Amali Sistem Jantung 60 seminit 114 seminit 97 seminit 90 seminit 83 seminit

1. Fungsi utama jantung adalah menyediakan oksigen ke seluruh tubuh dan membersihkan tubuh dari hasil metabolisme (karbondioksida). Jantung

melaksanakan fungsi tersebut dengan mengumpulkan darah yang kekurangan oksigen dari seluruh tubuh dan memompanya ke dalam paru-paru, dimana darah akan mengambil oksigen dan membuang karbondioksida; jantung kemudian mengumpulkan darah yang kaya oksigen dari paru-paru dan memompanya ke jaringan di seluruh tubuh.

Pada saat berdenyut, setiap ruang jantung mengendur dan terisi darah (disebut diastol); selanjutnya jantung berkontraksi dan memompa darah keluar dari ruang jantung disebut sistol). Kedua atrium mengendur dan berkontraksi secara bersamaan, dan kedua ventrikel juga mengendur dan berkontraksi secara bersamaan.

Darah yang kehabisan oksigen dan mengandung banyak karbondioksida dari seluruh tubuh mengalir melalui 2 vena besar (vena kava) menuju ke dalam atrium kanan. Setelah atrium kanan terisi darah, dia akan mendorong darah ke dalam ventrikel kanan.

Darah dari ventrikel kanan akan dipompa melalui katup pulmoner ke dalam arteri pulmonalis, menuju ke paru-paru. Darah akan mengalir melalui pembuluh yang sangat kecil (kapiler) yang mengelilingi kantong udara di paru-paru, menyerap oksigen dan melepaskan karbondioksida yang selanjutnya dihembuskan.

Darah yang kaya akan oksigen mengalir di dalam vena pulmonalis menuju ke atrium kiri. Peredaran darah diantara bagian kanan jantung, paru-paru dan atrium kiri disebut sirkulasi pulmoner.

Fungsi-fungsi jantung secara amnya adalah:  Menjana dan mengekalkan tekanan darah. dan Membawa bekalan darah ke tisu. Semasa bersukan.Darah dalam atrium kiri akan didorong ke dalam ventrikel kiri. Peredaran darah dapat dilakukan ke beberapa tempat berdasarkan ruangan di dalam jantung. Denyutan jantung akan menjana tekanan darah dan seterusnya mengalirkan darah ke seluruh tubuh. Darah kaya oksigen ini disediakan untuk seluruh tubuh. Kadar denyutan jantung yang berbeza akan membuatkan jumlah darah yang dialirkan berbeza. . lebih banyak darah dialirkan berbanding dengan keadaan berehat.   Mengarah peredaran darah. Contohnya semasa bersukan dan semasa keadaan rehat. yang selanjutnya akan memompa darah yang kaya akan oksigen ini melewati katup aorta masuk ke dalam aorta (arteri terbesar dalam tubuh). kecuali paru-paru.

Di bahagian kanan jantung. Darah akan mengalir melalui injap pulmonari yang memisahkan ventrikel kanan dengan artei pulmonari. . Bagi membolehkan darah mengalir dari ruang atas ke dalam ruang bawah. Lukis dan label. Injap ini membenarkan aliran sehala dengan menyalurkan darah ke dalam yang seterusnya dan menghalang aliran balik. injap-injap ini akan mengemudi aliran darah diantara ruang-ruang jantung. Atrium dan ventrikel dipisahkan oleh bahagian yang membentuk injap-injap jantung. di sebelah kiri jantung pula. injap mitral juga dikenali sebagai injap bikuspid kerana ia mempunyai dua dedaun atau kelopak. injap ini mempunyai tiga dedaun atau kelopak.2. Manakala di sebelah kiri pula darah mengalir daripada ventrikel kiri ke dalam aorta melalui injap aorta. Injap juga terdapat di antara ventrikel dan saluran darah yang menyalurkan darah keluar daripada jantung. injap-injap ini dikawal oleh perubahan tekanan darah di dalam setiap ruang tadi. darah mengalir melalui injap trikuspid yang terletak di antara atrium kanan dan ventrikel kanan. darah mengalir di antara atrium kiri dan ventrikel kiri melalui injap mitral. injapinjap tadi mestilah terbuka.

3. Seterusnya darah mengalir melalui vena pulmonari ke atrium kiri. Penguncupan ventrikel menolak darah melalui injap pulmonari ke dalam arteri pulmonari dan seterusnya ke paru-paru. Apabila atrium kiri menguncup. ] . darah akan melalui injap mitral / bikuspid (2 kelopak) masuk ke ventrikel kiri Dari ventrikel kiri darah mengalir melalui injap aorta ke salur aorta untuk dihantar ke seluruh badan. Apabila atrium kanan menguncup. darah masuk ke ventrikel kanan melalui injap trikuspid (3 kelopak). . Proses pengaliran darah        Vena kava membawa darah yang mengandungi karbon dioksida ke atrium kanan.Pertukaran oksigen dan karbon diosida berlaku di paru-paru.

. 90% pengidap Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala manakala 10% lagi ada menunjukkan gejala. kedahaan ini menggambarkan keadaan jantung yang berkerja atau tekanan darah pada dinding arteri.4. daya tahan kardiovaskular sangat berkait rapat dengan jantung. Pengidap Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung. purata tekanan ialah 120/70 mmHg. Lup Dup Lup Dup Lup Dup Lup Dup Lup Dup Lup Dup Jantung berdegup laju.Tekanan darah yang terkawal dapat mengurangkan kedatangan pesakit ke Klinik pesakit luar. Adalah mustahak untuk mengukur tekanan darah secara berkala bagi menentukan samada tekanan darah anda tinggi atau tidak. bacaan kadar nadi rehat akan turun. keadaan ini menggambarkan keefisienan darah mengalir dari arteriol ke kapilari darah. ini berkaitan dengan tekanan darah di jantung. paru-paru dan salur darah. b) Tekanan distolik merupakan tekanan darah semasa jantung rehat antara dua degupan. a) Tekanan sistolik terhasil apabila berlaku penguncupan ventrikel kiri jantung. Salah satu komponen kecergasan fizikal berlandaskan kesihatan ialah daya tahan kardiovaskular. semasa rehat. purata bacaannya ialah 70/80 mmHg. selepas menjalani program latihan kardiovaskular selama 8 hingga 12 minggu secara berterusan. 5. kemasukkan ke hospital dan kematian akibat strok (angin ahmar) dan penyakit jantung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful