P. 1
42567705 Bencana Lisan Menurut Imam Ghazali

42567705 Bencana Lisan Menurut Imam Ghazali

Ratings:
(0)
|Views: 3|Likes:

More info:

Published by: Elawanty Abdul Rachman on May 10, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/28/2014

pdf

text

original

Di sampaikan Oleh: Cikgu Ramlee Pertubuhan Ikram Bandaraya Johor Bahru

Nabi s.a.w bersabda: “Tiada akan lurus keimanan seorang hamba sehingga lurus pula hatinya, dan tiada akan lurus hatinya, sehingga lurus pula lidahnya. Dan seorang hamba tidak akan memasuki syurga selagi tetangganya belum aman dari kejahatannya.”

.a.a. wahai Rasulullah?.w: Apakah kita akan dihisab juga atas apa yang kita katakan.Berkata Mu’az bin Jabal kepada Rasulullah s.w menjawab: Wahai Mu’az! Tidakkah engkau ketahui bahawa manusia itu akan ditelungkupkan menerusi hidung-hidung mereka disebabkan hasil tuaian lidah-lidah mereka. Rasulullah s.

” “Jagalah lidahmu kecuali bila berkata yang baik. Dan barang siapa yanga menyatakan keuzurannya kepada Allah.Sabda Rasulullah s.w : “ Barang siapa yang memelihara lidahnya. Dengan berlaku demikian engkau akan mengalahkan syaitan. maka berkatalah yang baik ataupun berdiam saja.a. Barang siapa yang menahan kemarahannya.” .” “ Barang siapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat. Allah akan menerima uzurnya. Allah akan menutup kecelaanya. Allah akan melindunginya dari siksaNya.

Mengadu domba 17. Melibatkan diri dalam kebatilan 4. Berdusta dalam tutur kata dan sumpah 15. Berkata Yang Tidak Perlu 2. Memuji 19. Menjaga diri dari kesalahankesalahan yang merbahaya 20. Bernyani dan bersyair 10. Bersenda gurau 11. Mengambil tahu tepi kain orang 3. Membocorkan rahsia 13. Menghina atau mengejek 12. Berkata kotor. Pertanyaan yang pelik-pelik . Berbantah-bantah dan bertengkar 5. Melaknat 9. Janji bohong 14. MENGUMPAT(GHIBAH) 16. Meniru percakapan yang indah-indah 7.1. memaki dan lidah yang cabul 8. Percakapan dua mata 18. Pertelingkahan 6.

a.w bersabda: kebagusan Islam seseorang ialah meninggalkan apa yang tiada sangkutpaut dengan dirinya.“MENSIA-SIAKAN MODALNYA”  Rasulullah  “antara s.”  Menghabiskan masa pada perkara yang tidak mendatangkan faedah atau mendatangkan pahala diakhirat!! .

sunnah Rasulullah. berada di kanan dan kiri …tugasnya mencatit semuanya… . cegahan dari berbuat kemungkaran atau berkata sesuatu yang perlu dalam kehidupanmu yang tidak boleh tidak kamu mesti lakukan. Apakah kamu mengingkari adanya Malaikat penjaga Kiraman Katibin. atau suruhan berbuat kebajikan.berlebih lebihan dari kadar yang perlu  Berkata Atha’: orang-orang mulia sebelum kamu sangat membenci berlebih-lebihan dalam tutur kata. Mereka menganggap semua kata-kata itu adalah fudhul jika selain dari kitabullah.Fudhul.

Rasulullah s. kalau tidak tentulah kamu sekalian serupa dengan mereka” . bercerita tentang kesombongan orang yang takabbur dan rancangan mereka yang terkeji serta tingkahlaku mereka yang buruk.“Berbual-bual berkaitan maksiat”    Berbual-bual berkaitan maksiat seperti hal berlainan jantina.w bersabda: “sebesar-besar dosa seseorang di hari kiamat ialah orang yang banyak melibatkan diri dalam perkara kebatilan Firman Allah: “Jangan kamu sekalian duduk bersamasama mereka sehingga mereka mula dengan perbicaraan yang lain. duduk bersama orang fasik.a.

 Punca: mengalahkan hujah orang lain. manakala ia menyerang orang lain kerana hendak menunjukkan kekurangan dan kecetekan pengetahuan lawannya  .“ Perasaan besar diri. sekalipun yang diperbantahkan itu ialah kebenaran”.w bersabda: “ Tiada akan sempurna hakikat keimanan seseorang.a. sehingga ia meninggalkan berbantah-bantahan.  hendak meninggikan diri dengan menunjukkan banyaknya ilmu atau keutamaan. menunjukkan kelemahannya sehingga ia tidak sanggup menjawab.suka menunjuk keutamaan/kelebihan diri”  Rasulullah s.

