boleh dijadikan rujukan kepada murid dan guru. meja diletakkan secara berdua bagi memudahkan guru mengawal murid-murid. Rak buku ini juga dapat berfungsi sebagai tempat untuk menyimpan buku bagi murid dan seterusnya menyelesaikan masalah murid membawa buku teks yang berat ke sekolah. pengajaran dan pembelajaran akan berjalan dalam suasana yang negatif dan seterusnya tidak dapat mencapai objektif pembelajaran. Pengudaraan dan pencahayaan adalah amat penting dalam menjana bilik darjah yang kondusif dalam kalangan murid-murid. Tanpa pengudaraan dan pencahayaan yang baik. 40 . Guru juga hendaklah memberikan tanggungjawab menjaga hidupan yang ada di dalam akuarium itu kepada murid-murid. dengan adanya akuarium ini murid-murid akan lebih bertanggungjawab dalam menjaga hidupan yang ada di dalam akuarium berkenaan. Pada bahagian belakang kelas juga dicadangkan meja besar bagi kemudahan murid untuk menjalankan aktiviti yang memerlukan ruang yang besar seperti melukis poster dan ketika menjalankan aktiviti seni khususnya. Penggunaan kerusi jenis „stool‟ juga dicadangkan untuk memudahkan murid bergerak ketika menjalankan aktiviti di meja berkenaan. Tingkap gelongsor digunakan untuk menyediakan pengudaraan dan pencahayaan yang baik kepada murid-murid. Pada bahagian belakang bilik darjah juga diletakkan akuarium sebagai terapi kepada murid-murid.EDU3104 2013 7. Dalam pelan bilik darjah yang dicadangkan juga. Meja guru juga diletakkan di hadapan kelas bagi memudahkan guru menyampaikan pengajaran dan seterusnya mengawal kelas. Selain menjadi terapi kepada murid-murid.

Penggunaan sofa sudut ini boleh dijadikan sebagai ganjaran positif kepada murid-murid. sedikit tumbuhan disediakan di dalam bilik darjah bagi menceriakan lagi suasana dan seterusnya dapat menjana bilik darjah yang kondusif. Selain itu juga. Akan tetapi kawalan hendaklah diberikan sebagai contoh hanya murid yang tidak melanggar peraturan sahaja yang dibenarkan untuk berehat di sofa sudut berkenaan. Murid-murid hendaklah bertanggungjawab menjaga tumbuhan ini bagi mengelakkannya daripada layu dan mati. Rajah 3 menunjukkan penggunaan tingkap gelongsor untuk pencahayaan dan pengudaraan yang baik 41 .EDU3104 2013 Di suatu sudut bilik darjah juga disediakan sofa sudut yang boleh digunakan oleh murid untuk berehat dan bersantai ketika ketiadaan guru.

akuarium dan sofa sudut. rak buku.EDU3104 2013 Rajah 4 menunjukkan bahagian belakang kelas yang menyediakan meja aktiviti. 42 .

EDU3104 2013 Pandangan Bilik Darjah dari Pelbagai Sudut 43 .

EDU3104 2013 44 .

2 Murid dilarang membuat bising ketika Kelas lain akan terganggu jika murid walaupun guru. menikmati kemudahan yang telah disediakan dan melatih murid untuk lebih menghargai kemudahan yang ada.EDU3104 2013 7.2 Peraturan Bilik Darjah B Bil 1 Peraturan Justifikasi Mengelakkan kelas daripada kotor dan pembelajaran Dilarang makan di dalam bilik darjah mungkin akan terganggu jika murid dibenarkan makan di dalam kelas. Kelas yang kotor akan menyebabkan pembelajaran kondusif. 3 Dilarang merosakkan kemudahan bilik Agar murid-murid dapat membuat ketika bising ketiadaan ketiadaan guru darjah dan sekolah. yang suasana tidak 45 . 4 Memakai pas keluar kelas jika ingin keluar Mengelakkan murid dari keluar kelas beramai-ramai dan seterusnya sebagai langkah keselamatan agar guru dapat memantau murid yang keluar ketika sesi pengajarannya 5 Murid dilarang membuang sampah merata.Bagi rata menjamin keselesaan dan kebersihan bilik darjah.

4 Memberi ganjaran kepada murid yang Bagi memotivasikan murid agar mereka bersemangat untuk cemerlang dan mengikut peraturan belajar dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan 5 Murid yang tidak membawa kelengkapan Bertujuan memberi kesedaran ketika aktiviti PJK dijalankan seperti baju kepada sukan dan peralatan lain yang diminta pentingnya dilarang mengikuti kelas PJK sukan murid tentang baju dan agar yang pemakaian PJK murid ketika mendisiplinkan membawa diminta. peralatan 46 .3 Hukuman atau Konsekuen dengan Justifikasi Bil 1 Hukuman/Konsekuen Menolak merit murid jika mereka lewat atau Agar tidak menghantar tugasan yang diberikan. 3 Memberi „time out‟ kepada pelajar yang Agar bising. 2 Murid yang melakukan vandalisme ditegah Sebagai peringatan kepada dari menggunakan barangan yang ada di murid agar tidak melakukan dalam bilik darjah kerosakan kemudahan yang ada di dalam sekolah dan bilik darjah.EDU3104 2013 7. Justifikasi murid menjaga merit mereka menghantar dan seterusnya yang tugasan diberikan tepat pada masanya. murid sedar akan kesalahannya iaitu bising dan akan berusaha tidak melakukan lagi.

