You are on page 1of 2

Page 1

1 of 1 DOCUMENT

Page 1 1 of 1 DOCUMENT BN/DeStem 26 april 2013 vrijdag Roosendaal / Bergen op Zoom;

BN/DeStem

26 april 2013 vrijdag Roosendaal / Bergen op Zoom; Breda / Oosterhout / Etten-Leur / Moerdijk; Bergen op Zoom Editie; Etten-Leur Moerdijk; Oosterhout Editie; Roosendaal Editie; Breda Editie; Bergen op Zoom Editie

Een topbaan die niemand wil

BYLINE: CHRIS VAN ALEM

SECTION: ECO_ECONOMIE

LENGTH: 592 woorden

Een gekooide vogel. Dat is de baas van het CPB. Geen van onze top-economen wil die functie.

door Chris van Alem DEN HAAG - Wie wordt de nieuwe baas van het Centraal Plan Bureau? Vanaf woensdag is de functie vacant, na het vertrek van Coen Teuling. Sinds de aankondiging van zijn vertrek heerst er volledige stilte over de opvolging, tot gisteravond. Toen kwam RTL Nieuws met Laura van Geest op de proppen. Van Geest is nu directeur-generaal Rijksbegroting op het ministerie van Financiën. Veel topeconomen hebben 'nee' gezegd, weet Sylvester Eijffinger. Niemand voelt voor een rol als 'gekooide vogel' die de eigen mening moet inslikken om het kabinet niet voor de voeten te lopen.

Harald Benink (hoogleraar Banking and Finance, Universiteit van Tilburg) "Teulings zit op de lijn van het IMF: er is nu behoefte aan economische groei. In tijden van crisis is het moeilijk om te hervormen én tegelijkertijd te bezuinigen. Als dat in Nederland al zo moeilijk gaat, hoe moet dat dan in landen als Spanje en Griekenland? De nieuwe CPB-directeur moet onafhankelijk zijn en ook

standpunten zoals die van het IMF vertalen in zijn adviezen. Dit najaar moet het CPB aangeven hoe de economische groei in 2014 uitvalt. Gezien de discussie die nu al daarover wordt gevoerd, staat er grote druk op. Ik sluit niet uit dat iemand uit ambtelijke kringen wordt gekozen. Dat is de trend als je kijkt naar benoemingen als die van Klaas Knot (De Nederlandsche Bank), Ronald Gerritse (AFM) en Chris Buijink (Nederlandse Vereniging van Banken.)"

Jaap Koelewijn (hoogleraar Corporate Finance, Nyenrode Business University) "Ik kan me voorstellen dat minister Kamp, die feitelijk over het CPB gaat, na een uitgesproken PvdA-adept als Teulings, nu iemand uit eigen kamp kiest. Degenen die hebben gesolliciteerd, worden het in elk geval niet. Bij dit soort benoemingen wordt er altijd geduwd en getrokken. Barbara Baarsma, directeur van SEO Economisch Onderzoek, is buitengewoon intelligent en kritisch. Dat zou een mooie benoeming kunnen zijn. Bovendien zou het goed zijn een vrouw in die functie te benoemen."

Esther-Mirjam Sent (hoogleraar Economie, Radboud Universiteit Nijmegen, Eerste Kamerlid PvdA) "Nu zitten er allemaal heren op dit soort topfuncties; met de benoeming van een vrouw zou die balans een beetje worden hersteld. Waarom een vrouw? Diversiteit aan de top leidt tot betere resultaten. Helaas worden vrouwen meestel lager gewaardeerd, omdat kwaliteit wordt beoordeeld door een sekse-bril. Barbara Baarsma vind ik een interessante kandidaat. Harriet Maassen van den Brink (hoogleraar Economie in Amsterdam en Maastricht - red.) zou ook nog kunnen."

Page 2

Een topbaan die niemand wil BN/DeStem 26 april 2013 vrijdag

Sylvester Eijffinger (hoogleraar Financiële Economie, Universiteit van Tilburg) "Alle Nederlandse topeconomen zijn benaderd en hebben 'nee' gezegd. Ik zelf ook, net als de vorige keer. Waarom? Het is een onmogelijke positie. Je moet onafhankelijk lijken, terwijl je niet onafhankelijk kunt zijn. Je bent ondergeschikt aan het ministerie van Economische Zaken en het kabinet. Nu ze het bekende rijtje hebben gehad, denk ik dat ze een loyale ambtenaar achter zijn bureau vandaan plukken. Ze hadden Teulings kunnen herbenoemen, ook al zat zijn maximale termijn van zeven jaar erop. Maar in uitzonderlijke omstandigheden - we zitten in een triple dip - had het

kabinet dat kunnen doen. Maar Teulings heeft dingen gezegd over bezuinigingen die het kabinet niet welgevallig waren. Dijsselbloem beschouwde dat als 'politieke uitspraken'. Het kabinet heeft moeite met onafhankelijke mensen."

LOAD-DATE: 26 April 2013

LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS

PUBLICATION-TYPE: Krant

JOURNAL-CODE: BS

Copyright 2013 Wegener NieuwsMedia BV All Rights Reserved