 Rasulullah s. .a.“Permusuhan punca dari segala kejahatan begitu juga sikap suka berbantah-bantah dan bertengkar”  Sifat yang terkeji  Disebabkan pertengkaran dan berbantahbantah mengakibatkan permusuhan  Tujuan untuk memperoleh harta benda dunia ataupun sesuatu hak yang tertentu.w bersabda: “sesungguhnya orang yang paling dibenci oleh Allah adalah orang yang paling degil dan suka bertelingkah”  Sehingga dalam solat diganggu pemikiran mencari hujah untuk mengalahkan lawannya.

 Disampaikan secara berbunga-bunga yang tidak perlu . Bercakap fasih yang dibuat-buat dan memaksa diri berkata-kata dengan bersajak atau meniru cara orang lain bercakap.

pelaknat.w bersabda: “bukanlah seorang mu’min itu yang jadi pencaci.  Sabdanya lagi: “sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang bercakap kotor. suka berteriakteriak dalam pasar”. bukan yang suka berkata kotor atau yang lidahnya suka menyebut kata-kata yang hina”. berlaku cabul. Rasulullah s.a.  Untuk menunjukkan tanda tidak senang kepada orang yang dilemparkan katakata tersebut. .

Para sahabat bertanya: Wahai Rasulullah! Bagaimanakah seseorang itu akan memaki-maki kedua ibu bapanya? Jawab Rasulullah s.w: bila seseorang memakimaki bapa orang lain. maka orang itu akan membalas dengan memaki bapanya pula.a.w bersabda: “Seberatberat dosa besar ialah bila seseorang itu memaki-maki kedua-dua ibu bapanya.a.” . Rasulullah s.

 Termasuk melaknat binatang atau benda yang mati (kaku) . Sabda Rasulullah s.a. bukanlah orang yang suka melaknat”  Pengertian laknat: tersingkir dan terjauh dari rahmat Allah Ta’ala.w: “seorang Mu’min yang sejati.

 Yang dilarang adalah yang mengandungi bahan-bahan tercela seperti perkataan yang diharamkan dan mengajak melakukan yang haram  Memuja-muja muda orang tertentu  Mengejek  Menyerupai kaum wanita  Menaikkan semangat untuk melakukan kejahatan  Menggalakkan pergaulan bebas  .

Dilarang apabila:  Apabila kerap dan keterlaluan  Menimbulkan terlalu banyak ketawa .

Hukumnya Haram Firman Allah: “ Wahai orang-orang yang beriman.. jaganlah suatu kaum menghina kaum yang lain. sebab mungkin sekali mereka yang dihina itu lebih baik dari yang menghina….” al-Hujurat: 11 .

Memandang rendah atau menjatuhkan taraf orang lain. tetapi jika dia suka ia akan menjadi senda gurau yang keterlaluan… . ataupun mendedahkan segala keaiban dan kekurangan mereka dengan tujuan menjadikan bahan ketawa. Mengakibatkan orang yang ditertawa itu tidak senang dan marah.

. Memecahkan rahsia orang lain dikira suatu pengkhianatan  Mengkhianati akan menimbulkan kemarahan. bahaya atau mudharat haram hukumnya.

 Tanda-tanda adanya sifat nifaq pada seseorang itu. Sabda Rasulullah s.a. dan bila menerima amanah ia khianati” . sembahyang dan mengaku dirinya seorang muslim. iaitu: Bila berbicara ia bohong. sekalipun ia puasa. bila berjanji ia mungkiri.w: “Tiga perkara barang siapa yang berada didalamnya maka ia dicap munafik.

w bersabda: “Janganlah kamu berdusta.a. sebab sifat dusta itu setingkat dengan kecurangan dan keduadua sifat ini akan dihumbankan ke dalam neraka”  Sabdanya lagi: “Tiga golonga kelak Allah tidak akan berbicara kepadanya. . tidak melihat kepadanya di Hari kiamat iaitu: orang yang menganggap berbudi dengan pemberiannya. orang yang melakukan barang jualannya dengan bersumpah palsu. Rasulullah s. dan orang yang melabuhkan kainnya”.

.

Sebab barangsiapa yang mengintip keaiban saudaranya. meskipun ia berada ditengah-tengah rumahnya.Sabda Rasulullah s.” .w: “Wahai golongan orang yang beriman lidahnya.a. niscaya allah akan mengintip keaibannya. nescaya Dia akan mendedahkannya. dan siapa yang Allah mengintip keaibannya. tetapi belum beriman hatinya! Janganlah kamu mengumpat kaum muslimin dan janganlah pula menginti-intip keaiban-keaibannya.

 Berkatalah kepada manusia dengan kata-kata yang baik.  Bercakap sekadar untuk menjelaskan tujuannya tidak berlebihan.  Ibnu umar: Perkara yang patut disucikan oleh seseorang ialah lidahnya. Setiap nafas yang dihembus adalah modalnya.  Apabila berjanji maka ucapkanlah “InsyaAllah!” .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->