Namun. fortitude. Hasil daripada tugasan kerja kursus pendek ini. saya telah mempelajari tentang konsep asas yang terkandung dalam model Disiplin Asertif Canter. suasana pembelajaran yang kondusif yang diimpikan oleh Falsafah Pendidikan Kebangsaan tidak akan tercapai jika terdapat segelintir pelajar bertingkah laku negatif semasa proses pengajaran dan pembelajaran. Every student presents unique challenges and all students come from family systems and peer influences that color the lenses through which they view the world. Antara idea – idea yang boleh di kongsi ialah kita mampu mengawal pelajar dengan menggunakan konsep pengukuhan sama ada negatif atau positif. Namun begitu. saya telah meneroka pelbagai info dan input yang menarik yang dapat membantu saya untuk mengawal masalah atau konflik tingkah laku ini. Pelbagai model dan teori telah saya pelajari selain lima model asas yang terkandung dalam sukatan subjek pada semester ini. patience and endless caring. Mereka berpendapat ganjaran dan hukuman tidak 47 . terdapat juga tokoh sarjana Barat yang menggunakan pendekatan nilai atau motivasi untuk mengurangkan masalah tingkah laku tersebut. Sebagai contoh. Ini adalah kerana terdapat pelbagai cara yang digunakan untuk mengatasi masalah tingkah laku negatif pelajar. kita boleh menggunakan hukuman iaitu pengukuhan negatif untuk menghapuskan masalah tingkah laku mereka secara terus atau beransur – ansur. Pelajar akan yang sentiasa diberi ganjaran akan dapat belajar untuk mendidik tingkah laku mereka kea rah yang lebih baik. model Logikal Dreikurs dan sebagainya.0 REFLEKSI “Teaching is a daily exercise in courage.” (Barbara McEwan Landau. Saya juga dapat meneliti tentang kajian mereka terhadap tingkah laku pelajar semasa proses pembelajaran. Selain itu.EDU3104 2013 9. 2004) Menjadi seorang guru adalah pengalaman hidup yang paling menarik kerana kita akan bertemu dengan pelbagai karenah pelajar dari seluruh kawasan dan tempat.

Selain itu. keyakinan diri saya dalam persediaan untuk menjadi seorang guru dapat saya tingkatkan sebelum beralih menjadi guru yang sebenar. Terima kasih kepada pensyarah pembimbing saya yang banyak membantu saya dalam melaksanakan tugasan ini. Bagi pendapat saya. Ini disebabkan oleh pelajar banyak mempelajari perkara – perkara yang berlaku di sekeliling mereka seperti sosial di antara masyarakat. 48 . persekitaran merupakan antara faktor yang terutama dalam mempengaruhi tingkah laku pelajar. Saya harap saya dapat mengaplikasikan segala ilmu yang telah saya pelajari pada masa yang akan datang ketika saya menjadi guru kelak.EDU3104 2013 akan membantu untuk mengurangkan masalah tingkah laku tetapi guru berperanan penting dalam memberi semangat dan nilai terhadap diri pelajar. Pengalaman dalam melaksanakan tugasan ini amat menyeronokkan sekali kerana saya dapat meneroka pelbagai ilmu di luar daripada subjek saya. Terdapat faktor – faktor lain seperti baka dan persekitaran turut mempengaruhi masalah tingkah laku ini. Selain itu. capaian maklumat yang meluas dan mudah di dapati dan pengaruh – pengaruh luar lain seperti rakan sebaya dan Barat. saya juga mempelajari sesuatu bahawa tidak seharusnya masalah yang berlaku terjadi disebabkan oleh pelajar itu sendiri.

Classroom Control. Great Britain : A and C Black Ltd. 1998. (2009). (EdisiPertama). Bhd. New Jersey:Pearson Merrill Prentice Hall Choong Lean Keow (2009). Being A teacher. (EdisiPertama). David Right. Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku. 1987. 2005.(2009). Haliza Hamzah. Mohd Hasani Dali. Effective Classroom Control (Second Edition). Joy Nesamalar Samuel. Kuala Lumpur: Kumpulan Budiman Sdn. New York : The British Psychological Society and Methuen. Bhd. Mok Soon Sang. Pengurusan Bilik Darjah Untuk Guru Novis. Singapore : Prentice Hall Pearson Education Asia Pte Ltd. Kuala Lumpur: Penerbitan Multimedia Sdn. Kuala Lumpur : Pearson Prentice hall. A.0 RUJUKAN Barbara McEwan Landau. Sintok. David Fontana. Classroom Management Building Equitable Learning Communities. Angela F. Kuala Lumpur: Oxford Fajar Sdn. (EdisiPertama). John Robertson. Quek Choon Lang. London :Hodder And Stoughton. Great Britain :Biddles Ltd Goh Swee Chiew. 49 . Managing Behaviour. Classroom Management Facilitating Teaching and Learning. 1989. 1973. Lourdusamy. Leonard Marsh. 2002. (2010).Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku. Classroom Management. Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku. Bhd Myint Swe Knine.L Wong. Kedah. 2004.EDU3104 2013 10.

Managing Misbehaviour.(1999). Penerbit Universiti Utara Malaysia. (EdisiPertama). 1989. London : MACMILLAN EDUCATION LTD.EDU3104 2013 Omar bin Ashaari. 50 . Pengajaran Kreatif Untuk Pembelajaran Aktif. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Tony Charlton & Kenneth David.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful