Pilda Fiului Risipitor Duminica Fiului Risipitor ne descopera ca pentru a invia din moartea pacatului, este nevoie de pocainta

. Daca am urmat fiului risipitor in cadere, trebuie sa-i urmam si in ridicare. Daca am cheltuit ca el mostenirea noastra harica, sa ne grabim, asemeni lui, sa ne intoarcem in bratele Parintelui Ceresc. Fiul cel tanar cere partea de avere si merge intr-o tara departata. Aceasta tara este chipul libertatii pe care Dumnezeu o acorda omului. Tara departata este un spatiu nedefinit, unde harul lui Dumnezeu nu este cautat, iar imaginea. libertatea umana devine Mareste robie a pacatului. Acest fiu, foloseste intr-un mod pacatos libertatea cheltuieste averea si ajunge sluga la un crescator de porci. Tinand seama ca porcii erau considerate a fi animale necurate, fiul devenind paznic al acestor animale, simbolizeaza ca a devenit un pazitor al pacatelor. Pilda Fiului Risipitor ne marturiseste ca s-a facut foamete mare in acea tara. Dumnezeu, in purtarea Sa de grija fata de aceasta lume, ingaduie sa se abata foametea, ca prin ea omul sa se trezeasca din pacat. Este trist, insa adevarat, ca adesea omul se roaga pentru sanatate, doar atunci cand nu o mai are. Momentul schimbarii este hotararea sa de a se intoarce acasa. Calea intoarsa catre tatal a fost posibila pentru ca si-a venit in sine. Acesta este punctul de plecare de la pacat spre Dumnezeu. Pacatul cufunda sufletul in somnul uitarii de sine, al nesimtirii si al nepasarii. Pacatosul doarme adanc. A-ti veni in sine inseamna a te destepta din somnul pacatului. Simtind primejda ramanerii in pacat, Fiul Risipitor spune: "Sculandu-ma voi merge”. Deci, nu este de ajuns sa te trezesti, trebuie sa lasi in urma pacatul. Sa nu uitam ca cel ce a fost trezit poate sa adoarma la loc. Insa, cel care s-a hotarat sa paraseasca pacatul, daca nu primeste Spovedania si Sfanta Impartasanie, nu are putere sa faca un lucru bun. Inainte ca el sa ajunga acasa din tara indepartata unde si-a cheltuit averea si a fost cuprins de foamete, tatal il vede si alearga, fara sa spuna ceva, cade cu totul pe grumazul sau, il imbratiseaza si il saruta. Asa se intampla si in Taina Spovedaniei. Cand omul si-a marturisit

Hristos este de asemenea reprezentat si de vitelul cel gras junghiat. Intre el si tata nu este o relatie de inrudire. ai injunghiat pentru el vitelul cel ingrasat”. Fiul cel mare pacatuieste pentru ca nu-l vede pe tata ca pe un parinte. Doi fii risipitori Fiul cel tanar pacatuieste pentru ca se indeparteaza de tata si pierde darurile primite (averea). simbolizeaza plecaciunea Cuvantului Care "vine in intampinarea" omului cazut prin intrupare. parabola fiului risipitor e o concentrare a iconomiei mantuirii. haina. pe care le-a intampinat fratele sau mai mic. Fiul cel mare ignora adevarata natura a iubirii. caci spune: "Iata. obiect al bucuriei vesnice a invitatilor la banchetul eshatologic. de atatia ani iti slujesc si niciodata n-am calcat porunca ta. Si mie niciodata nu mi-ai dat un ied. O data ce omul a hotarat sa se schimbe si Dumnezeu ii da alta infatisare: ii daruieste inel. ci una juridica. ci numai vietuind impreuna cu el. Tot ce am e al tau”. la cea de Parinte milostiv. unde totul e posedat de fiecare: "Tu esti totdeauna cu mine. ar fi facut acelasi lucru pe care l-a facut tatal – ar fi alergat spre fiul care venea spre casa pe care o parasise. Convietuirea cu tatal sau l-a ferit de riscurile si primejdiile. fara-ndoiala. incaltamintea . Cu toate acestea. Hristos isi intinde bratele Sale pe Cruce pentru a strange intreaga umanitate si a o aduce la sanul Tatalui indumnezeind-o. gestul . iar vietulul cel gras Euharistia) Potrivit exegezei traditionale. ca sa ma veselesc cu prietenii mei. Nu in afara lui te mantuiesti. incaltaminte si junghie vitelul cel gras. Graba tatalui care vine in intampinarea fiului sau pocait intinzandu-i bratele. Daca ar fi aratat ca este cu adevarat fiu. care ti-a mancat averea cu desfranatele. Dumnezeu trece de la starea de Judecator. asa cum tatal parabolei isi intinde bratele ca sa primeasca cu drag pe fiul sau. (Inelul semnifica impacarea.harul de a calca peste patimi si a merge pe caile Domnului.pacatul. Dar cand a venit acest fiu al tau.

Staruinta in virtute si pastrarea comuniunii cu Dumnezeu sunt preferabile unei vieti care aluneca spre pacat. rapirea vietii cuiva e ireparabila. Milostivirea lui Dumnezeu depaseste calculele omenesti. dupa milostivire viata este recuperata. este putere de viata. trebuie sa parasim cele contrare firii si sa ne intoarcem la cele potrivit firii. Fratele fiului risipitor asa face. daca n-a putut intra in inima sa si nitica dragoste?“. strange fara sa poata aduna. ca nici un tata n-ar dori-o pentru copilul sau si nici un tanar pe contul lui propriu. iar in ultimul ceas. intocmai fratelui cel mic. Spre pilda. sa fim atenti sa nu ne . pierde el insusi tot ce a adunat. chiar daca criminalul obtine iertarea duhovnicului. insa.. daca implinim poruncile. Fiul Risipitor model? Se pune intrebarea: merita a fi recomandata ca model experienta dramatica a fiului pierdut ? Fireste. Dimpotriva.lui de a nu vedea cu ochi buni manifestarile de dragoste ale tatalui sau dovedeste ca el nu ajunsese inca la nivelul cuvenit in ce priveste virtutea dragostei. La ce bun atata supunere si atata cumintenie.. El strange ascultare dupa ascultare si fapta buna dupa fapta buna. Acum e vremea sa ne uitam la noi. cand nu poate intelege si nu poate ierta dragostea tatalui pentru cel ce a risipit. Constantin Noica. Fiul cel mare. intocmai fratelui cel mare. Exista risipa celui care. este chipul omului care nu intelege ca milostivirea lui Dumnezeu e mai mare decat dreptatea pe care o inteleg oamenii. cel care nu paraseste casa. Dar exista si risipa celui care. Adesea dupa dreptate se ucide viata. Cel ce recomanda sau doreste aceasta experienta comite un pacat impotriva Duhului Sfant prin prea marea incredere numai in bunatatea lui Dumnezeu fara a colabora si personal la mantuirea proprie. spunea ca "sunt doua feluri de a risipi. daca ne asemanam cu Fiul risipitor. Sa nu uitam ca pacatul poate fi iertat de Dumnezeu prin duhovnic la spovedanie. dar urmarile lui nu sunt prin aceasta cu totul sterse. cheltuieste fara sa fi strans (caci tot ceea ce avea fiul cel mic era un dar).

sa le facem viata cat mai placuta celor din jurul nostru. sa pasim desculti in roua diminetii.cand altii nu pot merge. si nu vor avea dragostea noastra. in pelerinaje. caci o sa vina vremea cand si noi o sa fim batrani. ca putem merge -cand altii sunt paralizati la pat. celor batrani din azile si sa nu uitam ca si noi am fost odata copii si ai nostri parinti au avut grija de noi. haideti sa ne bucuram de viata in sensul pozitiv al cuvantului. nationalitate. nevrednici de a gusta din vitelul cel ingrasat. sex. sa facem tot ceea ce ne place. . ca suntem sanatosi.1) Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot cugetul tau.de soare. sa le facem viata frumoasa.de ziua. sa ne gandim si la cei batrani. sa ne jucam cu copii nostrii. copiilor abandonati in spitale. religie. Sa urmam pereceptele Mantuitorului Iisus Hristos care a scurtat cele zece porunci la doua mari si esentiale pentru supravetuirea noastra.pe cei din jurul nostru. sa-i spunem sotiei cat de mult o iubim.cand altii s-au nascut orbi. suntem in casa.si atunci cand ne este greu. pe cand copii abandonati nu au dragostea. si daca nimeni nu ne baga in seama este foarte dureros. la munte. ca vedem lumina zilei. Haideti va rog frumos sa redevenim din nou acei oameni care fac totul pentru a ajuta pe aproapele sau. indiferent de varsta. sa mergem in excursii cu cei dragi noua. sa-I multumim bunului Dumnezeu pentru fiecare clipa a vietii noastre. ca putem vorbi-cand altii nu pot vorbi.si atunci cand ne este bine.sa-i respectam. sa oferim zambete si bucurii oamenilor strazii. ca putem merge.dar ceva pozitiv. 2) Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti. sa ne bucuram de venirea primaverii.asemanam fiului cel mare. Va doresc o duminica binecuvantata si bunul Dumnezeu sa va aiba in paza Sa. sa-i ascultam pe cei din jurul nostru. Dragii mei va rog nu mai plecati ochii si urechiile la tot ceea ce se scrie in presa si in ziarele de scandal. dar departe de tata.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful